Glutenfritt bröd till söndagsfrukosten

Lättbakade frukostbröd

Innan jag började mitt glutenfria liv var jag väldigt förtjust i nybakat bröd till frukosten på helgerna.

Jag har alltid tyckt om att baka och hitta på nya recept, så när mjölet försvann ur mitt liv blev det till att lära mig att baka på ett annorlunda sätt.

Särskilt när brödet samtidigt ska innehålla färre kolhydrater, då fungerar ju inte de glutenfria mjölmixerna.

Här är ett av de första bröd jag hittade på, ett som jag fortfarande bakar ibland då det är så enkelt att göra.

I mina kokböcker Gammaldags husmanskost på nytt sätt och Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, hittar du många fler goda matbröd och kaffebröd.

Just nu är det bokrea på Gammaldags husmanskost, bara 129 kr mot ordinarie pris 249 kr.

Ostbröd ca 20 st små

2 ägg

1 ½ dl crème fraiche

25 g smält smör

½ dl psylliumfrön

2 msk hela linfrön

2 msk sesamfrön

2 msk kokosflingor

2 dl riven halloumi

1 tsk pofiber

½ krm salt

Rör ihop ägg, crème fraiche och smör i en bunke.

Blanda ner alla frön, kokos, pofiber, salt och riven ost, låt stå i kylen att svälla 1 timme.

Forma till matskedsstora bollar och lägg på bakplåtspapper, bred ut smeten till platta kakor.

Grädda i 200° i 15 minuter och låt svalna på galler.

Frys in och ta fram eftersom, fräscha då på dem i ugnen eller brödrosten så blir de som nybakta.

Bananrulltårta med kanel-smörkräm

Bruna bananer i kylskåpet ropade på mig idag! Vad gör man då?? 😉

Det är mest Joline som äter banan, till smoothies bland annat. Hon vill dock ha dom kalla så dom hamnar alltid i kylen men dom blir ju så snabbt bruna då. Insidan är det dock inget fel på så dessa fick hamna i bakverk då nya köpts hem idag.

Godare rulltårta än denna har jag då inte ätit. Riktigt saftig och såååå god smörkräm med vanilj och kanel. Den här måste ni bara prova! Väldigt enkel och bara såååå god alltså!

Nu blir det snart kvällskaffe och en bit rulltårta efter dagens snökaos. Lyckades hitta bilen under all snö ute på gården till slut men vägarna var verkligen inga höjdare att köra på häromkring, speciellt inte med möte och stora vallar som blåst över halva vägbanan… Det slutar liksom aldrig snöa och det bara blåser och yr och vräker ner ännu mer snö så mycket att KLT har ställt in alla busslinjer imorgon så barnen blir hemma från skolorna. Får se hur vägarna ser ut då jag har ett möte jag ska iväg på under eftermiddagen, vi blir alltid väldigt lätt insnöade här ute i skogen. Men vitt och fint är det. Må så gott nu allihopa, på återseende imorgon.

Det här behöver du :

50 gram smör

3 ägg

2 dl socker

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

2 tsk kanel

2 dl vetemjöl

2 mogna bananer

1/2 dl mjölk

Kanel-smörkräm :

150 gram rumsvarmt smör

2 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

2 tsk kanel

1 äggula

GÖR SÅHÄR :

Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda bakpulver, vaniljsocker, vetemjöl och kanel och sikta ner i äggsmeten. Vänd runt väl.

Mosa bananerna med en gaffel och tillsätt tillsammans med smör och mjölk. Vänd runt noga.

Häll smeten i långpanna på bakplåtspapper, vik upp kanterna så du får storleken ca 30*40. Grädda i 15 minuter 175 grader.

Stjälp upp på sockrat bakplåtspapper. Pensla bottenpappret med kallt vatten så går det lätt att lossa. Låt svalna under tiden du gör smörkrämen.

Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och kanel med elvisp tills det blivit riktigt fluffigt och vitt. Tillsätt en äggula och vispa en minut till.

Bred smörkrämen över rulltårtan och rulla ihop från långsidan med hjälp av bakplåtspappret den ligger på. Låg rulltårtan stå i kylskåpet en stund innan du skär upp den.

Bred på smörkrämen när kakan svalnat och rulla sedan ihop.

Supergott till kvällskaffet!

Italiensk pasta med godaste, vitlöksdoftande tomatsåsen och extra ost!

Våran middag igår på alla hjärtans dag! En härlig italiensk amore-middag med riktigt mustig och smakrik tomatsås som fått puttra länge på spisen.

Jag använde stora räfflade pastasnäckor i detta recept. Lumaconi som också betyder latmask på italienska. 😉 De stora snäckorna passar bra till just tomatsås då räfflorna drar åt sig såsen så den inte rinner av så lätt. Låt tomatsåsen stå länge på spisen och bubbla, ju längre desto godare och mer fyllig smak. Och mitt sista råd eller snarare pekpinne – Snåla inte med osten! Massor med parmesan och mozzarella, det är ett måste. Ställ gärna fram lite extra på middagsbordet så gästerna kan ta mer om det vill. Och svartpepparkvarnen, 😉 Detta serverade jag tillsammans med stekta vitlöksbröd. Gudomligt gott!

Nu är det dags för dagens andra kaffekopp, Bronco-frukost och ut i snön en sväng. Ha en fin dag allihopa.

4 port

Tomatsås; 

2 msk olivolja

3 rivna vitlök solo

1 burk körsbärstomater

1 flaska passerade tomater

1/2 dl ajvar relish

2 msk grönsaksfond

1 msk torkad oregano

1 msk torkad basilika

Tellicherry svartpeppar

Trocomare örtsalt

En nypa socker

Mozzarella och parmesan

GÖR SÅHÄR : 

Hetta upp en stekpanna med olivolja. Riv vitlök och tillsätt i pannan. Häll i en burk med körsbärstomater och en flaska passerade tomater, jag föredrar Muttis tomstsåser då de är så otroligt smakrika, men även Kung Markattas, Delizies eller Zetas är också goda.

Tillsätt ajvar, fond de torkade örterna och dra några rejäla var med pepparkvarnen. Trocomare örtsalt och en nypa socker förhöjer smaken. Låt såsen småputtra på låg värme minst 45 minuter, helst en timme. Smaka av.

Koka pastan al dente och dressa med lite olivolja. Slå tomatsåsen över och vänd runt, toppa med riven mozzarella, finriven parmesan, basilika och färska små tomater.

Pasta + tomat + ost! Det kommer man väldigt långt på. Och extra kärlek med vitlök och kryddor…

Doften av denna tomatsås är helt underbar. Finriven parmesan som får smälta ner i såsen är gudomligt gott!

Toppa hela rätten med mozzarella, finriven parmesan, basilika och färska tomater.

Bon appetit! 😉

Nyttigare lördagsgodis

Godisdag

Många frågar mig om tips på godis som både smakar gott men som innehåller mindre mängd socker.

Jag har under de 9 år som jag haft min blogg tagit fram en hel del såna recept, så idag bjuder jag dig på några av mina egna favoriter.

Häromdagen var jag i Uppsala med min syster och tog en kaffe på Güntherska Hovkonditoriet.

Där åt jag en väldigt god passionstryffel som inte var så söt, så det börjar sakta men säkert dyka upp lite bättre alternativ på många caféer.

Jag besökte också restaurang PriMaten och lyssnade på en intressant föreläsning av Pa Sandberg, om hur vi kan träna upp vårt nervsystem.

På PriMaten kan man alltid köpa något gott utan socker och gluten efter maten.

De har infört ett väldigt bra system på lunchen, man betalar sin mat efter vikt, så här väljer man precis hur lite eller mycket man vill äta.

De tillverkar också sin egen kombucha och kimchi som jag fick med mig hem.

Men nu över till godsakerna, först ut min egen passionstryffel.

Passionstryffel ca 40 st små

100 g 70-90% mörk choklad

20 g kokosolja

½ dl + 2 msk grädde/kokosgrädde

2 passionsfrukter

2 msk vatten

2 dl ekologiska kokosflingor

Gröp ur innehållet i passionsfrukterna ner i en kastrull.

Vispa i vattnet och koka kraftigt i 5 minuter under omrörning.

Kokningen får allt fruktkött att lossna från kärnorna och en intensiv smak kommer fram.

Häll upp i en nätsil och passera ner i en bunke.

Smält choklad och kokosolja över vattenbad.

Blanda ner ½ dl av grädden i chokladsmeten, rör tills den svalnat lite.

Blanda så ner passionsfruktspurén och rör om ordentligt.

Ställ in i kylen att svalna 20 minuter.

Ta fram och vispa ner resterande grädde med elvisp, vispa tills chokladen blivit fluffig.

Ställ in i kylen 20 minuter igen.

Forma små kulor med hjälp av två teskedar, det är lättare och mindre kladdigt än att forma dem i händerna.

Kyl tryfflarna en stund till, så blir de lättare att doppa i kokos.

Häll kokosflingorna i en kopp och lägg i en kula i taget och tryck till försiktigt,  så det fastnar flingor runt om.

Forma tryfflarna till runda kulor och lägg i knäckformar.

Förvara i en burk i kylen eller frys in.

 

Vita kokosbollar ca 20 st

2 ½ dl kokosgrädde

1 + 2 dl kokosflingor

1 dl kokosolja med smak

1 krm vaniljpulver

½ krm salt

1 msk björksocker eller annan sötning

ca 1 dl extra kokosflingor till garnering

Blanda allt utom 2 dl kokosflingor i en kastrull.

Koka upp och låt puttra på svag värme i 15 minuter, rör då och då, låt smeten svalna en stund.

Rör ner de resterande kokosflingorna, så blir smeten lite torrare och lättare att forma när den stelnat.

Ställ i kylen att stelna en timme.

Ta upp matskedsstora bitar med en sked och rulla till bollar och lägg på ett fat.

Häll kokosflingor i en liten skål och lägg ner de rumstempererade bollarna en och en.

Rulla runt dem i kokosen så det täcker ordentligt runtom.

Förvara i burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in.

 

För bollar med lite annan smak, så tillsätt 1 tsk kardemumma eller rivet skal av en ekologisk lime eller citron.

Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad

Syrliga energibollar ca 20 st

3 dl kokta kikärtor

1½ dl kokosgrädde

1 dl frystorkat bärpulver, jag använde svarta vinbär och blåbär

1 dl nyponskalsmjöl

½ dl kokosolja

Rivet skal och saft av 1 ekologisk lime

1 tsk vaniljpulver

Mixa kikärtorna fint, blanda ner de övriga ingredienserna och mixa allt till en slät smet.

Rulla jämnstora bollar och doppa i bärpulver eller kokosflingor, lägg dem på en bricka och låt kallna i kylen.

Förvara bollarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in och ta fram eftersom.

De här antioxidantrika energibollarna passar fint både som mellanmål eller som en liten dessert efter maten.

De ger också gott om extra energi till träningspasset.

Frystorkat bärpulver hittar du i många hälsokostbutiker eller på nätet.

Det här receptet kommer från min senaste kokbok som du hittar här.

Här nedan ser du min fantastiskt duktiga fotograf Veronica Kindblad när hon tar bilden på energibollarna till boken.

Nyttigare lördagsgodis

Godisdag

Många frågar mig om tips på godis som både smakar gott men som innehåller mindre mängd socker.

Jag har under de 9 år som jag haft min blogg tagit fram en hel del såna recept, så idag bjuder jag dig på några av mina egna favoriter.

Häromdagen var jag i Uppsala med min syster och tog en kaffe på Güntherska Hovkonditoriet.

Där åt jag en väldigt god passionstryffel som inte var så söt, så det börjar sakta men säkert dyka upp lite bättre alternativ på många caféer.

Jag besökte också restaurang PriMaten och lyssnade på en intressant föreläsning av Pa Sandberg, om hur vi kan träna upp vårt nervsystem.

På PriMaten kan man alltid köpa något gott utan socker och gluten efter maten.

De har infört ett väldigt bra system på lunchen, man betalar sin mat efter vikt, så här väljer man precis hur lite eller mycket man vill äta.

De tillverkar också sin egen kombucha och kimchi som jag fick med mig hem.

Men nu över till godsakerna, först ut min egen passionstryffel.

Passionstryffel ca 40 st små

100 g 70-90% mörk choklad

20 g kokosolja

½ dl + 2 msk grädde/kokosgrädde

2 passionsfrukter

2 msk vatten

2 dl ekologiska kokosflingor

Gröp ur innehållet i passionsfrukterna ner i en kastrull.

Vispa i vattnet och koka kraftigt i 5 minuter under omrörning.

Kokningen får allt fruktkött att lossna från kärnorna och en intensiv smak kommer fram.

Häll upp i en nätsil och passera ner i en bunke.

Smält choklad och kokosolja över vattenbad.

Blanda ner ½ dl av grädden i chokladsmeten, rör tills den svalnat lite.

Blanda så ner passionsfruktspurén och rör om ordentligt.

Ställ in i kylen att svalna 20 minuter.

Ta fram och vispa ner resterande grädde med elvisp, vispa tills chokladen blivit fluffig.

Ställ in i kylen 20 minuter igen.

Forma små kulor med hjälp av två teskedar, det är lättare och mindre kladdigt än att forma dem i händerna.

Kyl tryfflarna en stund till, så blir de lättare att doppa i kokos.

Häll kokosflingorna i en kopp och lägg i en kula i taget och tryck till försiktigt,  så det fastnar flingor runt om.

Forma tryfflarna till runda kulor och lägg i knäckformar.

Förvara i en burk i kylen eller frys in.

 

Vita kokosbollar ca 20 st

2 ½ dl kokosgrädde

1 + 2 dl kokosflingor

1 dl kokosolja med smak

1 krm vaniljpulver

½ krm salt

1 msk björksocker eller annan sötning

ca 1 dl extra kokosflingor till garnering

Blanda allt utom 2 dl kokosflingor i en kastrull.

Koka upp och låt puttra på svag värme i 15 minuter, rör då och då, låt smeten svalna en stund.

Rör ner de resterande kokosflingorna, så blir smeten lite torrare och lättare att forma när den stelnat.

Ställ i kylen att stelna en timme.

Ta upp matskedsstora bitar med en sked och rulla till bollar och lägg på ett fat.

Häll kokosflingor i en liten skål och lägg ner de rumstempererade bollarna en och en.

Rulla runt dem i kokosen så det täcker ordentligt runtom.

Förvara i burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in.

 

För bollar med lite annan smak, så tillsätt 1 tsk kardemumma eller rivet skal av en ekologisk lime eller citron.

Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad

Syrliga energibollar ca 20 st

3 dl kokta kikärtor

1½ dl kokosgrädde

1 dl frystorkat bärpulver, jag använde svarta vinbär och blåbär

1 dl nyponskalsmjöl

½ dl kokosolja

Rivet skal och saft av 1 ekologisk lime

1 tsk vaniljpulver

Mixa kikärtorna fint, blanda ner de övriga ingredienserna och mixa allt till en slät smet.

Rulla jämnstora bollar och doppa i bärpulver eller kokosflingor, lägg dem på en bricka och låt kallna i kylen.

Förvara bollarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in och ta fram eftersom.

De här antioxidantrika energibollarna passar fint både som mellanmål eller som en liten dessert efter maten.

De ger också gott om extra energi till träningspasset.

Frystorkat bärpulver hittar du i många hälsokostbutiker eller på nätet.

Det här receptet kommer från min senaste kokbok som du hittar här.

Här nedan ser du min fantastiskt duktiga fotograf Veronica Kindblad när hon tar bilden på energibollarna till boken.

Pistage Swirl Brownies
Pistage Brownies

140 gr smör +115 gr smör
140 gr pistagesmör
2,5 dl+2,5 dl socker
2+2 ägg
1/2+1/2 tsk vaniljpulver
2,5+1,25 dl vetemjöl
1/2 +1/2 tsk bakpulver
115 gr mörk choklad
1 tsk snabbkaffe pulver
3 msk kakao
0,7 dl chokladchip






Sätt ugnen på 175°
Lägg ett bakplåtspapper i en bakform ca 22x32 cm.
Gör pistagesmeten så här: smält 140 gr smör med 140 gr pistagesmör i en kastrull över en vattenbad.
Rör under tiden tar ca 5 minuter. Ta bort från värmen och vispa ner 2,5 dl socker tills väl blandat. Vispa ner 2 st ägg och 1/2 tsk vanilj, sikta ner 2,5 dl mjöl blandat med 1/2 tsk bakpulver och rör ihop tills det är slätt.
För att göra chokladsmeten gör så här: smält 115 gr smör och 115 gr mörk choklad över vattenbad till det är smält, ta bort från värmen och vispa ner 2,5 dl socker, 2 ägg, 1/2 tsk vaniljsocker och kaffepulvret. Sikta sedan ner 1,2 dl mjöl blandat med 1/2 tsk bakpulver, rör slätt. Rör ner chokladchipsen.
Klicka sedan ut de 2 smeterna växelvis i formen så att de bildar ett schackliknande mönster. Med skafftet av en slev gör du sen cirkelrörelser i smeten så att de blandas på ett snyggt sätt. Baka i ca 35 minuter, låt svalna helt innan du skär i rutor.
Mot nya mål, måltidstips och boksignering

Tillbaka till Sverige

Då var vår månad i Alanya över för den här gången, kommer att sakna den här utsikten på morgonpromenaderna.

Jag slutar aldrig att fascineras över de härliga vågorna som slår mot Kleopatrastranden, kan titta på dem väldigt länge, det är den bästa sortens mindfulness för mig.

Vi har haft en fantastiskt fin tid med det bästa väder en januarimånad bjudit på under alla de 15 år vi bott här vid Medelhavet.

Så nu blir det lite annorlunda att komma hem till snö, kyla och mörker, men allt har sin tid, det ska bli spännande med allt som väntar där.

Först och främst ska det bli väldigt roligt att äntligen få se min femte kokbok, Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Det blir ju en helt annan sak att se alla vackra bilderna som Veronica Kindblad tagit till vår bok än att se dem i en PDF på datorn.

På lördag kommer jag och Lars-Erik Litsfeldt att signera boken och bjuda på lite gott ur den på Akademibokhandeln i Karlskoga.

De första 20 som köper kokboken kommer att få en riktigt fin presentpåse med sig hem, så skynda dig dit om du bor i närheten.

Den tredje författaren till bönkokboken, Patrik Olsson på Smarta Diabetiker, kan du ta chansen att träffa på LCHF-kryssningen  den 24 februari, då vi är på plats alla tre.

Nästa vecka har jag en rad intressanta möten framför mig i Stockholm och Östersund, så det känns väldigt bra att ha vilat mycket och samlat krafter den här månaden.

Här får du lite länktips på hur en matdag sett ut för mig och Lennart i vinter.

Vi börjar morgonen tidigt med nötfrukost och kaffe, till det tar vi också en liten skål med bönsallad, mjölksyrade rödbetor och lite getyoghurt.

Till lunch blir det ofta en pytt i panna med ägg och en stor grönsallad.

Tillbehör till eftermiddagsfikat

På eftermiddagen tar vi lite olika get/fårostar, grönsaker och oliver till en kopp te eller kaffe på balkongen när vädret tillåter.

Tar jag en långpromenad upp mot borgen brukar jag ha med en påse Öländska bönchips i fickan, det ger snabb energi.

På bilden nedan ett exempel på vad som kan ligga på vår middagstallrik, häromdagen blev det smörstekt hamsi/sardiner med broccolimos, bönsallad och en massa gröna blad.

Eller så kan det bli stekt kalvlever, den vi köper på Güven Et Kasap på 25-metersgatan är den mildaste och godaste lever jag smakat.

Kycklingschnitzeln från samma slaktare är en annan återkommande favorit.

Kycklingbuljong i Wonderbag

Kycklingbuljong lagar jag då och då i min Wonderbag, så vi alltid har näringsrik buljong till såser, grytor och soppor.

Den här turkiska skaldjursgratängen har vi ätit många gånger i vinter, den är fantastiskt god.

Skaldjursgratäng med ägg och getost…

Vi har båda blivit piggare och starkare av all denna goda mat och den träning vi får genom långpromenaderna vid havet och upp mot Borgen.

Jag går mellan 5-10 km varje dag och går även nerför våra 7 trappor varje gång jag går ut istället för att ta hissen.

De dagar jag orkar försöker jag också gå uppför alla 131 trappsteg en gång, märker att konditionen sakta men säkert blir bättre så jag blir inte lika flåsig längre.

Jag testade att träna lite på gym förra vintern, men det blev mina muskler och leder inte alls glada åt, för mig passar lågintensiv träning som promenader betydligt bättre.

Eftersom jag har en nervskada i höger ben och fot efter steloperationen i ryggen, så kan jag inte gå så fort, men promenaderna ger ändå effekt.

Mina fotleder är starkare än på många år och musklerna i lår och vader har blivit synbart större under våra två månader härnere i vinter, så nog märks det att bönorna i vår dagliga mat gett effekt.

Jag bär ju också hem all mat så armmusklerna får sitt, det kan bli rätt tungt med allt som handlas på grönsaksmarknaderna runt stan.

Vi äter verkligen mycket av gröna blad, grönsaker och en hel del rotfrukter, det får oss båda att må väldigt gott.

Frukt har vi hoppat över helt nu i vinter då vi båda märker att vi håller oss piggare av att undvika socker i alla dess former.

Måltidsdrycken till är alltid vatten, ibland med en skvätt äppelcidervinäger och lite salt, det blir väldigt gott.

Det känns väldigt bra att vi tankat så mycket energi, nu dröjer det ända till mars innan vi kommer hit igen, då lagom till den riktiga vårvärmen sätter in.

Bönsalsa med chili och koriander

Ännu en bönsallad

Idag får du  tips på en riktigt god bönsalsa som vi ofta ätit i vinter.

Jag gjorde en liknande till Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, en sallad med sting som passar väldigt bra till grillat.

Den är även riktigt god till den osttallrik vi brukar äta till eftermiddagskaffet.

För några veckor sen tog vi linbanan upp till borgen och skulle ta en fika på Café Alanya som ligger i de gamla stadsdelarna.

En oas att komma till, vilken skillnad mot den brusande storstaden.

Alanya och de äldsta stadsdelarna sett från Borgen…

Jag beställde lite ost och oliver till kaffet/teet, vi fick en hel tallrik med olika ostar, paprika, tomat, gurka, oliver, olivolja, citron och bladpersilja, en typiskt turkisk frukosttallrik.

Öländska bönchips har jag numer alltid med i fickan på våra utflykter, de smakade väldigt gott som tillbehör.

En liknande osttallrik har sen blivit det stående fikatillbehöret även hemma på balkongen.

Om vi motionerat mycket på dagen så förstärker jag tallriken med lite bönsallad och mjölksyrade rödbetor, du hittar ett riktigt gott recept på dem i bönkokboken.

Torkade bönor från grönsaksmarknaden i Alanya

Turkiska läckerheter från Mezza Natural

Här ovan en bild på lite olika get/fårostar, tomater, vinäger och getyoghurt som jag köpt på Mezza Natural, en riktigt bra butik med stort ekologiskt sortiment.

Missa inte att besöka den butiken när du kommer till Alanya, den ligger på 25-metesgatan, här hittar du deras Facebooksida.

Bönsalsa 4-8 port

3 dl kokta bönor av valfri sort

1 stor tomat

1 dl finhackad koriander

1 dl olivolja

2 msk tomatpuré

2 msk äppelcidervinäger

½-1 färsk chili

Salt efter smak

Skölj bönorna väl och låt rinna av, kidney, borlotti eller svarta passar riktigt bra.

Skär tomaten i små tärningar och finhacka chilin, ta bort kärnorna om du vill ha en mildare salsa.

Rör ut tomatpurén med vinäger, salt och chili.

Blanda ner olja och koriander, vänd sist försiktigt ner tomathacket och bönorna.

Smaka av om du vill ha mer hetta, sälta eller syra.

Får salladen stå i kylen några timmar så utvecklas smakerna ordentligt.

Vill du ta del av flera recept på baljväxter så köp gärna min bönkokbok, den såldes slut på några dagar på Adlibris men nu har de fått in den igen.

Här finns den på Bokus, även där för bara 169 kr nu i januari.

Vill du hellre handla på en riktigt affär, så finns den på Akademibokhandeln fram till 20 januari för 179 kr, ordinarie pris är 249 kr.

Här två bilder som jag fick från vännen Therese Renåker, som beskriver boken så här:

”Säga vad man vill, men jag tror inte att det är möjligt att göra en vackrare kokbok.

Även om min mage inte tolererar ett dagligt inmundigande av bönor, så kan jag smaka lite då och då och ögat kan få njuta ohämmat av denna sagolikt vackra bok.”


Nystart med träning, viktnedgång och lättlagad pytt

Pytt i panna på vårt vis

Nytt år, nya möjligheter

Då har vi kommit till den tid på året när väldigt många börjar tänka på att ta tag i det här med bra mat och träning igen efter helgerna.

Det kan vara svårt att hålla sig till en hälsosammare linje vad gäller maten över jul, när det bjuds på glögg, pepparkakor, choklad och knäck vart man än kommer.

Jag och Lennart har klarat oss väldigt bra, då vi tillbringar jularna sen några år nere i Alanya på den turkiska rivieran.

Vi håller båda på att förändra våra liv till det bättre, vilket faktiskt gått väldigt bra det senaste året.

Riktigt god och nyttig mat har det blivit gott om som en naturlig följd av att jag skrivit både en diabeteskokbok och en bönkokbok.

Att jag jobbat intensivt med de böckerna har förstås hjälpt oss en hel del på vägen, det är ju lättare att hålla sig till ett hälsosamt sätt att äta när det upptar en stor del av vardagen.

Läs dem gärna om du vill ha inspiration i din vardag, du hittar dem på Bokus och Adlibris, i den vanliga bokhandeln och på biblioteken.

Här en bild från Bonniers Bokklubbs medlemstidning Bokspegeln, där båda bönböckerna är med.

Träningen tar också en stor del av våra dagar under långsemestrarna här nere vid Medelhavet.

Jag har varit sjukpensionär sen en ryggskada i mitt kockjobb för 20 år sen och vi har spenderat några vintermånader här i värmen i 15 år nu.

Från att ha varit rejält handikappad och överviktig så har jag idag fått ett betydligt rörligare liv, tack vare många och långa promenader och sjukgymnastik.

Jag har provat lite med gymträning, men tyvärr får jag mer ont av det, så att gå mycket, både på planmark och i backar/trappor har visat sig vara det bästa för mig.

Jag känner hur det här gett mig betydligt mer muskler idag än vad jag haft på många år, det är verkligen härligt att ha blivit stark igen.

Nu är inte det största fokuset för oss viktminskning utan det viktigaste är att vi fått så stora hälsovinster med hjälp av min typ av näringsrik lågkolhydratkost.

Vikten och hälsan är förstås tätt sammankopplade, så det känns bra att vi båda också gått ner några kilo under vintern.

När jag hamnade i klimakteriet för ett par år sen så samlade jag på mig några extra kilon, vilket jag förstått är väldigt vanligt.

Men nu vid fyllda 56 har de försvunnit igen, sen jag började lägga till lite baljväxter och mjölksyrade grönsaker till maten varje dag.

Även de nattliga svettningarna och myrkrypen i mitt nervskadade ben är borta, men de kommer tillbaka om jag gör uppehåll med bönor några dagar.

Du kan läsa mer om de hälsovinster jag gjort med hjälp av bönorna här.

Lennart som fyller 75 nu i vår har dragits med en del svåra sjukdomar de senaste åren men är nu piggare, starkare och slankare än på väldigt länge.

Den mage som många äldre herrar dras med kan alltså även den sakta men säkert försvinna.

Det känns verkligen bra att vi båda lyckats förändra våra liv med bönor, det trodde jag inte innan min medförfattare Lars-Erik Litsfeldt lyckades övertyga mig att testa i våras.

Dagens enkla pyttrecept innehåller inte bönor, dem äter vi oftast som ett litet mellanmål eller som tillbehör till salladen.

Vi äter en stor mängd grönsaker och gröna blad till maten när vi är här i Alanya, inhandlade direkt av odlarna från bergen runt stan på grönsaksmarknaderna.

Det är så gott med en stor sallad som tillbehör, jag gör den ofta på rucola och bladpersilja med olivolja och granatäppelvinäger över.

Den här pytten äter vi som brunch, vi börjar dagen med nötfrukost till kaffet och en liten skål bönsallad och mjölksyrade rödbetor.

Pytt i panna med ägg 2 port

100 g rimmat kalkonbröst

50 g rökt korv, jag har med Forbondekorv

2 morötter

1 dl hackade champinjoner

1 dl hackad zucchini

1 dl hackad röd paprika

1 dl hackad grön paprika

Salt och peppar

50 g smör till stekning

2-4 ägg

Skär kött, korv och morötter i lika stora tärningar.

Bryn smöret och stek först morot och svamp tills de får lite färg.

Blanda ner de övriga grönsakerna och låt alltsammans fräsa några minuter, krydda med salt och peppar.

Gör fördjupningar i pytten med stekspaden och knäck ner äggen. Låt steka några minuter, lägg på lock och stäng av plattan.

Låt äggen stekas krämiga ett par minuter på eftervärmen och servera pytten med en grönsallad.

Du kan variera pytten efter vad du har hemma eller göra den vegetarisk med tillägg av halloumi, bönor eller kikärtor som proteinkälla.

Vill du hellre ha fisk så hittar du ett recept här på min lax- och kikärtspytt.

Många vill ju ha lök i sin pytt men inte vi, har märkt att vi mår bättre utan.

Öländska bönchips som mellanmål på långpromenad i Alanya


Snabbmat i juletid

Allt i ett-panna

Idag ska du få några riktigt goda tips på vad som kan förekomma hemma hos en kock/kokboksförfattare när det är lite fullt upp i livet.

Jag är hemma i Östersund den här veckan och vill träffa så många som möjligt av mina nära och kära, samtidigt som jag har en hel del eftersläpande datorjobb att ta hand om.

Här en rolig sak jag hittade på Facebook nyss, där Ann Fernholm gör reklam med en liten knorr för Diabeteskokboken.

JULKLAPPSTIPS. Nu är den här! Diabeteskokboken för alla män som (liksom Leif GW:s hjälte Lars Martin Johansson) hellre äter en korv med surkål än en grönsallad med räkor…

Idag blev det dessutom ett långt och trevligt samtal med reportern Maria Coull som intervjuade mig för en artikel i Året Runt om min kommande bönkokbok.

Så här blir det inga större utsvävningar när jag ställer mig vid spisen, även bilden på äggröran blev lite suddig i hastigheten och vintermörkret.

På bilden längst upp i inlägget ser du det mellanmål jag brukar ta innan jag ska iväg på nåt möte.

En kopp kaffe med två matskedar bönsallad blandad med lite mjölksyrade grönsaker, ett kokt ägg och lite smör.

Det håller mig mätt och energifylld väldigt länge.

Snabb äggröra 1 port

2 champinjoner i bitar

2 msk tärnad paprika

2 msk strimlad purjo

2 msk tärnad Forbondekorv

2 msk bönsallad

1 msk pesto

1-2 ägg

1 msk smör till stekning

Salt och peppar

Att strö över:

25 g smulad fetaost

1 tsk oregano

Bryn smöret lätt och häll i det tärnade och strimlade.

Stek ett par minuter, krydda med lite salt och peppar.

Rör ner ägget, ta pannan från värmen och rör ner bönorna.

Strö över ost och oregano, låt äggröran stanna nån minut.

Låt glida över på en tallrik, ät, njut och må gott en stund.

Tomten har gett sig ut på äventyr i storskogen idag, han tycker det är trist att jag mest sitter vid datorn.

Ska klä på mig och gå ut en stund jag med i snöandet, ser rätt härligt ut.