Vårgrön smoothie och mina tankar om grönt

Grönt är skönt

Även om våren håller oss på halster i år så är den varmt välkommen när den nu äntligen verkar vara på väg.

För att få in lite vårgrönska till fredagsmyset eller helgbrunchen så bjuder jag idag på ett recept från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

I länken här ovan till förlagets pressmeddelande om min mest grönskande kokbok kan du läsa om innehållet och här kan du läsa en recension av den hos Diet Doctor.

Efter receptet följer några rader som dök upp i Facebookminnet häromdagen, jag skrev dem för 11 år sen som en kommentar i debatten kring hur mycket grönt man kan äta till maten vid lågkolhydratkost, något som det då rådde väldigt delade meningar om.

Jag har alltid haft mycket grönsaker och örter i mina recept, för att få med alla de vitaminer, mineraler, antioxidanter, spårämnen och andra viktiga små detaljer som finns i de goda grönsakerna.

Jag tillsätter gärna lite frukt eller bär som smaksättning till exempel i sallader, på det viset ökar både smakupplevelse och näringsvärde utan att de påverkar blodsockerbalansen så mycket som om de äts som mellanmål.

Den här smoothien är ett gott exempel på det, just att blanda flera olika gröna ingredienser gör att närings/vitamininnehållet blir maxat.

Vårgrön smoothie 1 port

1 avokado

1 kiwi

½ dl tärnad gurka

½ dl hackad grönkål

½ dl hackad citronmeliss, mynta eller persilja

1 msk pressad lime

1–2 dl örtte

Skala kiwin och gröp ur fruktköttet ur avokadon. Mixa alla ingredienser i en matberedare eller med stavmixer.

Jag tycker om en lite tjockare smoothie som jag äter med sked, men föredrar du att dricka din, ta då två deciliter örtte.

Du kan variera smoothien genom att blanda i anda frukter eller bär och många olika gröna, späda blad som du plockar själv eller hittar i butiken.

Späda blad från maskros, blåbär, svartvinbärsblad, nässlor, spenat, mangold, maché, rucola eller stjälkselleri blir också gott att mixa ner.

Mina tankar kring det gröna i vår mat

De här raderna dök upp i FB-minnet nu i veckan, en kommentar jag hade skrivit för 11 år sen inne hos Kostdoktorn/Diet Doctor i debatten om vad som är LCHF och inte.

Så här skrev jag då, tänker liknande tankar idag:

”En del mår bra på väldigt lite kolhydrater med större mängd av kött eller fisk och en hög andel fett. Andra mår bättre av att äta mer grönsaker till maten och lite mindre av fett och proteiner.

LCHF är en bokstavskombination för helt naturlig mat, sån mat vi ätit genom evolutionen. Något mer manipulerad idag förstås med alla nya odlingsmetoder.

Glutenfritt och till största del sockerfritt, med rejält med grönt, smör, ägg och nötter som komplement till det animaliska från land och hav.

Det är den kost som hjälpt mig under de senaste 4 åren att bli i stort sett fri från min värk, komma ner till normal vikt och bli en pigg, kreativ och tämligen vältränad 51-åring.

Det är den typ av mat jag skriver om i mina kokböcker och tidningsartiklar. Många tycker om den och mår gott av den, andra tycker att jag har för mycket grönsaker med.

Men vi är ju alla individer som fungerar helt olika i det mesta här i livet, så då kan vi ju inte tro att alla mår bäst av att äta precis samma kost.

Att LCHF-recept sprids via tidningar, kokböcker och bloggar gör att fler och fler får upp ögonen för den här typen av mat.

Jag gör allt jag kan för att sprida den mat som gjort att jag blivit så mycket friskare, för att kunna hjälpa de som är i en liknande situation.

Alla andra som skriver om mat har ju upplevt liknande förbättringar, antingen vad det gäller vikten, hälsan eller både och.

En del mår gott av att så gott som nolla kolhydraterna för viktminskning och välmående, en del mår gott av att kunna baka LCHF-bröd och bakverk, andra vill ha mer vegetariska inslag i sin mat.

Tillsammans kan vi åstadkomma en stor förändring. På sikt kan mångfalden av recept leda till att vi får betydligt fler som klarar sig från välfärdssjukdomarna”

Bild lånad från Kostfonden.se

Idag 11 år efter att jag skrev raderna här uppe så har lågkolhydratkost blivit accepterat som en kostmodell som kan hjälpa vid många sjukdomar, bland annat diabetes och IBS, det har kommit nya studier bara senaste veckan.

Här kan du läsa om en svensk studie kring lågkolhydratkostens positiva effekter på IBS som finansierats av insamlingar till Kostfonden och här en artikel i The Guardian om diabetes, den är på engelska.

Tycker mig märka att tonen blivit betydligt mjukare i debatten på senare år, nu accepteras att olika nivåer av kolhydratintag kan vara bra för olika individer.

Jag märker det inte minst på att mina kokböcker blivit mycket uppskattade, de innehåller alla gott om grönt och betydligt färre kolhydrater än i den mat de flesta svenskar äter.

Här kan du läsa mer om böckerna och beställa om du också vill ha någon av dem hemma hos dig eller ge bort i present till någon när och kär som skulle må bra av dem.

Ät, njut och må gott!

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker Med Lars-Erik Litsfeldt

Gröna, sköna tillbehör E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken E-bok Med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson

Gammaldags husmanskost på nytt sätt- E-bok Med Annika Dahlqvist

Smörgåstårta på zucchinibröd från Baka med frukt & grönt
Brunchrätter från Gröna, sköna tillbehör
Långlagat lamm med indisk tomatsås – Pulled Lamb

Pulled Lamb

Kryddig söndagsgryta

Jag har två klara favoriter bland världens kök efter vår svenska husmanskost.

Medelhavsmaten som man får den på bra restauranger i Turkiet och Grekland kommer på delad andraplats, tätt följd av det indiska köket.

De få gånger jag går ut på restaurang härhemma så väljer jag ofta indiskt, den maten får mig alltid att må gott.

Här har jag gjort ett smakrikt långkok som får stå inne i ugnen och laga till sig tills köttet är så mört att det faller sönder.

Jag lagade till lammet i lergryta, en riktigt ursprunglig form av matlagning som kan jämföras med stenålderns kokgropar.

Har du inte lergryta så använd en vanlig gjutjärnsgryta, du kan också laga till lammet i en slowcooker.

Du kan även göra den här grytan på tjocka revbensspjäll eller karré av gris om du inte får tag på lamm.

Lamm med indisk tomatsås

Pulled Lamb 5-6 port

ca 1,2 kg lammbog, lägg eller lammstek med ben

Salt och peppar

Indisk tomatsås

250 g cocktailtomater

1 gul lök

3 msk smör/kokosolja

2 vitlöksklyftor

2 lagerblad

2 msk äppelcidervinäger

1 msk tomatpuré

1 msk paprikapulver

1 msk mald koriander

1 msk gurkmeja

1 msk kanel

1-2 tsk chiliflingor

½-1 tsk spiskummin

½ tsk mald ingefära

2 dl kycklingbuljong eller vatten

Salt efter smak

Skär tomater och lök i små bitar, skiva vitlöken. Bryn allt i en gryta en stund under omrörning.

Rör ner tomatpurén och låt fräsa med, så blir tomatsmaken mildare.

Blanda ner alla kryddor och fräs ytterligare några minuter. Häll på vinäger och buljong, låt koka upp.

Låt såsen småputtra i en halvtimme tills den blir riktigt simmig.

Smaka av om du vill ha mer salt eller hetta från chili och spiskummin.

Blötlägg lergrytan i kallt vatten så det täcker och låt den ligga i minst 15 minuter.

Salta och peppra lammbitarna runtom.  Lägg ett lager tomatsås i botten på lergrytan.

Lägg lammbitarna i såsen och fördela resten med en sked över så det kommer åt överallt.

Pulled Lamb

Lägg på locket och ställ in lergrytan i nedre delen av den kalla ugnen.

Det är viktigt att ugnen är kall, annars finns risk att grytan spricker.

Sätt ugnen på 150º och låt grytan stå inne i minst 3 timmar.

Mitt lammben tog 3 timmar att bli riktigt mört, men det var från ett ungt lamm och ganska tunt.

Ta ut lergrytan och lyft av locket från dig, försiktigt så du inte bränner dig på het ånga.

Dra köttet från benen med en gaffel, direkt ner i grytan.

Ta bort benen och dela sen köttfibrerna med hjälp av två gafflar. Blanda väl med tomatsåsen.

Smaka av om du vill ha mer salt och peppar.

Servera med till exempel blomkålsris eller på en skiva av mitt nötbröd eller valnötsbröd.

Tzatziki smaksatt med äpple och mynta smakar gott till.

På bilden nedan ser du mitt recept på Indisk Korma från Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker, foto Mikael Eriksson.

Jag vill passa på att tacka för alla besök igår till mitt inlägg om lingongrottor och hallongrottor.

Vilken anstormning det blev, här kan du också ta del av de recepten.

45. Indisk korma

Blomkålssoppa

Blomkålssoppa

Krämig grönsakssoppa

Något som är mycket populärt bland mina följare är olika grönsakssoppor med grädde.

Idag bjuder jag på en av mina favoriter, blomkålssoppa, vill du variera så blir den lika god med broccoli.

Servera gärna kokta ägghalvor och en varm, matig macka på mitt valnötsbröd till, så står du dig i många timmar.

Blomkålssoppa med Varm Sardinsmörgås

Blomkålssoppa 2 port

1 medelstort blomkålshuvud

3 dl grädde/kokosgrädde

2 dl kycklingbuljong

1 dl riven, stark ost/getost

1 msk ekologiskt buljongpulver

½ pressad citron

2 msk hackad gräslök eller persilja

Salt och peppar

Skär blomkålen i små bitar och koka dem mjuka i grädde och buljong.

Mosa med en potatisstöt eller kör i mixer, beroende på hur slät du vill ha soppan.

Koka upp och smaksätt med salt, peppar, buljongpulver, citronsaft och hackade örter.

Ta från värmen och rör ner den rivna osten, servera och garnera med lite grönt.

Fler sopprecept hittar du i E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt och i Stora diabeteskokboken: recept och råd för stabilt blodsocker.

På Mikael Erikssons bild här nere ser du en broccolisoppa med skaldjur från Gammaldags husmanskost.

Kokbokstips för alla smaker

Reklam för mina kokböcker

På bilden här ovan ser du de flesta av mina kokböcker som finns på Bokus, där hittar du mina bästa recept och tips för alla oss som gillar naturligt god mat.

Jag jobbade i 18 år som restaurangkock, efter en ryggskada kunde jag inte fortsätta laga mat på restaurang men genom kokböckerna har jag fått möjligheten att sprida mina matkunskaper och matglädje till så många fler.

Böckerna är fria från gluten och vitt socker men desto mer fyllda av goda smaker och viktiga näringsämnen.

Recepten är väl utprövade för att fungera även i ett hemmakök och för dig som kanske inte har så stor erfarenhet vid spisen.

Populära Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken som fick utmärkelsen Best in the World på Kokboks-VM i Kina för några år sen skrev jag tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.

Den är snart helt slutsåld som ”riktig” bok, vill du hellre läsa digitalt så finns den även här som E-bok.

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (skriven med Annika Dahlqvist) och Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv finns också att ladda ner i länkarna till din dator, platta eller telefon.

Länkarna här nedan går till de fysiska böckerna på Bokus, de finns också på Adlibris, att beställa hem i den lokala bokhandeln och på Biblioteket.

Ät, njut och må gott!

Jag jobbar med Gröna, sköna tillbehör Foto Jan Andersson, LT

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Kokbokssignering i höstas på Ecocaféet i Östersund

En röd och en grön coleslaw

Smakrika tillbehör

Idag bjuder jag på två recept på kålsallad eller som de ofta kallas på restaurangmenyerna, coleslaw.

Båda är riktigt krämiga och goda, de passar fint till många rätter.

Vitkål, salladskål med flera kålsorter är i säsong nu, så passa på att använda dem istället för isbergssallad eller småbladspåsar som oftast är väldigt dyra.

Ajvar är ett bra alternativ till paprikan som kostar mycket nu på vintern, en burk räcker länge.

Vill du göra egen ajvar så hittar du i länken, som går till fina Paleobloggen Under vårt tak, mitt recept från kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

När du ändå är igång i köket så gör majonnäsen själv också, då blir den inte bara godare utan du sparar en del pengar.

Fler tips för att laga lite billigare mat hittar du i mina kokböcker som är med på Bokrean, en bra investering för såväl smaklökar som hälsa och plånbok.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv 59 kr på Bokus Bokrea

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt 79 kr på Bokus Bokrea

Coleslaw med ajvar 2-4 port

3 dl strimlad vitkål

1 dl majonnäs

1 dl hackad gräslök eller andra örter

2 msk ajvar

Salt och svartpeppar

Lägg kålen i en bunke och krama en stund med fingrarna så blir salladen saftigare.

Rör ner majonnäs, ajvar och gräslök.

Smaka av med salt och peppar, ställ kallt en stund innan serveringen.

Grön coleslaw 2 port

3-4 dl strimlad vitkål

1 kiwi

1 pressad lime

½ avokado

2 msk olivolja

2 msk finstrimlad bladpersilja

Chiliflingor

Salt

Skala och riv kiwin grovt. Häll kålen i en bunke och krama den mjuk med fingrarna, då blir salladen saftigare.

Mosa avokadon och blanda med olja, kiwi och limesaft.

Krydda med salt och chili. Låt stå i kylen en stund så kommer smakerna fram mer.

Smaka av om du vill ha mer syra eller sälta.

Ajvar från Gröna, sköna tillbehör
Glutenfritt nötbröd och hemgjord färskost

Grovt frukostbröd

Söndagsreceptet blir ett bröd med mycket smak och näring från mängder av nötter och frön.

Har du inte alla ingredienser hemma så öka bara på av de nötter/frön du har och välj någon av smaksättningarna nedanför receptet.

Jag bakade mitt bröd i en lergryta med mycket bra resultat men det fungerar förstås fint även i vanlig bakform.

Brödet är väldigt gott med bara smör och favoritpålägget eller med färskosten nedan som kan smaksättas på många olika sätt.

Inspirationen till det här brödet kom från danske Thomas Rode Andersens bok Stenålderskost.

Nötbröd 1 formbröd

2 dl valnötter

2 dl mandlar

1 dl paranötter

1 dl hasselnötter

1 dl sesamfrön

½ dl hela linfrön

½ dl pumpakärnor

½ dl kokosolja

3 ägg

3 skivor torkad, osötad mango

2 msk nyponmjöl

2 msk svartkummin eller vallmofrön

1 tsk havssalt

Mät upp alla nötter. Blötlägg mangoskivorna i kokande vatten tio minuter och skär sen i små tärningar.

Jag köpte både mango och nyponmjöl på en hälsokostbutik.

Svartkummin, Nigella Sativum, finns på välsorterade kryddbutiker eller i orientaliska butiker.

Hacka paranötterna och en del av övriga nötter och mandlar grovt, låt resten vara hela.

Blanda nötterna väl med ägg och frön i en bunke. Rör ner smält kokosolja, mangotärningar, nyponmjöl och salt. Blanda om riktigt väl.

Jag gräddade mitt bröd i en lergryta. Blötlägg den först i kallt vatten 20 minuter. Torka ur och klä med bakplåtspapper.

Häll i nötsmeten och pressa ner den jämnt i formen med en slickepott. Lägg på locket och ställ in i nedre delen av en kall ugn, sätt värmen på 175º och grädda i 40 minuter.

Ta ut brödet ur formen, låt svalna en stund på galler. Vira sen in det i en bakduk och låt ligga i rumstemperatur till nästa dag, så mognar smakerna fram mer.

Förvara i plastpåse i kylen och skiva eftersom, då håller brödet sig bäst. Eller skiva och frys in.

Du kan också grädda brödet i vanlig, avlång brödform, ca 1,5 liter. Grädda då en timme på 160º.

För att variera brödet kan du istället för mango och nyponmjöl smaksätta det med till exempel;

4 hackade, soltorkade tomater, 10 hackade, svarta oliver och 1 msk oregano

1 dl blåbär, tranbär, lingon, havtorn eller hjortron

2 msk av stött anis, fänkål eller kummin

1 rivet päron och 2 msk stött kardemumma

Färskost

½ liter fjällfil

½ dl crème fraiche

Flingsalt efter smak

Värm upp filmjölken till 50 grader under omrörning.

Häll i kaffefilter eller silduk och ställ i kylen att rinna av över natten.

Häll upp osten i en bunke och rör ner crème fraichen och smaka av med salt.

Blanda i så mycket du tycker blir gott av den smaksättning du vill ha, här följer några goda förslag;

Riven pepparrot, finhackad gräslök eller andra örter, pressad vitlök, finhackad chili, stött kummin, hackade valnötter, svartpeppar, finhackade soltorkade tomater eller oliver.

Bokrean på sluttampen

Tyckte du om dagens brödrecept och vill lära dig baka fler på liknande sätt?

Min kokbok ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt” har blivit väldigt populär hos många som tycker om att baka med naturligt goda smaker.

Idag 17 mars är sista dagen på Adlibris Bokrea, här finns min bakbok.

Bokus Bokrea håller på till och med den 26 mars, här finns bakboken där.

Även Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv är med på Bokrean, här på Bokus och här på Adlibris.

På bilden nedan ser du: Hallonmoussetårta på apelsinchokladbotten, Syrliga mangobollar, Ostpiroger med kantareller och örter, Sötpotatisbröd med vitlökssmör.

Min bästa räksoppa

Räksoppa

Mustig räksoppa

När jag ätit räkor brukar jag alltid spara skalen i en påse i frysen, när det blivit en större mängd tar jag fram den och kokar räkfond och soppa.

Att koka fond på skalen gör den här soppan både fantastiskt god och plånboksvänlig.

Jag använde det här receptet under mina 18 år som kock i olika restaurangkök, där torkades skalen på en stor plåt som stod ovanpå ugnen.

Det går förstås lika bra med skal av kräftor och hummer, hacka dem då i lite mindre bitar.

Räkskal, Purjolök, Morötter och Fänkål till Räkfond

Räkfond

Skal från 1 kg räkor

1 morot

10 cm purjolök

½ fänkål

2 msk tomatpuré

2 lagerblad

8 vitpepparkorn

3 msk smör

2 dl vitt vin

Vatten så det knappt täcker skalen

Skär morot, purjo och fänkål i mindre bitar. Bryn skalen i smöret ett par minuter på hög värme.

Rör mot botten, så det inte bränns vid.

Tillsätt grönsaker och tomatpuré, sänk värmen lite och låt bryna med i 10 minuter.

Häll på vin och vatten, så det knappt täcker. Koka upp och låt puttra i 20 minuter.

Sila buljongen genom en finmaskig sil ner i en kastrull.

Koka upp och låt koka ihop, reducera, till en tredjedel återstår.

Ta bort skummet som bildas på ytan. Sila än en gång över i en vid kastrull och låt svalna.

Fonden som inte går åt till soppreceptet nedan brukar jag frysa in i istärningslådor.

Räksoppa med Fänkål, Morot och Öring

Räksoppa 4 port

2 dl räkfond

4 dl grädde

2 dl mjölk

1 dl vitt vin

1-2 msk sockerfri chilisås

Ev 1 tsk buljongpulver

Salt och cayennepeppar efter smak

Koka upp räkfonden med chilisås och vin. Vispa ner mjölk och nästan all grädde, koka upp.

Krydda med salt och cayenne, har du ekologiskt buljongpulver blir det också gott som smaksättning.

Vill du ha soppan mjölkfri så använd kokosmjölk istället för grädde och mjölk.

Låt puttra på medelvärme i 1 till 1½ timme. Ju längre den får koka, desto godare soppa.

Vispa då och då under tiden, så den inte bränner fast.

Smaka av soppan om det behövs mer vin eller kryddor.

Späd eventuellt med mer grädde, om den blivit för stark.

Servera soppan med skalade räkor, som läggs ner strax innan serveringen, så pass att de bara blir varma.

Skaldjur mår inte bra av att kokas, då blir köttet segt.

Fisk, musslor, kräftor, hummer, krabba, fänkål, svamp, morötter, purjolök är också gott att blanda ner i soppan.

Vill du ha en riktigt god räksås till fisk, låt bara soppan stå och puttra tills den blir riktigt krämig.

Tycker du om min typ av naturligt god mat så hittar du hundratals recept i kokböckerna här nedan.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv   Just nu 59 kr på Bokrean

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt  Just nu 79 kr på Bokrean

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

bild-12

Helstekt sidfläsk med apelsin, chili och rosmarin
Foto Mikael Eriksson

Het husmanskost

Idag bjuder jag på en riktigt god rätt på sidfläsk eller som det ofta kallas på restaurangernas menyer numer, fläsksida.

Som rubriken antyder så har den här typen av husmanskost blivit väldigt het på många krogar, ofta till rejält höga priser.

Lagar du den själv hemma så är sidfläsket en både prisvärd och saftig styckdetalj från grisen, som blir väldigt god att marinera och helsteka.

Det här receptet skapade jag till slutsålda kokboken Långkok för LCHF och Paleo.

Gillar du min typ av vår traditionella mat så finns mängder av mina bästa recept att ta del av i Stora diabeteskokboken, skriven med Lars-Erik Litsfeldt och i E-boken Gammaldags husmanskost, skriven med Annika Dahlqvist.

Helstekt sidfläsk med apelsin och chili

600 g färskt sidfläsk med svål

2 msk tamarisoja (glutenfri)

1 ekologisk apelsin

1 röd chili

1 msk finhackad rosmarin

ca 1 msk salt att gnida in fläsket med innan stekningen

Skölj fläsket i kallt vatten och torka torrt. Snitta svålen med en vass kniv i jämna ränder, skär bara precis genom svålen.

Tvätta av apelsinen och skär det yttersta skalet i strimlor med ett zestjärn.

Eller skala tunt det yttersta skiktet med potatisskalare och strimla.
Kärna ur och hacka chilin fint, vill du ha riktig hetta i fläsket så låt kärnorna vara kvar.

Plocka av rosmarinbarr från stjälken och hacka fint. Pressa apelsinsaften och blanda ihop med tamarisoja, chili, rosmarin och apelsinskal.

Lägg det snittade fläsket i en dubbel plastpåse, häll över marinaden och knyt igen.

Massera runt köttbiten lite så marinaden blir jämnt fördelad. Lägg på ett fat i kylen 1-2 dygn, vänd ett par gånger under tiden.

Sätt ugnen på 225º och häll marinaden i en mindre ugnsform.

Fördela saltet jämnt på båda sidor av fläskbiten, gnid in det ordentligt i skårorna.

Lägg ett galler över formen och placera fläsket med svålen uppåt.

Ställ in formen i ugnen och låt den brynas i 20 minuter.

Sänk värmen till 100 gr och låt stå inne i 2 timmar, ös flera gånger med skyn.

Låt vila en stund på skärbrädan innan du skär fläsket i skivor.

Goda tillbehör till fläsket är smörstekta champinjoner, en vitkålssallad med ingefära och citron, en rättikagratäng eller en krämig zucchinisallad.

Bilden på den fräscha vitkålssalladen tog jag en tidig sommarmorgon vid Ristafallet i Jämtland till Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Den och min bakbok Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt finns nu med på årets Bokrea till oslagbart låga priser på Bokus och Adlibris, länkarna ovan går till Bokus.

Här hittar du Gröna, sköna tillbehör och Baka med frukt & grönt på Adlibris.

Glutenfria semlor

Tid för semlor

Nu är det äntligen dags att baka årets semlor, om man nu håller sig till traditionen att inte äta den goda bullen före Fettisdagen.

Det här är min favorit bland glutenfria semlor, jag har fått receptet från Paleorestaurangen PriMaten som tidigare fanns i Uppsala.

Jag blev för 12 år sen kontaktad av krögaren Lars Fahlén med frågan om jag ville hjälpa till att ta fram recept och idéer inför starten, det var ett riktigt roligt jobb.

Några år senare fick jag en liknande förfrågan från glutenfria Ecocaféet i Östersund, så där blev jag också receptkonsult inför deras premiär för 8 år sen.

Har du planer på att starta ett glutenfritt/sockerfritt café eller restaurang?

Hör då gärna av dig om du behöver rådgivning, skriv en kommentar till det här inlägget så kontaktar jag dig via mail.

Glutenfria semlor 8-12 släta bullar

6 ägg

1 dl kokosnötmjöl

1 dl smält smör eller kokosolja

½ dl grädde eller kokosmjölk

4 msk psylliumhusk

3 msk valfri sötning

2 tsk kardemumma

2 tsk bakpulver

1 ägg till pensling

 Fyllning:

2 dl mald mandel

2 msk grädde eller kokosgrädde

1 msk valfri sötning

Garnering:

Vispad grädde eller kokosgrädde

Smält smöret, vispa ägg och vald sötning kraftigt. Häll i smör och grädde och fortsätt vispa en stund.

Blanda de torra ingredienserna och häll ner i smeten. Blanda väl, låt degen stå och svälla 15 minuter.

Dela degen i lika stora bitar och rulla till bullar. Pensla tunt med vispat ägg på bullarna.

Grädda 15-20 minuter på 160º, beroende på om du gör dem små eller stora. Låt svalna på galler.

Blanda ingredienserna till mandelmassan och vispa grädden.

Skär ett lock av bullarna och fyll med mandelmassa och spritsa grädde på.

Tycker du om det här sättet att baka så hittar du mängder med recept i mina kokböcker som nu finns att förboka inför årets Bokrea.

”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt” kan du köpa för 79 kr och ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” för endast 59 kr.

Här nedan ser du några av mina bilder från de båda böckerna och på mig mitt i jobbet.

Syrliga mangobollar från Baka med frukt & grönt
Lakritspuck från Gröna, sköna tillbehör
Gröna, sköna tillbehör 59 kr på Bokus Bokrea
Kålpudding med lingonsky
Kålpudding med sky på lingon och smör Foto Mikael Eriksson

Husmanskost när den är som bäst

Senaste tiden har jag delat recept på mat som passar även en lite mindre plånbok, med bas av billiga vintergrönsaker.

Den här vitkålssoppan med smaker från Medelhavet som jag delade häromveckan blev väldigt populär, så idag bjuder jag på ännu en vitkålsrätt som jag vet är mångas favorit i vår svenska matkultur.

Ofta ingår ris och sirap i kålpudding och den serveras med kokt potatis, men det här receptet från Stora diabeteskokboken innehåller betydligt färre kolhydrater.

Jag skrev kokboken tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och den har blivit väldigt uppskattad med mina recept på vår traditionella husmanskost.

Mat lagad på ett sätt som inte bara är väldigt gott utan även bra för att hålla blodsockret på en jämn och stabil nivå, något som är hälsosamt för alla, inte bara diabetiker.

Kålpudding med sky på lingon och smör ca 6 port

500 g blandfärs

1 vitkålshuvud på ca 1 kg

2 gula lökar

2 ägg

1 burk keso à 250 g

1 dl grädde

1 + 2 dl kycklingbuljong

Ev 1-2 krm kryddpeppar

Salt och peppar

50 g smör till stekning + 50 g att hyvla över puddingen

Lingonsky:

2 dl sky från puddingen

1 dl lingon

50 g smör

Sätt ugnen på 175˚. Dela vitkålshuvudet i fyra klyftor.

Skär bort den grova mittstocken från klyftorna.

Skär kålklyftorna i centimetergrova strimlor. Skala och hacka löken.

Bryn den strimlade vitkålen med löken i smöret i en stekgryta utan att få färg, bara så den blir genomskinlig. Låt svalna.

Bryt ner färsen i en bunke, tillsätt ägg, keso, grädde och 1 dl buljong.

Krydda med salt, peppar och eventuellt lite kryddpeppar om du gillar den smaken.

Blanda färsen väl med, arbeta gärna med händerna så det blir en slät smet.

Blanda ner hälften av vitkålsfräset i färsen.

Lägg hälften av resterande vitkål i botten på en smord ugnsform som rymmer 2 liter.

Fördela färssmeten över kålen och tryck till med handen.

Strö över resten av kålen och platta till lätt. Fördela 2 dl buljong jämnt över formen.

Hyvla smör direkt från paketet och täck puddingen.

Grädda kålpuddingen i nedre delen av ugnen i 40 minuter.

Låt stå i 10 minuter att svalna, så blir den lättare att skära i fina bitar.

Smält smör tillsammans med lingonen och häll försiktigt av 2 dl sky från puddingen ner i kastrullen.

Servera kålpuddingen med lingonskyn över.

Här nedan ser du några fler exempel på rätter från Stora Diabeteskokboken: recept och råd för stabilt blodsocker.

Länken ovan går till Bokus, du hittar den också här på Adlibris, på Akademibokhandeln, i din lokala bokhandel, på Gekås i Ullared och på Biblioteket.

Falukorv med syrlig rödkål Foto Mikael Eriksson
Ugnsbakade kycklingklubbor med currysås och blomkålsris Foto Mikael Eriksson
Äggsmör på frökex
Foto Mikael Eriksson
Pumpasoppa Foto Mikael Eriksson