Lättlagad och mjölkfri broccoligratäng

Grön gratäng

Broccoli är en riktigt god och mättande grönsak som passar bra till många rätter, inte minst för alla som vill dra ner på kolhydraterna nu efter semestern.

Jag brukar använda den till soppor, gratänger, i en wok, som broccolimos, i gröna smoothies eller matiga sallader, det är bara att låta fantasin flöda.

Broccoligratäng serverade jag ofta när jag jobbade som restaurangkock, den var mycket populär bland lunchgästerna.

Då ofta med rökt skinka i men den här har jag gjort helt vegetarisk.

Gratängen går att variera på en mängd sätt, den här nere är mjölkfri för alla som inte kan äta mjölkprodukter.

Broccoligratäng 2 port

4 dl lättkokt broccoli i små buketter

3 ägg

1½ dl av min lättfixade majonnäs

1 röd paprika

½ dl strimlad bladpersilja

ca ½-1 tsk chiliflingor

Salt

Vispa samman majonnäsen med äggen till en slät smet.

Krydda med persilja, chili och salt, vänd ner broccolibuketterna.

Skär paprikan i strimlor och rör ner, smaka av om du vill ha mer sälta eller hetta.

Häll smeten i en smord, ugnsfast form och grädda på 175º i ca 30 minuter.

Mer inspiration på smakrik vardagsmat hittar du i mina kokböcker, läs mer i länkarna här nedan.

I boken ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” berättar jag om hela min hälsoresa om du vill veta mer hur jag ätit mig till just ett friskare liv.

Även i ”Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker” får du ta del av många hälsotips, den boken har jag skrivit med populäre LCHF-författaren Lars-Erik Litsfeldt.

E-boken ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt” innehåller många lättlagade recept på vår traditionella husmanskost som jag gjort glutenfri och med färre kolhydrater än vad som är vanligt.

Det är en samlad nyutgåva av tidigare slutsålda LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo, som jag skrivit tillsammans med LCHF-rörelsens grundare Dr Annika Dahlqvist.

E-boken innehåller även ett förord om fettets betydelse i vår mat av författaren och vetenskapsjournalisten Ann Fernholm.

Det känns verkligen meningsfullt att kunna sprida mina kockkunskaper och 15 års egen erfarenhet av lågkolhydratkost vidare genom de här kokböckerna.

Rödkålsslaw med pepparrot och lingon från Gröna, sköna tillbehör
Enkel ostkaka med keso och mandel

Proteinrik ostkaka

Idag bjuder jag på en riktigt god och lättlagad falsk ostkaka på keso och mandel, både gott och mättande till helgbrunchen.

En äkta ostkaka görs med mjölk, ägg, ostlöpe, socker och vetemjöl, här en enklare variant som dessutom är både glutenfri och sockerfri.

Den passar fint även som efterrätt eller som ensamrätt när du vill ha en lättare lunch eller middag.

Tillbehören kan varieras beroende på när du äter den, till brunch och efterrätt är det bästa förstås bär och grädde.

Gör du den utan kardemumma/bittermandel och sötning så blir en salt variant av ostkakan väldigt god med matiga komplement.

Rom, gräddfil och picklad rödlök passar bra till när du är extra hungrig.

Kallskuret och den här fräscha salladen med vattenmelon blir även de goda tillbehör.

Mandelostkaka ca 6-8 port

3 ägg

1 dl riven ost

1 dl keso

1 dl flagad mandel

50 g smör

2 msk pofiber (finns i glutenfria hyllan)

1-2 krm nymald kardemumma

Ev 2 rivna bittermandlar eller några droppar bittermandelolja

Ev lite valfri sötning

Rosta den flagade mandel några minuter i en torr stekpanna. Vänd runt den under tiden och akta så det inte bränns.

Rör ner smör och ev sötning mot slutet. Låt smöret smälta och svalna av en stund.

Rör samman ägg, keso och riven ost. Blanda ner pofiber i smeten tillsammans med mandel/smörblandningen, smaka av med kardemumma eller bittermandel.

Häll över i en smord form och grädda i nedre delen av ugnen, 175° i 40 minuter.

Låt svalna och servera med bär, sylt, vispad grädde eller ät den bara som den är till en kopp kaffe.

Fler av mina glutenfria bakverk hittar du i kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv och i E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Det var den första av mina 8 kokböcker där jag fotograferade själv, ett mycket roligt jobb.

Jag tog med rätterna ut i den vackra naturen i Jämtland, Härjedalen och i min hemby i nordvästra Dalarna.

Den boken har blivit väldigt populär och är som flera av mina tidigare kokböcker snart slutsåld, den kommer tyvärr inte att tryckas upp på nytt som det ser ut i dagsläget.

Raw chokladkaka med lingontopping

Lingondressing från Gröna, sköna tillbehör
Fröknäcke med nässlor och parmesan
Vild wok på renskav med lingonaioli

Vild utemat

Mat smakar ju så fantastiskt gott när man äter den ute, så jag tar ofta med lunchen och njuter av den utomhus.

Här hade jag med en viltwok som jag hade köpt på mina systerdöttrars restaurang när jag tog en fjällpromenad på Storhogna i Härjedalen.

Här deras recept i min tappning, hoppas du också tar chansen att laga till den ute eller hemma och ta med ut i naturen nu på sensommaren.

Viltskavswok 2-3 port

300 g renskav eller annan viltskav

3 schalottenlökar

½ dl av min enkla kycklingbuljong

½ dl starkt kaffe

½ msk glutenfri tamarisoja

1 tsk torkad timjan

1 tsk torkad rosmarin

5 enbär

Salt och peppar efter smak

50 g smör till stekning

Krossa kryddorna fint i en mortel och skiva löken.

Bryn smöret och stek skavet så det får färg under några minuter, blanda sen ner löken och låt den steka mjuk.

Blanda ner kryddorna, salta och peppra rätt ordentligt.

Häll på buljongen, kaffet och sojan, låt koka in i köttet, smaka av om du vill ha mer kryddning.

Lingonaiolin till gör du genom att blanda ner 1 dl frysta lingon i 1 dl av min lättgjorda aioli, låt stå en stund och rör sen om försiktigt.

Lätt fjällvandring på Storhogna

Fler tips på god utflyktsmat hittar du i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, de allra flesta bilderna i den är tagen i den storslagna naturen i Jämtland, Härjedalen och vid min stuga i norra Dalarna.

På bilderna här nedan ser du en tomatpesto som jag fotograferade just på Storhogna, havtornskombuchan tog jag med till Kallsjön i Jämtland och lingondressingen blev förevigad i en mossig slänt utanför min stuga.

Pesto på torkade tomater och pumpakärnor
Kombucha med havtorn
Lingondressing från Gröna, sköna tillbehör
Lättlagad sommarmat – Makrill med kesoröra

Söndagsfrukosttips

Dagens recept blir en riktigt lättlagad frukosträtt, bara att öppna en burk makrill och blanda ihop en kesoröra.

En mycket lättlagad måltid med gott om protein, den passar som frukost när hungern är stor eller som en lättare lunch eller kvällsrätt.

Min favorit är Abbas Mästarmakrill, den smakar riktigt gott, har en hög halt av Omega-3 och låg halt av kolhydrater, bara 2,5%.

Här hittar du mitt recept på makrill i tomatröra, den är väldigt god och enkel att göra.

Vill du ha fler lättlagade frukosttips med keso så finns här en med tonfisk, här en röra med päron och här hittar du en med hallon.

Kesoröra med avokado 1 port

1 dl keso

½ dl av min lättfixade majonnäs

½ avokado

2 msk crème fraiche

1 tsk olivolja med citron

Salt och peppar

Rör samman keso, majonnäs och crème fraiche.

Skär avokadon i små tärningar, vänd försiktigt ner i keson. Smaksätt med olivolja, salt och peppar.

Har du inte citronolivolja så riv lite skal av en ekologisk citron och pressa ner lite saft i röran.

Lägg upp tillsammans med en burk makrill.

Ringla gärna lite extra olja över makrillen och strö över lite örter, jag tog persilja och citrontimjan.

Krasseblommor är både vackra och goda som garnering, de har en lite pepprig senapssmak.

Fler tips till en somrig frukost hittar du i min snart slutsålda kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv och i min senaste bok Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker.

Den kokboken har jag skrivit tillsammans med LCHF-författaren Lars-Erik Litsfeldt, som har en lång rad diabetesböcker på sitt CV.

Läser du hellre kokböcker digitalt så finns här Gammaldags husmanskost på nytt sätt, skriven med Dr Annika Dahlqvist.

Gröna bönor med tomat till falukorv

Lättlagad korvlunch

Fram till 2009, innan jag började äta mat med få kolhydrater och mer fett, allmänt kallat LCHF, så var falukorv med spaghetti och ketchup min absoluta favoriträtt.

Jag kunde äta det varje dag, det satte sina spår både på hälsan och på vikten.

Nu tycker jag att grönsaker är så otroligt mycket godare, så pasta blir det bara nån enstaka gång per år och då väljer jag glutenfri bönpasta.

Bönor i olika former ingår ofta i min mat sen jag skrev Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken tillsammans med LCHF-pionjären Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.

I länken ovan kan du läsa mer om den och ladda ned som E-bok, kokboken blev mycket populär så den inbundna är tyvärr helt slutsåld.

Baljväxter är ett både gott och mättande tillbehör som även fungerade bra som medicin mot mina klimakteriebesvär häromåret.

Mjölksyrade grönsaker, fetaost, yoghurt eller någon annan form av probiotika äter jag också varje dag, det är väldigt bra för magen och immunförsvaret.

Du kan ta del av flera recept och mycket information om hur bra pre/probiotika är för hälsan i Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker.

Även den kokboken är skriven tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, han har gett ut ett tiotal populära böcker om diabetes.

Gröna bönor i tomat 2 port

250 g kokta haricot verts i mindre bitar

10 cocktailtomater skurna i 4 delar

2 dl strimlad purjolök

50 g smör

1 tsk äppelcidervinäger

1 tsk torkad timjan

Salt och peppar

Bryn smöret lätt och häll i purjo och tomater och fräs några minuter på medelvärme. Krydda med salt, peppar och timjan.

Rör ner bönorna försiktigt och häll på vinägern, låt puttra en liten stund tills bönorna har den konsistens du vill.

Servera med några skivor falukorv med hög kötthalt och stekt ägg.

Här hittar du mitt recept på hemgjord falukorv, den är riktigt god även fast korvskivorna inte blir runda när man inte stoppar korven i fjälster.

Lättlagad auberginegratäng med bacon och syrlig gurksallad

Ägg i gott sällskap

Dagens recept är en god liten låda med en av mina favoritgrönsaker, aubergine, här som sällskap till bacon och ägg.

Jag har tillbringat många vintrar i Turkiet, där används auberginen mycket i både varma och kalla rätter.

Här hittar du min variant av en turkisk köttfärsgryta som jag ätit många gånger på lunchrestauranger i Alanya.

Auberginen blir även väldigt god att grilla, lägga bara hela grönsaken på glöden och grilla tills skalet svartnar, vänd flera gånger under tiden.

Auberginegratäng 2 port

4 dl tärnad aubergine

1 pkt bacon i strimlor

½ dl finhackad purjolök

2 ägg

2-3 msk smör

1 dl riven, lagrad ost

6 cocktailtomater

Salt och peppar

Färsk timjan och oregano

Bryn smöret lätt och häll i aubergine och strimlat bacon.

Stek under omrörning några minuter tills det fått färg.

Tillsätt löken och låt den fräsa med en stund, krydda med salt och peppar.

Häll upp två smorda ugnsformar, gör en grop i mitten och knäck i äggen.

Dela tomaterna och lägg runt kanten och strö över riven ost och örter.

Gratinera i 175° i 15-20 minuter, beroende på hur hård du vill ha äggulan.

Servera med gurksallad, receptet kommer här. Snabbt, enkelt och fräscht.

Syrlig gurksallad 2 port

10 cm gurka

2 msk finhackad citronmeliss

2 msk finhackad gräslök

2 msk pumpafrön

2 tsk pressad citron

2 tsk olivolja

Chiliflingor

Flingsalt

Skiva och strimla gurkan. Vänd runt i en bunke med örter, dressing och smulade chiliflingor.

Strö över pumpafrön och flingsalt, låt stå en liten stund så smakerna utvecklas.

Kokboksreklam

Fler lättlagade rätter med färre kolhydrater än vad som oftast är vanligt hittar du i mina kokböcker.

Här en länk till den senaste i raden, Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker, den skrev jag tillsammans med LCHF-gurun Lars-Erik Litsfeldt.

Här finns nedladdningsbara E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt, den är skriven med LCHF-rörelsens grundare Dr Annika Dahlqvist.

Den är en omarbetad utgåva av slutsålda LCHF för seniorer och innehåller många recept från Långkok för LCHF och Paleo.

Den inbundna kokboken är slutsåld och kommer tyvärr inte att tryckas upp på nytt.

Här nere ser du mig på en kokbokssignering i höstas.

Sommarmat – Rökt fisk med dillmajonnäs

Lättlagat på semestern

Nu i semestertider passar det riktigt bra med varmrökt fisk till frukost, lunch eller middag.

Mina favoriter är röding och harr, men det blir förstås gott med annan varmrökt fisk som abborre, sik, regnbåge, lax, makrill eller vad du nu fått på kroken.

Med en krämig sås och lite goda grönsaker till, så är maten fixad på bara några minuter, gärna för att avnjutas i det fria.

Den här dillmajonnäsen är min mammas recept, hon var väldigt duktig på att laga mat.

Hon hade inga förkunskaper eftersom mormor hade lagat all mat när hon växte upp på 30-talet i Åbolands skärgård i Finland.

Men hon lyckades lära sig väldigt mycket på egen hand genom att köpa ”Stora kokboken” när hon gifte sig med pappa 1954.

Hon flyttade då hem till hans gård i nordvästra Dalarnas fjällvärld och lärde sig att ta vara på och laga till både älgkött och fjällfisk på ett väldigt gott sätt.

Så tänk på att en kokbok kan vara väldigt värdefull för framtida matlagningskunskaper.

Läs gärna mer om mina kokböcker i länkarna efter receptet och här kan du läsa mer om mig och min matfilosofi.

Dillmajonnäs

1 dl hemgjord majonnäs

½ dl crème fraiche, smetana eller kokosgrädde

½ dl finhackad dill

1 msk finhackad smörgåsgurka

1 tsk spad från gurkburken eller äppelcidervinäger

1 tsk senap

Lite pressad citron

Salt och peppar

Rör ihop majonnäs och crème fraiche, blanda ner övriga ingredienser.

Smaka av och ställ in i kylen en timme, då utvecklas smakerna mer.

Jag serverade dillmajonnäsen till den rökta fisken och kokta, färska rödbetor med smör.

Är ni fler så är receptet enkelt att dubblera, den håller sig fräsch flera dagar i kylen.

Fler goda recept på såser och röror som passar till allt från rökt fisk till grillat kött och fågel eller grönsaker hittar du i mina kokböcker ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” och i ”Birgitta Höglunds bästa grilltips”.

Tycker du om husmanskost med färre kolhydrater, då är ”Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker” skriven med Lars-Erik Litsfeldt något för dig.

Läser du hellre böcker digitalt så finns allt från mina mest lättlagade rätter till långkokta buljonger, grytor, soppor och varma såser i ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt – Recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo”, skriven med Dr Annika Dahlqvist.

I de kokböckerna delar jag med mig av de matkunskaper jag samlat under 18 år som kock och köksmästare på flera restauranger, nu har det även blivit 15 år som matbloggare och kokboksförfattare.

Mammas matintresse gick verkligen vidare i arv, båda mina systerdöttrar är också utbildade kockar och har haft två egna restauranger.

Fiskpicknick vid Ristafallet i Jämtland
Sommarfrukost – Kesoröra med jordgubbar

Frukostnjutning

Dagens tips är en lättlagad frukoströra, om sommarvärmen gör att orken till att laga frukostmat tryter.

Keso har högt proteininnehåll så mättnaden håller i sig längre.

För att frukosten ska räcka ända till lunch, komplettera gärna med ett eller två kokta ägg.

Kesofrukost 1 port

1 dl keso

½ dl crème fraiche, smetana eller kvarg

1 msk hackade valnötter

1 msk hackade mandlar eller hasselnötter

1 msk pumpafrön

Ett par jordgubbar

Rör ihop keso och crème fraiche, smaksätt med lite vaniljpulver om du vill. lägg upp i en fin skål.

Strö nötter, mandlar och pumpafrön över, lägg en halv valnötskärna på toppen.

Skär jordgubbarna i fyra delar och lägg runt kanten.

Ät, njut och må gott!

Kokbokstips

Fler recept på lättlagade frukosträtter hittar du i min populära kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Den innehåller också mina bästa recept på smårätter, matbröd, pajer, våfflor, röror, smoothies och annat gott som passar till sommarens alla utflykter och grillkvällar.

På bilderna nedan ser du några rätter från kokboken som passar fint på en sommarbrunch, de är alla fotograferade av mig i Jämtlands vackra natur.

Boken är snart slutsåld från förlaget så passa på att beställa nu om du vill ha ett exemplar.

Getmesemousse med blåbär
Vattenmelonsallad med fänkål och mozzarella
Rödbetssmoothie med svarta vinbär
Smått och gott till brunch

Sötpotatisplättar från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund
Räkor i trängsel

Jag saknade inte brödet ett dugg..

Somrig lyxlunch

Tack för alla gratulationer på olika håll när bloggen firade 15 år igår.

Här kommer ett av de allra första inlägg jag skrev och tog bilder till i juni 2009, njutbar mat håller i längden.

Receptet på min hemgjorda majonnäs till räkorna finns här och här hittar du mitt populära valnötsbröd om du vill göra en räkmacka.

Receptet är för en riktigt hungrig eller två lagom hungriga, hur mycket man äter är väldigt olika så känn efter hur mycket just du behöver.

Räksmörgås utan bröd och Vattenmelon

Räksallad på mitt sätt 1-2 port

Ett par hekto räkor 

1-2 kokta ägg

1 dl keso

1 avokado

½ paprika

Några cocktailtomater

Några skivor citron

En rejäl klick majonnäs 

Skiva avokadon, lägg runt en assiett.

Lägg ordentligt med keso i mitten. På den en hög skalade räkor.

Garnera med en klick majonnäs, ägg och det gröna.

Några skivor vattenmelon blir en bra dessert.

Fler goda små och stora rätter att njuta av i sommar hittar du i kokböckerna här nedan.

Bokus har 12% rabatt på hela sitt sortiment fram till midnatt 12 juni, läs mer i länkarna.

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Räksmörgås LCHF
Proteinrik frukost – Päronkeso med skinka och ägg

Somrigt frukosttips

Idag får du tips på en riktigt god sommarfrukost, en örtig kesoröra med fräsch päronsmak.

Päronkeson passar förstås lika bra på kvällen, till exempel till grillat eller varför inte packa ner allt i en korg och ta med ut på en picknicklunch.

Att börja dagen med ordentligt med protein gör att mättnadskänslan och energin håller riktigt länge, så prova den här frukosten om du brukar bli hungrig bara efter någon timme på förmiddagen.

Fler tips på njutbara sommarrätter hittar du i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Här kan du läsa mer om min matfilosofi och de övriga kokböcker som jag skrivit under de senaste 15 åren som gått sen jag startade bloggen.

Päronkeso 2 port

2 dl keso

1 litet päron

½ dl smetana

2 msk hemlagad majonnäs

½ dl finhackad citronmeliss

2 msk finhackad persilja

½ pressad citron

Salt och peppar

Rör samman keso, crème fraiche och majonnäs i en bunke, blanda ner de finhackade örterna och smaka av med citronsaft, salt och peppar.

Skär päronet i små tärningar och blanda försiktigt ner i keson.

Servera med några skivor skinka/kyckling/kalkon och ett kokt ägg.

Jag hade kokt skinka på min frukosttallrik men det fungerar förstås fint även med rökt.

Här hittar du tips på en sommarsallad på vilda blad och örter, den passar fint som tillbehör om du äter päronkeson till lunch eller till grillat.

För dig som vill njuta av en fin dessert så kan du här ta del av min godaste sommartårta med jordgubbar.

Tårtan är fri från både gluten och mejeriprodukter men fylld med desto mer av ljuvliga sommarsmaker.

Nu inför studentfirande, dopkalas, bröllopsfester och midsommarfirande är den mitt junirecept i nya, intressanta hälsotidningen Mandarin.