Dagens sportlovstips blir en riktigt krämig och god efterrätt som är lätt att ta med i små burkar till lunchen i en solig skidbacke eller till kaffet på skogspromenaden.
Chokladmousse är en favoritdessert, både hos mig och många andra, den passar förstås bra även för att fira alla kvinnor idag på Internationella Kvinnodagen.
Här har min mousse fått smakförstärkning av skogshallon, hallon och choklad smakar fantastiskt gott ihop.
Hallonchokladmousse ca 6 port
100 g mörk choklad 70-90%
2 dl hallon
2 äggulor
3 dl grädde
ca 1 krm vaniljpulver
Lite salt
Smält chokladen i en rostfri bunke som står i en kastrull med sjudande vatten.
Se till så inte vattenånga kommer ner i chokladen, för då blir den grynig.
Rör ner äggulorna i den smälta chokladen, blanda ordentligt så smeten blir slät.
Vänd ner hallonen försiktigt i chokladen, jag hade skogshallon.
Använder du importerade hallon så koka dem först och låt kallna.
Smaksätt med vanilj och lite, lite salt, det förhöjer smaken.
Vispa grädden, inte alltför hårt. Rör ner ett par skedar av grädden i chokladen och blanda ordentligt. Vänd så ner chokladsmeten i grädden.
Servera direkt ur en större skål eller lägg upp i små koppar eller glas. Låt stå i kylen minst 4-5 timmar att stelna.
Fler njutbara recept på gofika och desserter utan gluten, sötade med bär och frukt hittar du i mina två kokböcker som finns med på Bokrean.
Hacka lök och vitlök fint. Skär paprika, tomat och champinjoner i små tärningar.
Fräs lök, paprika och svamp i smör en stund.
Tillsätt köttfärsen och bryn under omrörning några minuter, rör också ner tomatpurén så den får fräsa med en stund.
Blanda ner crème fraiche, tomater, buljong, vinäger, timjan, oregano och paprikapulver.
Krydda köttfärsröran ordentligt med salt och chili, koka upp och låt puttra 30-60 minuter, ju längre desto godare.
Till pajen
100 g riven ost, jag hade lagrad prästost
3 ägg
Salt och peppar
Smörj en pajform och täck botten med den rivna osten.
Vispa upp äggen och smaka av med salt och peppar.
Rör ner äggsmeten i köttfärsröran som först fått svalna en stund och häll alltsammans över osten. Grädda på 175º i ca 30 minuter.
Låt pajen svalna, ställ in den i kylen och skär den i trekanter när den kallnat helt om du ska ha den med på utflykt.
Äter du den när den är helt nygräddad är den svår att skära i fina bitar, så har du tid kan du låta den kallna och sen värma pajbitarna 15 min på 150º.
Recept på fler pajer och annat gott till picknick hittar du i mina två kokböcker som finns med på Bokrean till riktigt låga priser.
Koka soppa på en spik är ju ett gammalt talesätt för att illustrera hur man kan få köksekonomin att gå ihop.
Helt enkelt att använda det som finns i skafferiet, i moderna tider även kyl och frys.
Nu till ”årets fattigaste vecka” är soppor med en bas av hemkokt buljong något av det mest näringsrika, hälsosamma och ekonomiska sätten att laga till mat.
I synnerhet om du har en Slow Cooker eller icke-elektriska långkokningspåsen Wonderbag undanstoppad i köksskåpet.
Dagens recept är en av mina favoriter bland soppor, en vitkålssoppa med smaker från Medelhavet.
På mina resor har jag ofta ätit liknande soppor på enkla lunchrestauranger, fantastiskt goda och mättande.
Broccoli är en riktigt god och mättande grönsak som passar bra till många rätter, inte minst för alla som nu vill dra ner på kolhydraterna efter julhelgerna.
Jag brukar använda den till soppor, gratänger, i en wok, som broccolimos, i gröna smoothies eller matiga sallader, det är bara att låta fantasin flöda.
Dagens broccolisoppa serverade jag ofta när jag jobbade som restaurangkock, den var mycket populär bland lunchgästerna.
Broccoligratäng är också riktigt gott och lättlagat. Den går att variera på en mängd sätt, i varianten här nere är den mjölkfri.
Broccolisoppa ca 3 port
500 g broccoli
50 g smör eller kokosolja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 dl hemkokt buljong eller 1 msk ekologiskt buljongpulver + 2 dl vatten
2 dl grädde eller kokosgrädde
1 tsk äppelcidervinäger
Salt och peppar
Skär broccolin inklusive stjälken i mindre bitar. Bryn tillsammans med hackad lök och vitlök.
Häll på buljongen och koka i ca 15 minuter så den blir mjuk. Mixa slät i kastrullen med stavmixer.
Häll på grädden och koka upp, låt puttra i ca 5 minuter. Smaksätt med vinäger, salt och peppar.
Vinägern ger en riktigt god smakbrytning till den milda broccolin.
Servera med mjukkokta ägghalvor och frökex/fröknäcke, gärna med en god, lokalproducerad korv.
De här grönsakerna är dessutom närodlade och betydligt billigare än det som importeras från andra håll runtom i världen.
Jag inleder mina recepttips med morötter, en av få råvaror som vi är självförsörjande av här i Sverige.
Mina gröna recept härinne är ofta lakto/ovo-vegetariska för att innehålla så mycket allsidig näring som möjligt, vilket är ett kännetecken för min typ av mat.
Är du vegan får du hoppa över mjölkprodukter/ägg och lägga till någon form av vegetabiliskt protein istället, som svamp, nötter, tofu, tempeh, bönor, linser eller kikärtor.
Morotskaka 1 port
1 stor morot
1 dl riven ost
1 ägg
2 msk finstrimlad purjolök
1 msk pumpakärnor
1 msk kokosolja
1 msk smör
Salt och peppar
Riv moroten grovt, blanda med ost och ägg.
Rör ner strimlad purjo och pumpakärnor, smaksätt med salt och peppar.
Bryn smör och kokosolja i en liten stekpanna.
Bred ut smeten över botten och stek 5 minuter.
För en stekspade under så det inte bränns fast och skaka pannan lite då och då.
Vänd upp på ett lock och låt kakan glida ner i pannan, stek färdigt på andra sidan i några minuter.
Ät morotskakan som den är med en klick crème fraiche, smetana eller kokosgrädde.
Nästa recept har grönkål som huvudingrediens, det har du kanske kvar i kyl eller frys sen jul.
1 dl ugnstorkade tomater till garnering, recept i tipset här nere
Förväll grönkålen och purjolöken genom att lägga ner dem i kokande, lättsaltat vatten i ett par minuter. Låt rinna av väl i durkslag.
Sätt ugnen på 200˚. Vispa samman ägg och grädde, smaksätt med timjan, svartpeppar och salt.
Mixa snabbt ihop valnötter, frön och smör, det blir gott om det är lite grövre bitar kvar.
Häll ut nötblandningen i en pajform, platta till med en slickepott. Häll grönkålsfyllningen ovanpå och strö över strimlade tomater.
Grädda i ca 30 minuter i mitten av ugnen, tills äggstanningen stelnat och pajen fått fin färg. Låt svalna en liten stund innan serveringen.
Vill du få riktigt fina pajbitar så låt pajen kallna helt och ställ i kylen några timmar. Då går den lätt att skära i tårtbitar. Värm dem sedan på en plåt på 150˚ i ca 15-20 minuter.
Senapsstuvad kål 2 port
5 dl strimlad svartkål, grönkål, rödkål, vitkål eller savoykål
3 msk smör/kokosolja
2 msk pumpakärnor
2 tsk osötad senap
1 dl kokosgrädde/grädde
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
Salt och peppar
Fräs kålen ett par minuter utan att den får för mycket färg. Skiva lök och vitlök och tillsätt dem och pumpakärnorna. Krydda med salt och peppar, låt bryna en stund.
Rör ner senap och kokosgrädde, koka upp och låt småputtra i 5-10 minuter, beroende på hur välkokt kål du vill ha.
Jag tycker mycket om picklad eller inlagd lök, men de flesta recept är alldeles för söta i smaken för mig.
Här har jag smaksatt med apelsin istället för att använda socker, det blir väldigt gott.
Picklad rödlök med lingon
2 stora, röda lökar
1 dl lingon
1 dl äppelcidervinäger
1 dl vatten
Saft av 1 apelsin
Ca ½ tsk salt
Rör samman vatten, vinäger, apelsinsaft och salt. Skala och skär löken i tunna klyftor. Varva lökklyftor och lingon i en burk, slå över vätskan. Låt stå till nästa dag.
Tips: Den här picklade/inlagda löken håller sig länge i kylen trots att den saknar socker.
Lingon, vinäger och salt har riktigt bra konserverande effekter, så en inläggning behöver inte vara så söt som vi svenskar vant oss vid på senare år.
En annan variant som också håller sig riktigt bra är om du saltar löken, kramar den så löksaften kommer ut och den blir lite mjuk. Pressa sen över citron eller lime och låt den dra till sig i kylen.
Livsviktig kostforskning
Igår var jag på lunchdate med vännen Ann Fernholm, vetenskapsjournalist, författare och initiativtagare till Kostfonden.
Ann har skrivit flera intressanta böcker om kost och hälsa för både vuxna och barn, läs mer om dem här på hennes hemsida.
Här kan du läsa om Anns och Kostfondens nystartade arbete med Europas största studie kring matens inverkan på hälsan vid diabetes typ 2.
Här nere ser du några av de rätter jag hade med till Nyhetsmorgon på TV4 när Gröna, sköna tillbehör var nyutkommen, du hittar mina recept från inslaget på Köket.se.
Hoppas du haft en fin julhelg med nära och kära, god mat och promenader i det vintervackra som lagt sig över nästan hela vårt avlånga land denna jul.
Det har skrivits en hel del artiklar och böcker på senare år om naturens förmåga att få oss att må bättre och bli avstressade när vi vistas ute i skog och mark.
Det räcker med bara 30-60 minuter för att förbättra den mentala hälsan och bara några minuter för att få oss på bättre humör.
Jag har själv stor erfarenhet av naturens läkande kraft, både när jag gick in i väggen för snart 25 år sen och även i rehabiliteringen efter min ryggskada och efterföljande fibromyalgi.
I dagens inlägg har jag samlat några recept på mat jag gillar att ta med ut i naturen, först ut är min populära gulaschsoppa som passar perfekt att ta med i en termos.
En matig räksallad med en dubbelmacka med ost och en kopp varm buljong eller choklad blir också en riktigt god lunch ute i snön.
I buljongtermosen kan du stoppa ner några kokkorvar, en varm korv smakar alltid godare ute i naturen.
Kolbulle är en annan vinterfavorit, i det här inlägget hittar du min glutenfria variant.
Kokboken är en uppdaterad och utökad nyutgåva av Diabeteskokboken för män som kom 2017, den blev glädjande nog väldigt populär och såldes slut efter några år.
De senaste åren har jag några gånger frågat Bookmark Förlag, som övertagit utgivningsrätten, om de har planer på att ge ut den på nytt.
I februari kom så det glädjande beskedet att det ville de göra, då det är en högaktuell bok just nu när så många världen över tyvärr utvecklar diabetes.
Bookmark ville dessutom göra om den rejält och utöka både faktadel och receptdel till en betydligt mer matig bok, som dessutom omfattar alla, inte bara män.
Recepten är som i alla mina kokböcker glutenfria, de är helt fria från socker/sötningsmedel och alla ger en hög mättnadskänsla.
Du får också tips på hur du enkelt kan välja det protein du föredrar, om du vill äta kött, fisk, fågel eller vegetariskt.
Nu i vår har jag och Lars-Erik jobbat för fullt på varsitt håll med att vidareutveckla vår gemensamma bok till ”Stora Diabeteskokboken”.
Ett mycket roligt arbete, då jag även skapat och fotograferat många nya recept.
Boken innehåller också en hel del recept från min slutsålda kokbok ”Långkok för LCHF och Paleo”, så det finns verkligen gott om tips som kan locka många till hälsosammare matlagning.
Lars-Erik är själv ett bra exempel på hur maten vi äter kan förändra våra liv till det bättre, han har själv diabetes typ 2 och har under snart 20 år skrivit många böcker i ämnet.
Mixa den varma buljongen med äggen. Det gör att kroppen lättare tar upp proteinet från äggvitan. Blanda ner övriga ingredienser och kör tills smoothien blivit slät.
Häll upp i glas och ät gärna med en sked, då mättar den bättre.
Variera gärna proteindrinken med 1 dl kokosgrädde + 1 dl hett vatten istället för buljong, blanda då gärna i lite gurkmeja, kardemumma och vaniljpulver.
Du kan också göra den på grönkål, rucola, persilja eller andra gröna blad, de innehåller alla väldigt mycket näringsämnen.
Ta gärna med den i termos på skogspromenaden, till gymmet eller som en lätt lunch till jobbet.
Här nedan ser du några av Mikael Erikssons bilder till mina recept i Stora Diabeteskokboken.
Den senaste månaden har jag och Lennart varit nere vid Medelhavet och njutit av god mat, sol, värme och höstledighet, det har varit en riktig hälsoresa.
Som du kanske läst härinne så träffades vi i Alanya för snart 20 år sen och det var dit vi styrde kosan nu när det äntligen är möjligt att resa mer fritt igen efter pandemiåren.
Det blev ju ingen resa förra året när jag fyllde 60, hemmaåren gjorde att vi kunde spara lite av vår pension och istället satsa på en riktigt fin resa i år.
Lennart fyller 80 till våren, så vi passade på att fira oss och livet lite extra, vi har ju båda tagit oss tillbaka efter flera svåra sjukdomar.
Tidigare har vi hyrt privat lägenhet och jag har lagat så gott som all maten själv, men den här gången valde vi att bo först två veckor på fina Kaptan Hotel i hamnen.
Ett mycket trevligt hotell med oslagbar utsikt över Taurusbergen och soluppgången, de har dessutom en fantastisk frukostbuffé.
Jag brukar boka första natten via en bokningssida och sen boka resterande tid direkt i receptionen, då får man oftast ett bättre pris.
Kaptan har ett stort utbud av oliver och gröna blad, alla viktiga komponenter i en turkisk frukost. Ostar är också rikligt tilltagna, det finns nåt för alla smaker.
Hotellet har även en mycket bra restaurang, Kaptans Güverte, som ligger tvärs över gatan.
Där åt vi ofta vår middag, bilden högst upp visar några av deras läckra förrätter, citronmarinerad ansjovis, avokadosallad och bräserade örter med yoghurt och valnötter frästa i olivolja med chili, så gott.
Vi älskar båda den turkiska maten med alla fräscha grönsaker, frukter, ostar, oliver, äggrätter och långkok.
När jag bokar så väljer jag alltid hotell som har vattenkokare och kylskåp på rummet, så det går att fixa till lite enkla sallader och kaffe/te med tilltugg då och då när lusten att äta ute inte infinner sig.
Jag har alltid med mina små bambuskålar, skedar, en liten skalkniv och en liten skärbräda.
Här nedan är skålen fylld med tomat, gurka, grön paprika, päron, fikon, fetaost, mandlar, olivolja, citron, oregano och havssalt.
De resterande två veckorna flyttade vi till våra ”hemmakvarter” vid Kleopatrastranden och bodde på nybyggda Riviera Zen.
Rummen är riktigt fräscha och från vårt hade vi en fantastisk utsikt över Borgen, havet, bergen och solnedgången.
Båda hotellen har mycket sköna sängar och härliga balkonger med fin utsikt, det är väldigt viktiga detaljer för oss när vi väljer var vi ska bo, även kvaliteten på maten är förstås viktig för mig.
Båda hotellen rekommenderas varmt om du vill njuta av en riktigt avkopplande semester.
Frukosten på Kaptan är den bästa jag ätit i Turkiet, den på Riviera Zen är också mycket bra.
På Zen hade vi även halvpension med middag, det var en stor variation av riktigt goda turkiska rätter varje kväll.
Jag fick väldigt bra hjälp av kockarna som berättade vilka rätter som var glutenfria, det fanns alltid flera att välja bland.
Jag kan lova att jag inte saknat att laga mat ett dugg den här semestern, har njutit fullt ut av de turkiska kockarnas yrkesskicklighet och matglädje.
Jag är som vanligt inte sponsrad av något hotell eller resebyrå utan det här är ett restips helt baserat på mina personliga åsikter.
Julklappsreklam
Har du funderat på att köpa några extra njutbara och matnyttiga julklappar i år så hittar du mina kokböcker i länkarna nedan.
Bilden efter länkarna är tagen av Mikael Eriksson och visar en turkisk morotsröra från min grillkokbok.
Den är ett mycket gott tillbehör till julmaten, du hittar även många andra sallader och röror som passar till julens rätter i Gröna, sköna tillbehör.
Hoppas du haft en fin julhelg med nära och kära, god mat och promenader.
Läste en mycket intressant artikel i DN, om skogens/naturens förmåga att få oss att må bättre och bli avstressade när vi vistas där, det räcker med bara 30-60 minuter för att förbättra den mentala hälsan och bara några minuter för att få oss på bättre humör.
Jag har själv stor erfarenhet av naturens läkande kraft, både när jag gick in i väggen för snart 25 år sen och även i rehabiliteringen efter min ryggskada och efterföljande fibromyalgi.
I dagens inlägg har jag samlat några recept på mat jag gillar att ta med ut i naturen, först ut min populära gulaschsoppa som är perfekt att ta med i en termos.
En matig räksallad med en dubbelmacka med ost och en kopp varm buljong eller choklad blir också en riktigt god lunch i snön.
I buljongtermosen kan du stoppa ner några kokkorvar, en varm korv smakar alltid godare ute i naturen.
Kolbulle är en annan vinterfavorit, i det här inlägget hittar du min glutenfria variant.