Glutenfri fläskpannkaka med sockerfri lingonsylt

Lättlagat och mättande

Måndag igen och nu är sportloven över för den här gången, men håll ut, snart är det påsk.

Dagarna blir ljusare och ljusare och snötäcket krymper märkbart för varje dag.

Den här tiden på året har jag de senaste 20 åren mest varit vid Medelhavet, då vinterklimatet här hemma inte går så bra ihop med mina ryggproblem.

Men i vinter har sambo Lennart haft många tider inbokade i vården/tandvården så då har vi fått hålla oss i Sverige.

Det har gett mig mer inspiration att börja dela med mig av dagliga mattips här på bloggen, vilket jag kommer att fortsätta med.

Jag kommer också att medverka i den nya nättidningen Mandarin Media framöver och dela med mig av recept, här kan du ta en närmare titt på tidningen.

Dagens mattips blir en av många svenskars favoriträtter, fläskpannkaka, här serverad med en sockerfri lingonsylt.

Fläskpannkaka ca 3 port

6 ägg

50 g varmrökt sidfläsk

1  dl mjölk/grädde/kokosgrädde

1 msk psylliumhusk eller hela psylliumfrön

Salt

2 smör/kokosolja

Pumpafrön

Vispa samman ägg, mjölk och husk/psylliumfrön till en slät smet, smaka av med salt. Låt svälla 15-30 minuter.

Skär fläsket i tärningar, stek gyllenbrunt. Häll över pannkakssmeten och stek på svag värme under lock tills den stelnat på ytan.

För en stekspade under pannkakan så den lossnar från pannan.

Vänd upp på en tallrik eller ett lock, låt glida tillbaka i stekpannan en stund och skär sen i bitar.

Njut pannkakan med pumpafrön och lingonsylt.

Lingonsylt med äpple

1 liter lingon

2 ekologiska äpplen

Tvätta och riv äpplena med skalet på. Blanda med lingonen i en kastrull.

Koka upp under omrörning. Låt småputtra på svag värme i 15 minuter, rör då och då.

Häll upp i en ren burk ända upp, sätt på locket direkt.

Sylten håller sig länge i kylen eftersom lingonen innehåller bensoesyran som har en konserverande effekt.

Kokbokstips

Tycker du om min typ av naturligt god mat så hittar du hundratals recept i kokböckerna här nedan.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv   Just nu 59 kr på Bokrean

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt  Just nu 79 kr på Bokrean

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Helstekt sidfläsk med apelsin, chili och rosmarin
Foto Mikael Eriksson

Het husmanskost

Idag bjuder jag på en riktigt god rätt på sidfläsk eller som det ofta kallas på restaurangernas menyer numer, fläsksida.

Som rubriken antyder så har den här typen av husmanskost blivit väldigt het på många krogar, ofta till rejält höga priser.

Lagar du den själv hemma så är sidfläsket en både prisvärd och saftig styckdetalj från grisen, som blir väldigt god att marinera och helsteka.

Det här receptet skapade jag till slutsålda kokboken Långkok för LCHF och Paleo.

Gillar du min typ av vår traditionella mat så finns mängder av mina bästa recept att ta del av i Stora diabeteskokboken, skriven med Lars-Erik Litsfeldt och i E-boken Gammaldags husmanskost, skriven med Annika Dahlqvist.

Helstekt sidfläsk med apelsin och chili

600 g färskt sidfläsk med svål

2 msk tamarisoja (glutenfri)

1 ekologisk apelsin

1 röd chili

1 msk finhackad rosmarin

ca 1 msk salt att gnida in fläsket med innan stekningen

Skölj fläsket i kallt vatten och torka torrt. Snitta svålen med en vass kniv i jämna ränder, skär bara precis genom svålen.

Tvätta av apelsinen och skär det yttersta skalet i strimlor med ett zestjärn.

Eller skala tunt det yttersta skiktet med potatisskalare och strimla.
Kärna ur och hacka chilin fint, vill du ha riktig hetta i fläsket så låt kärnorna vara kvar.

Plocka av rosmarinbarr från stjälken och hacka fint. Pressa apelsinsaften och blanda ihop med tamarisoja, chili, rosmarin och apelsinskal.

Lägg det snittade fläsket i en dubbel plastpåse, häll över marinaden och knyt igen.

Massera runt köttbiten lite så marinaden blir jämnt fördelad. Lägg på ett fat i kylen 1-2 dygn, vänd ett par gånger under tiden.

Sätt ugnen på 225º och häll marinaden i en mindre ugnsform.

Fördela saltet jämnt på båda sidor av fläskbiten, gnid in det ordentligt i skårorna.

Lägg ett galler över formen och placera fläsket med svålen uppåt.

Ställ in formen i ugnen och låt den brynas i 20 minuter.

Sänk värmen till 100 gr och låt stå inne i 2 timmar, ös flera gånger med skyn.

Låt vila en stund på skärbrädan innan du skär fläsket i skivor.

Goda tillbehör till fläsket är smörstekta champinjoner, en vitkålssallad med ingefära och citron, en rättikagratäng eller en krämig zucchinisallad.

Bilden på den fräscha vitkålssalladen tog jag en tidig sommarmorgon vid Ristafallet i Jämtland till Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Den och min bakbok Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt finns nu med på årets Bokrea till oslagbart låga priser på Bokus och Adlibris, länkarna ovan går till Bokus.

Här hittar du Gröna, sköna tillbehör och Baka med frukt & grönt på Adlibris.

Två recept på stuvad vitkål och kokboksrecension

Bra mat för diabetiker

Innan insulinet började användas som medicin för diabetiker för 100 år sen så var rådet till de som hade sockersjuka, som det kallades då, att de skulle äta mycket vitkål.

Det är ett mycket bra alternativ till potatis eftersom kålen har låg halt av kolhydrater och inte höjer blodsockret på samma sätt som potatisen, som då liksom idag var det vanligaste tillbehöret till vardagsmaten.

Vitkål är både lättlagad och har en mild smak, den går att variera på många sätt och passar till många rätter, antingen rå i en sallad, kokt i bitar, smörstekt i strimlor, ugnsstekt i klyftor eller som stuvning.

Att dra ner på kolhydraterna är något som inte bara är bra för diabetiker, vi blir fler och fler som förstår att vi mår bättre av ett stabilt blodsocker.

Att slippa hastiga blodsockersvängningar som påverkar både måendet och humöret är något jag själv upplevt som en stor lättnad sen jag började med LCHF för 15 år sen.

Idag bjuder jag på recept på mina mest populära vitkålsstuvningar, en med vanlig grädde och en med kokosgrädde.

Det är verkligen roligt att en av våra nyttigaste och billigaste grönsaker blivit så uppskattad, de här recepten har legat högt i sökstatistiken här på bloggen i många år.

Båda stuvningarna är goda till prinskorv, falukorv, stekt sidfläsk, köttbullar, pannbiffar eller grönsaksbiffar.

Grundrecept på stuvad vitkål ca 4 port

1 liter vitkål i bitar eller strimlor

25 g smör

3 dl grädde

1 dl hemkokt buljong eller 1 msk ekologiskt buljongpulver + 1 dl vatten

Salt och peppar

Ev 1 msk senap

Skär vitkålen i mindre bitar eller grova strimlor, fräs dem i smöret några minuter på medelvärme, utan att de får färg.

Krydda med salt och peppar, häll på grädde och buljong, låt koka upp.

Låt stuvningen småputtra i 30 minuter, rör då och då.

Blir den för tjock, späd bara med lite mer grädde, smaka av om du vill ha mer kryddor.

Variera stuvningen med senap, det blir också väldigt gott.

Currystuvad vitkål 4 port

1 liter strimlad vitkål

3 dl kokosgrädde eller syrad grädde/smetana

10 cm purjolök

1 svenskt äpple

1 dl hemkokt buljong eller 1 msk ekologiskt buljongpulver + 1 dl vatten

25 g smör

2-3 tsk gult currypulver

1 tsk paprikapulver

1 tsk äppelcidervinäger

Salt efter behag

Bryn smöret lätt, häll i den strimlade vitkålen, låt steka mjuk på medelvärme utan att få för mycket färg.

Skär äpplet i små bitar och strimla purjon, rör ner bland kålen och krydda med curry, paprika, vinäger och salt.

Låt fräsa några minuter till, häll på grädden och buljongen.

Koka upp och låt småputtra i 10 minuter tills stuvningen tjocknat.

Kokboksrecension

Jag är så glad och tacksam över alla fina ord som delas i media om min och Lars-Erik Litsfeldts Stora diabeteskokboken – recept och råd för stabilt blodsocker 💞

Här är det Agneta Norrgård, bokrecensent på P4 och tidigare på Go’kväll i SVT, som skriver raderna du kan läsa här nere från hennes Instagramkonto.

Jag har även fått höra att Gekås i Ullared tagit in boken i sitt sortiment.

Det känns stort att få möjlighet att synas på Sveriges mest besökta turistmål och Skandinaviens största varuhus.

Marinerat sidfläsk med kaffe och kanel
Foto Mikael Eriksson

Smakrik fläsksida

Idag bjuder jag på ett recept från min grillkokbok, passar på att göra lite extra reklam för den nu inför Fars Dag på söndag.

Det här färska sidfläsket är marinerat med lite annorlunda smaker, kaffe och kanel, det ger en mycket mustig smak till fläsket.

Det är väldigt gott att grilla helt på skogsutflykter som jag gjort på bilden nedan, men går förstås fint att steka hemma i ugn eller stekpanna också.


Grillat, kaffemarinerat sidfläsk

700 gr färskt sidfläsk i bit med svål

1 dl starkt kaffe

2 msk glutenfri tamarisoja

2 msk kallpressad rapsolja

2 tsk kanel

½ tsk vitpeppar


Rör samman marinaden i en bunke. Skär täta snitt genom svålen med en vass kniv. Lägg fläsket i en plastpåse och häll över marinaden.

Förslut påsen och massera runt fläsket så marinaden kommer åt överallt och tränger ner i den snittade svålen.
Lägg på en tallrik i kylen och låt marinera minst 24 timmar, gärna längre.

Ta upp biten, torka av marinaden och skär i ca 2 cm tjocka skivor. Grilla över het glöd i 2-3 minuter på varje sida, så fläsket får fin färg.

Vill du grilla sidfläsket helt, så gör det då över indirekt glöd eller på låg värme på gasolgrillen. Fös ihop glöden mot sidorna på grillen och gör en kolfri yta under köttet.

Vänd flera gånger under grillningen så det inte bränns. Grilltiden är 30-40 minuter, beroende på hur tjockt sidfläsket är.

Använd gärna en stektermometer som sticks in i mitten av köttbiten. När termometern står på 65º så lägg sidfläsket att vila på sidan om grillen i 10 minuter, täckt med folie.

Här kan du läsa mer om innehållet i min grillbok på Bokus och så här skriver en läsare i sitt omdöme om boken:

”Grillar gärna och njuter av hälsosam mat.

Boken lockar till att testa sånt man inte tänkt på att grilla.

Känns även som en fin present att skicka istället för blommor/choklad…

Jag har, liksom författaren, ätit mig till bättre hälsa.

Boken ger många fina recept om man vill njuta både av det goda och nyttiga.

Alla vackra foton i boken blir en ytterligare bonus.”

Kryddsmör i paprika Foto Mikael Eriksson
2 x Ägg på Äggets Dag

Två av mina äggfavoriter

Idag är det Äggets Dag, en dag jag tycker är extra värd att uppmärksamma.

Ägg är ett fantastiskt livsmedel som innehåller i stort sett allt vi behöver, förutom Vitamin C.

Jag använder mycket ägg i både mat och bakning, som ett proteinrikt tillägg till frukost och mellanmål eller om jag känner mig lite hungrig på kvällen.

Här får du ett par av mina favoritrecept med ägg, vilken är din äggfavorit?

Blomkålsgratäng med varmrökt sidfläsk 2-3 port

3 dl blomkål i små bitar

150 gr varmrökt sidfläsk

2 msk smör

3 ägg

1 dl majonnäs

2 dl riven, lagrad ost

Peppar

Skiva och finstrimla fläsket. Bryn i smöret tillsammans med blomkålen, krydda med peppar, salt behövs inte här eftersom fläsket och osten är salt.

Lägg i en smord ugnsform. Vispa samman ägg och majonnäs och häll över blomkålen.

Strö den rivna osten jämnt över. Grädda i 30 minuter på 175°.

Servera med skirat smör och en sallad på rivna morötter, pumpafrön, pressad citron, olivolja och örtsalt.

Mandelostkaka med hjortron och grädde 10-12 bitar

3 ägg

1 dl riven ost

1 dl keso

1 dl flagad mandel

50 g smör

2 msk pofiber

1-2 krm nymald kardemumma

1 msk valfri sötning

Rosta den flagade mandel några minuter i en torr stekpanna. Vänd runt den under tiden och akta så det inte bränns.

Rör ner smör och vald sötning mot slutet. Låt smöret smälta. Svalna av en stund.

Rör samman ägg, keso och riven ost. Blanda ner pofiber i smeten tillsammans med smöret. Rör ner mandeln. Krydda med kardemumma.

Häll över i en smord form och grädda i nedre delen av ugnen på 175° i 40 minuter.

Låt svalna och servera med hjortron eller andra bär och vispad grädde. Eller ät kakan som den är till en kopp kaffe eller te.

Den är också väldigt god som på bilden nedan med rom, lök och en klick smetana eller gräddfil, uteslut då sötning och kardemumma.

Reklam för mina kokböcker

Många fler äggrecept hittar du förstås i mina kokböcker, här nere kommer länkar till dem som finns att köpa på nätet och i bokhandeln.

Alla åtta kokböcker jag skrivit det senaste decenniet finns att låna på Biblioteket, läs gärna mer om dem och min matfilosofi här.

Stora diabeteskokboken: recept och råd för stabilt blodsocker

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt som E-kokbok

Tips på vardagsmat – Omelett med bacon och syrlig sallad

Snabbt, gott och enkelt

Idag bjuder jag på en lättlagad omelett med bacon som ofta lagas i mitt kök när jag vill ha något mättande och gott som inte tar alltför lång tid att laga.

Servera omeletten med en syrlig rödkålssallad eller en sked av min sockerfria lingonsylt.

Vill du ha fler tips på lättfixad mat med högt näringsinnehåll och mindre mängd kolhydrater så ta en titt här på Stora diabeteskokboken.

Ät, njut och må gott!

Baconomelett 2-3 port

6  ägg

1 dl grädde

150-200 g tärnat bacon eller fläsk

2 msk smör

Salt och peppar

Vispa ihop ägg och grädde lätt, krydda med lite salt och peppar.

Bryn baconbitarna i smöret, rör ner äggsmeten. Rör lite mot botten och kanter, rör sen försiktigt smeten in mot mitten av stekpannan.

Låt steka på svag värme i ca 15 min. Dra pannan från plattan och lägg på ett lock och låt eftersteka i ca 5 minuter, så stelnar omeletten på ytan och blir lättare att ta ur pannan.

Medan omeletten står och steker sig färdig så kan du fixa till den här salladen som passar väldigt bra till.

Rödkålssallad med sting

1 liter finstrimlad rödkål

2 dl majonnäs

2 dl granatäppelkärnor, lingon eller tranbär

1 pressad citron

2-3 msk riven ingefära eller pepparrot

Salt

Lägg den strimlade rödkålen i en bunke, krydda med salt och citronsaft.

Knåda kålen en stund med fingrarna så den blir mjuk, då blir salladen saftigare och godare.

Rör ner majonnäs, ingefära och granatäppelkärnor, för en mer traditionell smaksättning tar du lingon/tranbär och riven pepparrot.

Smaka av om du vill ha mera sälta eller syra. Salladen håller sig flera dagar i kylen.

På bilden nedan ser du fläskpannkaka med lingon från Stora diabeteskokboken, riktigt lättlagat och gott det med.

Fläskpannkaka med lingon Foto Mikael Eriksson
Min populära vitkålsgratäng

Riktigt god snabbmat

Idag får du ett av mina favoritrecept på snabbmat, vitkålsgratäng med rökt fläsk.

Den har verkligen gått hem bland mina läsare också, fått mycket positiv respons på den genom åren.

Den här rätten kan varieras väldigt mycket genom att blanda ner vad du har hemma i den billiga och nyttiga vitkålen.

Fler goda och lättlagade recept delar jag nu dagligen på Facebook och Instagram, följ mig gärna där.

Gratinerad vitkål

Gratinerad vitkål med varmrökt fläsk 2 port

4 dl strimlad vitkål

100 g varmrökt sidfläsk

1 grön paprika

25 g smör

1 dl grädde/kokosgrädde

1 tsk tomatpuré

½ tsk äppelcidervinäger

½ tsk paprikapulver

½ tsk timjan

Salt och peppar

Till gratinering

1 tomat

1 dl riven, lagrad ost

Bryn smöret och stek vitkålen mjuk, tillsammans med tärnat eller strimlat fläsk.

Tärna paprikan och blanda ner efter en stund tillsammans med tomatpurén.

Låt bryna några minuter, krydda med lite salt, peppar, paprika, timjan och vinäger.

Tillsätt grädden och låt puttra lite till. Häll över stuvningen i två ugnsfasta portionsformar.

Skär en tomat i klyftor och lägg runt om, strö riven ost över. Grädda på 200° i 10-15 minuter.

Vill du ta del av mina recept i bokform så hittar du dem i länkarna nedan.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt – E-bok

Rödkålsslaw med pepparrot och lingon från Gröna, sköna tillbehör
Revbensspjäll och syrlig rödkål till julbordet
Ingefärsmarinerade revbensspjäll med stuvad rödkål

Julmat med sting

Idag bjuder jag på ett av de julrecept jag skapade till Diet Doctor häromåret, i länken kan du läsa mer om mina tankar kring julmaten.

Recepten lagades upp och fotograferades av Naomi Sherman och har spridits runt hela världen.

Här hittar du min julpaté med picklade lingon och rödlök, grönkålspaj med valnötter och fetaost, gravad lax med apelsin och rosépeppar och pepparkaksmuffins med apelsinfrosting.

Ingefärsmarinerade, tjocka revbensspjäll ca 12-15 port på julbordet

1½ kg huggna, tjocka revbensspjäll i hel bit

Marinad:

Skal och saft av 1 ekologisk citron eller lime

½ dl glutenfri tamarisoja

½ dl riven ingefära

2 msk olivolja

1 tsk grovmald svartpeppar

Till ugnsstekning:

2 stora rödlökar

3 lagerblad

Marinaden

2 tsk salt till spjället

Tvätta citronen och torka den väl. Riv det yttersta skalet och pressa ur saften. Vispa ihop med övriga ingredienser till marinaden.

Lägg ner spjället i dubbla fryspåsar, häll över marinaden.

Knyt igen och massera in marinaden väl, lägg på ett fat och ställ in i kylen i ett dygn. Vänd påsen ett par gånger under tiden.

Sätt ugnen på 175˚. Skala och skär lökarna i tjocka klyftor och lägg dem tätt bredvid varann i en ugnsform.

Stick ner lagerbladen bland löken och häll över marinaden från påsen. Ta ut spjället och salta på var sida, lägg det med köttsidan ner på rödlöken.

Sätt in i mitten av ugnen och stek i ca 1½ – 2 timmar, beroende på tjockleken. Låt det stå inne tills köttet lossnar lätt från benen.

Vänd några gånger under tiden och ös då sky över köttet. Den sista halvtimmen med köttsidan vänd uppåt så spjället får fin färg.

Ta upp spjället och låt svalna på skärbrädan en stund under ugnsfolie, skär sen upp köttet i mindre bitar längs benen.

Sila av skyn som bildats i formen och använd till en gräddsås.

Serverar du revbensspjällen på julbordet så passar det fint med min syrliga rödkål till som du hittar här nedanför.

Rödkålsstuvningen på bilden ovan hittar du här, den passar bra om du serverar spjällen som varmrätt.

Syrlig rödkål 2 port

5 dl finstrimlad rödkål eller grönkål

2 schalottenlökar

3 msk smör/kokosolja

1 msk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Skär löken i tunna klyftor, hetta upp smöret och fräs löken ett par minuter utan att den får färg.

Tillsätt den finstrimlade kålen och fräs nån minut, krydda och häll på äppelcidervinäger.

Låt vinägern koka in och servera grönsaksfräset till revbensspjället, det smakar också gott till julskinka eller kalvsylta.

Sistaminutentips på julklappar

Här hittar du mina kokböcker om du vill dela med dig av mina recept genom att ge bort ett presentkort på någon/några av dem i julklapp.

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-kokbok skriven med Annika Dahlqvist)

Nystart och recept på fläskkarré med örtsmör och varma grönsaker

Dags för nytt liv i bloggandet

Idag dök det upp ett Facebookminne från en artikel i ÖstersundsPosten den 2 oktober 2010, som fick mig att bestämma mig för att väcka bloggen till lite mer liv igen.

Den senaste tiden har jag funderat en hel del på hur mycket tid som jag och många med mig lägger ner på att närvara på sociala medier, i mitt fall mest Facebook och en del på Instagram.

385751144_10224998143006201_3443064625457811146_n

De här funderingarna började med att jag fick en mailförfrågan förra veckan med erbjudande om ett reklamsamarbete här på bloggen, jag skulle få bra betalt för att publicera en matrelaterad artikel.

Men kruxet var att den skulle innehålla länkar till ett casinoföretag, så det blev förstås nej från mig…

Jag har hållit bloggen fri från den typen av samarbeten i 14 år, så jag hoppas att jag kan fortsätta med det och få in en liten inkomst via mina kokböcker istället. Du hittar länkar till dem längst ner i det här inlägget.
 
Jag blir förstås väldigt glad om något seriöst matföretag som jobbar med schyssta råvaror hör av sig, då kan jag gärna tänka mig ett samarbete.
 
Efter pandemin har jag inte haft några sådana roliga uppdrag, du kan läsa mer här om vad jag sysslade med innan den kom och vände upp och ner på mångas tillvaro.
 
Har du eller känner du någon som söker ett bra samarbete, så tveka inte att höra av dig på birgitta.hoglund (@) jamtland.nu

Men nu över till det viktigaste med bloggandet, idag bjuder jag på en smakrik grönsaksröra och örtsmör som passar fint nu när vi kan ta vara på allt överflöd från sommarens odlingar.

Örtsmör

100 g smör

2 tsk pressad citron

½ dl hackad basilika

½ dl hackad bladpersilja

1 tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

Lägg smöret i en bunke och låt det bli rumstempererat. Blanda ner örter, citron och kryddor.

Du kan ta andra örter om de här inte finns hemma. Men använd färska eller frysta, de torkade gör sig inte så bra i ett smör.

Rör smöret fluffigt, forma till en rulle i smörpapper eller plast.

Ställ i kylen att stelna, ta fram och skär i skivor en stund innan serveringen.

Gör gärna en större sats med lite olika smaksättning och ha rullarna på lut i frysen.

Perfekt att ta till om orken tryter vid tillagningen av middagen nån dag.

Ratatouille, fransk grönsaksröra ca 6 port

1 aubergine

1 zucchini

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

4 tomater

1 röd och 1 grön paprika

1 tsk torkad timjan

1 tsk rosmarin

2 msk sockerfri chilisås

1 dl vitt vin

1 dl kycklingbuljong

25 g smör

2 msk olivolja

Salt och peppar

Skär grönsakerna i jämnstora bitar. Bryn smör och olja, rör ner aubergine och zucchini.

Salta och låt dem bryna 5 minuter så de får lite färg.

Tillsätt lök, låt fräsa med en stund. Rör så i tomat, paprika, peppar och örter.

Fräs i 5 minuter och häll så på vin och fond. Låt puttra på svag värme i en halvtimme.

Servera till grillad eller stekt fläskkarré eller halloumi med sallad, citron och örtsmör.

Vill du laga fler av mina recept så hittar du hundratals i kokböckerna i länkarna här nedanför.

Du får väldigt gärna stötta mitt skrivande genom att köpa en eller fler av böckerna, till dig själv eller som present.

Stora diabeteskokboken: recept och råd för stabilt blodsocker

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt (Just nu för reapriset 119 kr)

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt som E-kokbok

Grillad fläskkarré med örtig zucchinisallad

Kokboksrecept

Lagom till helgen får du idag tips på en riktigt god grillmiddag.

Passa på att träffa nära och kära över en middag vid en grillplats nu när vårvintern börjar bli som finast.

Den här maten är lätt att förbereda och ta med sig ut i naturen, kanske som variation till den lite uttjatade grillkorven.

Recepten kommer från två av mina kokböcker som nu är med på kokboksrean.

Den svartvinbärsmarinerade fläskkarrén är hämtad ur Birgitta Höglunds bästa grilltips och zucchinisalladen kommer från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Här hittar du mina böcker som finns med på Bokus Bokrea, här på Adlibris och grillkokboken kan du även köpa direkt från Lumio Förlag.

Grillad fläskkarré med svartvinbärsglaze
Foto Mikael Eriksson

Grillad fläskkarré med svartvinbärsglaze 4 port

4 skivor fläskkarré à 150 g (med ben 200 g)

2 dl svarta vinbär

1 ekologisk lime

1 tsk Worcestershiresauce

½ tsk grovmald svartpeppar

Tvätta och riv skalet av limefrukten och pressa ur saften.

Häll den i en kastrull och tillsätt de övriga ingredienserna, koka upp och låt småputtra 10 minuter.

Passera bärmassan genom en nätsil och häll upp glazen på burk.

Salta och peppra köttet och pensla ordentligt av svartvinbärsglazen på båda sidor, spar en del till grillningen.

Lägg skivorna i en plastpåse och låt marinera några timmar i kylen, gärna längre.

Torka av fläskkarrén med hushållspapper och pensla med rapsolja.

Pensla även gallret med lite olja, innan köttet läggs på över het glöd.

Grilla 2 minuter på var sida, salta och peppra lite lätt.

Pensla glaze på skivorna, vänd och grilla 1 minut till på var sida.

Grillar du skivor av fläskkarré med ben, låt dem då ligga kvar några minuter till på sidan om glöden eller under lock på svag värme, så köttet vid benet hinner bli färdigt.

Servera med resten av glazen i en skål.

Zucchinisallad med örter ca 4-6 port

1 medelstor zucchini, ca 400 g

2 dl frysta sojabönor

1 dl majonnäs

1 dl smetana, crème fraiche eller kokosgrädde

1 dl hackad persilja

1 dl hackad gräslök

½ dl hackad dill

1–2 msk osötad senap

Ca ½–1 tsk salt

Ca 1–2 krm grovmald svartpeppar

25 g smör eller kokosolja till stekning

Tina sojabönorna genom att hälla på kokande vatten så det täcker, låt stå i fem minuter.

Skär zucchinin i små tärningar och fräs ett par minuter i smör eller kokosolja, salta och peppra med den mindre mängden.

Låt svalna och häll bönorna i durkslag, låt rinna av väl. Rör samman majonnäs, smetana, örter och senap.

Vänd ner bönor och zucchini, smaka av om du vill ha mer salt och peppar.

Kyl salladen några timmar före serveringen.

Tips: Du kan variera zucchinisalladen genom att använda andra bönor, ärter och de örter du har hemma.

Den blir också god med aubergine.

Min grillbok för 99 kr på Adlibris