Julkonfekt – Chokladtryfflar med passionsfrukt

Njutbara tryfflar

De här passionstryfflarna hittade jag på till jul redan när bloggen var nystartad för 15 år sen.

De står sig fortfarande som en av mina absoluta favoriter bland alla de nyttigare godsaker du kan hitta härinne.

Just passionsfrukt ger en så otroligt intensiv smak som passar väldigt bra ihop med en riktigt mörk choklad.

Att koka upp passionsfruktköttet som jag gör i receptet ger den extra smakkicken som gör de här tryfflarna så speciella.

Passionstryffel ca 40 st små

100 g 70-90% mörk choklad

20 g kokosolja eller smör

½ dl + 2 msk grädde/kokosgrädde

2 passionsfrukter

2 msk vatten

2 dl ekologiska kokosflingor

Gröp ur innehållet i passionsfrukterna ner i en kastrull.

Vispa i vattnet och koka kraftigt i 5 minuter under omrörning.

Kokningen får allt fruktkött att lossna från kärnorna och en intensiv smak kommer fram.

Häll upp i en nätsil och passera ner i en bunke, använd en ballongvisp eller slickepott så du kan pressa ut all puré.

Smält choklad och kokosolja över vattenbad, blanda ner ½ dl av grädden i chokladsmeten, rör tills den svalnat lite.

Blanda så ner passionsfruktspurén, rör om ordentligt och ställ in i kylen att svalna 20 minuter.

Ta fram och vispa ner resterande grädde med elvisp, vispa tills chokladen blivit fluffig, ställ in i kylen minst 20 minuter igen.

Forma små kulor med hjälp av två teskedar, det är lättare och mindre kladdigt än att forma dem i händerna.

Kyl tryfflarna en stund till, så blir de lättare att doppa i kokos.

Häll kokosflingorna i en kopp och lägg i en kula i taget och tryck till försiktigt,  så det fastnar flingor runt om.

Forma tryfflarna till runda kulor och lägg i knäckformar, förvara i en burk i kylen eller frys in.

Ischokladtryffel med hjortron från min grillbok
Foto Mikael Eriksson

Julklappstips

Vill du ha tips på fler av mina godsaker till jul så hittar du många recept som passar i E-böckerna Gammaldags husmanskost på nytt sätt och Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

De inbundna böckerna är slutsålda och kommer inte att tryckas upp på nytt.

Birgitta Höglunds bästa grilltips, som är en inbunden nyutgåva av min tidigare slutsålda Grillmat LCHF, innehåller också en hel del tillbehör som passar till julbordet.

Även om det är en bit kvar till grillsäsongen, så kanske den kan bli en hård julklapp till någon av alla grillentusiaster i släkten?

Drottningtryfflar från E-boken Gröna, sköna tillbehör
Min bästa glögg

Glögg med smaker från skogen

Jag blev tipsad om en intressant glögg från Marthaförbundet i Finland.

Det här var en glögg som passade mig riktigt bra efter lite modifiering, med ingredienser från skogen uppiffat med värmande kryddor.

Min mormor som kom från Pargas utanför Åbo, var med i Marthorna, en kvinnoförening som är aktiv än idag.

Som en hyllning till mina rötter i Finland så fick det på bilden bli glögg i en moccakopp från Arabia.

Jag fick både koppen och guldskeden av mormor när jag var liten på 60-talet.

Den lilla jultallriken med häst och tomte kommer också från Arabia.

Den fick jag av min mamma, den tallriken är alltid det första jag tar fram för att pynta till jul.

Jag plockade alltid kråkbär som barn och enligt min syster ska jag ha sagt att jag skulle hitta på nåt sätt att sälja dem när jag blev stor, nu blev det ju åtta kokböcker istället för bärsaft som skapades i mitt kök.

Vi har ofta skämtat om det här med kråkbär i familjen, för det var ingen annan som tyckte att de var goda, jag är den som är mest förtjust i sura bär.

Jag fick till min glädje en flaska kråkbärsvin av min systerson och hans flickvän, som de hade köpt på Svalbard.

När jag nu såg receptet på kråkbärsglöggen från Mathorna så passade den ju perfekt till att göra min variant av glögg, betydligt mindre söt än den som kommer från Systembolaget.

Det går förstås bra med råsaft från blåbär eller lingon också, om du nu inte har kråkbär på lut i frysen.

Vill du ha tips på glutenfria och mindre söta kakor till glöggen, så finns 7 av mina bästa julkakor här.

Skogsglögg ½ liter

3 dl osötad, råpressad saft av kråkbär, blåbär eller lingon

2 dl vatten eller vitt vin

4 kardemummakapslar

4 enbär

4 kryddnejlikor

1 kanelstång

Några tunna skivor färsk ingefära

Krossa enbär och kardemummakapslar lätt i en mortel.

Koka upp bärsaften med de övriga ingredienserna och låt puttra under lock i några minuter.

Låt stå i minst en timme så smakerna utvecklas, sila och hetta upp med vatten eller vin.

Vill du ta del av fler av mina recept på naturligt njutbar mat, dryck och godsaker så hittar du hundratals recept i kokböckerna nedan.

Kanske någon av dem kan bli en fin julklapp att lägga under granen?

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna sköna tillbehör för ett friskare liv (Inbunden)

Gröna, sköna tillbehör (E-bok)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Ischokladtryffel med hjortron från min grillkokbok
Foto Mikael Eriksson
Julens godaste rödkål

En klassiker på julbordet

Rödkål är en rätt som många har till jul, men jag har alltid tyckt att den köpta är alldeles för söt.

Därför hittade jag på en variant som passar både min smak och alla oss som föredrar lågkolhydratmat.

Rökt fläsk används mycket i tysk surkål, så det tyckte jag blev en passande ingrediens även i min rödkål.

Svarta vinbär och äpple passar också in med sina aromer av sötma och syra.

Balsamvinäger för att fördjupa syran ännu mer. Nejlikor och kryddpeppar ger goda julsmaker.

På det viset får man en väldigt god rödkål som passar till många av julens kötträtter.

Är ni många som firar jul tillsammans så kan du enkelt dubbla receptet.

Du kan göra rödkålen redan nu och stoppa in den i frysen, så får du mindre stressigt när julen närmar sig.

Rödkål på mitt sätt ca 4-6 port på julbordet

1 klyfta rödkål ca 250 g

2 skivor varmrökt sidfläsk

1 dl svarta vinbär

1 gul lök

½ äpple

2-3 msk smör

1 msk balsamvinäger

ev 1 tsk valfri sötning

6 kryddpepparkorn

6 vitpepparkorn

6 hela nejlikor

ca 1 tsk salt

Skär rödkålen i strimlor, jag tog dem inte så tunna, det blir mer matigt då. Strimla löken och fläsket.

Bryn smöret  och fräs lök och fläsk utan att ta färg i några minuter.

Tillsätt kål, vinbär och tärnat äpple, låt fräsa med en stund.

Krossa kryddorna i mortel till pulver. Rör ner kryddor, vald sötning och balsamvinäger.

Låt allt koka upp och puttra under lock i en halv timme. Rör då och då.

Smaka av om det behövs mer salt och vinäger.

Vill du hellre göra gräddstuvad rödkål till jul så hittar du mitt recept tillsammans med ingefärsmarinerade revbensspjäll här inne hos Diet Doctor.

Fler av mina traditionella rätter hittar du i kokböckerna Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker och Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok).

Stora diabeteskokboken är min åttonde kokbok, den är skriven med Lars-Erik Litsfeldt som ligger bakom många populära böcker om diabetes.

Husmanskostboken skrev jag tillsammans med Dr Annika Dahlqvist, grundaren av LCHF-rörelsen.

Den är två böcker i en, en samlad utgåva av min första kokbok LCHF för seniorer som kom 2011 och Långkok för LCHF och Paleo.

Den har också ett intressant förord om fettets betydelse i vår mat, skrivet av författaren och vetenskapsjournalisten Ann Fernholm.

Ingefärsmarinerade revbensspjäll med stuvad rödkål Foto Naomi Sherman
Lättlagad husmanskost – Syrlig vitkål till stekt fläsk, korv eller köttbullar

Populär vardagsmat

Den senaste tiden har jag haft väldigt många besökare härinne, så stort tack för att du kommer hit när du söker recept på naturligt god mat.

Den här veckan delar jag med mig av några lättlagade recept på vår traditionella husmanskost.

Rätter som är både enkla att laga och även kan vara bra för en lite tunnare plånbok nu efter höstlovet.

Vitkål tillhör både det billigaste och dessutom det nyttigaste vi kan äta.

C-vitaminhalten är hög så det är perfekt mat nu när höstförkylningarna härjar.

I den här länken hittar du utöver det på vitkål härnere tre recept till på olika sorters kål.

Syrlig vitkål 2 port

½ liter strimlad vitkål

½ äpple eller ½ dl lingon

2-3 msk smör/kokosolja

2 tsk äppelcidervinäger

1 msk hackad persilja

1 msk hackad gräslök

Salt och peppar

Bryn smör och/eller kokosolja lätt, häll i vitkålen och låt fräsa i tio minuter.

Tillsätt hackat äpple, vinäger, salt och peppar.

Tar du lingon istället för äpple så tillsätt dem strax innan servering.

Låt puttra ytterligare 5-6 minuter, så kålen blir lagom mjuk.

Rör till sist ner de hackade örterna och smaka av om du vill ha mer syra.

Fler recept på min typ av naturligt god mat hittar du i kokböckerna här nedan.

Kanske någon av dem kan bli en present till Fars Dag eller som julklapp till familjens matglada?

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna sköna tillbehör för ett friskare liv (Inbunden)

Gröna, sköna tillbehör (E-bok)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Fläskpannkaka från Stora diabeteskokboken Foto Mikael Eriksson
Lättbakat ostbröd till frukosten

Lättbakad helgnjutning

Idag får du ett tips på ett riktigt lättfixat frukostbröd, lika gott till helgbrunchen som till kaffet på vardagar.

Det här receptet hittade jag på i början av min 15-åriga bloggkarriär, då jag tyckte att de flesta glutenfria lågkolhydratbröd jag hittade på nätet mest bara smakade stekt ägg.

Här ger grovriven halloumin såväl god smak och tuggmotstånd som rejält med näring.

Glutenfritt frukostbröd ca 20 st små

2 dl riven halloumi

2 ägg

1 ½ dl crème fraiche

25 g smält smör

½ dl hela psylliumfrön

2 msk helt linfrö

2 msk sesamfrön

2 msk kokosflingor

1 tsk pofiber

½ krm salt

Rör ihop ägg, crème fraiche och smör i en bunke.

Blanda ner alla frön, kokos, pofiber, salt och ost.

Låt smeten stå i kylen och svälla i 2 timmar.

Forma till matskedsstora bollar och lägg på bakplåtspapper.

Bred ut till platta kakor och grädda på 200° i 15 minuter. Låt svalna på galler.

Lösfrys och ta fram och tina i ugn eller brödrost eftersom.

Fler glutenfria brödrecept som bakats i mitt kök hittar du i kokböckerna nedan.

På bilden längst ner ser du ett fröknäcke med torkade nässlor och parmesan från Gröna, sköna tillbehör, bilden tog jag en härlig sensommardag i Funäsdalen.

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker skriven med Lars-Erik Litsfeldt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken E-bok med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker

Gammaldags husmanskost på nytt sätt E-bok med Dr Annika Dahlqvist

Pannacotta med kokos och lime

Lättlagad och läcker dessert

En riktigt enkel dessert som dessutom är både nyttig och god, går det ihop?

Ja, med en pannacotta utan alltför mycket sött så blir det en bra ekvation.

Jag skriver alltid valfri sötning eftersom det finns så många olika sorter att söta med och smaken är så individuell.

Vill du göra en helt mjölkfri dessert så ta då bara dubbel mängd kokosgrädde och uteslut den vanliga grädden.

Kokospannacotta med lime

1 dl kokosgrädde

1 dl grädde

ev 1 msk valfri sötning

1 tsk pressad lime

½ krm vaniljpulver eller vaniljextrakt

1 gelatinblad

Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Koka upp kokosgrädde och grädde med vald sötning.

Ta från värmen och rör ner det urkramade gelatinbladet. Vispa ner vaniljpulver.

Häll upp i dessertskålar eller glas. Pressa limesaften direkt över gräddkrämen, då kommer smaken fram mer än om den blandas i.

Ställ i kylen några timmar att stelna. Garnera med limezest och bär.

Fler desserter med mindre mängd kolhydrater men fyllda med goda smaker hittar du i de här kokböckerna:

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör E-bok

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

För dig som vill ha en kokbok helt utan desserter och bakverk, ja då hittar du bara riktigt god mat i:

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Skriven med Lars-Erik Litsfeldt)

Kokospannacotta från min grillbok
Foto Mikael Eriksson
Glutenfri köttfärslimpa och gräddsås med svamp
Köttfärslimpa

Bästa vardagsmaten

Den här köttfärslimpan är ett säkert kort att ta till när matlagningsfantasin tryter.

Dessutom väldigt populär mat hos både stora och små.

Här har jag gjort en gräddig sås på blandsvamp till, men den är väldigt god med pepparsås eller bearnaisesås också.

Blir det några rester över av limpan så kyl den, skär sen i tunna skivor och ät som smörgås, det blir väldigt gott med smör och ost på.

Köttfärslimpa klar för gräddning

Köttfärslimpa med bacon, vitlök och timjan 3-4 port

300 g nötfärs/viltfärs

1 ägg

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

½ paket bacon

½ dl grädde/kokosgrädde

2 msk smör/kokosolja

1 msk psylliumhusk

2 tsk torkad timjan

1 tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

1 ask cocktailtomater

1 msk smält smör

Hacka lök och vitlök fint. Skär baconet i små tärningar.

Bryn det i fem minuter utan att löken får för mycket färg, låt svalna en stund.

Blanda under tiden färsen med ägg, grädde, husk och kryddor, låt svälla 30 minuter.

Det ska vara rätt rejält med kryddor, för annars riskerar köttfärslimpan att bli lite smaklös.

Blanda ner lökröran i färsen och forma till en limpa, blöter du händerna blir den jämn och fin.

Lägg i en smord form och placera ut cocktailtomaterna runt om.

Pensla allt med smöret, strö lite timjan och salt över tomaterna.

Grädda på 175° i 45 minuter. Limpan ska kännas fast när den är färdig.

Du kan också köra ner en provsticka en liten stund och sen lägga mot underläppen.

Det sättet använde jag ofta när jag jobbade på restaurang. Är stickan riktigt varm, då är limpan klar.

Annars kan man använda det moderna sättet med stektermometer, den ska stå på 70° när köttfärslimpan är genomstekt.

Låt vila en stund i formen innan den skärs upp.

Tomaterna la jag i en skål och hällde över lite kallpressad olivolja och vit balsamvinäger.

Lite flingsalt över och några små persiljekvistar till garnering.

Köttfärslimpa med svampsås

Svampsås 3-4 port

3 dl blandsvamp i små bitar

1 dl tärnad purjolök

2 msk smör

3 dl grädde/kokosgrädde

1 dl av min enkla buljong

1-2 msk vitt vin eller citronsaft

½ tsk Tamarisoja (Glutenfri)

Salt och peppar

Bryn svampen några minuter i smöret, så den får lite färg.

Tillsätt purjolöken och låt den steka med på lite svagare värme en stund.

Häll på vin, soja, buljong och kryddor, låt koka in i svampen.

Häll på grädden, koka upp och låt puttra i 15 minuter.

Servera tillsammans med köttfärslimpan och tomatsalladen.

Fler av mina bästa tips på husmanskost hittar du i Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker och i E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Ugnsomelett med spenat och chèvre

Lättlagad frittata

Ugnsomelett, eller mer modernt frittata, är väldigt god och lättlagad snabbmat att ta till när tiden är knapp.

Den går att variera på många vis med grönsaksrester från kylen, ät den som den är med en grönsallad eller som tillbehör.

Vego LCHF

Spenatfrittata med getost 2-3 port

250 g färsk bladspenat

1 medelstor lök

2 vitlöksklyftor

25 g smör

Salt och peppar

Riven muskot

Äggstanning:

3 ägg

100 g chèvre i mindre bitar

1 dl majonnäs

Peppar och ev lite salt

1 spetspaprika och ½ dl pumpafrön till garnering

Hacka löken och skiva vitlöken, bryn dem lätt i smöret och blanda ner spenaten.

Krydda efter din egen smak och låt grönsakerna fräsa några minuter.

Mixa under tiden ihop äggstanningen och smaka av om den behöver lite mer salt, osten är rätt salt i sig.

Låt spenaten vara kvar i stekpannan om den har ett handtag som tål ugnsvärme, annars häller du upp den i en ugnsfast form.

Häll över äggstanningen, rör lite med sleven ner mot botten så den blir jämnt fördelad bland spenaten.

Skiva paprikan och lägg runt formen, strö pumpafrön över. Grädda på 175º i cirka 20 minuter.

Låt svalna en liten stund i formen innan omeletten skärs upp i tårtbitar.

Fler lättlagade vardagstips finns i Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker.

Föredrar du att läsa E-böcker så hittar du mycket gott även i Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Gröna ostvåfflor från Stora diabeteskokboken
Små hamburgare med bröd och goda tillbehör

Snabbmatstips

Hamburgare går hem hos de allra flesta och kan passa riktigt bra även för oss som äter glutenfritt och föredrar färre kolhydrater.

Här har jag gjort små bröd bakat på ägg, mandelmjöl och lite kokosmjöl till mina burgare.

Vill du inte ha bröd till så blir det gott att bara svepa in hamburgaren i ett salladsblad istället.

Här finns recept på getostsmöret, turkisk haydari och den sockerfria ketchup som jag serverade till mina burgare.

Här hittar du recept på en riktigt god hamburgerdressing och kålrotspommes.

Vill du veta mer om hur jag tänker kring min livsstil och matfilosofi, läs gärna det här inlägget.

Glutenfritt Hamburgerbröd LCHF/Paleo

Små hamburgerbröd 4 port

2 ägg

½ dl mandelmjöl

2 msk kokosmjöl

2 msk kokosolja

1 msk sesamfrön + lite till garnering

½ msk psylliumhusk

½ tsk bakpulver

ca 1 krm salt

Vispa äggen riktigt tjockt med elvisp.

Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten tillsammans med kokosoljan.

Blanda om väl men med lätta tag så luftigheten i äggsmeten bevaras, smaka av om smeten är lagom salt.

Klicka ut smeten på bakplåtspapper med hjälp av två skedar.

Blöt handen och forma smeten till runda bullar.

Strö på sesamfrön och grädda på 200º i 10 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna på galler.

Hamburgare 4 port

400 g nötfärs, gärna från gräsbetesdjur

2-3 msk smör till stekning

Salt och peppar

Forma färsen till fyra små hamburgare.

Bryn dem på båda sidor i smöret, krydda med salt och peppar.

Låt steka ca 2 minuter på var sida om du vill ha dem mediumstekta.

Samma tid om du istället grillar dina burgare, då blir de förstås ännu godare.

Stäng av plattan och låt dem ligga kvar och dra till sig i pannan en stund om du vill ha dem mer åt det välstekta hållet.

Jag serverade mina hamburgare med en grönsallad och några av tillbehören du hittar i länkarna häruppe.

Tillbehör till mina hamburgare

Fler goda tillbehör hittar du i de här kokböckerna:

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med Lars-Erik Litsfeldt)

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv som E-bok

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Lättlagad husmanskost – Korv Stroganoff

Den bästa korvgrytan

Nu när många går tillbaka till vardagen efter semester och sommarlov kommer jag att dela med mig av mina bästa tips på god, näringsrik och lättlagad husmanskost och annan vardagsmat.

Korv Stroganoff har alltid tillhört mina favoriter bland korvrätterna.

Det finns många bra falukorvssorter att köpa idag som har hög kötthalt, ofta från lokala charkuterier.

För att få en ännu bättre gryta, så kan du passa på att göra egen sockerfri chilisås/ketchup, nu när det är högsäsong för tomaterna.

Det här blomkålsmoset passar riktigt bra om du inte vill ha hela broccoli/blomkålsbuketter till.

Du kan också riva broccolin eller blomkålen och förvälla eller steka i smör till ris.

Det blir extra gott och näringsrikt om du steker med lite finhackad paprika, lök och örter, glöm inte salt och peppar så det blir riktigt gott.

Korv Stroganoff 4-5 port

500 g falukorv

3 dl grädde/kokosgrädde

2 dl crème fraiche/smetana/kokosgrädde

2 gula lökar

1 dl av min enkla buljong eller 1 dl vatten+1 tsk eko buljongpulver

1 dl rödvin eller 1-2 msk rödvinsvinäger+vatten

3 msk tomatpuré

2 msk chilisås

1 msk Dijonsenap

2 tsk paprikapulver

1 tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

50 g smör till stekning

Skär falukorven i strimlor och lökarna i klyftor.

Bryn smöret i en gryta, häll i korven och bryn runt om en stund.

Tillsätt löken och låt fräsa med utan att ta färg.

Strö över paprikapulvret, så det får bryna med, då utvecklas mer smak.

Detsamma med tomatpurén, som du tar i härnäst, den blir mildare i smaken om den får bryna en stund.

Nu häller du över rödvin, buljong, worcester, senap och chilisås och låter koka in ett tag.

Häll så i grädden och koka en stund till, sänk värmen, tillsätt crème fraichen och låt småputtra en halv timme.

Smaka av och krydda med salt och peppar.

Vill du hellre göra din korv själv, så kan du testa det här receptet som jag skapade till Anna Halléns bok LCHF för familjen.

Falukorv med ketchup

Fler recept på lättlagad husmanskost hittar du i E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt och i Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker.

Gammaldags husmanskost skrev jag tillsammans med Dr Annika Dahlqvist, LCHF-rörelsens grundare.

Stora diabeteskokboken är skriven med Lars-Erik Litsfeldt, han är upphovsman till många populära LCHF-böcker.

Korv med syrlig rödkål från Stora diabeteskokboken Foto Mikael Eriksson