Nu i semestertider passar det riktigt bra med varmrökt fisk till frukost, lunch eller middag.
Mina favoriter är röding och harr, men det blir förstås gott med annan varmrökt fisk som abborre, sik, regnbåge, lax, makrill eller vad du nu fått på kroken.
Med en krämig sås och lite goda grönsaker till, så är maten fixad på bara några minuter, gärna för att avnjutas i det fria.
Den här dillmajonnäsen är min mammas recept, hon var väldigt duktig på att laga mat.
Hon hade inga förkunskaper eftersom mormor hade lagat all mat när hon växte upp på 30-talet i Åbolands skärgård i Finland.
Men hon lyckades lära sig väldigt mycket på egen hand genom att köpa ”Stora kokboken” när hon gifte sig med pappa 1954.
Hon flyttade då hem till hans gård i nordvästra Dalarnas fjällvärld och lärde sig att ta vara på och laga till både älgkött och fjällfisk på ett väldigt gott sätt.
Så tänk på att en kokbok kan vara väldigt värdefull för framtida matlagningskunskaper.
I de kokböckerna delar jag med mig av de matkunskaper jag samlat under 18 år som kock och köksmästare på flera restauranger, nu har det även blivit 15 år som matbloggare och kokboksförfattare.
Mammas matintresse gick verkligen vidare i arv, båda mina systerdöttrar är också utbildade kockar och har haft två egna restauranger.
Även i Birgitta Höglunds bästa grilltips finns mängder med röror, såser, sallader, snacks och svalkande drycker som förgyller allt från grillfesten till helgbrunchen och kvällsmyset.
Lagom till semestern har Bokus nu tagit hem min grillbok för omgående leverans, du kan läsa mer och beställa i länken ovan.
Fler njutbara tips hittar du i mina kokböcker, här länkar till dem som finns kvar att köpa inbundna i bokhandeln och de som nu bara finns att ladda ner som E-bok.
Idag får du tips på en riktigt enkel fiskgratäng jag brukar ta till när jag har rester av rökt fisk i kylen.
Den är inspirerad av Lindha Vikströms mycket goda LCHF-laxpaj, här hittar du den.
Att blanda majonnäs istället för ost och grädde i gratängtäcket som jag gör i min variant blir väldigt gott, perfekt för alla som undviker mejeriprodukter.
Fiskgratäng 2 port
200 g varmrökt fisk, kokt eller stekt går också bra
När jag ska laga något riktigt gott blir det ofta en fiskgryta, gärna även med skaldjur.
Här nere följer en av mina favoriter, för dagen förstärkt med svarta bönor.
Sen jag började lägga till pre- och probiotika i form av baljväxter och mjölksyrade grönsaker i maten när jag jobbade med min bönkokbok 2017 så har jag mått riktigt bra.
Det gjorde att mina klimakteriebesvär i form av värmevallningar på nätterna försvann och jag blev också av med en hel del överskottsvätska jag hade samlat på mig i kroppen.
Pre/probiotika stabiliserar blodsockret, så har du problem så prova gärna att lägga till det i din dagliga mat.
Fiskgryta med fänkål, saffran och svarta bönor 2 port
Frågar du mig vilken som är den godaste fiskrätten, då blir svaret torsk med skirat smör och pepparrot.
När jag på tidigt 90-tal jobbade som kallskänka på Seglarrestaurangen i Sandhamn blev den här torsken ofta min middag, jag åt den i en liten potatiskarott av silver, allt som oftast på stående fot.
Att jobba i ett restaurangkök gav inte mycket tid till raster, det var bara när man tog sig en kopp kaffe och en cigarett som det blev lite vila.
Som tur var slutade jag röka en vecka efter min 30-årsdag, för att sen aldrig börja igen.
Tur var också att jag under mina 18 år i olika restaurangkök åt riktigt bra mat av fina råvaror när det väl blev tid att äta.
Efter min ryggskada blev maten inte alls så bra i mitt hemmakök och jag blev tröttare och sjukare för varje år och utvecklade även Fibromyalgi.
2009 ändrade jag min livsstil helt efter en föreläsning med Dr Annika Dahlqvist (som jag några år senare skrev min första kokbok med.)
Dagen efter började jag äta lågkolhydratkost på LCHF-vis, sakta men säkert började jag må bättre och bättre.
Strax efter det ledde min nya energi vidare till att jag startade den här bloggen, den ser i stort sett likadan ut idag som då, det här med teknik är inte min starka sida.
Att jag bestämde mig för att lära mig blogga är ett beslut jag är mycket glad över idag, då den gett mig motivation till att under alla de här åren dela med mig av vad jag äter och hur jag tänker kring mat och hälsa.
Hacka lök och vitlök fint. Skär paprika, tomat och champinjoner i små tärningar.
Fräs lök, paprika och svamp i smör en stund.
Tillsätt köttfärsen och bryn under omrörning några minuter, rör också ner tomatpurén så den får fräsa med en stund.
Blanda ner crème fraiche, tomater, buljong, vinäger, timjan, oregano och paprikapulver.
Krydda köttfärsröran ordentligt med salt och chili, koka upp och låt puttra 30-60 minuter, ju längre desto godare.
Till pajen
100 g riven ost, jag hade lagrad prästost
3 ägg
Salt och peppar
Smörj en pajform och täck botten med den rivna osten.
Vispa upp äggen och smaka av med salt och peppar.
Rör ner äggsmeten i köttfärsröran som först fått svalna en stund och häll alltsammans över osten. Grädda på 175º i ca 30 minuter.
Låt pajen svalna, ställ in den i kylen och skär den i trekanter när den kallnat helt om du ska ha den med på utflykt.
Äter du den när den är helt nygräddad är den svår att skära i fina bitar, så har du tid kan du låta den kallna och sen värma pajbitarna 15 min på 150º.
Recept på fler pajer och annat gott till picknick hittar du i mina två kokböcker som finns med på Bokrean till riktigt låga priser.
Idag är det Alla Hjärtans Dag, i år en viktigare dag än på länge, då vi verkligen behöver sprida mer kärlek runtom oss.
Ju mer vänlighet vi visar varandra, desto mer får vi tillbaka, på det sättet kan vi förhoppningsvis få en varmare värld igen.
Att bjuda sin närmaste kärlek eller vän på en god måltid är ett fint sätt att visa uppskattning, idag får du tre väldigt goda tips på hur en sån middag kan se ut.
Både den boken och Baka med frukt & grönt finns att förboka i länkarna till Bokus Bokrea för väldigt låga priser.
De finns också här och här på Adlibris, kanske de kan bli fina presenter till dina nära och kära.
Getmesemousse med blåbär4 port
2 dl grädde
2 äggulor
1 dl riven getmesost
½ vaniljstång eller 1 krm vaniljpulver
Koka upp 1 dl grädde med vaniljstången som du snittat upp längs med, så de goda fröna kommer ut. Låt sjuda en minut under omrörning.
Blanda ner den rivna getmesen så den smälter i den varma grädden, ta från plattan och låt svalna.
Vispa upp äggulorna riktigt tjockt, här blandar du i vaniljpulvret om du använder det. Vispa den andra decilitern grädde, inte alltför tjock.
Ta upp och skrapa ur vaniljstången med en kniv, enklast går det om du lägger den på en skärbräda och drar knivbladet längs med skalet. Rör ner alla frön i kastrullen och blanda om väl.
Vispa ner gräddsmeten i äggulorna lite i taget så det blandas ordentligt. Vänd till sist ner den vispade grädden och fyll moussen i små glas, ställ i kyl att stelna 4-5 timmar.
Tips: Har du mjuk getmese så vispa ner den direkt i grädden i kastrullen, så den blandas väl.
Servera moussen till brunch eller som dessert med blåbär, hjortron eller lingon, de smakerna passar fint ihop med getmesen.
Du kan också köra smeten i en glassmaskin så får du en ljuvligt kolasmakande glass.
För dig som kanske inte tycker om getmese kan jag avslöja att moussen blir väldigt god med mörk choklad också, ta 50 g 80-90% till den här satsen.
Här ser du några av mina bilder på recepten i Gröna, sköna tillbehör, fotograferade i den vackra naturen runtom i Jämtland, Härjedalen och i mina hemtrakter i norra Dalarna.
Så var det åter dags att att förbereda maten inför årets sista kväll, här kommer några tips på goda rätter från mitt kök.
Du kanske har rökt lax kvar i frysen sen jul, mitt lilla laxpaket blir en både god och vacker inledning på måltiden.
Hur man bäst steker en tournedos är ett av de absolut mest välbesökta inläggen här på bloggen, som firar sin 15-årsdag till sommaren.
Idag bjuder jag på en variant av bearnaisesås till köttet, en smakrik örtsmörsås.
När jag jobbade som restaurangkock på 80- och 90-talen så vispade jag otaliga bearnaiser och hollandaiser, de var väldigt populära bland gästerna.
Det var ett tungt och svettigt jobb som ofta gjordes på 30 äggulor. Dagens sås är mer lättfixad, gjord på bara 3 gulor.
Avslutningen blir en krämig chokladparfait, den och det mesta till de övriga rätterna kan du förbereda dagen innan, så får du en lugn kväll tillsammans med dina gäster.
Laxpaket 4 st
8 skivor kallrökt lax
100 g fetaost
4 långa strån gräslök
Lägg laxskivorna som ett kryss. Dela osten i fyra delar och lägg en bit mitt på varje laxkryss.
Vik in kanterna och knyt runt med ett gräslöksstrå.
Lägg paketen i en ugnsfast form, smord med olivolja. Baka i ugnen på 200° i 10 minuter.
Servera på en bädd av sallad eller bara med lite örter, paprika i fina tärningar och en cocktailtomat till, ringla en god olivolja och balsamvinäger runt.
Paketen är goda att äta kalla också, du kan servera dem så till bubblet vid tolvslaget om du tänkt dig något annat till förrätt.
Så här steker du en perfekt tournedos 2 port
2 x 150 g oxfilé av mittbiten
2 msk smör
Salt och peppar
Bryn smör ordentligt och lägg i rumstempererade 5 cm tjocka skivor oxfilé.
Steker du för fler personer, så lägg inte för många bitar i samma panna, då kallnar den och köttet blir mer kokt än stekt.
Krydda med salt och peppar, stek 2 minuter innan du vänder, köttet ska ha en fin stekyta.
Stek 2 minuter på andra sidan och krydda väl, sänk värmen till medelvärme och efterstek i ett par minuter på var sida.
Om du vill ha köttet lättstekt (blodigt, rare) så dra nu pannan från värmen och låt innertemperaturen höjas sakta 5 minuter till, vänd efter halva tiden.
Mediumstekt kött får ligga kvar några minuter på medelvärme, vänd en gång till.
Ställ sen pannan bredvid plattan för jämn värmefördelning.
Tryck med fingret på köttet och kläm lite på sidorna, för att känna hur mycket stekt det är.
Riktigt mjuk fjädring, då är det lättstekt, har det en lätt fjädrande känsla, då är det medium.
Föredrar du välstekt kött (well done), låt pannan stå kvar på plattan på låg värme ytterligare några minuter, vänd ett par gånger till.
Köttet känns stumt när det det inte längre är rosa inuti.
Servera köttet med min örtsmörsås eller kryddsmör, stekta grönsaker, svamp och en sallad är gott till.
Reduktion till bearnaisesås (räcker till flera omgångar)
2 dl vitvinsvinäger
2 dl vatten
2 finhackade schalottenlökar
Ett knippe persiljestjälkar
10 hela vitpepparkorn
Blanda allt till reduktionen i en kastrull. Koka upp och låt koka tills hälften återstår.
Låt svalna i kastrullen och sila sen reduktionen genom en tesil och häll upp på flaska.
Ställ den i kylen så har du bas till många smörsåser.
Vill du förbereda örtsmörsåsen i god tid så blir den också bra att använda som kryddsmör när den kallnat, som på bilden här nedan.
Örtsmörsås
300 g smör
3 äggulor
1½ msk reduktion, se recept här ovanför
2 msk finhackad citronmeliss
1 msk finhackad timjan
1 msk hackad persilja
½ tsk pressad citron
1 riven vitlöksklyfta
1 krm chiliflingor
Några droppar Worcestershiresauce
Salt och peppar efter behag
Så här gör du örtsmörsåsen:
Smält smöret till smörsåsen i en kastrull, låt det inte bli för varmt.
Ställ åt sidan på spisen att svalna en liten stund.
Värm upp en kastrull med vatten tills det sjuder, inte kokande för då blir det för varmt för äggsmeten.
Blanda äggulor och reduktion i en rostfri bunke. Skumma av saltet som lagt sig som en hinna över smöret.
Häll gärna över det klarade smöret i ett litermått, så går det lättare att vispa och hälla samtidigt.
Jag tar med lite av den vita bottensatsen, det ger god sälta och smörsmak åt såsen.
Sätt bunken med äggen över vattenbadet och vispa tills den är tjock som en vaniljsås.
Se till så att vispen kommer åt hela botten när du vispar, så det inte stelnar.
När smeten är riktigt tjock, ställ bunken på en disktrasa som du kramat ur i varmt vatten, då står bunken stadigt och det blir lättare att vispa.
Häll nu ner smöret i en fin stråle, samtidigt som du vispar ordentligt.
När allt smöret är i, rör då ner de hackade örterna och kryddorna.
Smaka av med pressad citron, känn efter så det blir en bra balans mellan syra och sälta.
Häll upp såsen i en skål och håll varm bredvid plattan eller i ett ljummet vattenbad.
Chokladparfait ca 4-6 port
50 g 70-90% mörk choklad
2 äggulor
ev 1 msk valfri sötning
2 dl grädde
2 msk pressad apelsin
1 krm vaniljpulver
Lite smulat flingsalt
Smält chokladen ett par minuter på medeleffekt i micro eller i skål i en kastrull med sjudande vatten.
Vispa äggulorna med eventuell sötning till ett tjockt skum. Rör ner lite i taget i den smälta chokladen.
Smaksätt med apelsinsaft, vaniljpulver och salt, blanda väl. Saltet gör att chokladsmaken kommer fram mer.
Vispa grädden, inte alltför hårt. Rör ner lite av grädden i chokladsmeten innan du blandar ner resten.
Frys i små formar. Ta fram en halvtimme innan de ska ätas och ställ i kylen. Då hinner de bli lagom krämiga.
Doppa formarna hastigt i varmt vatten, stick en gaffel i parfaiten och vrid den ur formen.
Lägg upp på tallrikar och garnera med några klyftor apelsin, zest och vispad grädde.