Blåbärsbollar med valnötter

Valdagsfika

Så här på valdagen bjuder jag på en liten god boll med valnötter och blåbär att njuta av till fikat efter röstningen.

Jag hade med den till kaffet på skogspromenaden en underbar sommardag när Storsjön låg spegelblank.

Du kan variera bollarna med andra bär än blåbär, olika torkade frukter och nötter, mandlar eller frön, här tar man helt enkelt det man tycker om och har hemma.

Fler bollar och annat gott till kaffet eller som extra energi till träningen hittar du i min kokbok ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.

Efter receptet ser du några exempel på mina bilder från bakboken, den är just nu med på Adlibris rea och kostar bara 159 kr i länken ovan.

Blåbärsbollar ca 15 st

2 dl blåbär

2 dl valnötter

50 g smör eller kokosolja

4 katrinplommon

Rivet skal och 2 msk saft av ekologisk citron eller lime

Att rulla i:

½ dl bärpulver eller kokosflingor

Koka upp blåbären, ta från spisen och rör ner smöret så det smälter och låt svalna.

Skär plommonen i mindre bitar, mixa dem med blåbärsröran, valnötter och citrusskal och saft i en matberedare tills allt blandats väl och nötterna hackats till småbitar.

Ställ i kylen att stelna en halvtimme, så smeten blir lätt att rulla till bollar.

Fukta händerna lätt i kallt vatten mellan bollarna så går de lättare att få jämna och fina.

Ställ in dem i kylen att stelna en halvtimme.

Innan serveringen rullar du bollarna i bärpulvret eller kokosflingor så de täcks runtom.

Enklast går det om du häller pulvret i en liten rund skål och lägger ner bollarna en i taget och låter dem rulla runt.

Förvara i en burk i kylen eller frys in och ta fram eftersom.

I den här länken kan du läsa mer om min matfilosofi och de övriga kokböcker jag skrivit.

Syrliga mangobollar
Kokosbollar med vanilj
Lammgryta med smaker från Medelhavet

Smakrik favorit

Idag bjuder jag på en av mina favoriter från det turkiska köket, som du säkert sett genom åren så ligger medelhavskosten högst upp på min topplista.

Jag har njutit av den på plats främst i Turkiet och Grekland under många resor de senaste 20 åren.

Längtan till Medelhavet börjar göra sig extra påmind nu när höstkylan och mörkret börjar krypa över oss, min kropp mår bättre av att vistas i ett mildare klimat.

Hoppas få möjlighet att åka iväg en sväng senare i höst, men under tiden går det ju fint att laga medelhavskost härhemma.

När man använder lammlår räcker det med kort tillagningstid, har du kött från lite äldre djur så mår grytan bra av att puttra en timme.

Snabblagad lammgryta 4 port

500 g små bitar av lammlår

50 g smör + 2 msk olivolja

1 aubergine

2 röda spetspaprikor

2 gröna spetspaprikor

1 gul lök

2 tsk oregano

1 tsk mynta

1 tsk chiliflingor

Salt

Skär grönsakerna i små tärningar. Bryn först köttet i smöret/olivoljan, krydda med salt och chili, häll över i en gryta.

Fräs så grönsakerna i resterande smör, låt dem få lite färg. Blanda kött och grönsaker, krydda med mynta och oregano.

Låt alltsammans puttra 5 minuter. Servera med en avokadosallad på gurka, tomat, avokado, dill, citron och kallpressad olivolja.

En klick yoghurt smakar gott till grytan. Ät, njut och må gott!

Fler mattips hittar du på Instagram där jag finns som @birgittahoglundsmat och i mina kokböcker.

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt finns just nu med på Adlibris rea.

Där hittar du också mina övriga böcker i länkarna nedan.

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-kokbok)

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Lammgryta med smaker från Medelhavet

Smakrik favorit

Idag bjuder jag på en av mina favoriter från det turkiska köket, som du säkert sett genom åren så ligger medelhavskosten högst upp på min topplista.

Jag har njutit av den på plats främst i Turkiet och Grekland under många resor de senaste 20 åren.

Längtan till Medelhavet börjar göra sig extra påmind nu när höstkylan och mörkret börjar krypa över oss, min kropp mår bättre av att vistas i ett mildare klimat.

Hoppas få möjlighet att åka iväg en sväng senare i höst, men under tiden går det ju fint att laga medelhavskost härhemma.

När man använder lammlår räcker det med kort tillagningstid, har du kött från lite äldre djur så mår grytan bra av att puttra en timme.

Snabblagad lammgryta 4 port

500 g små bitar av lammlår

50 g smör + 2 msk olivolja

1 aubergine

2 röda spetspaprikor

2 gröna spetspaprikor

1 gul lök

2 tsk oregano

1 tsk mynta

1 tsk chiliflingor

Salt

Skär grönsakerna i små tärningar. Bryn först köttet i smöret/olivoljan, krydda med salt och chili, häll över i en gryta.

Fräs så grönsakerna i resterande smör, låt dem få lite färg. Blanda kött och grönsaker, krydda med mynta och oregano.

Låt alltsammans puttra 5 minuter. Servera med en avokadosallad på gurka, tomat, avokado, dill, citron och kallpressad olivolja.

En klick yoghurt smakar gott till grytan. Ät, njut och må gott!

Fler mattips hittar du på Instagram där jag finns som @birgittahoglundsmat och i mina kokböcker.

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt finns just nu med på Adlibris rea.

Där hittar du också mina övriga böcker i länkarna nedan.

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-kokbok)

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Glutenfritt bröd med zucchini, ost och timjan

Bröd med smak av sommar

Hoppas du har och har haft en härlig sommar, var du än befunnit dig.

Jag har haft det riktigt bra, trots att vädret varit lite väl upp och ner här i Jämtland.

Tog helt ledigt från bloggandet några månader, men nu tänkte jag börja uppdatera här lite då och då.

Bloggen firade hela 13 år den 11 juni, det har blivit väldigt många timmars skrivande härinne genom åren, så det var skönt med lite ledigt må du tro 🙂

Jag har inte bara legat på latsidan under sommaren, så gott som dagligen har jag delat med mig av recept på Facebook och Instagram @birgittahoglundsmat.

Där hittar du mycket smått och gott om du känner att du behöver lite inspiration så här efter semestern och så får du se lite bilder från min sommar, här nedan några av dem.

Östersund

Dagens recept kommer från min sjunde kokbok, ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.

I länken ovan kan du läsa mer om den på Adlibris där den nu är på rea för bara 159 kr, här finns den hos Bokus.

Bakboken, som blev den andra där jag fick det stora förtroendet att ta alla bilder själv, har blivit riktigt populär.

Jag har fått så många förfrågningar genom åren om jag inte kunde skriva en bakbok, det var verkligen roligt att mitt förlag Bladh by Bladh också tyckte att det var en bra idé.

Här en bild från en artikel med fem av mina bakrecept i tidningen Land förra veckan.

Så roligt att få vara med där, har läst den i många år då vi hade den i mitt barndomshem.

Boken har även uppmärksammats internationellt och utsågs till Sveriges bästa hälsokokbok 2021 på kokbokstävlingen Gourmand Awards i Paris.

Jag har märkt att vi är många nu som tycker om att använda naturliga ingredienser och smaker i bakverk och matbröd.

Det känns verkligen roligt att få ta del av många positiva röster från de som läst den, både bland dem jag träffat personligen och via meddelanden och mail.

Här en röst om boken som gjorde mig riktigt glad:

”Birgitta Höglund är min favoritkock. Nu har hon kompletterat raden av kokböcker med denna om bakning.
Det är en vacker, färggrann bok med inspirerande foto av författaren. Vilka miljöer!

Trots att en del recept innehåller nötter och mandel (som jag inte tål) så finns gott om alternativ för oss allergiker.
Författaren visar återigen att det går utmärkt att avstå från gluten och raffinerat socker.

En bok som får mig att njuta av både innehåll och omslag.”

Har du köpt min bakbok så blir jag väldigt tacksam om du vill ta dig tid att dela den i dina sociala medier, skriva en liten recension eller gilla bokens sida inne hos någon av nätbokhandlarna.

Ditt stöd betyder mycket för mig ❤

Zucchinibröd med gräddost och timjan 1 bröd

3 ägg

1 dl vatten

2 msk kallpressad olivolja

Ca ½ tsk salt

3 dl grovriven zucchini

2 dl riven gräddost

½ dl finhackad, färsk timjan eller
1 msk torkad

3 dl mandelmjöl

1 dl sesamfrön

2 msk psylliumhusk

1 msk bakpulver

Till garnering:
2 msk kallpressad olivolja

1–2 msk små färska timjankvistar
eller 1 tsk torkad

1 msk flingsalt

Sätt ugnen på 175˚. Vispa ihop äggen med vatten, olivolja och salt. Rör ner zucchini,
ost och timjan.

Blanda mandelmjöl, sesamfrön, psylliumhusk och bakpulver, vänd ner i äggsmeten
och låt svälla i 10 minuter.

Smörj en rund springform eller fyrkantig glasform på 1 ½ liter med olivolja. Häll i
smeten och släta till med slickepotten.

Ringla över olivoljan och strö över timjanblad och smulat flingsalt jämnt fördelat
över brödet. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Ta ut och låt svalna en stund
i formen.

Lossa kanten på springformen eller använd en stekspade för att lossa den från
kanten och botten i glasformen.

Flytta över brödet med hjälp av stekspaden till ett
galler och låt kallna. Lägg sen in det i en påse i kylen ett par timmar innan brödet
skärs upp, så håller det ihop bättre.

Innan serveringen kan du sätta in bitarna i ugnen på ett galler i 150˚ i några minuter.

Tips
Zucchinibrödet passar väldigt bra till soppa eller som botten till pizza eller varm
smörgås.

Variera gärna smaksättningen med andra örter och ostar eller tryck ner oliver och torkade tomater som till focaccia.

Det här zucchinibrödet passar fint både till augustis kräftskivor eller som botten till en smörgåstårta, i boken hittar du recept på en sån med smakrika fyllningar.

Jag gjorde den som bakelse till bilden nedan, den blev väldigt god kan jag lova.

Vill du läsa mer om mig, min mat och de övriga kokböckerna så gå gärna in via den här länken.

Mina bästa tips på tapas

Plockmat

Nu drar sommarens alla festligheter igång, det börjar idag med Mors Dag.

Sen följer alla andra fester, som Studenten, skolavslutningar, konfirmation och semesterfirande.

Varför inte bjuda på en buffé med goda och lättfixade tapasrätter, här nedan får du recept på några av de jag gillar bäst från bloggens 13-åriga historia.

I och med det här inlägget tar jag nu lite sommarledigt från bloggen, men du hittar så gott som dagligen mat- bak- och desserttips på min Facebooksida och på Instagram @birgittahoglundsmat 🙂

Fyllda svamphattar ca 4-8 port

16 svamphattar, champinjon, blodriska, kantarell eller liknande

2 vitlöksklyftor

2 msk smör

Lite salt

Fyllning

100 g rökt eller gravad fisk

1 dl riven lagrad ost

1 dl finhackad dill

½ dl majonnäs

Rensa och ta bort foten på svampen. Bryn smör och vitlök skuren i fyra delar, stek svampen lätt på båda sidor.

Salta försiktigt eftersom fyllningen också är salt.

Skär fisken i små tärningar, blanda väl med ost, majonnäs och dill.

Lägg svamphattarna på ett ugnsfast fat och fördela fyllningen i dem. Grädda på 200º i 3-4 minuter.

Garnera med dill och delade cocktailtomater.

Skagenfyllda skinkkorgar ca 12 port

12 tunna skivor av lufttorkat kött, jag använde Lomo-skinka

Forma skivorna till små korgar och lägg i småbrödsformar eller forma dem över ett botten på ett smort, litet snapsglas.

Ställ in korgarna i ugnen på 75º och låt stå inne en timme.

Lossa korgarna försiktigt, ställ på ett fat och låt stå och torka på eftervärmen.

Fyll korgarna med en liten klick skagenröra och placera på ett fat med strimlad sallad.

Garnera med citronmeliss, dill och gärna löjrom om du har.

Skagenröra till 12 korgar

1 dl hackade, färska räkor

2 msk majonnäs

1 msk finhackad gräslök

1 msk finhackad dill

Lite pressad citron

Salt och cayennepeppar

ev löjrom eller annan rom till garnering

Blanda all ingredienser till skagenröran, låt stå i kyl medan du gör korgarna.

Fyll korgarna med röran strax innan serveringen, garnera med citronmeliss eller andra gröna blad och ev lite rom på toppen.

Serranorullar med färskost, valnötter och rökta musslor ca 4-8 port

8 stora skivor Serranoskinka

1 dl krämig ost, t.ex Cantadou eller min egen färskost

8 valnötskärnor

8 st rökta musslor

Hacka valnötterna och blanda samman med osten. Dela skinkskivorna på längden och lägg en tesked av oströran vid ena kanten.

Lägg en mussla på osten och rulla ihop till ett rör.

Som del i en större tapasbuffé räcker det med 1-2 rullar per person.

Gravad älgstek (många portioner)

1 liten älgstek på ca 500 gram

1 msk salt

1 msk valfri sötning

1 tsk torkad timjan

1 tsk torkad rosmarin

5 enbär

5 vitpepparkorn

Dela älgsteken i ca 5 cm tjocka remsor längs fibrerna.

Krossa örter, enbär och vitpeppar till ett fint pulver i mortel. Blanda med salt och vald sötning

Gnid in blandningen ordentligt i köttet och lägg in bitarna i plastpåse.

Knyt igen och lägg på en tallrik i kylen i två dygn. Vänd ett par gånger under tiden.

Ta fram och skölj av köttet, låt det rinna av och torka. Köttet är gott att äta som det är men du kan också steka det lätt.

Bryn då en klick smör och stek bitarna lätt runt om, så det bildas en stekyta.

Ta från värmen och låt köttet ligga och dra sig en halvtimme i pannan under lock, vänd efter halva tiden.

Resultatet blir ett väldigt mört och smakrikt kött, som skärs i riktigt tunna skivor.

Frys de bitar som blir över och ta fram eftersom, närhelst du är sugen på ett gott tilltugg.

På bilden har jag serverat köttet med en lagrad ost och smörstekta kantareller, de inlagda trattkantarellerna här nedan smakar också väldigt gott till.

Chilimarinerad lever 4-8 port

200 g kalv/ungnötlever

½ citron

1 msk oregano

1-2 tsk chiliflingor

ca 2-3 tsk flingsalt

2 msk smör och lite olivolja till stekning

Skär levern i centimeterstora tärningar. Lägg i en bunke och pressa över citronsaften.

Krydda med chili, oregano och rejält med flingsalt. Täck med plast och ställ in i kylen ett dygn.

Häll upp i durkslag och låt all vätska rinna av.

Hetta under tiden upp smöret och en skvätt olivolja i en stekpanna.

Bryn leverbitarna så de får fin färg runtom. stek bara ett par minuter, de smakar bäst om de fortfarande är lite rosa inuti.

Lägg upp på en tallrik, häll smöroljan från stekpannan över och garnera med cocktailtomat och persilja. Strö lite extra flingsalt och chiliflingor över.

Levern blir också god som en varm sallad med rucola, citron och tunt skivad rödlök till.

Inlagda trattkantareller (många portioner)

½ liter små trattkantareller frysta eller torkade och blötlagda

1 dl vatten

½ dl ättikssprit 12%

½ dl valfri sötning

1 liten gul lök

1 lagerblad

10 enbär

5 hela kryddnejlikor

5 vitpepparkorn

1 kanelstång

1 krm salt

Dela löken och skiva den fint. Blanda allt till lagen och koka i 5 minuter.

Häll i svampen och koka på svag värme i 10 minuter.

Sleva upp på väl rengjorda burkar. Täck svampen med lagen och skruva på locket direkt.

Det går fint att använda annan svamp också, ta vad du har.

Marinerade ugnstorkade cocktailtomater ca 10 port

500 g cocktailtomater

ca 1 msk flingsalt

2 tsk torkad timjan eller oregano

Kallpressad olivolja eller rapsolja

Halvera tomaterna och lägg i en ugnsform, strö lite flingsalt och torkad timjan över.

Torka i ugnen på 75° i 6 timmar. Lägg i burkar och täck de varma tomaterna med olja.

Det är viktigt att tomaterna är helt täckta med olja, då håller de väldigt länge i rumstemperatur..

Lägg gärna ner några skivor vitlök också, så smakar det ännu godare.

Oljan som blir över när du ätit upp tomaterna kan användas till grillmarinad och salladsdressing.

Pimientos de Padrón ca 10 port

500 g små, gröna paprikor/Pimientos de Padrón

1 dl olivolja

ca 1 -2 msk flingsalt

Skölj paprikorna och låt dem torka.

Värm upp oljan på medelvärme i en stekpanna.

Stek paprikorna i 20-30 minuter, vänd flera gånger. De ska bli mjuka och få lite färg.

Lägg dem på ett hushållspapper att rinna av lite.

Lägg upp paprikorna på ett fat och smula över flingsalt efter smak.

Jag tycker de är godast med rätt mycket salt.

Avokadosallad med koriander ca 6-8 port

2 välmogna avokado

10 cocktailtomater

2 msk grovhackad koriander

½ pressad citron eller lime

2 msk olivolja

Salt och peppar

Skär avokadon i bitar och tomaterna i 4 delar.

Lägg i en bunke och häll över citronsaft, olja och kryddor, blanda försiktigt.

Syrlig blomkål från min kokbok Gröna, sköna tillbehör

Syrlig blomkål med citron och rosépeppar

1 liter små blomkålsbuketter

5 dl kokande vatten till förvällning

Ättikslag:

5 dl vatten

1 dl ättikssprit 12%

1–1½ msk salt

1 ekologisk citron

2 msk rosépeppar

Lägg blomkålen i en bunke, slå över det kokande vattnet och låt stå i en minut. Häll blomkålen i ett durkslag och spola en stund i kallt vatten.

Blanda ihop ättikslagen, tvätta och skiva citronen tunt och blanda med blomkålen. Häll upp på en ren burk, se till så att lagen täcker blomkålen.

Tips: Jag har gjort den här inläggningen mild så blomkålssmaken kommer fram mer, den passar då även barnen bättre.

Blomkålen håller sig ett par veckor i kylen. Vill du ha en mer hållbar inläggning, tillsätt då mer ättikssprit, salt och eventuellt valfri sötning.

Somrig sallad med örter och citron

Färsk, grovhackad vitkål

Nyplockade örter, jag tog oregano, timjan och persilja

Späda svartvinbärsblad

Späda maskrosblad

Grovhackade cashewnötter eller mandlar

Saft och skal från ekologisk citron

Mild, kallpressad olivolja

Flingsalt

Här har jag inga specifika mått utan gör så mycket sallad som du tror går åt till dina gäster, den håller sig även till nästa dag om det blir över.

Hacka örter, vinbärsblad och maskrosblad grovt och blanda med vitkålen.

Tvätta och riv citronskalet och pressa saften över salladen.

Ringla över olivoljan och vänd ner nötterna.

Lägg upp i en skål, strö det rivna citronskalet och lite flingsalt över salladen.

Jordgubbssallad med basilika ca 10 port

250 g jordgubbar

½ dl strimlad basilika

3 msk mild olivolja

1 msk vit balsamvinäger

Flingsalt

Skiva jordgubbarna ner i en bunke. Häll över olja, vinäger, basilika och lite flingsalt.

Blanda runt försiktigt och lägg upp i en vacker skål.

Smula över lite extra flingsalt vid serveringen, det gör jordgubbssmaken ännu mer intensiv.

Kex med ost och mandel 10-12 st

2 dl riven ost

1 dl flagad mandel

½ dl sesamfrön

½ dl vatten

1 tsk psylliumhusk

Lite salt

Rör samman de torra ingredienserna, blanda ner ost och vatten och blanda ordentligt.

Låt smeten stå och svälla i 10 minuter.

Forma till små bollar, lägg på bakplåtspapper och platta till.

Strö gärna över lite svartkummin som ger extra god smak och färg, dem hittar du i orientaliska butiker eller kryddbutiker.

Grädda i 225° i 10-12 minuter, tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.

En god avslutning, fikontryfflar med apelsin från Baka med frukt & grönt

Fikontryfflar med apelsin ca 15 st

1 ekologisk apelsin, rivet skal och saft

6 torkade fikon

50 g rumstempererat smör eller kokosolja

2 dl skalade hampafrön

Att rulla i:

½ dl skalade hampafrön

Tvätta apelsinen och torka den väl. Riv skalet fint och pressa ur saften. Skär fikonen i bitar och mixa dem med smör och apelsinsaft.

Rör ner hampafrön och apelsinskal, blanda om väl. Ställ in bunken i kylen i en timme. Fukta händerna i kallt vatten och forma smeten till små bollar.

Rulla dem i en liten skål med hampafrön, tryck till lätt så det fastnar runtom. Lägg på ett fat och ställ in i kylen att stelna. Förvara tryfflarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.

Tips:

Du kan variera smaksättningen genom att använda andra torkade frukter och tillsätta mixade pumpafrön, krossade valnötter eller sesamfrön istället för hampafrön.

Tryfflarna blir också goda att rulla i kanel, kakao eller bärpulver.

Fikontryfflarna kommer från min senaste kokbok Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Fler tips på tapas hittar du i boken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Tycker du bättre om att grilla, ja då hittar du mängder med recept i Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Jag blir väldigt glad om du köper någon eller några av mina kokböcker för att stötta mitt skrivande, de kan bli en fin present att ta med på sommarens fester istället för vin och blommor.

Lättsötad rabarberchutney
Rabarberchutney och hemgjord majonnäs

Smakfyllt tillbehör

Idag får du ett av mina äldsta recept från bloggens trettonåriga historia, en riktigt smakrik chutney att njuta av till grillkvällarna framöver.

Originalet till den här rabarberchutneyn innehåller hela 5 dl socker, så här har jag gjort en mindre söt variant med torkade aprikoser.

Jag har alltid tyckt om att använda den naturliga sötman från frukt i min mat, du hittar en hel kokbok på det temat i Baka med frukt och grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Även i Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv använder jag frukt som en lättare sötning i en del recept.

Rabarberchutney

500 g skivad rabarber

2 dl vatten

1 gul lök

10 torkade aprikoser, helst osvavlade

Ev ½ dl valfri sötning

1 msk ättikssprit 12%

1 msk pressad citron

1 msk finhackad, färsk ingefära eller ½ tsk malen

½ msk gul curry

1 chilipeppar eller 1 msk chiliflingor

ca 1 tsk salt

Koka rabarbern med vatten och ättika i 10 min. Hacka under tiden lök, aprikoser och chilipeppar fint.

För en lite mildare variant skrapar du ut kärnorna ur chilipepparn.

Tvätta händerna noga när du hackat den, det svider väldigt om du får det i ögonen kan jag intyga.

Rör ner allt hackat och övriga ingredienser.

Låt koka upp och puttra på svag värme ca 1 timme, rör då och då under tiden.

Späd med mer vatten om den blir tjock så den inte kokar fast i botten.

Smaka av att du fått en sötma som balanserar syran i rabarbern och ättikan, smaksätt annars lite med den typ av sötning du brukar använda.

Häll upp på burkar och förvara i kyl när den kallnat.

Frys in det som inte går åt på någon vecka, hållbarheten blir kortare när man inte använder socker.

För en mildare variant kan du blanda ut chutneyn med lite crème fraiche eller smetana, det blir väldigt krämigt och gott.

Citronmarinerade rödbetor med rabarber från Gröna, sköna tillbehör
Frasig rabarberpaj i glas från Baka med frukt & grönt
Sallad med vattenmelon, fänkål och mozzarella

Kokboksrecept

Idag bjuder jag på ett fräscht recept till vårens och sommarens bufféer från en av mina kokböcker, Gröna, sköna tillbehör frö ett friskare liv.

I den boken hittar du mängder av just gröna tillbehör, det som i mitt tycke är det viktigaste (och godaste) i en måltid.

Jag brukar ofta kombinera flera olika såser, röror och sallader till varmrätten, det förhöjer både smakupplevelsen och näringsvärdet på maten.

I kokboken delar jag dessutom med mig av hela min hälsoresa, hur jag ätit mig till ett friskare liv.

I dagarna är det 13 år sen jag gick över till glutenfri lågkolhydratkost, ett beslut jag är mycket tacksam över.

Vattenmelonsallad med fänkål och mozzarella

1 vattenmelon i miniformat (eller annan melon)

100 g minimozzarella

2 dl finstrimlad fänkål

1 dl finstrimlad purjolök

1 dl finstrimlad citronmeliss

1 dl pumpakärnor

1 ekologisk citron, rivet skal och saft

½ dl citronolivolja

1 granatäpple

1–2 tsk smulat flingsalt

Dela melonen en bit ovanför mitten. Gröp ur köttet i båda halvorna.

med en sked. Skär det i bitar och lägg i en bunke. Häll över pressad citron, finrivet citronskal och en tesked av saltet, vänd om så det blir väl blandat.

Låt melonen stå och dra åt sig smakerna medan du strimlar fänkål, purjo och citronmeliss.

Skär av toppen på granatäpplet, gör några snitt med kniven längs med sidorna och bryt äpplet i bitar. Lägg in delarna eftersom i en plastpåse, stoppa in händerna och pilla ut kärnorna, så slipper du rött granatäppelstänk i hela köket.

Blanda alla ingredienserna med melonbitarna, smaka av om du vill ha mer salt. Skär bort en bit på undersidan av det stora melonskalet, så det står stadigt. Fyll skalet med salladen och servera.

Här nedan ser du några fler bilder från Gröna, sköna tillbehör, köp den gärna om du vill stötta mitt skrivande.

Söndagsstek och gräddsås med äpple

Söndagsmiddag

Tycker du om vår traditionella husmanskost så är en söndagsstek något du måste prova att laga.

Det tar lite tid men resultatet blir fantastiskt gott, särskilt med en gräddsås eller kantarellsås till.

Jag har tur att ha jägare i släkten, men annars finns det nyttiga och goda viltköttet att köpa i välsorterade matbutiker.

Rådjur, älg och ren är riktigt näringsrikt, de äter löv, kvistar, lavar och annan naturlig mat i skog och mark, det ger också en mustig smak till köttet.

Fler av mina favoriträtter från förr hittar du här i E-kokboken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Söndagsstek med äppelgräddsås

1 kg stek med ben, jag hade rådjur

2 msk torkad rosmarin

2 msk salt

1 tsk peppar

5 dl grädde/kokosgrädde

1 gul lök

1 äpple

3 msk smör

1 dl calvados (kan uteslutas)

1 dl vatten

½ dl viltfond

1 msk ekologiskt buljongpulver

Gnid in steken med finhackad rosmarin, salt och peppar.

Lägg i plastpåse på ett fat i kylen i ett dygn, vänd efter halva tiden.

Skär lök och äpple i tärningar.

Bryn smöret och lägg i steken, låt den försiktigt brynas till vacker färg runt om.

Lägg ner äpple och lök runt om och låt dem få lite färg.

Häll på calvados, vatten, viltfond och buljongpulver.

Koka upp och låt steken småputtra på lägsta värme i 1½-2 timmar under lock.

Vänd ett par gånger under tiden.

Ta upp steken och svep in den i folie ett tag, så behåller den all god köttsaft.

Låt skyn koka ihop på hög värme en liten stund, till det återstår ca 3 dl.

Häll den reducerade skyn genom nätsil ner i en tjockbottnad kastrull.

Passera äpplet och löken med en slev eller ballongvisp genom silen.

Låt skyn koka upp, häll i grädden och låt puttra på svag värme tills den tjocknar.

Ju längre den kokar, desto godare blir såsen, smaka av om du vill ha mer calvados eller lite syra från en skvätt äppelcidervinäger.

Glutenfritt valnötsbröd

Mitt allra bästa mjuka bröd

Jag vet att många passar på att baka på söndagar, så idag får du receptet på ett av mina genom tiderna mest populära bröd.

Jag har ätit glutenfritt bröd med mindre mängd kolhydrater i 13 år och saknade ett lite grövre, mjukt bröd.

Därför skapade jag det här receptet som smakar lite som surdegsbröd tack vare tillsatsen av äppelcidervinäger.

Smörgås och kaffe

Valnötsbröd

6 ägg

250 g kesella eller kokosgrädde

150 g valnötter

100 g smör eller kokosolja

2 dl mandelmjöl

2 dl pofiber

½ dl psylliumhusk

½ dl linfrön

2-3 msk brödkryddor

2 msk äppelcidervinäger

2 tsk bakpulver

ca 1-1½ tsk salt

Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en avlång bakform på 1½ liter väl.

Krossa valnötterna grovt i en mortel eller hacka dem.

Smält smör/kokosolja tillsammans med brödkryddorna och låt det svalna.

En del tycker att det blir för markant kryddsmak med 3 msk som jag brukar använda, så du får testa dig fram hur mycket du vill ha.

Blanda nötter och alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt.

Vispa äggen tjockt och rör ner kesella/kokosgrädde, vinäger och smör/kokosolja.

Blanda så ner det torra med elvispen på låg effekt. Rör om väl och smaka av om du vill ha mer salt.

Häll över smeten i brödformen med hjälp av en slickepott, tryck till på ytan så smeten blir jämnt fördelad.

Blöt handen i kallt vatten och jämna till ytan så den blir slät.

Täck med aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter, ta av folien och grädda 45 minuter till.

Låt svalna en stund i formen och ta sen ur brödet och låt det kallna på galler utan bakduk så behålls den knapriga ytan.

Skär brödet i skivor när det kallnat helt.

Lösfrys skivorna och ta fram eftersom, tina gärna i brödrost så blir det som nybakat.

Bor du utomlands och har svårt att få tag på pofiber, så kan du ändra receptet till 3 dl mandelmjöl och 1 dl psylliumhusk istället.

Även brödkryddor kan vara en sak som inte finns att få tag på utanför Sverige, det är mald anis, fänkål och brödkummin.

Receptet tog jag fram till min slutsålda långkokbok som nu finns här som E-bok med titeln Gammaldags husmanskost.

Fler brödrecept hittar du i min sjunde kokbok som kom ut för precis ett år sen, ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.

Många av mina läsare har genom åren bett mig att ge ut en bakbok, så du må tro att det var väldigt roligt att få göra den, särskilt som jag även tagit alla bilder själv.

Den utsågs till Sveriges bästa hälsobok 2021 på prestigefyllda kokbokstävlingen Gourmand Awards.

Här nedan ser du några av matbröden från boken, fotograferade ute i den vackra naturen på Djurgården i Stockholm.

Havrebullar med tomat och basilika
Sötpotatisbröd med vitlökssmör
Hasselnötsbullar med vallmofrön
Nöt- och fröbröd med fikon
Zucchinibröd med gräddost och timjan
Lättlagade köttbullar med tomatsmörsås och broccoli
Lammfärsbullar med Tomatsmörsås och Broccoli

Medelhavsmat

De här köttbullarna har jag lagat många gånger på våra resor till Alanya i Turkiet.

Där köper jag nymald färs direkt hos slaktaren, fråga gärna i charken om du kan få färs mald medan du väntar, den är så mycket godare.

Såsen till är väldigt enkel att göra men himmelskt god, kombinera den gärna med bearnaise eller hollandaise till en finare köttbit eller fisk.

Köttbullar 2 port

300 g färs av nöt eller lamm

1 ägg

2  rivna vitlöksklyftor

1 msk finhackad bladpersilja

1 msk torkad mynta

Salt och chiliflingor

3 msk smör

Blanda färsen med ägg och rör ner kryddor och örter.

Blanda väl och låt stå och svälla en stund.

Rulla till köttbullar, stek gyllenbruna några minuter i smör.

Skaka pannan medan du steker, så blir de jämnt brynta runtom.

Låt eftersteka några minuter med plattan avstängd.

Tomatsmörsås

2 tomater

2 vitlöksklyftor

50 g smör

1 tsk balsamvinäger

Salt och peppar

Skålla och skala tomaterna. Skär i centimeterstora tärningar. Skiva vitlöken fint.

Smält hälften av smöret och bryn tomathacket och vitlöken, utan att ta färg.

Krydda och häll på vinägern, låt koka ihop i några minuter.

Klicka ner resten av smöret strax innan serveringen, rör till en simmig sås.

Fler tips och recept på min typ av mat hittar du i kokböckerna nedan.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Grekiska tomatbiffar från Gröna, sköna tillbehör
Bearnaise och hollandaise från min grillbok Foto Mikael Eriksson