Lättsötad rabarberchutney
Rabarberchutney och hemgjord majonnäs

Smakfyllt tillbehör

Idag får du ett av mina äldsta recept från bloggens trettonåriga historia, en riktigt smakrik chutney att njuta av till grillkvällarna framöver.

Originalet till den här rabarberchutneyn innehåller hela 5 dl socker, så här har jag gjort en mindre söt variant med torkade aprikoser.

Jag har alltid tyckt om att använda den naturliga sötman från frukt i min mat, du hittar en hel kokbok på det temat i Baka med frukt och grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Även i Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv använder jag frukt som en lättare sötning i en del recept.

Rabarberchutney

500 g skivad rabarber

2 dl vatten

1 gul lök

10 torkade aprikoser, helst osvavlade

Ev ½ dl valfri sötning

1 msk ättikssprit 12%

1 msk pressad citron

1 msk finhackad, färsk ingefära eller ½ tsk malen

½ msk gul curry

1 chilipeppar eller 1 msk chiliflingor

ca 1 tsk salt

Koka rabarbern med vatten och ättika i 10 min. Hacka under tiden lök, aprikoser och chilipeppar fint.

För en lite mildare variant skrapar du ut kärnorna ur chilipepparn.

Tvätta händerna noga när du hackat den, det svider väldigt om du får det i ögonen kan jag intyga.

Rör ner allt hackat och övriga ingredienser.

Låt koka upp och puttra på svag värme ca 1 timme, rör då och då under tiden.

Späd med mer vatten om den blir tjock så den inte kokar fast i botten.

Smaka av att du fått en sötma som balanserar syran i rabarbern och ättikan, smaksätt annars lite med den typ av sötning du brukar använda.

Häll upp på burkar och förvara i kyl när den kallnat.

Frys in det som inte går åt på någon vecka, hållbarheten blir kortare när man inte använder socker.

För en mildare variant kan du blanda ut chutneyn med lite crème fraiche eller smetana, det blir väldigt krämigt och gott.

Citronmarinerade rödbetor med rabarber från Gröna, sköna tillbehör
Frasig rabarberpaj i glas från Baka med frukt & grönt
Sallad med vattenmelon, fänkål och mozzarella

Kokboksrecept

Idag bjuder jag på ett fräscht recept till vårens och sommarens bufféer från en av mina kokböcker, Gröna, sköna tillbehör frö ett friskare liv.

I den boken hittar du mängder av just gröna tillbehör, det som i mitt tycke är det viktigaste (och godaste) i en måltid.

Jag brukar ofta kombinera flera olika såser, röror och sallader till varmrätten, det förhöjer både smakupplevelsen och näringsvärdet på maten.

I kokboken delar jag dessutom med mig av hela min hälsoresa, hur jag ätit mig till ett friskare liv.

I dagarna är det 13 år sen jag gick över till glutenfri lågkolhydratkost, ett beslut jag är mycket tacksam över.

Vattenmelonsallad med fänkål och mozzarella

1 vattenmelon i miniformat (eller annan melon)

100 g minimozzarella

2 dl finstrimlad fänkål

1 dl finstrimlad purjolök

1 dl finstrimlad citronmeliss

1 dl pumpakärnor

1 ekologisk citron, rivet skal och saft

½ dl citronolivolja

1 granatäpple

1–2 tsk smulat flingsalt

Dela melonen en bit ovanför mitten. Gröp ur köttet i båda halvorna.

med en sked. Skär det i bitar och lägg i en bunke. Häll över pressad citron, finrivet citronskal och en tesked av saltet, vänd om så det blir väl blandat.

Låt melonen stå och dra åt sig smakerna medan du strimlar fänkål, purjo och citronmeliss.

Skär av toppen på granatäpplet, gör några snitt med kniven längs med sidorna och bryt äpplet i bitar. Lägg in delarna eftersom i en plastpåse, stoppa in händerna och pilla ut kärnorna, så slipper du rött granatäppelstänk i hela köket.

Blanda alla ingredienserna med melonbitarna, smaka av om du vill ha mer salt. Skär bort en bit på undersidan av det stora melonskalet, så det står stadigt. Fyll skalet med salladen och servera.

Här nedan ser du några fler bilder från Gröna, sköna tillbehör, köp den gärna om du vill stötta mitt skrivande.

Söndagsstek och gräddsås med äpple

Söndagsmiddag

Tycker du om vår traditionella husmanskost så är en söndagsstek något du måste prova att laga.

Det tar lite tid men resultatet blir fantastiskt gott, särskilt med en gräddsås eller kantarellsås till.

Jag har tur att ha jägare i släkten, men annars finns det nyttiga och goda viltköttet att köpa i välsorterade matbutiker.

Rådjur, älg och ren är riktigt näringsrikt, de äter löv, kvistar, lavar och annan naturlig mat i skog och mark, det ger också en mustig smak till köttet.

Fler av mina favoriträtter från förr hittar du här i E-kokboken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Söndagsstek med äppelgräddsås

1 kg stek med ben, jag hade rådjur

2 msk torkad rosmarin

2 msk salt

1 tsk peppar

5 dl grädde/kokosgrädde

1 gul lök

1 äpple

3 msk smör

1 dl calvados (kan uteslutas)

1 dl vatten

½ dl viltfond

1 msk ekologiskt buljongpulver

Gnid in steken med finhackad rosmarin, salt och peppar.

Lägg i plastpåse på ett fat i kylen i ett dygn, vänd efter halva tiden.

Skär lök och äpple i tärningar.

Bryn smöret och lägg i steken, låt den försiktigt brynas till vacker färg runt om.

Lägg ner äpple och lök runt om och låt dem få lite färg.

Häll på calvados, vatten, viltfond och buljongpulver.

Koka upp och låt steken småputtra på lägsta värme i 1½-2 timmar under lock.

Vänd ett par gånger under tiden.

Ta upp steken och svep in den i folie ett tag, så behåller den all god köttsaft.

Låt skyn koka ihop på hög värme en liten stund, till det återstår ca 3 dl.

Häll den reducerade skyn genom nätsil ner i en tjockbottnad kastrull.

Passera äpplet och löken med en slev eller ballongvisp genom silen.

Låt skyn koka upp, häll i grädden och låt puttra på svag värme tills den tjocknar.

Ju längre den kokar, desto godare blir såsen, smaka av om du vill ha mer calvados eller lite syra från en skvätt äppelcidervinäger.

Glutenfritt valnötsbröd

Mitt allra bästa mjuka bröd

Jag vet att många passar på att baka på söndagar, så idag får du receptet på ett av mina genom tiderna mest populära bröd.

Jag har ätit glutenfritt bröd med mindre mängd kolhydrater i 13 år och saknade ett lite grövre, mjukt bröd.

Därför skapade jag det här receptet som smakar lite som surdegsbröd tack vare tillsatsen av äppelcidervinäger.

Smörgås och kaffe

Valnötsbröd

6 ägg

250 g kesella eller kokosgrädde

150 g valnötter

100 g smör eller kokosolja

2 dl mandelmjöl

2 dl pofiber

½ dl psylliumhusk

½ dl linfrön

2-3 msk brödkryddor

2 msk äppelcidervinäger

2 tsk bakpulver

ca 1-1½ tsk salt

Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en avlång bakform på 1½ liter väl.

Krossa valnötterna grovt i en mortel eller hacka dem.

Smält smör/kokosolja tillsammans med brödkryddorna och låt det svalna.

En del tycker att det blir för markant kryddsmak med 3 msk som jag brukar använda, så du får testa dig fram hur mycket du vill ha.

Blanda nötter och alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt.

Vispa äggen tjockt och rör ner kesella/kokosgrädde, vinäger och smör/kokosolja.

Blanda så ner det torra med elvispen på låg effekt. Rör om väl och smaka av om du vill ha mer salt.

Häll över smeten i brödformen med hjälp av en slickepott, tryck till på ytan så smeten blir jämnt fördelad.

Blöt handen i kallt vatten och jämna till ytan så den blir slät.

Täck med aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter, ta av folien och grädda 45 minuter till.

Låt svalna en stund i formen och ta sen ur brödet och låt det kallna på galler utan bakduk så behålls den knapriga ytan.

Skär brödet i skivor när det kallnat helt.

Lösfrys skivorna och ta fram eftersom, tina gärna i brödrost så blir det som nybakat.

Bor du utomlands och har svårt att få tag på pofiber, så kan du ändra receptet till 3 dl mandelmjöl och 1 dl psylliumhusk istället.

Även brödkryddor kan vara en sak som inte finns att få tag på utanför Sverige, det är mald anis, fänkål och brödkummin.

Receptet tog jag fram till min slutsålda långkokbok som nu finns här som E-bok med titeln Gammaldags husmanskost.

Fler brödrecept hittar du i min sjunde kokbok som kom ut för precis ett år sen, ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.

Många av mina läsare har genom åren bett mig att ge ut en bakbok, så du må tro att det var väldigt roligt att få göra den, särskilt som jag även tagit alla bilder själv.

Den utsågs till Sveriges bästa hälsobok 2021 på prestigefyllda kokbokstävlingen Gourmand Awards.

Här nedan ser du några av matbröden från boken, fotograferade ute i den vackra naturen på Djurgården i Stockholm.

Havrebullar med tomat och basilika
Sötpotatisbröd med vitlökssmör
Hasselnötsbullar med vallmofrön
Nöt- och fröbröd med fikon
Zucchinibröd med gräddost och timjan
Lättlagade köttbullar med tomatsmörsås och broccoli
Lammfärsbullar med Tomatsmörsås och Broccoli

Medelhavsmat

De här köttbullarna har jag lagat många gånger på våra resor till Alanya i Turkiet.

Där köper jag nymald färs direkt hos slaktaren, fråga gärna i charken om du kan få färs mald medan du väntar, den är så mycket godare.

Såsen till är väldigt enkel att göra men himmelskt god, kombinera den gärna med bearnaise eller hollandaise till en finare köttbit eller fisk.

Köttbullar 2 port

300 g färs av nöt eller lamm

1 ägg

2  rivna vitlöksklyftor

1 msk finhackad bladpersilja

1 msk torkad mynta

Salt och chiliflingor

3 msk smör

Blanda färsen med ägg och rör ner kryddor och örter.

Blanda väl och låt stå och svälla en stund.

Rulla till köttbullar, stek gyllenbruna några minuter i smör.

Skaka pannan medan du steker, så blir de jämnt brynta runtom.

Låt eftersteka några minuter med plattan avstängd.

Tomatsmörsås

2 tomater

2 vitlöksklyftor

50 g smör

1 tsk balsamvinäger

Salt och peppar

Skålla och skala tomaterna. Skär i centimeterstora tärningar. Skiva vitlöken fint.

Smält hälften av smöret och bryn tomathacket och vitlöken, utan att ta färg.

Krydda och häll på vinägern, låt koka ihop i några minuter.

Klicka ner resten av smöret strax innan serveringen, rör till en simmig sås.

Fler tips och recept på min typ av mat hittar du i kokböckerna nedan.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Grekiska tomatbiffar från Gröna, sköna tillbehör
Bearnaise och hollandaise från min grillbok Foto Mikael Eriksson
5 tips på kalla såser och röror med mycket smak
Valnötsröra

Goda tillbehör

Idag bjuder jag på några olika kalla såser, som passar lika fint till kött, fisk och fågel som till grönsaksrätter.

Jag har nästan alltid någon form av sås eller röra till maten, dels för att det är så himla gott men också för att jag då får i mig mer nyttigheter.

Det är så snabbt och enkelt att röra ihop såsen själv och då vet man ju säkert att den inte innehåller några konstiga tillsatser eller socker.

Vill du ha tips på fler så finns mängder med recept i mina kokböcker Birgitta Höglunds bästa grilltips och i Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Röra på valnötter och soltorkade tomater 2 port

1 dl majonnäs

½ dl turkisk/grekisk/rysk yoghurt

4 soltorkade tomater i olja

1 dl grovhackade valnötter

1 msk finhackad basilika

Chiliflingor

Havssalt

Hacka tomaterna riktigt fint. Blanda majonnäs och yoghurt, rör ner tomater och valnötter.

Smaksätt med basilika, chili och salt. Låt stå en stund så smakerna mognar.

Mojo

Kanarisk mojo 5-6 port

1 röd paprika

1 gul paprika

2 stora vitlöksklyftor

1 + 1 dl kallpressad olivolja

1 dl mandelmjöl

1 msk finhackad, urkärnad chili

2 tsk finstötta korianderfrön

1½ tsk vit balsamvinäger

ca ½-1 tsk salt

Skär paprikan i mindre bitar och finhacka vitlöken.

Hetta upp 1 dl olivolja i en stekpanna, lägg i grönsakshacket tillsammans med chilin. Krydda med koriander, vinäger och salt.

Bryn lätt och låt sen puttra i en halvtimme, rör då och då. Var försiktig med värmen, så det inte bränns.

Lägg över paprikan i en mixer och mixa till en slät röra.

Tillsätt mandelmjöl och olja, mixa en liten stund till. Smaka av om det behövs mer salt eller vinäger.

Förvara i kyl, men ta då fram den i god tid före serveringen så den blir rumstempererad.

Såsen håller ett par veckor i kylen.

Vitlöksmajonnäs 2 port

1 dl majonnäs

1 riven vitlöksklyfta

½ dl grovhackade cashewnötter

1 msk ketchup

½ tsk chiliflingor

1 tsk finhackad timjan

Salt

Rör samman alla ingredienser och ställ in i kylen.

Du kan variera nötterna eller ta pumpakärnor, det ger lite gott tuggmotstånd.

Gurkmajonnäs

Gurkmajonnäs 2 port

1 dl majonnäs

8 st cornichoner

2 msk kapris

½ dl finstrimlad rucola

1 msk finhackad persilja

Salt och peppar

Skär gurkorna i små tärningar och blanda med majonnäsen.

Hacka kaprisen och rör ner tillsammans med det kryddgröna, smaka av med salt och peppar.

Färskost på fjällfil

Färskost

½ liter fjällfil

½ dl crème fraiche

Flingsalt efter smak

Värm upp filmjölken till 50 grader under omrörning.

Häll i kaffefilter eller silduk och ställ i kylen att rinna av över natten.

Häll upp osten i en bunke och rör ner crème fraichen och smaka av med salt.

Blanda i så mycket du tycker blir gott av den smaksättning du vill ha, här några goda förslag.

Riven pepparrot, finhackad gräslök eller andra örter, pressad vitlök, finhackad chili, stött kummin, hackade valnötter, svartpeppar, finhackade soltorkade tomater eller oliver.

Turkisk morotsröra från Birgitta Höglunds bästa grilltips Foto Mikael Eriksson
Ostomelett på två sätt

Snabbmat med mycket näring

Idag får du ett tips på två riktigt goda och lättlagade omeletter.

De passar fint att äta bara som de är eller om du är hungrig med en matig sallad, du kan också använda dem som botten till en pizza.

På bilden ovan har jag lagt på räkor, musslor, getost och örter som extra fyllning.

Sen några veckor delar jag dagligen med mig av lättlagade recept inne på min Facebooksida och på Instagram, följ mig gärna även där.

Ostomelett med tomat och örter för 2

Omelettsmet:

6 ägg

Salt och peppar efter smak

Fyllning:

6-8 cocktailtomater

3 msk smör/olivolja

2 dl riven, vällagrad ost

2 msk hackade örter, jag tog timjan och oregano

Vispa ihop ägg och smaka av med kryddor.

Dela tomaterna i hälften och halvan i 4 delar.

Värm smör/olivolja lite försiktigt i en stekpanna, välj en med en beläggning där maten inte fastnar så lätt.

Bryn tomaterna i 4-5 minuter så de blir mjuka men inte får så mycket färg, krydda lätt med salt, häll äggsmeten över tomatfräset.

Rör inte mot botten som när du gör en vanlig omelett, den här ska inte bli lika fluffig utan mer kompakt som en kaka.

Sänk till låg värme och låt steka i ca 10 minuter.

Blanda under tiden osten med de hackade örterna.

När omeletten nästan stelnat strör du över osten och lägger lock på i nån minut tills osten smält.

Dra med stekspaden längs kanten på pannan och stick in den under omeletten på några ställen så du känner att den lossnat.

Låt den glida ner på en stor tallrik och skär i portionsbitar.

Gör du fler så lägg dem eftersom på bakplåtspapper på en plåt och värm dem sen innan serveringen på 150º i 10 minuter.

Krispig ostomelett 1 port

50 g lagrad ost

3 ägg

2 msk vatten eller grädde

2 msk smör

Salt och peppar

Färska örter till serveringen

Skär osten i lite tjockare stavar. Bryn smöret och lägg ner osten och låt den få lite färg.

Vispa under tiden ihop omelettsmeten, smaka av med kryddor. Häll smeten över osten, sänk värmen på plattan lite.

Rör lite lätt mot botten med stekspaden, men inte så osten blandas med äggsmeten.

Låt steka i ca 5 minuter med lock. Vänd upp omeletten på en tallrik, strö över hackade örter.

Tycker du om mina recept så ta gärna en titt på mina kokböcker i länkarna nedan.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt – E-bok

Ostvåfflor från Baka med frukt & grönt
Min populära vitkålsgratäng

Riktigt god snabbmat

Idag får du ett av mina favoritrecept på snabbmat, vitkålsgratäng med rökt fläsk.

Den har verkligen gått hem bland mina läsare också, fått mycket positiv respons på den genom åren.

Den här rätten kan varieras väldigt mycket genom att blanda ner vad du har hemma i den billiga och nyttiga vitkålen.

Fler goda och lättlagade recept delar jag nu dagligen på Facebook och Instagram, följ mig gärna där.

Gratinerad vitkål

Gratinerad vitkål med varmrökt fläsk 2 port

4 dl strimlad vitkål

100 g varmrökt sidfläsk

1 grön paprika

25 g smör

1 dl grädde/kokosgrädde

1 tsk tomatpuré

½ tsk äppelcidervinäger

½ tsk paprikapulver

½ tsk timjan

Salt och peppar

Till gratinering

1 tomat

1 dl riven, lagrad ost

Bryn smöret och stek vitkålen mjuk, tillsammans med tärnat eller strimlat fläsk.

Tärna paprikan och blanda ner efter en stund tillsammans med tomatpurén.

Låt bryna några minuter, krydda med lite salt, peppar, paprika, timjan och vinäger.

Tillsätt grädden och låt puttra lite till. Häll över stuvningen i två ugnsfasta portionsformar.

Skär en tomat i klyftor och lägg runt om, strö riven ost över. Grädda på 200° i 10-15 minuter.

Vill du ta del av mina recept i bokform så hittar du dem i länkarna nedan.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt – E-bok

Rödkålsslaw med pepparrot och lingon från Gröna, sköna tillbehör
Blomkålsris och Västerbottenssmör
Kycklinglår med Blomkålsris och Västerbottenssmör

Goda, gröna tillbehör

Riven blomkål är ett väldigt bra komplement till maten för oss som inte längre äter ris, på grund av dess höga halt av kolhydrater.

Här har jag förstärkt blomkålsriset med extra smak, färg och näring från avokado och paprika.

Här kan du jobba efter principen ”Man tager vad man haver” och använda de grönsaker du föredrar.

Smörstekt blomkålsris ca 2 port

4 dl grovriven blomkål

3 msk smör

1 röd spetspaprika

1 avokado

Salt

Chiliflingor

Riv den råa blomkålen ner i en bunke. Finhacka paprikan och skär avokadon i små bitar.

Bryn smöret och stek paprikan några minuter, rör sen i blomkålen. Krydda och låt steka i några minuter så det får färg.

Blanda försiktigt ner avokadon precis innan serveringen.

Jag serverade kycklinglår till, men det passar väldigt bra även till stekt fisk.

Västerbottenssmör

100 g smör

1 dl finriven Västerbottensost

2  msk finhackad bladpersilja

Havssalt och peppar

Rör rumstempererat smör smidigt, tillsammans med riven ost, kryddor och persilja.

Fler tips på varmrätter, såser, soppor, gröna tillbehör, snacks, matbröd, kaffebröd och desserter hittar du i mina kokböcker i länkarna nedan.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt – E-bok

Smörgåstårta från Baka med frukt & grönt
Pannbiffar med tacosmör

Smakrika färsbiffar

Dagens middagstips från mitt kök blir kanske något att variera tacofredagen med.

En saftig pannbiff med ett tacokryddat smör till, fungerar fint för både små och stora.

Jag serverade sallad, oliver och inlagd paprika till, vill du ha ett lite mer matigt tillbehör så prova med rostade rotfrukter eller en rättikagratäng.

Pannbiffar 5-6 port

1 kg nötfärs/lammfärs

2 ägg

2 dl grädde/kokosgrädde

1 hackad, stekt lök

2 rivna vitlöksklyftor

2 msk sesamfrön

2 msk sockerfri chilisås

1 msk oregano

1 tsk chiliflingor

1 tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

Smör till stekning

Blanda ägg och grädde med frön och kryddor. Smula ner färsen i bunken.

Häll i löken och blanda snabbt ihop allt med händerna.

Smaka av om det behövs mer kryddor och låt svälla en halvtimme.

Då håller färsen ihop bättre under stekningen.

Forma till små biffar, jag fick till 20 stycken av den här satsen.

Stek biffarna i omgångar, några minuter på var sida. Lägg upp i en form eftersom.

Skölj ur stekpannan mellan stekningarna, med lite rödvin och/eller vatten. Häll skyn över pannbiffarna.

Tacosmör

150 g smör

2 msk tärnad röd paprika

2 msk tärnad gul paprika

1-2 msk hemgjord tacokrydda

1 riven vitlöksklyfta

1 krm balsamvinäger

Lite pressad citron

1 msk sockerfri chilisås

Salt

Chiliflingor

Ta fram smöret och lägg i en bunke, låt stå så det blir rumstempererat.

Häll över alla kryddor och den finhackade paprikan.

Rör smöret smidigt och poröst, enklast med elvisp, lägg upp i en skål och kyl.

Ta fram en stund innan serveringen, så kommer alla smaker fram mer.

Gillade du det här receptet så ta gärna en titt på mina kokböcker i länkarna nedan.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt – E-bok

Picklad rödlök från Gröna, sköna tillbehör