Det här kycklingreceptet har lockat väldigt många besökare hit till bloggen genom åren, inte så konstigt för det är väldigt lättlagat och gott.
Det är kul att se statistiken så här vid årsskiftet över de mest populära recepten, det syns tydligt att min lågkolhydratvariant av husmanskost går hem ute i stugorna.
Här ser du de recept som fick mest besök under 2021, med länkar till inläggen om du också vill testa.
Idag är det en stor dag för mig, nu släpps nämligen min första bakbok.
Det är den sjunde i raden av mina kokböcker och nummer 7 är mitt lyckotal, så jag hoppas verkligen att den kommer att uppskattas av många runtom i landet.
Jag fick förfrågan från Annika Bladh på mitt förlag Bladh by Bladh redan i början på maj ifjol, om jag kunde tänka mig att skriva en bakbok.
Om jag kunde, det har varit en dröm sen länge att få samla mina bakidéer i bokform, många av mina läsare har också bett mig om det genom åren.
Det har varit en stor ära att jag än en gång fick förtroendet att fotografera min kokbok själv, det gjorde förstås jobbet ännu roligare.
Jag har genom åren lärt mig litegrann om matfoto av de duktiga proffs jag jobbat med i mina tidigare kokböcker.
Små pekannötsmuffins med äpple
Jag har ingen avancerad fotoutrustning utan använder det naturliga ljuset från morgonsolen för att få till lyster i bilderna, så det blev till att kliva upp riktigt tidigt många morgnar under förra sommaren.
Att skapa recept helt utan vitt socker och sötningsmedel och istället använda bara naturlig sötma från frukt blev en spännande utmaning.
Jag blev faktiskt förvånad själv flera gånger vilka underbara smaker som lockades fram hos bokens söta bakverk av torkade och färska frukter och bär.
För dig som hellre äter salta bakverk så ägnas tre av bokens sju kapitel åt matbröd, våfflor, kex, pajer, piroger, smörgåstårta och andra läckra smårätter.
Ostpiroger med kantareller och örter
Boken finns här på Adlibris, du kan också be din lokala bokhandlare eller bibliotek att ta hem den.
God fortsättning på nya året och trevlig Trettondagsafton önskar jag alla läsare.
Så glad att just du kommer på besök och delar min kärlek till njutbar mat.
Det känns fint att mina recept uppskattas av så många, är nu inne på tolfte året sen jag började dela recept.
Du får förstås mer än gärna sprida bloggen vidare till dina vänner som också tycker om naturligt god mat.
Idag får du en lista på de mest populära recepten under året som gick, det märks på alla besök härinne att Coronapandemin ökat intresset för hemlagad mat.
Först ut är det recept som under många år legat i topp, så även 2020, min lilla stekskola där du får lära dig konsten att steka en tournedos.
Mina 18 år som kock lärde mig både det och mycket annat som jag delar med mig av i mina kokböcker, du hittar vägen till dem efter receptlänkarna.
Här nedanför ser du min kokböcker och den bakbok som kommer ut till våren.
Klicka på bilderna så kan du läsa mer om böckerna, jag blir väldigt glad och tacksam om du vill beställa en till dig själv eller till dina nära och kära som present.
Jag och fyra av mina kokböcker Foto Jan Andersson LT
Svaret blev självklart ja, jag har alltid tyckt mycket om att baka och många har genom åren bett mig om att göra en bakbok.
Jag hoppas mina bakverk kommer att spridas runt landet, till glädje både för hemmabagaren och för alla oss som vill kunna njuta av gott glutenfritt även ute på caféer/restauranger.
I min förra kokbok tog jag alla bilder i den jämtländska naturen, jag fick även denna gång det hedersamma uppdraget att fotografera själv.
På grund av Coronapandemin så blev det den här gången min andra hemstad Stockholm som fick visa upp sina vackraste sidor.
Jag hade ett riktigt roligt jobb under sommaren med att ta fram alla nya recept och fotografera dem ute i sommargrönskan, det blev många och långa promenader ute på Djurgården för att hitta de allra vackraste miljöerna.
Blir du intresserad av bakboken så kan du läsa mer om och lägga in en bevakning på den här på Adlibris och här på Bokus, så får du ett mail från dem när boken släpps under våren.
Somrigt fika med mjuk citronkaka med dadlar, raw kokoskaka med tranbär och mörk chokladkaka med plommon
Idag får du ett recept från bokens salta avdelning, där jag samlat många läckerheter som passar lika bra till frukost, lunch eller kvällsfikat därhemma som till en god picknick ute i det fria, något många glädjande nog börjat njuta av under året som gått.
Bokens söta avdelning har fått en naturligt god sötma från olika frukter och bär, både färska och torkade.
Jag använder varken vitt socker, honung eller sötningsmedel i recepten, men vill du så kan du förstås ändra till den typ av sötning du föredrar.
Recepten är i möjligaste mån anpassade för dem som äter mejerifritt och alla är förstås glutenfria.
Idag bjuder jag på pizzamuffins från boken, något som passar extra bra just på nyårsdagen då pizza brukar vara det många vill äta om man ser till bloggens sökstatistik genom åren.
De här muffinsarna passar fint att ta med på en picknick, så packa en korg och njut av årets första dag i naturen.
Efter receptet följer några fler av mina bilder från Baka med frukt & grönt, så du får se lite mer av vad den innehåller.
Pizzamuffins ca 6 st
1 dl mandlar
1 medelstor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 tsk torkad oregano eller 1 msk färsk
2 ägg
2 dl crème fraiche eller kokosgrädde
1 dl sockerfri chilisås
½–1 tsk chiliflingor
½–1 tsk salt
2 dl mandelmjöl
2 tsk psylliumhusk
2 dl riven, vällagrad ost
1 stor tomat
18 svarta oliver
Sätt ugnen på 200˚. Hacka mandlarna grovt. Skiva lök och vitlök och bryn dem lätt i olivoljan, rör ner oreganon och låt svalna.
Vispa samman ägg, crème fraiche och chilisås. Vänd ner den brynta löken, chiliflingor och salt, börja med den mindre mängden och smaka dig fram när smeten är klar.
Blanda mandelmjöl med psylliumhusk, vänd ner det i smeten tillsammans med den rivna osten, smaka av om du vill ha mer kryddning.
Halvera tomaten och skär den i tunna skivor. Smörj en muffinsform med lite olivolja och klä väggarna med tomatskivor. Rör om i smeten och fyll formarna till 2/3, garnera med oliver som du trycker ner lite lätt.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills äggstanningen blivit fast. Låt muffinsen svalna i formen, skär med en smal kniv längs kanten innan du försiktigt lyfter ur dem.
Tips:
Pizzamuffins är väldigt goda att äta kalla och passar därför fint att ta med på en utflykt eller resa.
Här kan du variera fyllningen med just det du tycker smakar bäst på en pizza.
Istället för mandelmjöl så kan du använda till exempel mjöl gjort på pumpa- eller solrosfrön och grovhackade frön så det blir lite tuggmotstånd.
Osten kan bytas ut mot riven fetaost och/eller gräddost, för en mejerifri variant kan du riva tofu istället.
Hela satsen kan gräddas i en pajform, öka då gräddningstiden till ca 30 minuter.
Idag får du en kryddig och lättbakad småkaka att njuta av till en kopp kaffe eller glögg nu i juletid.
De passar förstås övriga tider på året också, precis som alla mina bakverk i nya kokboken Baka med frukt & grönt, även om alla bilder i boken är väldigt somriga.
Jag fotograferade dem förra sommaren på de vackraste platser jag hittade runtom i Stockholm, det finns en hel del natur även i en storstad.
Efter receptet ser du några bilder från bakboken, som gick och blev utsedd till Sveriges bästa hälsobok förra veckan på kokbokstävlingen Gourmand Awards i Paris.
Mycket stort för mig, hoppas mina glutenfria recept får rejäl spridning runt landet tack vare priset.
Vill du köpa den till dig själv eller som julklapp så finns den att beställa hem i vanliga bokhandlar eller här på Adlibris och Bokus.
Kryddkakor
2 dl valnötter
2 dl mandel
½ dl pumpakärnor
2 ägg
2 msk smält smör
2 msk valfri sötning
1 msk psylliumhusk
1 msk mald kardemumma
1 msk kanel
½ msk malda nejlikor
½ msk mald ingefära
½ tsk salt
1 krm vaniljpulver
Pistagenötter till garnering
Mixa nötter, mandel och pumpakärnor till ett fint mjöl.
Blanda väl med övriga ingredienser, låt svälla 10 minuter.
Forma degen till små bullar och lägg på bakplåtspapper.
Jag fick till 35 stycken av den här satsen.
På ena plåten tryckte jag ner några pistagenötter i degen.
Kakorna på den andra plåten fick ett mönster med gaffel.
Grädda kakorna i mitten av ugnen ca 8-10 minuter på 175°, låt svalna på galler.
Pepparkakskladdkaka med lingon, päron och palsternacka
Idag får du för ovanlighetens skull ett recept som inte är mitt, men så gott så jag vill dela med mig.
De här små fina muffinsarna blev jag bjuden på hemma hos min systersons familj på ett kalas häromåret.
Familjen är väldigt duktiga på både matlagning och bakning och hittar alltid på nåt extra gott som även jag kan äta, glutenfritt och med bara en liten mängd sött.
Chokladkladdkaka, klicka på bilden så kommer du till receptet
På bilden ovan ser du en chokladkladdkaka de bjöd på vid ett annat kalas.
Rör ihop allt till en jämn smet och klicka ut i små muffinsformar, fyllda till ungefär 3/4.
Grädda i ca 15-20 minuter i 175°, lägg upp på ett galler att svalna.
Rör ihop lite neutral färskost med smält smör, smaksätt med pressad citron och lite honung eller annan valfri sötning och glasera de avsvalnade muffinsarna.
Skär tunna skivor av en morot med potatisskalare eller mandolin, rulla ihop och tryck ner som en blomma i glasyren, stick ner ett blad mynta eller citronmeliss bredvid.
Drottningtryfflar från min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör
Jag får ofta frågan vad jag gör av allt kycklingkött som blir när jag kokar kycklingbuljong.
Det går att använda till mycket, det kokta köttet är väldigt bra att ha på lut till en snabb middag.
Jag brukar frysa in kycklingköttet i portionspåsar och gör ofta en gryta tillsammans med grönsaker, ett exempel på det får du här nere i dagens recept.
Skär auberginen i kuber om 2×2 cm och paprikan i ungefär lika stora bitar.
Fräs auberginen i hälften av smöret, krydda med salt, peppar och örter.
Lägg i ytterligare en klick smör, eftersom auberginen oftast suger åt sig det mesta. Stek paprikan några minuter.
Häll på rödvin och buljong, låt puttra i 10 minuter.
Rör ner kycklingen och oliverna, koka upp så allt bli varmt.
Servera med en generös klick vitlökssmör, tomat och färsk koriander, broccoli och blomkål är gott till.
Gillar du mina recept och mattips så köp gärna någon eller några av mina kokböcker, de passar fint både som födelsedagspresent/julklapp eller gåbortspresent nu när vi börjat kunna träffas mer som förr igen.
Här nedan ser du några bilder från min bakbok som kom i våras, det är en pepparkakskladdkaka med palsternacka, päron och lingon och havrebullar med tomat och basilika.
Helgens gofika är här! Ja, när jag äntligen efter timmars letande, röjande och rensande i skåp och skafferier hittade bottnen till den runda springformen så var baklusten som bortblåst.😉 Botten hade jag jag förstås lagt på ett smart ställe så jag inte skulle behöva leta efter den som jag alltid gör och nu hade jag […]
Idag får du tips på 7 sorters goda kakor på mitt sätt, utan gluten och med mindre sött än vad de flesta använder.
Så kan du börja förbereda och stoppa i frysen redan nu och minska på stressen för att sen ta fram och njuta av nybakat till glöggfester, Lucia och alla julkalas.
Smält smöret i en kastrull och bland i kryddorna, låt koka upp under omrörning.
Tillsätt vatten och honung och ta från värmen.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Häll över smörblandningen och rör om väl, smaka av om du vill ha mer sälta.
Bred ut degen över ett smörat bakplåtspapper till en jämntjock kaka.
Lägg över ett nytt bakplåtspapper och kavla tunt till en storlek som passar din plåt, min plåt är ca 35×35 cm.
Antingen gräddar du kakan som den är och skär i fyrkanter eller stansar ut figurer, ta bort överflödig deg och kavla ut på nytt.
Grädda på 150º i ca 15 minuter, titta efter så de inte får för mycket färg, det är olika på hur snabba ugnar är.
Gräddar du en stor kaka över hela plåten så ta ut plåten och markera fyrkanter med en kniv eller bakskrapa av metall.
Sänk värmen till 50º och grädda en timme till, känn då efter om kakorna torkat, det beror lite på hur tunt du kavlat.
Är de fortfarande mjuka så vänd och grädda en stund till.
Stäng av värmen och låt pepparkakorna torka klart på eftervärmen.
Låt svalna och förvara kakorna i lufttät burk.
Den här satsen gav en plåt fyrkantiga kex och 5 mellanstora hjärtan.
Förbereder du kakorna redan nu för en lugnare jul, så stoppa in dem i frysen.
Lägg då in dem på tork i ugnen på 50 grader en halvtimme när de tinat, så blir de som nybakta.
Saffranskakor ca 20 små
2 dl mandelmjöl
1½ dl kokosflingor
1 tsk fiberhusk
1 ägg
25 g smör
1-2 msk honung, björksocker eller annan valfri sötning
1 kuvert saffran på 0,5 g
Hela mandlar till garnering
Smält smöret tillsammans med saffranet, då kommer smaken fram mer.
Rör ihop ägget med vald sötning, blanda ner kokosflingor, fiberhusk och mandelmjöl.
Häll i det avsvalnade smöret, blanda väl, låt stå i kylen en halvtimme att svälla.
Rulla små kulor och lägg på bakplåtspapper, tryck ner en mandel i varje kaka.
Grädda kakorna på 175° i 15 minuter och låt svalna på galler.
Fryser du in dem så låt kakorna stå en stund i varm ugn när de tinat, så blir de som nybakta.
Mandelmusslor från Gammaldags husmanskost på nytt sätt Foto Mikael Eriksson
Mandelmusslor 10-12 st
50 g kallt smör
2 dl mandelmjöl
2 tsk fiberhusk
1 ägg
1 msk honung, björksocker eller annan valfri sötning
1 msk smält smör till formarna
Dela smöret i små bitar, rör med elvisp snabbt ihop smöret med mandelmjöl, fiberhusk och sötning.
Blanda sist ner ägget och ställ in bunken i kylen så degen får svälla i 10 minuter.
Forma till matskedsstora bollar, som trycks ut i smorda, veckade metallformar.
Grädda på 200° i 8-10 minuter och låt svalna på galler.
Mandelmusslorna blir inte lika spröda som när man bakar dem på vetemjöl, men jag fick ett bra tips från en läsare:
”När jag tagit ut mandelmusslorna ur formarna, så sätter jag in dem på eftervärmen att torka och då blir de perfekta.”
Fryser du in dem till jul så fräscha på dem 5 minuter på 175 grader när de tinat.
Mandelpepparkakor ca 20 st
100 g smör
1 tsk malda nejlikor
1 tsk mald kardemumma
1 tsk mald kanel
½ tsk mald Ingefära
2 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
2 msk honung, björksocker eller annan valfri sötning
1 ägg
Lägg smör och kryddor i en kastrull och ge ett hastigt uppkok, rör om väl och låt sen svalna lite innan du blandar ner vald sötning.
Rör ihop mandelmjöl och fiberhusk i en bunke, vispa ner kryddblandningen.
Rör sist i ägget, blanda väl och ställ degen i kylen att svälla en halvtimme.
Rulla matskedsstora bollar och platta till ordentligt.
Lägg på bakplåtspapper och gör mönster i degen med en gaffel.
Grädda på 200° i 10-12 minuter, flytta över kakorna försiktigt och låt svalna på galler.
Frys in och ta fram kakorna eftersom, fräscha gärna upp dem lite i en varm ugn innan serveringen.
Chokladdoppade kokoskakor 25 st
50 g rumsvarmt smör
1 dl grädde
½-1 msk honung, björksocker eller annan valfri sötning
1-2 krm äkta vaniljpulver
200 g kokosflingor
100 g mörk choklad 70-90%
Ev några rutor vit choklad
Vispa smör, sötning och vaniljpulver fluffigt med elvisp.
Jag använder oftast lite honung när jag bakar men vill du ha kakorna sockerfria så ta lite extra vaniljpulver istället.
Tillsätt grädden under fortsatt vispning och rör ner kokosflingorna, ställ i kylen att stelna en halvtimme.
Rulla till matskedsstora bollar och platta till dem lite, kyl en stund till innan de doppas i choklad.
Smält mörk och vit choklad i varsitt vattenbad, den mörka i en smal bunke så kakorna kan doppas helt i den smälta chokladen.
Doppa kakorna genom att lägga dem på en gaffel, sänk hastigt ner den i chokladen, som är så djup så de kan bada helt i den.
Slå lätt med gaffeln mot kanten på bunken, så överflödig choklad rinner ner och dra undersidan av gaffeln mot kanten.
Fös sen försiktigt av kakan från gaffeln med en annan gaffel över på ett galler.
Gör en liten spritspåse av smörpapper eller använd en plastpåse med ett litet hål klippt i ett hörn.
Spritsa mönster med den vita chokladen och ställ i kylen att stelna.
Här har jag spritsat en spiral och dragit med en tandpetare in mot mitten.
Vill du inte använda den söta, vita chokladen till garnering så kan du lägga på en halv valnöt istället innan chokladen stelnar.
Mjuk saffranskaka
6 ägg
6 dl mandelmjöl
100 g smör/kokosolja
1 dl grädde/kokosgrädde
1 dl honung, björksocker eller annan valfri sötning
4 msk fiberhusk
1½ msk bakpulver
½-1 tsk vaniljpulver
2 krm salt
2 kuvert à 0,5 g saffran
Smält smör i en kastrull, smörj en avlång bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat.
Blanda ner grädde och saffran i det smälta smöret.
Rör samman mandelmjöl med fiberhusk, bakpulver och vanilj.
Vispa ägg och vald sötning kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt.
Du kan förstås hoppa över sötningen helt om du vill, öka då på vaniljpulvret lite.
Rör försiktigt ner den avsvalnade smörblandningen omväxlande med mjölblandningen.
Grädda på 175° i ca 40 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen.
Ta ut formen och låt kakan vila en halvtimme, innan den stjälps upp på ett galler.
Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.
Låt kakan kallna, ställ i kyl en timme innan den delas, så håller den ihop bättre.
Hoppar du över saffranet så får du en mycket god sockerkaka, den blir väldigt god som gräddbakelse eller jultårta med lite mosade bär som fyllning och med vispad grädde, bär och citronmeliss som garnering.
Mjuk pepparkaka
3 ägg
100 g smör
4 dl grovriven pumpa eller zucchini
2 dl grovrivet äpple
1 dl mandelmjöl
2 msk pofiber
1-2 msk honung, björksocker eller annan valfri sötning
1 msk mald kanel
2 tsk malda nejlikor
2 tsk mald ingefära
1 tsk mald kardemumma
1 tsk bakpulver
ca 1-2 krm salt
Smält smöret i en kastrull och blanda ner pumpa, äpple och kryddor.
Låt småputtra i 5 minuter, rör om väl så det blir riktigt blandat, låt svalna.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke, vispa äggen riktigt tjockt i en annan.
Rör ner det torra i kastrullen, bland om väl. Tillsätt hälften av äggsmeten rör om så allt blir väl blandat.
Vänd ner resten av äggsmeten, smaka av med lite salt och sötning om du vill, annars kan du hoppa över den.
Häll upp i en smord ugnsform på ca 1½ liter, grädda kakan i mitten av ugnen på 175º i ca 45-60 minuter.
Låt svalna en stund i formen och vänd sen upp den på ett galler att kallna, lossa försiktigt från botten med en stekspade.
Förvara pepparkakan i en plastpåse i kylen och skiva upp efterhand, du kan också frysa in skivorna och ta fram eftersom.
Kakan blir rätt mjuk av pumpa/zucchini, lite som en kladdkaka och smakar extra gott som en bakelse med bär och grädde.