Vilka är de mest traditionella rätterna att laga till påsken 2021?

Påsken är, tillsammans med julen, årets viktigaste religiösa högtid över hela världen, då man firar Jesu uppståndelse. Men trots det religiösa ursprunget, är det idag ett i första hand sekulärt firande i många länder. Under påsken får familjer möjlighet att vara tillsammans och njuta av en välförtjänt vila. Man ägnar sig också åt gamla och trevliga traditioner, och de kulinariska fröjderna som hör till de här dagarna i varje region.

Kokkonsten som karakteriserar den här högtiden är starkt influerad av de ortodoxa katolikernas djupt rotade tradition av att inte äta rött kött. Därför är det i hela Europa vanligt att fira påsk med fiskbaserade delikatesser, såsom Potaje de Vigilia i Spanien, en exceptionell kombination av saltad torsk med kikärter och spenat, eller inlagd sill i Sverige. Lammbaserade rätter är också en favorit till påsk, såsom Osterlamm i Tyskland (lammpaj) eller grillad lammstek på Island och “Le gigot D’agneau Pascal” i Frankrike.

Men desserten är definitivt en hörnpelare i påskens gastronomi i europeiska länder. Torrijas (fattiga riddare) i Spanien, Simnel cake (en fruktkaka) i Storbritannien, Mämmi i Finland. Choklad spelar också en huvudroll under den här högtiden, framförallt i påskäggen, en tradition som är spridd i merparten av Europa, i synnerhet i de nordiska länderna. I Sverige och Finland är traditionen, förutom chokladpåskäggen, också att barnen klär ut sig till häxor och går från hus till hus för att be om godis.

Oavsett meny samlas hela familjerna runt bordet vid den här speciella tiden för att njuta av ett fint vin, spela online casino tillsammans, eller bara se på TV. Det här är vad påsken handlar om, att njuta av maten, umgås och ha trevligt.

Påsk i de nordiska länderna

Medan påsken är en mycket religiös högtid i länder som Spanien och Portugal, kombineras de religiösa traditionerna med sekulära sådana i de nordiska länderna. Snön har smält, solen skiner och våren är här. Många njuter av korta ledigheter på upp till fem dagar som de gör det bästa av, och som vid andra högtider så utgör maten en stor del av firandet.

Norrmännen spenderar sina lediga dagar i fjällen med att åka skidor, läsa deckare och dricka varm choklad. I Finland innehåller en typisk påsksöndagsmeny grillat lamm och den traditionella desserten Mämmi, medan en typisk familj på Island samma dag festar på grillad lammstek med glaserad potatis.

Danskarna bjuder in varandra till en påskmåltid eller Påskefrokost där de antagligen serverar lammstek med potatis kryddat med flera kryddor, och som dryck blir det påsköl eller en god dansk snaps.

I Sverige står barn och godis i centrum

Påskfirandet i Sverige är ett tillfälle att samla familjen och återvända till sommarstugorna, som har varit stängda över vintern. Religion är inte centrum för festen här.

När de har anlänt till sommarstugan, kommer en typisk svensk familj att inleda påskfirandet. Barnen kommer att roa sig med att klä ut sig till häxor med gamla kläder, färgglada sjalar och målade röda kinder, för att sedan gå från hus till hus för att tigga godis. En traditionell lunch kommer med säkerhet att innehålla olika varianter av inlagd sill, rökt lax och en utsökt Janssons frestelse, och potatis med lök, ansjovis och grädde. Påsken förknippas också enligt traditionen med att dekorera och äta ägg. Till middag äter man grillat lamm. Som dryck kommer du inte att sakna en god konjak.

Även om påsken har större eller mindre inslag av religion beroende på var man befinner sig, så är den i alla länder där den firas ett tillfälle för återförening, trivsamhet med familjen, och kontakt med förfädernas traditioner.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Annorlunda fiskgratäng

Lättlagad gratäng

Idag får du tips på en riktigt enkel fiskgratäng jag brukar ta till när jag har fiskrester.

Den är inspirerad av Halva Lindhas mycket goda laxpaj, här hittar du den.

Att blanda majonnäs istället för ost och grädde i gratängtäcket blir väldigt gott, perfekt för alla som undviker mejeriprodukter.

Vill du ta del av mina recept i kokboksformat så hittar du dem här på Adlibris.

Fiskgratäng med varmrökt makrill, spenat och äggstanning

Fiskgratäng 2 port

200 g varmrökt, kokt eller stekt fisk

250 g förvälld bladspenat

1 dl strimlad purjolök

½ dl pumpakärnor

25 g smör/ghee/kokosolja

Salt och peppar

Gratängtäcke:

3 ägg

2 dl finhackad dill

1 dl majonnäs

Salt och peppar

Bryn spenat, purjo och pumpakärnor lätt, krydda med salt och peppar.

Lägg i botten av en smord gratängform och fördela fisken i bitar ovanpå. Jag hade rökt makrill, det blev väldigt gott.

Vispa ihop ägg och majonnäs, blanda ner dillen. Smaka av med kryddor.

Bred täcket över fisken och strö över lite extra pumpakärnor.

Gratinera på 175º i 20-30 minuter. Servera med brynt smör, tomat och citron.

Grilltips till Valborg

Ratatouille

Trevlig Valborg

Jag önskar alla mina följare en fin Valborgsmässoafton, hoppas verkligen att solen lyser på alla håll i vårt avlånga land eller att du tänder en brasa att värma dig vid.

Idag bjuder jag på några tips för en god grillning, men recepten fungerar förstås fint även för dig som inte grillar.

Ratatouille med gulbetor och zucchini 2-3 port

2 stora gulbetor

1 liten zucchini

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

1 liten paprika

1 tomat

½ dl kokosolja/smör

½ dl kycklingbuljong

1 tsk paprikapulver

1 tsk torkad timjan

Salt och peppar

Skär grönsakerna i lika stora tärningar. Hetta upp kokosoljan och bryn gulbetorna några minuter, rör då och då.

Tillsätt zucchinitärningarna och fräs med ett par minuter. Låt dem bli lätt brynta.

Rör ner lök, paprika och tomat och stek en liten stund till.

Krydda och häll på kycklingfonden. Låt bräsera i ca 10 minuter, tills gulbetorna mjuknat.

Servera till alla typer av grillat eller stekt fisk och kött, till exempel grillade revbensspjäll.

Ädelostsmör 3-4 port

50 g smör

50 g ädelost

1 msk hackad bladpersilja

Några droppar Worcestershiresauce

Lite pressad citron

Salt och peppar

Rumstemperera smöret och osten i en bunke.

Blanda i övrigt och rör mjukt, fyll i en liten skål.

Rotfruktskaka ca 4 port

2 morötter

1 palsternacka

1 ägg

½ dl sesamfrön

25 g smör/kokosolja

Salt och peppar

Riv rotfrukterna grovt och blanda i en bunke med ägg, sesamfrön och kryddor.

Bryn smöret lätt i en mindre stekpanna och häll i blandningen.

Platta till ordentligt med en stekspade.

Stek några minuter på låg värme, skaka pannan lätt så det inte fastnar.

Vänd upp som en sockerkaka på ett lock och lägg i en till klick smör i pannan.

Smält smöret och låt kakan glida ner. Stek 5 minuter till , ställ sen in pannan i 175° ugn i 20 minuter.

Den här kakan gjorde jag ofta som tillbehör till kött när jag jobbade på restaurang, den blir mycket saftig och god.

Vill du göra den till många så fungerar den fint att göra i ordning i förväg.

Skär den i tårtbitar när den kallnat och frys in på en bricka.

Ta fram bitarna och tina i kylen dagen innan grillfesten, värm dem sedan på bakplåtspapper i ugnen på 175º i ca 15-20 minuter.

Vedeldad utegrill

Fler goda tips till vårens och sommarens grillmiddagar hittar du mina kokböcker i länkarna här nedanför.

I grillboken längst upp har jag samlat alla mina bästa tips, men det finns många goda röror, sallader och andra tillbehör även i de andra.

Jag blir riktigt glad om du stöttar mitt skrivande genom att köpa en eller fler av böckerna, till dig själv eller som present.

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Beställ min grillbok direkt från Lumio Förlag

Snabblagad fiskgryta med smaker från Medelhavet

Grekisk fiskgryta

Grekisk fiskgryta 2 port

200 g fisk i bitar

100 g musslor och/eller räkor

100 g fryst eller färsk bladspenat

8 cocktailtomater i fyra delar

2 dl tärnad aubergine

1 dl tärnad paprika

1 dl buljong

½ dl olivolja

1 dl hackade, färska örter

 1 pressad citron

Salt

Chiliflingor

Hetta upp oljan och stek aubergine,  paprika och tomat ett par minuter så de får lite färg. Rör om då och då.

Blanda ner tinad eller färsk spenat och låt den fräsa nån minut, krydda med salt och chili.

Tillsätt buljongen, koka upp och blanda försiktigt ner fisken.

Värm grytan igen och vänd fiskbitarna efter en minut.

Blanda ner musslor, färska örter och citron, låt allt bli varmt.

Servera gärna med en klick aioli och glutenfria scones.

Vill du laga mer av min typ av recept så hittar du mina kokböcker i länkarna här nedanför.

Jag blir riktigt glad om du stöttar mitt skrivande genom att köpa en eller fler av böckerna, till dig själv eller som present.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Scones LCHF/Paleo

Tre tips på påskens rester

Snabba resträtter

Då var vi framme vid den sista påskdagen för den här gången, hoppas du haft en lugn och skön helg.

Jag och Lennart har firat på tumanhand i Stockholm, ätit gott och promenerat i vårsolen som idag bytts ut mot snöstorm, typiskt aprilväder.

Vi ser båda mycket fram emot att kunna träffa nära och kära framåt sommaren, men vi har ju vanan inne sen många år utomlands på vintrarna att vara bara vi i en trång lägenhet.

Vi har ett minimalt kylskåp i det lilla pentryt här, så det blir ofta nya, enkla rätter tillagade på rester från gårdagen.

Idag får du tips på tre rätter av det som kan finnas kvar hemma i din kyl efter helgerna.

FrukosttipsKrämig fisksallad

Rör ut finhackade fiskrester från påskbordet med majonnäs, pressad citron, havssalt, chiliflingor och massor av dill.

Servera med getost och stekta ägg.

LunchtipsGräddig tomatsås till köttbullar 4 port

4 tomater

2 schalottenlökar

50 g smör

3 dl grädde eller kokosgrädde

½ dl hackad, färsk timjan

2 msk äppelcidervinäger

Salt

Chiliflingor

Hacka löken fint och skär tomaterna i små bitar.

Bryn smöret lätt, fräs löken så den blir genomskinlig.

Häll ner tomaterna och låt fräsa med en stund.

Krydda och häll på vinäger, låt den koka in i tomaterna. Slå på grädden och låt puttra 10 minuter.

Rör mot slutet ner finhackad timjan.

Servera köttbullarna med såsen och smörstekt, strimlad kål. Bönpasta eller kokt blomkål är också gott till.

Lammgryta

Middagstips – Varm lammsallad med paprika och örter 2 port

300 g fint tärnad lammstek

1 grön paprika

1 röd paprika

1 tomat

½ gul lök

2 vitlöksklyftor

2 msk smör

1 msk olivolja

2 tsk pressad citron

1 tsk timjan

1 tsk mynta

½ tsk chiliflingor

Salt

Bryn lammtärningarna ordentligt i smör och olja.

Krydda med salt, chili, citron och örter.

Tärna grönsakerna fint och låt dem steka med köttet i 10 minuter.

Smaka av om det behövs mer salt.

Servera grytan med aioli och en sallad eller brynt blomkål.

Gör gärna ett besök inne hos min bloggvän Pernilla Lantz som skriver en intressant Livsstilsblogg om KETO, LCHF och Träning.

Där kan du hitta mycket gott och en hel del träningstips, idag skriver hon en recension av min nyutkomna bakbok, Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Här ser du mina ostvåfflor från boken i Pernillas lyxiga påskversion.

Lucka 18 – Grönkålsgratäng med parmesanost från Gävle Kost och Livsstil

Tomten i Stockholm

En grön jul

Julen ser ut att bli grön på många platser i år, åtminstone i södra halvan av landet.

Vi firar för första gången jul i vår lilla lägenhet i Stockholm, med lite tomtar och blommor har vi fått det riktigt mysigt.

Idag är det sjuksköterskan och kostrådgivaren Marie Norder Aspholm på Gävle Kost och Livsstil som bjuder på en av sina gröna favoriter till julmaten.

Nu går ordet över till Marie;

Grönkål hör julen till. Det finns flera olika rätter att använda den fina, näringsrika grönkålen till.
Det här receptet på grönkålsgratäng med parmesanost tog jag fram redan 2016 och sedan dess så har den varit en stående rätt på vårt julbord.
Jag tycker att det är lite extra roligt med några gröna rätter som komplement till alla fisk- och kötträtter.
Gratängen passar självklart lika på under resten av året, som egenrätt eller som komplement till annat, varför inte någon rökt fisk?
 
God Jul till er alla!
Grönkålsgratäng med parmesanost

Ugn 200 C

Ingredienser

250 renskuren grönkål i bitar (du skär bort den grova bladnerven i mitten)

Smör eller kokosolja till bryning av kålen och smörjning av form

100 gram riven parmesanost

3 stora eller 4 små ägg

2 dl vispgrädde

1 msk Renée Voltaire grönsaksbuljong

Grovmalen svartpeppar

Örtsalt

Gör så här

Bryn grönkålen så att den mjuknar lätt

Vispa ägg, grädde och blanda i parmesanosten och kryddor

Lägg den brynta grönkålen i en smord form

Häll äggsmeten ovanpå och grädda ca 20 minuter.

Här hittar du fler av Maries juliga recept på hennes blogg, som hon illustrerar så här fint.

Mer tips finns i mina kokböcker, läs mer om dem och min matfilosofi här.

I det inlägget kan du ta en skärmdump på omslagen och göra ett fint presentkort att slå in, för nu hinner de inte fram med posten till julafton.

Lucka 18 – Grönkålsgratäng med parmesanost från Gävle Kost och Livsstil

Tomten i Stockholm

En grön jul

Julen ser ut att bli grön på många platser i år, åtminstone i södra halvan av landet.

Vi firar för första gången jul i vår lilla lägenhet i Stockholm, med lite tomtar och blommor har vi fått det riktigt mysigt.

Idag är det sjuksköterskan och kostrådgivaren Marie Norder Aspholm på Gävle Kost och Livsstil som bjuder på en av sina gröna favoriter till julmaten.

Nu går ordet över till Marie;

Grönkål hör julen till. Det finns flera olika rätter att använda den fina, näringsrika grönkålen till.
Det här receptet på grönkålsgratäng med parmesanost tog jag fram redan 2016 och sedan dess så har den varit en stående rätt på vårt julbord.
Jag tycker att det är lite extra roligt med några gröna rätter som komplement till alla fisk- och kötträtter.
Gratängen passar självklart lika på under resten av året, som egenrätt eller som komplement till annat, varför inte någon rökt fisk?
 
God Jul till er alla!
Grönkålsgratäng med parmesanost

Ugn 200 C

Ingredienser

250 renskuren grönkål i bitar (du skär bort den grova bladnerven i mitten)

Smör eller kokosolja till bryning av kålen och smörjning av form

100 gram riven parmesanost

3 stora eller 4 små ägg

2 dl vispgrädde

1 msk Renée Voltaire grönsaksbuljong

Grovmalen svartpeppar

Örtsalt

Gör så här

Bryn grönkålen så att den mjuknar lätt

Vispa ägg, grädde och blanda i parmesanosten och kryddor

Lägg den brynta grönkålen i en smord form

Häll äggsmeten ovanpå och grädda ca 20 minuter.

Här hittar du fler av Maries juliga recept på hennes blogg, som hon illustrerar så här fint.

Mer tips finns i mina kokböcker, läs mer om dem och min matfilosofi här.

I det inlägget kan du ta en skärmdump på omslagen och göra ett fint presentkort att slå in, för nu hinner de inte fram med posten till julafton.

Lucka 15 – Julbordets 7 godaste fiskrätter

Fiskfavoriter till jul

Idag får du en favorit i repris här i bloggens julmatstips, jag har så många nya följare så jag delar mina bästa fiskrecept.

Fiskrätterna är det jag själv helst äter till jul och även uppskattar mest på bufféer när jag bor på hotell.

Konsten att få till riktigt goda sillinläggningar är faktiskt rätt enkel, så prova att göra egna i år istället för att köpa butikernas översötade burkar.

Vill du göra en sillinläggning helt utan sötning, så prova det här receptet från Polen.

I våra östliga grannländer används inte alls socker i sån mängd som i våra svenska inläggningar, saltet och ättikan konserverar ännu bättre vilket gör att hållbarheten blir längre.

En del väljer att smaksätta sin sill med sötningsmedel, men då är det bäst att inte spara den för länge.

Dagens första recept är en vanlig inlagd sill, så som jag tycker den blir godast.

Den använder jag sen alltid som bas till smaksatta sillar, typ senapssill.

I en del recept kan man läsa att man bara ska använda en urvattnad saltsill som den är och blanda med till exempel en senapssås, men då blir det en väldigt smaklös sillanrättning.

Tycker du om mina recept och vill läsa mer, då hittar du mina kokböcker här.

Varför inte ge bort en eller ett par av dem i julklapp till någon när och kär, hårda paket brukar ju uppskattas ❤

Grundrecept på inlagd sill

4 urvattnade saltsillfiléer

1½ dl ättikssprit 12%

1½ dl honung, socker eller annan valfri sötning

3 dl vatten

1 rödlök

1 morot

10 kryddpepparkorn

3 lagerblad

Använd färdig urvattnad inläggningssill eller lägg saltsill i blöt över natten i kylen, i en stor bunke fylld med vatten.

För lite snabbare ursaltning, spola sillen under kallt vatten i några timmar, blanda om då och då.

Skär en liten bit ur tjockaste delen på filén och smaka om den är lagom salt.

Blanda allt till lagen, rör då och då tills sockret löst sig. Skiva lök och morot tunt.

Lägg ner i ättikslagen tillsammans med kryddpeppar och lagerblad.

Skär sillen i sneda bitar och lägg i en burk. Häll över lagen och blanda om.

Ställ i kyl och låt dra några dagar. Smaka av om det eventuellt behövs mer ättika eller socker.

Nu har du en heminlagd sill som är riktigt god att äta som den är.

Eller så testar du att använda den till någon av de här inläggningarna.

Senapssill

4 inlagda sillfiléer

½ dl av din favoritsenap

1 tsk grovkornig senap

ev 1 msk honung eller annan sötning

1 msk vit balsamvinäger

1½ dl rapsolja

En nypa vitpeppar

Några droppar Worcestershiresauce

ev ½ dl finhackad dill

Låt sillen rinna av ordentligt i durkslag. Rör samman allt utom oljan.

Tillsätt oljan först droppvis och sen i en tunn stråle, samtidigt som du vispar.

Jag använder elvisp, det går fort och lätt. Smaka av om du vill ha mer sting.

Blanda försiktigt ner sillen i senapssåsen och smaksätt med dill om du vill.

Häll upp i en burk och låt mogna nån dag i kylen.

Sillen håller sig minst en vecka i kylen, så förbered den gärna veckan innan jul för mindre stress i juldagarna.

Rödvinssill med kummin

2 inlagd sillfiléer

½ dl rödvin

5 cm purjolök i strimlor

1 msk kallpressad olivolja

1 msk tomatpuré

1 tsk balsamvinäger

1-2 krm stött kummin

Flingsalt

Rör ihop tomatpuré, vin, olja och vinäger, krydda med kummin och lite flingsalt.

Rör ner purjolöksringar och sillbitar.

Låt stå kallt till nästa dag, smaka av om du vill ha mer kryddning.

Citronsill

Citronsill

2 inlagda sillfiléer

1 ekologisk citron

½ kruka gräslök

Ta upp sillen ur lagen, skär filéerna i sneda bitar.

Tvätta citronen och skär av skalet tunt med zestjärn.

Har du inget sånt så går det fint med potatisskalare, skär så strimlorna i tunna bitar.

Pressa citronen och blanda sillen med saft och skal, rör ner finhackad gräslök.

Finstrimlad purjolök blir också gott istället för gräslök, ta då ½ dl.

Låt stå i kylen minst några timmar, så sillen hinner dra åt sig av citronsmaken.

Äppelgravad lax

500 g av mittbiten på laxfilén, helst viltfångad

3 msk salt

2 äpplen

1 knippe dill

1 tsk grovkrossad vitpeppar

ev 2-3 msk calvados

Frys laxen i tre dygn innan den gravas när du använder viltfångad lax, för att ta kål på eventuella parasiter.

Dra loss benen som går i en rad längs den tjocka ryggbiten på laxen med en tång eller pincett.

Blanda salt och vitpeppar. Riv äpplena grovt och skär dillen i mindre bitar, både stjälkar och blad.

Blanda äpple och dill, lägg hälften på botten av en form med minst några centimeters kant.

Gnid in hälften av saltblandningen på skinnsidan av laxen och lägg den ovanpå dillblandningen.

Gnid in köttsidan med resten av saltet och fördela äpplet och dillen jämnt över.

Vill du ha en lax med lite mer mustig äppelsmak så häll över calvados.

Täck laxen med plastfilm. Lägg en skärbräda över och ställ en tyngd på, till exempel en mortel, en gurkburk eller liknande.

Låt laxen gravas i 2 dygn, vänd den några gånger under tiden.

Skrapa bort all dill och äpple. Skär laxen i sneda, tunna skivor med en vass kniv.

Servera med en klick majonnäs blandad med dijonsenap och finhackad dill.

Laxen har lite kortare hållbarhet än den gravade med socker, så frys in laxen i mindre bitar och ta fram eftersom.

Laxmousse

150 g gravad eller rökt lax

1 dl majonnäs

1 msk pressad citron

2 msk hackad dill

1 msk hackad gräslök

Salt och peppar

Skär laxen i mindre bitar och mixa snabbt till en grov smet.

Tillsätt majonnäs, citron, örter och lite kryddning.

Kör hastigt ihop smeten, lägg över i en bunke och ställ i kylen så den stabiliseras en timme.

Smaka av om det behövs mer kryddor. Forma små ägg med en sked doppad i vatten.

Lägg äggen på gurkskivor eller mina frökex.

Laxpaket 4 st

8 skivor kallrökt lax

100 g fetaost

4 långa strån gräslök

Lägg laxskivorna som ett kryss. Dela osten i fyra delar och lägg en bit mitt på varje laxkryss.

Vik in kanterna och knyt runt med ett gräslöksstrå.

Lägg paketen i en ugnsfast form, smord med olivolja.

Baka i ugnen på 200° i 10 minuter.

Servera på en bädd av sallad eller bara med lite örter, paprika i fina tärningar och en cocktailtomat till.

Ringla en god olivolja och balsamvinäger runt.

Paketen är förstås goda att äta kalla också, då passar de extra bra på julbordet.

Lucka 14 – Julens bästa majonnäs och aioli

Lättfixad majonnäs

Tio dagar kvar till jul och i år har de flesta av oss mer tid till att laga de goda julfavoriterna från grunden.

Något som blir så otroligt mycket godare och förstås även nyttigare, är att göra egen majonnäs och aioli till julens krämiga sallader och sillinläggningar.

Många tror att det är svårt att göra egen, men har du bara en stavmixer med hög, smal mixerbunke så har du de goda såserna klara på bara några minuter.

Dagens recept och bild har jag hämtat från min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Du kan läsa mer och beställa den i länken ovan direkt hos Lumio Förlag.

En fin julklapp till alla grillentusiaster i släkten, här finns gott om tips på såväl fördrinkar, tilltugg, såser, röror, marinader, rubs, kött, fågel, fisk, skaldjur, vegetariska njutningar och desserter.

Förordet om grillningen ända sen Hedenhös tid och hur naturlig mat kan förbättra vår hälsa är skrivet av bloggvännerna Jenny och Magnus Andersson på Under vår tak.

I gårdagens lucka härinne bidrog de med sina goda saffransrutor med pistagenötter.

Majonnäs och aioli från Birgitta Höglunds bästa grilltips
Foto Mikael Eriksson

Till majonnäsen använder jag en neutral rapsolja, inte den kallpressade, som ger lite för stark smak.

Aiolin får en karaktäristisk smak av olivolja, men jag blandar även den med rapsolja för en mildare smak.

Nu i år har jag flera gånger testat Zetas nya blandning av neutral rapsolja och kallpressad olivolja, den är riktigt bra.

Gör gärna dubbel sats nu till jul, såserna håller minst en vecka i kylen.

Majonnäs

2 dl neutral rapsolja

2 ekologiska äggulor

1½ tsk osötad senap

1 tsk vit balsamvinäger

½-1 krm salt

Lite nymald vitpeppar

Några droppar Worcestershiresauce

Blanda äggulor, senap, vinäger och salt med stavmixern i en smal, hög bunke.

Tillsätt oljan försiktigt, först droppvis och sen i en fin stråle, mixa ordentligt hela tiden.

Efter att majonnäsen tjocknat, kan du hälla i större mängd åt gången.

Arbeta upp och ner i bunken med mixern, så allt blir ordentligt blandat.

Krydda med vitpeppar och Worcestershiresauce, smaka av om det behövs mer vinäger eller salt.

Lägg över majonnäsen i en burk med tättslutande lock.

Aioli

3 ekologiska äggulor

3 klyftor vitlök

1½ dl kallpressad olivolja

1½ dl neutral rapsolja

½ pressad citron

1½ -2 krm salt

Riv vitlöken fint, blanda med den mindre mängden salt och äggulor i en hög och smal bunke.

Tillsätt oljan först droppvis och sedan i en fin stråle, vispa riktigt hårt.

Det går enklast med stavmixer, men elvisp fungerar också bra.

Smaka av med citron och eventuellt mer salt, så det blir en angenäm brytning mellan syra och sälta.

Låt stå i kylen att mogna någon timme innan serveringen.

Majonnäs gjord med ghee och äggfri majonnäs från Gröna, sköna tillbehör
Foto Birgitta Höglund

Vill du ha recept på majonnäs gjord med ghee och äggfri majonnäs, så hittar du det i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

I länken ovan kan du beställa ett signerat exemplar, som kan skickas till vem du vill i Sverige.

I den boken berättar jag för första gången allt om hur jag själv tagit mig tillbaka just till ett friskare liv.

Jag skrev den för att sprida hopp och inspiration till många andra som dras med besvärliga hälsoproblem.

Det är även första gången jag har tagit alla bilder själv, ett fantastiskt roligt jobb.

Jag gjorde boken hemma i den vackra naturen i Jämtland förra sommaren, du ser några av bilderna här.

Jag jobbar med Gröna, sköna tillbehör
Foto Jan Andersson, LT

Lucka 4 – Marinerade champinjoner till julbordet

Inlagd svamp

Idag bjuder Tomten och jag på ett riktigt gott tillbehör till ditt julbord, apelsinmarinerade skogschampinjoner.

Något som uppskattas av många är att få den här typen av inläggningar i julklapp, så passa på att göra en större sats.

Svampen passar fint till såväl kött som rökt fisk eller som komplement till det vegetariska.

Receptet kommer från min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör, som jag hade det stora nöjet att få fotografera själv ute i den vackra jämtländska naturen förra sommaren.

I länken ovan kan du köpa ett signerat exemplar av boken, du hittar den även på Adlibris och Bokus.

Vill du istället gynna en riktig butik så finns den på Akademibokhandeln över hela landet.

Du kan också köpa den på EJs Hälsokost i Östersund och på Gott&Reco i Falun.

Apelsinmarinerade skogschampinjoner från Gröna, sköna tillbehör

Apelsinmarinerade skogschampinjoner

250 g skogschampinjoner

5 dl vatten

2 msk salt

1 msk äppelcidervinäger

1 tsk torkad timjan

1 kanelstång

1 ekologisk apelsin, rivet skal och saft

Kallpressad olivolja, gärna med citronsmak

Skiva svampen och koka upp med vatten, salt, kanelstång och timjan.

Tvätta och riv apelsinen grovt, pressa ur saften.

Jag har använt ett zestjärn, men det går lika bra att ta av yttersta skalet  med grova sidan på rivjärnet eller med potatisskalare för att sedan strimla fint.

Blanda ner skal och saft i kastrullen och låt svampen puttra i fem minuter.

Låt champinjonerna rinna av i ett durkslag, spara vattnet till en soppa eller grönsaksgryta.

Häll upp svampen i en burk och täck med olivolja.

Inläggningen håller sig länge om den hela tiden är täckt med olja.

Tips: Du kan variera den här inläggningen med vanliga champinjoner eller skogssvamp, till exempel trattkantareller eller blodriska.

Kanelstången kan bytas ut mot några skivade vitlöksklyftor om du föredrar den smaken.