Kokbokstips
Idag startar årets Bokrea, två av mina kokböcker finns med hos Bokus och Adlibris.
”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken” har verkligen förändrat mångas liv sen den kom ut 2018, den blev en stor försäljningssuccé.
Den fick stor uppmärksamhet när den utsågs till ”Best in the World” i sin kategori på den internationella kokbokstävlingen ”Gourmand Awards” i Kina.
Den inbundna kokboken såldes slut så den som nu är med på rean är en nyutgåva i mjuka pärmar, du hittar den för bara 49 kr här på Bokus och här på Adlibris.
Dagens recept på sötpotatisplättar kommer från kokboken ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”, den första av mina sju kokböcker som jag fick förtroendet att fotografera själv.
Det var ett fantastiskt roligt jobb, där jag fick kombinera mina intressen för matlagning, fotografering och natur, då jag tog med alla rätterna utomhus för att ta bilderna.
Du hittar den kokboken för 79 kr här på Bokus och här på Adlibris.
Jag blir väldigt glad om du vill stötta mitt skrivande genom att köpa böckerna.
Det låga priset gör att de passar fint även att ge bort som present istället för en blomma eller en flaska vin, en gåva med bestående värde.
Nedanför receptet kommer några av Veronica Kindblads bilder från bönkokboken och några av mina från Gröna, sköna tillbehör.
Sötpotatisplättar med jordgubbar och grädde ca 20 små plättar
3 dl skalad, tärnad sötpotatis
2 ägg
1 dl mandelmjöl
½ dl grädde/kokosgrädde
2 tsk psylliumhusk
Ca ½ krm salt
25 g smör/kokosolja till stekning
Koka sötpotatistärningarna mjuka i lättsaltat vatten, låt rinna av väl.
Lägg ner i en matberedare och mixa slätt.
Tillsätt de övriga ingredienserna och mixa till en jämn smet, smaka av om den är lagom salt. Ställ i kylen att svälla i 10 minuter.
Bryn smör i en plättlagg eller stekpanna och vispa om i smeten, häll ner små klickar och stek plättarna en minut på var sida på medelvärme.
Lägg upp dem eftersom på ett ugnsfast fat och håll varma på 150˚ medan du steker resten.
Servera med jordgubbar eller andra bär och vispad grädde eller kokosgrädde.
Tips: I Gröna, sköna tillbehör hittar du flera olika sorters sockerfri sylt som är god till plättarna.
Gör gärna små bakelser av några plättar travade på varann med sylt emellan, spritsa grädde på sidorna och ovanpå och garnera med bär och citronmeliss.
Det blir ett festligt fika på kalas istället för tårta, en liten bakelse är lagom till både små och stora munnar.
De är också väldigt goda serverade som potatisbullar med en vitkålssallad med lingonsylt till.

