Glutenfria småbröd till brunchen

Söndagsbak

På söndagarna är många på besök härinne för att leta bakrecept ser jag i statistiken.

Det märks att intresset för att baka något gott och glutenfritt ökat rejält under de 15 år som gått sen jag startade bloggen.

Dagens små frukostbröd blir lite som scones och är mycket lättbakade.

Pricken över i är den rivna getmesosten, den ger en mycket god smak åt brödet.

Om du vill så kan du hoppa över mesosten och byta ut den mot halloumi, då får brödet lite mer sälta och struktur.

Här i nya hälsotidningen Mandarin Media hittar du nu min goda morotsröra som passar fint som pålägg till brödet.

Den här länken går till förra månadens artikel från mig i tidningen, vårgröna våfflor.

Bovetebullar med ost

1 dl boveteflingor

½ dl mandelmjöl

2 msk sesamfrö

1 msk psylliumhusk

½ tsk bakpulver

2 ägg

50 g riven norsk ekte geitost eller halloumi

25 gram smör

1 dl kesella

½ dl grädde

Salt efter smak

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Smält smöret, ta från värmen och rör ner kesella, ägg och grädde, smaksätt med salt.

Häll äggblandningen över boveteflingorna, rör ihop allt till en fast smet.

Blanda ner den rivna getosten mot slutet. Smaka av om det behövs mer salt. Getosten ger också en del sälta.

Låt smeten svälla en halvtimme, klicka sen ut bullar på bakplåtspapper med hjälp av två skedar.

Grädda på 225° i 10 minuter. Låt brödet svalna på galler.

Bakboksreklam

Fler glutenfria baktips på både matbröd och kaffebröd hittar du i min kokbok Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Länken ovan går till Bokus, här hittar du bakboken på Adlibris och på Akademibokhandeln.

Du kan även be din lokala bokhandel att beställa hem den och så finns den på Biblioteket.

Här ser du några av mina bilder på bakverk och matbröd från boken.

Spröda Västerbottenskex med vallmofrön
Små pekannötsmuffins med äpple
Havrebullar med tomat och basilika
Kladdkakemuffins med körsbär
Blomkålssoppa

Blomkålssoppa

Krämig grönsakssoppa

Något som är mycket populärt bland mina följare är olika grönsakssoppor med grädde.

Idag bjuder jag på en av mina favoriter, blomkålssoppa, vill du variera så blir den lika god med broccoli.

Servera gärna kokta ägghalvor och en varm, matig macka på mitt valnötsbröd till, så står du dig i många timmar.

Blomkålssoppa med Varm Sardinsmörgås

Blomkålssoppa 2 port

1 medelstort blomkålshuvud

3 dl grädde/kokosgrädde

2 dl kycklingbuljong

1 dl riven, stark ost/getost

1 msk ekologiskt buljongpulver

½ pressad citron

2 msk hackad gräslök eller persilja

Salt och peppar

Skär blomkålen i små bitar och koka dem mjuka i grädde och buljong.

Mosa med en potatisstöt eller kör i mixer, beroende på hur slät du vill ha soppan.

Koka upp och smaksätt med salt, peppar, buljongpulver, citronsaft och hackade örter.

Ta från värmen och rör ner den rivna osten, servera och garnera med lite grönt.

Fler sopprecept hittar du i E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt och i Stora diabeteskokboken: recept och råd för stabilt blodsocker.

På Mikael Erikssons bild här nere ser du en broccolisoppa med skaldjur från Gammaldags husmanskost.

Matig macka till påsklovsfikat

Mättande macka

Hoppas du haft en härlig påskhelg var du än befunnit dig i vårt avlånga land, det är verkligen stor skillnad på hur långt våren kommit.

Den här veckan har många påsklov så idag bjuder jag på en god macka att ta med ut på äventyr, den mättar riktigt bra till lunch eller eftermiddagsfikat.

Receptet på mandelbrödet till mackan kommer från E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Andra goda macktips att ta med på utflykten hittar du bland mina påskrecept, längst ned i det här inlägget hittar du länkar till dem.

Ännu fler tips för dig som gillar att baka finns i mina kokböcker, läs gärna mer om dem i de här länkarna:

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt, Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och i min senaste Stora diabeteskokboken – recept och råd för stabilt blodsocker.

Matig dubbelmacka 2 port

4 mandelbröd (recept här nedan)

1 avokado

2 msk finhackad purjolök

2 finhackade soltorkade tomater i olja

Några droppar äppelcidervinäger

Lite flingsalt

Smör

Lufttorkad skinka

Bladpersilja

Mosa avokadon med en gaffel, rör ner purjo och soltorkad tomat.

Smaka av med salt och vinäger.

Bred smör på brödet, lägg på avokadoröra och skinkskivor.

Garnera med några strimlor soltorkad tomat och bladpersilja.

Ät, njut och må gott!

Mandelbröd ca 10 st

1½ dl mandelmjöl eller mald mandel

2 ägg

50 g smör/kokosolja

2 msk grädde/kokosgrädde

2 msk psylliumfrön/loppfrön

2 msk pofiber

1 tsk bakpulver

½ tsk salt

Smält smöret i en kastrull, blanda ner mandelmjöl, ägg, grädde och salt.

Blanda ihop pofiber, psylliumfrön och bakpulver och rör ner i smeten.

Blanda om ordentligt och låt stå och svälla i en halvtimme.

Lägg ut matskedsstora klickar på bakplåtspapper och bred ut till ovala kakor.

Grädda på 225° i 10-12 minuter och låt svalna på galler.

Frys in och tina eftersom i brödrost eller ugn.

Havrebullar med tomat och basilika från Baka med frukt & grönt

Påskbordets godaste efterrätter

Små glas med njutning

Påsken närmar sig med stormsteg, idag bjuder jag på några små njutningsfyllda desserter som är lätta att förbereda och ställa fram i små glas eller moccakoppar på buffén.

De passar förstås fint även till en brunch, som lördagsgodis eller fredagsmys.

Ät, njut och må gott!

Blåbärspannacotta ca 10 port

2 dl blåbär

1 msk pressad citron

3 dl grädde/kokosgrädde

2 blad gelatin

1 msk valfri sötning, gott även utan

½ krm vaniljpulver

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, koka under tiden upp blåbären med citronsaften en halv minut.

Mixa bären med stavmixer i kastrullen och passera genom nätsil.

Koka upp grädden, ta från värmen och låt svalna lite.

För en mjölkfri variant går det precis lika bra med kokosgrädde.

Rör ner ev sötning och vaniljpulver, smaka av om du vill ha mer sötma eller syra.

Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma grädden, blanda ner blåbärspurén.

Häll upp i ett litermått och fyll försiktigt smeten i små glas, skålar eller koppar, ställ dem i kylen att stelna ett par timmar.

De går fint att förbereda dagen innan, dra bara plast över så håller de sig fräscha.

Det blir cirka 10 små desserter eller 4-5 större av den här satsen.

Gammaldags fromage med bär ca 15 små portioner

4 dl frysta skogshallon, blåbär, hjortron eller färska jordgubbar

4 dl grädde

4 ägg

ev 1-2 msk valfri sötning

4 gelatinblad

2 tsk pressad citron

Mixa bären lätt med stavmixer eller mosa dem med en gaffel.

Om du vill kan du passera hallonen genom nätsil för att få bort kärnorna.

Ta en slickepott och pressa igenom fruktköttet, det är enklast.

Använder du frysta hallon från affären så koka upp dem först, de kan innehålla bakterier.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i tio minuter. Dela gulor och vitor i två bunkar.

Blanda gulorna med vald sötning och vispa tjockt med elvisp, ca fem minuter tar det att bli riktigt bra.

Diska visparna ordentligt, innan du vispar vitorna riktigt hårt.

Vispa grädden i en tredje bunke.

Krama ur och smält gelatinet tillsammans med citronsaften, blanda det smälta gelatinet med bärpurén.

Rör ner lite av den vispade grädden i äggulesmeten och rör så i purén.

Blanda ner resten av grädden och vänd till sist försiktigt ner äggvitorna.

Häll upp i glas och kyl eller ställ in bunken i kylen om du vill använda fromagen till tårtfyllning.

Sist men inte minst kommer här recept på en påskdrink, en äggtoddy som vi fick hemma varje påsk när jag var liten.

Mamma och pappa hade konjak i sin, jag och min syster fick en barnvänlig variant med pressad apelsin.

Äggtoddy

2 äggulor

1 tsk valfri sötning

2 msk grädde

1 msk konjak eller pressad apelsin

Vispa gulor och vald sötning riktigt hårt.

Låt grädden få ett snabbt uppkok, vispa ner den i äggsmeten.

Vispa så ner konjak eller apelsinsaft, häll upp i ett litet fint glas och njut.

Fler recept på mina naturligt goda desserter, bakverk, tryfflar och annat njutbart hittar du i länkarna till kokböckerna nedan.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv   Just nu 59 kr på Bokrean tom 26/3

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt  Just nu 79 kr på Bokrean tom 26/3

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Blåbärstryfflar med havtorn från Baka med frukt & grönt

Ugnsbakad torsk med örter och äggsås

Klassisk husmanskost

Idag bjuder jag på en gammal restaurangklassiker i lite ny tappning.

Kokt torsk med ägg- och persiljesås har nog många ätit förr om åren, den var populär när jag jobbade på lunchrestaurang på 80-90-talet.

Äggsåsen på den tiden innehöll ju en hel del mjöl, men låter man grädden koka ihop en liten stund, behövs ingen redning.

Ett enkelt sätt att bli av med extra kolhydrater och samtidigt göra såsen glutenfri.

Tillbehöret blev lättkokta, baconlindade haricot verts, bacon och äggsmak går ju alltid fint ihop, så även i den här rätten.

Örtbakad torsk med äggsås 2 port

2 bitar torskrygg à 125 gram

2 msk hackad dill

2 msk hackad timjan

Salt och peppar

1 msk smält smör

Krydda torsken runt om med salt och peppar. Lägg i en smord ugnsform och pensla med smält smör.

Strö de hackade örterna över. Linda baconskivor runt buntar av lättkokta gröna bönor.

Bryn i lite smör och lägg sen bredvid fisken.

Ställ in på 175° i 10-15 minuter, beroende på fiskens tjocklek.

Den ska bara bli genomvarm, annars kan den lätt bli lite torr.

Äggsås

2 mjukkokta ägg

1 dl grädde

1 msk buljong eller ½ tsk buljongpulver

½ tsk pressad citron

1 msk smör

Salt och peppar

Koka upp grädden med buljongen, krydda med lite salt och peppar. Skär ägget i små tärningar.

När såsen tjocknat rör Du i det hackade ägget och citronsaften. Koka upp och dra från värmen. Rör ner smöret i såsen.

Servera den bakade torsken på en bädd av äggsås, med de baconlindade bönorna och lite extra gott grönt till.

Tyckte du om det här receptet så hittar du hundratals fler i mina kokböcker nedan.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv   Just nu 59 kr på Bokrean

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt  Just nu 79 kr på Bokrean

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Chokladparfait som lördagsgodis

Lättfixad efterrätt

Idag bjuder jag på en krämig chokladparfait till helgen, det här lättlagade receptet har jag använt många gånger med olika smaksättningar på restaurang.

Som mest till över 500 personer när jag i början på 90-talet jobbade några somrar som kallskänka på Seglarrestaurangen i Sandhamn.

Här får du ett recept i mindre mängd, du kan lätt dubbla det om ni är fler.

Har du glassmaskin så går det bra att frysa in den där, då blir den ännu krämigare.

Chokladparfait ca 4-6 port

50 g 70-90% mörk choklad

2 äggulor

2 dl grädde

2 msk pressad apelsin

ev 1 msk sötning

1 krm vaniljpulver eller vaniljessens

Lite flingsalt

Smält chokladen ett par minuter på medeleffekt i micro eller i en skål i en kastrull med sjudande vatten.

Var försiktig så ingen vattenånga kommer ner i chokladen, då blir den grynig.

Vispa äggulorna med ev sötning till ett tjockt skum och rör ner lite i taget i den smälta chokladen.

Smaksätt med apelsinsaft, vanilj och lite smulat flingsalt, blanda väl, saltet gör att chokladsmaken kommer fram mer.

Vispa grädden, inte alltför hårt och rör ner lite av grädden i chokladsmeten innan du vänder ner resten, frys in parfaiten i små formar.

Ta fram en halvtimme innan de ska ätas och ställ i kylen, då hinner de bli lagom krämiga.

Doppa formarna i varmt vatten, stick en gaffel i parfaiten och vrid den ur formen.

Du kan också göra parfaiten i större formar. Garnera med apelsin och vispad grädde.

I morgon 17 mars är sista dagen på Adlibris Bokrea, i länkarna nedan hittar du min bakbok för 89 kr och tillbehörsboken för 59 kr.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Syrliga mangobollar från Baka med frukt & grönt
Gratinerad falukorv med blomkålsmos

Goda smakminnen

Idag den 12 mars är det Korvens Dag, det firar jag med en svensk husmansklassiker i en riktigt snabblagad tappning.

En favorit jag haft ända sen barndomsdagar är korv i ugn, då med potatismos, nu blir det oftast blomkålsmos till istället.

Till en eller två portioner är det enklare att varva skivor av korven med äpple och tomat, än att skåra en hel bit.

Gratinerad falukorv 2 port

200 g falukorv av hög kvalitet

½ svenskt äpple

6 cocktailtomater

1 dl riven, gärna lagrad ost

Lite sockerfri chilisås och senap

Skär korven i halvmåneformade skivor. Skär äpple och tomat i tunna klyftor.

Varva korv, äpple och tomat, bred på chilisås och senap efter smak.

Strö över riven ost och gratinera på 200° i 15 minuter.

Blomkålsmos 2 port

4 dl små buketter blomkål

4 msk grädde

2 msk smör

Salt och peppar

Koka blomkålen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och pressa den ordentligt med en potatisstöt.

Värm försiktigt moset med grädde och smör under omrörning. Krydda med salt och peppar.

Fler tips på vår traditionella husmanskost blandat med modernare smaker hittar du i mina kokböcker.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv   Just nu 59 kr på Bokrean

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt  Just nu 79 kr på Bokrean

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

diabetes_banner3

Glutenfri fläskpannkaka med sockerfri lingonsylt

Lättlagat och mättande

Måndag igen och nu är sportloven över för den här gången, men håll ut, snart är det påsk.

Dagarna blir ljusare och ljusare och snötäcket krymper märkbart för varje dag.

Den här tiden på året har jag de senaste 20 åren mest varit vid Medelhavet, då vinterklimatet här hemma inte går så bra ihop med mina ryggproblem.

Men i vinter har sambo Lennart haft många tider inbokade i vården/tandvården så då har vi fått hålla oss i Sverige.

Det har gett mig mer inspiration att börja dela med mig av dagliga mattips här på bloggen, vilket jag kommer att fortsätta med.

Jag kommer också att medverka i den nya nättidningen Mandarin Media framöver och dela med mig av recept, här kan du ta en närmare titt på tidningen.

Dagens mattips blir en av många svenskars favoriträtter, fläskpannkaka, här serverad med en sockerfri lingonsylt.

Fläskpannkaka ca 3 port

6 ägg

50 g varmrökt sidfläsk

1  dl mjölk/grädde/kokosgrädde

1 msk psylliumhusk eller hela psylliumfrön

Salt

2 smör/kokosolja

Pumpafrön

Vispa samman ägg, mjölk och husk/psylliumfrön till en slät smet, smaka av med salt. Låt svälla 15-30 minuter.

Skär fläsket i tärningar, stek gyllenbrunt. Häll över pannkakssmeten och stek på svag värme under lock tills den stelnat på ytan.

För en stekspade under pannkakan så den lossnar från pannan.

Vänd upp på en tallrik eller ett lock, låt glida tillbaka i stekpannan en stund och skär sen i bitar.

Njut pannkakan med pumpafrön och lingonsylt.

Lingonsylt med äpple

1 liter lingon

2 ekologiska äpplen

Tvätta och riv äpplena med skalet på. Blanda med lingonen i en kastrull.

Koka upp under omrörning. Låt småputtra på svag värme i 15 minuter, rör då och då.

Häll upp i en ren burk ända upp, sätt på locket direkt.

Sylten håller sig länge i kylen eftersom lingonen innehåller bensoesyran som har en konserverande effekt.

Kokbokstips

Tycker du om min typ av naturligt god mat så hittar du hundratals recept i kokböckerna här nedan.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv   Just nu 59 kr på Bokrean

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt  Just nu 79 kr på Bokrean

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Chokladmousse med hallon

Fredagsnjutning

Dagens sportlovstips blir en riktigt krämig och god efterrätt som är lätt att ta med i små burkar till lunchen i en solig skidbacke eller till kaffet på skogspromenaden.

Chokladmousse är en favoritdessert, både hos mig och många andra, den passar förstås bra även för att fira alla kvinnor idag på Internationella Kvinnodagen.

Här har min mousse fått smakförstärkning av skogshallon, hallon och choklad smakar fantastiskt gott ihop.

Hallonchokladmousse ca 6 port

100 g mörk choklad 70-90%

2 dl hallon

2 äggulor

3 dl grädde

ca 1 krm vaniljpulver

Lite salt

Smält chokladen i en rostfri bunke som står i en kastrull med sjudande vatten.

Se till så inte vattenånga kommer ner i chokladen, för då blir den grynig.

Rör ner äggulorna i den smälta chokladen, blanda ordentligt så smeten blir slät.

Vänd ner hallonen försiktigt i chokladen, jag hade skogshallon.

Använder du importerade hallon så koka dem först och låt kallna.

Smaksätt med vanilj och lite, lite salt, det förhöjer smaken.

Vispa grädden, inte alltför hårt. Rör ner ett par skedar av grädden i chokladen och blanda ordentligt. Vänd så ner chokladsmeten i grädden.

Servera direkt ur en större skål eller lägg upp i små koppar eller glas. Låt stå i kylen minst 4-5 timmar att stelna.

Fler njutbara recept på gofika och desserter utan gluten, sötade med bär och frukt hittar du i mina två kokböcker som finns med på Bokrean.

Här finns Gröna, sköna tillbehör för bara 59 kr på Bokus och här hittar du den på Adlibris.

Min bakbok Baka med frukt & grönt finns här på Bokus och här på Adlibris.

Min bästa räksoppa

Räksoppa

Mustig räksoppa

När jag ätit räkor brukar jag alltid spara skalen i en påse i frysen, när det blivit en större mängd tar jag fram den och kokar räkfond och soppa.

Att koka fond på skalen gör den här soppan både fantastiskt god och plånboksvänlig.

Jag använde det här receptet under mina 18 år som kock i olika restaurangkök, där torkades skalen på en stor plåt som stod ovanpå ugnen.

Det går förstås lika bra med skal av kräftor och hummer, hacka dem då i lite mindre bitar.

Räkskal, Purjolök, Morötter och Fänkål till Räkfond

Räkfond

Skal från 1 kg räkor

1 morot

10 cm purjolök

½ fänkål

2 msk tomatpuré

2 lagerblad

8 vitpepparkorn

3 msk smör

2 dl vitt vin

Vatten så det knappt täcker skalen

Skär morot, purjo och fänkål i mindre bitar. Bryn skalen i smöret ett par minuter på hög värme.

Rör mot botten, så det inte bränns vid.

Tillsätt grönsaker och tomatpuré, sänk värmen lite och låt bryna med i 10 minuter.

Häll på vin och vatten, så det knappt täcker. Koka upp och låt puttra i 20 minuter.

Sila buljongen genom en finmaskig sil ner i en kastrull.

Koka upp och låt koka ihop, reducera, till en tredjedel återstår.

Ta bort skummet som bildas på ytan. Sila än en gång över i en vid kastrull och låt svalna.

Fonden som inte går åt till soppreceptet nedan brukar jag frysa in i istärningslådor.

Räksoppa med Fänkål, Morot och Öring

Räksoppa 4 port

2 dl räkfond

4 dl grädde

2 dl mjölk

1 dl vitt vin

1-2 msk sockerfri chilisås

Ev 1 tsk buljongpulver

Salt och cayennepeppar efter smak

Koka upp räkfonden med chilisås och vin. Vispa ner mjölk och nästan all grädde, koka upp.

Krydda med salt och cayenne, har du ekologiskt buljongpulver blir det också gott som smaksättning.

Vill du ha soppan mjölkfri så använd kokosmjölk istället för grädde och mjölk.

Låt puttra på medelvärme i 1 till 1½ timme. Ju längre den får koka, desto godare soppa.

Vispa då och då under tiden, så den inte bränner fast.

Smaka av soppan om det behövs mer vin eller kryddor.

Späd eventuellt med mer grädde, om den blivit för stark.

Servera soppan med skalade räkor, som läggs ner strax innan serveringen, så pass att de bara blir varma.

Skaldjur mår inte bra av att kokas, då blir köttet segt.

Fisk, musslor, kräftor, hummer, krabba, fänkål, svamp, morötter, purjolök är också gott att blanda ner i soppan.

Vill du ha en riktigt god räksås till fisk, låt bara soppan stå och puttra tills den blir riktigt krämig.

Tycker du om min typ av naturligt god mat så hittar du hundratals recept i kokböckerna här nedan.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv   Just nu 59 kr på Bokrean

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt  Just nu 79 kr på Bokrean

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

bild-12