Hollandaisesås och bearnaisesås är den ultimata såsen till all slags grillat, tycker jag och många med mig.
Många tror att de är svåra att göra och nöjer sig med de färdiga majonnäsliknande såserna från affären.
Men har man en gång testat att laga den själv så inser man vilken otrolig skillnad det blir i smak, med smör istället för rapsolja och utan konstgjorda smaktillsatser.
Chilihollandaise ca 3-4 port
3 äggulor
200 g smör
1 msk pressad citron
Salt och chili efter smak
Smält smöret på svag värme, så mjölken och saltet samlas på botten.
Rör samman äggulor och citronsaft i en tjockbottnad kastrull.
Sätt den på plattan på svag värme och vispa kraftigt i cirka 5 minuter, tills gulorna tjocknat.
Var lite försiktig, så det inte blir för varmt och äggröra.
Jag justerar värmen genom att lyfta ena sidan på kastrullen så den inte ligger an mot plattan hela tiden.
Sätt kastrullen på en trasa urvriden med varmt vatten.
Vispa ner det klarnade smöret i en fin stråle.
Jag brukar låta lite av bottensatsen följa med, det ger extra god smak.
Smaka av såsen med salt och chiliflingor eller finhackad chili, ev också mer citronsaft.
Jag har en gammal spis med plattor, har du en modern spis kan du prova att göra hollandaisen med vattenbad tills du känner dig mer säker på den.
I det här receptet på min populära choronsås kan du läsa hur du går till väga med vattenbadet.
På bilden nedan har jag serverat hollandaisen till rimmat kycklingbröst och smörfräst bladspenat med paprika.
Den passar också till många grillrätter, såväl fisk som fågel och fläskkött eller grönsaker.
Idag får du ett av mina favoritrecept på snabbmat, vitkålsgratäng med rökt fläsk.
Den har verkligen gått hem bland mina läsare också, fått mycket positiv respons på den genom åren.
Den här rätten kan varieras väldigt mycket genom att blanda ner vad du har hemma i den billiga och nyttiga vitkålen.
Gratinerad vitkål med varmrökt fläsk 2 port
4 dl strimlad vitkål
100 g varmrökt sidfläsk
1 grön paprika
25 g smör
1 dl grädde/kokosgrädde
1 tsk tomatpuré
½ tsk äppelcidervinäger
½ tsk paprikapulver
½ tsk timjan
Salt och peppar
Till gratinering
1 tomat
1 dl riven, lagrad ost
Bryn smöret och stek vitkålen mjuk, tillsammans med tärnat eller strimlat fläsk.
Tärna paprikan och blanda ner efter en stund tillsammans med tomatpurén.
Låt bryna några minuter, krydda med lite salt, peppar, paprika, timjan och vinäger.
Tillsätt grädden och låt puttra lite till. Häll över stuvningen i två ugnsfasta portionsformar.
Skär en tomat i klyftor och lägg runt om, strö riven ost över. Grädda på 200° i 10-15 minuter.
Vill du ta del av mina recept i bokform så hittar du dem i länkarna nedan.
De tre första är de enda som finns kvar av mina inbundna böcker, nedanför finns länkar till dem som fortfarande finns att ladda ned som E-bok.
På bilden nedan ser du tre olika gratänger som finns med i min åttonde och mycket populära bok ”Stora diabeteskokboken”, fotot är taget av Mikael Eriksson.
Rör ihop smetana och majonnäs, vänd ner övriga ingredienser, smaka av med salt och peppar.
Låt stå i kylen några timmar så smakerna mognar fram.
Har du problem med mjölkprodukter eller ägg så finns i min kokbok Gröna, sköna tillbehör både majonnäs gjord på ghee och en äggfri majonnäs gjord på kikärtsspad.
Sätt ugnen på 200˚. Hacka mandlarna grovt. Skiva lök och vitlök och bryn dem lätt i olivoljan, rör ner oreganon och låt svalna.
Vispa samman ägg, crème fraiche och chilisås. Vänd ner den brynta löken, chiliflingor och salt, börja med den mindre mängden och smaka dig fram när smeten är klar.
Blanda mandelmjöl och hackade mandlar med psylliumhusk, vänd ner det i smeten tillsammans med den rivna osten, smaka av om du vill ha mer kryddning.
Halvera tomaten och skär den i tunna skivor. Smörj en muffinsform med lite olivolja och klä väggarna med tomatskivor. Rör om i smeten och fyll formarna till 2/3, garnera med oliver som du trycker ner lite lätt.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills äggstanningen blivit fast. Låt muffinsen svalna i formen, skär med en smal kniv längs kanten innan du försiktigt lyfter ur dem.
Tips:
Pizzamuffins är väldigt goda att äta kalla och passar därför fint att ta med på en utflykt eller resa.
Här kan du variera fyllningen med just det du tycker smakar bäst på en pizza.
Istället för mandelmjöl så kan du använda till exempel mjöl gjort på pumpa- eller solrosfrön och grovhackade frön så det blir lite tuggmotstånd.
Osten kan bytas ut mot riven fetaost och/eller gräddost, för en mejerifri variant kan du riva tofu istället.
Hela satsen kan gräddas i en pajform, öka då gräddningstiden till ca 30 minuter.
Bladh by Bladh förlag där bakboken är utgiven har tyvärr lagt ner sin verksamhet, men jag jobbar på att få den utgiven på nytt då den blivit väldigt populär.
Du hittar liknande recept på smårätter och bakverk som passar fint till sommarens alla utflykter i Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, som även den snart är slutsåld och utgiven på samma förlag.
Idag bjuder jag på en riktig favoriträtt från det grekiska köket, vi är nog många som har riktigt goda minnen från måltider med souvlaki och tzatziki.
Jag lärde mig att laga souvlaki på riktigt grekiskt vis när jag jobbade några månader som kock på restaurang Volos i Östersund för många år sen, här får du ta del av det receptet.
Tzatzikin är inspirerad av den jag blivit serverad på mina många resor till Makrigialos på Kreta, den ska vara riktigt krämig, då är den som godast.
Här serverar jag smörstekt aubergine och en örtig tomatröra till, det passar väldigt bra till souvlakin.
Souvlaki 2 port
300 g fläskfilé
½ pressad citron
2 msk olivolja
1-2 tsk torkad oregano
Salt och peppar
Skär filén i ca 10 skivor. Lägg på en tallrik och pressa över citronsaften.
Ringla olivolja över och strö över hälften av oreganon. Salta och peppra lätt.
Vänd köttet och strö över resten av oreganon, krydda lätt.
Låt stå framme i ca en timme, så citron och örtsmaken går in i köttet. Gör under tiden tzatzikin.
Tzatziki 2-3 port
½ gurka
1-2 vitlöksklyftor
½ tsk havssalt
1 dl grekisk yoghurt
1 msk olivolja
½ tsk pressad citron
Peppar
Riv gurkan grovt och vitlöken fint. Blanda med salt i en bunke, låt stå i 30 minuter.
Rör ihop yoghurt, olivolja, citron och peppar.
Pressa ur vätskan ur gurkan och rör ner i yoghurtröran. Smaka av om det behövs mer salt.
Skiva aubergine och salta lätt på båda sidor och låt ligga en halvtimme så vätskan dras ur, då blir smaken ännu godare.
Trä köttskivorna på spett och stek i väl brynt smör, ett par minuter på varje sida. Eller ännu hellre, grilla dem.
Stek auberginen i smör i en egen panna också ett par minuter på varje sida, så de får ordentlig färg och blir mjuka.
Cocktailtomater i rosmarinbalsamico
15 cocktailtomater
3 msk smör
2 msk färska rosmarinbarr
1 tsk balsamvinäger
Havssalt
Halvera tomaterna och rör ner i det smälta smöret i en kastrull.
Rör i vinäger, finstrimlad rosmarin och salt, ge ett hastigt uppkok, stäng av plattan.
Låt puttra ett par minuter, men inte så tomaterna blir mosiga. Låt svalna en stund innan serveringen.
Vill du laga fler av mina recept så hittar du hundratals i kokböckerna i länkarna här nedanför.
Jag blir riktigt glad om du stöttar mitt skrivande genom att köpa en eller ett par av kokböckerna nedan, till dig själv eller som gåbortspresent.
I det här inlägget delar jag några bilder så du ser hur man lätt kan variera mångas frukostfavorit bacon och ägg.
Jag köper oftast varmrökt bacon från lokala mathantverkare, det är betydligt godare än de vanliga i butikshyllorna.
Bilden högst upp är en pytt med tärnat bacon från Trångsvikens Chark, halloumi/eldost från Skärvången och tomat som fått steka en stund och sen knäcker jag ett ägg i mitten och serverar med hackade örter.
Nästa bild är bacon och ägget stekt på liknande vis, serverat med en sallad på örter med gurka, tomat, pumpafrön och kiwi.
Bild tre är mer vardagsbetonad, bacon och äggröramed tomat och chiliflingor, en riktigt het start på dagen.
Föredrar du en mildare frukost så byt bara ut chilin mot finhackade, färska örter, mycket gott det med.
Fjärde tipset blir en snabbfixad omelett med bacon, god som den är eller med en vitkålssallad med min sockerfria lingonsylt.
Omeletten passar även bra att kyla ner, skära i trekanter och ta med i en kylväska som utflyktsmacka.
Baconomelett 2-3 port
6 ägg
1 dl grädde
150-200 g tärnat bacon eller fläsk
2 msk smör
Salt och peppar
Vispa ihop ägg och grädde lätt, krydda med lite salt och peppar.
Bryn baconbitarna i smöret, rör ner äggsmeten. Rör lite mot botten och kanter, rör sen försiktigt smeten in mot mitten av stekpannan.
Låt steka på svag värme i ca 15 min. Dra pannan från plattan och lägg på ett lock och låt eftersteka i ca 5 minuter, så stelnar omeletten på ytan och blir lättare att ta ur pannan.
Bacon, äggröra, avokado och tomat
Kokbokstips
Tycker du om mina recept och tankar om mat så får du väldigt gärna stötta mitt skrivande genom att köpa någon av mina kokböcker.
En kokbok kan bli en bra sommarpresent till dig själv eller någon du bryr dig riktigt mycket om, eller istället för en blomma eller en flaska vin när du är bortbjuden.
Här hittar du min en av mina första kokböcker Grillmat LCHF som finns i nyutgåvan Birgitta Höglunds bästa grilltips, den går hem hos alla grillälskare.
Efter en riktigt kylig vår så kom då äntligen försommarvärmen med besked, så inför Mors Dag i morgon bjuder jag på ett riktigt gott tips om du vill överraska din kära mamma med en grillmiddag.
Den här lättgjorda citronmarinaden är suverän till kycklingspett, men den passar fint även till fläskkött och fisk.
Jag tycker om att servera flera olika såser och grönsakstillbehör till grillat, du hittar tips och länkar till dem på bilden efter marinaden.
Skär kycklingen i bitar, ca 3×3 cm. Blanda alla ingredienser till marinaden.
Lägg kycklingen i en plastpåse och häll över marinaden.
Knyt igen och massera runt köttbitarna, så marinaden kommer åt överallt.
Lägg på ett fat i kylen minst några timmar, men helst ett dygn. Vänd några gånger under tiden.
Trä upp kycklingen på blötlagda träspett eller metallspett.
Grilla ett par minuter på var sida så de får fin färg, krydda med salt och peppar.
Låt eftersteka på låg värme på sidan om glöden i 10 minuter så blir de genomstekta men inte torra.
Jag serverade de grillade spetten tillsammans med en morotssallad på små fina snacksmorötter, som jag strimlade på längden med osthyveln och marinerade en stund med citronolivolja, flingsalt och pumpafrön.
Små, råa blomkålsbuketter, cocktailtomater och bladsallad blir ett bra komplement.
Nu säger meteorologerna att värmen är på väg till så gott som hela landet, lördagens recept blir därför förslag på en riktigt god grillmiddag.
Passa på att träffa nära och kära över en middag vid en grillplats nu när grönskan äntligen är på väg/har kommit beroende på var du bor, efter en kall och lång vinter och vår.
Den här maten är lätt att förbereda och ta med sig ut i naturen, gott som variation eller komplement till grillkorven eller den varma klämmackan på utflykten.
Grillad fläskkarré med svartvinbärsglaze Foto Mikael Eriksson
Grillad fläskkarré med svartvinbärsglaze 4 port
4 skivor fläskkarré à 150 g (med ben 200 g)
2 dl svarta vinbär
1 ekologisk lime
1 tsk Worcestershiresauce eller glutenfri tamarisoja
½ tsk grovmald svartpeppar
Tvätta och riv skalet av limefrukten och pressa ur saften.
Häll den i en kastrull och tillsätt de övriga ingredienserna, koka upp och låt småputtra 10 minuter.
Passera bärmassan genom en nätsil och häll upp glazen på burk.
Salta och peppra köttet och pensla ordentligt av svartvinbärsglazen på båda sidor, spar en del till grillningen.
Lägg skivorna i en plastpåse och låt marinera några timmar i kylen, gärna längre.
Torka av fläskkarrén med hushållspapper och pensla med rapsolja.
Pensla även gallret med lite olja, innan köttet läggs på över het glöd.
Grilla 2 minuter på var sida, salta och peppra lite lätt.
Pensla glaze på skivorna, vänd och grilla 1 minut till på var sida.
Grillar du skivor av fläskkarré med ben, låt dem då ligga kvar några minuter till på sidan om glöden eller under lock på svag värme, så köttet vid benet hinner bli färdigt.
Servera med resten av glazen i en skål.
Zucchinisallad med örter ca 4-6 port
1 medelstor zucchini, ca 400 g
2 dl frysta sojabönor
1 dl majonnäs
1 dl smetana, crème fraiche eller kokosgrädde
1 dl hackad persilja
1 dl hackad gräslök
½ dl hackad dill
1–2 msk osötad senap
Ca ½–1 tsk salt
Ca 1–2 krm grovmald svartpeppar
25 g smör eller kokosolja till stekning
Tina sojabönorna genom att hälla på kokande vatten så det täcker, låt stå i fem minuter.
Skär zucchinin i små tärningar och fräs ett par minuter i smör eller kokosolja, salta och peppra med den mindre mängden.
Låt svalna och häll bönorna i durkslag, låt rinna av väl. Rör samman majonnäs, smetana, örter och senap.
Vänd ner bönor och zucchini, smaka av om du vill ha mer salt och peppar.
Kyl salladen några timmar före serveringen.
Tips: Du kan variera zucchinisalladen genom att använda andra bönor, ärter och de örter du har hemma.
Den gjorde mig extra glad eftersom den är skriven av en fotograf, jag är bara en glad amatör bakom kameran.
”Mycket användbar och vacker.
En fantastisk bok med härliga tillbehör för oss som bör undvika socker och andra kolhydratstinna livsmedel.
Mycket trevlig och inspirerande att bara bläddra i då den är fylld med vackra och smakfullt arrangerade bilder. Det blir en extra bonus för mig som är fotograf.”
Här ser du några av mina bilder från boken, fotograferade i den vackra, jämtländska naturen.
Först ser du en havtornskombucha, det receptet är skapat av Margareta Marples på Kall Naturkompani. som har sin gårdsbutik i Sölvsved, Kall, precis ovanför stället där jag tog bilden.
De andra bilderna är picklad rödlök med lingon och en kiwisalsa med chili.
Här hos mina bloggvänner på Paleobloggen Under vårt tak hittar du mina recept på den picklade löken och ajvar.
Kokboken är ett hett presenttips till alla grillentusiaster nu när säsongen drar igång på allvar, i länken ovan kan du köpa den fraktfritt direkt från förlaget för bara 195 kr.
Bilderna här nere från grillboken är tagna av Mikael Eriksson.