Har du provat att baka kaffebröd med torkad frukt istället för socker?
Jag kan lova att det blir riktigt gott, kakorna gillas av både små och stora fikagäster.
Det här är ett av de recept jag skapade med sötning av torkad och färsk frukt, bär och grönsaker till min kokbok ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.
Som namnet antyder så innehåller boken sötare saker som kakor, muffins, bullar, rawfoodbakverk och bollar men den har även en saltare och matigare avdelning med pajer, piroger, kex, matbröd och en riktigt smakrik smörgåstårta.
Kanske den kan bli en gåva att ge bort på kommande födelsedagar, istället för en blombukett på höstfesterna eller som julklapp till bakglada familjemedlemmar?
Många av recepten är riktigt lättbakade så de passar extra bra för dig som vill baka lite nyttigare tillsammans med barn och barnbarn.
Boken blev 2021 utsedd till Sveriges bästa hälsobok på internationella kokbokstävlingen Gourmand Awards.
Mandelkakor med kokos och aprikoser ca 20 st
5 torkade aprikoser
25 g smör eller kokosolja
1 ägg
½ tsk vaniljextrakt eller vaniljpulver
2 dl mandelmjöl
1 ½ dl kokosflingor
1 tsk psylliumhusk
ca ½–1 krm salt
Skär aprikoserna i små tärningar. Smält smöret tillsammans med aprikostärningarna och låt svalna. Tillsätt ägg och vaniljextrakt, mixa till en slät smet.
Blanda de torra ingredienserna, börja med den mindre mängden salt. Vänd ner i äggsmeten, rör om väl och smaka av om du vill ha mer sälta.
Ställ in i kylen att svälla i en halvtimme. Sätt ugnen på 175˚. Rulla degen till små bollar, lägg ut på bakplåtspappersklädd plåt.
Tryck till bollarna och gör ett mönster med en gaffel. Grädda i mitten av ugnen i ca 12–15 minuter, så de får fin färg.
Flytta över kakorna till ett galler och låt svalna. Förvara i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.
Tips: Till jul blir de här kakorna extra goda med saffran eller pepparkakskryddor.
Ta då 0,5 g saffran och stöt tillsammans med saltet i en mortel, så får du ut mesta möjliga smak av den exklusiva kryddan.
1 msk pepparkakskryddor blir lagom till den här satsen. Garnera julkakorna med en skållad mandel som du trycker ner lite i kakan innan gräddningen.
Tål du inte mandelmjöl så kan du använda pumpafrömjöl istället.
Här nedan ser du några av de andra bakverken från den söta avdelningen i kokboken, bilderna tog jag under tidiga, vackra sommarmorgnar på Djurgården i Stockholm.
Jag blir väldigt glad om du vill hjälpa mig att sprida bakboken och dela inlägget vidare till dina vänner.
Idag bjuder jag på en riktig favoriträtt tillagad på ett lite annorlunda sätt.
Hamburgare kan faktiskt vara väldigt bra mat om man byter ut det vanliga hamburgerbrödet mot mitt halloumibröd, ersätter pommes fritesen med till exempel friterade vaxbönor och kokar en egen, sockerfri chilisås/ketchup.
Här har jag gjort små burgare, med halloumibrödet blir de betydligt mer mättande.
Hamburgare8 små 400 g köttfärs, nöt, lamm eller blandfärs
2 ägg
ca 1 tsk salt
½-1 krm peppar
Smör till stekning
Blanda snabbt ihop färsen med ägg och kryddor.
Ställ i kylen att vila en halvtimme, så håller de ihop bättre vid stekningen.
Stek ett litet prov och smaka av om det behövs mer kryddning.
Forma färsen till hamburgare, bryn smör och stek dem ett par minuter på var sida på medelvärme.
Halloumibröd8 st
3 äggvitor
½ krm salt
2 dl riven halloumi/eldost
½ dl grädde
25 g smält smör
2 msk sesamfrön + lite till garnering
1½ msk psylliumhusk
Vispa äggvitorna med saltet tills det blir skummigt, rör ner den rivna osten, psylliumhusk och sesamfrön.
Blanda i grädde och smält, avsvalnat smör, blanda väl och låt svälla några minuter.
Fördela smeten till åtta stora klickar på plåt med bakplåtspapper med hjälp av en sked.
Bred ut dem lite med skeden till runda kakor och strö över lite sesamfrön.
Grädda mitt i ugnen på 200° i ca 15 minuter, låt svalna på galler.
Frys in de bröd som inte går åt, de blir bäst av att tinas i brödrost eller ugn, då blir de som nybakade.
Hemlagad chilisås
1 kg tomater
½ dl olivolja
2 msk tomatpuré
1-2 msk balsamvinäger/äppelcidervinäger
1 msk paprikapulver
2 tsk Worchestershiresauce eller tamarisoja
ca 2 tsk salt
1-2 tsk chiliflingor
1 tsk mald nejlika
2 krm lökpulver
2 krm vitlökspulver
Skär tomaterna i små tärningar, jag låter skalet vara kvar eftersom det sitter en hel del nyttiga ämnen i det, men du kan förstås skala dem om du vill.
Fräs tomaterna och tomatpurén i olivoljan i en gryta.
Blanda ner övriga ingredienser, börja med den mindre mängden vinäger och salt, smaka sen av om du vill ha mer syra/sälta när såsen är klar.
Koka upp under omrörning, låt småputtra i ca 1 timme på spisen. Rör då och då så det inte bränns fast, blir såsen för tjock så späd med lite vatten.
Mixa såsen till den konsistens du föredrar med en stavmixer direkt i grytan, häll upp såsen på varma, rena burkar och stäng locket direkt.
Chilisåsen håller sig minst 1 vecka i kylen, frys in det som inte går åt och ta fram eftersom.
Vill du hellre ha en lite mildare sås av ketchuptyp så hoppa över chiliflingorna och passera bort tomatkärnor och skal ur den färdiga såsen innan du häller upp den på burkar.
Kokboksreklam
Vill du ha fler tips på sockerfria och glutenfria rätter som passar alla i familjen så ta en titt på min senaste kokbok, Stora diabeteskokboken.
Den är skriven tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och släpptes i onsdags, igår låg den på tredje plats på Bokus Topplista över flest sålda böcker, alla kategorier.
Bilderna till boken tog jag i den vackra sommargrönskan runtom i Stockholm för tre år sen, naturens fotostudio är den bästa, tycker jag.
Jag har inte en massa avancerad fotoutrustning att bära på, det skulle inte fungera för min rygg, jag behöver bara en kamera och bakverken så gör solen och omgivningen resten.
I morgon är det sista dagen att beställa den till reapriset 139 kr (ord pris 219 kr) på Adlibris.
Gå in i länken ovan så kan du läsa mer om boken, som utsågs till Sveriges bästa hälsobok 2021 på Gourmand Awards.
Nedanför dagens recept ser du några fler exempel på innehållet i det som blev min sjunde kokbok.
Grönkålspaj på valnötsbotten 4 port
1 liter strimlad grönkål
3 dl strimlad purjolök
3 ägg
3 dl grädde eller kokosgrädde
1 tsk torkad timjan eller 1 msk färsk
Ca ½ tsk salt
Ca 1 krm grovmald svartpeppar
Pajbotten:
100 g valnötter
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
25 g smält smör eller kokosolja
1 dl ugnstorkade tomater till garnering, recept i tipset här nere
Förväll grönkålen och purjolöken genom att lägga ner dem i kokande, lättsaltat vatten i ett par minuter. Låt rinna av väl i durkslag.
Sätt ugnen på 200˚. Vispa samman ägg och grädde, smaksätt med timjan, svartpeppar och salt.
Mixa snabbt ihop valnötter, frön och smör, det blir gott om det är lite grövre bitar kvar.
Häll ut nötblandningen i en pajform, platta till med en slickepott. Häll grönkålsfyllningen ovanpå och strö över strimlade tomater.
Grädda i ca 30 minuter i mitten av ugnen, tills äggstanningen stelnat och pajen fått fin färg. Låt svalna en liten stund innan serveringen.
Vill du få riktigt fina pajbitar så låt pajen kallna helt och ställ i kylen några timmar. Då går den lätt att skära i tårtbitar. Värm dem sedan på en plåt på 150˚ i ca 15-20 minuter.
Blomkålssallad med mango från Gröna, sköna tillbehör
Grön njutning
Nu börjar den bästa tiden att njuta alla härliga sommargrönsaker, särskilt om du har egen trädgård, balkongodling eller någon lokal grönsaksodlare i närheten.
Jag har alltid en stor korg med olika örter på min balkong, de förgyller maten hela sommaren och på hösten tar jag in och torkar det som inte gått åt.
Idag får du tips på några av mina salladsfavoriter, goda som de är eller som tillbehör till grillat.
De passar förstås alla fint att ta med ut till en vacker picknickplats, det är ju extra gott att äta maten ute nu på sommaren.
Grekisk sallad 2 port
200 g fetaost
4 tomater
20 svarta oliver
10 cm skalad gurka
1 grön paprika
1 liten rödlök
½ dl kallpressad olivolja
Oregano efter behag
Vinäger eller pressad citron
Lite flingsalt
Skär tomaterna i klyftor, gurkan i bitar och paprikan i strimlor.
Rödlöken skär du i tunna skivor eller klyftor.
Blanda samman allt i en bunke, häll på hälften av olivoljan och smula över lite flingsalt.
Lägg upp i en skål, strö oliverna över och lägg fetaosten ovanpå, antingen i en hel skiva eller bryt sönder den i mindre bitar.
Ringla över resten av olivoljan, strö över oregano och smaksätt med vinäger eller citronsaft till en angenäm syra.
Vispa ihop majonnäsen med oljan så det blir slätt.
Tillsätt vatten och vinäger efter smak. Salta och peppra.
Förvara i kylen och ringla över din favoritsallad, på bilden ovan serverade jag den till stora räkor, ägg, getost och färsk mango, väldigt gott kan jag lova.
Ännu mer tips på god sommarmat hittar du i mina övriga kokböcker, köp gärna en eller ett par åt dig själv eller att ta med som present när du blir bortbjuden
Vilken sommar vi fått här i Jämtland, högsommarvärmen har legat parkerad här i över en vecka nu.
Vi har passat på att njuta av picknickmat på stränderna runt Storsjön och sena kvällar på balkongen bland alla blommor, som växer så det nästan hörs.
Lennarts dotter och ena dotterdotter kom på besök några dagar och vi fick visa många av våra favoritplatser, vi kunde sitta ute och äta flera timmar utan att bli störda av en enda mygga.
Som du kanske märkt så har jag inte skrivit så mycket härinne den senaste tiden.
Dels på grund av en eländig rygg efter att jag fick ett diskbråck i mars, som fortfarande gör att jag inte är i så fin form.
Dels för att jag haft ett spännande skrivjobb som tagit upp en hel del av min datortid de senaste månaderna, så jag har fått prioritera det framför att vistas på sociala medier.
Jag kommer snart att kunna berätta vad det är jag jobbat med, fram till dess får du passa på att njuta av några snabbfixade små rätter som passar bra till midsommarbuffén.
Först ut är en matjesmousse som blir väldigt god bara som den är på en silltallrik eller som en klassisk matjestårta.
Skär matjessillen i små tärningar, blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter.
Krama ur och smält bladen på svag värme i sillspadet.
Vispa grädden rätt fast. Blanda färskosten med crème fraiche, gräslök och kryddor, rör ner sillbitarna.
Ta en matsked av röran och blanda med gelatinet, innan du blandar ner det, då minskar risken att gelatinet ska stelna i klumpar.
Vänd försiktigt ner den vispade grädden, låt stå i kylen minst 3-4 timmar, så stelnar den till en mousse.
Spola en sked i varmt vatten och forma moussen till ägg eller fyll den i glas eller små formar innan den kallnar, eller så gör du den som matjestårta till en buffé.
Finns det något mer njutbart än jordgubbar på midsommar? Här bjuder jag på två goda tillbehör.
Du kan använda kardemummacrèmen i första receptet som fyllning i en tårta om du vill, testa gärna mitt populära tårtrecept.
Jordgubbar med kardemummacrème 2-3 port
2 dl crème fraiche
½ tsk nymald kardemumma
1 krm vaniljpulver eller vaniljextrakt
Vispa crème fraichen riktigt hårt med elvisp, tar uppåt 4-5 min.
Den blir så hård att den går att spritsa, om man vill. Rör ner vanilj och kardemumma.
Lägg upp i glas och garnera med jordgubbar.
Är du mer lagd åt glasshållet, så är den här vaniljparfaiten väldigt god till gubbarna.
Vaniljparfait 4 port
1½ dl vispgrädde
2 äggulor
½-1 msk valfri sötning
1 krm vaniljpulver
Vispa äggulor och den sötning du föredrar riktigt hårt.
Vispa grädde och vaniljpulver men inte alltför hårt, för då blir parfaiten inte så len.
Rör ner lite av grädden i äggulesmeten och vänd sen ner resten försiktigt.
Häll upp i små skålar, glas eller koppar.
Ställ i frysen 3-4 timmar, ta sen fram parfaiten och ställ i kylen en stund att tina innan serveringen, så kommer smakerna fram mer.
Har du glassmaskin så kan du köra smeten i den istället så får du en riktigt god vaniljglass.
Receptet ger 4 små portioner, vill du göra den till fler så är det bara att dubbla ingredienserna.
Sötpotatisplättar från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund
Kokbokstips
Idag startar årets Bokrea, två av mina kokböcker finns med hos Bokus och Adlibris.
”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken” har verkligen förändrat mångas liv sen den kom ut 2018, den blev en stor försäljningssuccé.
Den fick stor uppmärksamhet när den utsågs till ”Best in the World” i sin kategori på den internationella kokbokstävlingen ”Gourmand Awards” i Kina.
Den inbundna kokboken såldes slut så den som nu är med på rean är en nyutgåva i mjuka pärmar, du hittar den för bara 49 kr här på Bokus och här på Adlibris.
Dagens recept på sötpotatisplättar kommer från kokboken ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”, den första av mina sju kokböcker som jag fick förtroendet att fotografera själv.
Det var ett fantastiskt roligt jobb, där jag fick kombinera mina intressen för matlagning, fotografering och natur, då jag tog med alla rätterna utomhus för att ta bilderna.
Bakboken, som var den andra där jag fick den stora äran att fotografera själv, utsågs till Sveriges bästa hälsobok 2021 på internationella kokbokstävlingen Gourmand Awards.
I de här muffinsen kan du variera den gröna smaksättningen med till exempel späda blad av kirskål, förvällda nässlor, bladpersilja, timjan eller dragon.
Vill du ha en äggfri variant så vispa drygt ½ dl aquafaba, kikärtsspad, till tjockt skum. Tillsätt då även 2 tsk psylliumhusk så binder smeten ihop bättre.
Tål du inte mandelmjöl så kan det bytas mot samma mängd pumpafrömjöl.
På bilden har jag serverat muffinsen med en morotsröra, som också finns med i bakboken.
Hampafrön som jag använder i det här receptet hittar du i hälsokostbutiker och i välsorterade matbutiker.
Det är ett mycket näringsrikt frö som precis som linfröet odlas här i Norden.
Skalat hampafrö innehåller en hög halt fett, protein och fibrer. Det innehåller även vitamin E, kalium, fosfor och magnesium. Balansen mellan Omega 3 och Omega 6 är riktigt bra, så därför är det här ett frö som kan ätas ofta.
Smaken är milt nötaktig så är du allergisk mot nötter kan du testa att börja använda hampafrön istället.
Har du inte hampafrön eller svårt att få tag på dem så dubbla mängden sesamfrö.
Ät, njut och må gott!
Gröna bönmuffins ca 12 st
2 dl kokta bönor, t ex cannelini eller kidney
2 dl kokosmjölk
2 ägg
50 g späd spenat eller mangold
2 msk finhackad rosmarin
2 dl mandelmjöl
1 dl sesamfrön
1 dl hampafrön
1 msk bakpulver
Ca½-1 tsk salt
2 msk smält smör eller kokosolja till formen
Sätt ugnen på 175˚. Skölj bönorna och låt rinna av väl, mixa med kokosmjölk, ägg, spenat och rosmarin till en slät smet.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Rör ner spenatsmeten i mjölet tills allt är väl blandat, smaka av om det behövs mer sälta.
Pensla en muffinsform med smöret och fyll dem med smeten till 2/3 med hjälp av två matskedar eller en spritspåse.
Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Låt svalna en stund i formen, ta sen ur muffinsen med hjälp av en kniv som du drar längs med kanten. Låt dem kallna på galler.
Förvara muffinsen i kylen där de håller sig fräscha i några dagar eller frys in och ta fram efterhand. Ge dem gärna ca 5 minuter på 150˚ innan serveringen så blir de som nybakta.