Ny utgåva av Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Populär bönkokbok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, har varit slutsåld sen i våras, nu har den kommit ut i nytt format.

Den är nu tryckt i mjuka pärmar och har därför fått ett lägre pris i nätbokhandeln.

Här kan du beställa den för 129 kr på Adlibris och här finns den på Bokus för samma pris.

Här nedan ser du några av Veronica Kindblads vackra bilder i kokboken, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.

Vår bönkok fick titeln Best in the World i sin kategori på kokboks-VM Gourmand Awards i Kina förra sommaren, en mycket hedrande utmärkelse.

Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad

Tacokryddad kycklingpaj i kikärtsskal Foto Veronica Kindblad

Chili sin carne
Foto Veronica Kindblad

Tomatsalsa med linser
Foto Veronica Kindblad

Moccatryfflar
Foto Veronica Kindblad

Kryddiga kycklingschnitzlar med avokadoröra

Turkisk favorit

Idag får du tips på en av de kycklingrätter jag lagat allra flest gånger under alla våra vintrar i Alanya.

Där köper jag utbankade schnitzlar av kycklinglår som slaktaren benar ur.

Här hemma kan man numer köpa schnitzlar eller urbenade lår med eller utan skinn i välsorterade mataffärer, om man inte vill ge sig på att bena ur dem själv.

Kryddblandningen är god även som rub till fläskkarré och lax till grillen.

Här hittar du min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips för fler njutbara recept.

Kycklingschnitzel 2 port

2 kycklingschnitzlar à 150 g

2 msk torkad timjan

1 msk chiliflingor

1 msk paprikapulver

2 tsk vitlökspulver

Rör samman kryddorna och häll upp i en burk med lufttätt lock, den här satsen räcker till flera omgångar.

Salta och pensla olivolja på schnitzlarna, krydda med ca 2 tsk av kryddblandningen, gnid in ordentligt på båda sidor.

Lägg i en ugnsfast form med skinnsidan neråt och grädda på 175º i ca 30 minuter, vänd och sätt på grillen och höj till 250º.

Ta ut kycklingen när skinnet fått färg och blivit frasigt, servera med sallad, stekta eller grillade grönsaker och avokadoröran.

Avokadoröra med paprika, chili och vitlök 2 port

1 välmogen avokado

½ dl majonnäs

½ finhackad röd paprika

2 msk hackad persilja

1 finhackad vitlöksklyfta

1-2 krm chiliflingor

Äppelcidervinäger

Havssalt

Mosa avokadon med en gaffel, blanda med majonnäs, paprika, vitlök och persilja.

Smaksätt med vinäger, chili och salt. Låt stå i kylen och mogna en stund.

Här nedan ser du en annan av mina favoriter från det turkiska köket.

Turkisk morotsröra från Birgitta Höglunds bästa grilltips
Foto Mikael Eriksson

Snabb sommarsallad på helgens grillrester

Näringsrik snabbmat

Har du kvar lite rester från en grillmiddag i kylen, så blir den snabbt en riktigt god och mättande sallad.

Nu är den tiden när sallad och andra gröna blad är som godast, om du så har egen eller handlar hos någon lokal odlare.

Fler goda salladstips hittar du i kokböckerna Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Vill du veta mer om mina övriga kokböcker och min matfilosofi kan du läsa mer om det här.

Varm sommarsallad 2 port

300 g grillat fläskkött eller kyckling

1 gul lök

25 g smör

½ tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

1 röd paprika

100 g fetaost

Ekbladssallad eller andra gröna blad

Färsk timjan och bladpersilja

Kallpressad olivolja och balsamvinäger

Flingsalt

Strimla köttet och löken. Bryn smöret lätt och stek kött och lökstrimlor gyllenbruna, krydda med salt, peppar och Worcestersås.

Lägg upp salladsblad runt en tallrik, placera köttet i mitten med strimlad paprika och smulad fårost runtom.

Ringla olivolja och vinäger över och garnera med färska örter och lite flingsalt.

Klicka på bilden nedan så kan du läsa mer om och beställa min senaste kokbok för bara 179 kr på Bokus där den finns med i deras kampanj Bästa sommarmaten.

Har du redan köpt kokboken där så blir jag väldigt glad om du vill skriva en recension hos dem.

Vattenmelonsallad från Gröna, sköna tillbehör

Chilimarinad till grillat

Grillad Fläskkarré med Örtsmör och Halloumi

Grilltider

Nu är sommaren riktigt på gång, så härligt med lite skönare temperaturer efter en kylig vår.

En vår och en sommar som blir helt annorlunda än alla de andra i våra liv, på grund av det eländiga virus som dominerar en hel värld.

Men något vi kan hålla fast vid, även i dessa svåra tider, är att äta riktigt bra mat.

Det ger både glädje, njutning och förbättrar motståndskraften så vi lättare klarar av Coronan, om vi skulle bli smittade.

Dagens marinad gjorde jag till 1 kg fläskkarré, men den fungerar lika bra till kyckling,  lamm, nöt och vilt.

Chilimarinad

1 dl chilisås

1 dl olivolja

2 msk hackad, färsk rosmarin, timjan och oregano  eller

1 msk torkade örter

1 tsk paprikapulver

2 rivna vitlöksklyftor

1 msk tamarisoya

1 tsk Worcestershiresauce

1 liten finhackad, färsk chili.

Peppar

Blanda alla ingredienser till marinaden i en bunke.

Vill du ha en starkare marinad, så låter du kärnorna vara kvar i chilin, annars skrapar du bort dem.

Skiva karrén eller skär den i jämnstora kuber till grillspett.

Lägg köttet i en kraftig plastpåse, häll över marinaden.

Lägg på ett fat i kylen och låt marinera 12-48 timmar, vänd några gånger under tiden.

Torka av överflödig marinad innan du grillar köttet och pensla med olivolja.

Då får du en jämn och fin grillyta och minskar risken att det bränns.

Chili passar bra till Fläskkött

Grillspett

Här hittar du mina kokböcker om du vill ha fler njutbara mattips.

Köp gärna en eller ett par av dem, en bra present till dig själv eller någon du bryr dig om.

Samtidigt stöttar du mitt skrivande nu när jag inte kan resa runt och ha föreläsningar och boksigneringar.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Klicka på bilden så kan du beställa grillboken på Lumio Förlag.

Zucchinisallad till grillat

Grilltillbehör

Tycker du om potatissallad så kommer du att gilla den här zucchinisalladen.

Servera till grillat av alla slag, annars är den också god till pannbiff, stekt fisk och kyckling.

Zucchinisallad 2 port

2 dl tärnad zucchini

2 msk smör/kokosolja

½ tsk vit balsamvinäger

Salt och svartpeppar

Bryn zucchinin några minuter utan att den får för mycket färg.

Krydda med salt peppar och vinäger, låt den koka in, ta från plattan och låt svalna.

Zucchinisallad

Blanda med:

1 dl majonnäs

1 dl strimlad sallad

1 dl hackade örter, ta de du tycker bäst om

1 tsk Dijonsenap

Vänd ner zucchinin i majonnäsblandningen, smaka av om du vill ha mer salt och peppar.

Låt stå och dra till sig i kylen en stund medan du eldar på grillen så blir den ännu godare.

Grillad bisonfilé med zucchinisallad

Här hittar du två av mina kokböcker som innehåller mängder med njutbara tillbehör till all slags grillat.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Grillat, citronmarinerat kycklingspett

Kycklingspett

Grilltider

Nu stundar varmare väder lagom till Pingst, så idag bjuder jag på en god grillrätt.

Den lättgjorda citronmarinaden passar fint även till fläskkött och fisk.

Jag serverade spetten tillsammans med små, råa blomkålsbuketter, cocktailtomater och bladsallad.

En morotssallad på späda morötter, som jag strimlade på längden med osthyveln och marinerade en stund med citronolivolja, flingsalt och pumpakärnor.

Fetaoströra, örtbearnaise och kanarisk mojo blev gott till, vill du ha tips på fler såser och goda tillbehör till grillat, så ta en titt på Gröna, sköna tillbehör och min grillkokbok, länkar finns efter receptet.

Citronmarinad till kycklingspett 5-6 port

1 kg färskt kycklingbröst

1 dl olivolja

Skal och saft av 1 ekologisk citron

2 msk glutenfri tamarisoja

ev 2 msk honung eller annan sötma, om man så vill

1 tsk chiliflingor

Skär kycklingen i bitar, ca 3×3 cm. Blanda alla ingredienser till marinaden.

Lägg kycklingen i en plastpåse och häll över marinaden.

Knyt igen och massera runt köttbitarna, så marinaden kommer åt överallt.

Lägg på ett fat i kylen minst några timmar, men helst ett dygn. Vänd några gånger under tiden.

Trä upp kycklingen på blötlagda träspett eller metallspett.

Grilla ett par minuter på var sida, krydda med salt och peppar.

Låt eftersteka på låg värme på sidan om glöden i 10 minuter.

I länkarna nedan hittar du mina kokböcker, jag blir förstås väldigt glad om du vill köpa en eller ett par.

De kan bli en uppskattad present om du blir bortbjuden på middag eller att skicka till någon du inte kan besöka just nu.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken som E-bok

Stekt vitkål med curry

Currykål

Smakrikt tillbehör

Idag bjuder jag på en riktigt god kålrätt, som passar fint till exempel till fläskkött och kyckling.

Brynt vitkål passar till det mesta istället för pasta, vill du ha en mildare smak så uteslut bara curryn.

Lite strimlat äpple, hackade nötter eller pumpakärnor blir också gott i.

Currykål 2 port

5 dl strimlad vitkål

1 strimlad, gul lök

½ strimlad, röd paprika

2 msk kokosolja

ca 1 tsk curry

1 tsk äppelcidervinäger

Chiliflingor

Salt

Hetta upp kokosoljan och häll ner vitkål och lök, fräs ett par minuter utan att det får så mycket färg.

Tillsätt paprika, curry och chiliflingor. Fräs nån minut till, smaksätt med vinäger och salt.

Smaka av om du vill ha mer hetta från curryn.

Här hittar du mina kokböcker om du vill ha fler njutbara mattips.

Jag jobbar med Gröna, sköna tillbehör
Foto Jan Andersson, LT

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Igår tog jag en promenad ute vid Blockhusudden på Djurgården tidigt på morgonen, så här vackert var det då.

Varm avokadosoppa med rostat bröd

Avocadosoppa

Vårgrön soppa

Dagens njutbara mattips blir en riktigt krämig och smakrik avokadosoppa, perfekt både som en lite finare kvällsrätt eller som en förrätt.

Du kan också gör soppan som sås, ta då hälften av grädden, den smakar väldigt bra till fisk eller kyckling.

Snabblagad avokadosoppa 2 port

2 välmogna avokado

4 dl kokosgrädde/grädde

½ dl hackad gräslök

2 msk hackad timjan

2 msk kokosolja

Några droppar Worcestershiresauce eller glutenfri tamarisoja

Några droppar vit balsamvinäger

Salt och peppar

Mosa avocadon med gaffel direkt i kastrullen eller kör några varv med stavmixer.

Häll på grädde och kryddor, vispa och låt koka upp, smaksätt med Worcester och vinäger.

Sjud en minut medan du vispar, rör sen i örter och kokosolja.

Smaka av om soppan har lagom sälta och syra, servera med rostat bröd.

Här hittar du mina kokböcker om du vill ha fler njutbara mattips.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Formfranska

Avocadosoppa

Fried Rice – Stekt ris Lowcarb

Fried Rice LCHF och Paleo

Fried Rice med blomkål 2 port

150 g strimlat kyckling- eller kalkonbröst

150 g skalade räkor

3 dl grovriven blomkål

1 morot i smala stavar

1 dl strimlad salladslök

½ dl finstrimlad ingefära

2 strimlade vitlöksklyftor

1 röd chilipeppar

3 msk kokosolja

2 msk glutenfri tamarisoja

1 pressad lime

Ca ½ tsk salt

Omelett:

2 ägg

1 msk vatten

1 krm salt

Kärna ur och strimla chilipepparn fint, vill du ha en starkare rätt så behåll kärnorna.

Fräs blomkålsris, morotsstavar och chili i kokosolja ett par minuter, krydda med salt.

Stek äggsmeten som en pannkaka en minut på var sida.

Lägg upp på skärbrädan och rulla ihop, skär i strimlor.

Bryn köttet, rör ner ingefära och vitlök, krydda med salt, limesaft och soja.

Blanda ner räkorna, låt fräsa en minut.

Blanda samman kött och räkor med grönsakerna, hetta upp alltsammans.

Servera pytten med omelettstrimlor och pressad lime.

En klick majonnäs smaksatt med finhackad chili och lime blir ett gott och mättande tillbehör.

Fler goda recept, tips och tillbehör hittar du i mina kokböcker, jag blir väldigt tacksam om du stöttar mitt skrivande genom att köpa någon av dem.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Fried Rice LCHF/Paleo

Kryddig kycklinggryta

Kycklinggryta

Solgul kycklinggryta 2 port

400 g kycklingbröst

3 dl strimlad vitkål

3 dl strimlad zucchini

1 dl kokosflagor

1 dl kokosmjölk

2 msk finhackad ingefära

2 vitlöksklyftor

½ dl kokosolja

2 tsk curry

1 tsk gurkmejamix

Salt och chiliflingor

Lite limesaft eller vinäger

Skär kycklingbrösten i skivor på längden, sen i strimlor.

Stek dem i kokosolja, krydda med salt, curry, gurkmeja och chili.

Häll upp i en skål så länge, torka ur pannan och bryn zucchini och vitkål.

I en annan panna bryner du kokosflagorna med ingefära och vitlök en stund så de får lite färg.

Blanda allt, häll på kokosmjölken och hetta upp snabbt, smaka av om du vill ha mer kryddor.

En skvätt lime eller vinäger över sätter extra sting till rätten.

Tycker du om mina recept och vill stötta mitt fortsatta skrivande?

Då får du väldigt gärna köpa någon/några av mina kokböcker som du kan läsa mer om här.

Kycklingwok med kokos, ingefära och curry