Långlagat lamm med indisk tomatsås – Pulled Lamb

Pulled Lamb

Kryddig söndagsgryta

Jag har två klara favoriter bland världens kök efter vår svenska husmanskost.

Medelhavsmaten som man får den på bra restauranger i Turkiet och Grekland kommer på delad andraplats, tätt följd av det indiska köket.

De få gånger jag går ut på restaurang härhemma så väljer jag ofta indiskt, den maten får mig alltid att må gott.

Här har jag gjort ett smakrikt långkok som får stå inne i ugnen och laga till sig tills köttet är så mört att det faller sönder.

Jag lagade till lammet i lergryta, en riktigt ursprunglig form av matlagning som kan jämföras med stenålderns kokgropar.

Har du inte lergryta så använd en vanlig gjutjärnsgryta, du kan också laga till lammet i en slowcooker.

Du kan även göra den här grytan på tjocka revbensspjäll eller karré av gris om du inte får tag på lamm.

Lamm med indisk tomatsås

Pulled Lamb 5-6 port

ca 1,2 kg lammbog, lägg eller lammstek med ben

Salt och peppar

Indisk tomatsås

250 g cocktailtomater

1 gul lök

3 msk smör/kokosolja

2 vitlöksklyftor

2 lagerblad

2 msk äppelcidervinäger

1 msk tomatpuré

1 msk paprikapulver

1 msk mald koriander

1 msk gurkmeja

1 msk kanel

1-2 tsk chiliflingor

½-1 tsk spiskummin

½ tsk mald ingefära

2 dl kycklingbuljong eller vatten

Salt efter smak

Skär tomater och lök i små bitar, skiva vitlöken. Bryn allt i en gryta en stund under omrörning.

Rör ner tomatpurén och låt fräsa med, så blir tomatsmaken mildare.

Blanda ner alla kryddor och fräs ytterligare några minuter. Häll på vinäger och buljong, låt koka upp.

Låt såsen småputtra i en halvtimme tills den blir riktigt simmig.

Smaka av om du vill ha mer salt eller hetta från chili och spiskummin.

Blötlägg lergrytan i kallt vatten så det täcker och låt den ligga i minst 15 minuter.

Salta och peppra lammbitarna runtom.  Lägg ett lager tomatsås i botten på lergrytan.

Lägg lammbitarna i såsen och fördela resten med en sked över så det kommer åt överallt.

Pulled Lamb

Lägg på locket och ställ in lergrytan i nedre delen av den kalla ugnen.

Det är viktigt att ugnen är kall, annars finns risk att grytan spricker.

Sätt ugnen på 150º och låt grytan stå inne i minst 3 timmar.

Mitt lammben tog 3 timmar att bli riktigt mört, men det var från ett ungt lamm och ganska tunt.

Ta ut lergrytan och lyft av locket från dig, försiktigt så du inte bränner dig på het ånga.

Dra köttet från benen med en gaffel, direkt ner i grytan.

Ta bort benen och dela sen köttfibrerna med hjälp av två gafflar. Blanda väl med tomatsåsen.

Smaka av om du vill ha mer salt och peppar.

Servera med till exempel blomkålsris eller på en skiva av mitt nötbröd eller valnötsbröd.

Tzatziki smaksatt med äpple och mynta smakar gott till.

På bilden nedan ser du mitt recept på Indisk Korma från Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker, foto Mikael Eriksson.

Jag vill passa på att tacka för alla besök igår till mitt inlägg om lingongrottor och hallongrottor.

Vilken anstormning det blev, här kan du också ta del av de recepten.

45. Indisk korma

Blomkålssoppa

Blomkålssoppa

Krämig grönsakssoppa

Något som är mycket populärt bland mina följare är olika grönsakssoppor med grädde.

Idag bjuder jag på en av mina favoriter, blomkålssoppa, vill du variera så blir den lika god med broccoli.

Servera gärna kokta ägghalvor och en varm, matig macka på mitt valnötsbröd till, så står du dig i många timmar.

Blomkålssoppa med Varm Sardinsmörgås

Blomkålssoppa 2 port

1 medelstort blomkålshuvud

3 dl grädde/kokosgrädde

2 dl kycklingbuljong

1 dl riven, stark ost/getost

1 msk ekologiskt buljongpulver

½ pressad citron

2 msk hackad gräslök eller persilja

Salt och peppar

Skär blomkålen i små bitar och koka dem mjuka i grädde och buljong.

Mosa med en potatisstöt eller kör i mixer, beroende på hur slät du vill ha soppan.

Koka upp och smaksätt med salt, peppar, buljongpulver, citronsaft och hackade örter.

Ta från värmen och rör ner den rivna osten, servera och garnera med lite grönt.

Fler sopprecept hittar du i E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt och i Stora diabeteskokboken: recept och råd för stabilt blodsocker.

På Mikael Erikssons bild här nere ser du en broccolisoppa med skaldjur från Gammaldags husmanskost.

Soppa à la Man tager vad man haver

Enkelt sopptips

Torsdagsreceptet blir en lättlagad soppa på temat kylochfrysrester.

Tärna och spara rester av grillad kyckling, stekt kött och korv i en burk i frysen och koka en soppgryta när du har tillräckligt.

Ett bra sätt att dryga ut köksekonomin är att ta vara på broccolistjälkar till soppan, den är också god i gratänger.

Du kan frysa in även stjälkarna i tärningar eller skivor och ta fram när du har tillräckligt till middagen.

På bilderna ser du den här soppan när jag lagade den på vedspisen i min stuga i nordvästra Dalarna, den mättade riktigt bra efter en lång skogspromenad.

Kött- och grönsakssoppa 4 port

3-4 dl fint tärnat, färdiglagat kött och/eller korv

2 broccolistjälkar

2 stora morötter

1 gul lök

2 dl tärnad zucchini, aubergine, gröna ärtor eller linser

1 liter hemkokt kycklingbuljong

2 tsk torkade örtkryddor, jag hade timjan och oregano

En skvätt äppelcidervinäger

Salt och peppar

50 g smör till stekning

Skär grönsakerna i små tärningar och stek dem en stund i smöret.

Rör ner det tärnade köttet bland grönsakerna.

Krydda och häll på buljongen, koka upp och låt puttra tills grönsakerna mjuknat så mycket som du vill ha dem.

Jag serverade soppgrytan med mina frökex och en klick aioli.

Fler tips på både budgetmat och rätter för festligare tillfällen hittar du i mina kokböcker, Bokrean på Bokus håller på till och med den 26 mars.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv   Just nu 59 kr på Bokrean

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt  Just nu 79 kr på Bokrean

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Broccolisoppa från Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson
Min bästa kycklinggryta från Kreta

Medelhavsmat

Du som följt mig här på bloggen genom åren vet att Medelhavskosten ligger mig varmt om hjärtat.

Jag har även med många recept därifrån i mina kokböcker, du kan läsa mer om dem och min matfilosofi i den här länken.

Idag bjuder jag på ett riktigt favoritrecept, det här är en kycklingrätt som jag ofta lagar.

Bilderna kommer från min första resa till Kreta för 14 år sen, en ö som jag återvänt till många gånger efter det.

Kycklinggryta 2-3 port

250 g kycklingbröst

50 g bacon

1 röd lök

1 stor tomat

1 grön spetspaprika

1 vitlöksklyfta

20 svarta oliver

3 msk smör

1 msk olivolja

1 ½ dl vitt vin

1 dl kycklingbuljong eller 1 tsk buljongpulver + 1 dl vatten

Salt och peppar eller chiliflingor

Skär kycklingen i 2-3 cm stora kuber och strimla baconet.

Skär paprikan i stavar och löken i klyftor, tomaterna i bitar och vitlöken i tunna skivor.

Stek först kyckling och bacon i två matskedar smör. Krydda och lägg över i en gryta.

Stek grönsakerna i resterande smör och olivolja.

Häll ner i grytan och koka upp med vinet och buljongen.

Tillsätt oliverna och låt puttra i 20-30 minuter på svag värme.

Servera med en röra av grekisk yoghurt, lite majonnäs och riven vitlök.

Ugnsstekta rotfrukter, tzatziki eller fetaoströra smakar också väldigt gott till.

Glutenfri köttfärspaj på ostbotten

Perfekt paj på picknick

Idag bjuder jag på en paj där botten består av ost istället för ett sprött mjölskal.

På det viset fungerar den väldigt bra att ta med i ryggsäcken till lunchen på sportlovsaktiviteterna.

Gör ni upp en brasa ute så kan den värmas lätt i foliepaket eller metallform bredvid glöden.

Annars är den väldigt god även kall, jag brukar ofta ha den med i packningen på både utflykter och långresor.

Vill du hellre göra en paj med skal, så hittar du här mina recept på en vegetarisk paj och en tacopaj med mandelskal.

Idén till den här bottenlösa pajen har jag fått från Lindha Vikström, en laxpaj på liknande botten serveras på Ecocaféet i Östersund.

Här hittar du receptet på laxpajen på hennes blogg Halva Lindha.

På bilden nedan ser du min köttfärspaj på picknick på varmare breddgrader.

Köttfärspaj ca 3-4 port

300 g köttfärs, jag hade älgfärs

2 dl crème fraiche, jag använde en smaksatt med soltorkad tomat och fetaost

6 champinjoner

2 tomater

1 röd paprika

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 dl kycklingbuljong

1 msk äppelcidervinäger

1 msk tomatpuré

1 tsk paprikapulver

1 tsk torkad timjan

1 tsk oregano

50 g smör

Salt och chiliflingor

Hacka lök och vitlök fint. Skär paprika, tomat och champinjoner i små tärningar.

Fräs lök, paprika och svamp i smör en stund.

Tillsätt köttfärsen och bryn under omrörning några minuter, rör också ner tomatpurén så den får fräsa med en stund.

Blanda ner crème fraiche, tomater, buljong, vinäger, timjan, oregano och paprikapulver.

Krydda köttfärsröran ordentligt med salt och chili, koka upp och låt puttra 30-60 minuter, ju längre desto godare.

Köttfärspaj LCHF

Till pajen

100 g riven ost, jag hade lagrad prästost

3 ägg

Salt och peppar

Smörj en pajform och täck botten med den rivna osten.

Vispa upp äggen och smaka av med salt och peppar.

Rör ner äggsmeten i köttfärsröran som först fått svalna en stund och häll alltsammans över osten. Grädda på 175º i ca 30 minuter.

Låt pajen svalna, ställ in den i kylen och skär den i trekanter när den kallnat helt om du ska ha den med på utflykt.

Äter du den när den är helt nygräddad är den svår att skära i fina bitar, så har du tid kan du låta den kallna och sen värma pajbitarna 15 min på 150º.

Recept på fler pajer och annat gott till picknick hittar du i mina två kokböcker som finns med på Bokrean till riktigt låga priser.

Här hittar du Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv på Bokus och här på Adlibris.

Min bakbok Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt finns här på Bokus och här på Adlibris.

Smått och gott från Gröna, sköna tillbehör
Grekisk kycklinggryta med tzatziki

Lättlagad fredagskyckling

Fredagens sportlovstips blir en lättfixad kycklingrätt med smaker som de flesta i familjen brukar tycka om, särskilt alla ni som brukar resa till Grekland på semester.

Jag är mycket förtjust i de grekiska smakerna, enkel och rustik matlagning på fina råvaror.

Jag får ofta frågan vad jag gör av kycklingköttet som blir när jag kokar kycklingbuljong.

Det går att använda till mycket, det kokta köttet är väldigt bra att ha på lut till en snabb middag.

Jag brukar frysa in kycklingköttet i portionspåsar och gör ofta en gryta tillsammans med grönsaker, ett exempel på det får du här nere i dagens recept.

Har du inte kokt kycklingkött så går det lika bra med grillat eller stekt.

Kycklinggryta på en kvart 4 port

400 g färdiglagat kycklingkött i bitar

1 stor aubergine

2 röda paprikor

2 gula paprikor

2 dl rödvin

1 tsk torkad oregano

1 tsk torkad timjan

1 dl kycklingbuljong

2 dl kalamataoliver

Salt och peppar

2 msk smör

2 msk olivolja

Skär auberginen i kuber om 2×2 cm och paprikan i ungefär lika stora bitar.

Fräs auberginen i hälften av smöret/olivoljan, krydda med salt, peppar och örter.

Lägg i ytterligare smör/olja, eftersom auberginen oftast suger åt sig det mesta. Stek paprikan några minuter.

Häll på rödvin och buljong, låt puttra i 10 minuter.

Rör ner kycklingen och oliverna, koka upp så allt bli varmt.

Servera med tzatziki eller vitlökssmör, tomat och färsk koriander, broccoli och blomkål är gott till.

Bilden kommer från min grillbok Foto Mikael Eriksson

Tzatziki 4-6 port

1 gurka

2-3 vitlöksklyftor

1 tsk havssalt

2 dl grekisk yoghurt

2 msk olivolja

1 tsk pressad citron eller vinäger

Peppar

Riv gurkan grovt och vitlöken fint. Blanda med salt i en bunke, låt stå i 30 minuter.

Rör ihop yoghurt, olivolja, citron och peppar.

Pressa ur vätskan ur gurkan och rör ner i yoghurtröran. Smaka av om det behövs mer sälta eller syra.

Fler tips på lättlagade rätter hittar du i mina kokböcker, klicka på länkarna så kan du läsa mer om dem och beställa om du vill stötta mitt receptskrivande.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv   Just nu 59 kr på Bokrean

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt  Just nu 79 kr på Bokrean

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Grekiska tomatbiffar från Gröna, sköna tillbehör
Kålpudding med lingonsky
Kålpudding med sky på lingon och smör Foto Mikael Eriksson

Husmanskost när den är som bäst

Senaste tiden har jag delat recept på mat som passar även en lite mindre plånbok, med bas av billiga vintergrönsaker.

Den här vitkålssoppan med smaker från Medelhavet som jag delade häromveckan blev väldigt populär, så idag bjuder jag på ännu en vitkålsrätt som jag vet är mångas favorit i vår svenska matkultur.

Ofta ingår ris och sirap i kålpudding och den serveras med kokt potatis, men det här receptet från Stora diabeteskokboken innehåller betydligt färre kolhydrater.

Jag skrev kokboken tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och den har blivit väldigt uppskattad med mina recept på vår traditionella husmanskost.

Mat lagad på ett sätt som inte bara är väldigt gott utan även bra för att hålla blodsockret på en jämn och stabil nivå, något som är hälsosamt för alla, inte bara diabetiker.

Kålpudding med sky på lingon och smör ca 6 port

500 g blandfärs

1 vitkålshuvud på ca 1 kg

2 gula lökar

2 ägg

1 burk keso à 250 g

1 dl grädde

1 + 2 dl kycklingbuljong

Ev 1-2 krm kryddpeppar

Salt och peppar

50 g smör till stekning + 50 g att hyvla över puddingen

Lingonsky:

2 dl sky från puddingen

1 dl lingon

50 g smör

Sätt ugnen på 175˚. Dela vitkålshuvudet i fyra klyftor.

Skär bort den grova mittstocken från klyftorna.

Skär kålklyftorna i centimetergrova strimlor. Skala och hacka löken.

Bryn den strimlade vitkålen med löken i smöret i en stekgryta utan att få färg, bara så den blir genomskinlig. Låt svalna.

Bryt ner färsen i en bunke, tillsätt ägg, keso, grädde och 1 dl buljong.

Krydda med salt, peppar och eventuellt lite kryddpeppar om du gillar den smaken.

Blanda färsen väl med, arbeta gärna med händerna så det blir en slät smet.

Blanda ner hälften av vitkålsfräset i färsen.

Lägg hälften av resterande vitkål i botten på en smord ugnsform som rymmer 2 liter.

Fördela färssmeten över kålen och tryck till med handen.

Strö över resten av kålen och platta till lätt. Fördela 2 dl buljong jämnt över formen.

Hyvla smör direkt från paketet och täck puddingen.

Grädda kålpuddingen i nedre delen av ugnen i 40 minuter.

Låt stå i 10 minuter att svalna, så blir den lättare att skära i fina bitar.

Smält smör tillsammans med lingonen och häll försiktigt av 2 dl sky från puddingen ner i kastrullen.

Servera kålpuddingen med lingonskyn över.

Här nedan ser du några fler exempel på rätter från Stora Diabeteskokboken: recept och råd för stabilt blodsocker.

Länken ovan går till Bokus, du hittar den också här på Adlibris, på Akademibokhandeln, i din lokala bokhandel, på Gekås i Ullared och på Biblioteket.

Falukorv med syrlig rödkål Foto Mikael Eriksson
Ugnsbakade kycklingklubbor med currysås och blomkålsris Foto Mikael Eriksson
Äggsmör på frökex
Foto Mikael Eriksson
Pumpasoppa Foto Mikael Eriksson
Solgul wok

Fredagskyckling

Nu så här i slutet på januari känns det extra viktigt med färgglad mat, när solen inte når så högt upp när den visar sig.

Den senaste tiden har jag delat flera recept med kål, idag får vitkålen spela huvudroll som stommen i en wok.

Nu på vintern är de olika kålsorterna i säsong, det är både det nyttigaste och billigaste grönsakstillbehöret.

Dagens sötsura wok gjorde jag på strimlat kalkonbröst, men det går förstås lika bra med kyckling eller lövbiff.

Jag har alltid tyckt mycket om thaimat, förr blev det ofta wok med nudlar och sweet chili.

Till den här woken ersatte jag nudlarna med strimlad vitkål och gjorde den sötsyrlig med lite torkade aprikoser och vinäger.

Vill du inte använda torkad frukt så ta färsk eller fryst mango istället, det ger en härlig smak till woken.

De övriga ingredienserna i min vitkålswok är inte bara goda utan också med i hälsosyfte.

Både gurkmeja och ingefära är mycket bra när man har problem med värk, läs mer om det här.

Vitkål och paprika har båda en hög halt av C-vitamin, är dem ofta för att mota förkylningar som brukar härja så här års.

Förr var jag ständigt förkyld, immunförsvaret var riktigt dåligt, men nu blir det peppar, peppar bara någon enstaka snuvperiod per år.

Wok med vitkål

Sötsur wok 2 port

300 g kalkon- eller kycklingbröst

4 torkade aprikoser eller 1 mango i tunna strimlor

4 dl strimlad vitkål

2 rivna vitlöksklyftor

1 gul lök i tunna klyftor

1 dl kokosgrädde

1 pressad lime

½ dl hemkokt buljong

½ strimlad, röd spetspaprika

3-4 msk kokosolja

2 msk riven ingefära

2 msk tamarisoja

ca 1 msk äppelcidervinäger

1-2 tsk chiliflingor

Salt

Strimla köttet och låt marinera en stund i vitlök, ingefära, lime och soja.

Stek det gröna i hälften av kokosoljan, krydda med salt, chili och gurkmeja.

Häll upp i en bunke och stek köttet tills det fått lite färg. Krydda med salt och chili.

Blanda ner grönsakerna, häll på kokosgrädde och buljong.

Smaka av med vinägern så du får en god sötsur brytning.

Låt alltsammans få ett hastigt uppkok. Servera med bladpersilja eller ännu hellre koriander.

Bilden nedan är en gurkmejashot som finns med i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Där berättar jag om hela min hälsoresa och hur jag blivit friskare de senaste 15 åren med hjälp av naturligt god mat.

Min bästa köttfärssås

Favoritmat

När jag ska laga något riktigt gott, ja då blir det ofta köttfärssås.

Jag är ju inte ensam om att tycka om den smakrika såsen, pasta med köttfärssås har varit många svenskars favoriträtt det senaste halva seklet.

Alla har vi vår egen bästa variant av färs i såsen, jag tycker den blir allra godast på älgfärs.

Jag har sån tur så jag har jägare i familjen så då händer det att jag får några paket efter jakten.

Har jag inte det hemma så brukar jag ta lammfärs, den är också riktigt god.

För en mer budgetvänlig köttfärssås fungerar blandfärs eller kalkon/kycklingfärs riktigt bra också.

Jag tycker om att ha grädde i köttfärssåsen men det är förstås en smaksak, den fungerar fint även utan.

Gör gärna dubbel sats när du är igång och frys in i mindre burkar så har du mat till många middagar på lut att ta fram när du har bråttom.

Här får du matnyttiga tips på några rätter där du kan använda köttfärssåsen, den blir riktigt god i en tacopaj, i lasagne med grönkål eller som köttfärsmuffins.

Köttfärssås 4-6 port

400 g valfri köttfärs

3 dl grädde

3 stora tomater eller en burk krossade

2 stora morötter

2 gula lökar, medelstora

2-3 vitlöksklyftor

2 dl buljong eller 2 dl vatten + 1 msk eko buljongpulver

1 dl sockerfri chilisås

½-1 msk Worcestershiresauce

2 tsk vinäger

½-1 tsk torkad oregano och/eller timjan

1-2 tsk paprikapulver

Smör till stekning

Salt och svartpeppar

Hacka lök och vitlök fint. Skär tomaterna i mindre bitar och morötterna i små tärningar.

Bryn färsen i smöret, krydda med salt, peppar och paprika. Rör ner löken och låt fräsa med en stund.

Tillsätt tomater, Worcester, vinäger och örter. Låt puttra några minuter, häll så i grädde och buljong.

Koka upp och låt småputtra på låg värme i cirka en timme, ju längre den får koka desto godare.

Rör då och då så det inte bränns, späd med lite vatten om den blir för tjock.

Smaka av om du vill ha mer sälta, hetta, syra eller örter.

Jag gör min köttfärssås ganska tjock eftersom jag inte äter pasta utan föredrar grönsaker till såsen.

Smörstekt, strimlad vitkål, aubergine eller zucchini som på bilden nedan smakar alla väldigt gott till.

Kokbokstips

Hundratals recept på min typ av favoritmat hittar du i kokböckerna nedan, det finns något för alla smaker.

Läs mer om dem i länkarna, några finns även att ladda ned som E-bok.

De inbundna böckerna finns även i den övriga bokhandeln och på Biblioteken.

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-kokbok skriven med Annika Dahlqvist)

Kycklinggryta med pumpa, zucchini och ingefära

Värmande höstmat

Nu börjar höstkylan krypa in under skinnet, så idag bjuder jag på en värmande gryta.

Här får du också ett matnyttigt tips på vad du kan göra med allt pumpakött som blir över när du gröpt ur lyktor till Halloween.

Använd en del av pumpaköttet till den här grytan, förväll och stoppa resten i frysen så har du ett gott grönsakstillbehör att ta fram till fler rätter.

Den här årstiden brukar jag och Lennart lämna landet för varmare breddgrader, men så blir det inte i år.

Omvärldsläget gör att det känns tryggare att stanna hemma just nu, hoppas verkligen att världen blir en lugnare och vänligare plats snart igen.

Smakrik kycklinggryta med pumpa 4 port

600 g kycklingbröst/lår eller kalkonbröst

1 dl kokosolja eller 100 g smör

5 dl pumpa i bitar

2 dl strimlad röd paprika

2 dl strimlad grön paprika

2 dl zucchini i bitar

10 cm ingefära i skivor

2 msk äppelcidervinäger

2-3 msk Paleoskafferiets sockerfria mango chutney

2 msk glutenfri tamarisoja

Salt och chiliflingor efter behag

Skär köttet i strimlor, hetta upp hälften av kokosoljan och bryn strimlorna snabbt, krydda med salt och chili.

Diska ur pannan och hetta upp resten av kokosoljan, stek grönsakerna ett par minuter.

Häll på vinäger, soja och mango chutney, blanda ner köttet och låt allt puttra en stund.

Grytan blir också god att göra krämig, blanda då ner 2 dl grädde eller kokosgrädde tillsammans med köttet.

Servera med en kålsallad eller blomkålsris.

Kålsallad x 3 från Birgitta Höglunds bästa grilltips Foto Mikael Eriksson

Kokboksreklam

Tycker du om mina recept och tips så hittar du hundratals till i mina kokböcker, läs gärna mer om dem och beställ i länkarna här nedanför.

Här kan du läsa en recension av Stora diabeteskokboken, den har blivit väldigt populär så första tryckningen på över 3000 böcker är snart slutsåld, ett tilltryck är planerat på Bookmark Förlag.

Stort tack till alla er som köpt den, hoppas många kan få hjälp att äta sig till en bättre hälsa med hjälp av mina recept och LCHF-pionjären Lars-Erik Litsfeldts faktatexter.

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-kokbok skriven med Annika Dahlqvist)

Pumpasoppa från Stora diabeteskokboken Foto Mikael Eriksson