Kokboksrecept
Lagom till helgen får du idag tips på en riktigt god grillmiddag.
Passa på att träffa nära och kära över en middag vid en grillplats nu när vårvintern börjar bli som finast.
Den här maten är lätt att förbereda och ta med sig ut i naturen, kanske som variation till den lite uttjatade grillkorven.
Recepten kommer från två av mina kokböcker som nu är med på kokboksrean.
Den svartvinbärsmarinerade fläskkarrén är hämtad ur Birgitta Höglunds bästa grilltips och zucchinisalladen kommer från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.
Här hittar du mina böcker som finns med på Bokus Bokrea, här på Adlibris och grillkokboken kan du även köpa direkt från Lumio Förlag.

Grillad fläskkarré med svartvinbärsglaze
Foto Mikael Eriksson
Grillad fläskkarré med svartvinbärsglaze 4 port
4 skivor fläskkarré à 150 g (med ben 200 g)
2 dl svarta vinbär
1 ekologisk lime
1 tsk Worcestershiresauce
½ tsk grovmald svartpeppar
Tvätta och riv skalet av limefrukten och pressa ur saften.
Häll den i en kastrull och tillsätt de övriga ingredienserna, koka upp och låt småputtra 10 minuter.
Passera bärmassan genom en nätsil och häll upp glazen på burk.
Salta och peppra köttet och pensla ordentligt av svartvinbärsglazen på båda sidor, spar en del till grillningen.
Lägg skivorna i en plastpåse och låt marinera några timmar i kylen, gärna längre.
Torka av fläskkarrén med hushållspapper och pensla med rapsolja.
Pensla även gallret med lite olja, innan köttet läggs på över het glöd.
Grilla 2 minuter på var sida, salta och peppra lite lätt.
Pensla glaze på skivorna, vänd och grilla 1 minut till på var sida.
Grillar du skivor av fläskkarré med ben, låt dem då ligga kvar några minuter till på sidan om glöden eller under lock på svag värme, så köttet vid benet hinner bli färdigt.
Servera med resten av glazen i en skål.
Zucchinisallad med örter ca 4-6 port
1 medelstor zucchini, ca 400 g
2 dl frysta sojabönor
1 dl majonnäs
1 dl smetana, crème fraiche eller kokosgrädde
1 dl hackad persilja
1 dl hackad gräslök
½ dl hackad dill
1–2 msk osötad senap
Ca ½–1 tsk salt
Ca 1–2 krm grovmald svartpeppar
25 g smör eller kokosolja till stekning
Tina sojabönorna genom att hälla på kokande vatten så det täcker, låt stå i fem minuter.
Skär zucchinin i små tärningar och fräs ett par minuter i smör eller kokosolja, salta och peppra med den mindre mängden.
Låt svalna och häll bönorna i durkslag, låt rinna av väl. Rör samman majonnäs, smetana, örter och senap.
Vänd ner bönor och zucchini, smaka av om du vill ha mer salt och peppar.
Kyl salladen några timmar före serveringen.
Tips: Du kan variera zucchinisalladen genom att använda andra bönor, ärter och de örter du har hemma.
Den blir också god med aubergine.
Höstnjutning
Nu finns det väldigt gott om tomater så passa på att göra en smakrik chutney.
Den passar fint som tillbehör både till grillat och till ostbrickan.
Eller som en fin gåbortspresent nu när vi börjat kunna träffas lite mer än tidigare under denna Coronasommar.
Både jag och Lennart har ju bildat antikroppar mot Covid-19, så just nu njuter vi av hösten i Jämtland efter en fin tågresa hit tidigare i veckan.
I dag har jag årets första kokbokssignering på Ås Trädgård, där de säljer mina böcker Gröna, sköna tillbehör och Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Jorun Olsson på Ås Trädgård
Jag kommer att vara där mellan 13-15, jag har också med några canvastavlor med motiv från Gröna, sköna tillbehör.
Du ser några exempel på de bilder jag tryckt upp efter receptet.
Jag har ju delat dagliga recept ända sen Coronapandemin startade i vintras, men nu har jag lite nya skrivjobb som pockar på uppmärksamhet så nu blir det när jag får tid, lust och inspiration som tidigare.
Hoppas du haft glädje av mina recept, kanske till och med så mycket så att det nu känns som du vill köpa någon av mina kokböcker?
Just nu har både Adlibris och Bokus höstrea på Gröna, sköna tillbehör.
Klicka på bilderna så kommer du till Bokus och länken ovan så hamnar du hos Adlibris.
Jag har inget betalt samarbete i länkarna jag delar utan får bara in några kronor i royalty per försåld bok.
Tomatchutney
500 g cocktailtomater
1 gul gök
2 skivor ekologisk citron
2 msk citronsaft
2 msk honung eller björksocker
1 msk färsk timjan
1 tsk chiliflingor
Havssalt
Skala och dela löken i 6 klyftor och skiva dem tunt.
Dela tomaterna i 4 delar och skär citronskivorna i halvmånar och sen i tunna bitar.
Blanda lök, citronsaft, citronbitar, honung/björksocker och chili i en kastrull.
Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt puttra i 20 minuter, rör då och då.
Blanda ner tomaterna, koka upp och låt småputtra i 5 minuter.
Rör försiktigt så tomaterna inte mosas.
Smaksätt med timjan och lite smulat flingsalt.
Häll upp på rena burkar och sätt på locket, förvara i kylen eller frys in till vinterbehovet.

Picklad rödlök

Zucchinisallad med örter och bönor
Smakrik inläggning
Nu är det många som börjar få en hel del grönt i sina trädgårdsland, så här kommer tips på en riktigt god inläggning så du kan spara grönsakerna länge.
De blir väldigt goda som tillbehör till grillat eller till en tapastallrik.
Odlar du inte själv så har du säkert någon handelsträdgård eller bra grönsaksbutik i närheten.
Jag brukar handla grönt på Ås Trädgård när jag är hemma i Jämtland och här i Stockholm handlar jag på Fruktaffären på Hantverkargatan, de har båda fantastiska ekologiska grönsaker.
Fler tips på gröna godsaker till maten hittar du i min senaste kokbok med just namnet Gröna, sköna tillbehör.
Du kan även köpa några av mina kokböcker på butikerna jag tipsar om här ovan.

Inlagd paprika, myntasås, tacosmör och oliver, goda tillbehör
Inlagda grönsaker
2 små auberginer
2 röda spetspaprikor
2 gröna spetspaprikor
2 dl kallpressad olivolja
1 dl äppelcidervinäger
2-3 vitlöksklyftor
2 tsk torkad timjan
2 tsk torkad oregano
Havssalt efter behag
Skär auberginen i skivor och dela dem i fyra delar, skär paprikan i bitar om ca 3×3 cm. Skiva vitlöken tunt.
Lägg grönsakerna i en kastrull och täck med vatten, häll på två matskedar salt.
Koka upp och låt sjuda på svag värme i 15 minuter, häll av allt vatten utom en deciliter.
Blanda ner vinäger och örter i de varma grönsakerna.
Låt stå i en burk i kylen till nästa dag, häll då över olivoljan.
Pressa ner grönsakerna i lagen, oljan måste täcka allihop, annars kommer det syre ner och grönsakerna håller inte så många dagar.
Låt stå ett par dagar och smaka sen av om du vill ha mer salt eller vinäger.
Den här inläggningen håller länge, bara oljan täcker grönsakerna hela tiden.
Använd torkade örter, i färska kan det finnas bakterier som orsakar jäsning.
Du kan göra inläggningen på bara olikfärgad paprika och lite mer vitlök om du vill.
Det blir också väldigt gott, jag lärde mig det av en italiensk servitör som jag jobbade med för många år sen.

Picklad rödlök med lingon och apelsin från Gröna, sköna tillbehör
Turkisk favorit
Idag får du tips på en av de kycklingrätter jag lagat allra flest gånger under alla våra vintrar i Alanya.
Där köper jag utbankade schnitzlar av kycklinglår som slaktaren benar ur.
Här hemma kan man numer köpa schnitzlar eller urbenade lår med eller utan skinn i välsorterade mataffärer, om man inte vill ge sig på att bena ur dem själv.
Kryddblandningen är god även som rub till fläskkarré och lax till grillen.
Här hittar du min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips för fler njutbara recept.
Kycklingschnitzel 2 port
2 kycklingschnitzlar à 150 g
2 msk torkad timjan
1 msk chiliflingor
1 msk paprikapulver
2 tsk vitlökspulver
Rör samman kryddorna och häll upp i en burk med lufttätt lock, den här satsen räcker till flera omgångar.
Salta och pensla olivolja på schnitzlarna, krydda med ca 2 tsk av kryddblandningen, gnid in ordentligt på båda sidor.
Lägg i en ugnsfast form med skinnsidan neråt och grädda på 175º i ca 30 minuter, vänd och sätt på grillen och höj till 250º.
Ta ut kycklingen när skinnet fått färg och blivit frasigt, servera med sallad, stekta eller grillade grönsaker och avokadoröran.
Avokadoröra med paprika, chili och vitlök 2 port
1 välmogen avokado
½ dl majonnäs
½ finhackad röd paprika
2 msk hackad persilja
1 finhackad vitlöksklyfta
1-2 krm chiliflingor
Äppelcidervinäger
Havssalt
Mosa avokadon med en gaffel, blanda med majonnäs, paprika, vitlök och persilja.
Smaksätt med vinäger, chili och salt. Låt stå i kylen och mogna en stund.
Här nedan ser du en annan av mina favoriter från det turkiska köket.
Chilimarinerad lax 4 port
4 bitar lax à 150-200 g, helst viltfångad
2 msk olivolja
2 tsk chiliflingor
Saft av 1 citron
Blanda samman ingredienserna till marinaden.
Lägg laxbitarna i en plastpåse och häll över marinaden.
Massera försiktigt så marinaden fördelas jämnt kring fisken.
Lägg på ett fat och ställ i kylen några timmar.
Stek eller grilla fisken ett par minuter på var sida. Servera med grillade grönsaker och aioli.
Grön aioli
2 äggulor
2 dl olivolja
1 dl finhackad citronmeliss
½ dl finhackad rucola
Saft av ½ lime
1 riven vitlöksklyfta
Salt och peppar
Lite Worcestershiresauce
Knäck äggulorna ner i en bunke, blanda ner vitlök och limesaft.
Mixa oljan tillsammans med örterna så den blir riktigt grön.
Vispa äggsmeten kraftigt medan du häller i oljan riktigt sakta och försiktigt från början i en smal stril.
När aiolin bundit ihop riktigt kan du hälla på oljan lite snabbare.
Smaksätt med salt, peppar, Worcester och ev mer limesaft.
Aiolin håller cirka en vecka i kylen.
Klicka på bilden nedan så hittar du fler av mina bästa grilltips, marinader, såser, röror, tilltugg och drinkar, allt du behöver för en lyckad grillfest.
Näringsrik snabbmat
Har du kvar lite rester från en grillmiddag i kylen, så blir den snabbt en riktigt god och mättande sallad.
Nu är den tiden när sallad och andra gröna blad är som godast, om du så har egen eller handlar hos någon lokal odlare.
Fler goda salladstips hittar du i kokböckerna Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.
Vill du veta mer om mina övriga kokböcker och min matfilosofi kan du läsa mer om det här.
Varm sommarsallad 2 port
300 g grillat fläskkött eller kyckling
1 gul lök
25 g smör
½ tsk Worcestershiresauce
Salt och peppar
1 röd paprika
100 g fetaost
Ekbladssallad eller andra gröna blad
Färsk timjan och bladpersilja
Kallpressad olivolja och balsamvinäger
Flingsalt
Strimla köttet och löken. Bryn smöret lätt och stek kött och lökstrimlor gyllenbruna, krydda med salt, peppar och Worcestersås.
Lägg upp salladsblad runt en tallrik, placera köttet i mitten med strimlad paprika och smulad fårost runtom.
Ringla olivolja och vinäger över och garnera med färska örter och lite flingsalt.
Klicka på bilden nedan så kan du läsa mer om och beställa min senaste kokbok för bara 179 kr på Bokus där den finns med i deras kampanj Bästa sommarmaten.
Har du redan köpt kokboken där så blir jag väldigt glad om du vill skriva en recension hos dem.