Har du provat att baka kaffebröd med torkad frukt istället för socker?
Jag kan lova att det blir riktigt gott, kakorna gillas av både små och stora fikagäster.
Det här är ett av de recept jag skapade med sötning av torkad och färsk frukt, bär och grönsaker till min kokbok ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.
Som namnet antyder så innehåller boken sötare saker som kakor, muffins, bullar, rawfoodbakverk och bollar men den har även en saltare och matigare avdelning med pajer, piroger, kex, matbröd och en riktigt smakrik smörgåstårta.
Kanske den kan bli en gåva att ge bort på kommande födelsedagar, istället för en blombukett på höstfesterna eller som julklapp till bakglada familjemedlemmar?
Många av recepten är riktigt lättbakade så de passar extra bra för dig som vill baka lite nyttigare tillsammans med barn och barnbarn.
Boken blev 2021 utsedd till Sveriges bästa hälsobok på internationella kokbokstävlingen Gourmand Awards.
Mandelkakor med kokos och aprikoser ca 20 st
5 torkade aprikoser
25 g smör eller kokosolja
1 ägg
½ tsk vaniljextrakt eller vaniljpulver
2 dl mandelmjöl
1 ½ dl kokosflingor
1 tsk psylliumhusk
ca ½–1 krm salt
Skär aprikoserna i små tärningar. Smält smöret tillsammans med aprikostärningarna och låt svalna. Tillsätt ägg och vaniljextrakt, mixa till en slät smet.
Blanda de torra ingredienserna, börja med den mindre mängden salt. Vänd ner i äggsmeten, rör om väl och smaka av om du vill ha mer sälta.
Ställ in i kylen att svälla i en halvtimme. Sätt ugnen på 175˚. Rulla degen till små bollar, lägg ut på bakplåtspappersklädd plåt.
Tryck till bollarna och gör ett mönster med en gaffel. Grädda i mitten av ugnen i ca 12–15 minuter, så de får fin färg.
Flytta över kakorna till ett galler och låt svalna. Förvara i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.
Tips: Till jul blir de här kakorna extra goda med saffran eller pepparkakskryddor.
Ta då 0,5 g saffran och stöt tillsammans med saltet i en mortel, så får du ut mesta möjliga smak av den exklusiva kryddan.
1 msk pepparkakskryddor blir lagom till den här satsen. Garnera julkakorna med en skållad mandel som du trycker ner lite i kakan innan gräddningen.
Tål du inte mandelmjöl så kan du använda pumpafrömjöl istället.
Här nedan ser du några av de andra bakverken från den söta avdelningen i kokboken, bilderna tog jag under tidiga, vackra sommarmorgnar på Djurgården i Stockholm.
Jag blir väldigt glad om du vill hjälpa mig att sprida bakboken och dela inlägget vidare till dina vänner.
Nu är det den fina tid när grönsaksodlare, osttillverkare, hönserier, kombuchabryggare, bagerier och många andra i närområdet har fyllt sina gårdsbutiker med godsaker, helgen den 9-10 september är det dags för Skördefest här i Jämtland och Härjedalen.
Jag kommer att signera mina kokböcker på Ås Trädgård, ta gärna en tur dit i det underbara höstvädret om du bor i närheten av Östersund
Jag fick den i min hand för första gången i förrgår, du må tro att det är en häftig känsla att få hålla och bläddra i den kokbok som jag jobbat intensivt med under det senaste halvåret.
Du kan läsa mer om den här på Bokus, som även tagit fram en rabattkod som gäller från och med idag 30/8 till 4/9. Med koden DIABETESKOKBOK får du 40 kr i avdrag på priset.
Här ser du en bild om min första signering av boken, som äger rum på Ecocaféet i Östersund lördag 2/9 kl 12-14. Hoppas vi ses där.
Boken är en mycket utökad och omarbetad nyutgåva av ”Diabeteskokboken för män”, som jag och Lars-Erik skrev 2017.
Den blev väldigt populär och såldes slut för flera år sen, utgivningsrätten togs häromåret över av Bookmark Förlag, ett av Sveriges allra största bokförlag.
I vintras hörde de av sig och ville ge ut boken på nytt, den här gången var vi helt överens om att både texterna om diabetes och recepten skulle uppdateras och anpassas till alla, vilket efterfrågats av många.
Det har varit ett väldigt roligt jobb att komplettera boken med många fler av mina favoritrecept, en del kommer från likaledes slutsålda ”Långkok för LCHF och Paleo”, som var min tredje kokbok.
För att passa familjen likaväl som ensamhushållet, vegetarianen likaväl som pescetarianen och carnivoren, så har jag i alla recept lagt till tips om hur man enkelt väljer det protein som passar en bäst.
Jag har även tagit fram nya, vegetariska recept med innehåll av pre/probiotika som varit på önskelistan hos många av dem som köpte vår förra succébok ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”, som vi skrev tillsammans med Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.
Lars-Erik och jag på Bookmarks förlagsfest i våras
Igår fick jag mail med mycket positiv läsning från vår förläggare Anna Cecilia Weschke på Bookmark.
Det innehöll en recension från BTJ, Bibliotekens tidning, som har högt renommé och läses av de allra flesta i hela bokbranschen.
Jag kan inte publicera hela recensionen då det inte tillåts av BTJ, men det är lovord rakt igenom, så här fin bokrecension har varken jag eller Lars-Erik fått tidigare.
Här några utdrag ur recensionen av Lektör Per Björgell, som ger boken det fina helhetsbetyget 5 av 5 möjliga, med tillägget Briljant.
Nedanför recensionen ser du några av mina och Mikael Erikssons bilder från boken.
”God mat förlänger livet”, står det på bokens baksida. Det känns som att det stämmer när man läser denna text- och kokbok, med recept och råd för stabilt blodsocker. Birgitta Höglund är en erfaren kock och matskribent. Lars-Erik Litsfeldt skriver om diabetes och kost, och båda har skrivit flera böcker.
Det roliga med Stora diabeteskokboken är att allt är så inspirerande och gott, vare sig man har diabetes eller ej. Det rör sig om fantasifulla rätter med fin smaksättning och variation.
Lars-Erik Litsfeldts texter om och för diabetiker, typ 1 eller främst typ 2, är bra och hänger med i den medicinska trenden. Läs om resistent stärkelse, GLP-1, probiotika och tarmflora, insulin, kolesterol och olika målsättningar, inte minst det något minskade kolhydratintaget som är gynnsamt för en diabetiker.
Lammfärsbiffar med grön wok Foto Mikael Eriksson
Pumpasoppa Foto Mikael Eriksson
Torskrygg med brynt pepparrotssmör och broccolimos med parmesan Foto Mikael Eriksson
Fläskpannkaka med lingon Foto Mikael Eriksson
Halloumipizza Foto Birgitta Höglund
Mjölksyrade morötter med ingefära och citron Foto Birgitta Höglund
Kokboken är en uppdaterad och utökad nyutgåva av Diabeteskokboken för män som kom 2017, den blev glädjande nog väldigt populär och såldes slut efter några år.
De senaste åren har jag några gånger frågat Bookmark Förlag, som övertagit utgivningsrätten, om de har planer på att ge ut den på nytt.
I februari kom så det glädjande beskedet att det ville de göra, då det är en högaktuell bok just nu när så många världen över tyvärr utvecklar diabetes.
Bookmark ville dessutom göra om den rejält och utöka både faktadel och receptdel till en betydligt mer matig bok, som dessutom omfattar alla, inte bara män.
Recepten är som i alla mina kokböcker glutenfria, de är helt fria från socker/sötningsmedel och alla ger en hög mättnadskänsla.
Du får också tips på hur du enkelt kan välja det protein du föredrar, om du vill äta kött, fisk, fågel eller vegetariskt.
Lars-Erik och jag på Bookmarks författarmingel i våras
Nu i vår har jag och Lars-Erik jobbat för fullt på varsitt håll med att vidareutveckla vår gemensamma bok till ”Stora Diabeteskokboken”.
Ett mycket roligt arbete, då jag även skapat och fotograferat många nya recept.
Boken innehåller också en hel del recept från min slutsålda kokbok ”Långkok för LCHF och Paleo”, så det finns verkligen gott om tips som kan locka många till hälsosammare matlagning.
Lars-Erik är själv ett bra exempel på hur maten vi äter kan förändra våra liv till det bättre, han har själv diabetes typ 2 och har under snart 20 år skrivit många böcker i ämnet.
Mixa den varma buljongen med äggen. Det gör att kroppen lättare tar upp proteinet från äggvitan. Blanda ner övriga ingredienser och kör tills smoothien blivit slät.
Häll upp i glas och ät gärna med en sked, då mättar den bättre.
Variera gärna proteindrinken med 1 dl kokosgrädde + 1 dl hett vatten istället för buljong, blanda då gärna i lite gurkmeja, kardemumma och vaniljpulver.
Du kan också göra den på grönkål, rucola, persilja eller andra gröna blad, de innehåller alla väldigt mycket näringsämnen.
Ta gärna med den i termos på skogspromenaden, till gymmet eller som en lätt lunch till jobbet.
Här nedan ser du några av Mikael Erikssons bilder till mina recept i Stora Diabeteskokboken.
Frasig ostomelett med räkor
Korvpanna med ägg, fetaost och bönor
Pulled Chicken Wraps
Ugnsbakad lax med pestotäcke, chèvre, räkor och ägg
För 12 år sen jobbade jag just den här juliveckan under fem dagar tillsammans med suveräne fotografen Mikael Eriksson, vi tog bilderna till det som blev min första kokbok, LCHF för seniorer.
Alla bilder fotograferades hemma i min lägenhet och på balkongen bland blommor och blad.
Gammaldags porslin, loppisfynd och arvegods användes som rekvisita, just för att få till bilder som påminde om den mat många av oss ätit ända sen barnsben, husmanskost som på farmors och morfars tid.
Broccolisoppa från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson
Mandelvåfflor med äggsmör Foto Mikael Eriksson
Pannbiff med stuvad vitkål Foto Mikael Eriksson
Tonfisksallad i den amerikanska utgåvan, Low Carb High Fat Cooking for Healthy Aging
Mandelmusslor med hjortron och grädde ur Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson
En mångårig dröm gick i uppfyllelse, jag fick möjlighet att skriva en egen kokbok, som grädde på moset tillsammans med LCHF-rörelsens grundare Annika Dahlqvist.
Jag hade nämnt den här drömmen en gång för min chef på Kvarterskrogen i Östersund, jag var då kring 25 och hade mitt första jobb som köksmästare. Hans svar blev kort och inte vidare vänligt; Vem skulle vilja läsa en kokbok som du har skrivit?
Tji fick han, det blev väldigt många, i Sverige, Finland, Norge, USA och i många andra länder runtom i världen.
LCHF för seniorer såldes slut för flera år sen, den kom senare ut på nytt förlag i nyutgåvan Gammaldags husmanskost på nytt sätt.
Även den är slutsåld men finns att köpa som E-kokbok.
Sötpotatisplättar från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund
Kokbokstips
Idag startar årets Bokrea, två av mina kokböcker finns med hos Bokus och Adlibris.
”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken” har verkligen förändrat mångas liv sen den kom ut 2018, den blev en stor försäljningssuccé.
Den fick stor uppmärksamhet när den utsågs till ”Best in the World” i sin kategori på den internationella kokbokstävlingen ”Gourmand Awards” i Kina.
Den inbundna kokboken såldes slut så den som nu är med på rean är en nyutgåva i mjuka pärmar, du hittar den för bara 49 kr här på Bokus och här på Adlibris.
Dagens recept på sötpotatisplättar kommer från kokboken ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”, den första av mina sju kokböcker som jag fick förtroendet att fotografera själv.
Det var ett fantastiskt roligt jobb, där jag fick kombinera mina intressen för matlagning, fotografering och natur, då jag tog med alla rätterna utomhus för att ta bilderna.
Nytt år och nya möjligheter, en bra tidpunkt att jobba vidare på att förbättra hälsan.
Det är nu snart 14 år sen jag la om min livsstil och började äta glutenfri lågkolhydratkost.
Jag jobbar dagligen med att försöka förbättra min och Lennarts hälsa här hemma och försöker mig också på att sprida min matfilosofi så mycket jag bara kan genom den här bloggen, på Instagram @birgittahoglundsmat, min Facebooksida och i Facebookgruppen Låt bönor förändra ditt liv!
Och inte minst via mina populära kokböcker, det känns fantastiskt roligt att ha fått möjligheten att skriva hela 7 stycken under loppet av 10 år.
Här nere får du länkar under bilderna till de mest populära receptinläggen, de som fått flest besök under det senaste året.
Nedanför dem hittar du länkar till de kokböcker som fortfarande finns att köpa, du hittar dem också på Biblioteken.
Jag blir väldigt glad om du vill sprida mina recept vidare och du får väldigt gärna köpa någon eller några av mina kokböcker.