Idag bjuder jag på tre olika frukostar som ger gott om energi för att klara av de kalla och mörka dagar vi lever i just nu.
Solen har ju lyst med sin frånvaro så då passar det extra fint med en solgul chiapudding med saffran eller en omelett att förgylla frukostbordet med nu i helgen.
Längst ner i inlägget hittar du några tips om du vill ge bort hårda och matnyttiga julklappar med bestående värde i år.
Blanda alla ingredienser i en matberedare eller mixa med stavmixer.
Fördela smeten i flera mindre glas till en brunchbuffé, i två om du äter den som ensamrätt på frukosten.
Kyl över natten och servera med lingon eller andra bär.
Fetaostomelett 1 port
3 ägg
2 msk vatten
En nypa salt
Lite peppar
25 g msk smör
50 g fetaost
Vispa samman ägg, vatten, salt och peppar lite lätt.
Bryn smöret i en liten stekpanna.
Häll i smeten, rör runt mot botten och lyft liksom upp smeten med en stekspade, då blir omeletten fluffig.
Smula över fetaosten och låt omeletten steka tills den nästan stelnat på ytan, strö gärna över kanel för lite extra julkänsla.
Skaka pannan någon gång under tiden, så smeten inte fastnar.
Vik ihop omeletten och lägg upp på tallrik, garnera med granatäppelkärnor eller lingon, pumpakärnor och några timjankvistar.
Sist men inte minst får du recept på den första sallad jag gjorde när jag började lägga till pre/probiotika i form av bönor och mjölksyrat i min mat.
Det blev den enkla sallad som sen ledde vidare till att jag skrev Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson.
Här har jag serverat den till kokta ägg med smör, nötter och kaffe till.
Bönsallad ca 8-10 port
1 tetra ekologiska svarta bönor à 380 g
1 dl mjölksyrade grönsaker, jag tycker rödbetor är godast
1 dl ajvar relish
2 msk kallpressad olivolja
1 msk äppelcidervinäger
ca 1 tsk örtsalt
Häll upp bönorna i ett durkslag, spola av lagen i kallt vatten och låt rinna av väl.
Blanda ajvar, mjölksyrade grönsaker, olja, vinäger och örtsalt i en bunke.
När jag gör salladen utan de mjölksyrade grönsakerna så serverar jag en sked till maten istället.
Vänd ner bönorna i dressingen, sleva upp i en burk och förvara i kylen.
Jag varierar salladen med kidneybönor och kikärtor, ibland blir det pesto som smaksättning istället för ajvar.
Vill du göra mjölksyrade rödbetor själv därhemma, så har jag ett väldigt gott recept med i bönkokboken som jag länkade till ovanför receptet.
Idag söndag den 26 november är det 15% rabatt på böckerna på Bokus om du handlar för 299 kr och uppger koden BF23 i kassan.
Jag får inget betalt för att jag gör julklappsreklam för Bokus, jag gör det för att de har de lägsta priserna så det inte ska bli så dyrt för dig som vill köpa mina kokböcker.
De finns även i den övriga nätbokhandeln och att köpa eller beställa hem i din lokala bokhandel om du vill gynna dem, du kan också låna alla böckerna på biblioteken.
Jag använder mycket ägg i både mat och bakning, som ett proteinrikt tillägg till frukost och mellanmål eller om jag känner mig lite hungrig på kvällen.
Här får du ett par av mina favoritrecept med ägg, vilken är din äggfavorit?
Jag fick den i min hand för första gången i förrgår, du må tro att det är en häftig känsla att få hålla och bläddra i den kokbok som jag jobbat intensivt med under det senaste halvåret.
Du kan läsa mer om den här på Bokus, som även tagit fram en rabattkod som gäller från och med idag 30/8 till 4/9. Med koden DIABETESKOKBOK får du 40 kr i avdrag på priset.
Här ser du en bild om min första signering av boken, som äger rum på Ecocaféet i Östersund lördag 2/9 kl 12-14. Hoppas vi ses där.
Boken är en mycket utökad och omarbetad nyutgåva av ”Diabeteskokboken för män”, som jag och Lars-Erik skrev 2017.
Den blev väldigt populär och såldes slut för flera år sen, utgivningsrätten togs häromåret över av Bookmark Förlag, ett av Sveriges allra största bokförlag.
I vintras hörde de av sig och ville ge ut boken på nytt, den här gången var vi helt överens om att både texterna om diabetes och recepten skulle uppdateras och anpassas till alla, vilket efterfrågats av många.
Det har varit ett väldigt roligt jobb att komplettera boken med många fler av mina favoritrecept, en del kommer från likaledes slutsålda ”Långkok för LCHF och Paleo”, som var min tredje kokbok.
För att passa familjen likaväl som ensamhushållet, vegetarianen likaväl som pescetarianen och carnivoren, så har jag i alla recept lagt till tips om hur man enkelt väljer det protein som passar en bäst.
Jag har även tagit fram nya, vegetariska recept med innehåll av pre/probiotika som varit på önskelistan hos många av dem som köpte vår förra succébok ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”, som vi skrev tillsammans med Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.
Lars-Erik och jag på Bookmarks förlagsfest i våras
Igår fick jag mail med mycket positiv läsning från vår förläggare Anna Cecilia Weschke på Bookmark.
Det innehöll en recension från BTJ, Bibliotekens tidning, som har högt renommé och läses av de allra flesta i hela bokbranschen.
Jag kan inte publicera hela recensionen då det inte tillåts av BTJ, men det är lovord rakt igenom, så här fin bokrecension har varken jag eller Lars-Erik fått tidigare.
Här några utdrag ur recensionen av Lektör Per Björgell, som ger boken det fina helhetsbetyget 5 av 5 möjliga, med tillägget Briljant.
Nedanför recensionen ser du några av mina och Mikael Erikssons bilder från boken.
”God mat förlänger livet”, står det på bokens baksida. Det känns som att det stämmer när man läser denna text- och kokbok, med recept och råd för stabilt blodsocker. Birgitta Höglund är en erfaren kock och matskribent. Lars-Erik Litsfeldt skriver om diabetes och kost, och båda har skrivit flera böcker.
Det roliga med Stora diabeteskokboken är att allt är så inspirerande och gott, vare sig man har diabetes eller ej. Det rör sig om fantasifulla rätter med fin smaksättning och variation.
Lars-Erik Litsfeldts texter om och för diabetiker, typ 1 eller främst typ 2, är bra och hänger med i den medicinska trenden. Läs om resistent stärkelse, GLP-1, probiotika och tarmflora, insulin, kolesterol och olika målsättningar, inte minst det något minskade kolhydratintaget som är gynnsamt för en diabetiker.
Lammfärsbiffar med grön wok Foto Mikael Eriksson
Pumpasoppa Foto Mikael Eriksson
Torskrygg med brynt pepparrotssmör och broccolimos med parmesan Foto Mikael Eriksson
Fläskpannkaka med lingon Foto Mikael Eriksson
Halloumipizza Foto Birgitta Höglund
Mjölksyrade morötter med ingefära och citron Foto Birgitta Höglund
Vilken sommar vi fått här i Jämtland, högsommarvärmen har legat parkerad här i över en vecka nu.
Vi har passat på att njuta av picknickmat på stränderna runt Storsjön och sena kvällar på balkongen bland alla blommor, som växer så det nästan hörs.
Lennarts dotter och ena dotterdotter kom på besök några dagar och vi fick visa många av våra favoritplatser, vi kunde sitta ute och äta flera timmar utan att bli störda av en enda mygga.
Som du kanske märkt så har jag inte skrivit så mycket härinne den senaste tiden.
Dels på grund av en eländig rygg efter att jag fick ett diskbråck i mars, som fortfarande gör att jag inte är i så fin form.
Dels för att jag haft ett spännande skrivjobb som tagit upp en hel del av min datortid de senaste månaderna, så jag har fått prioritera det framför att vistas på sociala medier.
Jag kommer snart att kunna berätta vad det är jag jobbat med, fram till dess får du passa på att njuta av några snabbfixade små rätter som passar bra till midsommarbuffén.
Först ut är en matjesmousse som blir väldigt god bara som den är på en silltallrik eller som en klassisk matjestårta.
Skär matjessillen i små tärningar, blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter.
Krama ur och smält bladen på svag värme i sillspadet.
Vispa grädden rätt fast. Blanda färskosten med crème fraiche, gräslök och kryddor, rör ner sillbitarna.
Ta en matsked av röran och blanda med gelatinet, innan du blandar ner det, då minskar risken att gelatinet ska stelna i klumpar.
Vänd försiktigt ner den vispade grädden, låt stå i kylen minst 3-4 timmar, så stelnar den till en mousse.
Spola en sked i varmt vatten och forma moussen till ägg eller fyll den i glas eller små formar innan den kallnar, eller så gör du den som matjestårta till en buffé.
Finns det något mer njutbart än jordgubbar på midsommar? Här bjuder jag på två goda tillbehör.
Du kan använda kardemummacrèmen i första receptet som fyllning i en tårta om du vill, testa gärna mitt populära tårtrecept.
Jordgubbar med kardemummacrème 2-3 port
2 dl crème fraiche
½ tsk nymald kardemumma
1 krm vaniljpulver eller vaniljextrakt
Vispa crème fraichen riktigt hårt med elvisp, tar uppåt 4-5 min.
Den blir så hård att den går att spritsa, om man vill. Rör ner vanilj och kardemumma.
Lägg upp i glas och garnera med jordgubbar.
Är du mer lagd åt glasshållet, så är den här vaniljparfaiten väldigt god till gubbarna.
Vaniljparfait 4 port
1½ dl vispgrädde
2 äggulor
½-1 msk valfri sötning
1 krm vaniljpulver
Vispa äggulor och den sötning du föredrar riktigt hårt.
Vispa grädde och vaniljpulver men inte alltför hårt, för då blir parfaiten inte så len.
Rör ner lite av grädden i äggulesmeten och vänd sen ner resten försiktigt.
Häll upp i små skålar, glas eller koppar.
Ställ i frysen 3-4 timmar, ta sen fram parfaiten och ställ i kylen en stund att tina innan serveringen, så kommer smakerna fram mer.
Har du glassmaskin så kan du köra smeten i den istället så får du en riktigt god vaniljglass.
Receptet ger 4 små portioner, vill du göra den till fler så är det bara att dubbla ingredienserna.
Idag kommer del 3 i min serie med recept till julbordet, här bjuder jag på mina bästa tips för ett lite mindre sött godisbord än vad de flesta är vana vid.
Visst vill jag också njuta av både glögg och konfekt under helgerna, men jag mår så mycket bättre utan vitt socker.
Sötningsmedel är inte heller något jag gillar, tycker de ger en konstig bismak.
Jag väljer att söta lätt med lite honung eller torkad frukt eller bär, men du använder förstås det du tycker är bäst för dig.
Läs gärna mer om min matfilosofi och de sju kokböcker jag skrivit i det här inlägget, du får recept från flera av dem idag.
Bakboken utsågs under 2021 till Sveriges bästa hälsokokbok på Gourmand Awards i Paris, en mycket hedrande utmärkelse.
Extra stolt över det eftersom jag själv tagit alla bilder till boken, de flesta ute på ett sommarfagert Djurgården.
Pepparnötter med ädeloströra ca 20 st
6 torkade plommon
50 g smör eller kokosolja
½ dl pepparkakskryddor
2 ägg
2 dl hasselnötsmjöl
2 dl mandelmjöl
2 msk psylliumhusk
2 tsk bakpulver
Ca ½ tsk salt
Ädeloströra:
100 g ädelost
1 dl crème fraiche
Skär plommonen i små bitar och koka upp med smöret och pepparkakskryddorna. Låt svalna och mixa sen ner äggen.
Sätt ugnen på 175˚. Blanda samman de torra ingredienserna i en bunke. Rör ner äggblandningen och blanda om väl. Låt degen svälla i tio minuter.
Knåda ihop degen och forma till små bollar, lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt och platta till lite.
Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna på galler. Förvara i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.
Ädeloströran gör du genom att mixa ihop ädelost och crème fraiche tills det blir slätt. Fyll i spritspåse med stor tyll, lägg den i kylen en timme så den blir fast.
Spritsa pepparnötterna strax innan serveringen. Jag garnerade med tunna klyftor av färska plommon och en liten timjankvist.
Tips:
Servera pepparnötterna till ostbrickan eller som ett tilltugg till julglöggen.
Du kan ta bara hasselnötsmjöl eller mandelmjöl, jag tycker kombinationen av dem båda blir god.
Tål du inte nötter och mandel så använd pumpafrömjöl istället.
Här kommer ytterligare ett recept från bakboken som passar riktigt bra nu till jul.
Raw kokoskaka med tranbär och choklad ca 15 st
1 dl torkade tranbär
1 dl kokossmör
2 msk smält, ekologisk kokosolja
Ca 1 tsk flingsalt
50 g mörk choklad 80-90%
½ dl rostade hasselnötter
Mixa hälften av tranbären med kokossmör, kokosolja och smulat flingsalt.
Saltet framhäver chokladsmaken, smaka av hur mycket du tycker är lagom.
Finhacka chokladen och nötterna. Spara några hela tranbär, små chokladbitar och hackade nötter till garnering, hacka resten av bären fint.
Vänd ner det hackade i smeten och skeda upp i småbrödsformar.
Stick ner några bär och chokladbitar i varje kaka.
Strö över lite nöthack och saltflingor, tryck till lite så de fastnar i chokladsmeten.
Ställ i kylen att stelna 1 timme, ta ur kakorna ur formarna.
Förvara i kylen men ta fram en stund innan serveringen, då kommer smakerna fram mer.
Tips: Variera smaksättningen med andra torkade bär eller bärpulver.
Vill du inte ha nötter i så kan du använda hackade pumpafrön istället.
Chokladdoppade kokoskakor från Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson
Chokladdoppade kokoskakor 25 st
50 g rumsvarmt smör
1 dl grädde
½-1 msk valfri sötning
1-2 krm äkta vaniljpulver
200 g kokosflingor
100 g mörk choklad 70-90%
Ev några rutor vit choklad
Vispa smör, sötning och vaniljpulver fluffigt med elvisp.
Tillsätt grädden under fortsatt vispning och rör ner kokosflingorna, ställ i kylen att stelna en halvtimme.
Rulla till matskedsstora bollar och platta till dem lite, kyl en stund till innan de doppas i choklad.
Smält mörk och vit choklad i varsitt vattenbad, den mörka i en smal bunke så kakorna kan doppas helt i den smälta chokladen.
Doppa kakorna genom att lägga dem på en gaffel, sänk hastigt ner den i chokladen, som är så djup så de kan bada helt i den.
Slå lätt med gaffeln mot kanten på bunken, så överflödig choklad rinner ner och dra undersidan av gaffeln mot kanten.
Fös sen försiktigt av kakan från gaffeln med en annan gaffel över på ett galler.
Gör en liten spritspåse av smörpapper eller använd en plastpåse med ett litet hål klippt i ett hörn.
Spritsa mönster med den vita chokladen och ställ i kylen att stelna.
Här har jag spritsat en spiral och dragit med en tandpetare in mot mitten.
Vill du inte använda den söta, vita chokladen till garnering så kan du lägga på en halv valnöt istället innan chokladen stelnar.
Koka upp bären, ta från spisen och rör ner smöret så det smälter och låt svalna.
Skär aprikoserna i mindre bitar, mixa dem med hallonröran, pekannötter och limesaft i en matberedare tills allt blandats väl och nötterna hackats till småbitar.
Ställ i kylen att stelna en halvtimme, så smeten blir lätt att rulla till bollar.
Fukta händerna lätt i kallt vatten mellan bollarna så går de lättare att få jämna och fina.
Ställ in dem i kylen att stelna en halvtimme.
Innan serveringen rullar du bollarna i hallonpulvret så de täcks runtom.
Enklast går det om du häller pulvret i en liten rund skål och lägger ner bollarna en i taget och låter dem rulla runt.
Förvara i en burk i kylen eller frys in och ta fram eftersom.
Kokosbollar à la Bounty ca 20 st
2 ½ dl kokosgrädde
1 + 2 dl kokosflingor
1 dl kokosolja
1 krm vaniljpulver
½ krm salt
1 msk valfri sötning
ca 1 dl extra kokosflingor till garnering
Blanda allt utom 2 dl kokosflingor i en kastrull.
Koka upp och låt puttra på svag värme i 15 minuter, rör då och då, låt smeten svalna en stund.
Rör ner de resterande kokosflingorna, så blir smeten lite torrare och lättare att forma när den stelnat.
Ställ i kylen att stelna en timme.
Ta upp matskedsstora bitar med en sked och rulla till bollar och lägg på ett fat.
Häll kokosflingor i en liten skål och lägg ner de rumstempererade bollarna en och en.
Rulla runt dem i kokosen så det täcker ordentligt runtom.
Förvara i burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in.
För bollar med lite annan smak, så tillsätt 1 tsk kardemumma eller rivet skal av en ekologisk lime eller citron.
Fick tips av en läsare som hade blandat i saffran i smeten, det låter riktigt gott.
Bollarna blir också väldigt goda att doppa i mörk choklad.
Gelégodis
1 liter svarta vinbär, hallon eller blåbär
2 lime
1 burk à 230 g kokosnötsmör (eller kokosolja)
12 blad gelatin (6 tsk gelatinpulver)
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.
Koka upp bären och rör ner pressad limesaft, ta gärna med fruktköttet också som fastnat i pressen.
Blanda ner kokossmöret och de urkramade gelatinbladen. Rör så bladen smälter och mixa så slätt det går.
Använder du gelatinpulver så rörs det ner i den varma bärmassan innan du mixar.
Häll upp i konfektformar av silikon eller i en form. Ställ i kylen att stelna till nästa dag.
Skär gelén i lagom stora bitar. Förvara bitarna under plast i kylen.
Det här blev en rätt stor sats, så jag stoppade en form i frysen för att ta fram senare.
Smält den då på nytt och ställ att stelna, så blir den fast och fin igen.
Äppelmarmelad
2 röda, ekologiska äpplen
2 lime
1 citron
1 msk valfri sötning
5 blad gelatin
Dela äpplena och gröp ur kärnhuset. Riv dem på grova sidan av rivjärnet med skalet kvar, rätt ner i en vid kastrull.
Skalet ger en vacker rosa färg åt marmeladen och är nyttigt, om man väljer ekologiskt odlat.
Pressa saften ur citrusfrukterna och häll över äpplena. Koka upp och låt småputtra på svag värme i 10 minuter.
Blötlägg under tiden gelatinbladen i minst fem minuter i en bunke med kallt vatten.
Krama ur vattnet ur bladen och rör ner dem i det färdigkokta moset.
Låt äppelmoset svalna en stund innan honungen rörs i. Då förstörs inte honungens alla goda egenskaper av värmen.
Täck en liten fyrkantig form, ca 15×18 cm, med plastfilm.
Häll moset i formen, dra även plast över och ställ i kylen att stelna till nästa dag.
Strö kokos i ett lager över en skärbräda, stjälp upp marmeladen på kokosen och tryck lite så det fastnar.
Ta bort plasten och skär marmeladen i små fyrkantiga bitar.
Häll kokos i en liten bunke, lägg ner bitarna en och en. Vänd och tryck till så det fastnar flingor runt om.
Lägg upp bitarna på ett fat och låt stå i kylen och torka till nästa dag.
Förvara mellan lager av smörpapper i en burk i kylen. Marmeladen håller ca 1 vecka i kylen.
Moccatryfflar från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken Foto Veronica Kindblad
Moccatryfflar ca 20 st
2 dl kokta borlottibönor
2 dl cashewnötter
50 g mörk choklad 80-90%
50 g smör/kokosolja
½ dl starkt kaffe, gärna espresso
1 tsk vanilj, pulver eller extrakt
ca 1 krm salt
Smält smöret tillsammans med kaffe, chokladen bruten i bitar, vanilj och lite salt.
Saltet förhöjer chokladsmaken, det behövs bara lite grann.
Smaka dig fram till hur mycket du tycker blir gott, låt chokladsmeten svalna.
Mixa bönor och cashewnötter fint i en matberedare eller med stavmixer.
Mixa ner chokladblandningen i bönmoset.
Ställ i kylen att kallna ordentligt, gärna till nästa dag.
Rulla små bollar av smeten, kyl en stund till.
Doppa tryfflarna i smält choklad, kakao, kanel eller kokosflingor.
Kyl igen och förvara dem i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.
Börja med lingontoppingen, lägg cashewnötter och aprikoser i en bunke med vatten och låt stå över natten.
Skölj och låt dem rinna av väl och mixa slätt med lingon och kokosolja i en matberedare, häll upp i en bunke.
Diska ur och torka matberedarskålen, mixa solroskärnor till grovt mjöl tillsammans med kakao och flingsalt.
Skär dadlarna i mindre bitar och blanda ner dem, jordnötssmör och kokosolja, mixa snabbt ihop till en fast deg.
Klä en mindre form, ca 15×20 cm, med smörpapper eller plastfilm och tryck ut degen i formen till en jämn kaka.
Bred över toppingen med hjälp av en slickepott, släta ut så det blir ett jämnt lager.
Täck över och ställ kakan i kylen att stelna över natten.
Skär i avlånga eller fyrkantiga små bitar. Förvara i en burk i kylen eller i frysen och ta fram eftersom att tina i kyl.
Tips: Du kan variera chokladkakan med pumpakärnor och mandelsmör, smaksätt gärna med lite vaniljpulver, pepparmintsolja eller rivet, ekologiskt apelsinskal.
Toppingen blir också god och vacker med körsbär, blåbär eller vinbär.
Om du använder en mindre springform så blir kakan fin att garnera med vispad grädde/kokosgrädde, bär och citronmeliss som tårta.
Bilden tog jag en tidig sommarmorgon vid Isbladskärret på Djurgården, en av mina favoritplatser i Stockholm.
I bakboken har jag valt torkad och färsk frukt och rotfrukter som sötning istället för socker, det ger en väldigt mild och god sötma till godis och bakverk.
Jag har använt hampafrön till de här tryfflarna, de har ett högt proteininnehåll och både god smak och konsistens, du hittar dem i hälsokostbutiker.
Du kan byta ut dem mot samma mängd kokosflingor om du har det hemma.
Vill du hellre göra konfekt utan frukt så kommer ett recept på ischoklad med kardemumma längre ner i inlägget.
Fikontryfflar med apelsin ca 15 st
1 ekologisk apelsin, rivet skal och saft
6 torkade fikon
50 g rumstempererat smör eller kokosolja
2 dl skalade hampafrön
Att rulla i:
½ dl skalade hampafrön
Tvätta apelsinen och torka den väl. Riv skalet fint och pressa ur saften. Skär fikonen i bitar och mixa dem med smör och apelsinsaft.
Rör ner hampafrön och apelsinskal, blanda om väl. Ställ in bunken i kylen i en timme. Fukta händerna i kallt vatten och forma smeten till små bollar.
Rulla dem i en liten skål med hampafrön, tryck till lätt så det fastnar runtom. Lägg på ett fat och ställ in i kylen att stelna. Förvara tryfflarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.
Tips:
Du kan variera smaksättningen genom att använda andra torkade frukter och tillsätta mixade pumpafrön, krossade valnötter eller sesamfrön istället för hampafrön.
Tryfflarna blir också goda att rulla i kanel, kakao eller bärpulver.
Ischoklad med kardemumma
100 g mörk choklad 70-90%
50 g kokosolja
1-2 tsk mald eller stött kardemumma
1 krm vaniljpulver
Lite smulat flingsalt
Smält chokladen i vattenbad och rör ner kokosoljan.
Blanda ner kardemumma och vanilj, smaksätt med lite salt, det lyfter fram chokladsmaken.
Häll chokladsmeten i ett litermått och fyll upp i knäckformar, låt stelna i kylen.
Klicka på bilden nedan så kommer du till ett inlägg med hallontryfflar, ischoklad smaksatt med julkryddor och med mandel och torkade bär.
Idag är det en stor dag för mig, nu släpps nämligen min första bakbok.
Det är den sjunde i raden av mina kokböcker och nummer 7 är mitt lyckotal, så jag hoppas verkligen att den kommer att uppskattas av många runtom i landet.
Jag fick förfrågan från Annika Bladh på mitt förlag Bladh by Bladh redan i början på maj ifjol, om jag kunde tänka mig att skriva en bakbok.
Om jag kunde, det har varit en dröm sen länge att få samla mina bakidéer i bokform, många av mina läsare har också bett mig om det genom åren.
Det har varit en stor ära att jag än en gång fick förtroendet att fotografera min kokbok själv, det gjorde förstås jobbet ännu roligare.
Jag har genom åren lärt mig litegrann om matfoto av de duktiga proffs jag jobbat med i mina tidigare kokböcker.
Små pekannötsmuffins med äpple
Jag har ingen avancerad fotoutrustning utan använder det naturliga ljuset från morgonsolen för att få till lyster i bilderna, så det blev till att kliva upp riktigt tidigt många morgnar under förra sommaren.
Att skapa recept helt utan vitt socker och sötningsmedel och istället använda bara naturlig sötma från frukt blev en spännande utmaning.
Jag blev faktiskt förvånad själv flera gånger vilka underbara smaker som lockades fram hos bokens söta bakverk av torkade och färska frukter och bär.
För dig som hellre äter salta bakverk så ägnas tre av bokens sju kapitel åt matbröd, våfflor, kex, pajer, piroger, smörgåstårta och andra läckra smårätter.
Ostpiroger med kantareller och örter
Boken finns här på Adlibris, du kan också be din lokala bokhandlare eller bibliotek att ta hem den.
Idag bjuder jag på ett recept från min bakbok ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”, som kommer ut i handeln på onsdag till veckan.
Jag fick hem förhandsexemplaret av boken häromdagen, så roligt att få se recepten och bilderna ”på riktigt”.
Jobbet med bakboken var väldigt roligt, det här är andra gången som jag förutom att skapa alla recept även fick ta alla bilderna själv.
Mjuk citronkaka med dadlar, raw kokoskaka med tranbär och mörk chokladkaka med plommon
Jag tillbringade många timmar ute på Djurgården och på andra platser runtom i Stockholm förra sommaren, dels för att hitta de vackraste platserna för fotograferingen och sen tillbaks med bakverk och porslin.
Här kan du läsa mer och ta del av ett av bokens salta recept, pizzamuffins.
Den här lilla kakan är en av mina absoluta favoriter från boken, en energifylld godisbit som passar lika bra till fikat som till återhämtning efter träningen.
Kokossmör hittar du i välsorterade butikers bakhyllor, vill du göra själv så ta en titt här i guldgruvan Paleoskafferiet.
Raw kokoskaka med tranbär och choklad ca 15 st
1 dl torkade tranbär
1 dl kokossmör
2 msk smält kokosolja
Ca 1 tsk flingsalt
50 g mörk choklad 80-90%
½ dl rostade hasselnötter
Mixa hälften av tranbären med kokossmör, kokosolja och smulat flingsalt.
Saltet framhäver chokladsmaken, smaka av hur mycket du tycker är lagom.
Finhacka chokladen och nötterna. Spara några hela tranbär, små chokladbitar och hackade nötter till garnering, hacka resten av bären fint.
Vänd ner det hackade i smeten och skeda upp i småbrödsformar.
Stick ner några bär och chokladbitar i varje kaka.
Strö över lite nöthack och saltflingor, tryck till lite så de fastnar i chokladsmeten.
Ställ i kylen att stelna 1 timme, ta ur kakorna ur formarna.
Förvara i kylen men ta fram en stund innan serveringen, då kommer smakerna fram mer.
Tips: Variera smaksättningen med andra torkade bär eller bärpulver.
Vill du inte ha nötter i så kan du använda hackade pumpafrön istället.
Svaret blev självklart ja, jag har alltid tyckt mycket om att baka och många har genom åren bett mig om att göra en bakbok.
Jag hoppas mina bakverk kommer att spridas runt landet, till glädje både för hemmabagaren och för alla oss som vill kunna njuta av gott glutenfritt även ute på caféer/restauranger.
I min förra kokbok tog jag alla bilder i den jämtländska naturen, jag fick även denna gång det hedersamma uppdraget att fotografera själv.
På grund av Coronapandemin så blev det den här gången min andra hemstad Stockholm som fick visa upp sina vackraste sidor.
Jag hade ett riktigt roligt jobb under sommaren med att ta fram alla nya recept och fotografera dem ute i sommargrönskan, det blev många och långa promenader ute på Djurgården för att hitta de allra vackraste miljöerna.
Blir du intresserad av bakboken så kan du läsa mer om och lägga in en bevakning på den här på Adlibris och här på Bokus, så får du ett mail från dem när boken släpps under våren.
Somrigt fika med mjuk citronkaka med dadlar, raw kokoskaka med tranbär och mörk chokladkaka med plommon
Idag får du ett recept från bokens salta avdelning, där jag samlat många läckerheter som passar lika bra till frukost, lunch eller kvällsfikat därhemma som till en god picknick ute i det fria, något många glädjande nog börjat njuta av under året som gått.
Bokens söta avdelning har fått en naturligt god sötma från olika frukter och bär, både färska och torkade.
Jag använder varken vitt socker, honung eller sötningsmedel i recepten, men vill du så kan du förstås ändra till den typ av sötning du föredrar.
Recepten är i möjligaste mån anpassade för dem som äter mejerifritt och alla är förstås glutenfria.
Idag bjuder jag på pizzamuffins från boken, något som passar extra bra just på nyårsdagen då pizza brukar vara det många vill äta om man ser till bloggens sökstatistik genom åren.
De här muffinsarna passar fint att ta med på en picknick, så packa en korg och njut av årets första dag i naturen.
Efter receptet följer några fler av mina bilder från Baka med frukt & grönt, så du får se lite mer av vad den innehåller.
Pizzamuffins ca 6 st
1 dl mandlar
1 medelstor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 tsk torkad oregano eller 1 msk färsk
2 ägg
2 dl crème fraiche eller kokosgrädde
1 dl sockerfri chilisås
½–1 tsk chiliflingor
½–1 tsk salt
2 dl mandelmjöl
2 tsk psylliumhusk
2 dl riven, vällagrad ost
1 stor tomat
18 svarta oliver
Sätt ugnen på 200˚. Hacka mandlarna grovt. Skiva lök och vitlök och bryn dem lätt i olivoljan, rör ner oreganon och låt svalna.
Vispa samman ägg, crème fraiche och chilisås. Vänd ner den brynta löken, chiliflingor och salt, börja med den mindre mängden och smaka dig fram när smeten är klar.
Blanda mandelmjöl med psylliumhusk, vänd ner det i smeten tillsammans med den rivna osten, smaka av om du vill ha mer kryddning.
Halvera tomaten och skär den i tunna skivor. Smörj en muffinsform med lite olivolja och klä väggarna med tomatskivor. Rör om i smeten och fyll formarna till 2/3, garnera med oliver som du trycker ner lite lätt.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills äggstanningen blivit fast. Låt muffinsen svalna i formen, skär med en smal kniv längs kanten innan du försiktigt lyfter ur dem.
Tips:
Pizzamuffins är väldigt goda att äta kalla och passar därför fint att ta med på en utflykt eller resa.
Här kan du variera fyllningen med just det du tycker smakar bäst på en pizza.
Istället för mandelmjöl så kan du använda till exempel mjöl gjort på pumpa- eller solrosfrön och grovhackade frön så det blir lite tuggmotstånd.
Osten kan bytas ut mot riven fetaost och/eller gräddost, för en mejerifri variant kan du riva tofu istället.
Hela satsen kan gräddas i en pajform, öka då gräddningstiden till ca 30 minuter.
Idag tipsar jag om vännerna Jenny och Magnus Anderssons härliga bakbok Nyttigare Gott som kan passa fint nu till Fars dag eller som julklapp.
Jag har följt parets blogg Under vårt tak i många år och vi har även blivit vänner i den verkliga världen, utanför internet.
Jennys och Magnus ödmjukhet och vänlighet lyser alltid igenom i det de skriver på sin blogg och i andra sociala medier, något som verkligen är uppskattat i dessa orostider.
Här en bild från ett besök under deras tak för några år sen, då de bjöd på en riktigt njutbar middag och gott fika.
Här hittar du min recension av deras tidigare kokbok, med just titeln Ren & Naturlig Mat,
Jag fick provsmaka några rätter som de skapat till den boken under middagen, kan intyga att det var mycket gott.
Nyttigare Gott är en bakbok helt i Paleo-kostens anda, alltså helt glutenfri, mjölkfri (förutom ghee) och utan vitt socker.