Glutenfritt bröd med zucchini, ost och timjan

Bröd med smak av sommar

Hoppas du har och har haft en härlig sommar, var du än befunnit dig.

Jag har haft det riktigt bra, trots att vädret varit lite väl upp och ner här i Jämtland.

Tog helt ledigt från bloggandet några månader, men nu tänkte jag börja uppdatera här lite då och då.

Bloggen firade hela 13 år den 11 juni, det har blivit väldigt många timmars skrivande härinne genom åren, så det var skönt med lite ledigt må du tro 🙂

Jag har inte bara legat på latsidan under sommaren, så gott som dagligen har jag delat med mig av recept på Facebook och Instagram @birgittahoglundsmat.

Där hittar du mycket smått och gott om du känner att du behöver lite inspiration så här efter semestern och så får du se lite bilder från min sommar, här nedan några av dem.

Östersund

Dagens recept kommer från min sjunde kokbok, ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.

I länken ovan kan du läsa mer om den på Adlibris där den nu är på rea för bara 159 kr, här finns den hos Bokus.

Bakboken, som blev den andra där jag fick det stora förtroendet att ta alla bilder själv, har blivit riktigt populär.

Jag har fått så många förfrågningar genom åren om jag inte kunde skriva en bakbok, det var verkligen roligt att mitt förlag Bladh by Bladh också tyckte att det var en bra idé.

Här en bild från en artikel med fem av mina bakrecept i tidningen Land förra veckan.

Så roligt att få vara med där, har läst den i många år då vi hade den i mitt barndomshem.

Boken har även uppmärksammats internationellt och utsågs till Sveriges bästa hälsokokbok 2021 på kokbokstävlingen Gourmand Awards i Paris.

Jag har märkt att vi är många nu som tycker om att använda naturliga ingredienser och smaker i bakverk och matbröd.

Det känns verkligen roligt att få ta del av många positiva röster från de som läst den, både bland dem jag träffat personligen och via meddelanden och mail.

Här en röst om boken som gjorde mig riktigt glad:

”Birgitta Höglund är min favoritkock. Nu har hon kompletterat raden av kokböcker med denna om bakning.
Det är en vacker, färggrann bok med inspirerande foto av författaren. Vilka miljöer!

Trots att en del recept innehåller nötter och mandel (som jag inte tål) så finns gott om alternativ för oss allergiker.
Författaren visar återigen att det går utmärkt att avstå från gluten och raffinerat socker.

En bok som får mig att njuta av både innehåll och omslag.”

Har du köpt min bakbok så blir jag väldigt tacksam om du vill ta dig tid att dela den i dina sociala medier, skriva en liten recension eller gilla bokens sida inne hos någon av nätbokhandlarna.

Ditt stöd betyder mycket för mig ❤

Zucchinibröd med gräddost och timjan 1 bröd

3 ägg

1 dl vatten

2 msk kallpressad olivolja

Ca ½ tsk salt

3 dl grovriven zucchini

2 dl riven gräddost

½ dl finhackad, färsk timjan eller
1 msk torkad

3 dl mandelmjöl

1 dl sesamfrön

2 msk psylliumhusk

1 msk bakpulver

Till garnering:
2 msk kallpressad olivolja

1–2 msk små färska timjankvistar
eller 1 tsk torkad

1 msk flingsalt

Sätt ugnen på 175˚. Vispa ihop äggen med vatten, olivolja och salt. Rör ner zucchini,
ost och timjan.

Blanda mandelmjöl, sesamfrön, psylliumhusk och bakpulver, vänd ner i äggsmeten
och låt svälla i 10 minuter.

Smörj en rund springform eller fyrkantig glasform på 1 ½ liter med olivolja. Häll i
smeten och släta till med slickepotten.

Ringla över olivoljan och strö över timjanblad och smulat flingsalt jämnt fördelat
över brödet. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Ta ut och låt svalna en stund
i formen.

Lossa kanten på springformen eller använd en stekspade för att lossa den från
kanten och botten i glasformen.

Flytta över brödet med hjälp av stekspaden till ett
galler och låt kallna. Lägg sen in det i en påse i kylen ett par timmar innan brödet
skärs upp, så håller det ihop bättre.

Innan serveringen kan du sätta in bitarna i ugnen på ett galler i 150˚ i några minuter.

Tips
Zucchinibrödet passar väldigt bra till soppa eller som botten till pizza eller varm
smörgås.

Variera gärna smaksättningen med andra örter och ostar eller tryck ner oliver och torkade tomater som till focaccia.

Det här zucchinibrödet passar fint både till augustis kräftskivor eller som botten till en smörgåstårta, i boken hittar du recept på en sån med smakrika fyllningar.

Jag gjorde den som bakelse till bilden nedan, den blev väldigt god kan jag lova.

Vill du läsa mer om mig, min mat och de övriga kokböckerna så gå gärna in via den här länken.

Vårgröna våfflor

Tips till våffeldagen

Eftersom jag skriver nya inlägg varje söndag här på bloggen, så får du idag ett riktigt gott och annorlunda våffelrecept att testa på våffeldagen, som i år infaller nu på fredag den 25 mars.

De här gröna ärtvåfflorna gjorde jag till kokboken ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.

Här nedan ser du en bild från Svenska Celiakiförbundets medlemstidning, där jag delar med mig av tre recept från bakboken.

En bok inte bara för dem som inte tål gluten utan för alla som vill njuta av naturligt goda bakverk.

Den innehåller mängder av godsaker, de söta är smaksatta med frukt, bär och rotfrukter, de salta med grönsaker och örter.

Jag blir förstås väldigt glad om du vill köpa bakboken, till dig själv eller som en vårpresent.

Vill du ta del av mina mattips lite oftare så följ mig gärna här på Instagram eller på Facebook, där lägger jag ut recept så gott som dagligen.

Gröna ärtvåfflor med halloumi ca 4 st

4 dl små, gröna ärter

200 g halloumi

2 äggvitor

Ev ½ krm salt

2 msk smält smör till våffeljärnet

Riv halloumin grovt och mixa tillsammans med ärter och äggvitor. Låt stå och svälla i tio minuter, smaka av om smeten fått lagom sälta av halloumin, annars saltar du lite extra.

Värm under tiden upp våffeljärnet. Pensla ordentligt med det smälta smöret, lägg ihop järnet så det blir riktigt varmt igen.

Häll i ca 1½ dl av smeten i järnet beroende på storleken på ditt järn, bred ut den mot kanterna.

Lägg ihop och grädda i 3-5 minuter, öppna inte förrän mot slutet av gräddningen. Låt svalna på galler och värm 1 minut på 175˚ innan serveringen.

Tips: Servera våfflorna med till exempel en hummus på mjölksyrade rödbetor. Recept på det hittar du i en av mina tidigare böcker, Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Våffelhjärtana är också goda att ta med som utflyktsmacka eller serverade som en liten förrätt.

Vill du göra en helt mejerifri variant så vispa 4 msk kikärtsspad som ersättning för äggvitorna och riv tofu istället för halloumi. Tillsätt då 1 tsk psylliumhusk till smeten så håller våfflorna ihop bättre.

Här nedan ser du en annan typ av ärtiga våfflor, de finns med i kokboken ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

En annan typ av våffla med matigt tillbehör hittar du här, mina populära mandelvåfflor finns i den här länken.

Och här hittar du recept på chokladvåfflor från bakboken, om du hellre vill ha våfflan till efterrätt 🙂

Chokladvåfflor
Ärtiga våffelmackor
Glutenfria våfflor till söndagsbrunchen

Söndagsfrukosttips

Har du provat att göra våfflor på mandelmjöl? Det blir väldigt gott och mättande, perfekt till söndagens brunch.

Här har jag gjort en smakrik laxröra till, men de är förstås goda även med bär och grädde till.

Jag brukar ta med våfflor som dubbelmackor med ost och mesost på utflykter, det gjorde min mamma ofta som fika till skidturerna när jag var barn.

De passar perfekt att stoppa ner i ryggsäcken tillsammans med en termos med varm choklad eller buljong.

Mandelvåfflor 2 stora eller 4 små

2 ägg

1 dl grädde/kokosgrädde

1 dl mandelmjöl

2 tsk psylliumhusk

2 msk smält smör

1 tsk bakpulver

1 krm salt

Vispa ägg och grädde, tillsätt psylliumhusk och mandelmjöl under vispning.

Rör ner drygt hälften av det smälta smöret i äggsmeten, smaksätt med salt och låt smeten svälla ca 20 minuter.

Pensla det varma våffeljärnet ordentligt med smör.

Fäll igen locket så järnet blir riktigt varmt igen innan du lägger i smeten.

Den blir ganska fast, rör om ordentligt och bred ut den lite med en sked över järnet.

Grädda våfflan gyllenbrun, det tar ett par minuter, låt dem svalna på galler.

Våfflorna går fint att lösfrysa för att värma på några minuter i ugnen innan serveringen.

Laxröra med soltorkad tomat

100 g rökt eller gravad lax

1 liten burk Keso

1 dl majonnäs

4 soltorkade tomater

2 msk hackad citronmeliss

1 msk hackad Gräslök

1 krm chiliflingor

Lite smulat flingsalt

Skär laxen i små tärningar. Blanda keso, majonnäs och örter. Rör ner lax och kryddor.

Jag serverade laxröran som ägg på våffelhjärtan med avokado och lite extra majonnäs.

Här nedan ser du några andra exempel på våfflor från min senaste kokbok ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.

Bakboken blev utsedd till Sveriges bästa hälsobok 2021 på den internationella kokbokstävlingen Gourmand Awards i Paris.

Chokladvåfflor
Ostvåfflor/Chaffles
Fikontryfflar med apelsin och ischoklad

Naturligt gott julgodis

Så här dan före dan före dopparedan bjuder jag på några läckra godbitar att njuta av i julhelgen.

Först ut kommer en fikontryffel från min sjunde kokbok ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.

Bilden tog jag en tidig sommarmorgon vid Isbladskärret på Djurgården, en av mina favoritplatser i Stockholm.

I bakboken har jag valt torkad och färsk frukt och rotfrukter som sötning istället för socker, det ger en väldigt mild och god sötma till godis och bakverk.

Jag har använt hampafrön till de här tryfflarna, de har ett högt proteininnehåll och både god smak och konsistens, du hittar dem i hälsokostbutiker.

Du kan byta ut dem mot samma mängd kokosflingor om du har det hemma.

Här hittar du en annan godsak från bakboken, raw kokoskaka med tranbär och choklad.

Vill du hellre göra konfekt utan frukt så kommer ett recept på ischoklad med kardemumma längre ner i inlägget.

Fikontryfflar med apelsin ca 15 st

1 ekologisk apelsin, rivet skal och saft

6 torkade fikon

50 g rumstempererat smör eller kokosolja

2 dl skalade hampafrön

Att rulla i:

½ dl skalade hampafrön

Tvätta apelsinen och torka den väl. Riv skalet fint och pressa ur saften. Skär fikonen i bitar och mixa dem med smör och apelsinsaft.

Rör ner hampafrön och apelsinskal, blanda om väl. Ställ in bunken i kylen i en timme. Fukta händerna i kallt vatten och forma smeten till små bollar.

Rulla dem i en liten skål med hampafrön, tryck till lätt så det fastnar runtom. Lägg på ett fat och ställ in i kylen att stelna. Förvara tryfflarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.

Tips:

Du kan variera smaksättningen genom att använda andra torkade frukter och tillsätta mixade pumpafrön, krossade valnötter eller sesamfrön istället för hampafrön.

Tryfflarna blir också goda att rulla i kanel, kakao eller bärpulver.

Ischoklad med kardemumma

100 g mörk choklad 70-90%

50 g kokosolja

1-2 tsk mald eller stött kardemumma

1 krm vaniljpulver

Lite smulat flingsalt

Smält chokladen i vattenbad och rör ner kokosoljan.

Blanda ner kardemumma och vanilj, smaksätt med lite salt, det lyfter fram chokladsmaken.

Häll chokladsmeten i ett litermått och fyll upp i knäckformar, låt stelna i kylen.

Klicka på bilden nedan så kommer du till ett inlägg med hallontryfflar, ischoklad smaksatt med julkryddor och med mandel och torkade bär.

Pepparnötter med ädeloströra från Baka med frukt & grönt

Njutbart till glöggen

Idag bjuder jag på ett recept från min kokbok Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.

De smakar riktigt gott till en liten mugg glögg, kaffe eller en stor mugg te.

Bakboken har fått ett väldigt fint mottagande, häromveckan utsågs den till och med till Sveriges bästa hälsokokbok på Gourmand Awards i Paris.

Extra stolt över det eftersom jag själv tagit alla bilder till boken, precis som till min förra, ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Vill du ha tips på fler av mina kakor så hittar du det i inlägget 7 sorters glutenfria julkakor.

Pepparnötter med ädeloströra ca 20 st

6 torkade plommon

50 g smör eller kokosolja

½ dl pepparkakskryddor

2 ägg

2 dl hasselnötsmjöl

2 dl mandelmjöl

2 msk psylliumhusk

2 tsk bakpulver

Ca ½ tsk salt

Ädeloströra:

100 g ädelost

1 dl crème fraiche

Skär plommonen i små bitar och koka upp med smöret och pepparkakskryddorna. Låt svalna och mixa sen ner äggen.

Sätt ugnen på 175˚. Blanda samman de torra ingredienserna i en bunke. Rör ner äggblandningen och blanda om väl. Låt degen svälla i tio minuter.

Knåda ihop degen och forma till små bollar, lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt och platta till lite.

Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna på galler. Förvara i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.

Ädeloströran gör du genom att mixa ihop ädelost och crème fraiche tills det blir slätt. Fyll i spritspåse med stor tyll, lägg den i kylen en timme så den blir fast.

Spritsa pepparnötterna strax innan serveringen. Jag garnerade med tunna klyftor av färska plommon och en liten timjankvist.

Tips:

Servera pepparnötterna till ostbrickan eller som ett tilltugg till julglöggen.

Du kan ta bara hasselnötsmjöl eller mandelmjöl, jag tycker kombinationen av dem båda blir god.

Tål du inte nötter och mandel så använd pumpafrömjöl istället.

Nöt- och fröbröd från Baka med frukt & grönt

Glutenfritt höstbröd

Nu kommer den här tiden när jag tycker det känns kul att börja baka bröd igen, när kvällarna mörknar och temperaturen blivit mer behaglig.

Idag bjuder jag på ett recept från min senaste kokbok, ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.

Det är min sjunde kokbok och det är andra gången jag tagit alla bilder själv, ett mycket roligt jobb där jag tagit med alla bakverk ut i naturen.

Bakboken har blivit uppskattad hos många som vill dra ner på eller helt utesluta gluten och socker, jag har fått rapporter om att recepten går hem även hos dem som gillar sötebröd.

Nöt- och fröbröd med fikon

5 torkade fikon

5 dl blandade nötter

1 dl svarta sesamfrön

1 dl linfrön

1 dl pumpafrön

½ dl chiafrön

Ca 1 tsk salt

5 ägg

½ dl olivolja eller kokosolja

1 msk balsamvinäger

Skär fikonen i små tärningar, lägg i en bunke och slå över kokande vatten. Låt dem svälla i vattnet i 10 minuter. Hacka under tiden nötterna grovt och blanda med de torra ingredienserna i en bunke.

Sätt ugnen på 150˚ och smörj en avlång brödform på 1½ liter med lite olivolja.

Låt fikonen rinna av i en sil. Vispa ihop äggen lätt med olivolja, balsamvinäger och fikontärningarna. Rör ner äggsmeten i nöt/fröblandningen, blanda om väl. Smaka av om du vill ha mer sälta eller syra från vinägern.

Häll smeten i brödformen och pressa ner den ordentligt med slickepotten så det blir jämnt fördelat i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme.

Låt svalna en stund i formen innan brödet stjälps upp och får kallna på galler. Svep in brödet i en bakduk och låt ligga framme i rumstemperatur till nästa dag, så utvecklas smakerna mer.

Förvara i en plastpåse i kylen och skiva eftersom eller skiva och lösfrys. Tina gärna skivorna i en brödrost, det ger ännu mer god smak till brödet.

Tips: I det här brödet kan du använda de nötter du gillar bäst. Jag hade valnötter, hasselnötter, pekannötter och mandlar i mitt.

Variera gärna smaksättningen med dadlar eller plommon. Stött fänkål eller anis ger också en god smak till brödet, ta då ca 1-2 msk.

Här kan du beställa boken på Bokus och Adlibris, den finns även på Biblioteken och Akademibokhandeln eller så kan du be din lokala bokhandlare att beställa hem den.

 

 

Glutenfri ostkaka med mandel

Mandelostkaka ca 6-8 port

3 ägg

1 dl riven ost

1 dl keso

1 dl flagad mandel

50 g smör

2 msk pofiber

1-2 krm nymald kardemumma

1 msk honung eller annan valfri sötning

Rosta den flagade mandel några minuter i en torr stekpanna. Vänd runt den under tiden och akta så det inte bränns.

Rör ner smör och honung mot slutet. Låt smöret smälta och svalna av en stund.

Rör samman ägg, keso och riven ost. Blanda ner pofiber i smeten tillsammans med smöret.

Rör ner mandeln och smaka av med kardemumma.

Häll över i en smord form och grädda i nedre delen av ugnen, 175° i 40 minuter.

Låt svalna och servera med bär, sylt, vispad grädde eller ät den bara som den är till en kopp kaffe.

Fler av mina glutenfria bakverk hittar du i bakboken Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Chokladbollens dag

Njutbara bollar

Idag på Chokladbollens dag bjuder jag på min egen favorit från nya bakboken Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Bilden härovan tog jag den 14 maj förra året, det blev en av de första fotografierna till boken.

Så glad att jag fick det stora förtroendet av min förläggare Annika Bladh att än en gång få fotografera en kokbok helt på mitt eget sätt.

Den här gången tog jag alla bilderna i naturen runt Stockholm, de flesta ute på Djurgården.

I min förra kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, tog jag med alla smårätter ut i den jämtländska naturen.

Chokladbollar med plommon och kaffe ca 15 st

10 torkade plommon

1 dl starkt kaffe

Ca ½ tsk vaniljextrakt eller vaniljpulver

100 g rumstempererat smör eller kokosolja

3 dl glutenfria havregryn

½ dl kakao

Ca ½ krm salt

Skär plommonen i små bitar och häll över hett kaffe och vaniljextrakt.

Låt stå i en halvtimme så plommonbitarna drar åt sig av smakerna.

Lägg smöret tillsammans med de torra ingredienserna och plommonen i en bunke,
kör till en smet med elvisp.

Smaka av om du vill ha mer salt eller vanilj.

Ställ in bunken i kylen en timme, forma sen till bollar med lätt fuktade händer.

Rulla bollarna i en liten skål med kakao. Lägg dem på ett fat och ställ in i kylen.

Förvara chokladbollarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.

Tips: Havregrynen kan ersättas med kokosflingor, hackade nötter/mandlar eller pumpafrön.

Variera genom att rulla bollarna i kokosflingor, bärpulver eller hackade nötter/frön.

För en mer barnvänlig variant kan du byta ut kaffet mot varm choklad.

Glutenfria chokladmuffins

Muffins till kaffet

Idag får du recept på ett lättbakat och gott fikabröd att ta med ut i det fria att njuta av nu när vårsolen börjar värma.

Det känns så härligt att den här långa vintern äntligen börjar släppa sitt grepp, nu när vi nått maj så kan allt bara bli bättre.

Chokladbollar med plommon och kaffe från Baka med frukt & grönt

Fler recept att baka inför kommande picknickar och kaffebjudningar hittar du i min nya kokbok ”Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt”.

Som du hör av titeln så innehåller boken inte bara gofika utan även gott om recept på matbröd, pajer, våfflor, kex och annat gott som passar till vårens och sommarens utflykter och grillkvällar.

Chokladmuffins ca 10-12 st

2 ägg

1-2 msk honung, björksocker eller annan valfri sötning

2 dl hasselnötsmjöl

2 msk kakao eller Choco Latte-mix

1 msk psylliumhusk

1 tsk bakpulver

1 tsk mald kardemumma

½ tsk vaniljextrakt/pulver

1 dl smält smör/kokosolja

Ev lite solrosfrön, pumpakärnor eller hackade nötter som garnering

Vispa ägg och vald sötning riktigt fluffigt.

Blanda nötmjöl, kakao, fiberhusk, bakpulver, kardemumma och vanilj i en bunke.

Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten, rör sist i det smälta fettet försiktigt.

Fördela smeten i småbrödsformar, fyll till 2/3 och strö över lite frön eller hackade nötter om du vill.

Grädda i mitten av ugnen på 200° i ca 8-10 minuter, låt svalna på galler.

Du kan lösfrysa muffinsarna som blir över och ta fram och tina i ugnen efterhand.

Här nedan ser du chokladvåfflor och pekannötsmuffins med äpple från bakboken.

Mustigt, glutenfritt matbröd

Kryddig limpa med frukt

Idag får du receptet på ett glutenfritt brödrecept som jag skapade för 6 år sen, på en resa till Turkiet.

Att smaksätta matbröd med värmande kryddor och frukt ger en ny dimension till frukostmackan.

Tycker du också om den typen av bröd så kommer du nog att gilla min sjunde kokbok som kom nu i veckan, Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Efter många års experimenterande med att använda frukt och grönsaker som smaksättning i både matbröd och kaffebröd, så känns det förstås väldigt roligt att ha fått göra en hel bakbok på det temat.

Jag har haft det stora nöjet att själv ta bilderna till boken, på köpet fick jag gott om motion när jag tog med bakverken ut i naturen.

Här kan du ta del av ett recept på en kokoskaka med tranbär och choklad från boken och här läsa lite mer och se några av bilderna.

Sprid gärna bakbokens länk på Bokus eller Adlibris vidare till dina vänner, så fler får chansen att njuta av lite nyttigt och gott till fikat.

Mörkt mandelbröd 1 limpa

3 ägg

3 dl mandelmjöl

1 dl kokosnötmjöl

½ dl fiberhusk

4 torkade fikon

1 dl granatäppelkärnor

1 dl kokosolja

1 dl starkt kaffe

1 pressad citron

2 tsk bikarbonat

ca 2 tsk salt

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald kardemumma

1 tsk mald ingefära

Skär fikonen i små tärningar och koka upp tillsammans med kokosolja, kaffe, citronsaft och kryddor.

Låt puttra några minuter och sen svalna en stund, kokningen gör att kryddsmaken på brödet blir ännu mer intensiv än om du blandar ner dem torra.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke, rör ner äggen, granatäppelkärnorna och kryddblandningen, blanda om väl.

Låt svälla i 10 minuter, rör om och häll upp degen i en smord brödform på ca 1 liter.

Täck med folie eller lock och grädda i nedre delen av ugnen på 175º i 30 minuter.

Ta av folien och grädda ytterligare 30-40 minuter.

Låt svalna en stund i formen och stjälp upp på galler för att kallna.

Förvara i plastpåse eller burk i kylen och ta fram och skär skivor eftersom.

Brödet fungerar också fint att frysa in i skivor, tina dem gärna i brödrosten så blir de extra goda.