Vårgrön smoothie och mina tankar om grönt

Grönt är skönt

Även om våren håller oss på halster i år så är den varmt välkommen när den nu äntligen verkar vara på väg.

För att få in lite vårgrönska till fredagsmyset eller helgbrunchen så bjuder jag idag på ett recept från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

I länken här ovan till förlagets pressmeddelande om min mest grönskande kokbok kan du läsa om innehållet och här kan du läsa en recension av den hos Diet Doctor.

Efter receptet följer några rader som dök upp i Facebookminnet häromdagen, jag skrev dem för 11 år sen som en kommentar i debatten kring hur mycket grönt man kan äta till maten vid lågkolhydratkost, något som det då rådde väldigt delade meningar om.

Jag har alltid haft mycket grönsaker och örter i mina recept, för att få med alla de vitaminer, mineraler, antioxidanter, spårämnen och andra viktiga små detaljer som finns i de goda grönsakerna.

Jag tillsätter gärna lite frukt eller bär som smaksättning till exempel i sallader, på det viset ökar både smakupplevelse och näringsvärde utan att de påverkar blodsockerbalansen så mycket som om de äts som mellanmål.

Den här smoothien är ett gott exempel på det, just att blanda flera olika gröna ingredienser gör att närings/vitamininnehållet blir maxat.

Vårgrön smoothie 1 port

1 avokado

1 kiwi

½ dl tärnad gurka

½ dl hackad grönkål

½ dl hackad citronmeliss, mynta eller persilja

1 msk pressad lime

1–2 dl örtte

Skala kiwin och gröp ur fruktköttet ur avokadon. Mixa alla ingredienser i en matberedare eller med stavmixer.

Jag tycker om en lite tjockare smoothie som jag äter med sked, men föredrar du att dricka din, ta då två deciliter örtte.

Du kan variera smoothien genom att blanda i anda frukter eller bär och många olika gröna, späda blad som du plockar själv eller hittar i butiken.

Späda blad från maskros, blåbär, svartvinbärsblad, nässlor, spenat, mangold, maché, rucola eller stjälkselleri blir också gott att mixa ner.

Mina tankar kring det gröna i vår mat

De här raderna dök upp i FB-minnet nu i veckan, en kommentar jag hade skrivit för 11 år sen inne hos Kostdoktorn/Diet Doctor i debatten om vad som är LCHF och inte.

Så här skrev jag då, tänker liknande tankar idag:

”En del mår bra på väldigt lite kolhydrater med större mängd av kött eller fisk och en hög andel fett. Andra mår bättre av att äta mer grönsaker till maten och lite mindre av fett och proteiner.

LCHF är en bokstavskombination för helt naturlig mat, sån mat vi ätit genom evolutionen. Något mer manipulerad idag förstås med alla nya odlingsmetoder.

Glutenfritt och till största del sockerfritt, med rejält med grönt, smör, ägg och nötter som komplement till det animaliska från land och hav.

Det är den kost som hjälpt mig under de senaste 4 åren att bli i stort sett fri från min värk, komma ner till normal vikt och bli en pigg, kreativ och tämligen vältränad 51-åring.

Det är den typ av mat jag skriver om i mina kokböcker och tidningsartiklar. Många tycker om den och mår gott av den, andra tycker att jag har för mycket grönsaker med.

Men vi är ju alla individer som fungerar helt olika i det mesta här i livet, så då kan vi ju inte tro att alla mår bäst av att äta precis samma kost.

Att LCHF-recept sprids via tidningar, kokböcker och bloggar gör att fler och fler får upp ögonen för den här typen av mat.

Jag gör allt jag kan för att sprida den mat som gjort att jag blivit så mycket friskare, för att kunna hjälpa de som är i en liknande situation.

Alla andra som skriver om mat har ju upplevt liknande förbättringar, antingen vad det gäller vikten, hälsan eller både och.

En del mår gott av att så gott som nolla kolhydraterna för viktminskning och välmående, en del mår gott av att kunna baka LCHF-bröd och bakverk, andra vill ha mer vegetariska inslag i sin mat.

Tillsammans kan vi åstadkomma en stor förändring. På sikt kan mångfalden av recept leda till att vi får betydligt fler som klarar sig från välfärdssjukdomarna”

Bild lånad från Kostfonden.se

Idag 11 år efter att jag skrev raderna här uppe så har lågkolhydratkost blivit accepterat som en kostmodell som kan hjälpa vid många sjukdomar, bland annat diabetes och IBS, det har kommit nya studier bara senaste veckan.

Här kan du läsa om en svensk studie kring lågkolhydratkostens positiva effekter på IBS som finansierats av insamlingar till Kostfonden och här en artikel i The Guardian om diabetes, den är på engelska.

Tycker mig märka att tonen blivit betydligt mjukare i debatten på senare år, nu accepteras att olika nivåer av kolhydratintag kan vara bra för olika individer.

Jag märker det inte minst på att mina kokböcker blivit mycket uppskattade, de innehåller alla gott om grönt och betydligt färre kolhydrater än i den mat de flesta svenskar äter.

Här kan du läsa mer om böckerna och beställa om du också vill ha någon av dem hemma hos dig eller ge bort i present till någon när och kär som skulle må bra av dem.

Ät, njut och må gott!

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker Med Lars-Erik Litsfeldt

Gröna, sköna tillbehör E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken E-bok Med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson

Gammaldags husmanskost på nytt sätt- E-bok Med Annika Dahlqvist

Smörgåstårta på zucchinibröd från Baka med frukt & grönt
Brunchrätter från Gröna, sköna tillbehör
Glutenfria småbröd till brunchen

Söndagsbak

På söndagarna är många på besök härinne för att leta bakrecept ser jag i statistiken.

Det märks att intresset för att baka något gott och glutenfritt ökat rejält under de 15 år som gått sen jag startade bloggen.

Dagens små frukostbröd blir lite som scones och är mycket lättbakade.

Pricken över i är den rivna getmesosten, den ger en mycket god smak åt brödet.

Om du vill så kan du hoppa över mesosten och byta ut den mot halloumi, då får brödet lite mer sälta och struktur.

Här i nya hälsotidningen Mandarin Media hittar du nu min goda morotsröra som passar fint som pålägg till brödet.

Den här länken går till förra månadens artikel från mig i tidningen, vårgröna våfflor.

Bovetebullar med ost

1 dl boveteflingor

½ dl mandelmjöl

2 msk sesamfrö

1 msk psylliumhusk

½ tsk bakpulver

2 ägg

50 g riven norsk ekte geitost eller halloumi

25 gram smör

1 dl kesella

½ dl grädde

Salt efter smak

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Smält smöret, ta från värmen och rör ner kesella, ägg och grädde, smaksätt med salt.

Häll äggblandningen över boveteflingorna, rör ihop allt till en fast smet.

Blanda ner den rivna getosten mot slutet. Smaka av om det behövs mer salt. Getosten ger också en del sälta.

Låt smeten svälla en halvtimme, klicka sen ut bullar på bakplåtspapper med hjälp av två skedar.

Grädda på 225° i 10 minuter. Låt brödet svalna på galler.

Bakboksreklam

Fler glutenfria baktips på både matbröd och kaffebröd hittar du i min kokbok Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Länken ovan går till Bokus, här hittar du bakboken på Adlibris och på Akademibokhandeln.

Du kan även be din lokala bokhandel att beställa hem den och så finns den på Biblioteket.

Här ser du några av mina bilder på bakverk och matbröd från boken.

Spröda Västerbottenskex med vallmofrön
Små pekannötsmuffins med äpple
Havrebullar med tomat och basilika
Kladdkakemuffins med körsbär
Glutenfritt nötbröd och hemgjord färskost

Grovt frukostbröd

Söndagsreceptet blir ett bröd med mycket smak och näring från mängder av nötter och frön.

Har du inte alla ingredienser hemma så öka bara på av de nötter/frön du har och välj någon av smaksättningarna nedanför receptet.

Jag bakade mitt bröd i en lergryta med mycket bra resultat men det fungerar förstås fint även i vanlig bakform.

Brödet är väldigt gott med bara smör och favoritpålägget eller med färskosten nedan som kan smaksättas på många olika sätt.

Inspirationen till det här brödet kom från danske Thomas Rode Andersens bok Stenålderskost.

Nötbröd 1 formbröd

2 dl valnötter

2 dl mandlar

1 dl paranötter

1 dl hasselnötter

1 dl sesamfrön

½ dl hela linfrön

½ dl pumpakärnor

½ dl kokosolja

3 ägg

3 skivor torkad, osötad mango

2 msk nyponmjöl

2 msk svartkummin eller vallmofrön

1 tsk havssalt

Mät upp alla nötter. Blötlägg mangoskivorna i kokande vatten tio minuter och skär sen i små tärningar.

Jag köpte både mango och nyponmjöl på en hälsokostbutik.

Svartkummin, Nigella Sativum, finns på välsorterade kryddbutiker eller i orientaliska butiker.

Hacka paranötterna och en del av övriga nötter och mandlar grovt, låt resten vara hela.

Blanda nötterna väl med ägg och frön i en bunke. Rör ner smält kokosolja, mangotärningar, nyponmjöl och salt. Blanda om riktigt väl.

Jag gräddade mitt bröd i en lergryta. Blötlägg den först i kallt vatten 20 minuter. Torka ur och klä med bakplåtspapper.

Häll i nötsmeten och pressa ner den jämnt i formen med en slickepott. Lägg på locket och ställ in i nedre delen av en kall ugn, sätt värmen på 175º och grädda i 40 minuter.

Ta ut brödet ur formen, låt svalna en stund på galler. Vira sen in det i en bakduk och låt ligga i rumstemperatur till nästa dag, så mognar smakerna fram mer.

Förvara i plastpåse i kylen och skiva eftersom, då håller brödet sig bäst. Eller skiva och frys in.

Du kan också grädda brödet i vanlig, avlång brödform, ca 1,5 liter. Grädda då en timme på 160º.

För att variera brödet kan du istället för mango och nyponmjöl smaksätta det med till exempel;

4 hackade, soltorkade tomater, 10 hackade, svarta oliver och 1 msk oregano

1 dl blåbär, tranbär, lingon, havtorn eller hjortron

2 msk av stött anis, fänkål eller kummin

1 rivet päron och 2 msk stött kardemumma

Färskost

½ liter fjällfil

½ dl crème fraiche

Flingsalt efter smak

Värm upp filmjölken till 50 grader under omrörning.

Häll i kaffefilter eller silduk och ställ i kylen att rinna av över natten.

Häll upp osten i en bunke och rör ner crème fraichen och smaka av med salt.

Blanda i så mycket du tycker blir gott av den smaksättning du vill ha, här följer några goda förslag;

Riven pepparrot, finhackad gräslök eller andra örter, pressad vitlök, finhackad chili, stött kummin, hackade valnötter, svartpeppar, finhackade soltorkade tomater eller oliver.

Bokrean på sluttampen

Tyckte du om dagens brödrecept och vill lära dig baka fler på liknande sätt?

Min kokbok ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt” har blivit väldigt populär hos många som tycker om att baka med naturligt goda smaker.

Idag 17 mars är sista dagen på Adlibris Bokrea, här finns min bakbok.

Bokus Bokrea håller på till och med den 26 mars, här finns bakboken där.

Även Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv är med på Bokrean, här på Bokus och här på Adlibris.

På bilden nedan ser du: Hallonmoussetårta på apelsinchokladbotten, Syrliga mangobollar, Ostpiroger med kantareller och örter, Sötpotatisbröd med vitlökssmör.

Två goda smoothies
Rödbetssmoothie med svarta vinbär från Gröna, sköna tillbehör

Gott och lättlagat

De senaste veckorna har jag delat dagliga tips här på bloggen på lättfixad sportlovsmat, idag bjuder jag på två näringsrika smoothiesar.

Lätt både för sportlovslediga ungdomar att göra själv hemma eller mixa en större sats och ta med i termos på skidturen till hela familjen.

Den första kommer från min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, bilden tog jag en härlig morgon vid Tännforsen i Jämtland.

Här nedan ser du några fler godsaker från den kokboken, när jag var med på Nyhetsmorgon i TV4.

Just nu är Gröna, sköna tillbehör med på Bokrean, du hittar den här på Bokus och här på Adlibris.

Rödbetssmoothie med bär 1 port

2 små, kokta rödbetor

½ dl svarta vinbär

½ dl lingon

½ dl blåbär

1 tsk riven ingefära

1 dl nyponte

Blanda allt i matberedare eller mixa med stavmixer och häll upp i ett vackert glas.

Tips: Vill du ha en mer mättande smoothie så mixa med 1 dl fet yoghurt, smetana eller kokosgrädde.

½ dl kikärtor eller röda linser är också gott att ha i, då får du en välsmakande proteindrink.

Har du frysta slånbär eller rönnbär så passar även de väldigt bra som smaksättning, rödbetans sötma passar fint ihop med deras kärva smak.

Grön energismoothie 1 port

1 dl kombucha

1 kiwi

½ ekologisk avokado eller ½ dl gröna ärtor

½ dl tärnad gurka

½ dl hackad grönkål

1 msk pressad lime

1 msk riven ingefära

Skala kiwin och mixa tillsammans med övriga ingredienser i en matberedare.

Jag tycker om en lite tjockare smoothie som jag äter med sked, det mättar betydligt bättre.

Späd med lite mer kombucha eller vatten om du vill ha den lösare och drickbar.

Här nere ser du min bild på kombucha med havtorn, fotograferad vid Kallsjön med Åreskutan i bakgrunden.

Kombucha med havtorn från Gröna, sköna tillbehör
Glutenfria kryddbröd

Lättbakat frukostbröd

Idag bjuder jag på ett recept från bloggens början, det här brödet var ett av de första experimenten med att få till goda och glutenfria bröd med färre kolhydrater.

Jag tyckte det blev så gott så det fick vara med i min första kokbok, LCHF för seniorer, som jag skrev med LCHF-rörelsens grundare Annika Dahlqvist.

Här nedan ser du den bild på de godsaker som jag och fotograf Mikael Eriksson arrangerade till en gammaldags fikautflykt för bokomslaget.

Kokboken blev väldigt populär, inte bara hos målgruppen som var våra äldre, intentionen med boken var att dela med oss av näringsrika och smakfyllda recept och bilder som väckte matlusten till liv.

Den blev inte populär hos seniorerna utan även hos betydligt yngre matglada som uppskattar den svenska husmanskosten.

När boken sålts slut kom den sen i nyutgåvan Gammaldags husmanskost på nytt sätt på Lumio Förlag, tillsammans med många recept från min likaledes slutsålda Långkok för LCHF och Paleo.

Även Gammaldags husmanskost är idag slutsåld, men finns fortfarande att ladda ned som E-bok, här på Bokus och här på Adlibris om du vill stötta mitt och Annikas arbete med att förbättra folkhälsan.

Kryddade tunna brödkakor 12 st

2 ägg

1 dl yoghurt 10-17%

2 msk smält smör/kokosolja

½ dl mandelmjöl

2 msk sesamfrön

2 msk fibrex

1 msk pofiber

1 msk hela linfrön

2 tsk psylliumhusk

1 tsk krossad anis

1 tsk krossad fänkål

1 tsk bakpulver

½ tsk salt

Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke. Istället för linfrön kan du använda psylliumfrön eller chiafrön.

Knäck ner äggen, blanda i yoghurt och det smälta fettet. Rör till en slät smet och låt svälla 5 minuter.

Klicka ut smeten med en sked på bakplåtspapper.

Forma till runda bröd, jag fick till 12 stycken av den här satsen.

Grädda i 200° i 12-15 minuter, tills de fått lite färg. Mina fick mer färg på undersidan än ovanpå.

Låt svalna på galler och frys in. Tina gärna i brödrost, så smakar de nybakat.

Vill du ta del av fler av mina glutenfria recept på matbröd och fikabröd så finns gott om dem i mina två bidrag på årets Bokrea, Baka med frukt & grönt och Gröna, sköna tillbehör.

Även i min och Lars-Erik Litsfeldts Stora diabeteskokboken: recept och råd för stabilt blodsocker hittar du en del brödrecept och många husmanskostklassiker.

Brödkorg från Gammaldags husmanskost på nytt sätt Foto Mikael Eriksson
Glutenfria kryddbröd

Lättbakat frukostbröd

Idag bjuder jag på ett recept från bloggens början, det här brödet var ett av de första experimenten med att få till goda och glutenfria bröd med färre kolhydrater.

Jag tyckte det blev så gott så det fick vara med i min första kokbok, LCHF för seniorer, som jag skrev med LCHF-rörelsens grundare Annika Dahlqvist.

Här nedan ser du den bild på de godsaker som jag och fotograf Mikael Eriksson arrangerade till en gammaldags fikautflykt för bokomslaget.

Kokboken blev väldigt populär, inte bara hos målgruppen som var våra äldre, intentionen med boken var att dela med oss av näringsrika och smakfyllda recept och bilder som väckte matlusten till liv.

Den blev inte populär hos seniorerna utan även hos betydligt yngre matglada som uppskattar den svenska husmanskosten.

När boken sålts slut kom den sen i nyutgåvan Gammaldags husmanskost på nytt sätt på Lumio Förlag, tillsammans med många recept från min likaledes slutsålda Långkok för LCHF och Paleo.

Även Gammaldags husmanskost är idag slutsåld, men finns fortfarande att ladda ned som E-bok, här på Bokus och här på Adlibris om du vill stötta mitt och Annikas arbete med att förbättra folkhälsan.

Kryddade tunna brödkakor 12 st

2 ägg

1 dl yoghurt 10-17%

2 msk smält smör/kokosolja

½ dl mandelmjöl

2 msk sesamfrön

2 msk fibrex

1 msk pofiber

1 msk hela linfrön

2 tsk psylliumhusk

1 tsk krossad anis

1 tsk krossad fänkål

1 tsk bakpulver

½ tsk salt

Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke. Istället för linfrön kan du använda psylliumfrön eller chiafrön.

Knäck ner äggen, blanda i yoghurt och det smälta fettet. Rör till en slät smet och låt svälla 5 minuter.

Klicka ut smeten med en sked på bakplåtspapper.

Forma till runda bröd, jag fick till 12 stycken av den här satsen.

Grädda i 200° i 12-15 minuter, tills de fått lite färg. Mina fick mer färg på undersidan än ovanpå.

Låt svalna på galler och frys in. Tina gärna i brödrost, så smakar de nybakat.

Vill du ta del av fler av mina glutenfria recept på matbröd och fikabröd så finns gott om dem i mina två bidrag på årets Bokrea, Baka med frukt & grönt och Gröna, sköna tillbehör.

Även i min och Lars-Erik Litsfeldts Stora diabeteskokboken: recept och råd för stabilt blodsocker hittar du en del brödrecept och många husmanskostklassiker.

Brödkorg från Gammaldags husmanskost på nytt sätt Foto Mikael Eriksson
Glutenfria ostkex till fredagsmyset

Gott till ostbrickan

Lagom till helgen bjuder jag på ett riktigt gott och frasigt tillbehör till ostbrickan, räkorna, att dippa i en god röra tillsammans med grönsaksstavar eller vad helst du nu brukar förgylla dina helgkvällar med.

De här kexen är riktigt snabba och enkla att svänga ihop och så mycket godare och nyttigare än kexfabrikernas.

Receptet kommer från min kokbok Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Du hittar den här på Bokkrean på Bokus och här på Adlibris.

Ät, njut och må gott och trevlig helg!

Parmesankex med mandel ca 10 st

1 dl mandelspån

½ dl sesamfrön

1 tsk psylliumhusk

Ca ½ krm salt

2 dl nyriven parmesan

½ dl vatten

Blanda de torra ingredienserna i en bunke, rör ner den rivna osten och vattnet. Blanda väl och låt svälla i 10 minuter.

Sätt ugnen på 225˚. Knåda ihop degen lite med händerna och forma  till tio små bollar. Lägg ut dem glest på bakplåtspappersklädd plåt.

Grädda i mitten av ugnen i 10-12 minuter, tills de fått svagt gyllenbrun färg. Låt svalna någon minut på plåten, flytta sen över på galler.

Förvara i lufttät burk i rumstemperatur, kexen håller sig goda i minst en vecka. Du kan fräscha på dem en minut på 150˚ så blir de som nybakta.

Tips: Vill du göra små ostkorgar istället så lyft upp kexen med hjälp av en stekspade när de är nygräddade och lägg dem på uppochnervända snapsglas.

Forma försiktigt till korgar genom att trycka till lätt med handen.

Kexen kan smaksättas med till exempel 1 tsk stött fänkål, 1 tsk oregano eller ½ tsk tacokrydda.

Matiga mellanmål och varm choklad till en vårvinterpicknick

Gott fika på skidutflykten

Nu börjar vårvintern äntligen smyga sig på oss med längre och soligare dagar, här i Jämtland märks det tydlig skillnad på eftermiddagarna.

Sportloven har börjat, även det ett fint vårtecken, idag bjuder jag på några goda mellanmål att njuta av till en kopp choklad, i bästa fall intagen på en renfäll i en solig snögrotta.

På den vintriga picknickbilden ovan tog jag med mina frökex med rökt karré, ett kokt ägg, apelsin och kombucha från Kall Naturkompani.

Vill du göra egen kombucha så finns recept på havtornskombucha just från Kall Naturkompani med i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, i länken hittar du den på Bokrean hos Bokus för bara 59 kr.

Pannkaksbröd med kanel

2 ägg

½ dl grädde/kokosgrädde

½ dl linfrön

2 msk pumpafrön

2 msk pofiber

2 tsk kanel

½ tsk salt

2 msk smör/kokosolja till stekning

Vispa ihop ägg och grädde. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i smeten, blanda väl.

Låt svälla en halvtimme innan smeten hälls i brynt smör i en liten stekpanna.

Grädda på svag värme i cirka 10 minuter, tills den nästan stannat på ytan.

Vänd med hjälp av en stekspade och grädda några minuter på andra sidan.

Låt glida ner på ett fat. Förvara i kylen och skär i bitar när den kallnat.

Det här brödet blir riktigt gott som ostmacka till en kopp varm choklad.

Variera smaksättningen med brödkryddor eller blanda ner riven, lagrad ost och oregano så får du ett pizzabröd, gott med skinka eller salami.

Varm choklad 1 port

1 dl grädde/kokosgrädde

1 dl vatten

2 bitar mörk choklad 70-90%

Lite smulat flingsalt

Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp under vispning tills chokladen smälter.

Saltet har jag i för att det framhäver chokladsmaken, smaka dig fram hur mycket du vill ha.

En sked vispad grädde och gärna lite nymald kardemumma på toppen gör det hela ännu godare.

Pizzabullar 8 st

2 ägg

2 dl riven halloumi

½ dl majonnäs

1 msk pofiber

1 tsk psyliumhusk

100 g tärnad rökt skinka

½ dl tärnad röd och grön paprika

2 tsk oregano

1 tsk chiliflingor

Rör ihop alla ingredienser till smeten i en bunke, låt svälla i en halv timme.

Smaka av om du vill ha mer sälta än den från ost och skinka.

Fördela smeten till bullar med hjälp av två skedar till ett bakplåtspapper.

Grädda på 175° i 15 minuter. Låt svalna på galler.

Värm dem gärna en stund före serveringen, antingen på gallret i ugnen eller bredvid elden om du sitter ute vid en brasa.

Kokosbollar med banan och vanilj ca 25 st

2½ dl kokosgrädde

2 små bananer, mosade

1 + 2 dl kokosflingor

1 dl kokosolja

Ca 1 tsk vaniljextrakt

Ca ½ krm salt

Till garnering:

1 dl kokosflingor

Blanda allt utom 2 dl kokosflingor i en kastrull, koka upp under omrörning och låt småputtra i 5 minuter. Rör då och då så det inte bränns.

Låt svalna en stund och rör ner resterande 2 dl kokosflingor, blanda om väl och smaka av att du fått en god smakbrytning, annars tar du lite mer vanilj och salt.

Ställ i kylen att stelna i en halvtimme. Ta fram och ta upp matskedsstora bitar som du rullar till bollar.

Lägg på ett fat och rulla sen en i taget i en liten skål med kokosflingor, tryck till lätt så det fastnar runtom.

Förvara i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.

Tips: Du kan variera bollarna med mosad avokado istället för banan.

Smaksätt gärna bollarna med att lägga till 2 msk kakao, 1 msk kardemumma eller rivet skal av ekologiska citrusfrukter.

För riktigt fina godisbitar à la Bounty, forma smeten till avlånga bitar, platta till lite och doppa i smält choklad.

Jag använder vaniljextrakt till det här receptet, det ger både en godare smak och en finare kokosboll.

Vaniljpulver gör den lite grådaskig i färgen, men gör du dem med smaksättning av kakao eller kardemumma så spelar ju inte den färgen någon roll.

Det här receptet kommer från min kokbok Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt. Den är med på Bokrean och kostar bara 79 kr på Bokus i länken.

Så här vackert väder hade vi i Östersund i torsdags på en promenad nere i hamnen vid Storsjön.

Glutenfria semlor

Tid för semlor

Nu är det äntligen dags att baka årets semlor, om man nu håller sig till traditionen att inte äta den goda bullen före Fettisdagen.

Det här är min favorit bland glutenfria semlor, jag har fått receptet från Paleorestaurangen PriMaten som tidigare fanns i Uppsala.

Jag blev för 12 år sen kontaktad av krögaren Lars Fahlén med frågan om jag ville hjälpa till att ta fram recept och idéer inför starten, det var ett riktigt roligt jobb.

Några år senare fick jag en liknande förfrågan från glutenfria Ecocaféet i Östersund, så där blev jag också receptkonsult inför deras premiär för 8 år sen.

Har du planer på att starta ett glutenfritt/sockerfritt café eller restaurang?

Hör då gärna av dig om du behöver rådgivning, skriv en kommentar till det här inlägget så kontaktar jag dig via mail.

Glutenfria semlor 8-12 släta bullar

6 ägg

1 dl kokosnötmjöl

1 dl smält smör eller kokosolja

½ dl grädde eller kokosmjölk

4 msk psylliumhusk

3 msk valfri sötning

2 tsk kardemumma

2 tsk bakpulver

1 ägg till pensling

 Fyllning:

2 dl mald mandel

2 msk grädde eller kokosgrädde

1 msk valfri sötning

Garnering:

Vispad grädde eller kokosgrädde

Smält smöret, vispa ägg och vald sötning kraftigt. Häll i smör och grädde och fortsätt vispa en stund.

Blanda de torra ingredienserna och häll ner i smeten. Blanda väl, låt degen stå och svälla 15 minuter.

Dela degen i lika stora bitar och rulla till bullar. Pensla tunt med vispat ägg på bullarna.

Grädda 15-20 minuter på 160º, beroende på om du gör dem små eller stora. Låt svalna på galler.

Blanda ingredienserna till mandelmassan och vispa grädden.

Skär ett lock av bullarna och fyll med mandelmassa och spritsa grädde på.

Tycker du om det här sättet att baka så hittar du mängder med recept i mina kokböcker som nu finns att förboka inför årets Bokrea.

”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt” kan du köpa för 79 kr och ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” för endast 59 kr.

Här nedan ser du några av mina bilder från de båda böckerna och på mig mitt i jobbet.

Syrliga mangobollar från Baka med frukt & grönt
Lakritspuck från Gröna, sköna tillbehör
Gröna, sköna tillbehör 59 kr på Bokus Bokrea
Solgul wok

Fredagskyckling

Nu så här i slutet på januari känns det extra viktigt med färgglad mat, när solen inte når så högt upp när den visar sig.

Den senaste tiden har jag delat flera recept med kål, idag får vitkålen spela huvudroll som stommen i en wok.

Nu på vintern är de olika kålsorterna i säsong, det är både det nyttigaste och billigaste grönsakstillbehöret.

Dagens sötsura wok gjorde jag på strimlat kalkonbröst, men det går förstås lika bra med kyckling eller lövbiff.

Jag har alltid tyckt mycket om thaimat, förr blev det ofta wok med nudlar och sweet chili.

Till den här woken ersatte jag nudlarna med strimlad vitkål och gjorde den sötsyrlig med lite torkade aprikoser och vinäger.

Vill du inte använda torkad frukt så ta färsk eller fryst mango istället, det ger en härlig smak till woken.

De övriga ingredienserna i min vitkålswok är inte bara goda utan också med i hälsosyfte.

Både gurkmeja och ingefära är mycket bra när man har problem med värk, läs mer om det här.

Vitkål och paprika har båda en hög halt av C-vitamin, är dem ofta för att mota förkylningar som brukar härja så här års.

Förr var jag ständigt förkyld, immunförsvaret var riktigt dåligt, men nu blir det peppar, peppar bara någon enstaka snuvperiod per år.

Wok med vitkål

Sötsur wok 2 port

300 g kalkon- eller kycklingbröst

4 torkade aprikoser eller 1 mango i tunna strimlor

4 dl strimlad vitkål

2 rivna vitlöksklyftor

1 gul lök i tunna klyftor

1 dl kokosgrädde

1 pressad lime

½ dl hemkokt buljong

½ strimlad, röd spetspaprika

3-4 msk kokosolja

2 msk riven ingefära

2 msk tamarisoja

ca 1 msk äppelcidervinäger

1-2 tsk chiliflingor

Salt

Strimla köttet och låt marinera en stund i vitlök, ingefära, lime och soja.

Stek det gröna i hälften av kokosoljan, krydda med salt, chili och gurkmeja.

Häll upp i en bunke och stek köttet tills det fått lite färg. Krydda med salt och chili.

Blanda ner grönsakerna, häll på kokosgrädde och buljong.

Smaka av med vinägern så du får en god sötsur brytning.

Låt alltsammans få ett hastigt uppkok. Servera med bladpersilja eller ännu hellre koriander.

Bilden nedan är en gurkmejashot som finns med i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Där berättar jag om hela min hälsoresa och hur jag blivit friskare de senaste 15 åren med hjälp av naturligt god mat.