Svamppytt, syrliga tomater och räksallad till grillad korv

Grillkorv med extra allt

Idag får du några enkla men ack så goda tillbehör till kanske det vanligaste som svensken grillar på sommaren, nämligen korv.

Grillkorv kan vara riktigt bra mat att ta till när man inte har lust att lägga så mycket tid på matlagningen, då passar mina goda tillbehör extra bra.

Svamppytt med aubergine

2 dl fint tärnad aubergine

1 dl finstrimlad skogssvamp

½ dl finstrimlad purjo av det vita

1 finhackad vitlöksklyfta

3 msk smör

Salt och peppar

Bryn smöret och stek svampen några minuter så den får färg.

Blanda ner auberginetärningarna och löken, bryn dem lätt.

Krydda och låt steka i tio minuter på svag värme, rör då och då.

Syrliga tomater

250 g cocktailtomater

1 gul lök

3 msk smör

1 msk av min sockerfria chilisås/ketchup

1-2 tsk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Dela tomaterna och hacka löken. Bryn smöret lätt, rör ner löken och låt den få lite färg.

Rör så ner tomaterna och låt fräsa med en liten stund. Smaksätt med chilisås, vinäger, salt och peppar.

Låt koka i 15 minuter, till en simmig konsistens. Smaka av om du vill ha mer syra eller sälta.

Hemgjord räksallad till grillkorv

2 dl skalade räkor

½ dl finhackad gurka, färsk eller inlagd

½ dl av min hemgjorda majonnäs

½ dl crème fraiche

1 msk finhackad gräslök

1 tsk senap

Några droppar pressad citron

Salt och cayennepeppar

Hacka räkorna grovt och låt dem rinna av väl i durkslag om de varit frysta, färska kan du hacka direkt.

Blanda crème fraiche och majonnäs, rör ner övriga ingredienser och smaka av.

På bilden nedan har grillkorven fått sällskap av varma mackor och grönkålschips, här hittar du ett riktigt bra recept på glutenfritt formbröd och tips på varma mackor.

Vill du hellre lägga annat på grillen än korv?

Då hittar du 80 recept på marinader, rub/glaze, somriga drycker, sallader, kryddsmör, såser, röror och många andra olika tillbehör till grillfesten i min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Sommarmat – Rökt fisk med dillmajonnäs

Lättlagat på semestern

Nu i semestertider passar det riktigt bra med varmrökt fisk till frukost, lunch eller middag.

Mina favoriter är röding och harr, men det blir förstås gott med annan varmrökt fisk som abborre, sik, regnbåge, lax, makrill eller vad du nu fått på kroken.

Med en krämig sås och lite goda grönsaker till, så är maten fixad på bara några minuter, gärna för att avnjutas i det fria.

Den här dillmajonnäsen är min mammas recept, hon var väldigt duktig på att laga mat.

Hon hade inga förkunskaper eftersom mormor hade lagat all mat när hon växte upp på 30-talet i Åbolands skärgård i Finland.

Men hon lyckades lära sig väldigt mycket på egen hand genom att köpa ”Stora kokboken” när hon gifte sig med pappa 1954.

Hon flyttade då hem till hans gård i nordvästra Dalarnas fjällvärld och lärde sig att ta vara på och laga till både älgkött och fjällfisk på ett väldigt gott sätt.

Så tänk på att en kokbok kan vara väldigt värdefull för framtida matlagningskunskaper.

Läs gärna mer om mina kokböcker i länkarna efter receptet och här kan du läsa mer om mig och min matfilosofi.

Dillmajonnäs

1 dl hemgjord majonnäs

½ dl crème fraiche, smetana eller kokosgrädde

½ dl finhackad dill

1 msk finhackad smörgåsgurka

1 tsk spad från gurkburken eller äppelcidervinäger

1 tsk senap

Lite pressad citron

Salt och peppar

Rör ihop majonnäs och crème fraiche, blanda ner övriga ingredienser.

Smaka av och ställ in i kylen en timme, då utvecklas smakerna mer.

Jag serverade dillmajonnäsen till den rökta fisken och kokta, färska rödbetor med smör.

Är ni fler så är receptet enkelt att dubblera, den håller sig fräsch flera dagar i kylen.

Fler goda recept på såser och röror som passar till allt från rökt fisk till grillat kött och fågel eller grönsaker hittar du i mina kokböcker ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” och i ”Birgitta Höglunds bästa grilltips”.

Tycker du om husmanskost med färre kolhydrater, då är ”Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker” skriven med Lars-Erik Litsfeldt något för dig.

Läser du hellre böcker digitalt så finns allt från mina mest lättlagade rätter till långkokta buljonger, grytor, soppor och varma såser i ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt – Recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo”, skriven med Dr Annika Dahlqvist.

I de kokböckerna delar jag med mig av de matkunskaper jag samlat under 18 år som kock och köksmästare på flera restauranger, nu har det även blivit 15 år som matbloggare och kokboksförfattare.

Mammas matintresse gick verkligen vidare i arv, båda mina systerdöttrar är också utbildade kockar och har haft två egna restauranger.

Fiskpicknick vid Ristafallet i Jämtland
Dagens grilltips – Ädelostcrème och syrlig rödkålssallad
Ädelostcrème

Smakrika grilltillbehör

Dagens tips är några mycket lättlagade tillbehör som passar till det mesta du lägger på grillen.

Jag serverade den krämiga ädeloströran till grillat lamm och halloumi med ugnsbakade cocktailtomater med skivad vitlök och timjan.

Ett halverat gråpäron åkte också med på grillen, det blev en mycket god kombination med ädelosten.

Ädelostcrème 2-3 port

100 g ädelost eller Roquefort i bitar

½ dl crème fraiche

1 tsk äppelcidervinäger

Några droppar Worcestershiresauce

Flingsalt och peppar

Mosa ädelosten med en gaffel och blanda med övriga ingredienser.

Låt stå och mogna i rumstemperatur en timme, så hinner smakerna utvecklas.

Här kommer recept på en syrlig rödkålssallad som också smakar gott till.

Rödkålssallad 4 port

½ liter strimlad rödkål

5 cm strimlad purjolök

3 msk olivolja

1 msk balsam- eller äppelcidervinäger

Sumak

Salt

Salta kålen och krama den med fingrarna i bunken en stund, så blir salladen saftigare.

Häll över olja, vinäger och sumak. Blanda ner purjolöksringar och låt stå en stund innan serveringen.

Sumak är ett bär som torkas och mals, den ger en god syra och används mycket i Mellanöstern.

Mer grilltips

Fler tillbehör och mycket annat gott hittar du i min grillbok ”Birgitta Höglund bästa grilltips”.

Kokboken är en nyutgåva av tidigare slutsålda Grillmat LCHF, den är fylld med mina favoritrecept som passar till sommarens alla grillmiddagar.

Du hittar mängder med inspiration och recept på allt från rub till glaze och marinader, drinkar och tilltugg, sallader, såser och röror, gratänger, chutneys och efterrätter.

All är glutenfritt och sockerfritt, förordet är skrivet av kokboksförfattarna Jenny och Magnus Andersson på populära Paleobloggen Under vårt tak.

Jag blir förstås väldigt glad om du vill stötta mitt receptskrivande härinne genom att beställa kokboken i länken ovan.

Grillat Lamm och Halloumi från Skärvången med Ädeloströra och Päron
Keso med ugnstorkade tomater och örter

Ännu ett grilltips

Nu i sommar delar jag riktigt lättlagade mattips för att du ska kunna äta gott utan att lägga alltför mycket tid i köket.

Det här är ett av de allra första recept som jag publicerade härinne, bloggen firade sin 15-årsdag för några veckor sen.

Eftersom jag alltid gillat korv, särskilt lokalproducerad av hög kvalitet, så får det bli sällskapet till dagens smakrika kesoröra.

Grillkorv med tomatkeso

En grillkorv kan faktiskt bli riktigt bra snabbmat med näringsrika tillbehör, men tomatkeson passar förstås väldigt bra till allt annat du lägger på grillen också.

Kanske den kan bli en ny favorit till sommarens grillkvällar?

Grillkorv med tomatkeso 2 port

2 korvar med hög kötthalt

1 dl keso

1 dl crème fraiche

1 dl av mina ugnstorkade cocktailtomater

5 cm purjolök

2 msk hackade, färska örter

1 msk av min sockerfria chilisås

1 tsk äppelcidervinäger

½ tsk paprikapulver

Salt och cayennepeppar

Finhacka tomaterna och strimla purjolöken riktigt fint.

Blanda keso och crème fraiche och rör ner alla ingredienser.

Smaka av så du får lagom syra, sälta och sting.

Snitta korven, så den inte spricker och grilla den på utegrill, i ugnen eller i grillpanna.

Jag serverade den grillade korven med tomatkeson, skivad avokado och lite extra örter från balkongen.

En matig sallad passar också till, här hittar du en riktigt god på minivattenmelon.

Ännu fler röror, såser, sallader, drycker, tilltugg och annat gott till grillfesten hittar du i mina kokböcker Birgitta Höglunds bästa grilltips och i Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Här nedan ser du min tomatpesto från Gröna, sköna tillbehör, jag tog bilden en tidig sommarmorgon uppe på Storhogna i Härjedalen.

Vitlökssås med örter till varmrökt fisk eller grillat

Användbar vitlökssås

Då var vi redan framme i juli, hoppas du njuter riktigt mycket av sommaren.

Jag delar dagligen lättlagade mattips här på bloggen så du ska hitta inspiration till att äta både gott och hälsosamt.

Visst är det otroligt gott med nyrökt fisk så här på sommaren, särskilt med en hemmagjord majonnässås till.

Ett ypperligt sätt att få i sig Omega-3, både från den feta fisken och från äggulorna i majonnäsen.

På bilden ovan serverade jag rökt sik tillsammans med såsen.

Här nedan bröt jag fisken i mindre bitar och blandade med såsen till en cocktail, den blir väldigt god även med räkor.

Vitlökssåsen passar även väldigt bra till all slags grillat, till exempel aubergine, skivad blomkål, svamp, halloumi, chilimarinerad fläskkarré eller till citronmarinerade kycklingspett.

Vitlökssås med örter ca 4 port

2 dl smetana, crème fraiche eller kokosgrädde

1 dl av min hemgjorda majonnäs

2-3 finhackade vitlöksklyftor

½ dl hackad dill

½ dl hackad persilja

½ dl hackad gräslök

½ pressad citron

½ tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

Rör ihop smetana och majonnäs, vänd ner övriga ingredienser, smaka av med salt och peppar.

Låt stå i kylen några timmar så smakerna mognar fram.

Har du problem med mjölkprodukter eller ägg så finns i min kokbok Gröna, sköna tillbehör både majonnäs gjord på ghee och en äggfri majonnäs gjord på kikärtsspad.

Du hittar mängder av mina recept på olika grillrätter i kokboken Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Här nedan ser du heta räkor på spett med chili, ingefära och lime från grillboken, Mikael Eriksson tog bilden.

Chilimarinad till grillat
Grillad Fläskkarré med Örtsmör och Halloumi

Grilltider

Nu står semestern runt hörnet för många, grillandets härliga årstid är här.

I det här inlägget hittar du många av mina egna favoritrecept på såser, röror, kryddsmör och sallader till grillat som jag delat härinne under bloggens 15-åriga historia.

Dagens marinad gjorde jag till 1 kg fläskkarré, men den fungerar lika bra till kyckling, lamm, nöt och vilt.

Chili passar bra till Fläskkött

Chilimarinad

1 dl av min sockerfria chilisås

1 dl olivolja

2 msk hackad, färsk rosmarin, timjan och oregano eller 1 msk torkade örter

1 tsk paprikapulver

2 rivna vitlöksklyftor

1 msk tamarisoya

1 tsk Worcestershiresauce

1 liten finhackad, färsk chili.

Peppar

Blanda alla ingredienser till marinaden i en bunke.

Vill du ha en starkare marinad, så låter du kärnorna vara kvar i chilin, annars skrapar du bort dem.

Skiva karrén eller skär den i jämnstora kuber till grillspett.

Lägg köttet i en kraftig plastpåse, häll över marinaden.

Lägg på ett fat i kylen och låt marinera 12-48 timmar, vänd några gånger under tiden.

Torka av överflödig marinad innan du grillar köttet och pensla med olivolja.

Då får du en jämn och fin grillyta och minskar risken att det bränns.

Grillspett

Här hittar du min grillkokbok om du vill ta del av fler av mina njutbara tips till sommarens grillfester.

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Lättlagad räksallad med mozzarella och örtsås

Sommarsallad

Nu i sommartider är torsdagssoppan utbytt mot matiga sallader och annat gott som passar bättre i värmen.

Jag tar ofta med sallad på en picknick i min minivariant av Wonderbag.

Wonderbag är ett företag i Sydafrika som tillverkar icke-elektriska långkokningspåsar, jag samarbetade tidigare med den svenska filial som fanns i Stockholm till för några år sen.

Det går förstås lika bra att ta med maten i en liten kylväska, jag brukar stoppa ner vatten infruset i små flaskor, så håller sig maten kall och jag får kallt vatten att dricka efterhand som de tinar under dagen.

Wonderbag på stranden

Sallad med räkor och mozzarella 1 port

100 g skalade räkor

50 g mozzarella

5 cm gurka

3 cocktailtomater

Bladpersilja

Citron

Örtmajonnäs

½ dl av min hemgjorda majonnäs

1 msk crème fraiche

1 tsk pressad citron

1 msk hackad dragon

1 msk hackad gräslök

Flingsalt och peppar

Kallpressad olivolja

Rör ihop ingredienserna till örtsåsen, låt stå en stund så smakerna mognar.

Skiva gurka och lägg runt en tallrik tillsammans med klyftade tomater och bladpersilja.

Lägg en hög räkor och en ituriven mozzarella i mitten.

Häll lite sås över räkorna, servera resten i en skål bredvid.

Ringla olivolja, pressa lite citronsaft och strö flingsalt över tomaterna.

Fler tips på goda sallader, såser och annat smått och gott att förgylla sommarens måltider med hittar du i de här kokböckerna:

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Tjälknöl med zucchinisallad
Tjälknöl från E-boken Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Lättlagad sommarmat

Så här på Midsommardagen kan det vara gott med något lättlagat, då är tjälknöl en bra rätt att ta till då den lagar till sig så gott som själv.

Bara att lägga in fruset kött i ugnen och röra ihop en kall lag, det krävs nästan inte större arbetsinsats än så.

Zucchinisalladen är också snabb och enkel att fixa till, smakerna tillsammans med köttet gör måltiden helt himmelsk.

Det är även prefekt mat att ta med ut på picknick, till stranden, till sommarstugan eller båtturen.

Vill du ta det extra lugnt idag, ja då är färdigskivad rostbiff från affären riktigt god till zucchinisalladen också 🙂

Tjälknöl

1 kg fryst stek från vilt, nöt, lamm eller skinka

1 liter vatten

1 dl salt

1 stor morot

3 stjärnanis

2 msk enbär

1 smulat lagerblad

1 tsk hel vitpeppar

Lägg det djupfrysta köttet på ett galler över en ugnsform, sätt in steken i nedre delen av ugnen och sätt den på 100°.

Stick in en stektermometer i tjockaste delen av köttet efter 3 timmar när köttet tinat.

Stek i ca 8-10 timmar beroende på tjocklek på steken.

När termometern visar 65º så har du ett rosa kött, vill du ha det mer välstekt så låt temperaturen gå upp till 70º, det blir bra till julskinkan.

Skala och riv moroten grovt. Jag har med den för att ge lite naturlig sötma till lagen istället för socker som många gånger används till kryddning av tjälknöl.

Krossa enbär och vitpeppar grovt i en mortel.

Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp.

Lägg köttet i en hög, smal bunke och häll den heta lagen över köttet, se till så det täcker.

Låt köttet svalna och ställ in i kylen i 4–5 timmar.

Ta upp köttet, låt rinna av i durkslag och torka av med hushållspapper.

Skär i skivor skivor och servera med zucchinisalladen här nere eller en grönsaksgratäng om du vill ha ett varmt tillbehör.

Köttet är också väldigt gott tillsammans med den här salladen på vattenmelon.

Det som blir över av steken kan du skiva tunt och frysa in i portionspåsar.

Zucchinisallad 4 port

4 dl tärnad zucchini

3 msk smör/kokosolja

1 tsk vit balsamvinäger

Salt och svartpeppar

Bryn zucchinin några minuter utan att den får för mycket färg.

Krydda med salt peppar och vinäger, låt den koka in. Ta från plattan och låt svalna.

Blanda med:

2 dl strimlad sallad, gärna romansallad eller salladskål

2 dl grovhackade örter, ta de du tycker bäst om

1½ dl hemgjord majonnäs

ca 2 tsk Dijonsenap

Vänd ner zucchinin i majonnäsblandningen, smaka av om du vill ha mer salt och peppar eller sting från senapen.

Vill du ha fler tips på lättlagad sommarmat så finns de i mängd i snart slutsålda kokboken ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” och i ”Birgitta Höglunds bästa grilltips”.

Mina bästa grilltips är en nyutgåva av slutsålda kokboken Grillmat LCHF, med nytt förord av kokboksförfattarna/Paleobloggarna Jenny och Magnus Andersson från Under vårt tak.

Grillboken är fylld av mina favoritrecept på drinkar med tilltugg, såser, röror, marinader, alla slags kött, fisk, skaldjur, fågel, vilt, vegetariska rätter, sallader, desserter och annat gott som grillmästaren inte kan klara sig utan

Föredrar du att laga husmanskost som också håller ditt blodsocker på en behagligt jämn nivå?

Då är ”Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker” som jag skrivit tillsammans med LCHF-gurun Lars-Erik Litsfeldt kokboken för dig.

Vattenmelonsallad med fänkål och mozzarella från Gröna, sköna tillbehör
Avokadosoppa och ostvåfflor med räkor i dillmajonnäs

Somrig soppa

Juni började med rätt blygsamma temperaturer runtom i landet, betydligt lägre än de vi vande oss vid i maj.

Då kan det sitta fint med en god soppa till middag, dagens tips är en lite annorlunda soppa på avokado.

Du kan också servera den som sås, ta då hälften av grädden, det smakar väldigt bra till fisk eller kyckling.

Servera ostvåfflor till efter mitt recept här nere, gärna med räkor i dillmajonnäs, så får du en riktigt näringsrik måltid.

Vill du ha variation eller komplement till sillen nu i midsommar så passar både våfflorna och soppan fint att bjuda på som en liten förrätt.

Snabblagad avokadosoppa 2 port

2 välmogna avokado

4 dl grädde/kokosgrädde

½ dl hackad gräslök

2 msk hackad timjan

2 msk smör/kokosolja

Några droppar Worcestershiresauce eller glutenfri tamarisoja

Några droppar vit balsamvinäger

Salt och peppar

Mosa avokadon med gaffel direkt i kastrullen eller kör några varv med stavmixer.

Häll på grädde och kryddor, vispa och låt koka upp, smaksätt med Worcester och vinäger.

Sjud en minut medan du vispar, rör sen i örter och kokosolja.

Smaka av om soppan har lagom sälta och syra, servera med några ostvåffelhjärtan med räkor i dillmajonnäs.

Ostvåfflor/chaffles ca 3 st

3 dl riven mozzarella på påse eller riven halloumi

3 ägg

50 g smält smör

1 nypa salt

Vispa ihop alla ingredienser i en bunke.

Pensla våffeljärnet med lite smält smör och sprid ut smet över järnet med en slev.

Grädda våfflorna ca 4-5 minuter tills de fått fin färg, lägg dem på galler att svalna.

Värm dem strax innan serveringen i ugnen, lägg dem på gallret i en minut på 175º.

Du kan frysa in våfflorna och ta fram eftersom, tina då ett par minuter i ugnen eller i brödrost.

Dillmajonnäs

1 dl av min lättfixade majonnäs

1 dl finhackad dill

2 msk smetana/crème fraiche/kokosgrädde

½ tsk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Rör samman majonnäs och smetana, smaksätt med vinäger, salt och peppar.

Blanda med dillen och låt stå en stund i kylen så smakerna utvecklas.

Blanda 50 g skalade räkor per portion med 2 msk dillmajonnäs till serveringen.

Vill du hellre bjuda på mina gröna ostvåffelhjärtan till soppan så hittar du recept på dem här.

I länkarna nedan kan du läsa mer om mina kokböcker om du vill ha fler njutbara mattips eller presenttips.

De första tre är de som finns kvar av mina inbundna kokböcker, de följs av två som nu bara finns som E-bok.

Bakboken är helt slutsåld och det finns bara några få exemplar kvar av Gröna, sköna tillbehör, så passa på nu om du inte vill missa den.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt SLUTSÅLD

Jag signerar kokböcker på glutenfria Gott&Reco i Falun

Mina bästa recept på sill till Midsommar

Midsommarsill

Nu är det hög tid att lägga in sillen till midsommarbuffén.

Om du behöver lite inspiration så bjuder jag här nere på några av mina favoriter, hoppas de blir uppskattade även av dina gäster.

Mitt grundrecept på inlagd sill har jag gjort i många år, den är lite mindre söt än butikernas.

Köp gärna dina saltsillfiléer i en fiskbutik eller manuell fiskdisk, de är betydligt godare än inläggningssillen man kan köpa i butikernas sillhylla.

Vill du göra en inläggning som passar familjens vegetarianer så hittar du här ett av mina goda recept på inlagd svamp.

Mitt grundrecept på inlagd sill

4 saltsillfiléer

1½ dl ättikssprit 12%

1½ dl valfri sötning

3 dl vatten

1 rödlök

1 morot

10 kryddpepparkorn

3 lagerblad

Lägg saltsillfiléerna i blöt över natten i kylen, i en stor bunke fylld med vatten.

Skär en liten bit ur tjockaste delen på filén och smaka om den är lagom salt.

Blanda allt till lagen, rör då och då tills vald sötning löst sig.

Skiva lök och morot tunt, lägg ner i ättikslagen tillsammans med kryddpeppar och lagerblad.

Skär sillen i sneda bitar och lägg i en burk, häll över lagen och blanda om.

Ställ i kyl och låt dra några dagar, smaka av om det eventuellt behövs mer ättika eller sötma.

Det mesta av sockret stannar kvar i lagen, så jag föredrar att lägga in sillen med vanligt socker.

Använder du sötningsmedel så är inte hållbarheten lika lång som med socker eller honung och det kan också ge en lite metallisk bismak.

Kom ihåg att alltid använda inlagd sill som bas när du gör olika krämiga såser till, annars blir det väldigt smaklöst utan stinget från ättikan.

Vitlökssill med örter

2 inlagda sillfiléer från receptet här ovan eller 120 g avrunnen köpt i butik

1 dl crème fraiche/smetana/kokosgrädde

½ dl av min enkla majonnäs

½ pressad citron

2 msk finhackad gräslök

2 msk finhackad persilja

2 rivna vitlöksklyftor

Några droppar Worcestershiresauce eller glutenfri tamarisoja

En nypa peppar

Rör ihop alla ingredienser till såsen och lägg ner skurna, avrunna skivor av inlagd sill.

Täck över och låt stå i kyl till nästa dag, då utvecklas mer smaker.

Smaka av om du vill ha mer sälta än den från sillen.

Rödvinssill med kummin

2 inlagda sillfiléer

½ dl rödvin

5 cm purjolök i strimlor

1 msk kallpressad olivolja

1 msk tomatpuré

1 tsk balsamvinäger/äppelcidervinäger

1-2 krm stött kummin

Flingsalt

Rör ihop tomatpuré, vin, olja och vinäger, krydda med kummin och lite flingsalt.

Rör ner purjolöksringar och sillbitar.

Låt stå kallt till nästa dag, smaka av om du vill ha mer kryddning.

Många har nog matjessillen som favorit på midsommarbuffén, här följer recept på min krämiga matjesmousse.

Den passar fint både som den är på silltallriken eller så kan du göra den som en matjestårta.

Antingen direkt i en form med löstagbar kant fodrad med plastfilm eller så mixar du några skivor av mitt valnötsbröd och blandar med brynt smör.

Tryck ut brödmixen i den plastade formen och täck med matjesmoussen, låt stå i kylen till nästa dag.

Garnera tårtan till exempel med gräslök, rädisor, gurka, citronmeliss och små ätbara blommor.

Matjesmousse

2 matjessillfiléer

1 dl crème fraiche eller smetana

1 dl grädde

1 dl finhackad gräslök

½ dl min hemgjorda färskost

2 gelatinblad

2 msk sillspad

Salt och peppar

Skär matjessillen i små tärningar, blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter.

Krama ur och smält bladen på svag värme i sillspadet.

Vispa grädden rätt fast. Blanda färskosten med crème fraiche, gräslök och kryddor, rör ner sillbitarna.

Ta en matsked av röran och blanda med gelatinet, innan du blandar ner det, då minskar risken att gelatinet ska stelna i klumpar.

Vänd försiktigt ner den vispade grädden, låt stå i kylen minst 3-4 timmar, så stelnar den till en mousse.

Spola en sked i varmt vatten och forma moussen till ägg eller fyll den i glas eller små formar innan den kallnar.

Servera med kokta ägg, som sillsmörgås, på en silltallrik eller så kan du göra den som matjestårta som jag beskriver i inledningen.

Här hittar du recept på min godaste jordgubbstårta från slutsålda bakboken Baka med frukt & grönt.

Den är både glutenfri och mejerifri så den passar alla som njutit av din goda midsommarmat.

Raw moussetårta med jordgubbar och lime

Gröna, sköna tillbehör på Nyhetsmorgon i TV4

Njutbara kokbokstips

Här hittar du mina kokböcker om du vill ha fler tips på midsommarrätter och inspiration till sommarens alla måltider.

Kokboken på bilden ovan som innehåller mina vegetariska favoritrecept kan du beställa i den här länken, passa på nu för den är snart slutsåld:

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv 211 kr

De bästa tipsen till sommarens grillkvällar, med allt från drinkar, snacks, tapas och förrätter till marinader, glazer, sallader, såser, röror och desserter hittar du här:

Birgitta Höglunds bästa grilltips 279 kr

Har du eller någon av dina nära problem med diabetes eller vill undvika att få det?

Mina bästa recept för att hålla blodsockret på en jämn nivå, med goda råd och hälsotips från LCHF-gurun Lars-Erik Litsfeldt finns här:

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker 234 kr

Föredrar du att läsa dina böcker i dator, platta eller mobil så finns här nere två av mina slutsålda kokböcker som E-bok.

I den första finns mängder med rätter som passar på midsommarbordet, den har jag skrivit med LCHF-rörelsens grundare Dr Annika Dahlqvist.

Här får du 2 böcker för priset av 1, den är en nyutgåva av tidigare slutsålda LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo:

Gammaldags husmanskost på nytt sätt : Recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo som E-bok 208 kr

Som avslutning en kokbok som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.

Den blev mycket populär och såldes slut nu i våras, här i länken kan du ladda ner den:

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken E-bok 99 kr

Ät, njut och må gott!

Jag jobbar med Gröna, sköna tillbehör Foto Jan Andersson, LT