De här muffinsarna har jag ofta gjort till utflykter och resor, de är perfekta att ha med i väskan som en lättare lunch.
Tyvärr är det fortfarande svårt att hitta bra, glutenfria lågkolhydratalternativ om man vill fika något snabbt och försöker handla på flygplatser, tåg och snabbmatsställen.
Om du gör en sats och tar med ut idag på söndagsaktiviteterna så räcker energin hela dagen.
Ostmuffins
2 dl riven, lagrad ost
2 ägg
1 dl crème fraiche/smetana eller kokosgrädde
25 gr smält smör
½ dl pumpafrön
½ dl solrosfrön
2 msk psylliumhusk
1 tsk stött brödkummin eller örtkryddor
½ tsk havssalt
Dela äggvita och gula i två olika bunkar och rör samman gulorna med crème fraiche och smält smör.
Blanda ner frön, ost, husk, kummin och salt.
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.
Lägg i bullformar med hjälp av två skedar, jag fick 12 stycken av den här satsen.
Grädda på 200° i 12-15 minuter, låt svalna på galler.
Frys in muffinsen och ta fram eftersom.
Värm dem då en stund i ugnen, så blir de som nybakta.
Gillar du inte kummin så blir de väldigt goda även med oregano, timjan, persilja eller dill.
Diabeteskokboken har jag skrivit tillsammans med LCHF-pionjären Lars-Erik Litsfeldt som ligger bakom ett tiotal böcker om diabetes.
Gammaldags husmanskost har förord av både Dr Annika Dahlqvist som är LCHF-rörelsens grundare och Ann Fernholm.
Ann tog 2014 initiativet till Kostfonden som finansierar forskning på lågkolhydratkostens effekt på hälsan, hon är vetenskapsjournalist och författare till ett flertal mycket populära böcker om kost och hälsa.
För tio år sen blev jag intervjuad till en artikel i Hemmets Journal om hur jag blev bättre i min Fibromyalgi när jag slutade äta gluten 2009 i samband med att jag började äta lågkolhydratkost, LCHF.
Kanske artikeln kan inge hopp hos andra som drabbats av denna besvärliga sjukdom, du kan läsa den här.
Dela gärna artikeln vidare om du känner någon med Fibromyalgi.
I min kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” berättar jag mer om hela min hälsoresa, du hittar den här som inbunden och här som E-bok.
På Jan Anderssons bild här nedan jobbar jag just med den kokboken, det var den första som jag fick det stora förtroendet att fotografera själv.
Den här grönsakspatén hade jag ofta på menyerna på de restauranger där jag jobbade på 80-90-talet.
Jag serverade den då som en förrätt med en god sås eller som tillbehör på en buffé.
På den tiden var det inte alls lika vanligt med vegetarisk mat på restaurangerna som idag, intresset bland många kockar att laga gröna rätter var ofta lågt.
Jag har alltid tyckt mycket om grönsaker, så för mig var det ett naturligt inslag bland all den ”vanliga” maten.
Lika viktigt är det för mig idag att ha en stor variation av grönsaker i min mat.
Sen jag för 15 år sen gick över till glutenfri lågkolhydratkost, även kallat LCHF, har grönsaksmängden ökat rejält på min tallrik.
På restaurangtiden gjorde jag patén i lite olika varianter på broccoli, skållade tomater, blomkål, purjolök och morötter.
Här har jag använt broccolistjälkar, ett bra sätt att ta dem tillvara.
Dubbla gärna receptet så blir det en högre och finare paté. Öka då gräddningstiden med 10 minuter.
Grönsakspaté
3 dl broccoli i bitar, stam eller blomma
2 ägg
½ dl grädde
2 msk hackade örter
Riven muskot
Salt och peppar
Tomatlager
5 medelstora tomater
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
1 msk olivolja
1 ägg
Salt
Cayennepeppar
Några droppar Worcestershiresauce
Skär broccolin i mindre bitar och koka riktigt mjuk i saltat vatten. Låt rinna av väl i durkslag.
Skär ett kryss i tomaterna och lägg ner en halv minut i kokande vatten. Häll bort vattnet och fyll på med kallt.
Skala de avsvalnade tomaterna och skär i bitar, finhacka lök ock vitlök.
Bryn smör och olivolja lätt, tillsätt lök och tomater.
Låt puttra på svag värme i ca 15-20 minuter, så vätskan kokar in. Rör under tiden, så det inte bränns.
Blanda i kryddor och Worcester, smaka av och låt svalna.
Mixa broccolin med grädde och örter. Jag använde persilja, dragon och gräslök.
Smaka av med salt, peppar och muskot. Rör ner ägget.
Mixa sen tomatröran och blanda med ägg. Smörj en liten form ordentligt med smör.
Lägg ett lager broccolismet i botten, fyll på med tomatröran. Avsluta med att försiktigt bre ut broccolismeten över tomatröran.
Fyll en långpanna med ett par centimeter varmt vatten och ställ ner formen. Grädda patén i vattenbadet i 40 minuter på 175°.
Känn med handen att patén är fast. Ta ut ur ugnen och låt svalna en stund i formen.
Lossa kanterna försiktigt med en stekspade och stjälp upp på en skärbräda.
Servera patén ljummen eller kall, gärna med fetaost mosad i lite grädde.
Forma ett ägg med en sked doppad i varmt vatten, jag hade även pumpafrön, paprika och persilja till garnering.
Mitt intresse för den vegetariska matlagningen har även lett till en helt grön kokbok.
Broccoli är en riktigt god och mättande grönsak som passar bra till många rätter, inte minst för alla som vill dra ner på kolhydraterna nu efter semestern.
Jag brukar använda den till soppor, gratänger, i en wok, som broccolimos, i gröna smoothies eller matiga sallader, det är bara att låta fantasin flöda.
Broccoligratäng serverade jag ofta när jag jobbade som restaurangkock, den var mycket populär bland lunchgästerna.
Då ofta med rökt skinka i men den här har jag gjort helt vegetarisk.
Gratängen går att variera på en mängd sätt, den här nere är mjölkfri för alla som inte kan äta mjölkprodukter.
E-boken ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt” innehåller många lättlagade recept på vår traditionella husmanskost som jag gjort glutenfri och med färre kolhydrater än vad som är vanligt.
Det är en samlad nyutgåva av tidigare slutsålda LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo, som jag skrivit tillsammans med LCHF-rörelsens grundare Dr Annika Dahlqvist.
E-boken innehåller även ett förord om fettets betydelse i vår mat av författaren och vetenskapsjournalisten Ann Fernholm.
Det känns verkligen meningsfullt att kunna sprida mina kockkunskaper och 15 års egen erfarenhet av lågkolhydratkost vidare genom de här kokböckerna.
Passa på att kombinera skogspromenaden med att plocka lite goda svampar att förgylla dina måltider med nu på sensommaren och i höst, det är riktigt bra budgetmat nu i dyrtider.
Dagens soppa lagad med gratismat från skogen har blivit en av mina egna favoriter.
Jag varierar den med olika sorters svamp och örter, för en lite mildare variant kan du ta purjolök istället för lök och vitlök.
Vill du prova fler av mina sopprecept och lära dig mer om hur du kokar buljong, så hittar du en hel del tips i E-kokboken ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”, skriven tillsammans med Dr Annika Dahlqvist.
Dagens recept är en smakrik och glutenfri paj som jag skapade till Diet Doctor, världens största sida om lågkolhydratkost.
Nu på sensommaren passar den fint till både kräftskivan och surströmmingsfesten eller som en vegetarisk middag.
Serverar du den till exempel till kräftorna så räcker den till ca 10 portioner.
Paj med, grönkål, fetaost och ugnstorkade tomater ca 4 port
Pajskal på mandelmjöl
50 g kylskåpskallt smör eller mjuk kokosolja
3 dl mandelmjöl
1 dl sesamfrön
1 ägg
1 msk psylliumhusk
1 krm salt
Skär smöret i små tärningar. Häll mandelmjöl, sesamfrön, husk och salt i en bunke.
Lägg ner smörtärningarna och knäck i ägget. Blanda samman degen en minut med elvisp, tills smöret har arbetats in.
Bred ut smeten med hjälp av en slickepott i en smord pajform med löstagbar kant.
För att få pajskalet riktigt jämnt, lägg plastfilm över formen och pressa med fingrarna ut degen över botten och upp mot kanten. Jämna till degkanten runtom med tummen.
Ställ in i formen i kylen att stelna i 30 minuter, så sjunker den inte ihop under gräddningen.
Ta bort plasten, nagga botten lätt med en gaffel och förgrädda pajskalet i 5 min på 200°.
Ugnstorkade tomater
½ kg cocktailtomater
2 tsk flingsalt
2 tsk torkad oregano eller timjan
2 deciliter kallpressad olivolja
2 msk äppelcidervinäger
Halvera tomaterna och lägg i en stor ugnsform med snittytan uppåt.
Strö flingsalt och oregano över och torka i mitten av ugnen på 75° i 6 timmar.
Lägg i burkar och täck de varma tomaterna med olja och vinäger.
Pajfyllning
1 liter strimlad grönkål
3 dl strimlad purjolök
150 g fetaost
3 ägg
3 dl grädde/kokosgrädde
2 dl grovhackade valnötter
Ca 1 tsk chiliflingor
Ca ½ tsk salt
1 dl ugnstorkade tomater till garnering
Förväll grönkålen och purjolöken i lättsaltat vatten i ett par minuter. Låt rinna av väl i durkslag.
Sätt ugnen på 200˚. Riv fetaosten grovt och vispa samman med ägg och grädde.
Rör ner de hackade valnötterna och smaksätt med chiliflingor och salt.
Häll smeten i det förgräddade pajskalet och fördela cocktailtomaterna ovanpå pajen.
Grädda i ca 30 minuter i mitten av ugnen, tills äggstanningen stelnat och pajen fått fin färg.
Låt svalna en stund innan serveringen
Vill du få riktigt fina pajbitar så låt pajen kallna helt och ställ i kylen några timmar.
Då går den lätt att skära i tårtbitar. Värm dem sen på en plåt i 150˚ i ca 15-20 minuter.
Servera till exempel med en rucolasallad med paprika och oliver.
Skär tomaterna i små tärningar. Koka upp vattnet och blanda ner tomathacket.
Rör ner kokosolja, tahini, timjan och salt.
Blanda alla frösorter och rör ner i vattnet. Låt svälla i en halvtimme.
Vispa äggen fluffigt med elvisp i ca 5 minuter och blanda med fröröran, smaka av så du fått lagom sälta.
Smeten är lös men stelnar till bra i ugnen. Häll allt i en smord brödform på ca 1 liter.
Grädda i mitten av ugnen på 150º i 1 timme och 15 minuter.
Låt svalna en stund i formen innan limpan stjälps upp på galler.
Förvara i plastpåse i kylen och ta fram och skär skivor eftersom.
Brödet går också bra att frysa in i skivor, det blir gott att tina i ugn eller brödrost.
Svartkummin, Nigella sativa, som jag använder i brödet ger väldigt god smak, dem kan du hitta i kryddbutiker eller på nätet.
Får du inte tag på det fröet så kan du öka på de andra fröna eller ta chiafrön istället.
I länkarna här nere hittar du alla mina kokböcker om du vill ha mer inspiration eller att ta med som gåbortspresent till sensommarens middagar istället för en blomma.
Många har genom åren frågat efter en bakbok och den kom häromåret.
Den blev 2021 utsedd till Sveriges bästa hälsobok på internationella kokbokstävlingen Gourmand Awards, vilket förstås kändes väldigt hedrande.
Bakboken blev väldigt populär och såldes slut i våras, tyvärr är inget nytryck aktuellt eftersom förlaget lagts ned.
Jag hoppas hitta något annat förlag som kan tänkas ge ut den framöver.
Tills dess hittar du flera brödrecept i Gröna, sköna tillbehör, Gammaldags husmanskost och i Stora diabeteskokboken.
Nu är det många som kommit tillbaka till vardagen efter semestern, så idag bjuder jag på en riktigt god och näringsrik gröt att börja dagen med, den ger ordentligt med energi.
Ja den är ju förstås god även på kvällen, jag har faktiskt tyckt om att äta gröt som kvällsmål ända sen jag var liten.
Gröt har på senare år blivit riktigt trendigt och serveras på många restauranger.
Sen jag slutade äta gluten i samband med att jag började med lågkolhydratkost 2009 så har det skapats flera nya recept på glutenfri gröt i mitt kök.
Innan jag började med lågkolhydratkosten LCHF 2009 var en av mina absoluta favoriter spaghetti med olika såser.
Eftersom jag nu åt mat utan gluten så fick jag istället börja experimentera med olika grönsaker till mina pastasåser, naturligt glutenfria tillbehör med få kolhydrater.
Och vilket lyft det blev, grönsakerna gör ju den här typen av mat så mycket godare tycker jag.
Här är det finstrimlad zucchini som blivit tillbehör till min sås med rökt skinka och svamp.
Kantareller är favoriten, men här blev det björksopp som följde med hem efter en skogspromenad.
Pastasås med skinka och svamp 1 port
1 dl fint tärnad svamp
1 dl tärnad skinka
½ dl finstrimlad purjolök
1 dl grädde
2 msk smör
½ tsk fransk senap
1 msk finhackad färsk dragon
Lite Worcestershiresauce
Salt och peppar
Bryn smöret lätt och fräs svampen några minuter, låt den få färg och tillsätt skinkan.
Stek några minuter till under omrörning.
Rör sedan ner purjolöken, låt den svettas med i röran en liten stund.
Krydda med lite salt, peppar och Worcester.
Rör ner senapen och häll så över grädden. Koka upp och låt puttra några minuter, tills såsen tjocknar.
Smaka av och servera med nykokt zucchini, som jag gör så här.
Jag har ingen spiralmaskin, så jag skivar små exemplar på längden med osthyvel och delar sen skivan längs med.
På det sättet får jag långa strimlor, liknande tagliatelle.
Kokar dem i cirka 5 minuter i rejält saltat vatten och låter dem rinna av i durkslag.
Sen tillbaks i kastrullen och i med en klick smör för att få ut ännu mer smak och näring.
Idag är det precis 15 år sen jag startade den här bloggen, tack till alla er miljontals matintresserade som besökt den under de här åren.
Innan jag började skriva den hade jag nästan aldrig varit in på en blogg och hade minimala datakunskaper.
Att skriva i det för mig tidigare okända mediet, lärde jag mig under en 3-timmars bloggkurs på teknikmässan Eclectic Tech Carnival på Umeå Universitet.
Det närmaste jag någonsin i livet kommit universitetsstudier, kan jag tillägga.
Lyckades på dessa korta timmar lära mig att behärska bloggandet via WordPress, ja någorlunda i alla fall.
Skrev mitt första recept samma kväll, ett mycket enkelt sådant på äggröra.
Men vilken otrolig resa det varit att få hålla på med det roligaste jag vet, att dela med mig av mina matkunskaper och matglädje.
Efter 18 år på olika restauranger som kallskänka, kock och köksmästare satte en svår ryggskada stopp för den karriären.
Skadan förvärrades dessutom av en ovarsam sjukgymnast på Rygginstitutet i Marbella, bilden här nere kommer från den resan.
Några år senare blev jag sjukpensionerad på grund av skadan, jag skulle aldrig kunna arbeta på restaurang mer.
Jag stelopererades senare i ländryggen, fick en nervskada i benet som gjorde det svårt att gå och utvecklade fibromyalgi, så jag var ordentligt handikappad under många år.
Men jag lyckades sakta men säkert återfå en del av hälsan och styrkan i kroppen när jag efter en föreläsning med Annika Dahlqvist lade om min mathållning till glutenfri lågkolhydratkost, även kallat LCHF.
På Jan Anderssons bilder här nere från Länstidningen i Östersund håller jag på med fotografering av smårätter från just den kokboken.
Något jag aldrig kunde tro under de år jag mådde som sämst, men nu hade jag tränat upp mig så pass att jag klarade att sitta en liten stund på huk för att fotografera.
Gröna, sköna tillbehör var den första kokbok som jag fick glädjen att fotografera själv, här kunde jag kombinera mina stora intressen för natur, fotografering och matlagning.
Jag lagade till rätterna då och då under hela sommaren hemma i mitt kök och tog med dem ut i den vackra naturen under tidiga morgnar, när solljuset var som bäst.
Kokboken har blivit mycket populär och ligger just nu högt uppe på topplistorna bland kokböckerna på Bokus, läs gärna mer om boken i länken här ovan.
Jag är verkligen glad och tacksam att jag nått ut till så många med mina tankar om hälsosam mat, intresset växer sig hela tiden större för mina glutenfria och sockerfria recept.
Numera kallas vi som håller på med bloggande för Influencers, men jag har aldrig känt mig riktigt hemma i den skaran.
Min blogg ser precis likadan ut som den gjorde vid starten 11 juni 2009 och jag har numer inga reklamsamarbeten, det har tidigare blivit ett fåtal genom åren för några mindre mathantverkare.
Jag har valt att aldrig göra några betalda samarbeten, jag sprider bara ohejdad reklam för mina egna kokböcker som ger mig en blygsam slant som sätter lite guldkant på tillvaron.
Här kommer ett av de mest populära recepten härinne, en lättlagad vaniljparfait liknande den jag brukade göra när jag jobbade på restaurang.
Jag är mycket förtjust i äkta vaniljglass, men ofta är den köpta alldeles för söt för mina smaklökar.
Min parfait passar fint som en dessert tillsammans med solmogna jordgubbar nu till midsommar.