Marinerat sidfläsk med kaffe och kanel
Foto Mikael Eriksson

Smakrik fläsksida

Idag bjuder jag på ett recept från min grillkokbok, passar på att göra lite extra reklam för den nu inför Fars Dag på söndag.

Det här färska sidfläsket är marinerat med lite annorlunda smaker, kaffe och kanel, det ger en mycket mustig smak till fläsket.

Det är väldigt gott att grilla helt på skogsutflykter som jag gjort på bilden nedan, men går förstås fint att steka hemma i ugn eller stekpanna också.


Grillat, kaffemarinerat sidfläsk

700 gr färskt sidfläsk i bit med svål

1 dl starkt kaffe

2 msk glutenfri tamarisoja

2 msk kallpressad rapsolja

2 tsk kanel

½ tsk vitpeppar


Rör samman marinaden i en bunke. Skär täta snitt genom svålen med en vass kniv. Lägg fläsket i en plastpåse och häll över marinaden.

Förslut påsen och massera runt fläsket så marinaden kommer åt överallt och tränger ner i den snittade svålen.
Lägg på en tallrik i kylen och låt marinera minst 24 timmar, gärna längre.

Ta upp biten, torka av marinaden och skär i ca 2 cm tjocka skivor. Grilla över het glöd i 2-3 minuter på varje sida, så fläsket får fin färg.

Vill du grilla sidfläsket helt, så gör det då över indirekt glöd eller på låg värme på gasolgrillen. Fös ihop glöden mot sidorna på grillen och gör en kolfri yta under köttet.

Vänd flera gånger under grillningen så det inte bränns. Grilltiden är 30-40 minuter, beroende på hur tjockt sidfläsket är.

Använd gärna en stektermometer som sticks in i mitten av köttbiten. När termometern står på 65º så lägg sidfläsket att vila på sidan om grillen i 10 minuter, täckt med folie.

Här kan du läsa mer om innehållet i min grillbok på Bokus och så här skriver en läsare i sitt omdöme om boken:

”Grillar gärna och njuter av hälsosam mat.

Boken lockar till att testa sånt man inte tänkt på att grilla.

Känns även som en fin present att skicka istället för blommor/choklad…

Jag har, liksom författaren, ätit mig till bättre hälsa.

Boken ger många fina recept om man vill njuta både av det goda och nyttiga.

Alla vackra foton i boken blir en ytterligare bonus.”

Kryddsmör i paprika Foto Mikael Eriksson
Grillad lax och limeaioli

Grillad lax

Chilimarinerad lax 4 port

4 bitar lax à 150-200 g, helst viltfångad

2 msk olivolja

2 tsk chiliflingor

Saft av 1 citron

Blanda samman ingredienserna till marinaden.

Lägg laxbitarna i en plastpåse och häll över marinaden.

Massera försiktigt så marinaden fördelas jämnt kring fisken.

Lägg på ett fat och ställ i kylen några timmar.

Stek eller grilla fisken ett par minuter på var sida. Servera med grillade grönsaker och aioli.

Grön aioli

2 äggulor

2 dl olivolja

1 dl finhackad citronmeliss

½ dl finhackad rucola

Saft av ½ lime

1 riven vitlöksklyfta

Salt och peppar

Lite Worcestershiresauce

Knäck äggulorna ner i en bunke, blanda ner vitlök och limesaft.

Mixa oljan tillsammans med örterna så den blir riktigt grön.

Vispa äggsmeten kraftigt medan du häller i oljan riktigt sakta och försiktigt från början i en smal stril.

När aiolin bundit ihop riktigt kan du hälla på oljan lite snabbare.

Smaksätt med salt, peppar, Worcester och ev mer limesaft.

Aiolin håller cirka en vecka i kylen.

Klicka på bilden nedan så hittar du fler av mina bästa grilltips, marinader, såser, röror, tilltugg och drinkar, allt du behöver för en lyckad grillfest.

Grekisk souvlaki och tzatziki

Souvlaki med tzatziki

Semesterminnen

Om du som jag älskar den grekiska maten så kan du passa på att drömma dig söderut vid en god middag.

Jag lärde mig att laga souvlaki på riktigt grekiskt vis på restaurang Volos i Östersund för många år sen, här får du ta del av det receptet.

Souvlaki 2 port

300 g fläskfilé

½ pressad citron

2 msk olivolja

1-2 tsk torkad oregano

Salt och peppar

Skär filén i ca 10 skivor. Lägg på en tallrik och pressa över citronsaften.

Ringla olivolja över och strö över hälften av oreganon. Salta och peppra lätt.

Vänd köttet och strö över resten av oreganon, krydda lätt.

Låt stå framme i ca en timme, så citron och örtsmaken går in i köttet. Gör under tiden tzatzikin.

Tzatziki 2-3 port

½ gurka

1-2 vitlöksklyftor

½ tsk havssalt

1 dl grekisk yoghurt

1 msk olivolja

½ tsk pressad citron

Peppar

Riv gurkan grovt och vitlöken fint. Blanda med salt i en bunke, låt stå i 30 minuter.

Rör ihop yoghurt, olivolja, citron och peppar.

Pressa ur vätskan ur gurkan och rör ner i yoghurtröran. Smaka av om det behövs mer salt.

Skiva aubergine och salta lätt på båda sidor och låt ligga en halvtimme så vätskan dras ur, då blir smaken ännu godare.

Trä köttskivorna på spett och stek i väl brynt smör, ett par minuter på varje sida. Eller ännu hellre, grilla dem.

Stek auberginen i smör i en egen panna också ett par minuter på varje sida, så de får ordentlig färg och blir mjuka.

Här hittar du mina somrigaste kokböcker om du vill ha fler njutbara tips.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Mina bästa grilltips kan du köpa för bara 195 kr inklusive frakt direkt från det lilla förlaget Lumio.

Birgitta Höglunds bästa grilltips

De övriga böckerna och min matfilosofi kan du läsa mer om i det här inlägget.

Marinerade revbensspjäll med coleslaw

Marinerade revbensspjäll 4 port

Färska, tjocka revbensspjäll, spare ribs, ca 1 kg

Marinad

2 dl finhackad, färsk timjan

4 rivna vitlöksklyftor

1 dl olivolja eller rapsolja

2 msk Worcestershiresauce

1 pressad citron

Grovmald svartpeppar

Ev 2-3 tsk honung för färg och smak

För riktigt möra spjäll så låt dem puttra i buljong 1 timme och låt kallna i spadet innan du marinerar dem.

Blanda samman allt till marinaden. Lägg spjällen i en tjock plastpåse och häll över marinaden.

Knyt igen och massera runt köttet så marinaden kommer åt överallt.

Lägg på ett fat i kylen, 1-2 dygn. Vänd påsen flera gånger under tiden.

Ta upp köttet och skrapa av örter och vitlök, så det inte bränns vid under grillningen.

Pensla det heta grillgallret med olja och lägg på spjällen. Salta efter behag.

Grilla 2 minuter på varje sida, även på bensidan och den feta ovansidan på het glöd om du grillar råa spjäll.

Lägg dem på en svalare plats på grillen och låt eftersteka ca 10 minuter, vänd ett par gånger under tiden.

Är de förkokta så räcker 1 minut per sida, alltså 4 minuter sammanlagt plus en liten stund på sidan om så värmen fördelas jämnt i köttet.

Cole slaw

Cole slaw med ajvar 2 port

3 dl strimlad vitkål

1 dl majonnäs

1 dl hackade örter, jag tog gräslök, citronmeliss och citrontimjan

2 msk ajvar relish

Lägg kålen i en bunke och krama en stund med fingrarna så blir salladen saftigare.

Rör ner majonnäs, ajvar och örter.

Smaka av och ställ kallt en stund innan serveringen.

Fler av mina bäst grilltips och tillbehör hittar du i de här två kokböckerna.

Köp dem gärna som gåbortspresent om du blir bortbjuden på middag, istället för den så vanliga vinflaskan/blombuketten.

Då blir både jag och de som får böckerna glada 🙂

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Dagens grilltips – Currywokade grönsaker

Snabbt grilltillbehör

Jag fortsätter med mina tips på vad som smakar gott till grillat, den godaste formen av matlagning nu på sommaren.

Perfekt också om man vill träffa sina nära och kära lite på distans.

Passa på att äta utomhus med lite avstånd runt borden när vi nu äntligen fått varmare väder.

Currywok 4 port

6 dl blomkål i små buketter

4 dl strimlad zucchini

2 strimlade paprikor

2 strimlade lökar

2 dl kokosgrädde/grädde

½ dl kokosolja

2 msk gul curry

1 msk tamarisoja

Salt och paprikapulver

Woka det gröna hastigt i omgångar i het kokosolja, smaksätt med curry, paprika och salt.

Lägg allt i en gryta, häll på grädde och soja, låt puttra en liten stund.

Vill du ha fler av mina bästa grillrätter och tillbehör så hittar du dem i de här två kokböckerna.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Chilimarinad till grillat

Grillad Fläskkarré med Örtsmör och Halloumi

Grilltider

Nu är sommaren riktigt på gång, så härligt med lite skönare temperaturer efter en kylig vår.

En vår och en sommar som blir helt annorlunda än alla de andra i våra liv, på grund av det eländiga virus som dominerar en hel värld.

Men något vi kan hålla fast vid, även i dessa svåra tider, är att äta riktigt bra mat.

Det ger både glädje, njutning och förbättrar motståndskraften så vi lättare klarar av Coronan, om vi skulle bli smittade.

Dagens marinad gjorde jag till 1 kg fläskkarré, men den fungerar lika bra till kyckling,  lamm, nöt och vilt.

Chilimarinad

1 dl chilisås

1 dl olivolja

2 msk hackad, färsk rosmarin, timjan och oregano  eller

1 msk torkade örter

1 tsk paprikapulver

2 rivna vitlöksklyftor

1 msk tamarisoya

1 tsk Worcestershiresauce

1 liten finhackad, färsk chili.

Peppar

Blanda alla ingredienser till marinaden i en bunke.

Vill du ha en starkare marinad, så låter du kärnorna vara kvar i chilin, annars skrapar du bort dem.

Skiva karrén eller skär den i jämnstora kuber till grillspett.

Lägg köttet i en kraftig plastpåse, häll över marinaden.

Lägg på ett fat i kylen och låt marinera 12-48 timmar, vänd några gånger under tiden.

Torka av överflödig marinad innan du grillar köttet och pensla med olivolja.

Då får du en jämn och fin grillyta och minskar risken att det bränns.

Chili passar bra till Fläskkött

Grillspett

Här hittar du mina kokböcker om du vill ha fler njutbara mattips.

Köp gärna en eller ett par av dem, en bra present till dig själv eller någon du bryr dig om.

Samtidigt stöttar du mitt skrivande nu när jag inte kan resa runt och ha föreläsningar och boksigneringar.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Klicka på bilden så kan du beställa grillboken på Lumio Förlag.

Mina bästa grilltips

Sköna Maj

Äntligen är det då 1 maj, så nu är våren på gång på riktigt och vi får förhoppningsvis njuta av lite vårvärme snart över hela landet.

Även om tiderna är så besvärliga på grund av Coronapandemin så gäller det att försöka se ljuspunkterna i tillvaron.

Ett bra sätt att umgås med våra nära och kära är att laga mat och äta utomhus, där det är lättare att hålla distansen.

Så passa på att njuta av allt gott från grillen så fort du har chansen.

Vill du ha tips på goda tillbehör, ja då får du gärna stötta mitt skrivande härinne genom att köpa min grillkokbok.

Där hittar du mängder av marinader, såser, sallader och röror som passar till fisk, kött och fågel, såklart finns det även en hel del vegetariskt att välja bland.

Du får också tips på drinkar, tilltugg, förrätter och några läckra desserter, ja allt som behövs för en lyckad grillmiddag.

Den är en nyutgåva av Grillmat LCHF, som såldes slut för några år sen, mina bloggvänner Jenny och Magnus på Under vårt tak har skrivit förordet.

Birgitta Höglunds bästa grilltips är utgiven på det lilla förlaget Lumio och den kostar bara 195 kr i länken, de har även publicerat nyutgåvan av min och Annika Dahlqvists Gammaldags husmanskost.

Just nu i kristider är det extra viktigt att vi stöttar alla småföretagare i landet, så gå gärna med i Facebook-gruppen Handla av varandra – småföretagare behöver dig nu.

Efter marinadreceptet så får du se några av Mikael Erikssons vackra bilder från grillboken.

Chilimarinad till 1 kg fläskkarré/lammstek/kycklingbröst

1 dl min sockerfria chilisås

1 dl olivolja

2 msk hackad, färsk rosmarin, timjan och oregano eller

1 msk torkade örter

1 tsk paprikapulver

2 rivna vitlöksklyftor

1 msk tamarisoya

1 tsk Worcestershiresauce

1 liten finhackad, färsk chili eller 1-2 tsk chiliflingor

Blanda alla ingredienser till marinaden i en bunke, vill du ha en starkare marinad, så låter du kärnorna vara kvar i chilin, annars skrapar du bort dem.

Skiva köttet eller skär det i jämnstora kuber till grillspett, lägg bitarna i en kraftig plastpåse.

Häll över marinaden, pressa ur luften och knyt igen, massera runt så marinaden kommer åt överallt.

Lägg på ett fat i kylen och låt marinera länge, gärna 12-48 timmar, vänd några gånger under tiden.

Vill du förbereda några dagar innan så kan du lägga in påsen i frysen efter marineringen och ta fram i lagom tid så den tinar innan middagen.

Torka av överflödig marinad innan du grillar köttet och pensla lätt med olivolja.

Då får du en jämn och fin grillyta och minskar risken att det bränns.

Salta och peppra lätt på båda sidor under grillningen.

Grilla först över het glöd ett par minuter så köttet får fin färg, låt det sen dra färdigt på sidan av glöden, då blir det som saftigast.

Kryddsmör i paprika

Grillad portabellosvamp

Entrecôte med Café de Paris-smör

Kanarisk mojo

Sockerfritt iste

Grillade räkor med citronsås

Sensommarlyx

Idag kommer ett tips för dig som vill njuta av skaldjur på grillen.

Det ena behöver ju inte utesluta det andra förstås, det finns ju fler dagar att unna sig lite extra gott.

Grillade tigerräkor tycker jag om, det gäller att se till att köpa såna som är ASC-märkta.

Grilla dem bara ½ minut på varje sida så de inte blir sega, lägg dem sen vid sidan av glöden en stund så värmen fördelas jämnt inne i räkorna, då blir de som saftigast.

Du kan annars använda vanliga ishavsräkor med skal till spetten, det blir också gott.

Citronsås

2 dl majonnäs

1 dl crème fraiche/kokosgrädde

1 dl hackad citronmeliss

1 dl finhackad gul paprika

Rivet skal och saft från 1 ekologisk citron

1 tsk ekologisk citronpeppar

Salt

Vispa samman majonnäs och crème fraiche.

Rör ner citronmeliss, paprika, citronsaft och skal, smaka av med salt och citronpeppar.

Låt stå kallt en timme, så utvecklas smaken bättre.

Servera till de grillade räkorna, såsen passar fint även till fisk och grönsaksrätter.

Vill du njuta av fler av mina grillade skaldjur, klicka på Mikael Erikssons bilder här nedan så hittar du till min grillkokbok.

Kokboksvinst

Klicka på bilden så kan du beställa grillboken på Lumio Förlag.

Grattis till vinnaren

För en vecka sen startade jag en tävling där jag lottar ut ett signerat exemplar av min grillkokbok.

Ulla-Karin Lundberg blev den som med lottens hjälp snart kommer att få hem den i brevlådan och kunna njuta av naturligt goda grillmiddagar.

Grattis, Ulla-Karin, hoppas du får mycket glädje av mina recept i sommar.

Här kan alla ni andra som vill köpa kokboken Birgitta Höglunds bästa grilltips beställa den direkt från Lumio Förlag.

Här finns den på Bokus och på Adlibris, om du hellre köper den hos dem.

Själv har jag lite semester just nu och njuter av att ha erövrat titeln ”Best in the World” på kokboks-VM i Kina med Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Återkommer med ett inlägg om allt som hänt kring det och de senaste dagarnas resa till Klövsjö och Röros.

Önskar er alla en riktigt skön grillsommar med en gurkdrink från grillboken ❤

Gurkdrink
Foto Mikael Eriksson

Vinn ett signerat ex av min grillkokbok

Klicka på bilden så kan du läsa mer om boken på Lumio Förlag

Semestermat

Nu när många går på semester och vill ägna tiden åt mycket annat än att stå vid spisen, då är mina bästa grilltips fint att ta till.

Jag lottar därför ut ett signerat exemplar av kokboken Birgitta Höglunds bästa grilltips som är en uppdaterad nyutgåva av slutsålda Grillmat LCHF.

Allt du behöver göra är att skriva en kommentar varför just du skulle vilja vinna boken och dela det här inlägget på din blogg, Facebook, Instagram, Twitter eller var du nu brukar hålla till på nätet.

Sockerfritt iste
Foto Mikael Eriksson

Glödande grillkol
Foto Mikael Eriksson

Kryddsmör i paprika
Foto Mikael Eriksson

Färskoströra
Foto Mikael Eriksson

Parmalindat, fyllt kycklinglår
Foto Mikael Eriksson

Du får förstås gärna berätta om min grillbok när du pratar med dina vänner i det verkliga livet, utanför internet, de kanske också vill ha en sån kokbok 🙂

Vill du vara säker på att just du får hem ett exemplar så finns den att köpa här, kanske en fin gåbortspresent till sommarens grillmiddagar istället för blommor, vin eller choklad?

Bokens recept passar alla, recepten är glutenfria och anpassade även för alla som äter mejerifritt.

Förordet är skrivet av mina bloggvänner Jenny och Magnus på Paleobloggen Under vårt tak.

Här kan du ta del av några recept från grillboken i matplaneringstjänsten CookEat.