Raw kokoskaka med tranbär och choklad

Lördagsgodis på mitt sätt

Idag bjuder jag på ett recept från min bakbok ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”, som kommer ut i handeln på onsdag till veckan.

Jag fick hem förhandsexemplaret av boken häromdagen, så roligt att få se recepten och bilderna ”på riktigt”.

Jobbet med bakboken var väldigt roligt, det här är andra gången som jag förutom att skapa alla recept även fick ta alla bilderna själv.

Här kan du läsa mer om boken i mitt förlag Bladh by Bladhs nyhetsbrev.

Mjuk citronkaka med dadlar, raw kokoskaka med tranbär och mörk chokladkaka med plommon

Jag tillbringade många timmar ute på Djurgården och på andra platser runtom i Stockholm förra sommaren, dels för att hitta de vackraste platserna för fotograferingen och sen tillbaks med bakverk och porslin.

Här kan du läsa mer och ta del av ett av bokens salta recept, pizzamuffins.

Här hittar du boken på Adlibris och här finns den hos Bokus.

Den här lilla kakan är en av mina absoluta favoriter från boken, en energifylld godisbit som passar lika bra till fikat som till återhämtning efter träningen.

Kokossmör hittar du i välsorterade butikers bakhyllor, vill du göra själv så ta en titt här i guldgruvan Paleoskafferiet.

Raw kokoskaka med tranbär och choklad ca 15 st

1 dl torkade tranbär

1 dl kokossmör

2 msk smält kokosolja

Ca 1 tsk flingsalt

50 g mörk choklad 80-90%

½ dl rostade hasselnötter

Mixa hälften av tranbären med kokossmör, kokosolja och smulat flingsalt.

Saltet framhäver chokladsmaken, smaka av hur mycket du tycker är lagom.

Finhacka chokladen och nötterna. Spara några hela tranbär, små chokladbitar och hackade nötter till garnering, hacka resten av bären fint.

Vänd ner det hackade i smeten och skeda upp i småbrödsformar.

Stick ner några bär och chokladbitar i varje kaka.

Strö över lite nöthack och saltflingor, tryck till lite så de fastnar i chokladsmeten.

Ställ i kylen att stelna 1 timme, ta ur kakorna ur formarna.

Förvara i kylen men ta fram en stund innan serveringen, då kommer smakerna fram mer.

Tips: Variera smaksättningen med andra torkade bär eller bärpulver.

Vill du inte ha nötter i så kan du använda hackade pumpafrön istället.

Fisk- och skaldjursgryta och ett besök i Jämtland

Fisk- och skaldjursgryta från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Några dagar i Jämtland

Nu i helgen har jag varit hem till Östersund på en snabbvisit, sitter på tåget mot Stockholm nu och skriver.

Jag blev inbjuden att signera mina kokböckerÅs Trädgårds Skördefest i lördags, en härlig matmarknad jag inte ville missa så jag åkte upp i fredags.

På grund av Coronapandemin så har ju nästan alla marknader ställts in i år, så nu tog jag chansen att få komma ut och träffa folk, utomhus och på avstånd förstås.

Det var verkligen en välbehövlig energikick att nu få träffa och prata lokalproducerad och god mat med så många glada och positiva matintresserade.

Trots det mycket lynniga vädret så hade alla humöret på topp, vi hade nästan alla typer av väder under dagen, strålande sol, halv storm, regn och snö.

Alla följde gårdsbutikens råd att hålla avstånd med minst 5 morötters längd lagda på rad, jämtländsk humor när den är som bäst 😉

Raftsjöhöjdens Gårdsmejeri sålde goda ostar

Jag hoppas mina recept kommer till stor glädje för alla som köpte böcker, jag slog rekord i försäljning under dagen.

Bilderna från Skördefesten har jag lånat från Ås Trädgård, hade så fullt upp hela dagen så jag hann inte gå runt och fota.

Flammans Skafferi serverade goda rätter på Ås Trädgårds grönsaker

Vill du också köpa ett signerat exemplar av Gröna, sköna tillbehör så finns den att beställa via webshopen hos min samarbetspartner Margareta Marples på Kall Natur Kompani i länken ovan, säljer dem där eftersom jag inte har någon egen nätbutik.

Passar också på att gratulera Margareta som vann både silver och guld för sin goda kombucha på SM i Mathantverk som avgjordes i fredags.

Silvermedaljören Kombucha Original

Sänder dessutom ett varmt tack till kära syster Monica för en mycket god middag efter kokbokssigneringen.

En sån lyx att efter 5 timmar i kallblåsten få sätta sig framför en brasa med ett glas bubbel med gott tilltugg, följt av en fisk-och skaldjursgryta på egenfiskad fisk och hemodlat grönt med aioli till och en ljuvlig passionspannacotta efteråt, allt smakade underbart.

Idag får du ta del av mitt recept på en liknande gryta från kokboken Gammaldags husmanskost.

Monicas var dessutom smaksatt med finrivet apelsinskal, det gav en väldigt fräsch och god smak till grytan.

På söndagsförmiddagen tog vi en långpromenad i ett vintrigt snölandskap, bilder från det ser du nedanför receptet.

Det var höst på lördagen och vinter på söndagen, så jag fick verkligen uppleva det fjällnära vädrets alla växlingar under den här helgen.

Monicas fiskgryta smaksatt med rivet apelsinskal

Fisk- och skaldjursgryta ca 8 port

1 kg färska blåmusslor

500 gr laxfilé

500 gr sejfilé

200 gr räkor med skal

50 gr smör, olivolja eller kokosolja

3 dl strimlad purjolök

2 bifftomater

2 stånd fänkål

2 morötter

1 gul lök

1 pressad citron

2 dl vitt vin

2 dl fiskbuljong eller kycklingbuljong 

2 msk fänkålsfrön

2 msk anis

1 kuvert saffran

ca 1-2 tsk salt

ca 1 tsk chiliflingor

Kokning av musslor:

1 kg blåmusslor

2 dl vatten

1 dl vitt vin

1 dl strimlad purjolök

10 vitpepparkorn

½ tsk salt

Tvätta musslorna under rinnande vatten och undersök så att inget skal är skadat.

Släng dem och de som är öppna och inte stänger sig när man trycker ihop skalet.

Koka upp vatten och vin med purjolök, pepparkorn och salt.

Lägg i musslorna, på med locket och koka på hög värme i 5 minuter.

Ta från spisen och rensa bort de musslor som inte öppnat sig. Låt svalna i sitt spad medan fisksoppan görs i ordning.

Skär fisken i bitar, pressa över citronsaft.

Salta lätt och blanda väl, det här ger mer smak till grytan.
Skär ett kryss i tomaterna, skålla dem en minut i kokande vatten.

Kyl under rinnande kallt vatten, dra av skalet och skär i mindre bitar.

Krossa fänkålsfrön, anis, saffran och chili i en mortel.

Skär fänkål och morötter i tunna skivor, hacka löken. Fräs alla grönsaker, salta och peppra.

Häll ner grönsakerna i en elektrisk långkokare eller i en stekgryta.

Häll så över buljong, vin och  kryddor.

Låt puttra på låg värme 1½ timme på svag värme, rör då och då.

Blanda försiktigt ner fisken mot slutet av kokningen och låt den sjuda under lock i 5 minuter.

Lägg ner musslor och skalade räkor att bli varma strax innan serveringen.

Smaka av om du vill ha mer vin eller salt och servera grytan med aioli och rostat valnötsbröd.

Ett vintervackert Nälden

Höstvackert på min systers trapp

Höstens godaste svampsoppa

Soppa med skogens gratismat

Den här veckan slår jag ett slag för svamp här på bloggen.

Dagens svampsoppa har blivit en av mina favoriter, jag varierar den med olika sorters svamp och örter, för en lite mildare variant kan du ta purjolök.

Passa på att kombinera skogspromenaden med att plocka lite goda svampar att förgylla dina måltider med nu i höst.

Om skogsbad, naturens läkande kraft och hur den hjälpt mig på vägen mot ett friskare liv kan du läsa i min kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Just nu är boken med på Adlibris rea för bara 145 kr, ett oslagbart pris för mängder av recept på godsaker från skogens skafferi.

Vill du prova fler av mina sopprecept och lära dig mer om hur du kokar benbuljong, så hittar du en hel del tips i E-kokboken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Tips på goda efterrätter och bröd till höstens soppor finns i min senaste bok Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Svampsoppa 4 port

4 dl hackad blandsvamp

4 dl kycklingbuljong

4 dl grädde/kokosgrädde

1 gul lök

1-2 vitlöksklyftor

50 g smör

½ dl finhackad gräslök

2 msk hackad timjan

ca 1 msk pressad citron

Salt och peppar

1 dl strimlat, knaperstekt varmrökt bacon

Stek svampen gyllenbrun i smöret, dra ner värmen och tillsätt finhackad lök och vitlök, krydda med salt, peppar och citronsaft.

Häll på buljong och grädde, låt koka upp under omrörning.

Koka i 30 minuter, rör då och då. Tillsätt gräslök och timjan efter halva koktiden.

Smaka av om du vill ha mer sälta eller syra i soppan.

Stek under tiden baconstrimlorna riktigt knapriga.

Servera soppan med baconströssel och lite extra örter.

Apelsinmarinerade skogschampinjoner från Gröna, sköna tillbehör

Smörstekt lax med zucchini och kantareller

Njutbar snabbmat

Kantareller och zucchini finns det gott om just nu, här får du tips på en kombination av de två.

Steker man dem tillsammans så drar zucchinin åt sig av smöret med den goda svampsmaken, det blir ett riktigt smakrikt tillbehör till stekt lax eller annan fisk.

Vi har en fin tid framför oss nu, vi samlare, det är bara att gå ut i skogen och dryga ut hushållskassan med svamp och bär.

Ett bra tips för pengarna du sparat är att investera i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Då har du många njutbara måltider framför dig med läckerheter från skogens och trädgårdens skafferi 😉

Lax med smörstekta kantareller 2 port

2 bitar laxfilé, ekologisk eller viltfångad

2 dl rensade, grovhackade kantareller

2 dl tärnad zucchini

50 g smör

Salt och peppar

Bryn smöret lätt, stek svamp och zucchini tills vätskan kokat bort och det fått lite färg, krydda lätt med salt och peppar.

Stek laxen bara nån minut på var sida, så den precis blivit varm inuti, då är den som saftigast och godast.

Jag serverade det hela med en skiva smör, stekt knipplök, cocktailtomat, gräslök och dill.

Broccoli med kantareller och ädelost från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund

Grekiska köttbullar

Medelhavsmat

Som du säkert vet vid det här laget så är jag väldigt förtjust i Medelhavsköket.

Mitt reseintresse har varit stort ända sen jag var liten och jag har alltid köpt med mig matsouvenirer hem.

Så skafferiet är välfyllt av örter, soltorkade tomater, konserver och havssalt från olika länder.

Idag får du ett recept inspirerat av det grekiska köket, där används mycket örter i maten, något som inte bara är gott utan också väldigt bra för hälsan.

Här kan du läsa mer om mynta, som ger en fräsch smak till mina köttbullar.

Köttbullar med tomatsås 4 port

600 g färs av nöt eller lamm

2 ägg

6 soltorkade tomater

1 dl grekisk yoghurt, majonnäs eller kokosgrädde

1 gul lök

2 rivna vitlöksklyftor

1-2 msk torkad oregano

1-2 msk torkad mynta

1 msk fiberhusk

1 msk äppelcidervinäger

1 msk olivolja

Salt

Chiliflingor

Skär de soltorkade tomaterna i små tärningar, hacka löken fint.

Blanda färsen med ägg, fiberhusk, yoghurt, olja, vinäger och kryddor.

Blanda sist ner tomater och lök, ställ i kylen att svälla en halvtimme.

Rulla köttbullar och stek gyllenbruna i smör i omgångar.

Gräddig tomatsås 4 port

4 tomater

2 schalottenlökar

50 g smör

3 dl grädde eller kokosgrädde

½ dl hackad, färsk timjan

2 msk äppelcidervinäger

Salt

Chiliflingor

Hacka löken fint och skär tomaterna i små bitar.

Bryn smöret lätt, fräs löken så den blir genomskinlig.

Häll ner tomaterna och låt fräsa med en stund.

Krydda och häll på vinäger, låt den koka in i tomaterna. Slå på grädden och låt puttra 10 minuter.

Rör mot slutet ner finhackad timjan.

Servera köttbullarna med såsen och en sallad, bönpasta eller kokt blomkål är också gott till.

Här hittar du alla mina kokböcker om du uppskattar mina recept, de finns på nätbokhandlarna, annars kan du be din lokala bokhandlare att beställa hem.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Grekiska tomatbiffar från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund

Nässelomelett med fetaost

Nässelomelett

Naturens skafferi

I vårt avlånga land har nässlorna kommit olika långt, de är som mest näringsrika nu på våren och försommaren.

Det går att ta vara på de nya toppskotten hela sommaren, men ta på handskar, de bränns ännu mer sen när de vuxit sig större.

Nässelomelette med fetaost 1 port

2 ägg

2 msk grädde

2 msk smör

75 g fetaost

1 dl förvällda nässlor

½ dl strimlad purjolök

2 msk pumpakärnor

Lite salt och peppar

Färsk timjan

Vispa ihop äggen och grädden, smaksätt med lite salt och peppar.

Eftersom fetaosten är så salt, så behövs inte mycket i smeten.

Hacka nässlorna grovt och fräs en stund i smöret med purjolöken.

Häll i äggsmeten och rör runt mot botten med en stekspade.

Låt omeletten bli lite gräddad, lägg sen på fetaosten i bitar och strö över pumpakärnor och timjan.

När den stannat nästan helt, låt omeletten glida ner mot kanten i stekpannan och vänd ena halvan över med hjälp av stekspaden.

Låt den försiktigt glida över på en tallrik. Garnera med paprika, cocktailtomat och persilja.

Fler goda mattips hittar du i mina kokböcker, här finns de om du vill köpa en eller ett par till dig själv eller som present.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken som E-bok

Blåbärspesto och nässelpesto från min grillkokbok
Foto Mikael Eriksson

Köttbullar med gräddig tomatsås

Grekiska köttbullar

Jag har alltid varit förtjust i det grekiska köket och den enkla men smakrika maten från de andra länderna runt Medelhavet.

Jag brukar alltid köpa med mig matsouvenirer hem, så skafferiet är välfyllt av örter, soltorkade tomater, olivolja, konserver och havssalt från olika länder.

Nu dröjer det ju ett tag innan vi kan åka ut och resa igen, då är såna här fina matminnen bra att ta till för att förgylla våra svenska råvaror.

Idag får du ett recept inspiration från Grekland, där används mycket örter i maten, något som inte bara är gott utan också väldigt bra för hälsan.

Här kan du läsa på Kurera om mynta, som ger en fräsch smak till mina köttbullar.

Gillar du inte myntasmaken så fungerar det fint med persilja, basilika eller timjan istället.

Köttbullar med tomatsås 4 port

600 g färs av nöt eller lamm

2 ägg

6 soltorkade tomater

1 dl grekisk yoghurt, majonnäs eller kokosgrädde

1 gul lök

1 riven vitlöksklyfta

1 msk fiberhusk

1 msk äppelcidervinäger

1 msk olivolja

1-2 msk oregano

1-2 msk mynta

Salt

Chiliflingor

Skär de soltorkade tomaterna i små tärningar, hacka löken fint.

Blanda färsen med ägg, fiberhusk, yoghurt, olja, vinäger och kryddor, vänd sist ner tomater och lök, ställ i kylen att svälla en halvtimme.

Rulla köttbullar och stek gyllenbruna i smör i omgångar.

Gräddig tomatsås 4 port

4 tomater

2 schalottenlökar

50 g smör

3 dl grädde eller kokosgrädde

½ dl hackad, färsk timjan

2 msk äppelcidervinäger

Salt

Chiliflingor

Hacka löken fint och skär tomaterna i små bitar.

Bryn smöret lätt, fräs löken så den blir genomskinlig, häll ner tomaterna och låt fräsa med en stund.

Krydda och häll på vinäger, låt den koka in i tomaterna.

Slå på grädden och låt puttra 10 minuter, rör mot slutet ner finhackad timjan.

Servera köttbullarna med såsen och en sallad, sjögräsnudlar/bönpasta eller kokt blomkål är också gott till.

Fler av mina favoriter från medelhavsköket hittar du i nya kokboken Gröna, sköna tillbehör.

Här nere ser du Grekiska tomatbiffar från Santorini, jag fick receptet av en kock där nere för många år sen och har gjort det glutenfritt till boken.

Grekiska tomatbiffar från Gröna, sköna tillbehör

Baconlindat kalkonbröst till påsk

Fyllt kalkonbröst

Festlig påskmat

Jag fortsätter att dela med mig av njutbara rätter för att förgylla den kommande påsken.

Eftersom påskresorna är inställda för oss alla i år, så passar det bra att lägga lite extra kärlek och omsorg på festliga måltider hemma istället.

Kalkonbröst förekommer ofta i mitt kök och den här rätten hittade jag på när jag skulle bjuda goda vänner på middag.

Jag använde calvados till fyllningen, som jag fått av min kusin i Tyskland, hans familj har gott om äpplen och kan lämna in en del av skörden till ett lokalt bränneri.

Har du inte calvados i skafferiet så kan du ta en skvätt vinäger eller pressad citron istället.

Äppelfyllt kalkonbröst 4 port

Två bitar kalkonbröst à 300 g

1 paket bacon

Smör till stekning

Fyllning

1 äpple

1 msk smör

1 msk hackad gräslök

1 msk hackad rosmarin

1 msk calvados

Salt och peppar

Börja med att bryna kalkonbrösten i smör, salta och peppra.

Låt dem steka fem minuter på var sida, sänk värmen och låt dra efter i fem minuter till.

Skär äpplet i små tärningar, stek i 1 matsked smör ett par minuter så det får lite färg.

Tillsätt de finhackade örterna, låt fräsa med en stund.

Häll på Calvados, salta och peppra. Låt spriten koka in en minut och ta sen från värmen.

Gör en fläta av 4 baconskivor som på bilden.

Skär ett djupt snitt längs med hela kalkonbrösten och fyll med de stekta äpplena, tryck ner fyllningen ordentligt.

Lägg kalkonen med fyllningen ner mot det flätade baconet, vik in kanterna på andra sidan.

Lägg kalkonpaketen med fyllning och flätmönster uppåt i en ugnsfast form.

Grädda på 200° i 15 minuter. Ta ut och låt svalna.

Skär upp brösten i sneda skivor med en vass kniv, det här går lättare om de kallnat lite.

Lägg tillbaks i formen, täck med folie och värm i ugnen 20 minuter på 175° innan serveringen.

Min kantarellsås och en rotfruktsgratäng smakar gott tillsammans med kalkonen.

Jag serverade en sallad med cocktailtomater, rädisor, strimlad citronmeliss och pumpakärnor med kallpressad olivolja, vitvinsvinäger och flingsalt över.

Den här våren och sommaren var planen att jag skulle ut och föreläsa om hur maten gett mig ett friskare liv, men tyvärr har ju Coronaviruset satt käppar i hjulen på många sätt för oss alla.

Jag var inbjuden att för första gången hålla en föreläsning på LCHF-Campingen i Säffle, men fick igår veta att den är inställd.

Så alla ni som hade tänkt åka till Säffle får vänta till sommaren 2021, hoppas vi ses då istället.

Tycker du om mina recept, så blir jag väldigt glad om du vill bidra till mitt arbete härinne genom att köpa nya kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Där hittar du 70 nyskapade och lättlagade recept på njutbara såser, röror, varma smårätter, smoothies, bakverk och matbröd.

Du får även ta del av hela min hälsoresa och hur jag lyckats ta mig tillbaka från både psykisk och fysisk ohälsa.

Beställer du kokboken nu så hinner du få hem den innan påskhelgen, här finns den på Adlibris och här på Bokus.

Picklad rödlök från Gröna, sköna tillbehör

Kryddig kyckling med ingefärsmajonnäs

Kyckling med saffran

Påskkyckling

Nu drar det sakta men säkert ihop sig till påsk, så jag kommer att dela några av mina favoriter som passar till påskhelgens middagar.

Nu blir det ju en väldigt annorlunda påsk för många i år, när man inte kan åka och fira tillsammans med sina nära och kära.

Men god mat, det behöver vi alla ändå, så se till att din påsk blir så njutbar som möjligt.

Ett av mina favoritkök är det indiska, med alla dess mustiga smaker, dofter och färger.

Maten är inte bara god, den är dessutom hälsosam, kryddor som gurkmeja, kanel, vitlök och ingefära har antiinflammatoriska egenskaper.

Så krydda gärna din mat, sallader, smoothies m.m med de här kryddorna om du har problem med värk.

Här kan du läsa ett inlägg från Swedish Paleo om gurkmejans hälsosamma egenskaper.

Guldgul påskkyckling 4 port

1 hel kyckling à ca 1,5 kg eller motsvarande mängd kycklingdelar

4 vitlöksklyftor

½ dl pressad citron eller lime

1 kuvert saffran

1 msk spiskummin

1 msk gurkmejamix från Kall Naturkompani

1 msk paprikapulver

1-2 krm cayennepeppar

1-2 msk salt

1 dl kokosolja till ugnsstekningen

Skär vitlöken i små bitar och rör ut kryddorna i citrussaften.

Dela kycklingen i mindre bitar, gnid in vitlöken runtom och salta.

Stoppa kycklingbitarna i en fryspåse och häll i marinaden.

Knyt igen och massera runt bitarna så marinaden blir jämnt fördelad.

Lägg på ett fat i kylen och låt stå minst 12 timmar, vänd ett par gånger under tiden.

Lägg bitarna i en ugnsform och klicka över kokosoljan.

Ugnsstek på 150º i 1½ timme, ta ut formen några gånger under tiden och ös delarna med kryddoljan.

Servera med grönsallad, stekt zucchini eller aubergine och rödkålssallad med granatäpple.

Kokosmajonnäs med ingefära smakar gott till den kryddiga kycklingen.

Något som också passar väldigt bra till den här kycklingen är mango chutney, här hittar du en sockerfri i Paleoskafferiet hos mina bloggvänner Jenny och Magnus på Under vårt tak.

Fler tips på njutbar mat till påskhelgen hittar du i min sprillans nya kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Kokosmajonnäs med ingefära 4 port

2 dl majonnäs

1 dl kokosgrädde

1 dl riven, färsk ingefära

1 pressad citron

Salt efter smak

Blanda alla ingredienser väl, smaka av om det är lagom sälta och syra.

Låt stå framme en stund innan serveringen så smakerna kommer fram mer.

Klicka på bilden så kommer du till boken på Adlibris

Lucka 14 – Kärleksmums / Gästblogg från Under vårt tak

Gästbloggare

Idag presenterar Tomten och jag Jenny och Magnus Andersson från fina Paleobloggen Under vårt tak.

Vi har blivit goda bloggvänner genom åren och även träffats och blivit vänner i det verkliga livet.

Här nedan får du ta del av deras gästinlägg och ett riktigt njutbart recept på kärleksmums.

Magnus och Jenny Andersson

Med hälsan i fokus

Under vårt tak heter en av Sveriges första Paleobloggar och den drivs av oss, Jenny och Magnus Andersson. Vi har fått den stora äran att skriva ett gästinlägg här hos Birgitta!

Redan i början av vårt bloggande så fick vi kontakt med Birgitta. Hon gav oss uppskattning för det vi gjorde, uppmuntrade oss att gå vidare och framför allt – hon har blivit en fin vän till oss.

Med andra ord, det är en ära att få skriva ett inlägg här på Birgitta´s blogg!

Kokbok och bakbok

För två år sedan, 2017, nappade ett förlag på våra bokidéer och vi har därefter fått förmånen att publicera två böcker.

Det är så fantastiskt roligt och givande att få skriva böcker. Att sedan se dem komma till ”liv”, finna dem i bokhandeln och på nätet, är lite av en kick och ett energitillskott.

Vi skriver om kosthållningen Paleo där grunden är rena och naturliga råvaror, detta är en filosofi som vi även delar med Birgitta. Fina råvaror ligger oss varmt om hjärtat och det är något vi gemensamt pratar oss varma om.

Vår första bok är en kokbok och heter ”Ren & Naturlig Mat – med recept från Paleoskafferiet” och i denna kokbok har Birgitta skrivit förordet!

I kokboken hittar man mat för hela dagen. Frukost, lunch, middag och tillbehör, det finns även lite fina godsaker. Ren och naturlig mat är grunden till välmående och har så stor betydelse för hälsan.

Vår andra bok är en bakbok och den heter ”Nyttigare Gott – Naturligt fritt från gluten, laktos och vitt socker

Att baka utan gluten kan vara lite svårt ibland men här får man många tips och massa härliga recept!

Småkakor, bröd, tårtor, mjuka kakor, kex, pajer, rawfoodbollar och annat smått och gott. Njutbara, läckra och oemotståndliga bakverk!

Ett recept från Nyttigare Gott

Kärleksmums från Nyttigare Gott
Recept och foto Jenny och Magnus Andersson

Kärleksmums Ger 1 kaka, 12 rutor

Total baktid:

45 minuter

Ingredienser:

Kaka:

4 st ägg

2 msk honung

1 dl smält kokosolja

3 dl mandelmjöl

2 msk raw kakao

2 tsk bakpulver

1 tsk äkta vaniljpulver

Glasyr:

0,5 dl honung

2 msk kokosolja

1 msk kokt/bryggt kaffe

1 msk raw kakao

1 krm äkta vaniljpulver

Topping:

Riven kokos

Ugnsform, storlek ca 25×20 cm

Så här gör du:

Sätt ugnen på 175 grader

Börja med kakan

Vispa ägg och honung pösigt i en bunke

Tillsätt den smälta kokosoljan och vispa ihop snabbt

Blanda de torra ingredienserna i en skål och vänd ner i äggsmeten

Klä ugnsformen med bakplåtspapper

Häll ner smeten i formen och fördela jämt

Grädda kakan mitt i ugn i ca 25 minuter, tills provstickan känns torr

Ta ut kakan och låt svalna

Fortsätt nu med glasyren

Vispa ihop samtliga ingredienser i en lite kastrull under uppvärmning på låg värme

När glasyren blandat sig väl, dra ifrån plattan och låt svalna något

Fördela glasyren över kakan och strö över riven kokos

Låt svalan helt innan du skär kakan i rutor

Förvara kakan i en burk i kylen, den går även bra att frysa.

Hoppas att denna förföriskt goda Kärleksmums faller er i smaken. Passar perfekt till kalas, bjudningar och självklart till Julens alla godsaker.

Precis lika självklart så är bakboken Nyttigare Gott den perfekta julklappen!

Kardemummaskorpor från Nyttigare Gott

YouTube

Birgitta har alltid varit en ivrig påhejare till att utvecklas och prova nytt. Hon har tidigare pushat oss just för att våga satsa på bokskrivandet, så glada för detta.

Man behöver ha den vetskapen och få den känslan, att någon tror på det man gör.

Och i den andan så har vi nu startat en ny kanal på YouTube. Att ställa sig framför kameran är nervöst, konstigt, kul och väldigt spännande!

Än så länge hittar man enbart några få video´s på vår kanal men den kommer växa och vi kommer presentera både receptvideos och informationsvideos.

Vi ser med glädje fram emot detta och om ni önskar prenumerera, gilla våra video´s och dela dem skulle vi bli fantastiskt glada.

Avslutande ord

Vår önskan är att sprida kunskap om ren och naturlig mat så att så många som möjligt ska kunna må så bra som möjligt.

Detta gör vi genom vår blogg Under vårt tak, receptbanken Paleoskafferiet, våra kokböcker, våra sociala medier och numera även via vår YouTube kanal.

Vi vill helt enkelt hjälpa så många som möjligt till en bättre hälsa vilket vi anser att kosten lägger grunden till.

Ett av verktygen vi har är Hälsoutmaningen Paleo30dagar som med hjälp av kost, stresshantering och vår support erbjuder en fantastiskt fin hälsoresa och utveckling framåt.

Birgitta´s stora engagemang inom kost och hälsa gör oss ödmjuka. Hon förmedlar frikostigt sin hälsoresa, sina recept och sin kunskap på ett fint och varmt sätt vilket gör henne till en förebild för oss och så många andra.

Kram Jenny & Magnus