De här kryddiga och lite mjuksega småkakorna hittade jag på till min första kokbok ”LCHF för seniorer” som jag skrev med Annika Dahlqvist.
Den såldes slut för många år sen, men kom ut på nytt i en omarbetad utgåva med titeln ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt” med tillägg av många recept från ”Långkok för LCHF och Paleo”.
Även den såldes slut och kommer inte att tryckas upp på nytt, men mina bästa recept på vår svenska husmanskost, matbröd och bakverk finns som tur är att ladda ned som E-bok i den här länken.
De här kakorna får namnet pepparkakor till jul, men nu mitt i sommaren får de heta kryddkakor för de är ju lika goda året runt.
Kan du inte tänka dig att äta julsmakande kakor på sommaren, så hoppa bara över nejlikor och ingefära och öka på kanel och kardemumma, det blir också väldigt gott.
Kryddkakor ca 20 st
100 g smör
2 dl mandelmjöl
2 msk psylliumhusk
2 msk valfri sötning
1 tsk malda nejlikor
1 tsk mald kardemumma
1 tsk mald kanel
2 krm mald ingefära
1 ägg
Lägg smör och kryddor i en kastrull. Ge ett hastigt uppkok, rör om väl och låt sen svalna lite. Rör ner vald sötning.
Blanda mandelmjöl och psylliumhusk i en bunke. Vispa ner kryddblandningen. Rör sist i ägget, blanda väl.
Ställ i kylen att svälla en halvtimme. Rulla matskedsstora bollar och platta till ordentligt.
Lägg på bakplåtspapper och gör mönster i degen med en gaffel.
Grädda på 200° i 10-12 minuter och låt svalna en stund, flytta sen över dem försiktigt med en stekspade och låt kallna på galler.
Smöret och fettet i mandelmjölet kan krypa ut ur kakorna lite under gräddningen, men det dras tillbaka igen när de får svalna någon minut på plåten.
Frys in och ta fram kakorna eftersom, fräscha gärna upp dem lite i en varm ugn.
Mandelvåfflor från Gammaldags husmanskost på nytt sätt Foto Mikael Eriksson
De här kryddiga och lite mjuksega småkakorna hittade jag på till min första kokbok ”LCHF för seniorer” som jag skrev med Annika Dahlqvist.
Den såldes slut för många år sen, men kom ut på nytt i en omarbetad utgåva med titeln ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt” med tillägg av många recept från ”Långkok för LCHF och Paleo”.
Även den såldes slut och kommer inte att tryckas upp på nytt, men mina bästa recept på vår svenska husmanskost, matbröd och bakverk finns som tur är att ladda ned som E-bok i den här länken.
De här kakorna får namnet pepparkakor till jul, men nu mitt i sommaren får de heta kryddkakor för de är ju lika goda året runt.
Kan du inte tänka dig att äta julsmakande kakor på sommaren, så hoppa bara över nejlikor och ingefära och öka på kanel och kardemumma, det blir också väldigt gott.
Kryddkakor ca 20 st
100 g smör
2 dl mandelmjöl
2 msk psylliumhusk
2 msk valfri sötning
1 tsk malda nejlikor
1 tsk mald kardemumma
1 tsk mald kanel
2 krm mald ingefära
1 ägg
Lägg smör och kryddor i en kastrull. Ge ett hastigt uppkok, rör om väl och låt sen svalna lite. Rör ner vald sötning.
Blanda mandelmjöl och psylliumhusk i en bunke. Vispa ner kryddblandningen. Rör sist i ägget, blanda väl.
Ställ i kylen att svälla en halvtimme. Rulla matskedsstora bollar och platta till ordentligt.
Lägg på bakplåtspapper och gör mönster i degen med en gaffel.
Grädda på 200° i 10-12 minuter och låt svalna en stund, flytta sen över dem försiktigt med en stekspade och låt kallna på galler.
Smöret och fettet i mandelmjölet kan krypa ut ur kakorna lite under gräddningen, men det dras tillbaka igen när de får svalna någon minut på plåten.
Frys in och ta fram kakorna eftersom, fräscha gärna upp dem lite i en varm ugn.
Mandelvåfflor från Gammaldags husmanskost på nytt sätt Foto Mikael Eriksson
Nu i semestertider passar det riktigt bra med varmrökt fisk till frukost, lunch eller middag.
Mina favoriter är röding och harr, men det blir förstås gott med annan varmrökt fisk som abborre, sik, regnbåge, lax, makrill eller vad du nu fått på kroken.
Med en krämig sås och lite goda grönsaker till, så är maten fixad på bara några minuter, gärna för att avnjutas i det fria.
Den här dillmajonnäsen är min mammas recept, hon var väldigt duktig på att laga mat.
Hon hade inga förkunskaper eftersom mormor hade lagat all mat när hon växte upp på 30-talet i Åbolands skärgård i Finland.
Men hon lyckades lära sig väldigt mycket på egen hand genom att köpa ”Stora kokboken” när hon gifte sig med pappa 1954.
Hon flyttade då hem till hans gård i nordvästra Dalarnas fjällvärld och lärde sig att ta vara på och laga till både älgkött och fjällfisk på ett väldigt gott sätt.
Så tänk på att en kokbok kan vara väldigt värdefull för framtida matlagningskunskaper.
I de kokböckerna delar jag med mig av de matkunskaper jag samlat under 18 år som kock och köksmästare på flera restauranger, nu har det även blivit 15 år som matbloggare och kokboksförfattare.
Mammas matintresse gick verkligen vidare i arv, båda mina systerdöttrar är också utbildade kockar och har haft två egna restauranger.
Du som följer mig här på bloggen har sett att jag delar många lättlagade recept nu i semestertider.
Jag vill på det viset inspirera till lite nyttigare matlagning som samtidigt går riktigt snabbt att laga till, så du inte behöver stå så mycket vid spisen.
Här kommer en av mina egna sommarfavoriter, en smakrik röra där du kan använda de grönsaker du råkar ha hemma.
Den passar väldigt bra till all slags grillat, såväl kött som fisk/skaldjur eller till halloumi och grönsaksbiffar.
Stek zucchinin tills den fått lite färg, häll över i en gryta.
Skär lök och paprika i tärningar och fräs dem mjuka.
Rör ner dem i grytan. Tillsätt ketchup, citronsaft och kryddor.
Låt alltsammans puttra i 10 minuter, smaka av om du vill ha mer sälta, syra och hetta.
Jag serverade ratatouillen till skivat, grillat kalkonbröst som först fick marinera en stund i olivolja, citron och svartpeppar.
En klick av min hemgjorda aioli och en halv avokado med citronolivolja och gräslök smakade gott till.
Kokboksdrömmar som gick i uppfyllelse
Jag är så tacksam över att ni är så många som uppskattar mina recept och köper mina kokböcker.
Min dröm när jag jobbade som restaurangkock på 80-talet var att få skriva en kokbok, det var då min chef fällde den inte så värst vänliga kommentaren; Vem skulle vilja läsa en kokbok som du har skrivit??
Han fick fel, ordentligt fel, kan jag ju konstatera så här 40 år och åtta kokböcker senare, läs gärna mer om dem och min matfilosofi i länken.
Vill du läsa om hela min hälsoresa, hur jag med hjälp av maten och lättare träning fått tillbaka en bättre hälsa och ta del av mina bästa vegetariska recept så hittar du dem här i snart slutsålda Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.
På bilden ovan ser du mig i fototagen till den kokboken, här finns receptet på de chokladkakor med lingontopping som du ser i Jan Anderssons bild.
Vill du ha tips på marinad, glaze, rub, drinkar, tilltugg, sallader, såser och många goda grillrätter till sommarens grillningar?
Kokboken är en nyutgåva av tidigare slutsålda Grillmat LCHF, den är fylld med mina favoritrecept som passar till sommarens alla grillmiddagar.
Du hittar mängder med inspiration och recept på allt från rub till glaze och marinader, drinkar och tilltugg, sallader, såser och röror, gratänger, chutneys och efterrätter.
All är glutenfritt och sockerfritt, förordet är skrivet av kokboksförfattarna Jenny och Magnus Andersson på populära Paleobloggen Under vårt tak.
Jag blir förstås väldigt glad om du vill stötta mitt receptskrivande härinne genom att beställa kokboken i länken ovan.
Så här på Midsommardagen kan det vara gott med något lättlagat, då är tjälknöl en bra rätt att ta till då den lagar till sig så gott som själv.
Bara att lägga in fruset kött i ugnen och röra ihop en kall lag, det krävs nästan inte större arbetsinsats än så.
Zucchinisalladen är också snabb och enkel att fixa till, smakerna tillsammans med köttet gör måltiden helt himmelsk.
Det är även prefekt mat att ta med ut på picknick, till stranden, till sommarstugan eller båtturen.
Vill du ta det extra lugnt idag, ja då är färdigskivad rostbiff från affären riktigt god till zucchinisalladen också
Tjälknöl
1 kg fryst stek från vilt, nöt, lamm eller skinka
1 liter vatten
1 dl salt
1 stor morot
3 stjärnanis
2 msk enbär
1 smulat lagerblad
1 tsk hel vitpeppar
Lägg det djupfrysta köttet på ett galler över en ugnsform, sätt in steken i nedre delen av ugnen och sätt den på 100°.
Stick in en stektermometer i tjockaste delen av köttet efter 3 timmar när köttet tinat.
Stek i ca 8-10 timmar beroende på tjocklek på steken.
När termometern visar 65º så har du ett rosa kött, vill du ha det mer välstekt så låt temperaturen gå upp till 70º, det blir bra till julskinkan.
Skala och riv moroten grovt. Jag har med den för att ge lite naturlig sötma till lagen istället för socker som många gånger används till kryddning av tjälknöl.
Krossa enbär och vitpeppar grovt i en mortel.
Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp.
Lägg köttet i en hög, smal bunke och häll den heta lagen över köttet, se till så det täcker.
Låt köttet svalna och ställ in i kylen i 4–5 timmar.
Ta upp köttet, låt rinna av i durkslag och torka av med hushållspapper.
Skär i skivor skivor och servera med zucchinisalladen här nere eller en grönsaksgratäng om du vill ha ett varmt tillbehör.
Mina bästa grilltips är en nyutgåva av slutsålda kokboken Grillmat LCHF, med nytt förord av kokboksförfattarna/Paleobloggarna Jenny och Magnus Andersson från Under vårt tak.
Grillboken är fylld av mina favoritrecept på drinkar med tilltugg, såser, röror, marinader, alla slags kött, fisk, skaldjur, fågel, vilt, vegetariska rätter, sallader, desserter och annat gott som grillmästaren inte kan klara sig utan
Föredrar du att laga husmanskost som också håller ditt blodsocker på en behagligt jämn nivå?
Fler njutbara tips hittar du i mina kokböcker, här länkar till dem som finns kvar att köpa inbundna i bokhandeln och de som nu bara finns att ladda ner som E-bok.
De bästa tipsen till sommarens grillkvällar, med allt från drinkar, snacks, tapas och förrätter till marinader, glazer, sallader, såser, röror och desserter hittar du här: