Hallongodis till Halloween

Både nyttigt och gott

Idag får du ett gott tips på vad du kan göra för godis att bjuda på nu när det ska firas Halloween.

Vi behöver ju inte ge barnen socker i mängd bara för att det är en stor godishelg, det går riktigt bra att servera sånt som är både nyttigt och gott.

Den här hallongelén brukar gillas av både barn och vuxna, ett bra alternativ till vanliga geléhallon.

Jag hade ingen godisform utan hällde smeten i en rostfri form, lät stelna över natten och skar den sen i små bitar.

Om du vill ha en slät gelé så passera bort kärnorna och använd bara hallonpurén.

Kärnorna kan du spara i frysen och tillsätta i degen nästa gång du bakar bröd.

Hallongelé

2 dl hallon, gärna skogshallon

50 g smör eller kokosolja

3 tsk gelatinpulver utrört i 0,5 dl kallt vatten

Koka upp hallonen, rör i smör och gelatin, blanda väl.

Häll upp i en liten fyrkantig form eller i konfektformar i silikon.

Låt svalna, täck över och ställ i kyl att stelna helt över natten.

Skär i bitar om du hällt den i form eller tryck ut gelégodisarna ur silikonformen.

Vill du ha recept på några av mina andra versioner av ett nyttigare godis så finns det flera i kokböckerna nedan.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör som E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken E-bok med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker

Gammaldags husmanskost på nytt sätt E-bok med Dr Annika Dahlqvist

Mitt gelégodis på olika bär
Bild Tine Worén på Paleo Sverige

Pannacotta med kokos och lime

Lättlagad och läcker dessert

En riktigt enkel dessert som dessutom är både nyttig och god, går det ihop?

Ja, med en pannacotta utan alltför mycket sött så blir det en bra ekvation.

Jag skriver alltid valfri sötning eftersom det finns så många olika sorter att söta med och smaken är så individuell.

Vill du göra en helt mjölkfri dessert så ta då bara dubbel mängd kokosgrädde och uteslut den vanliga grädden.

Kokospannacotta med lime

1 dl kokosgrädde

1 dl grädde

ev 1 msk valfri sötning

1 tsk pressad lime

½ krm vaniljpulver eller vaniljextrakt

1 gelatinblad

Lägg gelatinbladet i kallt vatten. Koka upp kokosgrädde och grädde med vald sötning.

Ta från värmen och rör ner det urkramade gelatinbladet. Vispa ner vaniljpulver.

Häll upp i dessertskålar eller glas. Pressa limesaften direkt över gräddkrämen, då kommer smaken fram mer än om den blandas i.

Ställ i kylen några timmar att stelna. Garnera med limezest och bär.

Fler desserter med mindre mängd kolhydrater men fyllda med goda smaker hittar du i de här kokböckerna:

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör E-bok

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

För dig som vill ha en kokbok helt utan desserter och bakverk, ja då hittar du bara riktigt god mat i:

Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker (Skriven med Lars-Erik Litsfeldt)

Kokospannacotta från min grillbok
Foto Mikael Eriksson
Pepparkakskladdkaka med pumpa och äpple

Mustig höstkaka

Idag bjuder jag på en riktigt härlig kaka, med smaker av höst från pumpa och äpple och med en försmak av julens bakverk från klassiska pepparkakskryddor.

Kakan hittade jag på en vinter när vi bodde i Alanya, den blev som ett mellanting mellan mjuk kaka och kladdkaka.

Den är både glutenfri och sockerfri så att så många som möjligt ska kunna njuta av den.

Jag använde osaltat smör när jag gjorde receptet i Turkiet och tillsatte lite salt i kaksmeten, det lyfte smakerna till ännu högre höjder.

Ett bakverk utan salt får tyvärr en väldigt fadd smak, så smaka alltid på smeten innan du gräddar.

Vispad grädde, kokosgrädde eller crème fraiche/smetana och granatäpple, lingon eller tranbär blir gott till om du serverar den som bakelse.

Mjuk pepparkaka

100 g smör

4 dl grovriven, välmogen pumpa

2 dl grovrivet äpple

1 msk mald kanel

2 tsk malda nejlikor

2 tsk mald ingefära

1 tsk mald kardemumma

1 dl mandelmjöl

2 msk pofiber

1 tsk bakpulver

Ev 1-2 krm salt

Ev 1-2 msk valfri sötning

3 ägg

Smält smöret i en kastrull och blanda ner pumpa, äpple och kryddor.

Låt småputtra i 5 minuter, rör om väl så det blir riktigt blandat. Låt svalna.

Blanda de torra ingredienserna. Vispa äggen riktigt tjockt.

Rör ner det torra i kastrullen, bland om väl. Tillsätt hälften av äggsmeten och rör om så allt blir väl blandat.

Vänd ner resten av äggsmeten, smaka av med lite salt och eventuell sötning om du vill. Häll upp i en smord ugnsform.

Grädda i mitten av ugnen på 175º i ca 45 minuter. Låt svalna en stund i formen och vänd sen upp den på ett galler att kallna.

Förvara i en plastpåse i kylen och skiva upp efterhand.

För dig som börjat fundera lite på julklapparna så hittar du i länkarna här nedan mina kokböcker på Bokus ❤

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör E-bok

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt SLUTSÅLD

Mandelmusslor från Gammaldags husmanskost på nytt sätt Foto Mikael Eriksson
Chokladvåfflor med grädde och bär

Brunchtips

Idag bjuder jag på ett riktigt gott tips till helgbrunchen som går hem hos både stora och små.

De här chokladvåfflorna hittade jag på till min numer slutsålda bakbok Baka med frukt & grönt.

Jag hoppas på att få något förlag att ge ut den på nytt, då den blev väldigt populär med mina recept sötade med frukt istället för socker.

Liknande recept hittar du även i kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Där kan du också läsa om hela min hälsoresa, hur jag med hjälp av glutenfri mat med färre kolhydrater än normalt tagit mig tillbaka till just ett friskare liv.

Chokladvåfflor med jordnötssmör och banan ca 4 st

2 små bananer

4 ägg

½ dl jordnötssmör

½ dl kakao

Ca ½ krm salt

2 msk smält smör eller kokosolja till våffeljärnet

Skär bananerna i mindre bitar. Mixa tillsammans med de övriga ingredienserna till en slät smet, smaka av att den fått lagom sälta.

Pensla det upphettade våffeljärnet och häll i ca 1 deciliter av smeten, bred ut den mot kanterna med hjälp av sleven.

Grädda i ca 4-5 minuter innan du öppnar järnet, våfflorna ska ha fått en gyllenbrun färg. Låt svalna på galler medan du gräddar de övriga.

Värm våfflorna ca 1 minut på 175˚ eller servera dem kalla med vispad grädde eller kokosgrädde och bär.

Du kan variera våfflorna genom att byta ut jordnötssmöret mot mandelsmör eller cashewsmör, som du kan göra på samma sätt som mandelsmöret.

Bananen kan bytas mot avokado om du vill ha våfflorna mindre söta, då kan du lägga till en smaksättning av 1 tsk mald kardemumma, kanel eller vaniljextrakt/pulver.

Lägg ihop våfflorna med till exempel vaniljkräm, skivad banan och sylt och garnera med vispad grädde och bär, så får du en fin chokladtårta som passar bra till barnkalaset.

Här nedanför ser du min bild på olika sorters sylt sötad med frukt istället för socker från Gröna, sköna tillbehör.

Vill du hellre läsa om mat som är ännu mer anpassad för diabetiker och andra som vill hålla blodsockret på en jämn nivå?

Då är Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker något för dig, den har jag skrivit tillsammans med LCHF-pionjären Lars-Erik Litsfeldt.

Lördagsgodis – En liten bakelse med choklad och lingon

Lingon i gott sällskap

Trevlig hösthelg önskar jag dig med en liten bakelse à la Rawfood, smaksatt med choklad och lingon 🍁

En härlig smakkombination tycker jag, hoppas du också gillar den.

Den passar lika fint till brunchen som till eftermiddagsfika eller Afternoon Tea.

Raw chokladkaka med lingontopping ca 20 små bitar

5 dadlar

1 dl solroskärnor

1 dl jordnötssmör

½ dl kakao

½ dl kokosolja eller smör

½–1 tsk flingsalt

Lingontopping:

3 dl lingon

5 torkade aprikoser

1 dl cashewnötter

½ dl smält kokosolja eller smör

Börja med lingontoppingen, lägg cashewnötter och aprikoser i en bunke med vatten och låt stå över natten.

Skölj och låt dem rinna av väl och mixa slätt med lingon och kokosolja i en matberedare, häll upp i en bunke.

Diska ur och torka matberedarskålen, mixa solroskärnor till grovt mjöl tillsammans med kakao och flingsalt.

Skär dadlarna i mindre bitar och blanda ner dem, jordnötssmör och kokosolja, mixa snabbt ihop till en fast deg.

Klä en mindre form, ca 15×20 cm, med smörpapper eller plastfilm och tryck ut degen i formen till en jämn kaka.

Bred över toppingen med hjälp av en slickepott, släta ut så det blir ett jämnt lager.

Täck över och ställ kakan i kylen att stelna över natten.

Skär i avlånga eller fyrkantiga små bitar. Förvara i en burk i kylen eller i frysen och ta fram eftersom att tina i kyl.

Du kan variera chokladkakan med pumpafrön och mandelsmör, smaksätt gärna med lite vaniljpulver, pepparmintsolja eller rivet, ekologiskt apelsinskal.

Toppingen blir också god och vacker med till exempel körsbär, blåbär eller vinbär.

Om du använder en mindre springform så blir kakan fin att garnera med vispad grädde/kokosgrädde, bär och citronmeliss som födelsedagstårta.

Här nedan ser du en bild från Länstidningen i Östersund, Jan Andersson tog den till en artikel när jag fotograferade lingonkakan ute i skogen på Bynäset på Frösön.

Receptet kommer från min snart slutsålda kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, läs mer om innehållet i länken.

I den här länken finns samma kokbok som E-bok att ladda ner till dator eller platta om du hellre läser dina recept digitalt.

Äpplets Dag – Ugnsbakade äpplen med mandel och lingon

Äpplets Dag

Idag är det en sån dag som jag tycker om att uppmärksamma, 25/9 är det äpplet som fått sin egen speciella dag.

Jag såg det på Nyhetsmorgon igår där det lagades en mängd olika äppelrätter, det såg väldigt gott ut men alla innehöll gluten eller socker.

Eftersom jag inte äter gluten alls sen 15 år och har dragit ner väldigt mycket på det söta inslaget i maten så får du här en variant utan mjöl och socker, men med en hel del naturligt goda smaker.

Äppelefterrätt med mandel och lingon 2-4 port

2 äpplen, svenska Aroma eller Discovery är goda nu

1 dl lingon

2 dl flagad mandel

Några tunna skivor smör

1 tsk kanel

ev 1 tsk valfri sötning

Skala och klyfta äpplena tunt. Smörj en liten ugnsfast form och lägg äppelklyftorna tätt, strö över lingon och kanel.

Skiva smör tunt med osthyveln och lägg över äpplena, täck med flagad mandel och lite sötning om du vill ha det.

Grädda i 200° i 15 minuter. Låt svalna och servera med vispad grädde och lite extra lingon.

Ät, njut och må gott!

Kokbokstips

På bilden ser du en vitkålssallad med äpple, ingefära och citron från min vegetariska kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Bilden tog jag en vacker höstdag vid Ristafallet i Jämtland, i länken ovan hittar du receptet.

Just nu och tom 26/9 har Bokus 10% rabatt på alla böcker om man uppger koden SEP24 i kassan.

I länkarna nedan hittar du mina kokböcker där, de finns även i den övriga nätbokhandeln.

De inbundna kan också beställas hem hos din lokala bokhandlare och alla kan lånas på Biblioteket.

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med Lars-Erik Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv som E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Övre delen av Ristafallet i höstskrud

Äpplets Dag – Ugnsbakade äpplen med mandel och lingon

Äpplets Dag

Idag är det en sån dag som jag tycker om att uppmärksamma, 25/9 är det äpplet som fått sin egen speciella dag.

Jag såg det på Nyhetsmorgon igår där det lagades en mängd olika äppelrätter, det såg väldigt gott ut men alla innehöll gluten eller socker.

Eftersom jag inte äter gluten alls sen 15 år och har dragit ner väldigt mycket på det söta inslaget i maten så får du här en variant utan mjöl och socker, men med en hel del naturligt goda smaker.

Äppelefterrätt med mandel och lingon 2-4 port

2 äpplen, svenska Aroma eller Discovery är goda nu

1 dl lingon

2 dl flagad mandel

Några tunna skivor smör

1 tsk kanel

ev 1 tsk valfri sötning

Skala och klyfta äpplena tunt. Smörj en liten ugnsfast form och lägg äppelklyftorna tätt, strö över lingon och kanel.

Skiva smör tunt med osthyveln och lägg över äpplena, täck med flagad mandel och lite sötning om du vill ha det.

Grädda i 200° i 15 minuter. Låt svalna och servera med vispad grädde och lite extra lingon.

Ät, njut och må gott!

Kokbokstips

På bilden ser du en vitkålssallad med äpple, ingefära och citron från min vegetariska kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Bilden tog jag en vacker höstdag vid Ristafallet i Jämtland, i länken ovan hittar du receptet.

Just nu och tom 26/9 har Bokus 10% rabatt på alla böcker om man uppger koden SEP24 i kassan.

I länkarna nedan hittar du mina kokböcker där, de finns även i den övriga nätbokhandeln.

De inbundna kan också beställas hem hos din lokala bokhandlare och alla kan lånas på Biblioteket.

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med Lars-Erik Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv som E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Övre delen av Ristafallet i höstskrud

Äppelkompott med lime och ingefära
Äppelkompott Paleo/LCHF

Fräsch äppelefterrätt

Idag bjuder jag på ett äppelrecept nu när träden dignar av den goda frukten.

Att koka kompott är ett gammaldags sätt att ta vara på frukten, i min tappning utan socker så du får frysa in det som blir över.

Jag tycker om när äpplena har lite spänst kvar, men du kan även koka den längre och mixa till mos.

Förutom att vara en god efterrätt så passar äpplena fint som tillbehör till både julskinka och paté, så spara en burk i frysen till jul.

Äppelkompott med lime, kanel och ingefära 20-25 port

10 äpplen

4 kanelstänger

1½ dl vatten

1 dl pressad lime

1 dl färsk ingefära i tunna skivor

Rivet skal av 2 ekologiska limefrukter och rostade nötter till serveringen

Tvätta och riv limefrukterna fint, pressa ur saften.

Spara skalet till serveringen och strö det då över kompotten.

Skala äpplena, dela i fyra delar och skär bort kärnhusen eller ta ur dem först med äppelpipa. Dela varje klyfta i två delar.

Koka upp vatten, limesaft, kanelstång och ingefära.

Lägg ner äppelbitarna och låt sjuda under lock i 10-15 minuter minuter, lite beroende på hur mjuka du vill ha äpplena.

Skaka om grytan så allt blandas ett par gånger under tiden.

Servera äpplena ljumma med lite spad över och rostade nötter eller mandlar runtom. Vispad grädde/kokosgrädde med vaniljpulver blir ett gott tillbehör.

Låt kompotten kallna, häll upp på burkar och frys in det som blir över till kommande behov.

Äppelkompott

Fler tips och recept på allt det goda gröna som växer i skog och mark just nu hittar du i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Här kan du läsa om mina övriga kokböcker, som blivit åtta stycken vid det här laget.

På min bild här nedanför ser du en havtornschutney med chili och äpple.

Havtornschutney från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv
Mandelkaka med drottningsylt och grädde

Glutenfri bakelse

Den här kakan på mald mandel och sesamfrön blir mycket saftig och god, prova den gärna till fredagsmyset eller som en dessert till helgmiddagen.

Det är en av de godaste, glutenfria kakor jag hittat på härinne på bloggen sen starten 2009.

Kakan blir så pass fast att den går att dela och använda som tårtbotten, perfekt att ta till när det vankas kalas.

Det är bara att dubbla receptet så blir det en hög och fin tårtbotten som kan delas i tre bottnar.

Grädda den då i en form med löstagbar kant och lite längre så den blir fast, låt gärna kallna i kylen innan du delar den med en vass kniv.

Jag gjorde en drottningsylt på lika delar blåbär och hallon, ett mycket syrligt och fräscht tillbehör till kakan.

Ge bären ett snabbt uppkok och rör ner lite pressad citron/lime och sötning om du vill, låt kallna.

Mjuk mandelkaka

2½ dl mandelmjöl

2 dl grädde/kokosgrädde

2 ägg

2 msk valfri sötning

1 dl sesamfrön

1 tsk psyllumhusk

½ krm vaniljpulver

½ krm salt

1 msk smält smör/kokosolja till formen

Blanda mandelmjöl med sesamfrön, psylliumhusk, vaniljpulver och salt, rör ner grädden.

Vispa äggen fluffigt med vald sötning och rör ner i smeten.

Smörj en ugnsform och häll i mandelsmeten, grädda mitt i ugnen på 175° i 30 minuter.

Låt kakan svalna och servera med vispad grädde och sylt.

Tål du inte mandelmjöl så kan du byt ut det mot samma mängd pumpafrömjöl.

Fler av mina glutenfria och sockerfria bakverk hittar du i kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv och i E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Enkel ostkaka med keso och mandel

Proteinrik ostkaka

Idag bjuder jag på en riktigt god och lättlagad falsk ostkaka på keso och mandel, både gott och mättande till helgbrunchen.

En äkta ostkaka görs med mjölk, ägg, ostlöpe, socker och vetemjöl, här en enklare variant som dessutom är både glutenfri och sockerfri.

Den passar fint även som efterrätt eller som ensamrätt när du vill ha en lättare lunch eller middag.

Tillbehören kan varieras beroende på när du äter den, till brunch och efterrätt är det bästa förstås bär och grädde.

Gör du den utan kardemumma/bittermandel och sötning så blir en salt variant av ostkakan väldigt god med matiga komplement.

Rom, gräddfil och picklad rödlök passar bra till när du är extra hungrig.

Kallskuret och den här fräscha salladen med vattenmelon blir även de goda tillbehör.

Mandelostkaka ca 6-8 port

3 ägg

1 dl riven ost

1 dl keso

1 dl flagad mandel

50 g smör

2 msk pofiber (finns i glutenfria hyllan)

1-2 krm nymald kardemumma

Ev 2 rivna bittermandlar eller några droppar bittermandelolja

Ev lite valfri sötning

Rosta den flagade mandel några minuter i en torr stekpanna. Vänd runt den under tiden och akta så det inte bränns.

Rör ner smör och ev sötning mot slutet. Låt smöret smälta och svalna av en stund.

Rör samman ägg, keso och riven ost. Blanda ner pofiber i smeten tillsammans med mandel/smörblandningen, smaka av med kardemumma eller bittermandel.

Häll över i en smord form och grädda i nedre delen av ugnen, 175° i 40 minuter.

Låt svalna och servera med bär, sylt, vispad grädde eller ät den bara som den är till en kopp kaffe.

Fler av mina glutenfria bakverk hittar du i kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv och i E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Det var den första av mina 8 kokböcker där jag fotograferade själv, ett mycket roligt jobb.

Jag tog med rätterna ut i den vackra naturen i Jämtland, Härjedalen och i min hemby i nordvästra Dalarna.

Den boken har blivit väldigt populär och är som flera av mina tidigare kokböcker snart slutsåld, den kommer tyvärr inte att tryckas upp på nytt som det ser ut i dagsläget.

Raw chokladkaka med lingontopping

Lingondressing från Gröna, sköna tillbehör
Fröknäcke med nässlor och parmesan