Dagens grilltips – Syrlig ratatouille med zucchini

Syrlig ratatouille

Somrig grillmat

Du som följer mig här på bloggen har sett att jag delar många lättlagade recept nu i semestertider.

Jag vill på det viset inspirera till lite nyttigare matlagning som samtidigt går riktigt snabbt att laga till, så du inte behöver stå så mycket vid spisen.

Här kommer en av mina egna sommarfavoriter, en smakrik röra där du kan använda de grönsaker du råkar ha hemma.

Den passar väldigt bra till all slags grillat, såväl kött som fisk/skaldjur eller till halloumi och grönsaksbiffar.

Syrlig ratatouille 4 port

8 dl tärnad zucchini

2 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

1 röd paprika

2 msk av min sockerfria ketchup

2 msk citronsaft

2 tsk oregano

Salt och peppar/chiliflingor

Smör eller kokosolja till stekning

Stek zucchinin tills den fått lite färg, häll över i en gryta.

Skär lök och paprika i tärningar och fräs dem mjuka.

Rör ner dem i grytan. Tillsätt ketchup, citronsaft och kryddor.

Låt alltsammans puttra i 10 minuter, smaka av om du vill ha mer sälta, syra och hetta.

Jag serverade ratatouillen till skivat, grillat kalkonbröst som först fick marinera en stund i olivolja, citron och svartpeppar.

En klick av min hemgjorda aioli och en halv avokado med citronolivolja och gräslök smakade gott till.

cropped-birgitta-hc3b6glund-foto-jan-andersson

Kokboksdrömmar som gick i uppfyllelse

Jag är så tacksam över att ni är så många som uppskattar mina recept och köper mina kokböcker.

Min dröm när jag jobbade som restaurangkock på 80-talet var att få skriva en kokbok, det var då min chef fällde den inte så värst vänliga kommentaren; Vem skulle vilja läsa en kokbok som du har skrivit??

Han fick fel, ordentligt fel, kan jag ju konstatera så här 40 år och åtta kokböcker senare, läs gärna mer om dem och min matfilosofi i länken.

Vill du läsa om hela min hälsoresa, hur jag med hjälp av maten och lättare träning fått tillbaka en bättre hälsa och ta del av mina bästa vegetariska recept så hittar du dem här i snart slutsålda Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

På bilden ovan ser du mig i fototagen till den kokboken, här finns receptet på de chokladkakor med lingontopping som du ser i Jan Anderssons bild.

bild-85

Vill du ha tips på marinad, glaze, rub, drinkar, tilltugg, sallader, såser och många goda grillrätter till sommarens grillningar?

Då hittar du mina favoriter här i kokboken ”Birgitta Höglunds bästa grilltips”.

Den är en omarbetad nyutgåva av slutsålda Grillmat LCHF, där recepten så långt som möjligt är anpassade för alla som äter mjölkfritt.

Förordet är skrivet av kokboksförfattarna Jenny och Magnus Andersson från populära Paleobloggen Under vårt tak.

Här ser du några bilder på min mat från boken, tagna av fotograf Mikael Eriksson.

bild-78

Parmalindat, fyllt kycklinglår från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Parmalindat, fyllt kycklinglår med aioli och ugnstorkade cocktailtomater

Spare Ribs från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson Foto Mikael Eriksson
Spare Ribs med chiliglaze och zucchinisallad

Lördagsgodis – Bountybollar på mitt sätt

Nyttigare lördagsgodis

Häromdagen delade jag ett recept på mina syrliga energibollar som tips på ett nyttigare lördagsgodis på Facebook.

Det blev en mycket strid ström av besökare till det inlägget, så roligt att så många är intresserade av att dra ner på det söta och välja näringsrika alternativ som smakar naturligt och riktigt gott.

Jag är väldigt glad att mina föräldrar och många med dem gav oss barn lördagsgodis när jag var liten i början på 60-talet.

Jag och min syster fick bara äta godis och dricka läsk på lördagarna, det var liksom helt självklart och inget vi ifrågasatte.

Här kommer recept på ett betydligt hälsosammare och mindre sött godis än de flesta äter idag, smaka dig fram så du får den sötma du föredrar.

Det ger ordentligt med energi så du kan med fördel ta med några på promenaden eller träningen så får du extra ork.

Bountybollar ca 20 st

2 ½ dl kokosgrädde

1 + 2 dl kokosflingor

1 dl kokosolja med smak

1 krm vaniljpulver

½ krm salt

ev lite valfri sötning

ca 1 dl extra kokosflingor till garnering

Blanda allt utom 2 dl kokosflingor i en kastrull.

Koka upp och låt puttra på svag värme i 15 minuter, rör då och då, låt svalna en stund.

Rör ner de resterande kokosflingorna, så blir smeten lite torrare och lättare att forma när den kallnat, ställ i kylen att stelna en timme.

Ta upp matskedsstora bitar med en sked och rulla till bollar, lägg på ett fat.

Häll kokosflingor i en liten skål och lägg ner de rumstempererade bollarna en och en, rulla runt i kokosen så det täcker ordentligt runtom.

Förvara i burk i kylen med smörpapper mellan lagren.

För vanlig Bounty-form så kan du rulla smeten till avlånga bitar och doppa i mörk choklad.

Du kan variera smaksättningen med 1 tsk kardemumma eller rivet skal av en ekologisk lime eller citron.

Tyckte du det här var ett bra godisrecept så klicka på bilden längst ner, då kommer du till mitt populära recept på geléhallon.

Vill du hellre njuta av salta snacks till lördagsmyset så hittar du i den här länken mina heta nötter.

Fröchips, ajvardip och heta nötter
Foto Mikael Eriksson

Fler recept från mitt kök hittar du i kokböckerna nedan, läs gärna mer om dem i länkarna som går till Bokus.

De finns också i den övriga nätbokhandeln, att beställa i din lokala bokaffär och på Biblioteket.

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt SLUTSÅLD

Mitt gelégodis med olika bär Foto Tine Worén

Tjälknöl med zucchinisallad
Tjälknöl från E-boken Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Lättlagad sommarmat

Så här på Midsommardagen kan det vara gott med något lättlagat, då är tjälknöl en bra rätt att ta till då den lagar till sig så gott som själv.

Bara att lägga in fruset kött i ugnen och röra ihop en kall lag, det krävs nästan inte större arbetsinsats än så.

Zucchinisalladen är också snabb och enkel att fixa till, smakerna tillsammans med köttet gör måltiden helt himmelsk.

Det är även prefekt mat att ta med ut på picknick, till stranden, till sommarstugan eller båtturen.

Vill du ta det extra lugnt idag, ja då är färdigskivad rostbiff från affären riktigt god till zucchinisalladen också 🙂

Tjälknöl

1 kg fryst stek från vilt, nöt, lamm eller skinka

1 liter vatten

1 dl salt

1 stor morot

3 stjärnanis

2 msk enbär

1 smulat lagerblad

1 tsk hel vitpeppar

Lägg det djupfrysta köttet på ett galler över en ugnsform, sätt in steken i nedre delen av ugnen och sätt den på 100°.

Stick in en stektermometer i tjockaste delen av köttet efter 3 timmar när köttet tinat.

Stek i ca 8-10 timmar beroende på tjocklek på steken.

När termometern visar 65º så har du ett rosa kött, vill du ha det mer välstekt så låt temperaturen gå upp till 70º, det blir bra till julskinkan.

Skala och riv moroten grovt. Jag har med den för att ge lite naturlig sötma till lagen istället för socker som många gånger används till kryddning av tjälknöl.

Krossa enbär och vitpeppar grovt i en mortel.

Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp.

Lägg köttet i en hög, smal bunke och häll den heta lagen över köttet, se till så det täcker.

Låt köttet svalna och ställ in i kylen i 4–5 timmar.

Ta upp köttet, låt rinna av i durkslag och torka av med hushållspapper.

Skär i skivor skivor och servera med zucchinisalladen här nere eller en grönsaksgratäng om du vill ha ett varmt tillbehör.

Köttet är också väldigt gott tillsammans med den här salladen på vattenmelon.

Det som blir över av steken kan du skiva tunt och frysa in i portionspåsar.

Zucchinisallad 4 port

4 dl tärnad zucchini

3 msk smör/kokosolja

1 tsk vit balsamvinäger

Salt och svartpeppar

Bryn zucchinin några minuter utan att den får för mycket färg.

Krydda med salt peppar och vinäger, låt den koka in. Ta från plattan och låt svalna.

Blanda med:

2 dl strimlad sallad, gärna romansallad eller salladskål

2 dl grovhackade örter, ta de du tycker bäst om

1½ dl hemgjord majonnäs

ca 2 tsk Dijonsenap

Vänd ner zucchinin i majonnäsblandningen, smaka av om du vill ha mer salt och peppar eller sting från senapen.

Vill du ha fler tips på lättlagad sommarmat så finns de i mängd i snart slutsålda kokboken ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” och i ”Birgitta Höglunds bästa grilltips”.

Mina bästa grilltips är en nyutgåva av slutsålda kokboken Grillmat LCHF, med nytt förord av kokboksförfattarna/Paleobloggarna Jenny och Magnus Andersson från Under vårt tak.

Grillboken är fylld av mina favoritrecept på drinkar med tilltugg, såser, röror, marinader, alla slags kött, fisk, skaldjur, fågel, vilt, vegetariska rätter, sallader, desserter och annat gott som grillmästaren inte kan klara sig utan

Föredrar du att laga husmanskost som också håller ditt blodsocker på en behagligt jämn nivå?

Då är ”Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker” som jag skrivit tillsammans med LCHF-gurun Lars-Erik Litsfeldt kokboken för dig.

Vattenmelonsallad med fänkål och mozzarella från Gröna, sköna tillbehör
Avokadosoppa och ostvåfflor med räkor i dillmajonnäs

Somrig soppa

Juni började med rätt blygsamma temperaturer runtom i landet, betydligt lägre än de vi vande oss vid i maj.

Då kan det sitta fint med en god soppa till middag, dagens tips är en lite annorlunda soppa på avokado.

Du kan också servera den som sås, ta då hälften av grädden, det smakar väldigt bra till fisk eller kyckling.

Servera ostvåfflor till efter mitt recept här nere, gärna med räkor i dillmajonnäs, så får du en riktigt näringsrik måltid.

Vill du ha variation eller komplement till sillen nu i midsommar så passar både våfflorna och soppan fint att bjuda på som en liten förrätt.

Snabblagad avokadosoppa 2 port

2 välmogna avokado

4 dl grädde/kokosgrädde

½ dl hackad gräslök

2 msk hackad timjan

2 msk smör/kokosolja

Några droppar Worcestershiresauce eller glutenfri tamarisoja

Några droppar vit balsamvinäger

Salt och peppar

Mosa avokadon med gaffel direkt i kastrullen eller kör några varv med stavmixer.

Häll på grädde och kryddor, vispa och låt koka upp, smaksätt med Worcester och vinäger.

Sjud en minut medan du vispar, rör sen i örter och kokosolja.

Smaka av om soppan har lagom sälta och syra, servera med några ostvåffelhjärtan med räkor i dillmajonnäs.

Ostvåfflor/chaffles ca 3 st

3 dl riven mozzarella på påse eller riven halloumi

3 ägg

50 g smält smör

1 nypa salt

Vispa ihop alla ingredienser i en bunke.

Pensla våffeljärnet med lite smält smör och sprid ut smet över järnet med en slev.

Grädda våfflorna ca 4-5 minuter tills de fått fin färg, lägg dem på galler att svalna.

Värm dem strax innan serveringen i ugnen, lägg dem på gallret i en minut på 175º.

Du kan frysa in våfflorna och ta fram eftersom, tina då ett par minuter i ugnen eller i brödrost.

Dillmajonnäs

1 dl av min lättfixade majonnäs

1 dl finhackad dill

2 msk smetana/crème fraiche/kokosgrädde

½ tsk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Rör samman majonnäs och smetana, smaksätt med vinäger, salt och peppar.

Blanda med dillen och låt stå en stund i kylen så smakerna utvecklas.

Blanda 50 g skalade räkor per portion med 2 msk dillmajonnäs till serveringen.

Vill du hellre bjuda på mina gröna ostvåffelhjärtan till soppan så hittar du recept på dem här.

I länkarna nedan kan du läsa mer om mina kokböcker om du vill ha fler njutbara mattips eller presenttips.

De första tre är de som finns kvar av mina inbundna kokböcker, de följs av två som nu bara finns som E-bok.

Bakboken är helt slutsåld och det finns bara några få exemplar kvar av Gröna, sköna tillbehör, så passa på nu om du inte vill missa den.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt SLUTSÅLD

Jag signerar kokböcker på glutenfria Gott&Reco i Falun

Lättlagad sommarmat – Fiskgratäng med bladspenat och brynt smör

Fiskgratäng på rester

Idag får du tips på en riktigt enkel fiskgratäng jag brukar ta till när jag har rester av rökt fisk i kylen.

Den är inspirerad av Lindha Vikströms mycket goda LCHF-laxpaj, här hittar du den.

Att blanda majonnäs istället för ost och grädde i gratängtäcket som jag gör i min variant blir väldigt gott, perfekt för alla som undviker mejeriprodukter.

Fiskgratäng med varmrökt makrill, spenat och äggstanning

Fiskgratäng 2 port

200 g varmrökt fisk, kokt eller stekt går också bra

250 g förvälld bladspenat

1 dl strimlad purjolök

½ dl pumpafrön

25 g smör/ghee/kokosolja

Salt och peppar

Gratängtäcke:

3 ägg

2 dl finhackad dill

1 dl hemlagad majonnäs

Salt och peppar

Bryn spenat, purjo och pumpafrön lätt, krydda med salt och peppar.

Lägg i botten av en smord gratängform och fördela fisken i bitar ovanpå. Jag hade rökt makrill, det blev väldigt gott.

Vispa ihop ägg och majonnäs, blanda ner dillen. Smaka av med kryddor.

Bred täcket över fisken och strö över lite extra pumpafrön.

Gratinera på 175º i 20-30 minuter. Servera med brynt smör, tomat och citron.

Kokbokstips

Behöver du inspiration till vardagsmat eller festmat?

Då hittar du väldigt många recept att ta till i mina kokböcker här nedan.

De tre översta är de som finns kvar av mina inbundna kokböcker, de övriga finns att ladda ned som E-bok.

Baka med frukt & grönt såldes helt slut för några veckor sen, jag hoppas kunna få den utgiven på nytt igen då den blivit väldigt populär.

Även kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv är snart slutsåld, så passa på att beställa nu om du inte vill missa den.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker Skriven med Lars-Erik Litsfeldt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken E-bok med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson

Gammaldags husmanskost på nytt sätt- E-bok Med Annika Dahlqvist

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt SLUTSÅLD

Glutenfri mjuk citronkaka

Mjuk citronkaka med dadlar, raw kokoskaka med tranbär och mörk chokladkaka med plommon

Trevlig Pingst

Försommarvärmen verkar ha parkerat sig över hela landet, så nu gäller det att njuta av fikastunder ute i grönskan.

Dagens recept är en smakrik citronkaka sötad helt naturligt med bara några dadlar.

Den blir mjuk och krämig i konsistensen, nästan som en kladdkaka.

Jag önskar alla mina vänliga följare en riktigt härlig Pingsthelg.

Mjuk citronkaka med dadlar ca 10–12 små bitar

8 kärnfria dadlar

150 g smör eller kokosolja

Skal och saft av 1 ekologisk citron

2 ägg

2 dl mandelmjöl

1 msk kokosnötsmjöl

Skar dadlarna i bitar, lägg ner dem i smöret i en kastrull och smält på svag värme.

Tvätta citronen och torka den väl. Riv skalet fint och pressa ur saften, blanda ner i kastrullen och mixa med stavmixer till en slät smet.

Sätt ugnen på 150˚. Vispa äggen med elvisp på högsta effekt i fem minuter så det blir riktigt tjockt.

Blanda mjölsorterna och vänd ner i äggsmeten omväxlande med smörblandningen.

Häll upp smeten i en smord, liten springform med löstagbar kant, ca 15 cm i diameter.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Låt kallna i formen.

Servera kakan med bär och vispad grädde eller kokosgrädde.

Du kan variera kakan med andra torkade frukter och citrusfrukter.

Tål du inte mandlar så kan du använda pumpafrömjöl.

Använder du kokosolja istället för smör så smaka av med lite salt för att lyfta fram smakerna.

Sveriges bästa Hälsobok på Gourmand Awards 2021

I Topp på Bokus

Baka med frukt & grönt har blivit mycket populär den senaste tiden.

Det är många som upptäckt att det är både gott och nyttigt och inte alls svårt att undvika alltför mycket gluten och socker i bakverk, bröd och mat.

Bakboken är nu helt slutsåld hos förlag Bladh by Bladh, Bokus har köpt in de allra sista exemplaren.

På deras Topplistor låg den igår på 1a plats i kategorin Hälsokost bland nästan 20 000 böcker och på 2a plats i Mat & Dryck, bland 100 000 kokböcker.

Den hamnade även på Bokustoppen i mycket fint sällskap över de flest sålda böckerna i alla kategorier, där på plats 15.

Du må tro att jag är riktigt stolt och glad över det här, det är inte många kokböcker som det går så bra för i detta kokbokstäta land.

Även min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv är snart slutsåld, den ligger nu på 2a plats efter bakboken bland Hälsokostböckerna.

Extra roligt känns det förstås eftersom jag fått göra de här kokböckerna precis efter mina egna idéer, jag fotograferade dem dessutom själv.

Stort tack till dig som stöttar mitt skrivande genom att köpa mina kokböcker, du ska veta att det betyder väldigt mycket för mig.

Jag fotograferar till Gröna, sköna tillbehör
Raw chokladkaka med lingontopping från Gröna, sköna tillbehör
Glutenfri och sockerfri müsli

Müsli Lowcarb

Många tycker om att äta grekisk/turkisk yoghurt, kokosyoghurt, keso eller fil på morgonen.

Men de flesta müsliblandningarna i butikerna innehåller gluten och socker eller sötningsmedel och därmed en hel del kolhydrater.

När min blogg var rätt ny för 13 år sen så fick jag ett riktigt gott müslirecept från en av mina följare, Ann Elving.

Hon hade skapat en müsli som passar alla som äter glutenfri LCHF, du hittar hennes recept i den här länken, komplett med vikt på ingredienserna och näringsberäkning.

Jag hade inte alla ingredienser hemma när jag gjorde det här receptet inspirerat av hennes, men min variant blev också riktigt bra.

När jag gör det idag så tar jag svenska torkade bär istället för importerade goji, min absoluta favorit är havtorn.

Müsli ca 20 port

2,5 dl mandelmjöl

2 dl kokosnötsmjöl

2 dl pumpafrön

1 dl paranötter

1 dl valnötter

1 dl hasselnötter

1 dl rostade kokosflagor

2 msk torkade gojibär/havtornsbär

1,5 msk kanel/kardemumma

1 tsk vaniljpulver

Ev lite smulat flingsalt

2 msk naturell kokosolja + 2 msk smör till stekning

Hacka nötterna och rosta dem med fröna tills de fått lite färg i lagom het stekpanna, tag upp och lägg åt sidan.

Smält smör och kokosolja i stekpannan och tillsätt mandelmjöl/kokosmjöl och låt det suga åt sig fettet och bli lite ”klimpigt”. Låt svalna.

Blanda övriga ingredienser och tillsätt den avsvalnade mjölblandningen.

Smaksätt med kanel eller kardemumma och vaniljpulver, smaka av om du liksom jag vill ha mer sälta än den från smöret.

Reklam för mina kokböcker

Fler goda tips till brunchen hittar du i min kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Här ser du en cashewyoghurt med pumpagranola och havtornsbär och några andra rätter från den boken.

Även i ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt” hittar du många av mina bästa tips och recept på naturligt goda små rätter till frukosten, fikat och kvällsmyset.

Perfekt mat även att ta med ut och njuta av i det fria nu på vårens och sommarens utflykter.

Hasselnötsbullar med vallmofrön från Baka med frukt & grönt

Somriga brunchtips från Gröna, sköna tillbehör
Grilldags – Marinerad fläskkarré med örtig zucchinisallad

Grilltips till helgen

Nu säger meteorologerna att värmen är på väg till så gott som hela landet, lördagens recept blir därför förslag på en riktigt god grillmiddag.

Passa på att träffa nära och kära över en middag vid en grillplats nu när grönskan äntligen är på väg/har kommit beroende på var du bor, efter en kall och lång vinter och vår.

Den här maten är lätt att förbereda och ta med sig ut i naturen, gott som variation eller komplement till grillkorven eller den varma klämmackan på utflykten.

Grillad fläskkarré med svartvinbärsglaze
Foto Mikael Eriksson

Grillad fläskkarré med svartvinbärsglaze 4 port

4 skivor fläskkarré à 150 g (med ben 200 g)

2 dl svarta vinbär

1 ekologisk lime

1 tsk Worcestershiresauce eller glutenfri tamarisoja

½ tsk grovmald svartpeppar

Tvätta och riv skalet av limefrukten och pressa ur saften.

Häll den i en kastrull och tillsätt de övriga ingredienserna, koka upp och låt småputtra 10 minuter.

Passera bärmassan genom en nätsil och häll upp glazen på burk.

Salta och peppra köttet och pensla ordentligt av svartvinbärsglazen på båda sidor, spar en del till grillningen.

Lägg skivorna i en plastpåse och låt marinera några timmar i kylen, gärna längre.

Torka av fläskkarrén med hushållspapper och pensla med rapsolja.

Pensla även gallret med lite olja, innan köttet läggs på över het glöd.

Grilla 2 minuter på var sida, salta och peppra lite lätt.

Pensla glaze på skivorna, vänd och grilla 1 minut till på var sida.

Grillar du skivor av fläskkarré med ben, låt dem då ligga kvar några minuter till på sidan om glöden eller under lock på svag värme, så köttet vid benet hinner bli färdigt.

Servera med resten av glazen i en skål.

Zucchinisallad med örter ca 4-6 port

1 medelstor zucchini, ca 400 g

2 dl frysta sojabönor

1 dl majonnäs

1 dl smetana, crème fraiche eller kokosgrädde

1 dl hackad persilja

1 dl hackad gräslök

½ dl hackad dill

1–2 msk osötad senap

Ca ½–1 tsk salt

Ca 1–2 krm grovmald svartpeppar

25 g smör eller kokosolja till stekning

Tina sojabönorna genom att hälla på kokande vatten så det täcker, låt stå i fem minuter.

Skär zucchinin i små tärningar och fräs ett par minuter i smör eller kokosolja, salta och peppra med den mindre mängden.

Låt svalna och häll bönorna i durkslag, låt rinna av väl. Rör samman majonnäs, smetana, örter och senap.

Vänd ner bönor och zucchini, smaka av om du vill ha mer salt och peppar.

Kyl salladen några timmar före serveringen.

Tips: Du kan variera zucchinisalladen genom att använda andra bönor, ärter och de örter du har hemma.

Den blir också god med aubergine.

Äter du inte bönor så hittar du här recept på en annan variant av min zucchinisallad.

Kokboksberöm som gjorde mig glad

Dagens recept kommer från två av mina kokböcker, den svartvinbärsmarinerade fläskkarrén är hämtad ur Birgitta Höglunds bästa grilltips och zucchinisalladen kommer från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

I länkarna ovan hittar du böckerna på Bokus, här finns tillbehörsboken och grillboken på Adlibris.

Grillkokboken kan du även köpa fraktfritt för bara 195 kr direkt från Lumio Förlag.

Här en fin recension som kommit in på Bokus om Gröna, sköna tillbehör.

Den gjorde mig extra glad eftersom den är skriven av en fotograf, jag är bara en glad amatör bakom kameran.

”Mycket användbar och vacker.

En fantastisk bok med härliga tillbehör för oss som bör undvika socker och andra kolhydratstinna livsmedel.

Mycket trevlig och inspirerande att bara bläddra i då den är fylld med vackra och smakfullt arrangerade bilder. Det blir en extra bonus för mig som är fotograf.”

Här ser du några av mina bilder från boken, fotograferade i den vackra, jämtländska naturen.

Först ser du en havtornskombucha, det receptet är skapat av Margareta Marples på Kall Naturkompani. som har sin gårdsbutik i Sölvsved, Kall, precis ovanför stället där jag tog bilden.

De andra bilderna är picklad rödlök med lingon och en kiwisalsa med chili.

Här hos mina bloggvänner på Paleobloggen Under vårt tak hittar du mina recept på den picklade löken och ajvar.

Frasig rabarberpaj serverad i glas

Vårtecken

Äntligen är våren i antågande när vi kommit ända fram till Kristi Himmelsfärdsdagen.

Många har nog fått upp små späda rabarberstjälkar i trädgårdslandet, söderut är de väl redan riktigt stora.

Dagen till ära bjuder jag på en riktigt härlig vårdessert att prova nu när det är söndag mitt i veckan, passa på att njuta av rabarbern nu när den är som finast.

Frasig rabarberpaj i glas 4 port

4 dl skivad rabarber

4 dl rivet äpple

1 dl vatten

1 msk pressad citron

Havrefras:

3 dl glutenfria havregryn

50 g smör eller kokosolja

8 torkade aprikoser

1 tsk kanel

Ca 1–2 krm salt

Blanda rabarber, rivet äpple, vatten och citron i en kastrull.

Koka upp och låt puttra på svag värme i ca 20 minuter tills det tjocknat.

Rör då och då så det inte bränns vid. Låt svalna.

Rosta under tiden havregrynen några minuter i en het stekpanna, tillsätt smöret och låt det bryna en stund på medelvärme.

Skär aprikoserna i riktigt små tärningar och blanda väl med havregrynen.

Stek under omrörning tills grynen fått fin färg, smaksätt med kanel och salt.

Saltet framhäver smakerna, använder du kokosolja så behövs lite mer än om du steker i smör.

Låt havrefraset svalna och varva med rabarberkompotten och vispad grädde eller kokosgrädde i höga glas.

Tips: Du kan variera kompotten genom att blanda i några jordgubbar, det ger en väldigt god smakbrytning.

Plommon och rivet päron, svarta vinbär och nektarin eller björnbär och finskuren apelsin är andra goda smakkombinationer till smulpajen.

För en lite sötare smak på havrefraset så kan du använda dadlar istället för aprikoser.

Receptet kommer från min kokbok Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Igår blev jag riktigt överraskad när jag upptäckte att bakboken ligger på 1a plats i kategorin Hälsokost på Bokus Topplista! Bland 19900 böcker!

Tack till alla underbara därute som köper min bakbok, jag är så glad i er 💞

Vill du veta mer så kan du läsa om innehållet i boken här på Mynewsdesk.

Vill du hellre göra en blåbärspaj så klicka på bilden här nere så kommer du till mitt recept på en sån.

Glutenfria nötchokladkakor
Foto Mikael Eriksson

Njutbart till söndagsfikat

Mina inlägg med glutenfri bakning med lägre halt av kolhydrater lockar väldigt många läsare, då fler och fler märker att de mår bättre av bakverk utan vetemjöl och vitt socker.

Det märks även på alla caféer som börjat lägga manken till för att locka den växande skara som äter glutenfritt och även med en mindre mängd sött.

Det är stor skillnad mot bara för några år sen märker jag när jag går ut och fikar.

När jag och Annika Dahlqvist 2011 skulle skriva kokboken ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt- recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo (E-bok)” så bestämde vi oss för att använda en liten mängd honung som smaksättning av bakverken.

Vi enades om att det var ett bättre val när vi nån gång vill njuta av en kaka, istället för att använda artificiella sötningsmedel då de kan inverka negativt på tarmfloran.

Kostdoktorn Andreas Eenfeldt skrev en gång att den mängd honung som fanns i ett av mina recept på mandelkakor som han publicerat var närmast homeopatisk, så han rekommenderade det sättet att baka.

Numer skriver jag valfri sötning i recepten, då det finns så många olika sorters både naturlig och konstgjord sötning, så det är bäst att alla får välja det som passar just dem.

Men var lite försiktig när du väljer sötningsmedel, igår läste jag om en ny studie från Cambridge där en variant som används i Sverige, neotam E961, funnits orsaka många hälsoproblem, om du vill veta mer så läs här.

Många har genom åren bett mig skriva en hel bakbok med naturlig smaksättning så häromåret blev den idén verklighet, här kan du läsa om ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.

Där har jag gått ännu ett steg längre på vägen till det naturligt söta och använt bara frukt, bär och grönsaker som smaksättning av fikabröd och matbröd.

Nötkakor med choklad ca 20 st

2 ägg

2 msk valfri sötning

50 g smält smör/kokosolja

2 dl finhackade hasselnötter

1 dl rostade solrosfrön

1 msk psylliumhusk

2 tsk kanel

1 tsk kardemumma

1 krm vaniljpulver

En knivsudd salt

4 rutor mörk choklad 70-90%

10 hasselnötter

Vispa ägg och vald sötning vitt och pösigt med elvisp.

Blanda alla torra ingredienser och vänd ner i äggsmeten, rör till sist i det smälta smöret.

Fyll smeten med hjälp av två skedar i småbrödsformar på en plåt.

Grädda på 200° i 15 minuter och låt svalna på galler.

Garnera med lite smält choklad och en halv hasselnöt på varje kaka.

Här nere ser du några av mina bilder från den söta delen av ”Baka med frukt & grönt”.

Jag fick det stora förtroendet av Bladh by Bladh Förlag att fotografera den själv, ett väldigt roligt och givande jobb.

Även i ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” har jag tagit med mig alla rätter ut i naturen för att ta bilderna, där finns också en del bakverk och matbröd.

Mörk chokladkaka med cashewnötter och plommon
Pepparkakskladdkaka med palsternacka, päron och lingon
Kafferep i rosenbersån med kakor från min bakbok
baka-med-frukt-002