Sommarens godaste småkaka – Glutenfri kardemummakaka

Annorlunda småkakor

Dagens lättfixade sommarrecept blir en god liten småkaka som jag blev bjuden på hemma hos min systersons familj.

De hittar alltid på något riktigt gott, glutenfritt och med mindre mängd sött när jag besöker dem.

Den här kakan var så god så receptet fick vara med i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Kardemummakakor på kikärtor och jordnötssmör ca 12 st

6 osvavlade aprikoser

2 dl kokta kikärtor

1 dl jordnötssmör

1 msk mald kardemumma

1 tsk bakpulver

½ tsk vaniljpulver

Ca ½ tsk salt

Sätt ugnen på 175˚. Skär aprikoserna i små bitar, mixa dem tillsammans med de avrunna kikärtorna i en matberedare.

Tillsätt jordnötssmöret och det övriga, mixa allt slätt. Smaka av om du vill ha lite mer sälta, det framhäver smakerna på kakorna.

Rulla små bollar av smeten och lägg på baklåtspappersklädd plåt. Platta till och tryck mönster i kakorna med en gaffel.

Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter. Lägg kakorna på galler för att svalna. Förvara i en burk i kylen eller frys in och ta fram eftersom.

Tips: Kakorna blir som nybakta om du lägger in dem i ugnen några minuter på 150˚.

Du kan variera kakorna med dadlar och mandelsmör. De blir också goda med chokladsmak.

Byt då kardemumman mot samma mängd kakao och blanda i 1 msk kakaonibs.

Till jul kan du smaksätta dem med 1-2 msk pepparkakskryddor så får du riktigt goda pepparkakor.

På bilden nedan ser du en av de kaksorter jag har med i E-boken Gammaldags husmanskost.

Här hittar du mitt recept på glutenfria nötchokladkakor här på bloggen.

Nötchokladkakor Foto Mikael Eriksson
Krämig laxröra och tips på jordgubbstårtor för alla till Midsommar

Midsommarnjutning

Jag önskar alla mina läsare en riktigt fin Midsommar, med god mat och förhoppningsvis en hel del sol och värme.

Här hittar du mina bästa silltips om du missade dem i helgen, du hinner göra dem om du använder färdig inlagd sill till de olika såserna.

Kommer det vegetarianer och veganer på middag till dig så passar de här inlagda svamparna riktigt bra som ett alternativ till sillen.

Många funderar nog på vilken typ av jordgubbstårta som ska göras till i morgon, här nedan kommer mina bästa tips.

På bilden ovan ser du min moussetårta med jordgubbar och lime, den passar även dem som inte äter ägg och mejeriprodukter.

Vill du hellre göra en traditionell gräddtårta så finns mitt bästa glutenfria recept i den här länken.

Laxröra 4 port

150 g rökt lax, regnbåge, röding eller öring

1 dl av min hemgjorda majonnäs

1 dl finhackad paprika

2 msk hackad citronmeliss

1 msk hackad gräslök

1 msk pressad citron

Salt och peppar

Skär laxen i små bitar eller mixa snabbt till en grov smet.

Tillsätt majonnäs, paprika, örter, citron och lite kryddning.

Ställ i kylen så den stabiliseras en timme.

Smaka av om det behövs mer kryddor. Forma ägg med en sked doppad i vatten.

Servera äggen på mina frökex, halverad avokado eller små ägg på gurkskivor, de blir fina på ett fat på midsommarbordet.

För ett vegetariskt alternativ så hittar du här min turkiska morotsröra, den blir också väldigt god att servera på samma sätt som laxröran.

Förbered gärna röran, sillen och tårtan idag, de blir bara bättre av en natt i kylen.

Då kan du i lugn och ro njuta av midsommarhelgen.

Midsommartårta med vaniljparfait och jordgubbar

Kokbokstips

Fler njutbara tips hittar du i mina kokböcker, här länkar till dem som finns kvar att köpa inbundna i bokhandeln och de som nu bara finns att ladda ner som E-bok.

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv Snart slutsåld

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt SLUTSÅLD

Glad Midsommar!

Midsommar

Glutenfri gräddtårta till Midsommar

Med smak av midsommar

Nu när vi närmar oss midsommar så får du här ett tips på en riktigt god tårta som du kan förbereda i god tid innan middagen.

Min glutenfria sockerkaka är väldigt god till tårtbotten, du kan även göra den sockerfri till diabetiker med till exempel xylitol/björksocker.

Vill du inte använda björksocker så väljer du något annat sötningsmedel, men jag tycker den ger minst bismak när jag nån gång använder konstgjord sötning.

Baka kakan och stoppa in den i kylen när den svalnat, fromagen till fyllningen blir också bra av att få stelna över natten.

Sen är det bara att dela tårtbottnen, fylla med fromagen, spritsa grädde på och garnera med jordgubbar, hallon, hjortron eller andra bär.

Citronmeliss ger både god smak och vacker färg åt tårtan.

Vill du hellre servera midsommardesserten i glas, så är fromagen också väldigt god som den är med lite vispad grädde och ett bär på toppen.

Bärfromage 6-8port

4 dl frysta skogshallon, färska jordgubbar eller ditt favoritbär

4 dl grädde/kokosgrädde

4 ägg

ev 1-2 msk valfri sötning

4 gelatinblad

2 tsk pressad citron

Mixa bären med stavmixer, passera hallonen genom nätsil för att få bort kärnorna.

Ta en slickepott och pressa igenom fruktköttet, det är enklast.

Använder du frysta hallon från affären så koka upp dem först innan de passeras, de kan innehålla bakterier.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i tio minuter. Dela gulor och vitor i två bunkar.

Blanda gulorna med vald sötning och vispa tjockt med elvisp, ca fem minuter tar det att bli riktigt bra.

Diska visparna ordentligt, innan du vispar vitorna riktigt hårt.

Vispa grädden i en tredje bunke.

Krama ur och smält gelatinet tillsammans med citronsaften, blanda det smälta gelatinet med bärpurén.

Rör ner lite av den vispade grädden i äggulesmeten och rör så i purén.

Blanda ner resten av grädden och vänd till sist försiktigt ner äggvitorna.

Häll upp i glas och kyl eller ställ in bunken i kylen om du ska använda den till tårtfyllning.

Gräddbakelse LCHF från EcoCaféet

Glutenfri sockerkaka till gräddtårta

6 ägg

6 dl mandelmjöl

100 g smör

1 dl grädde

1 dl valfri sötning

4 msk psylliumhusk

1½ msk bakpulver

½ tsk vaniljpulver

2 krm salt

Smält smöret i en kastrull, smörj en avlång eller rund bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat.

Blanda ner grädden i det smälta smöret, rör samman mandelmjöl med psylliumhusk, bakpulver och vanilj.

Vispa äggen och vald sötning kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt, det gör att du får en hög och fin botten.

Rör försiktigt ner den avsvalnade smörblandningen omväxlande med mjölblandningen.

Grädda på 175° i ca 40 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen.

Ta ut formen och låt kakan vila en halvtimme, innan den stjälps upp på ett galler.

Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.

Låt kakan kallna, ställ i kyl en timme innan den delas så håller den ihop bättre.

Jag brukar fylla mina tårtor med bär av olika slag och fromagen häruppe.

Mousse och pannacotta passar också fint som fyllning, det gör tårtan väldigt saftig och god.

Vispa grädde och bred över tårtan, spritsa ett fint mönster eller strö över riven choklad och garnera med färska bär och citronmeliss.

Du kan också dela kakan i mindre bitar när den är fylld, garnera och servera som bakelser.

Eller baka sockerkakan i muffinsformar, dra då ner gräddningstiden till ca 15 minuter.

Hjortronbakelse

Kokbokstips

Vill du ha fler tips på goda bakverk utan gluten och socker, så hittar du flera av mina favoriter i kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv och i E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Om du tänkt fira midsommaren med att grilla, då hittar du många av mina tips i det här inlägget och desto fler i kokboken Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Böckerna kan också bli en fin present med bestående värde att ta med när du är bortbjuden i sommar.

Gröna, sköna tillbehör i Nyhetsmorgon
Bloggen firar 15 år med recept på vaniljparfait med jordgubbar

15-årsjubileum

Idag är det precis 15 år sen jag startade den här bloggen, tack till alla er miljontals matintresserade som besökt den under de här åren.

Innan jag började skriva den hade jag nästan aldrig varit in på en blogg och hade minimala datakunskaper.

Att skriva i det för mig tidigare okända mediet, lärde jag mig under en 3-timmars bloggkurs på teknikmässan Eclectic Tech Carnival på Umeå Universitet.

Det närmaste jag någonsin i livet kommit universitetsstudier, kan jag tillägga.

Lyckades på dessa korta timmar lära mig att behärska bloggandet via WordPress, ja någorlunda i alla fall.

Skrev mitt första recept samma kväll, ett mycket enkelt sådant på äggröra.

Men vilken otrolig resa det varit att få hålla på med det roligaste jag vet, att dela med mig av mina matkunskaper och matglädje.

Efter 18 år på olika restauranger som kallskänka, kock och köksmästare satte en svår ryggskada stopp för den karriären.

Skadan förvärrades dessutom av en ovarsam sjukgymnast på Rygginstitutet i Marbella, bilden här nere kommer från den resan.

Några år senare blev jag sjukpensionerad på grund av skadan, jag skulle aldrig kunna arbeta på restaurang mer.

Jag 2001

Jag stelopererades senare i ländryggen, fick en nervskada i benet som gjorde det svårt att gå och utvecklade fibromyalgi, så jag var ordentligt handikappad under många år.

Men jag lyckades sakta men säkert återfå en del av hälsan och styrkan i kroppen när jag efter en föreläsning med Annika Dahlqvist lade om min mathållning till glutenfri lågkolhydratkost, även kallat LCHF.

Jag fick ork både att börja blogga och att träna lätt, jag berättar mer om hela min hälsoresa i snart slutsålda Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

På Jan Anderssons bilder här nere från Länstidningen i Östersund håller jag på med fotografering av smårätter från just den kokboken.

Något jag aldrig kunde tro under de år jag mådde som sämst, men nu hade jag tränat upp mig så pass att jag klarade att sitta en liten stund på huk för att fotografera.

Gröna, sköna tillbehör var den första kokbok som jag fick glädjen att fotografera själv, här kunde jag kombinera mina stora intressen för natur, fotografering och matlagning.

Jag lagade till rätterna då och då under hela sommaren hemma i mitt kök och tog med dem ut i den vackra naturen under tidiga morgnar, när solljuset var som bäst.

Kokboken har blivit mycket populär och ligger just nu högt uppe på topplistorna bland kokböckerna på Bokus, läs gärna mer om boken i länken här ovan.

Jag är verkligen glad och tacksam att jag nått ut till så många med mina tankar om hälsosam mat, intresset växer sig hela tiden större för mina glutenfria och sockerfria recept.

Jag har under de här åren delat ett par tusen mattips, härinne på bloggen, på min Facebooksida, Instagram och inte minst via mina åtta kokböcker.

Numera kallas vi som håller på med bloggande för Influencers, men jag har aldrig känt mig riktigt hemma i den skaran.

Min blogg ser precis likadan ut som den gjorde vid starten 11 juni 2009 och jag har numer inga reklamsamarbeten, det har tidigare blivit ett fåtal genom åren för några mindre mathantverkare.

Jag har valt att aldrig göra några betalda samarbeten, jag sprider bara ohejdad reklam för mina egna kokböcker som ger mig en blygsam slant som sätter lite guldkant på tillvaron.

Här kommer ett av de mest populära recepten härinne, en lättlagad vaniljparfait liknande den jag brukade göra när jag jobbade på restaurang.

Jag är mycket förtjust i äkta vaniljglass, men ofta är den köpta alldeles för söt för mina smaklökar.

Min parfait passar fint som en dessert tillsammans med solmogna jordgubbar nu till midsommar.

Vill du ha recept på min godaste jordgubbstårta à la rawfood så hittar du det receptet i länken.

Vaniljparfait 4 port

1½ dl vispgrädde

2 äggulor

½-1 msk valfri sötning

ca 1 krm vaniljextrakt/vaniljpulver

Vispa äggulor och den sötning du föredrar riktigt hårt.

Vispa grädde och vaniljpulver men inte alltför hårt, för då blir parfaiten inte så len.

Rör ner lite av grädden i äggulesmeten och vänd sen ner resten försiktigt.

Smaka av att du fått en bra balans i sötma och vaniljsmak. Häll upp i små skålar, glas eller koppar.

Ställ i frysen 3-4 timmar, ta sen fram parfaiten och ställ i kylen en stund att tina innan serveringen, så kommer smakerna fram mer.

Har du glassmaskin så kan du köra smeten i den istället så får du en riktigt god vaniljglass.

Receptet ger 4 små portioner, vill du göra den till fler så är det bara att dubbla ingredienserna.

Vill du ta del av fler av mina recept så köp gärna en eller ett par av mina kokböcker.

De passar fint att ge bort som en omtänksam present på sommarens fester, du hittar dem i länkarna här nedan.

De tre första är de som finns kvar som inbundna, de övriga finns numer bara att ladda ned som E-bok.

Bilderna längst ner är från mitt första och enda framträdande i TV, något jag aldrig trodde att jag skulle våga mig på.

Så bloggandet har verkligen tagit mig till oanade platser under resans gång.

Stort tack till dig som följer mig och köper kokböckerna, det betyder väldigt mycket ska du veta.

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt SLUTSÅLD

Gröna, sköna tillbehör i Nyhetsmorgon

Bloggen firar 15 år med recept på vaniljparfait med jordgubbar

15-årsjubileum

Idag är det precis 15 år sen jag startade den här bloggen, tack till alla er miljontals matintresserade som besökt den under de här åren.

Innan jag började skriva den hade jag nästan aldrig varit in på en blogg och hade minimala datakunskaper.

Att skriva i det för mig tidigare okända mediet, lärde jag mig under en 3-timmars bloggkurs på teknikmässan Eclectic Tech Carnival på Umeå Universitet.

Det närmaste jag någonsin i livet kommit universitetsstudier, kan jag tillägga.

Lyckades på dessa korta timmar lära mig att behärska bloggandet via WordPress, ja någorlunda i alla fall.

Skrev mitt första recept samma kväll, ett mycket enkelt sådant på äggröra.

Men vilken otrolig resa det varit att få hålla på med det roligaste jag vet, att dela med mig av mina matkunskaper och matglädje.

Efter 18 år på olika restauranger som kallskänka, kock och köksmästare satte en svår ryggskada stopp för den karriären.

Skadan förvärrades dessutom av en ovarsam sjukgymnast på Rygginstitutet i Marbella, bilden här nere kommer från den resan.

Några år senare blev jag sjukpensionerad på grund av skadan, jag skulle aldrig kunna arbeta på restaurang mer.

Jag 2001

Jag stelopererades senare i ländryggen, fick en nervskada i benet som gjorde det svårt att gå och utvecklade fibromyalgi, så jag var ordentligt handikappad under många år.

Men jag lyckades sakta men säkert återfå en del av hälsan och styrkan i kroppen när jag efter en föreläsning med Annika Dahlqvist lade om min mathållning till glutenfri lågkolhydratkost, även kallat LCHF.

Jag fick ork både att börja blogga och att träna lätt, jag berättar mer om hela min hälsoresa i snart slutsålda Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

På Jan Anderssons bilder här nere från Länstidningen i Östersund håller jag på med fotografering av smårätter från just den kokboken.

Något jag aldrig kunde tro under de år jag mådde som sämst, men nu hade jag tränat upp mig så pass att jag klarade att sitta en liten stund på huk för att fotografera.

Gröna, sköna tillbehör var den första kokbok som jag fick glädjen att fotografera själv, här kunde jag kombinera mina stora intressen för natur, fotografering och matlagning.

Jag lagade till rätterna då och då under hela sommaren hemma i mitt kök och tog med dem ut i den vackra naturen under tidiga morgnar, när solljuset var som bäst.

Kokboken har blivit mycket populär och ligger just nu högt uppe på topplistorna bland kokböckerna på Bokus, läs gärna mer om boken i länken här ovan.

Jag är verkligen glad och tacksam att jag nått ut till så många med mina tankar om hälsosam mat, intresset växer sig hela tiden större för mina glutenfria och sockerfria recept.

Jag har under de här åren delat ett par tusen mattips, härinne på bloggen, på min Facebooksida, Instagram och inte minst via mina åtta kokböcker.

Numera kallas vi som håller på med bloggande för Influencers, men jag har aldrig känt mig riktigt hemma i den skaran.

Min blogg ser precis likadan ut som den gjorde vid starten 11 juni 2009 och jag har numer inga reklamsamarbeten, det har tidigare blivit ett fåtal genom åren för några mindre mathantverkare.

Jag har valt att aldrig göra några betalda samarbeten, jag sprider bara ohejdad reklam för mina egna kokböcker som ger mig en blygsam slant som sätter lite guldkant på tillvaron.

Här kommer ett av de mest populära recepten härinne, en lättlagad vaniljparfait liknande den jag brukade göra när jag jobbade på restaurang.

Jag är mycket förtjust i äkta vaniljglass, men ofta är den köpta alldeles för söt för mina smaklökar.

Min parfait passar fint som en dessert tillsammans med solmogna jordgubbar nu till midsommar.

Vill du ha recept på min godaste jordgubbstårta à la rawfood så hittar du det receptet i länken.

Vaniljparfait 4 port

1½ dl vispgrädde

2 äggulor

½-1 msk valfri sötning

ca 1 krm vaniljextrakt/vaniljpulver

Vispa äggulor och den sötning du föredrar riktigt hårt.

Vispa grädde och vaniljpulver men inte alltför hårt, för då blir parfaiten inte så len.

Rör ner lite av grädden i äggulesmeten och vänd sen ner resten försiktigt.

Smaka av att du fått en bra balans i sötma och vaniljsmak. Häll upp i små skålar, glas eller koppar.

Ställ i frysen 3-4 timmar, ta sen fram parfaiten och ställ i kylen en stund att tina innan serveringen, så kommer smakerna fram mer.

Har du glassmaskin så kan du köra smeten i den istället så får du en riktigt god vaniljglass.

Receptet ger 4 små portioner, vill du göra den till fler så är det bara att dubbla ingredienserna.

Vill du ta del av fler av mina recept så köp gärna en eller ett par av mina kokböcker.

De passar fint att ge bort som en omtänksam present på sommarens fester, du hittar dem i länkarna här nedan.

De tre första är de som finns kvar som inbundna, de övriga finns numer bara att ladda ned som E-bok.

Bilderna längst ner är från mitt första och enda framträdande i TV, något jag aldrig trodde att jag skulle våga mig på.

Så bloggandet har verkligen tagit mig till oanade platser under resans gång.

Stort tack till dig som följer mig och köper kokböckerna, det betyder väldigt mycket ska du veta.

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt SLUTSÅLD

Gröna, sköna tillbehör i Nyhetsmorgon

Glutenfri bakelse till Mors Dag

Morsdagsfika

Idag bjuder jag på en liten gräddbakelse till kaffet för att fira alla Mammor.

Precis som min Mamma gjorde tårtor och bakelser när jag var barn, så tycker jag om att fylla mina med skogens bär av olika slag, till dagens recept blev det en sockerfri blåbärssylt.

Något som annars är väldigt gott som fyllning är mousse, pannacotta eller fromage, det gör bakverken mycket saftiga.

Vill du hellre bjuda Mamma på en grillmiddag, så hittar du goda tips här i gårdagens inlägg.

Valnötsmuffins ca 14 mindre

3 ägg

1½ dl krossade valnötskärnor eller pumpafrön

1 msk valfri sötning

1 tsk vaniljextrakt/vaniljpulver

Skal och saft av ½ ekologisk lime

2 msk pofiber

Mortla valnötterna till ett grovt mjöl med lite bitar i.

Tvätta limen och riv skalet fint. Skilj gulan och vitan från äggen, häll i varsin bunke.

Tillsätt vald sötning i äggulorna och vispa riktigt tjockt.

Diska visparna noga och vispa därefter äggvitorna, så tjockt att det går att vända bunken upp och ner.

Rör ner pofiber, valnötter och citronsaft i äggulesmeten, ta lite av äggvitan och rör ner.

Då blir det lättare att till sist vända ner resten av vitorna, utan att så mycket luft försvinner ur skummet och då blir det bättre höjd på muffinsen.

Fyll smeten i muffinsformar, en centimeter från kanten.

Grädda i 200° i 12-15 minuter, låt svalna på galler och kyl innan de delas och fylls till bakelser.

På bilden här nedanför har jag serverat muffinsen delas som scones med smör och blåbärssylt, riktigt gott det med.

Blåbärssylt

½ liter frysta eller färska blåbär

½ pressad lime

Till garnering av bakelsen

Vispad grädde eller kokosgrädde

Hallon eller andra bär

Citronmeliss

Koka upp blåbären och låt puttra i fem minuter, ta från värmen och låt kallna, rör sen i limesaften.

Här får du en sylt helt utan sötning som inte håller mer än ca en vecka i kylen.

Vill du spara den längre så frys in i små burkar och ta fram eftersom.

Vispa grädden, inte för hårt men inte heller för löst, den ska hålla att spritsa.

Dela muffinsen och bred lite sylt mellan, lägg ihop och bred grädde runt om.

Fyll sen grädden i spritspåse och spritsa runt om upp över kanten och toppar längs kanten.

Fyll blåbärssylt i hålet och garnera med tinade skogshallon och gröna blad.

På den här bilden är bakelsen garnerad med hjortron, citronmeliss och riven choklad.

Sistaminutentips

Har du inte kommit på vad du ska ge för present till din Mor så ta gärna en titt i länkarna på mina kokböcker, ett presentkort går fort och lätt att ordna med en bild på nån av böckerna.

De tre översta är de som finns kvar av mina inbundna kokböcker, de övriga finns att ladda ned som E-bok.

Baka med frukt & grönt såldes helt slut förra veckan, jag hoppas kunna få den utgiven på nytt igen då den blivit väldigt populär.

Även kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv är snart slutsåld.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker Skriven med Lars-Erik Litsfeldt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken E-bok med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson

Gammaldags husmanskost på nytt sätt- E-bok Med Annika Dahlqvist

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt SLUTSÅLD

Smått och gott till brunchen från Gröna, sköna tillbehör

Glutenfri mjuk citronkaka

Mjuk citronkaka med dadlar, raw kokoskaka med tranbär och mörk chokladkaka med plommon

Trevlig Pingst

Försommarvärmen verkar ha parkerat sig över hela landet, så nu gäller det att njuta av fikastunder ute i grönskan.

Dagens recept är en smakrik citronkaka sötad helt naturligt med bara några dadlar.

Den blir mjuk och krämig i konsistensen, nästan som en kladdkaka.

Jag önskar alla mina vänliga följare en riktigt härlig Pingsthelg.

Mjuk citronkaka med dadlar ca 10–12 små bitar

8 kärnfria dadlar

150 g smör eller kokosolja

Skal och saft av 1 ekologisk citron

2 ägg

2 dl mandelmjöl

1 msk kokosnötsmjöl

Skar dadlarna i bitar, lägg ner dem i smöret i en kastrull och smält på svag värme.

Tvätta citronen och torka den väl. Riv skalet fint och pressa ur saften, blanda ner i kastrullen och mixa med stavmixer till en slät smet.

Sätt ugnen på 150˚. Vispa äggen med elvisp på högsta effekt i fem minuter så det blir riktigt tjockt.

Blanda mjölsorterna och vänd ner i äggsmeten omväxlande med smörblandningen.

Häll upp smeten i en smord, liten springform med löstagbar kant, ca 15 cm i diameter.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Låt kallna i formen.

Servera kakan med bär och vispad grädde eller kokosgrädde.

Du kan variera kakan med andra torkade frukter och citrusfrukter.

Tål du inte mandlar så kan du använda pumpafrömjöl.

Använder du kokosolja istället för smör så smaka av med lite salt för att lyfta fram smakerna.

Sveriges bästa Hälsobok på Gourmand Awards 2021

I Topp på Bokus

Baka med frukt & grönt har blivit mycket populär den senaste tiden.

Det är många som upptäckt att det är både gott och nyttigt och inte alls svårt att undvika alltför mycket gluten och socker i bakverk, bröd och mat.

Bakboken är nu helt slutsåld hos förlag Bladh by Bladh, Bokus har köpt in de allra sista exemplaren.

På deras Topplistor låg den igår på 1a plats i kategorin Hälsokost bland nästan 20 000 böcker och på 2a plats i Mat & Dryck, bland 100 000 kokböcker.

Den hamnade även på Bokustoppen i mycket fint sällskap över de flest sålda böckerna i alla kategorier, där på plats 15.

Du må tro att jag är riktigt stolt och glad över det här, det är inte många kokböcker som det går så bra för i detta kokbokstäta land.

Även min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv är snart slutsåld, den ligger nu på 2a plats efter bakboken bland Hälsokostböckerna.

Extra roligt känns det förstås eftersom jag fått göra de här kokböckerna precis efter mina egna idéer, jag fotograferade dem dessutom själv.

Stort tack till dig som stöttar mitt skrivande genom att köpa mina kokböcker, du ska veta att det betyder väldigt mycket för mig.

Jag fotograferar till Gröna, sköna tillbehör
Raw chokladkaka med lingontopping från Gröna, sköna tillbehör
Glutenfri och sockerfri müsli

Müsli Lowcarb

Många tycker om att äta grekisk/turkisk yoghurt, kokosyoghurt, keso eller fil på morgonen.

Men de flesta müsliblandningarna i butikerna innehåller gluten och socker eller sötningsmedel och därmed en hel del kolhydrater.

När min blogg var rätt ny för 13 år sen så fick jag ett riktigt gott müslirecept från en av mina följare, Ann Elving.

Hon hade skapat en müsli som passar alla som äter glutenfri LCHF, du hittar hennes recept i den här länken, komplett med vikt på ingredienserna och näringsberäkning.

Jag hade inte alla ingredienser hemma när jag gjorde det här receptet inspirerat av hennes, men min variant blev också riktigt bra.

När jag gör det idag så tar jag svenska torkade bär istället för importerade goji, min absoluta favorit är havtorn.

Müsli ca 20 port

2,5 dl mandelmjöl

2 dl kokosnötsmjöl

2 dl pumpafrön

1 dl paranötter

1 dl valnötter

1 dl hasselnötter

1 dl rostade kokosflagor

2 msk torkade gojibär/havtornsbär

1,5 msk kanel/kardemumma

1 tsk vaniljpulver

Ev lite smulat flingsalt

2 msk naturell kokosolja + 2 msk smör till stekning

Hacka nötterna och rosta dem med fröna tills de fått lite färg i lagom het stekpanna, tag upp och lägg åt sidan.

Smält smör och kokosolja i stekpannan och tillsätt mandelmjöl/kokosmjöl och låt det suga åt sig fettet och bli lite ”klimpigt”. Låt svalna.

Blanda övriga ingredienser och tillsätt den avsvalnade mjölblandningen.

Smaksätt med kanel eller kardemumma och vaniljpulver, smaka av om du liksom jag vill ha mer sälta än den från smöret.

Reklam för mina kokböcker

Fler goda tips till brunchen hittar du i min kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Här ser du en cashewyoghurt med pumpagranola och havtornsbär och några andra rätter från den boken.

Även i ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt” hittar du många av mina bästa tips och recept på naturligt goda små rätter till frukosten, fikat och kvällsmyset.

Perfekt mat även att ta med ut och njuta av i det fria nu på vårens och sommarens utflykter.

Hasselnötsbullar med vallmofrön från Baka med frukt & grönt

Somriga brunchtips från Gröna, sköna tillbehör
Frasig rabarberpaj serverad i glas

Vårtecken

Äntligen är våren i antågande när vi kommit ända fram till Kristi Himmelsfärdsdagen.

Många har nog fått upp små späda rabarberstjälkar i trädgårdslandet, söderut är de väl redan riktigt stora.

Dagen till ära bjuder jag på en riktigt härlig vårdessert att prova nu när det är söndag mitt i veckan, passa på att njuta av rabarbern nu när den är som finast.

Frasig rabarberpaj i glas 4 port

4 dl skivad rabarber

4 dl rivet äpple

1 dl vatten

1 msk pressad citron

Havrefras:

3 dl glutenfria havregryn

50 g smör eller kokosolja

8 torkade aprikoser

1 tsk kanel

Ca 1–2 krm salt

Blanda rabarber, rivet äpple, vatten och citron i en kastrull.

Koka upp och låt puttra på svag värme i ca 20 minuter tills det tjocknat.

Rör då och då så det inte bränns vid. Låt svalna.

Rosta under tiden havregrynen några minuter i en het stekpanna, tillsätt smöret och låt det bryna en stund på medelvärme.

Skär aprikoserna i riktigt små tärningar och blanda väl med havregrynen.

Stek under omrörning tills grynen fått fin färg, smaksätt med kanel och salt.

Saltet framhäver smakerna, använder du kokosolja så behövs lite mer än om du steker i smör.

Låt havrefraset svalna och varva med rabarberkompotten och vispad grädde eller kokosgrädde i höga glas.

Tips: Du kan variera kompotten genom att blanda i några jordgubbar, det ger en väldigt god smakbrytning.

Plommon och rivet päron, svarta vinbär och nektarin eller björnbär och finskuren apelsin är andra goda smakkombinationer till smulpajen.

För en lite sötare smak på havrefraset så kan du använda dadlar istället för aprikoser.

Receptet kommer från min kokbok Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Igår blev jag riktigt överraskad när jag upptäckte att bakboken ligger på 1a plats i kategorin Hälsokost på Bokus Topplista! Bland 19900 böcker!

Tack till alla underbara därute som köper min bakbok, jag är så glad i er 💞

Vill du veta mer så kan du läsa om innehållet i boken här på Mynewsdesk.

Vill du hellre göra en blåbärspaj så klicka på bilden här nere så kommer du till mitt recept på en sån.

Påskbordets godaste efterrätter

Små glas med njutning

Påsken närmar sig med stormsteg, idag bjuder jag på några små njutningsfyllda desserter som är lätta att förbereda och ställa fram i små glas eller moccakoppar på buffén.

De passar förstås fint även till en brunch, som lördagsgodis eller fredagsmys.

Ät, njut och må gott!

Blåbärspannacotta ca 10 port

2 dl blåbär

1 msk pressad citron

3 dl grädde/kokosgrädde

2 blad gelatin

1 msk valfri sötning, gott även utan

½ krm vaniljpulver

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, koka under tiden upp blåbären med citronsaften en halv minut.

Mixa bären med stavmixer i kastrullen och passera genom nätsil.

Koka upp grädden, ta från värmen och låt svalna lite.

För en mjölkfri variant går det precis lika bra med kokosgrädde.

Rör ner ev sötning och vaniljpulver, smaka av om du vill ha mer sötma eller syra.

Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma grädden, blanda ner blåbärspurén.

Häll upp i ett litermått och fyll försiktigt smeten i små glas, skålar eller koppar, ställ dem i kylen att stelna ett par timmar.

De går fint att förbereda dagen innan, dra bara plast över så håller de sig fräscha.

Det blir cirka 10 små desserter eller 4-5 större av den här satsen.

Gammaldags fromage med bär ca 15 små portioner

4 dl frysta skogshallon, blåbär, hjortron eller färska jordgubbar

4 dl grädde

4 ägg

ev 1-2 msk valfri sötning

4 gelatinblad

2 tsk pressad citron

Mixa bären lätt med stavmixer eller mosa dem med en gaffel.

Om du vill kan du passera hallonen genom nätsil för att få bort kärnorna.

Ta en slickepott och pressa igenom fruktköttet, det är enklast.

Använder du frysta hallon från affären så koka upp dem först, de kan innehålla bakterier.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i tio minuter. Dela gulor och vitor i två bunkar.

Blanda gulorna med vald sötning och vispa tjockt med elvisp, ca fem minuter tar det att bli riktigt bra.

Diska visparna ordentligt, innan du vispar vitorna riktigt hårt.

Vispa grädden i en tredje bunke.

Krama ur och smält gelatinet tillsammans med citronsaften, blanda det smälta gelatinet med bärpurén.

Rör ner lite av den vispade grädden i äggulesmeten och rör så i purén.

Blanda ner resten av grädden och vänd till sist försiktigt ner äggvitorna.

Häll upp i glas och kyl eller ställ in bunken i kylen om du vill använda fromagen till tårtfyllning.

Sist men inte minst kommer här recept på en påskdrink, en äggtoddy som vi fick hemma varje påsk när jag var liten.

Mamma och pappa hade konjak i sin, jag och min syster fick en barnvänlig variant med pressad apelsin.

Äggtoddy

2 äggulor

1 tsk valfri sötning

2 msk grädde

1 msk konjak eller pressad apelsin

Vispa gulor och vald sötning riktigt hårt.

Låt grädden få ett snabbt uppkok, vispa ner den i äggsmeten.

Vispa så ner konjak eller apelsinsaft, häll upp i ett litet fint glas och njut.

Fler recept på mina naturligt goda desserter, bakverk, tryfflar och annat njutbart hittar du i länkarna till kokböckerna nedan.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv   Just nu 59 kr på Bokrean tom 26/3

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt  Just nu 79 kr på Bokrean tom 26/3

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Blåbärstryfflar med havtorn från Baka med frukt & grönt