Tre tips på tapas och meze till fredagsmyset

Gott till kvällsmyset

Mjukstekta eller friterade små paprikor, Pimientos de Padrón, tillhör mina favoriter bland tapasrätterna.

Det är väldigt gott att servera paprikorna ljumma tillsammans med serranoskinka, oliver, mandlar, ugnstorkade tomater och marinerad svamp.

I dagens inlägg hittar du även två andra favoriter, laxfyllda svamphattar och chilikryddade leverbitar, så som jag fått dem serverade i Turkiet, där smårätterna heter meze.

Pimientos de Padrón 2-4 port

500 g små paprikor/Pimientos de Padrón

1 dl olivolja

ca 1 -2 msk flingsalt

Skölj paprikorna och låt dem torka.

Värm upp oljan på medelvärme i en stekpanna.

Stek paprikorna i 20-30 minuter, vänd flera gånger. De ska bli mjuka och få lite färg.

Lägg dem på ett hushållspapper att rinna av lite.

Lägg upp paprikorna på ett fat och smula över flingsalt efter smak.

Jag tycker de är godast med rätt mycket salt.

Svenska tapas

Tapas på svamp och gravad/rökt fisk 4 port

12-16 svamphattar, champinjon, kantarell, ostronskivling eller liknande

2 vitlöksklyftor

2 msk smör

Lite salt

Fyllning

100 g gravad eller rökt fisk

1 dl riven, lagrad ost

1 dl finhackad dill

½ dl majonnäs

Rensa och ta bort foten på svampen. Bryn smör och vitlök skuren i fyra delar, stek svampen lätt på båda sidor.

Salta försiktigt eftersom fyllningen också är salt.

Skär fisken i små tärningar, blanda väl med ost, majonnäs och dill.

Lägg svamphattarna på ett ugnsfast fat och fördela fyllningen i dem. Grädda på 200º i 3-4 minuter.

Vill du grava fisken själv, helt utan socker, så hittar du här receptet på min äppelgravade lax från E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Tapas på lever 2-3 port

200 g kalvlever eller kycklinglever

½ citron

ev 1 tsk chiliflingor

1-2 tsk oregano

Flingsalt

Smör och olivolja till stekning

Finhackad gräslök till serveringen

Skär levern i centimeterstora tärningar, lägg i en bunke och pressa över citronsaften.

Krydda med oregano och rejält med flingsalt, vill du ha lite sting så ta chiliflingor också, det hoppade jag över idag.

Täck med plast och ställ in i kylen ett dygn.

Häll upp i durkslag och låt all vätska rinna av.

Hetta under tiden upp ett par matskedar smör och en skvätt olivolja i en stekpanna.

Bryn leverbitarna så de får fin färg runtom, stek max ett par minuter, de smakar bäst om de fortfarande är lite rosa inuti.

Levern blir också god som en varm sallad, med rucola, citronklyfta och tunt skivad rödlök blandad med det syrliga bärpulvret sumak.

Fler smårätter hittar du i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Det finns bara ett fåtal exemplar kvar på Bokus, sen är den slutsåld, här hittar du samma bok att ladda ned som E-bok.

Spröda Västerbottenskex till ostbrickan

Gott till fredagsmyset

Idag bjuder jag på ett av de godaste kex jag hittat på under mina många år som kock och matskribent.

Kexen blir riktigt spröda av potatismjölet men innehåller då även lite fler kolhydrater än de flesta recept härinne.

Det här receptet gjorde jag till min numer slutsålda kokbok Baka med frukt & grönt.

Vill du hellre baka ett lågkolhydratkex så hittar du här en av mina andra varianter från bakboken som du ser på bilden längst ned, ostkex med flagad mandel och sesamfrön.

Spröda Västerbottenskex med vallmofrön ca 24 st

1½ dl potatismjöl

½ tsk bakpulver

50 g kylskåpskallt smör

150 g riven Västerbottensost

½ dl svarta vallmofrön

Sikta potatismjölet genom en nätsil ner i en bunke, blanda med bakpulvret.

Skär det kalla smöret i tärningar och vänd ner i mjölet tillsammans med den rivna osten.

Använd en elvisp och kör snabbt ihop till en jämn deg. Ta upp och forma degen till två rullar.

Strö ut vallmofröna på en tallrik och vänd runt rullarna i fröna, tryck till lite så de fastnar ordentligt.

Lägg rullarna i kylen en halvtimme.

Sätt ugnen på 200˚ och skär ostrullarna i centimetertjocka skivor.

Lägg skivorna på bakplåtspappersklädd plåt och grädda i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter.

Flytta över kexen till ett galler med hjälp av en stekspade, låt kallna. Förvara i en lufttät burk i rumstemperatur, då är de som godast.

Du kan förbereda ostrullarna dagen innan du ska ha en fest, ta fram dem och grädda strax innan gästerna kommer.

Variera genom att smaksätta med stött kummin eller finhackad dill.

Har du inte vallmofrön så går det bra med svarta sesamfrön istället.

Fler glutenfria bakrecept och mycket annat gott hittar du i länkarna nedan.

Kanske nån av mina kokböcker kan bli en julklapp till någon när och kär?

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker med Lars-Erik Litsfeldt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken E-bok med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker

Gammaldags husmanskost på nytt sätt E-bok med Dr Annika Dahlqvist

Ugnsomelett med spenat och chèvre

Lättlagad frittata

Ugnsomelett, eller mer modernt frittata, är väldigt god och lättlagad snabbmat att ta till när tiden är knapp.

Den går att variera på många vis med grönsaksrester från kylen, ät den som den är med en grönsallad eller som tillbehör.

Vego LCHF

Spenatfrittata med getost 2-3 port

250 g färsk bladspenat

1 medelstor lök

2 vitlöksklyftor

25 g smör

Salt och peppar

Riven muskot

Äggstanning:

3 ägg

100 g chèvre i mindre bitar

1 dl majonnäs

Peppar och ev lite salt

1 spetspaprika och ½ dl pumpafrön till garnering

Hacka löken och skiva vitlöken, bryn dem lätt i smöret och blanda ner spenaten.

Krydda efter din egen smak och låt grönsakerna fräsa några minuter.

Mixa under tiden ihop äggstanningen och smaka av om den behöver lite mer salt, osten är rätt salt i sig.

Låt spenaten vara kvar i stekpannan om den har ett handtag som tål ugnsvärme, annars häller du upp den i en ugnsfast form.

Häll över äggstanningen, rör lite med sleven ner mot botten så den blir jämnt fördelad bland spenaten.

Skiva paprikan och lägg runt formen, strö pumpafrön över. Grädda på 175º i cirka 20 minuter.

Låt svalna en liten stund i formen innan omeletten skärs upp i tårtbitar.

Fler lättlagade vardagstips finns i Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker.

Föredrar du att läsa E-böcker så hittar du mycket gott även i Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Gröna ostvåfflor från Stora diabeteskokboken
Chicken Nuggets med två sorters dip

Healthy Junkfood

Chicken Nuggets är mångas favorit men ofta har de man köper på snabbmatsställen väldigt tveksamt innehåll.

Jag funderade hur jag skulle göra en god, glutenfri variant av de panerade kycklingbitarna.

En som även passar oss som inte vill ha ultraprocessade produkter utan ren och naturlig mat på bra råvaror.

Dipsåserna till har kanske en lite mer vuxen smak, vill du göra några mer barnvänliga så hittar du här en Rhode Island-sås och här en rödbetstzatziki.

Rödbetstzatziki från Gröna, sköna tillbehör

Mina glutenfria Chicken Nuggets gjorde jag av skivat kycklingbröst och panerade dem i sesamfrön.

Jag använder psylliumhusk istället för vetemjöl som grund i paneringen för att få ägget att fastna bättre.

Den här paneringen fungerar förstås lika fint till fisk eller grönsaker.

Kom bara ihåg att inte ha för varm stekpanna, för då bränns sesamfröna lätt.

Här nedan följer recept på både nuggets och de två dipsåserna, gör dem först så hinner smakerna utvecklas mer.

Chicken Nuggets 2 port

1 stort ekologiskt kycklingbröst

1 ägg

1 dl sesamfrön

Psylliumhusk

Salt och peppar

3 msk smör

Skär kycklingen i mindre skivor. Vispa upp ägget i en skål och häll sesamfrön i en annan.

Krydda köttet på båda sidor med salt och peppar.

Här kan du även använda mer kryddning om du vill, t. ex curry, paprikapulver, örter eller chili.

Häll psylliumhusk i ett saltkar, då är det lättast att få det jämnt på bitarna.

Strö sen ett tunt lager husk på var sida. Doppa bitarna i det uppvispade ägget och sist i sesamfröna.

Jag använder en tång att hålla bitarna i, annars blir det ganska kladdigt.

Lägg på ett fat och låt fröna torka fast en stund. Stek i rejält med smör på medelvärme.

Det går väldigt fort att steka, cirka en minut på var sida.

Ta pannan från värmen och låt bitarna ligga kvar på eftervärmen medan du lägger upp grönsaker och såser på tallriken.

Är ni fler som ska äta så är receptet enkelt att dubbla, tänk bara på att inte steka för många i pannan samtidigt.

De kan förberedas i god tid före middagen, värm dem då på 175 gr i ca 10-15 minuter.

Fetaoströra med örter

50 g fetaost

1 dl grekisk yoghurt

1 msk finhackad bladpersilja

1 tsk finhackad rosmarin

½ tsk finhackad timjan

Lite salt och peppar

Hacka örterna riktigt fint. Mosa fetaosten grovt med en gaffel och rör ner yoghurten.

Blanda ner örter och smaksätt försiktigt med salt och peppar. Osten kan vara väldigt salt så prova dig fram.

Saffransaioli

1 dl av min enkla majonnäs

½ dl yoghurt 10%

1 riven vitlöksklyfta

½ kuvert saffran

1 tsk olivolja

Några droppar balsamvinäger

Lite smulat flingsalt

Stöt saffranet i mortel med lite flingsalt och rör ihop det med olivolja, vinäger och vitlök.

Rör samman yoghurt och majonnäs och blanda ner saffransröran, smaka av om det behövs lite mer salt.

Fler såser, röror och andra goda tillbehör hittar du i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

På bilden längst ned ser du en ärtdressing från kokboken som också passar fint till mina nuggets.

I länken ovan till den inbundna utgåvan på Bokus kan du läsa mer om innehållet, här hittar du samma kokbok att ladda ned som E-bok för bara 99 kr.

Boken finns precis som mina övriga kokböcker även i den övriga nätbokhandeln, att beställa hem hos din lokala bokaffär och på Biblioteket.

Lättbakat nötbröd till matiga mackor
Nötbröd med suovasrökt renstek

Söndagsbak

Idag bjuder jag på ett av mina bästa och mest lättbakade nötbröd.

På några av bilderna har jag gjort lite lyxigare lunchvarianter till picknickfika, men det är också riktigt gott som det är till frukost/eftermiddagskaffet med bara smör och ost.

Det här brödet är proteinrikt och mättar väldigt bra, det passar riktigt bra som varma mackor på utflykter.

Tips på pålägg till matiga varma klämmackor

Suovasrökt renstek och färskost med örter

Falukorv, purjolök och senap

Skivad pannbiff med stekt lök och Västerbottensost

Salami, soltorkade tomater, oliver, lök och vitlök

Varmrökt sidfläsk, chèvre och senap

Ädelost, valnötter och päron

Svampstuvning och strimlad paprika

Nötbröd 1 limpa

6 ägg

100 g blandade nötter

50 g smör eller kokosolja

3 dl vatten

2 dl mandelmjöl

1 dl kokosnötmjöl

1 dl psylliumhusk

1 dl linfrön

2 msk brödkryddor eller 1-2 tsk smulade örter

2 msk äppelcidervinäger

2 tsk bakpulver

ca 1 tsk salt

Sätt ugnen på 150 grader. Krossa nötterna i mortel, ganska fint.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

Koka upp vatten, smör, brödkryddor och äppelcidervinäger.

Vispa äggen riktigt tjockt, ca 5 min med elvisp.

Häll den heta vatten/smörblandningen över äggen under fortsatt vispning.

Blanda ner äggsmeten i omgångar i mjölblandningen, rör om väl.

Häll smeten i en smord form på ca 1½ liter.

Tryck till ytan på brödet med slickepotten, blöt handen i kallt vatten och släta till den.

Täck med folie och grädda 45 min i nedre delen av ugnen, ta av folien och grädda 45 min till.

Låt svalna en stund i formen innan brödet stjälps upp och får kallna på galler.

Förvara i plastpåse i kyl och skiva eftersom, eller skiva hela limpan och lösfrys.

Tina dem gärna i brödrost så blir de som nygräddade.

Tycker du om mina recept och tips så kommer ett par av dem snart i tidningsform.

Jag fick ett mail från Expressen häromdagen, de ville ha med några av recepten från min vegetariska kokbok i sin bilaga Söndag som kommer den 30 november.

Det är verkligen roligt att få visa upp mina recept i en så stor tidning.

Här hittar du den inbundna varianten av kokboken: Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv och här finns samma bok att ladda ned digitalt som E-bok för bara 99 kr.

Lunchmacka med morotsröra på nötbröd från Gröna, sköna tillbehör

Timbal med pumpa, purjo och blomkål

Grönskande tillbehör

Dagens recept är en vegetarisk timbal med pumpa och blomkål som jag gräddat i muffinsform.

God som den är med till exempel en kantarellstuvning eller som tillbehör till en varmrätt.

Du kan också servera dem kalla på en buffé, gärna med en fetaoströra med valnötter till.

Timbalerna kan varieras med andra grönsaker och örter, lite hackade nötter eller frön är också gott att blanda ner.

Grönsakstimbaler  6 st

3 dl små blomkålsbuketter

3 dl tärnad pumpa

3 ägg

1 dl grädde/kokosgrädde

5 breda blad purjolök, ca 10 cm

½ msk äppelcidervinäger

½ msk torkad dragon

ca 1 tsk salt

ca ½ tsk chiliflingor

Koka pumpa och blomkål i 5 minuter i saltat vatten.

Har du inte pumpa så går det lika bra med morötter.

Skölj purjolöksbladen och låt dem koka med så de blir mjuka, låt rinna av väl i durkslag.

Skär purjobladen i 1-2 cm smala strimlor.

Smörj en muffinsform med för små muffins väl.

Häll grönsakerna i en bunke och knäck i äggen, tillsätt grädde, vinäger, dragon, salt och chili.

Mixa med stavmixer till en grov smet, det får gärna vara lite grönsaksbitar kvar.

Lägg purjobladen runt i muffinsformarna, så de kommer upp längs hela kanten.

Det här är lite finlir som du kan hoppa över om du vill och bara grädda grönsaksröran direkt i formarna.

Grönsaksmuffins

Fyll smeten nästan ända upp till kanten och grädda på 150º i ca 40 minuter.

Ta ut formen och låt muffinsen svalna en stund.

Lossa dem med en kniv runt kanten och stjälp upp försiktigt.

En hel kokbok med mina bästa vegetariska recept hittar du i Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

I länken ovan finns den inbundna upplagan, här hittar du Gröna, sköna tillbehör att ladda ned som E-bok för bara 99 kr.

Här nere ser du en av mina favoriter från det grekiska köket, tomatbiffar som jag lärt mig laga på Santorini.

I min tappning är de glutenfria men minst lika goda som originalet.

Tomatchutney

Höstnjutning

Nu finns det väldigt gott om tomater så passa på att göra en smakrik chutney.

Den passar fint som tillbehör till grillat, till ostbrickan eller varför inte som en gåbortspresent på höstkalaset.

Vill du ta del av mina populära recept på ugnstorkade tomater och och en glutenfri paj med dem och en sockerfri chilisås/ketchup, så klicka på de blåmarkerade länkarna så hittar du dem.

Tomatchutney

500 g cocktailtomater

1 gul gök

2 skivor ekologisk citron

2 msk citronsaft

2 msk valfri sötning

1 msk färsk timjan

1 tsk chiliflingor

Flingsalt efter smak

Skala och dela löken i 6 klyftor och skiva dem tunt.

Dela tomaterna i 4 delar och skär citronskivorna i halvmånar och sen i tunna bitar.

Du kan förstås använda större tomater också, skär dem då i små bitar.

Blanda lök, citronsaft, citronbitar, vald sötning och chili i en kastrull.

Koka upp under omrörning, sänk värmen och låt puttra i 20 minuter, rör då och då.

Blanda ner tomaterna, koka upp och låt småputtra i 5 minuter, rör försiktigt så tomaterna inte mosas.

Smaksätt med timjan och lite smulat flingsalt.

Häll upp på rena burkar och sätt på locket, förvara i kylen eller frys in till vinterbehovet.

Jag hoppas du har glädje av mina dagliga recept härinne, kanske till och med så mycket så att du vill köpa någon/några av mina kokböcker?

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Havtornschutney från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv
Grönsakspaté med broccoli och tomat

Vegetarisk krogfavorit

Den här grönsakspatén hade jag ofta på menyerna på de restauranger där jag jobbade på 80-90-talet.

Jag serverade den då som en förrätt med en god sås eller som tillbehör på en buffé.

På den tiden var det inte alls lika vanligt med vegetarisk mat på restaurangerna som idag, intresset bland många kockar att laga gröna rätter var ofta lågt.

Jag har alltid tyckt mycket om grönsaker, så för mig var det ett naturligt inslag bland all den ”vanliga” maten.

Lika viktigt är det för mig idag att ha en stor variation av grönsaker i min mat.

Sen jag för 15 år sen gick över till glutenfri lågkolhydratkost, även kallat LCHF, har grönsaksmängden ökat rejält på min tallrik.

På restaurangtiden gjorde jag patén i lite olika varianter på broccoli, skållade tomater, blomkål, purjolök och morötter.

Här har jag använt broccolistjälkar, ett bra sätt att ta dem tillvara.

Dubbla gärna receptet så blir det en högre och finare paté. Öka då gräddningstiden med 10 minuter.

Grönsakspaté

3 dl broccoli i bitar, stam eller blomma

2 ägg

½ dl grädde

2 msk hackade örter

Riven muskot

Salt och peppar

Tomatlager

5 medelstora tomater

1 schalottenlök

1 vitlöksklyfta

1 msk smör

1 msk olivolja

1 ägg

Salt

Cayennepeppar

Några droppar Worcestershiresauce

Skär broccolin i mindre bitar och koka riktigt mjuk i saltat vatten. Låt rinna av väl i durkslag.

Skär ett kryss i tomaterna och lägg ner en halv minut i kokande vatten. Häll bort vattnet och fyll på med kallt.

Skala de avsvalnade tomaterna och skär i bitar, finhacka lök ock vitlök.

Bryn smör och olivolja lätt, tillsätt lök och tomater.

Låt puttra på svag värme i ca 15-20 minuter, så vätskan kokar in. Rör under tiden, så det inte bränns.

Blanda i kryddor och Worcester, smaka av och låt svalna.

Mixa broccolin med grädde och örter. Jag använde persilja, dragon och gräslök.

Smaka av med salt, peppar och muskot. Rör ner ägget.

Mixa sen tomatröran och blanda med ägg. Smörj en liten form ordentligt med smör.

Lägg ett lager broccolismet i botten, fyll på med tomatröran. Avsluta med att försiktigt bre ut broccolismeten över tomatröran.

Fyll en långpanna med ett par centimeter varmt vatten och ställ ner formen. Grädda patén i vattenbadet i 40 minuter på 175°.

Känn med handen att patén är fast. Ta ut ur ugnen och låt svalna en stund i formen.

Lossa kanterna försiktigt med en stekspade och stjälp upp på en skärbräda.

Servera patén ljummen eller kall, gärna med fetaost mosad i lite grädde.

Forma ett ägg med en sked doppad i varmt vatten, jag hade även pumpafrön, paprika och persilja till garnering.

Mitt intresse för den vegetariska matlagningen har även lett till en helt grön kokbok.

Fler förslag på såser som passar till patén och mängder av mina bästa vegetariska recept hittar du i boken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Vill du ha tips på lite matigare, hälsosamma rätter med få kolhydrater så hittar du det i Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker, skriven med Lars-Erik Litsfeldt.

Lättlagad äggkaka med fetaost

Näringsrik snabbmat

När jag vill att matlagningen ska gå riktigt fort så gör jag ofta olika sorters ostkakor med ägg, antingen gräddade i ugnen eller som här i stekpannan.

Det blir både matigare och godare än en vanlig omelett tycker jag och den går att variera på många sätt.

Här är det fetaost som fått spela huvudrollen men det fungerar fint även med vanlig riven ost eller keso.

Äggkaka med fetaost 2-4 port

100 g fetaost

3 ägg

2 msk grädde

2 msk smör

Vitpeppar

Några skivor lagrad ost

Mosa osten med grädden och rör ner äggen.

Krydda med vitpeppar, smaka av om du vill ha mer salt. Osten är rätt salt i sig.

Bryn smöret i en liten stekpanna och häll i ostsmeten.

Rör inte om i smeten utan låt den steka på svag värme tills den stannat.

Vänd den sen med hjälp av ett lock och låt kakan glida ner i stekpannan och få färg på andra sidan.

Lägg på ostskivor och täck med lock några minuter.

Skär kakan i 4 delar, jag serverade den till rökta sardiner och både varma och kalla grönsaker.

Vill du ha fler tips på lättlagade rätter så hittar du mina bästa recept i Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker.

Den boken skrev jag tillsammans med LCHF-pionjären Lars-Erik Litsfeldt, som skrivit många faktaböcker i ämnet.

Äggkaka med sardiner

Fläskpannkaka från Stora diabeteskokboken Foto Mikael Eriksson
Räksallad med örtaioli

Skaldjurssäsongen är här

Nu är det rätt tid på året att njuta av olika skaldjur, så dagens mattips blir en matig sallad med en smakrik aioli till.

Jag äter ofta räksallad till lunch eller middag, även om vädret blivit lite kyligare de senaste dagarna.

Det mättar riktigt bra med sallader, men vill du även ha ett gott bröd på sidan om så hittar du här mina hasselnötsbullar.

Sallad med räkor och mozzarella 1 port

100 g skalade räkor

50 g mozzarella

5 cm gurka

3 cocktailtomater

Bladpersilja

Citron

Börja med att röra ihop ingredienserna till örtaiolin här nedan, låt stå en stund så smakerna mognar.

Skiva gurka och lägg runt en tallrik tillsammans med klyftade tomater och bladpersilja.

Lägg en hög skalade räkor och en ituriven mozzarella i mitten.

Häll lite av aiolin över räkorna, servera resten i en skål bredvid.

Ringla olivolja, pressa lite citronsaft och strö flingsalt över tomaterna.

Aioli med örter

3 äggulor

3 dl olivolja

3 rivna vitlöksklyftor

Saft av ½ citron

Havssalt och vitpeppar

½-1 dl finstrimlad rucola

½ dl finhackad citronmeliss

Knäck äggulorna ner i en bunke. Vispa lätt ner vitlöken och citronsaften.

Vispa sen hårdare med elvisp eller stavmixer och tillsätt oljan i en fin stril.

Vispa kraftigt medan du häller i oljan sakta och försiktigt.

Smaksätt med salt, peppar och örterna. Aiolin håller cirka en vecka i kylen.

Fler tips på sallader, såser och andra läckra recept hittar du i de här länkarna till kokböckerna Birgitta Höglunds bästa grilltips och Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Här nere ser du några av Mikael Erikssons bilder från min grillbok.