Grön gratäng med zucchini

Mat med sommargrönska

Jag fortsätter dela recept på zucchini nu när många har fullt av den i växthus och trädgårdsland efter den varma inledningen på sommaren.

Den goda grönsaken säljs även till bra pris i många gårdsbutiker och vanliga mataffärer.

Idag bjuder jag på ett av mina allra första zucchinirecept här på bloggen, som jag började skriva sommaren 2009.

Det har blivit väldigt många grönskande recept under de här 15 åren.

De allra bästa finns tillsammans med mängder av nyskapade i min snart slutsålda kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Här kan du läsa en fin recension av kokboken hos Diet Doctor.

Vill du prova fler av mina zucchinirecept så finns här zucchinibiffar med fetaostcrème och här ett glutenfritt formbröd med zucchini och kanel.

Zucchinigratäng 3-4 port

1 zucchini, ca 400 g

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

3 dl bladspenat, fryst eller färsk

1 dl pumpafrön

50 g smör

3 dl riven ost, gärna några olika sorter

3 ägg

3 dl grädde

Salt och peppar

Lite riven muskotnöt

Skär zucchinin i strimlor och skiva lök och vitlök. Stek grönsakerna mjuka i smör, krydda med salt, peppar och riven muskot.

Rör ner pumpafrön och fräs en stund. Tillsätt spenaten och stek några minuter till.

Riv under tiden osten och blanda med ägg och grädde, krydda lite med salt och peppar.

Osten är rätt salt i sig, så smaka dig fram.

Häll upp grönsaksröran i en ugnsform, häll äggstanningen över och blanda lite försiktigt.

Smörstekt Zucchini, Färsk Lök och Bladspenat

Färdiggrädda Zucchini-gratäng är en perfekt LCHF-rätt

Grädda i 175° i ca 40 min. Känn med handen om äggstanningen känns fast.

Låt svalna i formen 10 min innan du skär upp gratängen i bitar och servera med en sallad.

Gratängen passar ju förstås alldeles perfekt som tillbehör till grillat också.

Låt den då gärna kallna helt och ställ in i kylen ett par timmar, så kan du skära fina bitar och värma på ca 15 minuter i 175 grader innan serveringen.

Här nedan ser du ett zucchinibröd med ost och timjan från min slutsålda bakbok Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Den kommer tyvärr inte att tryckas upp på nytt nu då förlaget lagts ner, jag hoppas få något annat förlag att nappa på att ge ut den framöver.

Här kan du läsa mer om min matfilosofi och de kokböcker jag skrivit.

Lättlagad auberginegratäng med bacon och syrlig gurksallad

Ägg i gott sällskap

Dagens recept är en god liten låda med en av mina favoritgrönsaker, aubergine, här som sällskap till bacon och ägg.

Jag har tillbringat många vintrar i Turkiet, där används auberginen mycket i både varma och kalla rätter.

Här hittar du min variant av en turkisk köttfärsgryta som jag ätit många gånger på lunchrestauranger i Alanya.

Auberginen blir även väldigt god att grilla, lägga bara hela grönsaken på glöden och grilla tills skalet svartnar, vänd flera gånger under tiden.

Auberginegratäng 2 port

4 dl tärnad aubergine

1 pkt bacon i strimlor

½ dl finhackad purjolök

2 ägg

2-3 msk smör

1 dl riven, lagrad ost

6 cocktailtomater

Salt och peppar

Färsk timjan och oregano

Bryn smöret lätt och häll i aubergine och strimlat bacon.

Stek under omrörning några minuter tills det fått färg.

Tillsätt löken och låt den fräsa med en stund, krydda med salt och peppar.

Häll upp två smorda ugnsformar, gör en grop i mitten och knäck i äggen.

Dela tomaterna och lägg runt kanten och strö över riven ost och örter.

Gratinera i 175° i 15-20 minuter, beroende på hur hård du vill ha äggulan.

Servera med gurksallad, receptet kommer här. Snabbt, enkelt och fräscht.

Syrlig gurksallad 2 port

10 cm gurka

2 msk finhackad citronmeliss

2 msk finhackad gräslök

2 msk pumpafrön

2 tsk pressad citron

2 tsk olivolja

Chiliflingor

Flingsalt

Skiva och strimla gurkan. Vänd runt i en bunke med örter, dressing och smulade chiliflingor.

Strö över pumpafrön och flingsalt, låt stå en liten stund så smakerna utvecklas.

Kokboksreklam

Fler lättlagade rätter med färre kolhydrater än vad som oftast är vanligt hittar du i mina kokböcker.

Här en länk till den senaste i raden, Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker, den skrev jag tillsammans med LCHF-gurun Lars-Erik Litsfeldt.

Här finns nedladdningsbara E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt, den är skriven med LCHF-rörelsens grundare Dr Annika Dahlqvist.

Den är en omarbetad utgåva av slutsålda LCHF för seniorer och innehåller många recept från Långkok för LCHF och Paleo.

Den inbundna kokboken är slutsåld och kommer tyvärr inte att tryckas upp på nytt.

Här nere ser du mig på en kokbokssignering i höstas.

Måndagsmat – Lättlagad gratäng med vitkål och rökt fläsk

Snabbt och enkelt

Idag får du ett av mina favoritrecept på snabbmat, vitkålsgratäng med rökt fläsk.

Den har verkligen gått hem bland mina läsare också, fått mycket positiv respons på den genom åren.

Den här rätten kan varieras väldigt mycket genom att blanda ner vad du har hemma i den billiga och nyttiga vitkålen.

Gratinerad vitkål

Gratinerad vitkål med varmrökt fläsk 2 port

4 dl strimlad vitkål

100 g varmrökt sidfläsk

1 grön paprika

25 g smör

1 dl grädde/kokosgrädde

1 tsk tomatpuré

½ tsk äppelcidervinäger

½ tsk paprikapulver

½ tsk timjan

Salt och peppar

Till gratinering

1 tomat

1 dl riven, lagrad ost

Bryn smöret och stek vitkålen mjuk, tillsammans med tärnat eller strimlat fläsk.

Tärna paprikan och blanda ner efter en stund tillsammans med tomatpurén.

Låt bryna några minuter, krydda med lite salt, peppar, paprika, timjan och vinäger.

Tillsätt grädden och låt puttra lite till. Häll över stuvningen i två ugnsfasta portionsformar.

Skär en tomat i klyftor och lägg runt om, strö riven ost över. Grädda på 200° i 10-15 minuter.

Vill du ta del av mina recept i bokform så hittar du dem i länkarna nedan.

De tre första är de enda som finns kvar av mina inbundna böcker, nedanför finns länkar till dem som fortfarande finns att ladda ned som E-bok.

På bilden nedan ser du tre olika gratänger som finns med i min åttonde och mycket populära bok ”Stora diabeteskokboken”, fotot är taget av Mikael Eriksson.

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt SLUTSÅLD

Fänkålsgratäng med kokos, chèvregratinerad paprika och ädelostgratinerad brysselkål
Semestermat – Grillade kycklingvingar med snabb wok

Snabblagad fredagskyckling

Det här är ett av de allra första recept med bild jag la upp här på bloggen 2009, några veckor efter starten.

Jag var då i min lilla stuga i de stora skogarna i nordvästra Dalarna.

Där har jag varken el eller indraget vatten, bara Fuluälven som rinner förbi utanför och en kallkälla till dricksvatten.

Det är verkligen härligt att få leva så spartanskt och nära naturen ibland, inte minst att komma bort från allt mediabrus och bara lyssna på älven och fåglarna istället.

Här nedanför ser du hur jag skrev mitt recept på en lättlagad wok till färdiggrillade kycklingvingar den gången, det har blivit lite utveckling på receptskrivandet genom åren.

Inte minst i mina åtta kokböcker, du kan läsa mer om dem, mig och min matfilosofi i länken.

Här hittar du en god kryddblandning/rub om du vill grilla kycklingvingar eller kycklingschnitzlar i kväll.

Snabb Kycklingrätt:

Strimla Salladskål och lägg upp med Paprika, Cocktailtomat och hackade Mandlar. Pressa Citron  och ringla god Olivolja över.

Fräs ett paket frysta Wokgrönsaker i Smör några minuter. Krydda med SoP

Tillsätt ett par msk Rabarberchutney.

Rör ner 2 dl Grädde och låt koka ihop en liten stund.

Lägg upp på tallrik med grillade Kycklingvingar. Servera salladen till.

Lägg Dig sen i hängmattan och njut av tiden Du sparade in på den snabba tillagningen.

E-böcker

För dig som helst läser böcker och recept digitalt i hängmattan, i den här länken kan du läsa om mina E-böcker.

Där hittar du även tre olika recept från de tre kokböckerna, fetaostmuffins med kidneybönor, sockerfri picklad rödlök och en festlig fiskgratäng med ost och räkor.

E-bok Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken Skriven med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson

E-bok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

E-bok Gammaldags husmanskost på nytt sätt Skriven med Annika Dahlqvist

Picklad rödlök med lingon från Gröna, sköna tillbehör

Dagens grilltips – Ädelostcrème och syrlig rödkålssallad
Ädelostcrème

Smakrika grilltillbehör

Dagens tips är några mycket lättlagade tillbehör som passar till det mesta du lägger på grillen.

Jag serverade den krämiga ädeloströran till grillat lamm och halloumi med ugnsbakade cocktailtomater med skivad vitlök och timjan.

Ett halverat gråpäron åkte också med på grillen, det blev en mycket god kombination med ädelosten.

Ädelostcrème 2-3 port

100 g ädelost eller Roquefort i bitar

½ dl crème fraiche

1 tsk äppelcidervinäger

Några droppar Worcestershiresauce

Flingsalt och peppar

Mosa ädelosten med en gaffel och blanda med övriga ingredienser.

Låt stå och mogna i rumstemperatur en timme, så hinner smakerna utvecklas.

Här kommer recept på en syrlig rödkålssallad som också smakar gott till.

Rödkålssallad 4 port

½ liter strimlad rödkål

5 cm strimlad purjolök

3 msk olivolja

1 msk balsam- eller äppelcidervinäger

Sumak

Salt

Salta kålen och krama den med fingrarna i bunken en stund, så blir salladen saftigare.

Häll över olja, vinäger och sumak. Blanda ner purjolöksringar och låt stå en stund innan serveringen.

Sumak är ett bär som torkas och mals, den ger en god syra och används mycket i Mellanöstern.

Mer grilltips

Fler tillbehör och mycket annat gott hittar du i min grillbok ”Birgitta Höglund bästa grilltips”.

Kokboken är en nyutgåva av tidigare slutsålda Grillmat LCHF, den är fylld med mina favoritrecept som passar till sommarens alla grillmiddagar.

Du hittar mängder med inspiration och recept på allt från rub till glaze och marinader, drinkar och tilltugg, sallader, såser och röror, gratänger, chutneys och efterrätter.

All är glutenfritt och sockerfritt, förordet är skrivet av kokboksförfattarna Jenny och Magnus Andersson på populära Paleobloggen Under vårt tak.

Jag blir förstås väldigt glad om du vill stötta mitt receptskrivande härinne genom att beställa kokboken i länken ovan.

Grillat Lamm och Halloumi från Skärvången med Ädeloströra och Päron
Tjälknöl med zucchinisallad
Tjälknöl från E-boken Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Lättlagad sommarmat

Så här på Midsommardagen kan det vara gott med något lättlagat, då är tjälknöl en bra rätt att ta till då den lagar till sig så gott som själv.

Bara att lägga in fruset kött i ugnen och röra ihop en kall lag, det krävs nästan inte större arbetsinsats än så.

Zucchinisalladen är också snabb och enkel att fixa till, smakerna tillsammans med köttet gör måltiden helt himmelsk.

Det är även prefekt mat att ta med ut på picknick, till stranden, till sommarstugan eller båtturen.

Vill du ta det extra lugnt idag, ja då är färdigskivad rostbiff från affären riktigt god till zucchinisalladen också 🙂

Tjälknöl

1 kg fryst stek från vilt, nöt, lamm eller skinka

1 liter vatten

1 dl salt

1 stor morot

3 stjärnanis

2 msk enbär

1 smulat lagerblad

1 tsk hel vitpeppar

Lägg det djupfrysta köttet på ett galler över en ugnsform, sätt in steken i nedre delen av ugnen och sätt den på 100°.

Stick in en stektermometer i tjockaste delen av köttet efter 3 timmar när köttet tinat.

Stek i ca 8-10 timmar beroende på tjocklek på steken.

När termometern visar 65º så har du ett rosa kött, vill du ha det mer välstekt så låt temperaturen gå upp till 70º, det blir bra till julskinkan.

Skala och riv moroten grovt. Jag har med den för att ge lite naturlig sötma till lagen istället för socker som många gånger används till kryddning av tjälknöl.

Krossa enbär och vitpeppar grovt i en mortel.

Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp.

Lägg köttet i en hög, smal bunke och häll den heta lagen över köttet, se till så det täcker.

Låt köttet svalna och ställ in i kylen i 4–5 timmar.

Ta upp köttet, låt rinna av i durkslag och torka av med hushållspapper.

Skär i skivor skivor och servera med zucchinisalladen här nere eller en grönsaksgratäng om du vill ha ett varmt tillbehör.

Köttet är också väldigt gott tillsammans med den här salladen på vattenmelon.

Det som blir över av steken kan du skiva tunt och frysa in i portionspåsar.

Zucchinisallad 4 port

4 dl tärnad zucchini

3 msk smör/kokosolja

1 tsk vit balsamvinäger

Salt och svartpeppar

Bryn zucchinin några minuter utan att den får för mycket färg.

Krydda med salt peppar och vinäger, låt den koka in. Ta från plattan och låt svalna.

Blanda med:

2 dl strimlad sallad, gärna romansallad eller salladskål

2 dl grovhackade örter, ta de du tycker bäst om

1½ dl hemgjord majonnäs

ca 2 tsk Dijonsenap

Vänd ner zucchinin i majonnäsblandningen, smaka av om du vill ha mer salt och peppar eller sting från senapen.

Vill du ha fler tips på lättlagad sommarmat så finns de i mängd i snart slutsålda kokboken ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” och i ”Birgitta Höglunds bästa grilltips”.

Mina bästa grilltips är en nyutgåva av slutsålda kokboken Grillmat LCHF, med nytt förord av kokboksförfattarna/Paleobloggarna Jenny och Magnus Andersson från Under vårt tak.

Grillboken är fylld av mina favoritrecept på drinkar med tilltugg, såser, röror, marinader, alla slags kött, fisk, skaldjur, fågel, vilt, vegetariska rätter, sallader, desserter och annat gott som grillmästaren inte kan klara sig utan

Föredrar du att laga husmanskost som också håller ditt blodsocker på en behagligt jämn nivå?

Då är ”Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker” som jag skrivit tillsammans med LCHF-gurun Lars-Erik Litsfeldt kokboken för dig.

Vattenmelonsallad med fänkål och mozzarella från Gröna, sköna tillbehör
Lättlagad sommarmat – Fiskgratäng med bladspenat och brynt smör

Fiskgratäng på rester

Idag får du tips på en riktigt enkel fiskgratäng jag brukar ta till när jag har rester av rökt fisk i kylen.

Den är inspirerad av Lindha Vikströms mycket goda LCHF-laxpaj, här hittar du den.

Att blanda majonnäs istället för ost och grädde i gratängtäcket som jag gör i min variant blir väldigt gott, perfekt för alla som undviker mejeriprodukter.

Fiskgratäng med varmrökt makrill, spenat och äggstanning

Fiskgratäng 2 port

200 g varmrökt fisk, kokt eller stekt går också bra

250 g förvälld bladspenat

1 dl strimlad purjolök

½ dl pumpafrön

25 g smör/ghee/kokosolja

Salt och peppar

Gratängtäcke:

3 ägg

2 dl finhackad dill

1 dl hemlagad majonnäs

Salt och peppar

Bryn spenat, purjo och pumpafrön lätt, krydda med salt och peppar.

Lägg i botten av en smord gratängform och fördela fisken i bitar ovanpå. Jag hade rökt makrill, det blev väldigt gott.

Vispa ihop ägg och majonnäs, blanda ner dillen. Smaka av med kryddor.

Bred täcket över fisken och strö över lite extra pumpafrön.

Gratinera på 175º i 20-30 minuter. Servera med brynt smör, tomat och citron.

Kokbokstips

Behöver du inspiration till vardagsmat eller festmat?

Då hittar du väldigt många recept att ta till i mina kokböcker här nedan.

De tre översta är de som finns kvar av mina inbundna kokböcker, de övriga finns att ladda ned som E-bok.

Baka med frukt & grönt såldes helt slut för några veckor sen, jag hoppas kunna få den utgiven på nytt igen då den blivit väldigt populär.

Även kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv är snart slutsåld, så passa på att beställa nu om du inte vill missa den.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker Skriven med Lars-Erik Litsfeldt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken E-bok med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson

Gammaldags husmanskost på nytt sätt- E-bok Med Annika Dahlqvist

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt SLUTSÅLD

Café de Paris-smör till grillat

Kryddsmör Café de Paris Foto Mikael Eriksson

Klassiskt kryddsmör

Idag får du recept på en av mina favoriter bland de kryddiga smören från mina år som restaurangkock.

Café de Paris är en riktig klassiker, laddat med otroligt mycket smaker som harmonierar fint med såväl grillat kött som fisk och grönsaker.

Behöver du mer inspiration att hitta på nya rätter att bjuda på till grillkvällarna i sommar?

Du kanske vill ha tips på drycker, snacks, marinader, röror, såser, kryddsmör, sallader, gratänger och efterrätter?

Du hittar allt det och lite till i min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips, som dagens recept är hämtat från.

Ännu fler tips finns i populära Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Med inspiration från de två kokböckerna kommer du att få en riktigt njutbar grillsommar.

Entrecôte Café de Paris Foto Mikael Eriksson

Café de Paris-smör

500 g smör

1 äggula

2 msk hackad persilja

2 msk hackad gräslök

2 msk hackad timjan

2 msk hackad dragon

1 msk finhackad kapris

1 msk finhackad schalottenlök

1 msk tomatpuré

1 msk citronsaft

1 finhackad vitlöksklyfta

½ msk paprikapulver

1 tsk Dijonsenap

1 tsk Worcestershiresauce

1 tsk gurkmeja

ca ½ tsk salt

1 krm cayennepeppar

1 krm vitpeppar

2 ansjovisfiléer skurna i mindre bitar

Lägg alla ingredienser till kryddblandningen i en mixerbunke.

Kör på full effekt tills det blir en krämig röra, se till så allt blir väl blandat.

Flytta över till en större bunke och blanda med rumstempererat smör och äggula, vispa fluffigt med elvisp.

Fördela smöret i små skålar eller forma till rullar i smörpapper.

Du kan också spritsa smöret till små rosor med spritspåse och en grov tyll.

Förvara i kyl eller frys och ta fram i god tid före serveringen, så kommer alla härliga kryddsmaker fram.

Kryddsmör i paprika Foto Mikael Eriksson
Gör din egen majonnäs
Majonnäs och chiliaioli från Stora diabeteskokboken Foto Mikael Eriksson

Sommarens viktigaste tillbehör

Nu inför sommarens alla grillmiddagar, tapasfester, smörgåstårtskalas och alla andra tillfällen då du behöver en riktigt god sås, då är det här inlägget mitt viktigaste tips.

Inte minst för alla som inte äter mjölkprodukter, visste du att det blir gott att använda majonnäs istället för ost eller grädde i gratänger?

Här hittar du ett riktigt gott exempel på det, i min lättlagade korvgratäng.

Min majonnäs kan njutas som den är eller användas som bas till olika såser och dressingar, det här receptet har jag använt till otroligt många olika under mina många år som restaurangkock.

Många tror att det är svårt att göra egen majonnäs och drar sig för det, men följer du mitt enkla recept så kommer du inte att vilja köpa butikernas majonnäser mer.

Även härinne och i mina kokböcker har det blivit många olika majonnässåser sen jag startade bloggen 2009.

Det här receptet kommer från min och Lars-Erik Litsfeldts mycket populära bok, Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker.

Foto Mikael Eriksson

Hemlagad majonnäs

2 dl neutral rapsolja

2 äggulor

1½ tsk osötad senap

1 tsk äppelcidervinäger

Några droppar Worcestershiresauce

Salt och lite peppar

Använd rumstempererade ingredienser så går majonnäsen lättare att få ihop.

Blanda gulor, senap, vinäger och ca 1 krm salt med stavmixer i en smal, hög bunke. Tillsätt oljan lite i taget och mixa ordentligt mellan.

Du kan också använda elvisp eller vispa för hand med ballongvisp.

Var då försiktigare när du häller i oljan, häll den i en smal stråle och vispa ordentligt hela tiden.

Efter att majonnäsen tjocknat, kan du hälla i lite större mängd åt gången.

Arbeta upp och ner i bunken med mixern, så allt blir ordentligt blandat.

Krydda med peppar och Worcestershiresauce, smaka av om det behövs mer vinäger eller salt.

Skeda över majonnäsen i en burk och förvara i kyl, den håller minst en vecka.

Skulle majonnäsen mot förmodan spricka, så börja med att vispa upp en ny äggula och tillsätt den skurna såsen lite i taget.

Jag använder alltid en neutral rapsolja, den kallpressade ger en för stark smak.

Du kan om du vill ta 50/50 rapsolja och mild olivolja så får du en majonnäs med lite kraftigare smak.

Smaksätt den gärna med olika sorters hackade, färska örter, pesto, rökt paprikapulver, soltorkade tomater eller mer senap.

Försommarkväll på hög nivå

På måndagskvällen var jag och Lars-Erik bjudna på försommarmingel av vårt förlag Bookmark, med fantastisk utsikt över Stockholm på TAK Rooftop Bar.

Det blev en mycket trevlig kväll med några timmars mingel med stjärnglans, det känns verkligen roligt att vara en del av författarteamet hos ett av Sveriges största förlag.

Bookmark har många tungviktarnamn i romanernas och deckarnas värld som Sofie Sarenbrandt, Carina Bergfeldt, Pascal Engman m fl, de hade sålt hundratusentals böcker och blev belönade med guld- och silverplaketter under kvällen.

Nu var vi ju inte direkt uppe i den volym som flera av deras andra författare kommit upp i, men vi fick mycket beröm för vår Stora diabeteskokboken från förlaget.

Det kändes fint att personligen få höra hur bra de tycker kokboken är, hur väl den tagits emot i media, i bokhandeln och av alla bokköpare.

Vi hoppas att vår kokbok ska göra stor skillnad för många diabetiker runtom i vårt land.

Det har nyligen kommit en studie finansierad av Kostfonden som visar att lågkolhydratkost fungerar bra som behandling även för dem som lider av magsjukdomen IBS.

Jag och författarkollegan Lars-Erik Litsfeldt Foto Kajsa Charlotta Studios

Soppa à la Man tager vad man haver

Enkelt sopptips

Torsdagsreceptet blir en lättlagad soppa på temat kylochfrysrester.

Tärna och spara rester av grillad kyckling, stekt kött och korv i en burk i frysen och koka en soppgryta när du har tillräckligt.

Ett bra sätt att dryga ut köksekonomin är att ta vara på broccolistjälkar till soppan, den är också god i gratänger.

Du kan frysa in även stjälkarna i tärningar eller skivor och ta fram när du har tillräckligt till middagen.

På bilderna ser du den här soppan när jag lagade den på vedspisen i min stuga i nordvästra Dalarna, den mättade riktigt bra efter en lång skogspromenad.

Kött- och grönsakssoppa 4 port

3-4 dl fint tärnat, färdiglagat kött och/eller korv

2 broccolistjälkar

2 stora morötter

1 gul lök

2 dl tärnad zucchini, aubergine, gröna ärtor eller linser

1 liter hemkokt kycklingbuljong

2 tsk torkade örtkryddor, jag hade timjan och oregano

En skvätt äppelcidervinäger

Salt och peppar

50 g smör till stekning

Skär grönsakerna i små tärningar och stek dem en stund i smöret.

Rör ner det tärnade köttet bland grönsakerna.

Krydda och häll på buljongen, koka upp och låt puttra tills grönsakerna mjuknat så mycket som du vill ha dem.

Jag serverade soppgrytan med mina frökex och en klick aioli.

Fler tips på både budgetmat och rätter för festligare tillfällen hittar du i mina kokböcker, Bokrean på Bokus håller på till och med den 26 mars.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv   Just nu 59 kr på Bokrean

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt  Just nu 79 kr på Bokrean

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Broccolisoppa från Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson