Diabeteskokboken har jag skrivit tillsammans med LCHF-pionjären Lars-Erik Litsfeldt som ligger bakom ett tiotal böcker om diabetes.
Gammaldags husmanskost har förord av både Dr Annika Dahlqvist som är LCHF-rörelsens grundare och Ann Fernholm.
Ann tog 2014 initiativet till Kostfonden som finansierar forskning på lågkolhydratkostens effekt på hälsan, hon är vetenskapsjournalist och författare till ett flertal mycket populära böcker om kost och hälsa.
För tio år sen blev jag intervjuad till en artikel i Hemmets Journal om hur jag blev bättre i min Fibromyalgi när jag slutade äta gluten 2009 i samband med att jag började äta lågkolhydratkost, LCHF.
Kanske artikeln kan inge hopp hos andra som drabbats av denna besvärliga sjukdom, du kan läsa den här.
Dela gärna artikeln vidare om du känner någon med Fibromyalgi.
I min kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” berättar jag mer om hela min hälsoresa, du hittar den här som inbunden och här som E-bok.
På Jan Anderssons bild här nedan jobbar jag just med den kokboken, det var den första som jag fick det stora förtroendet att fotografera själv.
Så här i början på veckan brukar jag ofta dela med mig av gratänger, näringsrik snabbmat där man ofta kan lägga ner sånt som finns hemma i kylen efter helgen.
De här gratängtipsen har blivit väldigt populära, det är så roligt att ni är så många som uppskattar mina recept.
Dagens recept är gjort med rökta musslor som jag tycker är väldigt gott.
Tycker du inte om musslor så går det precis lika bra med rökt fisk eller räkor.
Musselgratäng 2 port
1 burk rökta musslor
3 ägg
200 g zucchini
2 dl riven ost
1 dl crème fraiche
1 dl grovhackad svamp
1 msk finhackad dill
Salt och peppar
1 tomat
½ röd paprika
Några matskedar smör till stekning
Skär zucchinin i halvmånar. Stek svampen gyllenbrun i smör och blanda ner zucchinin och låt steka med en stund.
Krydda med salt och peppar och häll över i en ugnsform.
Vispa ihop äggen med crème fraiche, dill och 1 dl riven ost.
Krydda äggsmeten med salt och peppar och häll den i formen.
Tryck ner musslorna lätt i smeten och garnera runt om med paprika och tomater.
Strö resten av osten över. Grädda i 175° i 40 minuter.
Servera med rivna morötter marinerade i citron och olivolja.
Jag tog sesamfrön och pumpafrön i salladen, det blir riktigt gott.
Den skrev jag tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, han ligger bakom ett tiotal mycket populära böcker om den mat som passar dig som vill hålla blodsockret på en stabil nivå.
Så här i början på veckan brukar jag ofta dela med mig av gratänger, näringsrik snabbmat där man ofta kan lägga ner sånt som finns hemma i kylen efter helgen.
De här gratängtipsen har blivit väldigt populära, det är så roligt att ni är så många som uppskattar mina recept.
Dagens recept är gjort med rökta musslor som jag tycker är väldigt gott.
Tycker du inte om musslor så går det precis lika bra med rökt fisk eller räkor.
Musselgratäng 2 port
1 burk rökta musslor
3 ägg
200 g zucchini
2 dl riven ost
1 dl crème fraiche
1 dl grovhackad svamp
1 msk finhackad dill
Salt och peppar
1 tomat
½ röd paprika
Några matskedar smör till stekning
Skär zucchinin i halvmånar. Stek svampen gyllenbrun i smör och blanda ner zucchinin och låt steka med en stund.
Krydda med salt och peppar och häll över i en ugnsform.
Vispa ihop äggen med crème fraiche, dill och 1 dl riven ost.
Krydda äggsmeten med salt och peppar och häll den i formen.
Tryck ner musslorna lätt i smeten och garnera runt om med paprika och tomater.
Strö resten av osten över. Grädda i 175° i 40 minuter.
Servera med rivna morötter marinerade i citron och olivolja.
Jag tog sesamfrön och pumpafrön i salladen, det blir riktigt gott.
Den skrev jag tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, han ligger bakom ett tiotal mycket populära böcker om den mat som passar dig som vill hålla blodsockret på en stabil nivå.
Så här i början på veckan brukar jag ofta dela med mig av gratänger, näringsrik snabbmat där man ofta kan lägga ner sånt som finns hemma i kylen efter helgen.
De här gratängtipsen har blivit väldigt populära, det är så roligt att ni är så många som uppskattar mina recept.
Dagens recept är gjort med rökta musslor som jag tycker är väldigt gott.
Tycker du inte om musslor så går det precis lika bra med rökt fisk eller räkor.
Musselgratäng 2 port
1 burk rökta musslor
3 ägg
200 g zucchini
2 dl riven ost
1 dl crème fraiche
1 dl grovhackad svamp
1 msk finhackad dill
Salt och peppar
1 tomat
½ röd paprika
Några matskedar smör till stekning
Skär zucchinin i halvmånar. Stek svampen gyllenbrun i smör och blanda ner zucchinin och låt steka med en stund.
Krydda med salt och peppar och häll över i en ugnsform.
Vispa ihop äggen med crème fraiche, dill och 1 dl riven ost.
Krydda äggsmeten med salt och peppar och häll den i formen.
Tryck ner musslorna lätt i smeten och garnera runt om med paprika och tomater.
Strö resten av osten över. Grädda i 175° i 40 minuter.
Servera med rivna morötter marinerade i citron och olivolja.
Jag tog sesamfrön och pumpafrön i salladen, det blir riktigt gott.
Den skrev jag tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, han ligger bakom ett tiotal mycket populära böcker om den mat som passar dig som vill hålla blodsockret på en stabil nivå.
Torsdagsreceptet blir en lättlagad soppa på temat ”Man tager vad man haver”.
Jag brukar tärna och spara rester av till exempel grillad kyckling, stekt kött och korv i en burk i frysen och koka en soppgryta när det är tillräckligt.
Ett bra sätt att dryga ut köksekonomin är att ta vara på broccolistjälken till soppa, den är också god i gratänger.
Du kan frysa in även stjälkarna i tärningar eller skivor och ta fram när du har tillräckligt till middagen.
På bilderna ser du den här soppan när jag lagade den på vedspisen i min stuga i nordvästra Dalarna häromåret.
Broccoli är en riktigt god och mättande grönsak som passar bra till många rätter, inte minst för alla som vill dra ner på kolhydraterna nu efter semestern.
Jag brukar använda den till soppor, gratänger, i en wok, som broccolimos, i gröna smoothies eller matiga sallader, det är bara att låta fantasin flöda.
Broccoligratäng serverade jag ofta när jag jobbade som restaurangkock, den var mycket populär bland lunchgästerna.
Då ofta med rökt skinka i men den här har jag gjort helt vegetarisk.
Gratängen går att variera på en mängd sätt, den här nere är mjölkfri för alla som inte kan äta mjölkprodukter.
E-boken ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt” innehåller många lättlagade recept på vår traditionella husmanskost som jag gjort glutenfri och med färre kolhydrater än vad som är vanligt.
Det är en samlad nyutgåva av tidigare slutsålda LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo, som jag skrivit tillsammans med LCHF-rörelsens grundare Dr Annika Dahlqvist.
E-boken innehåller även ett förord om fettets betydelse i vår mat av författaren och vetenskapsjournalisten Ann Fernholm.
Det känns verkligen meningsfullt att kunna sprida mina kockkunskaper och 15 års egen erfarenhet av lågkolhydratkost vidare genom de här kokböckerna.
Idag får du ett riktigt lättlagat och gott recept på blomkålsgratäng.
Den påminner om makaronipudding i smaken, som förr var en av mina favoriträtter innan jag slutade äta gluten och drog ner på kolhydraterna.
Istället för grädde använder jag en äggstanning med majonnäs, det blir väldigt gott i den här gratängen.
Vill man göra gratängen ännu mer mättande blir den extra god och näringsrik med ett täcke av riven, lagrad ost, för en mejerifri variant så hoppar du bara över osten.
Gratängen är god att äta som den är eller som tillbehör till stekt eller grillad fisk.
Äter du inte fläskkött så kan du byta ut det mot samma mängd kallrökt eller varmrökt fisk.
Det här är en riktigt snabblagad rätt som jag kom på när kylen var rätt tom och jag inte hade så mycket tid över för matlagning.
Majonnäs, lök och tomat finns för det mesta hemma hos mig, de är riktigt bra basingredienser som passar till såväl kött som fågel, fisk, ägg och grönsaker.
Det går att laga väldigt mycket gott med majonnäs om du vill ha variation på rätter där det vanligtvis används grädde eller crème fraiche.
Man tänker kanske inte så ofta på att det går att använda majonnäs i varm mat, men bara man inte kokar den går det fint att ha i en varm sås.
Den fungerar också mycket bra som gratängtäcke, det kommer recept på det viset framöver.
Den här typen av rätter är inte minst väldigt bra för alla som måste undvika mjölkprodukter.
Receptet är för en person men det är enkelt att dubbla om ni är fler.