Där kan du också läsa om hela min hälsoresa, hur jag med hjälp av glutenfri mat med färre kolhydrater än normalt tagit mig tillbaka till just ett friskare liv.
Chokladvåfflor med jordnötssmör och banan ca 4 st
2 små bananer
4 ägg
½ dl jordnötssmör
½ dl kakao
Ca ½ krm salt
2 msk smält smör eller kokosolja till våffeljärnet
Skär bananerna i mindre bitar. Mixa tillsammans med de övriga ingredienserna till en slät smet, smaka av att den fått lagom sälta.
Pensla det upphettade våffeljärnet och häll i ca 1 deciliter av smeten, bred ut den mot kanterna med hjälp av sleven.
Grädda i ca 4-5 minuter innan du öppnar järnet, våfflorna ska ha fått en gyllenbrun färg. Låt svalna på galler medan du gräddar de övriga.
Värm våfflorna ca 1 minut på 175˚ eller servera dem kalla med vispad grädde eller kokosgrädde och bär.
Du kan variera våfflorna genom att byta ut jordnötssmöret mot mandelsmör eller cashewsmör, som du kan göra på samma sätt som mandelsmöret.
Bananen kan bytas mot avokado om du vill ha våfflorna mindre söta, då kan du lägga till en smaksättning av 1 tsk mald kardemumma, kanel eller vaniljextrakt/pulver.
Lägg ihop våfflorna med till exempel vaniljkräm, skivad banan och sylt och garnera med vispad grädde och bär, så får du en fin chokladtårta som passar bra till barnkalaset.
Här nedanför ser du min bild på olika sorters sylt sötad med frukt istället för socker från Gröna, sköna tillbehör.
Vill du hellre läsa om mat som är ännu mer anpassad för diabetiker och andra som vill hålla blodsockret på en jämn nivå?
När jag började med LCHF 2009 fanns väldigt få recept på glutenfria bröd med få kolhydrater.
De som var mest populära då kallades Oopsies, men de både smakade och hade konsistens mest som stekta ägg.
De här ostbröden blev mitt första försök att hitta på något med mer smak och känsla av vanlig macka, de blev rätt bra tyckte jag och även populära i LCHF-kretsar.
Nu så här 15 år senare så fortsätter mitt receptskapande, det känns så roligt att kunna sprida mina kockkunskaper och matglädje vidare.
Under de här åren har jag hunnit skriva 8 kokböcker, även en mycket efterfrågad bakbok, som tyvärr såldes slut i våras.
Skär tomaterna i små tärningar. Koka upp vattnet och blanda ner tomathacket.
Rör ner kokosolja, tahini, timjan och salt.
Blanda alla frösorter och rör ner i vattnet. Låt svälla i en halvtimme.
Vispa äggen fluffigt med elvisp i ca 5 minuter och blanda med fröröran, smaka av så du fått lagom sälta.
Smeten är lös men stelnar till bra i ugnen. Häll allt i en smord brödform på ca 1 liter.
Grädda i mitten av ugnen på 150º i 1 timme och 15 minuter.
Låt svalna en stund i formen innan limpan stjälps upp på galler.
Förvara i plastpåse i kylen och ta fram och skär skivor eftersom.
Brödet går också bra att frysa in i skivor, det blir gott att tina i ugn eller brödrost.
Svartkummin, Nigella sativa, som jag använder i brödet ger väldigt god smak, dem kan du hitta i kryddbutiker eller på nätet.
Får du inte tag på det fröet så kan du öka på de andra fröna eller ta chiafrön istället.
I länkarna här nere hittar du alla mina kokböcker om du vill ha mer inspiration eller att ta med som gåbortspresent till sensommarens middagar istället för en blomma.
Många har genom åren frågat efter en bakbok och den kom häromåret.
Den blev 2021 utsedd till Sveriges bästa hälsobok på internationella kokbokstävlingen Gourmand Awards, vilket förstås kändes väldigt hedrande.
Bakboken blev väldigt populär och såldes slut i våras, tyvärr är inget nytryck aktuellt eftersom förlaget lagts ned.
Jag hoppas hitta något annat förlag som kan tänkas ge ut den framöver.
Tills dess hittar du flera brödrecept i Gröna, sköna tillbehör, Gammaldags husmanskost och i Stora diabeteskokboken.
Vispa samman majonnäs och chilisås, smaksätt med citron, whisky och kryddor.
Det ska vara lite sting i såsen, så snåla inte på cayennepepparn.
Enligt Werner Vögelis originalrecept så ska det vara finhackad paprika, persilja och dill i såsen också, men jag gjorde den så här under mina många år som restaurangkock.
Ostpiroger med kantareller, gräslök och timjan ca 10 st
150 g riven ost, typ gräddost eller mozzarella, ca 3 dl
½ dl naturell färskost
2½ dl mandelmjöl
2 tsk psylliumhusk
1 ägg
½ tsk äppelcidervinäger
Ca 1 krm salt
Kantarellfyllning:
2 dl kantareller i små bitar
25 g smör
Ca 1 krm salt
Ca ½ krm peppar
1 dl finhackad gräslök
2 msk hackad, färsk timjan
Till pensling:
1 uppvispat ägg
Smält ostarna i en kastrull på svag värme under omrörning. Ta från värmen och rör ner ägget och vinägern med elvispens degkrokar, blanda om väl.
Blanda ner mandelmjöl och salt, knåda ihop degen väl. Smaka av om du vill ha mer sälta.
Dela i två bitar, platta till dem och svep in i plastfilm. Lägg i kylen att stelna en timme, gör under tiden fyllningen.
Bryn svampen väl i smöret, smaka av med salt och peppar. Ta från värmen och rör ner de hackade örterna, låt kallna.
Lägg degplattan på ett bakplåtspapper och lägg ett till papper över. Kavla med lätt hand ut degen till en kaka på ca 1 centimeters tjocklek.
Viktigt är att den inte kavlas för tunt, då spricker den lätt när du ska vika in fyllningen.
Tryck ut rundlar med en burk eller en stansring på ca 10 cm. Lägg rundlarna på bakplåtspapper på en plåt.
Sätt ugnen på 200˚. Lägg en matsked kantareller på ena halvan av degrundlarna.
Vik den andra halvan över fyllningen och tryck till kanten väl. Gör ett mönster med hjälp av en gaffel, så försluts pirogerna ordentligt.
Vispa upp ägget och pensla pirogerna lätt. Nagga några lufthål med gaffeln.
Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter tills pirogerna fått fin färg.
Du kan variera fyllningen med andra svampar och örter eller med olika pizzatillbehör.
Pirogerna är goda även kalla, de passar därför fint att ta med ut på picknick eller på resor som en matig macka.
Det här receptet skapade jag till kokboken Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt, som nu tyvärr är helt slutsåld.
Skär zucchinin i strimlor och skiva lök och vitlök. Stek grönsakerna mjuka i smör, krydda med salt, peppar och riven muskot.
Rör ner pumpafrön och fräs en stund. Tillsätt spenaten och stek några minuter till.
Riv under tiden osten och blanda med ägg och grädde, krydda lite med salt och peppar.
Osten är rätt salt i sig, så smaka dig fram.
Häll upp grönsaksröran i en ugnsform, häll äggstanningen över och blanda lite försiktigt.
Grädda i 175° i ca 40 min. Känn med handen om äggstanningen känns fast.
Låt svalna i formen 10 min innan du skär upp gratängen i bitar och servera med en sallad.
Gratängen passar ju förstås alldeles perfekt som tillbehör till grillat också.
Låt den då gärna kallna helt och ställ in i kylen ett par timmar, så kan du skära fina bitar och värma på ca 15 minuter i 175 grader innan serveringen.
Bakboken blev mycket uppskattad men är tyvärr slutsåld och det ser i dagsläget inte ut som att den kommer att ges ut på nytt.
Zucchinibröd med gräddost och timjan 1 bröd
3 ägg
1 dl vatten
2 msk kallpressad olivolja
Ca ½ tsk salt
3 dl grovriven zucchini
2 dl riven gräddost
½ dl finhackad, färsk timjan eller 1 msk torkad
3 dl mandelmjöl
1 dl sesamfrön
2 msk psylliumhusk
1 msk bakpulver
Till garnering: 2 msk kallpressad olivolja
1–2 msk små färska timjankvistar eller 1 tsk torkad
1 msk flingsalt
Sätt ugnen på 175˚. Vispa ihop äggen med vatten, olivolja och salt. Rör ner zucchini, ost och timjan.
Blanda mandelmjöl, sesamfrön, psylliumhusk och bakpulver, vänd ner i äggsmeten och låt svälla i 10 minuter.
Smörj en rund springform eller fyrkantig glasform på 1 ½ liter med olivolja. Häll i smeten och släta till med slickepotten.
Ringla över olivoljan och strö över timjanblad och smulat flingsalt jämnt fördelat över brödet. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Ta ut och låt svalna en stund i formen.
Lossa kanten på springformen eller använd en stekspade för att lossa den från kanten och botten i glasformen.
Flytta över brödet med hjälp av stekspaden till ett galler och låt kallna. Lägg sen in det i en påse i kylen ett par timmar innan brödet skärs upp, så håller det ihop bättre.
Innan serveringen kan du sätta in bitarna i ugnen på ett galler i 150˚ i några minuter.
Variera gärna smaksättningen med andra örter och ostar eller tryck ner oliver och torkade tomater som till focaccia.
Vill du ta del av fler av mina glutenfria bakrecept så hittar du flera populära matbröd i kokböckerna nedan.
Sätt ugnen på 200˚. Hacka mandlarna grovt. Skiva lök och vitlök och bryn dem lätt i olivoljan, rör ner oreganon och låt svalna.
Vispa samman ägg, crème fraiche och chilisås. Vänd ner den brynta löken, chiliflingor och salt, börja med den mindre mängden och smaka dig fram när smeten är klar.
Blanda mandelmjöl och hackade mandlar med psylliumhusk, vänd ner det i smeten tillsammans med den rivna osten, smaka av om du vill ha mer kryddning.
Halvera tomaten och skär den i tunna skivor. Smörj en muffinsform med lite olivolja och klä väggarna med tomatskivor. Rör om i smeten och fyll formarna till 2/3, garnera med oliver som du trycker ner lite lätt.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills äggstanningen blivit fast. Låt muffinsen svalna i formen, skär med en smal kniv längs kanten innan du försiktigt lyfter ur dem.
Tips:
Pizzamuffins är väldigt goda att äta kalla och passar därför fint att ta med på en utflykt eller resa.
Här kan du variera fyllningen med just det du tycker smakar bäst på en pizza.
Istället för mandelmjöl så kan du använda till exempel mjöl gjort på pumpa- eller solrosfrön och grovhackade frön så det blir lite tuggmotstånd.
Osten kan bytas ut mot riven fetaost och/eller gräddost, för en mejerifri variant kan du riva tofu istället.
Hela satsen kan gräddas i en pajform, öka då gräddningstiden till ca 30 minuter.
Bladh by Bladh förlag där bakboken är utgiven har tyvärr lagt ner sin verksamhet, men jag jobbar på att få den utgiven på nytt då den blivit väldigt populär.
Du hittar liknande recept på smårätter och bakverk som passar fint till sommarens alla utflykter i Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, som även den snart är slutsåld och utgiven på samma förlag.
De bästa tipsen till sommarens grillkvällar, med allt från drinkar, snacks, tapas och förrätter till marinader, glazer, sallader, såser, röror och desserter hittar du här:
Idag bjuder jag på ett riktigt gott tillbehör till grillat eller som ett komplement i en matig sallad.
Kiwi är en av mina favoritfrukter, det syrliga fruktköttet är väldigt gott till mat.
Kiwi är inte bara god utan dessutom en väldigt näringsrik frukt, den innehåller hög halt av antioxidanter och C-vitamin, den är faktiskt även bra för en god nattsömn.
Kiwisalsa med limepicklad chili
2 kiwi
10 cm gurka
1 dl hackad koriander
½ dl hackad gräslök
Saft och skal av 2 ekologiska lime
1 chili
1 tsk flingsalt
Börja med att finstrimla chilin, med kärnor om du vill ha en stark salsa, utan för en mildare.
Tvätta, torka och riv skalet fint av limen och pressa ur saften.
Häll det över chilin och smula flingsaltet över, låt stå i ett par timmar.
Skala och skär kiwifrukterna i små tärningar, gurkan i lika små.
Blanda med chilin och det hackade kryddgröna. Smaka av om du vill ha mer sälta.
Ställ i kylen en stund så smakerna får utvecklas.
Salsan räcker till ca 4 portioner, är ni fler runt grillen så är det enkelt att dubblera receptet.
Sen min kokbok ”Baka med frukt & grönt” såldes helt slut från förlaget häromveckan så har nu tillbehörsboken blivit ännu mer efterfrågad.
Den här kokboken är också snart slutsåld och är inte heller aktuell för nytryck, så vill du ha ett exemplar så är det dags att passa på nu.
Det är den första kokbok som jag fick den stora äran att fotografera själv, en väldigt rolig utmaning att kombinera mitt matlagningsintresse med det för natur och fotografering.
Bilderna tog jag ute i den vackra naturen i Jämtland, Härjedalen och vid stugan i min hemby Husvallgölen i nordvästra Dalarna.
De vackra glasen på bilderna i det här inlägget fick jag låna från glasblåseriet Storsjöhyttan i Östersund när jag skulle fotografera kokboken.
Förutom mina bästa recept på allt det goda gröna som passar fint till alla sommarens måltider så innehåller den också berättelsen om min egen hälsoresa och hur jag med hjälp av naturligt god och näringsrik mat ätit mig till just ett friskare liv.
Jag hoppas min berättelse kan inspirera många till att äta både gott och hälsosamt med hjälp av mina lättlagade recept.
Alla recept i boken är glutenfria, vegetariska och de allra flesta anpassade även för mejerifritt.
Bakverken och olika sorters sylt är precis som i bakboken sötade med frukt istället för socker.
Förordet är skrivet av Ann Fernholm, vetenskapsjournalist och författare.