Ugnsbakad ädelost med varma hjortron och friterad persilja

Kvällsnjutning

Friterad Camembert har väl många ätit på restaurang, det var en väldigt populär dessert på krogen när jag jobbade som kock på 80-90-talet.

En efterrätt som var lite besvärlig att göra, frityrsmeten på öl, ägg och mjöl var tvungen att ha en alldeles lagom konsistens.

Den fick inte vara för lös, då rann den bara av osten när den hamnade i fritösen. Var den för hård, så fäste den inte runt om och osten läckte ut i oljan.

Att fritera persilja var också lite bökigt. Eftersom den innehåller en del vatten, så kan det smälla till  ordentligt när den stoppas ner i den heta oljan.

Så var försiktig när du ska fritera persilja, het olja på huden gör väldigt ont kan jag intyga.

För ett glutenfritt alternativ att njuta av som en liten kvällsrätt så brukar jag värma ädelost eller Camembert i ugnen, här får du en beskrivning på det.

Ugnsbakad ädelost med varma hjortron 2 port

100 g ädelost

2 dl hjortron

10 valnötter

En knippe färsk persilja

Rapsolja till fritering

Lägg hjortron och ädelost i en ugnsfast form. Sätt in i ugnen på 200° i ca 10 minuter, tills osten börjar smälta lite.

Hetta upp en cm olja i en liten kastrull strax innan serveringen. Släng i persiljan, från lite avstånd, så det inte skvätter upp het olja på handen.

Fritera ca fem sekunder, fiska upp persiljan med en hålslev eller tång. Låt rinna av på hushållspapper.

Servera osten med de varma hjortronen, valnötter och persilja.

Ät, njut och må gott!

Bakboksreklam

Fler smårätter och bakverk på skogens och trädgårdens bär, frukter och grönsaker hittar du i min senaste kokbok ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”, just nu är den med på Adlibris rea och säljs för bara 159 kr i länken.

Här nedan ser du en bild jag tog häromveckan i Östersund, på världens största hjortron.

En muralmålning av Petter Erlandsson som finns att beskåda på Mårtens Torg.

Kikärtsgryta med indiska smaker

Värmande gryta

Nu börjar hösten göra sig påmind men lite kyligare temperaturer på kvällarna, åtminstone här i Östersund.

Idag bjuder jag på ett hett middagstips från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson. I länken till Adlibris hittar du den på rea för bara 89 kr.

Vi ville med hjälp av bönkokboken sprida hur bra det är med ett litet tillägg av bönor i den dagliga maten för att få fler hälsofördelar.

Pre- och probiotika hjälper bland annat till att balansera blodsockret och att stärka immunförsvaret, viktigt inte minst i dessa tider.

De kan också ge hjälp på traven att gå ner i vikt om man behöver det, jag har själv en del erfarenhet av det plus att de ledde till minskade klimakteriebesvär i samband med att jag jobbade med boken.

Indisk mat har alltid varit en favorit hos mig, både på restaurang och när jag vill laga något värmande och smakrikt här hemma.

Här får du en riktigt lättlagad och mättande vegetarisk gryta som passar fint både till vardag och fest.

Kikärtsgryta med indiska smaker 4 port

400 g zucchini

100 g bladspenat

4 dl buljong, välj den sort som passar dig

2 dl 10-17% yoghurt, smetana eller kokosgrädde

1 gul och 1 röd paprika

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

½ dl tomatpuré

½ dl riven ingefära eller 1 msk pressad

2 msk hela kardemummakapslar

1 msk gult currypulver

1 msk gurkmeja

Ca 1-1½ tsk salt

1 färsk, finhackad chili eller ca 1 tsk chiliflingor eller

1 pressad lime

50 g smör/kokosolja till stekning

Innan serveringen:

Tillsätt 6 dl kokta kikärtor

Skär löken och vitlöken i skivor. Skär paprika och zucchini i bitar.

Fräs, zucchini, lök och paprika några minuter i smöret tillsammans med tomatpuré och kryddor. Tillsätt spenaten och låt fräsa med en stund, tills den mjuknat.

Häll på buljong och yoghurt och låt grytan puttra i ca 30 minuter, rör då och då. Häll i kikärtorna och limesaften, låt koka upp några minuter.

Smaka av om du vill ha mer sälta, hetta eller syra. Servera grytan med kokt blomkål och en klick yoghurt.

Här nedan ser du några av de övriga recepten i kokboken.

Lättsötad rabarberchutney
Rabarberchutney och hemgjord majonnäs

Smakfyllt tillbehör

Idag får du ett av mina äldsta recept från bloggens trettonåriga historia, en riktigt smakrik chutney att njuta av till grillkvällarna framöver.

Originalet till den här rabarberchutneyn innehåller hela 5 dl socker, så här har jag gjort en mindre söt variant med torkade aprikoser.

Jag har alltid tyckt om att använda den naturliga sötman från frukt i min mat, du hittar en hel kokbok på det temat i Baka med frukt och grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Även i Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv använder jag frukt som en lättare sötning i en del recept.

Rabarberchutney

500 g skivad rabarber

2 dl vatten

1 gul lök

10 torkade aprikoser, helst osvavlade

Ev ½ dl valfri sötning

1 msk ättikssprit 12%

1 msk pressad citron

1 msk finhackad, färsk ingefära eller ½ tsk malen

½ msk gul curry

1 chilipeppar eller 1 msk chiliflingor

ca 1 tsk salt

Koka rabarbern med vatten och ättika i 10 min. Hacka under tiden lök, aprikoser och chilipeppar fint.

För en lite mildare variant skrapar du ut kärnorna ur chilipepparn.

Tvätta händerna noga när du hackat den, det svider väldigt om du får det i ögonen kan jag intyga.

Rör ner allt hackat och övriga ingredienser.

Låt koka upp och puttra på svag värme ca 1 timme, rör då och då under tiden.

Späd med mer vatten om den blir tjock så den inte kokar fast i botten.

Smaka av att du fått en sötma som balanserar syran i rabarbern och ättikan, smaksätt annars lite med den typ av sötning du brukar använda.

Häll upp på burkar och förvara i kyl när den kallnat.

Frys in det som inte går åt på någon vecka, hållbarheten blir kortare när man inte använder socker.

För en mildare variant kan du blanda ut chutneyn med lite crème fraiche eller smetana, det blir väldigt krämigt och gott.

Citronmarinerade rödbetor med rabarber från Gröna, sköna tillbehör
Frasig rabarberpaj i glas från Baka med frukt & grönt
Sallad med vattenmelon, fänkål och mozzarella

Kokboksrecept

Idag bjuder jag på ett fräscht recept till vårens och sommarens bufféer från en av mina kokböcker, Gröna, sköna tillbehör frö ett friskare liv.

I den boken hittar du mängder av just gröna tillbehör, det som i mitt tycke är det viktigaste (och godaste) i en måltid.

Jag brukar ofta kombinera flera olika såser, röror och sallader till varmrätten, det förhöjer både smakupplevelsen och näringsvärdet på maten.

I kokboken delar jag dessutom med mig av hela min hälsoresa, hur jag ätit mig till ett friskare liv.

I dagarna är det 13 år sen jag gick över till glutenfri lågkolhydratkost, ett beslut jag är mycket tacksam över.

Vattenmelonsallad med fänkål och mozzarella

1 vattenmelon i miniformat (eller annan melon)

100 g minimozzarella

2 dl finstrimlad fänkål

1 dl finstrimlad purjolök

1 dl finstrimlad citronmeliss

1 dl pumpakärnor

1 ekologisk citron, rivet skal och saft

½ dl citronolivolja

1 granatäpple

1–2 tsk smulat flingsalt

Dela melonen en bit ovanför mitten. Gröp ur köttet i båda halvorna.

med en sked. Skär det i bitar och lägg i en bunke. Häll över pressad citron, finrivet citronskal och en tesked av saltet, vänd om så det blir väl blandat.

Låt melonen stå och dra åt sig smakerna medan du strimlar fänkål, purjo och citronmeliss.

Skär av toppen på granatäpplet, gör några snitt med kniven längs med sidorna och bryt äpplet i bitar. Lägg in delarna eftersom i en plastpåse, stoppa in händerna och pilla ut kärnorna, så slipper du rött granatäppelstänk i hela köket.

Blanda alla ingredienserna med melonbitarna, smaka av om du vill ha mer salt. Skär bort en bit på undersidan av det stora melonskalet, så det står stadigt. Fyll skalet med salladen och servera.

Här nedan ser du några fler bilder från Gröna, sköna tillbehör, köp den gärna om du vill stötta mitt skrivande.

Vårgröna våfflor

Tips till våffeldagen

Eftersom jag skriver nya inlägg varje söndag här på bloggen, så får du idag ett riktigt gott och annorlunda våffelrecept att testa på våffeldagen, som i år infaller nu på fredag den 25 mars.

De här gröna ärtvåfflorna gjorde jag till kokboken ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.

Här nedan ser du en bild från Svenska Celiakiförbundets medlemstidning, där jag delar med mig av tre recept från bakboken.

En bok inte bara för dem som inte tål gluten utan för alla som vill njuta av naturligt goda bakverk.

Den innehåller mängder av godsaker, de söta är smaksatta med frukt, bär och rotfrukter, de salta med grönsaker och örter.

Jag blir förstås väldigt glad om du vill köpa bakboken, till dig själv eller som en vårpresent.

Vill du ta del av mina mattips lite oftare så följ mig gärna här på Instagram eller på Facebook, där lägger jag ut recept så gott som dagligen.

Gröna ärtvåfflor med halloumi ca 4 st

4 dl små, gröna ärter

200 g halloumi

2 äggvitor

Ev ½ krm salt

2 msk smält smör till våffeljärnet

Riv halloumin grovt och mixa tillsammans med ärter och äggvitor. Låt stå och svälla i tio minuter, smaka av om smeten fått lagom sälta av halloumin, annars saltar du lite extra.

Värm under tiden upp våffeljärnet. Pensla ordentligt med det smälta smöret, lägg ihop järnet så det blir riktigt varmt igen.

Häll i ca 1½ dl av smeten i järnet beroende på storleken på ditt järn, bred ut den mot kanterna.

Lägg ihop och grädda i 3-5 minuter, öppna inte förrän mot slutet av gräddningen. Låt svalna på galler och värm 1 minut på 175˚ innan serveringen.

Tips: Servera våfflorna med till exempel en hummus på mjölksyrade rödbetor. Recept på det hittar du i en av mina tidigare böcker, Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Våffelhjärtana är också goda att ta med som utflyktsmacka eller serverade som en liten förrätt.

Vill du göra en helt mejerifri variant så vispa 4 msk kikärtsspad som ersättning för äggvitorna och riv tofu istället för halloumi. Tillsätt då 1 tsk psylliumhusk till smeten så håller våfflorna ihop bättre.

Här nedan ser du en annan typ av ärtiga våfflor, de finns med i kokboken ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

En annan typ av våffla med matigt tillbehör hittar du här, mina populära mandelvåfflor finns i den här länken.

Och här hittar du recept på chokladvåfflor från bakboken, om du hellre vill ha våfflan till efterrätt 🙂

Chokladvåfflor
Ärtiga våffelmackor
Blomkålsris och Västerbottenssmör
Kycklinglår med Blomkålsris och Västerbottenssmör

Goda, gröna tillbehör

Riven blomkål är ett väldigt bra komplement till maten för oss som inte längre äter ris, på grund av dess höga halt av kolhydrater.

Här har jag förstärkt blomkålsriset med extra smak, färg och näring från avokado och paprika.

Här kan du jobba efter principen ”Man tager vad man haver” och använda de grönsaker du föredrar.

Smörstekt blomkålsris ca 2 port

4 dl grovriven blomkål

3 msk smör

1 röd spetspaprika

1 avokado

Salt

Chiliflingor

Riv den råa blomkålen ner i en bunke. Finhacka paprikan och skär avokadon i små bitar.

Bryn smöret och stek paprikan några minuter, rör sen i blomkålen. Krydda och låt steka i några minuter så det får färg.

Blanda försiktigt ner avokadon precis innan serveringen.

Jag serverade kycklinglår till, men det passar väldigt bra även till stekt fisk.

Västerbottenssmör

100 g smör

1 dl finriven Västerbottensost

2  msk finhackad bladpersilja

Havssalt och peppar

Rör rumstempererat smör smidigt, tillsammans med riven ost, kryddor och persilja.

Fler tips på varmrätter, såser, soppor, gröna tillbehör, snacks, matbröd, kaffebröd och desserter hittar du i mina kokböcker i länkarna nedan.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt – E-bok

Smörgåstårta från Baka med frukt & grönt
Så steker du en perfekt tournedos

Att lyckas med en köttbit

Det är inte varje dag det serveras tournedos i mitt kök nu för tiden.

Annat var det när jag jobbade under 18 år på olika restauranger, då åt jag så mycket filé så jag blev lite trött på det.

Som de flesta kockar uppskattade jag mest den vanliga svenska husmanskosten i mitt hemmakök, finmat blev det tillräckligt av på jobbet.

Jag föredrar vanlig, enkel mat nu med, men ibland är det gott med en riktigt lättstekt köttbit med ett gott örtsmör och lite grönsaker till..

Vill du hellre ha en god sås till, så finns här traditionella restaurangrecept på pepparsås och bearnaisesås.

Här nedan kommer lite tips på stekning av kött, så det blir precis som du vill ha det.

Liten köttskola

Bryn smör ordentligt och lägg i rumstempererade 5 cm tjocka skivor oxfilé.

Steker du för fler personer, så lägg inte för många bitar i samma panna. Då kallnar den och köttet blir mer kokt än stekt.

Krydda med havssalt och nymald vitpeppar, stek 2 minuter innan du vänder. Köttet ska ha en fin stekyta.

Stek 2 minuter på andra sidan och krydda väl. Sänk värmen till medelvärme och efterstek i ett par minuter på var sida.

Om du vill ha köttet lättstekt så dra nu pannan från värmen och låt innertemperaturen höjas sakta 5 minuter till. Vänd efter halva tiden.

Mediumstekt kött får ligga kvar några minuter till på medelvärme, vänd en gång. Ställ sen pannan bredvid plattan för jämn värmefördelning.

Tryck med fingret på köttet och kläm lite på sidorna, för att känna hur mycket stekt det är.

Riktigt mjuk fjädring, då är det lättstekt. Har det en lätt fjädrande känsla, då är det medium.

Föredrar du välstekt kött, låt pannan stå kvar på plattan på låg värme ytterligare några minuter, vänd ett par gånger till. Köttet känns stumt när det det inte längre är rosa inuti.

För att lyckas med grillning av kött gör du på samma sätt. Hög värme från början och så får det ligga och vila där det är svalare en stund, så värmen fördelas sakta inåt.

Tournedos med basilikasmör och champinjoner

2 x 150 g oxfilé av mittbiten

2 msk smör

Salt och peppar

3 champinjoner i skivor

Stavar av zucchini

Basilikasmör

50 g rumsvarmt smör

2 msk hackad bladpersilja

1 msk hackad basilika

1 tsk balsamvinäger

Salt och chiliflingor

1 röd spetspaprika

Rör smöret smidigt med örter, vinäger och kryddor. Skär av bladfästet på paprika, ta bort kärnorna längs insidan.

Fyll smöret i en spritspåse och spritsa paprikan full. Lägg i kylen så det stelnar ordentligt, skär i skivor innan serveringen.

Stek köttet enligt anvisningarna härovan, bryn svamp och zucchini till. Servera med några skivor basilikasmör.

Gillade du det här receptet så ta gärna en titt på mina kokböcker i länkarna nedan.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Kryddsmör i paprika från Birgitta Höglunds bästa grilltips Foto Mikael Eriksson
Mojo – Kanarisk paprikasås
Mojo från Grillmat LCHF... Foto Mikael Eriksson

Mojo från Birgitta Höglunds bästa grilltips
Foto Mikael Eriksson

Grilltips

Den här såsen åt jag för första gången på Gran Canaria när jag var tretton år.

Ett fantastiskt smakminne, hoppas du också kommer att gilla den till grillat i sommar.

Mojo

Kanarisk mojo 5-6 port

1 röd paprika

1 gul paprika

2 stora vitlöksklyftor

1 + 1 dl kallpressad olivolja

1 dl mandelmjöl

1 msk finhackad, urkärnad chili

2 tsk finstötta korianderfrön

1½ tsk vit balsamvinäger

ca ½-1 tsk salt

Skär paprikan i mindre bitar och finhacka vitlöken.

Hetta upp 1 dl olivolja i en stekpanna, lägg i grönsakshacket tillsammans med chilin. Krydda med koriander, vinäger och salt.

Bryn lätt och låt sen puttra i en halvtimme, rör då och då. Var försiktig med värmen, så det inte bränns.

Lägg över paprikan i en mixer och mixa till en slät röra.

Tillsätt mandelmjöl och olja, mixa en liten stund till. Smaka av om det behövs mer salt eller vinäger.

Förvara i kyl, men ta då fram den i god tid före serveringen så den blir rumstempererad.

Såsen håller ett par veckor i kylen.

Receptet kommer från min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips, klicka på länken så kan du läsa mer om boken och beställa den direkt från Lumio Förlag för 195 kr inkl frakt.

I den här länken hittar du en liknande paprikasås utan mandel, som du ser på bilden nedan.

LCHF-sås till Grillat

Chokladvåfflor
18. Chokladvåfflor med jordnötssmör och banan

Våffeldag

Idag bjuder jag på ett av våffelrecepten från min nya bakbok, Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

WordPress har precis helt ändrat sättet att skriva inlägg efter att det sett ungefär likadant ut sen jag började blogga 2009, så vi får se om jag får till det…

Det här med att förstå mig på datorer har aldrig varit min starka sida, tyvärr, men jag gör ett försök.

Att skriva kokböcker är betydligt enklare 😉

Chokladvåfflor med jordnötssmör och banan ca 4 st

2 små bananer

4 ägg

½ dl jordnötssmör

½ dl kakao

Ca ½ krm salt

2 msk smält smör eller kokosolja till våffeljärnet

Skär bananerna i mindre bitar. Mixa tillsammans med de övriga ingredienserna till en slät smet, smaka av att den fått lagom sälta.

Pensla det upphettade våffeljärnet och häll i ca 1 deciliter av smeten, bred ut den mot kanterna med hjälp av sleven.

Grädda i ca 4-5 minuter innan du öppnar järnet, våfflorna ska ha fått en gyllenbrun färg. Låt svalna på galler medan du gräddar de övriga.

Värm våfflorna ca 1 minut på 175˚ eller servera dem kalla med vispad grädde eller kokosgrädde och bär.

Tips:

Du kan variera våfflorna genom att byta ut jordnötssmöret mot mandelsmör eller cashewsmör.

Bananen kan bytas mot avokado om du vill ha våfflorna mindre söta, då kan du lägga till en smaksättning av 1 tsk mald kardemumma, kanel eller vaniljextrakt/pulver.

Lägg ihop våfflorna med till exempel vaniljkräm, skivad banan och sylt och garnera med vispad grädde och bär, så får du en fin chokladtårta som passar bra till barnkalaset.

Gå gärna in på Instagram till bokrecensenten Agneta Norrgård på P4 Västernorrland och läs vad hon tycker om min bakbok ❤

162873493_10219881921903871_945859405528287917_o
Räkor på toast av sötpotatis

Räktoast på annorlunda vis

Idag får du tips på en riktigt god toast, gjord på skivad sötpotatis.

En lättfixad variant för oss som äter glutenfritt och inte har något bra toastbröd hemma.

Jag stekte helt enkelt några tunna skivor sötpotatis i smör, toppade med skivad chèvre som fick smälta lite under lock.

Placerade det hela på en salladsbädd och la på en rejäl hög med räkor.

Dressing till blev majonnäs blandat med tomatpesto, citronolivolja och balsamvinäger.

Jag hade små vaktelägg till, de är både vackra och goda, men det går förstås lika bra med vanliga hönsägg.

Jag kokar vakteläggen i 4 minuter, lägger ner dem i sjudande vatten.

Vill du hellre baka ett bröd på sötpotatis så hittar du ett i min nya bakbok, Baka med frukt & grönt.

Det är bakat med inspiration av ett mycket gott sötpotatisbröd från Madeira, Bolo do Caco.

Sötpotatisbröd från Baka med frukt & grönt
Foto Birgitta Höglund