De båda herrarna är diabetiker som fått sina liv förändrade med hjälp av bönor, de skrev tidigare boken Låt bönor förändra ditt liv där de berättar om allehanda hälsoeffekter som baljväxter ger.
Jag tyckte att det behövdes en bra kokbok som gav goda och näringsrika exempel på hur man tillreder bönor, kikärtor och linser på bästa sätt, så kom idén om vår bönkokbok till.
Nu är den mycket snart helt slutsåld, kokboken blev en stor succé, inte minst efter att den fick en världsmästartitel på Kokboks-VM i Kina 2019.
Jag har försökt få något förlag att trycka upp den på nytt men har tyvärr inte lyckats med det, så nu finns bara några enstaka exemplar kvar på Bokus, på Adlibris är den redan slut.
Hoppas du haft en härlig påskhelg var du än befunnit dig i vårt avlånga land, det är verkligen stor skillnad på hur långt våren kommit.
Den här veckan har många påsklov så idag bjuder jag på en god macka att ta med ut på äventyr, den mättar riktigt bra till lunch eller eftermiddagsfikat.
Nu börjar vårvintern äntligen smyga sig på oss med längre och soligare dagar, här i Jämtland märks det tydlig skillnad på eftermiddagarna.
Sportloven har börjat, även det ett fint vårtecken, idag bjuder jag på några goda mellanmål att njuta av till en kopp choklad, i bästa fall intagen på en renfäll i en solig snögrotta.
På den vintriga picknickbilden ovan tog jag med mina frökex med rökt karré, ett kokt ägg, apelsin och kombucha från Kall Naturkompani.
Vill du göra egen kombucha så finns recept på havtornskombucha just från Kall Naturkompani med i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, i länken hittar du den på Bokrean hos Bokus för bara 59 kr.
Pannkaksbröd med kanel
2 ägg
½ dl grädde/kokosgrädde
½ dl linfrön
2 msk pumpafrön
2 msk pofiber
2 tsk kanel
½ tsk salt
2 msk smör/kokosolja till stekning
Vispa ihop ägg och grädde. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i smeten, blanda väl.
Låt svälla en halvtimme innan smeten hälls i brynt smör i en liten stekpanna.
Grädda på svag värme i cirka 10 minuter, tills den nästan stannat på ytan.
Vänd med hjälp av en stekspade och grädda några minuter på andra sidan.
Låt glida ner på ett fat. Förvara i kylen och skär i bitar när den kallnat.
Det här brödet blir riktigt gott som ostmacka till en kopp varm choklad.
Variera smaksättningen med brödkryddor eller blanda ner riven, lagrad ost och oregano så får du ett pizzabröd, gott med skinka eller salami.
Varm choklad 1 port
1 dl grädde/kokosgrädde
1 dl vatten
2 bitar mörk choklad 70-90%
Lite smulat flingsalt
Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp under vispning tills chokladen smälter.
Saltet har jag i för att det framhäver chokladsmaken, smaka dig fram hur mycket du vill ha.
En sked vispad grädde och gärna lite nymald kardemumma på toppen gör det hela ännu godare.
Rör ihop alla ingredienser till smeten i en bunke, låt svälla i en halv timme.
Smaka av om du vill ha mer sälta än den från ost och skinka.
Fördela smeten till bullar med hjälp av två skedar till ett bakplåtspapper.
Grädda på 175° i 15 minuter. Låt svalna på galler.
Värm dem gärna en stund före serveringen, antingen på gallret i ugnen eller bredvid elden om du sitter ute vid en brasa.
Kokosbollar med banan och vanilj ca 25 st
2½ dl kokosgrädde
2 små bananer, mosade
1 + 2 dl kokosflingor
1 dl kokosolja
Ca 1 tsk vaniljextrakt
Ca ½ krm salt
Till garnering:
1 dl kokosflingor
Blanda allt utom 2 dl kokosflingor i en kastrull, koka upp under omrörning och låt småputtra i 5 minuter. Rör då och då så det inte bränns.
Låt svalna en stund och rör ner resterande 2 dl kokosflingor, blanda om väl och smaka av att du fått en god smakbrytning, annars tar du lite mer vanilj och salt.
Ställ i kylen att stelna i en halvtimme. Ta fram och ta upp matskedsstora bitar som du rullar till bollar.
Lägg på ett fat och rulla sen en i taget i en liten skål med kokosflingor, tryck till lätt så det fastnar runtom.
Förvara i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.
Tips: Du kan variera bollarna med mosad avokado istället för banan.
Smaksätt gärna bollarna med att lägga till 2 msk kakao, 1 msk kardemumma eller rivet skal av ekologiska citrusfrukter.
För riktigt fina godisbitar à la Bounty, forma smeten till avlånga bitar, platta till lite och doppa i smält choklad.
Jag använder vaniljextrakt till det här receptet, det ger både en godare smak och en finare kokosboll.
Vaniljpulver gör den lite grådaskig i färgen, men gör du dem med smaksättning av kakao eller kardemumma så spelar ju inte den färgen någon roll.
Nu är det äntligen dags att baka årets semlor, om man nu håller sig till traditionen att inte äta den goda bullen före Fettisdagen.
Det här är min favorit bland glutenfria semlor, jag har fått receptet från Paleorestaurangen PriMaten som tidigare fanns i Uppsala.
Jag blev för 12 år sen kontaktad av krögaren Lars Fahlén med frågan om jag ville hjälpa till att ta fram recept och idéer inför starten, det var ett riktigt roligt jobb.
Några år senare fick jag en liknande förfrågan från glutenfria Ecocaféet i Östersund, så där blev jag också receptkonsult inför deras premiär för 8 år sen.
Har du planer på att starta ett glutenfritt/sockerfritt café eller restaurang?
Hör då gärna av dig om du behöver rådgivning, skriv en kommentar till det här inlägget så kontaktar jag dig via mail.
Glutenfria semlor 8-12 släta bullar
6 ägg
1 dl kokosnötmjöl
1 dl smält smör eller kokosolja
½ dl grädde eller kokosmjölk
4 msk psylliumhusk
3 msk valfri sötning
2 tsk kardemumma
2 tsk bakpulver
1 ägg till pensling
Fyllning:
2 dl mald mandel
2 msk grädde eller kokosgrädde
1 msk valfri sötning
Garnering:
Vispad grädde eller kokosgrädde
Smält smöret, vispa ägg och vald sötning kraftigt. Häll i smör och grädde och fortsätt vispa en stund.
Blanda de torra ingredienserna och häll ner i smeten. Blanda väl, låt degen stå och svälla 15 minuter.
Dela degen i lika stora bitar och rulla till bullar. Pensla tunt med vispat ägg på bullarna.
Grädda 15-20 minuter på 160º, beroende på om du gör dem små eller stora. Låt svalna på galler.
Blanda ingredienserna till mandelmassan och vispa grädden.
Skär ett lock av bullarna och fyll med mandelmassa och spritsa grädde på.
Tycker du om det här sättet att baka så hittar du mängder med recept i mina kokböcker som nu finns att förboka inför årets Bokrea.
Innan insulinet började användas som medicin för diabetiker för 100 år sen så var rådet till de som hade sockersjuka, som det kallades då, att de skulle äta mycket vitkål.
Det är ett mycket bra alternativ till potatis eftersom kålen har låg halt av kolhydrater och inte höjer blodsockret på samma sätt som potatisen, som då liksom idag var det vanligaste tillbehöret till vardagsmaten.
Vitkål är både lättlagad och har en mild smak, den går att variera på många sätt och passar till många rätter, antingen rå i en sallad, kokt i bitar, smörstekt i strimlor, ugnsstekt i klyftor eller som stuvning.
Att dra ner på kolhydraterna är något som inte bara är bra för diabetiker, vi blir fler och fler som förstår att vi mår bättre av ett stabilt blodsocker.
Att slippa hastiga blodsockersvängningar som påverkar både måendet och humöret är något jag själv upplevt som en stor lättnad sen jag började med LCHF för 15 år sen.
Idag bjuder jag på recept på mina mest populära vitkålsstuvningar, en med vanlig grädde och en med kokosgrädde.
Det är verkligen roligt att en av våra nyttigaste och billigaste grönsaker blivit så uppskattad, de här recepten har legat högt i sökstatistiken här på bloggen i många år.
Båda stuvningarna är goda till prinskorv, falukorv, stekt sidfläsk, köttbullar, pannbiffar eller grönsaksbiffar.
Grundrecept på stuvad vitkål ca 4 port
1 liter vitkål i bitar eller strimlor
25 g smör
3 dl grädde
1 dl hemkokt buljong eller 1 msk ekologiskt buljongpulver + 1 dl vatten
Salt och peppar
Ev 1 msk senap
Skär vitkålen i mindre bitar eller grova strimlor, fräs dem i smöret några minuter på medelvärme, utan att de får färg.
Krydda med salt och peppar, häll på grädde och buljong, låt koka upp.
Låt stuvningen småputtra i 30 minuter, rör då och då.
Blir den för tjock, späd bara med lite mer grädde, smaka av om du vill ha mer kryddor.
Variera stuvningen med senap, det blir också väldigt gott.
Currystuvad vitkål 4 port
1 liter strimlad vitkål
3 dl kokosgrädde eller syrad grädde/smetana
10 cm purjolök
1 svenskt äpple
1 dl hemkokt buljong eller 1 msk ekologiskt buljongpulver + 1 dl vatten
25 g smör
2-3 tsk gult currypulver
1 tsk paprikapulver
1 tsk äppelcidervinäger
Salt efter behag
Bryn smöret lätt, häll i den strimlade vitkålen, låt steka mjuk på medelvärme utan att få för mycket färg.
Skär äpplet i små bitar och strimla purjon, rör ner bland kålen och krydda med curry, paprika, vinäger och salt.
Låt fräsa några minuter till, häll på grädden och buljongen.
Koka upp och låt småputtra i 10 minuter tills stuvningen tjocknat.
Dagens recept är två till antalet, små goda glutenfria matbröd som passar bra till allt från söndagsbrunchen till middagssoppan eller på skidutflykten.
Gör gärna dubbel sats och frys in, de passar fint att ta med till jobbet, skolan eller träningen som ett näringsrikt mellanmål.
Ostmuffins ca 8 st
2 dl riven, vällagrad ost
2 ägg
1 dl crème fraiche eller smetana
25 g smält smör
½ dl pumpakärnor
½ dl solrosfrön
2 msk psylliumhusk
1 tsk stött brödkummin eller fänkål
ca ½ tsk salt
Dela äggvita och gula i två olika bunkar och rör samman gulorna med crème fraiche och smält smör.
Blanda ner frön, ost, psylliumhusk, brödkrydda och salt.
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.
Lägg i bullformar med hjälp av två skedar och grädda på 200° i 12-15 minuter, låt svalna på galler.
Frys in de muffinsar som blir över och ta fram eftersom, värm dem då en stund i ugnen så blir de som nybakta.
Fetaostbullar ca 10 st
2 äggvitor
100 g fetaost
1½ dl sesamfrön
½ dl psylliumfrön eller chiafrön
1 msk kokosolja utan smak
Vispa upp äggvitorna lätt, riv osten grovt och rör ner tillsammans med smält kokosolja.
Blanda ner fröna och rör om ordentligt.
Smaka av om du vill ha smeten mer salt än den från fetaosten, låt svälla en halvtimme i rumstemperatur.
Forma till runda, små bullar och skär ett kryss på toppen med en vass kniv.
Lägg på bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen på 175° i ca 15 minuter.
Du kan smaksätta degen med t ex 2 tsk hackad, färsk timjan, då blir de riktigt goda som tillbehör till en soppa.
I morgon är det Lucia så idag bjuder jag på flera av mina populära saffransrecept för att förgylla denna mörka midvintertid.
Jag är väldigt förtjust i saffran, både i bakning och matlagning, så det har blivit en hel del guldgula recept härinne under de snart 15 år som gått sen jag startade bloggen.
Alla recepten är som vanligt härinne naturligt glutenfria och kan även göras mejerifria för den som inte äter/tål mjölkprodukter.
Jag önskar dig en fridfull och fin Lucia, snart vänder det mot ljusare tider.
Mandelkakor med kokos och saffranca 20 små
1 dl mandlar
1½ dl kokosflingor
1 tsk psylliumhusk
1 ägg
25 g smör
1-2 msk honung, björksocker eller den sötning du föredrar
1 tsk saffranstrådar eller 1 kuvert på 0,5 g
Hela mandlar till garnering
Smält smöret tillsammans med saffranet, då kommer mer smak fram av den dyrbara kryddan.
Mal mandeln i mandelkvarn, det bruna innerskalet ger god smak till kakorna.
Använder du hellre färdigköpt mandelmjöl, så blir det 2 dl mjöl av 1 dl mandlar.
Rör ihop ägget med vald sötning, blanda ner kokos, husk och mald mandel.
Häll i det avsvalnade smöret och blanda väl.
Låt stå i kylen en halvtimme att svälla.
Rulla små kulor och lägg på bakplåtspapper, tryck ner en mandel i varje kaka.
Grädda kakorna på 175° i 15 minuter. Låt svalna på galler.
Mjuk saffranskaka
6 ägg
6 dl mandelmjöl
100 g smör/kokosolja
1 dl grädde/kokosgrädde
½-1 dl valfri sötning
4 msk psylliumhusk
1½ msk bakpulver
½-1 tsk vaniljpulver
2 krm salt
2 kuvert à 0,5 g saffran
Smält smör i en kastrull, smörj en avlång bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat.
Blanda ner grädde och saffran i det smälta smöret.
Rör samman mandelmjöl med psylliumhusk, bakpulver och vanilj.
Vispa ägg och vald sötning kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt.
(Du kan förstås hoppa över sötningen helt om du vill, öka då på vaniljpulvret lite.)
Rör försiktigt ner den avsvalnade smörblandningen omväxlande med mjölblandningen.
Grädda på 175° i ca 40 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen.
Ta ut formen och låt kakan vila en halvtimme, innan den stjälps upp på ett galler.
Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.
Låt kakan kallna, ställ i kyl en timme innan den delas, så håller den ihop bättre.
Hoppar du över saffranet så får du en mycket god sockerkaka, den blir väldigt god som gräddbakelse eller jultårta med lite mosade bär som fyllning och med vispad grädde, bär och citronmeliss som garnering.
Lussekatter 6 ägg
1 dl kokosnötmjöl
1 dl kokosolja eller smör
½ dl kokosmjölk eller grädde
4 msk psylliumhusk
½ dl valfri sötning
2 tsk bakpulver
2 kuvert saffran à 0,5 g
ev 1 tsk kardemumma
1 ägg till pensling
Smält fettet tillsammans med saffranet. Vispa ägg och sötning kraftigt.
Häll i fettet och kokosmjölken/grädden och fortsätt vispa.
Blanda de torra ingredienserna och häll ner i smeten. Rör ihop allting.
Låt degen stå och svälla 15 minuter.
Dela degen i lika stora bitar och rulla till bullar som sen rullas ut till stänger och formas till lussekatter.
Pensla tunt med vispat ägg. (Strö ev över lite hackad mandel och tryck ner ett russin i varje rundel.)
Grädda ca 10 minuter på 175º, låt svalna på galler.
Lussekatterna sjunker ihop lite när de svalnar. Du kan också göra dem som runda bullar.
Rör då ihop lite smör, hackad mandel och valfri sötning, tryck ett hål i bullen och fyll med en tesked av smörblandningen innan gräddningen.
Filéa fisken och skär loss från skinnet. Dela filéerna i mindre bitar.
Pressa citron över och salta lätt, låt stå en stund så smakerna går in.
Bryn smöret lätt och fräs svampen några minuter.
Rör ner morotsstrimlor och paprika och stek en liten stund till.
Tillsätt purjo och saffran och blanda om ordentligt.
Häll på fonden och grädden och smaksätt med kryddor och buljongpulver.
Koka upp och låt småputtra i 30 minuter.
Blanda ner fisken försiktigt strax innan serveringen och låt sjuda ett par minuter.
Ostkaka med keso och saffran 2-4 port
3 ägg
1 dl keso
½ dl grädde
0,5 g saffran
1 nypa salt
Mixa keso och grädde slätt. Mixa hastigt i ägg, saffran och lite salt. Smaka av och häll upp i en liten, smord ugnsform.
Täck eventuellt formen med smord folie så den behåller sin vackra, gula färg under gräddningen. Grädda i ca 30 minuter på 175°.
Servera ostkakan ljummen tillsammans med bär och gärna en klick lättvispad grädde.
Vill du ta del av fler av mina recept och tips så hittar du hundratals i de här kokböckerna, kanske en eller fler kan bli en fin julklapp till släktens matintresserade?
Innan jag började äta lågkolhydratkost för 14 år sen så var kanelbullar en stor passion, så här har jag tagit fram en boll med kanelbullesmak som passar fint för alla oss som inte äter gluten nu till Kanelbullens Dag.
De här bollarna har jag gjort flera gånger i sommar, de är perfekta att ta med i en burk på en fikapicknick, bärplockning eller som återhämtning efter ett gymbesök.
Jag har valt att ha dem naturella och inte doppa dem i kakao eller kokosflingor men det är en smaksak så där kan du förstås göra som du vill.
Kanelbullebollar ca 25 st
50 g mjukt smör
4 torkade, osvavlade aprikoser
4 torkade plommon
3 dl glutenfria havregryn
1 dl mandelmjöl
1 dl starkt kaffe
½ dl tahini, sesampasta
1 msk kanel
2 tsk kardemumma
½ tsk flingsalt
Skär aprikoser och plommon i små bitar och häll över hett kaffe.
Låt stå i en halvtimme så fruktbitarna mjuknar och drar åt sig av kaffesmaken.
Lägg smöret och de torra ingredienserna i en mixerbunke, kör med stavmixer tills allt är väl blandat.
Mixa ner frukten och sesampastan, smaka av om du vill ha mer salt, kanel eller kardemumma.
Ställ in bunken i kylen en timme, forma sen smeten till bollar med lätt fuktade händer.
Lägg dem på ett fat och ställ in i kylen tills de stelnat.
Förvara chokladbollarna i en burk i kylen eller frys in och ta fram efterhand.
Tips: Havregrynen kan ersättas med kokosflingor, hackade nötter/mandlar eller pumpafrön.
Har du inte tahini så kan du byta ut den mot kokosgrädde eller mosad avokado.
För en mer barnvänlig variant kan du byta ut kaffet mot varm choklad.