
Kycklingsoppa med mina frökex från Huså Bröd
Läkande mat
Idag får du tips på en torsdagssoppa som inta bara är väldigt god, den är också rena hälsokosten.
Benbuljong har fantastiska effekter, både på vår inre och yttre hälsa.
Den är mycket bra för funktionen i våra ögon, leder och tarmflora, där den hjälper till att stärka immunförsvaret, vilket i dessa svåra Coronatider är viktigare än nånsin.
Den motverkar även rynkig hud, så vill du åldras med behag så sätt genast igång att koka din egen buljong.
Sen jag började koka buljong regelbundet för över fyra år sen har både jag och Lennart blivit rörligare och fått mindre värk, jag hade mycket problem med höfterna tidigare och han med artros i ryggen.
Här kan du läsa om hälsoeffekterna buljongkoken fört med sig inne hos Sanna Ehdin.
Igår skrev jag ett inlägg om att jag köpt en ekologisk höna på Fruktaffären och oxsvans på Taylors&Jones, så nu är förrådet av benbuljong påfyllt för ett par veckor framåt.
Och så har vi ju en hel del gott, näringsrikt och välkokt kött till luncher och middagar i flera dar.
Traditionellt serveras pannkaka eller plättar som dessert efter soppa, av mig får du istället tips på en riktigt god ostkaka på keso.
Kycklinggul soppa 4 port
6 dl kycklingbuljong
4 dl kokt kycklingkött
2 kokt morötter från buljongkoket
1 ask cocktailtomater
2 stora, röda paprikor
4 vitlöksklyftor
1 msk paprikapulver
2 tsk gurkmejamix
2 tsk pressad citron
Salt
50 g smör till stekning
100 g mjuk getost, typ Chèvre eller Chavroux
Strimla grönsakerna och stek dem mjuka i smöret.
Krydda med paprikapulver, gurkmejamix och salt.
Låt kryddorna bryna med en liten stund, häll så på citronsaft och buljong.
Mixa med stavmixer i kastrullen tillsammans med getosten.
Värm soppan försiktigt tillsammans med kycklingköttet.
Ostkaka med keso 4 port
4 ägg
2 dl keso
1 dl grädde
1 dl mandelmjöl
Salt efter behag
1 tsk kardemumma
1 krm vaniljpulver
ev 4-5 droppar bittermandelolja
Rör samman ägg, keso, mandelmjöl och grädde, blanda i kryddorna.
Smaka av om den är lagom salt och häll upp i en smord ugnsform, grädda i 40 minuter i 175°.
Servera ostkakan ljummen tillsammans med bär eller sylt och lättvispad grädde.
Jag kokade sylt på 250 g frysta jordgubbar och 1 pressad citron, det framhäver jordgubbssmaken.
Om du vill söta sylten är ju en smaksak, använder du ingen sötning så frys in det som blir över.
Fler sockerfria och glutenfria men smakrika godsaker hittar du i min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör.