2 x Ägg på Äggets Dag

Två av mina äggfavoriter

Idag är det Äggets Dag, en dag jag tycker är extra värd att uppmärksamma.

Ägg är ett fantastiskt livsmedel som innehåller i stort sett allt vi behöver, förutom Vitamin C.

Jag använder mycket ägg i både mat och bakning, som ett proteinrikt tillägg till frukost och mellanmål eller om jag känner mig lite hungrig på kvällen.

Här får du ett par av mina favoritrecept med ägg, vilken är din äggfavorit?

Blomkålsgratäng med varmrökt sidfläsk 2-3 port

3 dl blomkål i små bitar

150 gr varmrökt sidfläsk

2 msk smör

3 ägg

1 dl majonnäs

2 dl riven, lagrad ost

Peppar

Skiva och finstrimla fläsket. Bryn i smöret tillsammans med blomkålen, krydda med peppar, salt behövs inte här eftersom fläsket och osten är salt.

Lägg i en smord ugnsform. Vispa samman ägg och majonnäs och häll över blomkålen.

Strö den rivna osten jämnt över. Grädda i 30 minuter på 175°.

Servera med skirat smör och en sallad på rivna morötter, pumpafrön, pressad citron, olivolja och örtsalt.

Mandelostkaka med hjortron och grädde 10-12 bitar

3 ägg

1 dl riven ost

1 dl keso

1 dl flagad mandel

50 g smör

2 msk pofiber

1-2 krm nymald kardemumma

1 msk valfri sötning

Rosta den flagade mandel några minuter i en torr stekpanna. Vänd runt den under tiden och akta så det inte bränns.

Rör ner smör och vald sötning mot slutet. Låt smöret smälta. Svalna av en stund.

Rör samman ägg, keso och riven ost. Blanda ner pofiber i smeten tillsammans med smöret. Rör ner mandeln. Krydda med kardemumma.

Häll över i en smord form och grädda i nedre delen av ugnen på 175° i 40 minuter.

Låt svalna och servera med hjortron eller andra bär och vispad grädde. Eller ät kakan som den är till en kopp kaffe eller te.

Den är också väldigt god som på bilden nedan med rom, lök och en klick smetana eller gräddfil, uteslut då sötning och kardemumma.

Reklam för mina kokböcker

Många fler äggrecept hittar du förstås i mina kokböcker, här nere kommer länkar till dem som finns att köpa på nätet och i bokhandeln.

Alla åtta kokböcker jag skrivit det senaste decenniet finns att låna på Biblioteket, läs gärna mer om dem och min matfilosofi här.

Stora diabeteskokboken: recept och råd för stabilt blodsocker

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt som E-kokbok

Krämig kycklingsoppa och ostkaka

Hälsosoppa

Idag får du tips på en torsdagssoppa som inte bara är väldigt god, den är också rena hälsokosten.

Benbuljong har fantastiska effekter, både på vår inre och yttre hälsa.

Den är mycket bra för funktionen i våra ögon, leder och tarmflora, där den hjälper till att stärka immunförsvaret, i dagens sopprecept förstärks den effekten av gurkmeja.

Kollagenet i buljongen motverkar även rynkig hud, så vill du åldras med behag så får du här ett enkelt och gott tips på hur du kokar din egen.

Traditionellt serveras pannkaka eller plättar som dessert efter soppa, här nedan får du istället mitt recept på en riktigt god ostkaka på keso.

Vill du veta hur jag bakar frökexen på bilden häruppe så hittar du det receptet här.

Kycklinggul soppa 4 port

6 dl kycklingbuljong

4 dl kokt kycklingkött

2 kokt morötter från buljongkoket

2 tomater

2 röda paprikor

4 vitlöksklyftor

1 msk paprikapulver

2 tsk gurkmejamix

2 tsk pressad citron

Salt

50 g smör till stekning

100 g mjuk getost, typ Chèvre eller Chavroux

Strimla grönsakerna och stek dem mjuka i smöret.

Krydda med paprikapulver, gurkmejamix och salt.

Låt kryddorna bryna med en liten stund, häll så på citronsaft och buljong.

Mixa med stavmixer i kastrullen tillsammans med getosten.

Värm soppan försiktigt tillsammans med kycklingköttet.

Ostkaka med keso  4 port

4 ägg

2 dl keso

1 dl grädde

1 dl mandelmjöl

Salt efter behag

1 tsk kardemumma

1 krm vaniljpulver

ev 4-5 droppar bittermandelolja

Rör samman ägg, keso, mandelmjöl och grädde, blanda i kryddorna.

Smaka av om den är lagom salt och häll upp i en smord ugnsform, grädda i 40 minuter i 175°.

Servera ostkakan ljummen tillsammans med bär eller sylt och lättvispad grädde.

Jag kokade sylt på 250 g frysta jordgubbar och 1 pressad citron, det framhäver jordgubbssmaken.

Om du vill söta sylten är ju en smaksak, använder du ingen sötning så frys in det som blir över.

Kokboksreklam

Fler tips på näringsrik, god och lättlagad mat hittar du i mina kokböcker, läs mer om dem i länkarna här nedan.

På bilden efter länkarna ser du några av mina bilder från Baka med frukt & grönt.

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gröna, sköna tillbehör som E-kokbok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Låt bönor förändra ditt liv – E-kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt- E-kokbok

Havrekakor med kolasmak från Baka med frukt & grönt

18. Chokladvåfflor med jordnötssmör och banan

Sötpotatisbröd

Glutenfri ostkaka med ägg och mandel till Alla Hjärtans fredagsmys

Hjärtligt gott till fredagsmyset

Gör en riktigt näringsrik och god ostkaka till fredagsmyset idag, det här är en rätt som går hem hos både stora och små.

Den passar också fint att ta med ut i skidbackarna nu på sportlovet, att bara äta en bit rätt upp och ner med en rykande kopp choklad med vispgrädde.

Den smakar dessutom mycket gott med löjrom eller sikrom, hackad lök och crème fraiche, men hoppa då över kardemumman och ev sötning.

Gillar du mina recept, då får du väldigt gärna köpa min kommande kokbok ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Läs mer och förhandsbeställ den i länken ovan, så får du hem den i brevlådan när den ges ut i början på april.

Äggostkaka 10-12 bitar

3 ägg

1 dl riven, lagrad ost

1 dl keso

1 dl flagad eller hackad mandel

50 g smör

2 msk pofiber

1-2 krm nymald kardemumma

ev 1 msk honung eller annan sötning

Rosta mandeln några minuter i en torr stekpanna.

Vänd runt den under tiden och akta så det inte bränns.

Rör ner smör och ev sötning mot slutet. Låt smöret smälta. Svalna av en stund.

Rör samman ägg, keso och riven ost. Blanda ner pofiber i smeten tillsammans med smöret.

Rör ner mandeln och krydda med kardemumma, du kan hoppa över den om du vill ha neutral smak på ostkakan.

Häll över i en smord form och grädda i nedre delen av ugnen på 175° i 40 minuter.

Låt svalna och servera med bär och vispad grädde.

Lucka 13 – Ostkaka med doft och smak av saffran

Luciafrukost

Jag fortsätter på samma tema som i gårdagens inlägg om chiapudding, med den exklusivaste kryddan av dem alla, saffranet.

Tillhör du dem som liksom jag hoppar över saffransbullarna och pepparkakorna till Luciakaffet, så har jag ett riktigt njutbart alternativ om du inte hann med att göra puddingen igår.

En guldgul ostkaka med bär och grädde smakar ljuvligt, särskilt en sån här dag som är så förknippad med doft och smak av saffran.

Vill du baka mina populära saffranskakor så hittar du dem här, de fick stor spridning då de häromåret blev bakade hemma hos Andreas Eenfeldt och hans familj.

Här kan du ta del av det inlägg där jag delade med mig av min syn på Adventsmys inne på Kostdoktorn, den sida som numer bytt namn till Diet Doctor.

Ostkaka med keso 2 port

3 ägg

1 dl keso

½ dl grädde

0,5 g saffran

1 nypa salt

Mixa keso och grädde slätt, mixa hastigt i ägg, saffran och lite salt.

Smaka av om du vill ha mer sälta och häll upp i en liten, smord ugnsform.

Täck eventuellt formen med smord folie så den behåller sin vackra, gula färg under gräddningen och grädda i ca 30 minuter på 175°.

Servera ostkakan ljummen tillsammans med bär och gärna en klick lättvispad grädde.

Trevlig Lucia önskar jag, Tomten och Lussekatten ❤

Pumpasoppa och ostkaka

Pumpor på Bergianska Trädgården

Torsdagssoppa

Så här i pumpatider får du idag tips på en riktigt god och näringsrik soppa.

En bit ostkaka till dessert mättar gott och ger massor av energi, vilket behövs nu när det blivit betydligt kallare.

Sen jag kom hem från Kreta i torsdags så har jag varit lite trött och tagit det rätt lugnt, men det har blivit en del promenader för att hålla kroppen igång.

Det kyliga vädret gör att min kropp inte riktigt är med på noterna, då märker jag att det är extra viktigt att äta ordentligt.

I morgon byter jag miljö till ännu kallare trakter, då åker jag upp till Östersund en vecka.

Jag kommer där att ha en föreläsning på Ecocaféet, vore kul att ses om bor du i närheten, läs mer om det här.

Fler tips på näringsrika soppor och långkok hittar du i min och Annika Dahlqvists ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt”.

Pumpasoppa
Foto Mikael Eriksson

Pumpasoppa 4 portioner

1 pumpa à ca 1 kg

2 förp kokosgrädde à 250 g

4 dl vatten

2 dl finhackad purjolök av det vita

1 bit färsk ingefära, ca 5 cm

2 vitlöksklyftor

1 msk gurkmeja

1 dl kokosolja

1 dl kycklingfond

1 pressad lime

ca ½-1 tsk salt

ca ½ tsk chiliflingor

4 dl strimlat, färdiglagat kycklingkött

Sätt ugnen på 175º. Skär pumpan i klyftor, ta bort kärnhus och skär loss köttet från skalet.

Skär i mindre bitar och lägg i en ugnsform penslad med lite kokosolja.

Pensla bitarna runtom med oljan och krydda med salt och chili.

Börja med den mindre mängden salt, eftersom buljongen också tillför sälta till soppan. Låt stå inne i 20 minuter.

Skala ingefära och vitlök, riv dem fint.

Värm upp resten av kokosoljan i en gryta och fräs ingefära, vitlök och purjolök ett par minuter utan att få färg.

Tillsätt gurkmejan och låt fräsa med en stund.

Blanda ner de nu mjuka pumpabitarna och häll på kycklingfonden. Rör ner kokosgrädden och koka upp.

Låt soppan småkoka en halvtimme. Mixa den slät med stavmixer direkt i grytan eller häll över i en matberedare.

Smaksätt soppan med limesaft och ev mer salt och chili.

Värm kycklingen i en kastrull med lite buljong i botten och lock över.

Fördela köttet i fyra skålar och häll den rykande heta soppan över.

Garnera med chiliflingor och lite färsk koriander.

Äggostkaka 10-12 bitar

3 ägg

1 dl riven, lagrad ost

1 dl keso

1 dl flagad eller hackad mandel

50 g smör

2 msk pofiber

1-2 krm nymald kardemumma

ev 1 msk honung eller annan sötning

Rosta mandeln några minuter i en torr stekpanna.

Vänd runt den under tiden och akta så det inte bränns.

Rör ner smör och ev sötning mot slutet. Låt smöret smälta. Svalna av en stund.

Rör samman ägg, keso och riven ost. Blanda ner pofiber i smeten tillsammans med smöret.

Rör ner mandeln och krydda med kardemumma, du kan hoppa över det om du vill ha neutral smak på ostkakan.

Häll över i en smord form och grädda i nedre delen av ugnen på 175° i 40 minuter.

Låt svalna och servera med hjortron eller andra bär och vispad grädde.

Den smakar också mycket gott med löjrom eller sikrom, hackad lök och crème fraiche.

Eller ät kakan bara som den är till en kopp kaffe eller te.

På morgonpromenad vid Riddarfjärden

Glutenfri ostkaka till Fars Dag

Ostkaka

All dessa dagar

Idag firas både ostkakan och alla pappor, så här får du två av mina godaste tips på glutenfria ostkakor.

Båda passar fint till uppvaktningen av Far på hans dag, den första är riktigt god även som en liten kvällsrätt med löjrom, gräddfil och hackad rödlök om man utesluter kardemumman.

Har du inte kommit på vad du ska ge din pappa än så skriv ut ett presentkort på någon av mina kokböcker, du hittar dem i länkarna nedan 🙂

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Mandelostkaka ca 6-8 port

3 ägg

1 dl riven ost

1 dl keso

1 dl flagad mandel

50 g smör

2 msk pofiber

1-2 krm nymald kardemumma

Ev lite valfri sötning

Rosta den flagade mandel några minuter i en torr stekpanna. Vänd runt den under tiden och akta så det inte bränns.

Rör ner smör och ev sötning mot slutet. Låt smöret smälta och svalna av en stund.

Rör samman ägg, keso och riven ost. Blanda ner pofiber i smeten tillsammans med smöret.

Rör ner mandeln och smaka av med kardemumma.

Häll över i en smord form och grädda i nedre delen av ugnen, 175° i 40 minuter.

Låt svalna och servera med bär, sylt, vispad grädde eller ät den bara som den är till en kopp kaffe.

Ostkaka med keso  4 port

4 ägg

2 dl keso

1 dl grädde

1 dl mandelmjöl

Salt efter behag

1 tsk kardemumma

1 krm vaniljpulver

ev 1-2 rivna bittermandlar eller lite bittermandelolja

Rör samman ägg, keso, mandelmjöl och grädde, blanda i kryddorna.

Smaka av om den är lagom salt och häll upp i en smord ugnsform, grädda i 40 minuter i 175°.

Servera ostkakan ljummen tillsammans med bär eller sylt och lättvispad grädde.

Vill du variera smaksättningen så kan du tillsätta rivet citronskal eller 0,5 g stött saffran istället för kardemumma och bittermandel.

Lucka 4 – Lättlagad ostkaka med saffran

Saffransostkaka LCHF

Ostkaka med keso  2-4 port

3 ägg

1 dl keso

½ dl grädde

0,5 g saffran

1 nypa salt

Mixa keso och grädde slätt. Mixa hastigt i ägg, saffran och lite salt.

Smaka av och häll upp i en liten, smord ugnsform.

Täck eventuellt formen med smord folie så den behåller sin vackra, gula färg under gräddningen.

Grädda i ca 30 minuter på 175°.

Servera ostkakan ljummen tillsammans med bär och gärna en klick lättvispad grädde.

Den här ostkakan har jag testat att göra med fetaost här i Alanya, det blir också riktigt gott.

Igår tog jag och Tomten en härlig långpromenad uppe på klippan, där finns många vackra vyer att stanna till och njuta av.

Idag på 2a Advent är det stor julmarknad i hamnen, så då blir det förstås en tur dit för att hälsa på de andra Tomtarna.

Tomten i Alanya

Tomten njuter av solvärmen på ett fikonlöv och tar en titt på de snöklädda bergen i fjärran…


Lucka 19 – Saffransostkaka LCHF

Saffransostkaka LCHF

Julostkaka

Den här ostkakan/saffranspannkakan gjorde jag hemma hos mamma häromveckan, när vi firade jul i förtid.

Jag och Lennart mår båda bättre av ett varmare klimat, så vi firar sen några år jul och nyår i Alanya.

Jag tar med mig lite härliga julbilder i minnet från Julmarknaden på Jamtli, då det som tur var hade kommit lite snö.

Här nedanför receptet får du också ta del av dem, det är verkligen en vacker och traditionell julmarknad med mycket fint hantverk.

Saffranspannkaka LCHF

Ostkaka med keso  2-4 port

3 ägg

1 dl keso

½ dl grädde

0,5 g saffran

1 nypa salt

Mixa keso och grädde slätt. Mixa hastigt i ägg, saffran och lite salt. Smaka av och häll upp i en liten, smord ugnsform.

Täck eventuellt formen med smord folie så den behåller sin vackra, gula färg under gräddningen. Grädda i ca 30 minuter på 175°.

Servera ostkakan ljummen tillsammans med bär och gärna en klick lättvispad grädde.

Jamtli Julmarknad

Jamtli Julmarknad

Jamtli Julmarknad

Jamtli Julmarknad

Jamtli Julmarknad

Jamtli Julmarknad

Tomtens kusin träffade vi på Jamtlis Julmarknad...

Tomtens kusin träffade vi på Jamtlis Julmarknad…


Ostkakans dag

Swedish cheesecake

Så var det dags för ännu en speciell dag, häromveckan var det Kladdkakans dag och nu är det Ostkakans dag…

Det går helt klart att öka försäljningen på det mesta genom att hitta på en speciell dag, se bara på Alla Hjärtans Dag och Halloween. Eller Kanelbullens dag som också blivit så otroligt stort.

Men den här dagen är ju som gjord för oss som njuter av en naturlig lågkolhydratkost :)

Ostkaka på ägg, grädde och keso passar ju riktigt bra för alla som äter LCHF.

Originalet småländsk ostkaka innehåller vetemjöl, men den här är garanterat glutenfri.

Här kan du läsa lite mer om olika typer av ostkaka.

God som den är istället för omelett till frukost eller i en mindre portion som dessert, med bär och grädde. Variationsmöjligheterna är stora med den här rätten.

Klassisk smaksättning på ostkaka är bittermandel. Du kan använda hel bittermandel och mala eller riva lite till ostkakan.

Men var lite försiktig, eftersom bittermandel är giftigt i större mängd.

Du kan annars använda bittermandelolja som finns på butikernas bakhyllor. Bara nån droppe räcker eftersom den har väldigt koncentrerad smak.

Jag använde kardemumma och vanilj som smaksättning. De är favoritkryddor i en god dessert här hos mig. Kanske för att jag inte äter bullar längre.

Gallina-kaka från Gallina Ovum

Gallina-kaka från Gallina Ovum som dessert

Den smaksättning använde jag också i en annan typ av ägg-ostkaka som jag och äggfarmarna Gallina Ovum i Jämtland tagit fram.

Vi hade provbakning och fotografering förra veckan, bilder togs till receptet som ska finnas med i en broschyr som ska ligga i äggkartongerna.

Där kommer också att finnas information och bilder av de olika lantraser som äggen kommer från.

Gallina-kakan som den nu heter kommer också att serveras och säljas på mässor och marknader. Receptet och lite mer om vårt samarbete hittar du Här.

Receptet passar roligt nog lika bra att äta som en förrätt som en dessert, upptäckte vi på provsmakningsdagen.

Här nedan serverad med rom, hackad rödlök och en fetaost-crème.

Den smakade himmelskt, en helt ny rätt skapad av Anki Svensson, en av medlemmarna i Gallina Ovum.

Gallina-kaka som förrätt

Gallina-kaka som förrätt

Nu närmast kan du få möjlighet att smaka på äggkakan på Fjäderfä-dagen. Det är en informationsdag för höns- och äggintresserade på Torsta i Ås den 29 november.

Anmälan för att delta på föreläsningarna den dagen skickas till: info(@)gallinaovum.se

I år finns också både fina ägg från olika lantraser och Gallina-kakan att köpa på Jamtli Julmarknad den 5-7 december.

Här kan du läsa ett av mina inlägg från julmarknaden för några år sen.

Det är en väldigt fin, gammaldags marknad med mängder av gott mathantverk, hemslöjd och andra traditionella marknadsfynd.

Ostkaka med keso  2-4 port

2 ägg

1 dl keso

½ dl grädde

½ dl mandelmjöl

Havssalt

Äkta vaniljpulver

Nymald kardemumma

2 droppar bittermandelolja

Rör samman ägg, keso, mandelmjöl och grädde. Blanda i kryddorna. Smaka av och häll upp i en liten, smord ugnsform.

Grädda i 40 minuter i 175°. Servera ljummen tillsammans med bär eller sylt och lättvispad grädde.

Ostkakan räcker till 3-4 personer som dessert eller till 1-2 som frukost eller middag.

Koka sylt på 2 dl frysta jordgubbar och 1 tsk pressad citron. Söta om du vill med lite björksocker eller honung.

Använder du ingen sötning så frys det som blir över.


Mandelostkaka och samarbete med Gallina Ovum

Mandelostkaka med hjortron och grädde

Samarbete med lokala äggfarmare

Mitt arbete för att främja den Jämtländska matkulturen tog igår ytterligare ett steg.

Hade då ett mycket trevligt möte på Campus med fem av medlemmarna i Gallina Ovum och Anki Fälth från Greenovate som hjälper dem att ta fram nya affärsidéer.

Gallina Ovum är en sammanslutning av lokala äggfarmare som strävar efter att erbjuda sina kunder ägg av högsta kvalitet, från frigående hönor som fått leva ett naturligt liv.

Det känns väldigt roligt för mig att ha fått förfrågan om ett samarbete till här på hemmaplan.

Jag och mamma har köpt de godaste ägg vi smakat av en i gruppen, Sota Ägg och Höns, ända sen förra sommaren.

Ägg från Gallina Ovum

Mamma äter ca 3 ägg om dagen, bästa tänkbara mat för en dam på 85 som kämpat med många krämpor de senaste åren.

Hon säger själv att hon skulle inte varit så frisk som hon blivit idag om hon inte ätit så många ägg.

Hoppas att många fler nu kommer att få upp ögonen för lokala ägg, det är mycket näring för en billig penning.

Det vore roligt om det går lika bra för Gallina Ovum som det gjort för Huså Bröd. De har ökat sin omsättning med 30% senaste året, mycket tack vare vårt samarbete kring LCHF-kexen.

I onsdagens ÖstersundsPosten stod att läsa om det lilla bageriet på Åreskutan som lyckats skapa arbete åt många i ett nästan väglöst land.

Vissa lastbilschaufförer har vägrat att åka till Huså på grund av den dåliga vägen.

Nu kommer äntligen vägen att rustas upp, det är bra det när efterfrågan på frökexen ökat så stort runtom i landet.

Här följer ett av de receptförslag jag hade med till mötet med Gallina Ovum idag, en riktigt läcker ostkaka à la LCHF.

Mandelostkaka med hjortron och grädde 10-12 bitar

3 ägg

1 dl riven ost

1 dl keso

1 dl flagad mandel

50 g smör

2 msk pofiber

1-2 krm nymald kardemumma

1 msk honung eller annan sötning

Rosta den flagade mandel några minuter i en torr stekpanna. Vänd runt den under tiden och akta så det inte bränns.

Rör ner smör och honung mot slutet. Låt smöret smälta. Svalna av en stund.

Rör samman ägg, keso och riven ost. Blanda ner pofiber i smeten tillsammans med smöret. Rör ner mandeln. Krydda med kardemumma.

Häll över i en smord form och grädda i nedre delen av ugnen på 175° i 40 minuter.

Låt svalna och servera med hjortron eller andra bär och vispad grädde. Eller ät kakan som den är till en kopp kaffe eller te.

Äggostkaka