När jag var liten på 60-talet var fromage en vanlig dessert på helgerna, mamma gjorde den ofta på bär vi plockat i skogarna runt vårt hem i nordvästra Dalarna.
Dagens recept är gjort på mammas vis med grädde, tål du inte det så kan du istället använda kokosgrädde.
Hon använde alltid citron som smakförstärkare av bär, både till sylt, saft och efterrätter, de får en väldigt god och syrlig smak.
Prova gärna fromage som tårtfyllning, det använde jag många gånger när jag jobbade på restaurang, det ger en hög och fin tårta.
I det här inlägget hittar du min glutenfria sockerkaka, den är bakad med björksocker för att passa alla som vill hålla nere kolhydraterna.
Bärfromage 6-8port
4 dl frysta skogshallon, blåbär, hjortron eller färska jordgubbar
4 dl grädde
4 ägg
ev 1-2 msk valfri sötning
4 gelatinblad
2 tsk pressad citron
Mixa bären lätt med stavmixer eller mosa dem med en gaffel.
Om du vill kan du passera hallonen genom nätsil för att få bort kärnorna.
Ta en slickepott och pressa igenom fruktköttet, det är enklast.
Använder du frysta hallon från affären så koka upp dem först, de kan innehålla bakterier.
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i tio minuter. Dela gulor och vitor i två bunkar.
Blanda gulorna med vald sötning och vispa tjockt med elvisp, ca fem minuter tar det att bli riktigt bra.
Diska visparna ordentligt, innan du vispar vitorna riktigt hårt.
Vispa grädden i en tredje bunke.
Krama ur och smält gelatinet tillsammans med citronsaften, blanda det smälta gelatinet med bärpurén.
Rör ner lite av den vispade grädden i äggulesmeten och rör så i purén.
Blanda ner resten av grädden och vänd till sist försiktigt ner äggvitorna.
Häll upp i glas och kyl eller ställ in bunken i kylen om du ska använda den till tårtfyllning.
På måndag firas Valentindagen, eller som de flesta kallar den, Alla Hjärtans Dag.
En dag som förtjänar att uppmärksammas lite extra i år, nu när vi äntligen slipper de restriktioner som gjort att vi känt oss begränsade i umgänge med nära och kära.
Hoppas nu att allt återgår lite mer till det normala efter de senaste två årens besvärliga tider.
Ta hand om dig därute och var lite extra vänlig, både mot dig själv och andra, det behövs.
Vill du ta del av dagliga mattips från mitt stora bloggarkiv och kokböcker så följ mig gärna här på Facebook eller här på Instagram.
Vaniljpannacotta 4-6 port
2 dl grädde/kokosgrädde
1 blad gelatin
½ vaniljstång eller ½ krm vaniljpulver
ev 1-2 tsk valfri sötning
Hallonsås
2 dl hallon
1 tsk pressad citron
ev 1 tsk valfri sötning
Koka upp hallonen med citronsaft och ev lite sötning. Mixa och passera genom nätsil och kyl ner.
Såsen har ganska kort hållbarhet men fungerar fint att frysa in till nästa gång det vankas dessert.
Blötlägg gelatinet i kallt vatten, minst fem minuter.
Koka upp grädden med vaniljstången som delats på längden.
Ta från spisen och rör ner det nu mjuka bladet. Fiska upp vaniljstången och skrapa ur fröna med en kniv, rör ner i grädden.
Har du inte vaniljstång så rör ner vaniljpulver och den sötning du föredrar.
Häll upp i portionsformar och kyl några timmar.
Doppa formen i varmt vatten, ta ur pannacottan med hjälp av en smal kniv och lägg upp på en spegel av hallonsås.
Rör ut lite rysk yoghurt eller crème fraiche med grädde.
Lägg några droppar på rad och dra med en tandpetare så blir det hjärtan, garnera med några fina hallon.
Har du inte portionsformar så häll pannacottasmeten i vackra, små glas eller koppar.
Så var det då äntligen ett nytt år igen, ett helt nyskrivet kapitel i livet som vi kan fylla med de bästa av handlingar.
För mig och Lennart kommer även 2022 att handla om att så långt det är möjligt se till att vi håller oss så friska vi kan.
Lennart blir 79 och jag 61 i år, så det kommer förstås att bli en utmaning, men vi gör så gott vi kan.
Jag och Lennart i Alanya på Luciadagen 2021
Det är nu snart 13 år sen jag gick över till att äta mat med färre kolhydrater och helt utan gluten, på den vägen kommer även årets resa att fortsätta.
En berättelse som jag vet berört många, den handlar om hur jag tagit mig tillbaka till ett friskare liv såväl fysiskt som mentalt, med hjälp av bra mat och träning.
Du hittar boken i länken ovan på Adlibris, den finns även att beställa hem i den vanliga bokhandeln och på biblioteken.
Den blev glädjande nog utsedd till Sveriges bästa hälsokokbok på Gourmand Awards i Paris i november.
Pizzamuffins ca 6 st
1 dl mandlar
1 medelstor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 tsk torkad oregano eller 1 msk färsk
2 ägg
2 dl crème fraiche eller kokosgrädde
1 dl sockerfri chilisås
½–1 tsk chiliflingor
½–1 tsk salt
2 dl mandelmjöl
2 tsk psylliumhusk
2 dl riven, vällagrad ost
1 stor tomat
18 svarta oliver
Sätt ugnen på 200˚. Hacka mandlarna grovt. Skiva lök och vitlök och bryn dem lätt i olivoljan, rör ner oreganon och låt svalna.
Vispa samman ägg, crème fraiche och chilisås. Vänd ner den brynta löken, chiliflingor och salt, börja med den mindre mängden och smaka dig fram när smeten är klar.
Blanda mandelmjöl och hackade mandlar med psylliumhusk, vänd ner det i smeten tillsammans med den rivna osten, smaka av om du vill ha mer kryddning.
Halvera tomaten och skär den i tunna skivor. Smörj en muffinsform med lite olivolja och klä väggarna med tomatskivor. Rör om i smeten och fyll formarna till 2/3, garnera med oliver som du trycker ner lite lätt.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills äggstanningen blivit fast. Låt muffinsen svalna i formen, skär med en smal kniv längs kanten innan du försiktigt lyfter ur dem.
Tips:
Pizzamuffins är väldigt goda att äta kalla och passar därför fint att ta med på en utflykt eller resa.
Här kan du variera fyllningen med just det du tycker smakar bäst på en pizza.
Istället för mandelmjöl så kan du använda till exempel mjöl gjort på pumpa- eller solrosfrön och grovhackade frön så det blir lite tuggmotstånd.
Osten kan bytas ut mot riven fetaost och/eller gräddost, för en mejerifri variant kan du riva tofu istället.
Hela satsen kan gräddas i en pajform, öka då gräddningstiden till ca 30 minuter.
Mitt val av champagne att skåla in det nya året med ser du också på bilden, Beaumont de Crayères, det är både det bästa och mest prisvärda bubblet tycker jag.
Till varmrätt bjuder jag på en krämig fisksoppa med saffran, jag hade öring i min men det går bra med till exempel sjötunga eller någon annan fisk också.
Vill du hellre laga en hel fiskbit med liknande tema, så kommer ett recept på sesampanerad torskrygg med saffransstuvad fänkål efter soppan.
Därefter följer ett vegetariskt alternativ som är riktigt smakrikt, mandelpanerade auberginebiffar med ädelost.
Vill du hellre servera kött till middagen så kanske mina fläskfilémedaljonger med ädelostsås kan passa bra.
Bilden tog jag en tidig sommarmorgon vid Isbladskärret på Djurgården, en av mina favoritplatser i Stockholm.
I bakboken har jag valt torkad och färsk frukt och rotfrukter som sötning istället för socker, det ger en väldigt mild och god sötma till godis och bakverk.
Jag har använt hampafrön till de här tryfflarna, de har ett högt proteininnehåll och både god smak och konsistens, du hittar dem i hälsokostbutiker.
Du kan byta ut dem mot samma mängd kokosflingor om du har det hemma.
Vill du hellre göra konfekt utan frukt så kommer ett recept på ischoklad med kardemumma längre ner i inlägget.
Fikontryfflar med apelsin ca 15 st
1 ekologisk apelsin, rivet skal och saft
6 torkade fikon
50 g rumstempererat smör eller kokosolja
2 dl skalade hampafrön
Att rulla i:
½ dl skalade hampafrön
Tvätta apelsinen och torka den väl. Riv skalet fint och pressa ur saften. Skär fikonen i bitar och mixa dem med smör och apelsinsaft.
Rör ner hampafrön och apelsinskal, blanda om väl. Ställ in bunken i kylen i en timme. Fukta händerna i kallt vatten och forma smeten till små bollar.
Rulla dem i en liten skål med hampafrön, tryck till lätt så det fastnar runtom. Lägg på ett fat och ställ in i kylen att stelna. Förvara tryfflarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.
Tips:
Du kan variera smaksättningen genom att använda andra torkade frukter och tillsätta mixade pumpafrön, krossade valnötter eller sesamfrön istället för hampafrön.
Tryfflarna blir också goda att rulla i kanel, kakao eller bärpulver.
Ischoklad med kardemumma
100 g mörk choklad 70-90%
50 g kokosolja
1-2 tsk mald eller stött kardemumma
1 krm vaniljpulver
Lite smulat flingsalt
Smält chokladen i vattenbad och rör ner kokosoljan.
Blanda ner kardemumma och vanilj, smaksätt med lite salt, det lyfter fram chokladsmaken.
Häll chokladsmeten i ett litermått och fyll upp i knäckformar, låt stelna i kylen.
Klicka på bilden nedan så kommer du till ett inlägg med hallontryfflar, ischoklad smaksatt med julkryddor och med mandel och torkade bär.
Idag är det min 60-årsdag, tänk vad tiden går fort när man har roligt.
Bloggen startade jag redan 2009, det har blivit en hel del matskrivande både härinne och i mina 7 kokböcker under de senaste 12 åren.
Skrivandet har bidragit till mycket roligt som har hänt under de här åren, jag har fått träffa väldigt många mat- och hälsointresserade på boksigneringar och resor både härhemma och utomlands.
Idag firar jag min födelsedag i lugn och ro tillsammans med Lennart på okänd ort, härinne bjuder jag dagen till ära på två av mina favorittårtor.
Min mamma var väldigt duktig på att baka, både kaffebröd och matbröd, så jag lärde mig mycket om goda smakkombinationer redan när jag var liten.
Min kärlek till naturen grundlades också väldigt tidigt, jag var ofta med mina föräldrar ute i skogen i närheten av vårt hus i norra Dalarnas fjälltrakter.
I det första receptet har jag gjort om mammas sockerkaka till en glutenfri variant, men smaken är nästan den samma som jag minns.
Sötning väljer du själv vilken sort som passar, jag har använt både björksocker och honung till den här tårtbottnen med bra resultat, det blir en smakrik tårta som inte känns så söt.
För dig som vill läsa om hela min hälsoresa under de senaste 20 åren och samtidigt ta del av en stor mängd av mina favoritrecept, så hittar du den både som vanlig bok och E-bok här i ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.
Glutenfri sockerkaka till gräddtårta
6 ägg
6 dl mandelmjöl
100 g smör
1 dl grädde
1 dl björksocker, honung eller valfri sötning
4 msk psylliumhusk
1½ msk bakpulver
½ tsk vaniljpulver
2 krm salt
Smält smöret i en kastrull, smörj en avlång eller rund bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat.
Blanda ner grädden i det smälta smöret, rör samman mandelmjöl med psylliumhusk, bakpulver och vanilj.
Vispa äggen och vald sötning kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt, det gör att du får en hög och fin botten.
Rör försiktigt ner den avsvalnade smörblandningen omväxlande med mjölblandningen.
Grädda på 175° i ca 40 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen.
Ta ut formen och låt kakan vila en halvtimme, innan den stjälps upp på ett galler.
Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.
Låt kakan kallna, ställ i kyl en timme innan den delas så håller den ihop bättre.
Jag brukar fylla mina tårtor med bär av olika slag och mousse,pannacotta eller fromage, det gör dem väldigt saftiga och goda.
Vispa grädde och bred över tårtan, spritsa ett fint mönster eller strö över riven choklad och garnera med färska bär och citronmeliss.
Du kan också dela kakan i mindre bitar när den är fylld, garnera och servera som bakelser.
Blötlägg cashewnötterna till bärmoussen i en bunke med kallt vatten över natten.
Skölj och låt dem rinna av väl. Skär dadlarna i mindre bitar och mixa slätt tillsammans med crème fraiche och bär. Blanda ner citronsaften och vänd ner smeten i cashewröran.
Ställ in moussen i kylen medan du gör chokladbottnen. Mixa pumpafröna tillsammans med chokladpulvret och salt till grovt mjöl, börja med den mindre mängden salt.
Tvätta apelsinen, torka den väl. Riv skalet fint och pressa ur saften. Skär dadlarna i mindre bitar och mixa ner i frömjölet med apelsinskal, saft och smält smör tills allt blandats väl.
Smaka av att blandningen fått lagom sälta, det är särskilt viktigt om du använder kokosolja istället för smör.
Täck botten av en springform på ca 15 cm i diameter med smörpapper eller plastfilm, fäst under kanten. Tryck ut chokladsmeten jämnt fördelat i formen.
Häll bärmoussen över och släta till med slickepotten.Ställ i kyl att stelna i minst 5 timmar.
Doppa hastigt ner formen i varmt vatten, så går det lättare att lossa den från kanten.
Du kan även ställa tårtan i frysen några timmar eller förbereda några dagar innan den ska ätas.
Ta då fram den en stund att tina innan den garneras med frukt och bär och skärs i bitar.
Variera moussen med bär efter säsong, till exempel hallon, smultron, jordgubbar, hjortron, blåbär, björnbär, aronia eller lingon.
Använder du frysta, importerade hallon från butiken så måste de kokas upp och kallna innan de används i moussen.
Tål du inte cashewnötter så kan du istället använda pumpafrön som du mixar fint eller köper som färdigt mjöl.
Dadlarna kan bytas ut mot torkade aprikoser, blötlägg dem då tillsammans med cashewnötterna.
Här nedanför ser du en bild från fotograferingen av Gröna, sköna tillbehör och en på mig från unga år, trivs lika bra i skogen nu som då.
Börja med hallonmoussen, lägg cashewnötter och aprikoser i en bunke med vatten och låt stå över natten.
Skölj och låt dem rinna av väl medan du tvättar apelsinen, torka och riv skalet fint.
Mixa nötter och aprikoser slätt med kokosolja och citronsaft i en matberedare, häll upp i en bunke.
Mosa hallonen lätt med en gaffel och vänd ner i smeten, blanda om väl.
Använder du importerade bär måste du först koka upp dem i en minut och låta svalna.
Diska ur och torka matberedarskålen, mixa solroskärnor till grovt mjöl tillsammans med kakao och flingsalt.
Skär dadlarna i mindre bitar och blanda ner dem, apelsinsaft/skal och kokosolja, mixa ihop till en smet.
Täck botten på en mindre springform, 15 cm i diameter, med smörpapper, en plastpåse eller plastfilm innan du klämmer fast kanten.
Tryck ut chokladsmeten i formen till en jämn tårtbotten.
Häll över hallonmoussen och bred ut den jämnt med hjälp av en slickepott.
Ställ i kylen att stelna i minst 5 timmar, garnera med hallon och citronmeliss.
Tårtan kan också förberedas och frysas in, ta då ut den och tina i kyl några timmar innan serveringen.
Jag skapade det här receptet till min medverkan i Nyhetsmorgon på TV 4 förra sommaren, när jag bjöd på smårätter från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.
Här hittar du de övriga recepten på Köket.se, alla passar fint till att fira in våren nu i Valborgshelgen.
Vill du laga fler av mina recept så hittar du hundratals i kokböckerna i länkarna här nedanför.
Jag blir riktigt glad om du stöttar mitt skrivande genom att köpa en eller fler av böckerna, till dig själv eller som present