Fromage – dessert från förr

Gammaldags efterrätt

När jag var liten på 60-talet var fromage en vanlig dessert på helgerna, mamma gjorde den ofta på bär vi plockat i skogarna runt vårt hem i nordvästra Dalarna.

Dagens recept är gjort på mammas vis med grädde, tål du inte det så kan du istället använda kokosgrädde.

Hon använde alltid citron som smakförstärkare av bär, både till sylt, saft och efterrätter, de får en väldigt god och syrlig smak.

Prova gärna fromage som tårtfyllning, det använde jag många gånger när jag jobbade på restaurang, det ger en hög och fin tårta.

I det här inlägget hittar du min glutenfria sockerkaka, den är bakad med björksocker för att passa alla som vill hålla nere kolhydraterna.

Bärfromage 6-8port

4 dl frysta skogshallon, blåbär, hjortron eller färska jordgubbar

4 dl grädde

4 ägg

ev 1-2 msk valfri sötning

4 gelatinblad

2 tsk pressad citron

Mixa bären lätt med stavmixer eller mosa dem med en gaffel.

Om du vill kan du passera hallonen genom nätsil för att få bort kärnorna.

Ta en slickepott och pressa igenom fruktköttet, det är enklast.

Använder du frysta hallon från affären så koka upp dem först, de kan innehålla bakterier.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i tio minuter. Dela gulor och vitor i två bunkar.

Blanda gulorna med vald sötning och vispa tjockt med elvisp, ca fem minuter tar det att bli riktigt bra.

Diska visparna ordentligt, innan du vispar vitorna riktigt hårt.

Vispa grädden i en tredje bunke.

Krama ur och smält gelatinet tillsammans med citronsaften, blanda det smälta gelatinet med bärpurén.

Rör ner lite av den vispade grädden i äggulesmeten och rör så i purén.

Blanda ner resten av grädden och vänd till sist försiktigt ner äggvitorna.

Häll upp i glas och kyl eller ställ in bunken i kylen om du ska använda den till tårtfyllning.

Vill du ha fler tips på goda bakverk utan gluten och socker, så hittar du det i min sjunde kokbok Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Vaniljpannacotta med hallonsås för att fira Alla Hjärtans Dag

Alla Hjärtans dessert

På måndag firas Valentindagen, eller som de flesta kallar den, Alla Hjärtans Dag.

En dag som förtjänar att uppmärksammas lite extra i år, nu när vi äntligen slipper de restriktioner som gjort att vi känt oss begränsade i umgänge med nära och kära.

Hoppas nu att allt återgår lite mer till det normala efter de senaste två årens besvärliga tider.

Ta hand om dig därute och var lite extra vänlig, både mot dig själv och andra, det behövs.

Vill du ta del av dagliga mattips från mitt stora bloggarkiv och kokböcker så följ mig gärna här på Facebook eller här på Instagram.

Vaniljpannacotta 4-6 port

2 dl grädde/kokosgrädde

1 blad gelatin

½ vaniljstång eller ½ krm vaniljpulver

ev 1-2 tsk valfri sötning

Hallonsås

2 dl hallon

1 tsk pressad citron

ev 1 tsk valfri sötning

Koka upp hallonen med citronsaft och ev lite sötning. Mixa och passera genom nätsil och kyl ner.

Såsen har ganska kort hållbarhet men fungerar fint att frysa in till nästa gång det vankas dessert.

Blötlägg gelatinet i kallt vatten, minst fem minuter.

Koka upp grädden med vaniljstången som delats på längden.

Ta från spisen och rör ner det nu mjuka bladet. Fiska upp vaniljstången och skrapa ur fröna med en kniv, rör ner i grädden.

Har du inte vaniljstång så rör ner vaniljpulver och den sötning du föredrar.

Häll upp i portionsformar och kyl några timmar.

Doppa formen i varmt vatten, ta ur pannacottan med hjälp av en smal kniv och lägg upp på en spegel av hallonsås.

Rör ut lite rysk yoghurt eller crème fraiche med grädde.

Lägg några droppar på rad och dra med en tandpetare så blir det hjärtan, garnera med några fina hallon.

Har du inte portionsformar så häll pannacottasmeten i vackra, små glas eller koppar.

Fler njutbara desserter hittar du i mina senaste kokböcker ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt” och i ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Getmesemousse från Gröna, sköna tillbehör
Nyårsdagens bästa tips på smoothies och pizza

Gott Nytt År

Så var det då äntligen ett nytt år igen, ett helt nyskrivet kapitel i livet som vi kan fylla med de bästa av handlingar.

För mig och Lennart kommer även 2022 att handla om att så långt det är möjligt se till att vi håller oss så friska vi kan.

Lennart blir 79 och jag 61 i år, så det kommer förstås att bli en utmaning, men vi gör så gott vi kan.

Jag och Lennart i Alanya på Luciadagen 2021

Det är nu snart 13 år sen jag gick över till att äta mat med färre kolhydrater och helt utan gluten, på den vägen kommer även årets resa att fortsätta.

Du hittar berättelsen om min hälsoresa och de bästa tips på mat som jag använt mig av för att bli friskare i kokboken ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”

En berättelse som jag vet berört många, den handlar om hur jag tagit mig tillbaka till ett friskare liv såväl fysiskt som mentalt, med hjälp av bra mat och träning.

Du hittar boken i länken ovan på Adlibris, den finns även att beställa hem i den vanliga bokhandeln och på biblioteken.

Första receptet på pizzamuffins kommer från min senaste bok ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.

Den blev glädjande nog utsedd till Sveriges bästa hälsokokbok på Gourmand Awards i Paris i november.

Pizzamuffins ca 6 st

1 dl mandlar

1 medelstor gul lök

2 vitlöksklyftor

1 msk olivolja

1 tsk torkad oregano eller 1 msk färsk

2 ägg

2 dl crème fraiche eller kokosgrädde

1 dl sockerfri chilisås

½–1 tsk chiliflingor

½–1 tsk salt

2 dl mandelmjöl

2 tsk psylliumhusk

2 dl riven, vällagrad ost

1 stor tomat

18 svarta oliver

Sätt ugnen på 200˚. Hacka mandlarna grovt. Skiva lök och vitlök och bryn dem lätt i olivoljan, rör ner oreganon och låt svalna.

Vispa samman ägg, crème fraiche och chilisås. Vänd ner den brynta löken, chiliflingor och salt, börja med den mindre mängden och smaka dig fram när smeten är klar.

Blanda mandelmjöl och hackade mandlar med psylliumhusk, vänd ner det i smeten tillsammans med den rivna osten, smaka av om du vill ha mer kryddning.

Halvera tomaten och skär den i tunna skivor. Smörj en muffinsform med lite olivolja och klä väggarna med tomatskivor. Rör om i smeten och fyll formarna till 2/3, garnera med oliver som du trycker ner lite lätt.

Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills äggstanningen blivit fast. Låt muffinsen svalna i formen, skär med en smal kniv längs kanten innan du försiktigt lyfter ur dem.

Tips:

Pizzamuffins är väldigt goda att äta kalla och passar därför fint att ta med på en utflykt eller resa.

Här kan du variera fyllningen med just det du tycker smakar bäst på en pizza.

Istället för mandelmjöl så kan du använda till exempel mjöl gjort på pumpa- eller solrosfrön och grovhackade frön så det blir lite tuggmotstånd.

Osten kan bytas ut mot riven fetaost och/eller gräddost, för en mejerifri variant kan du riva tofu istället.

Hela satsen kan gräddas i en pajform, öka då gräddningstiden till ca 30 minuter.

Smoothie

Näringsrik smoothie 1 stort glas

50 g gröna blad, jag hade spenat och persilja

1 avokado

2 msk macadamiaolja (kokosolja går också fint)

1 msk riven ingefära

1 msk äppelcidervinäger

1 msk ekologisk gurkmeja

1 tsk örtsalt

1 dl vatten + 1 dl kycklingbuljong

eller

2 dl vatten +

1 tsk vegetabiliskt buljongpulver och 2 blad gelatin

Mixa de gröna bladen med avokado, olja och kryddor.

Har du inte buljong så blötlägg gelatinbladet i kallt vatten 5 minuter och smält sen i lite av vattnet med buljongpulvret.

Mixa ner vatten och gelatin i smoothien. Häll upp i glas.

Smoothie

Röd smoothie 4 port

2 dl vatten, kokosvatten, nyponte eller kombucha

2 dl bladpersilja, rucola eller bladspenat

1 stor, kokt rödbeta

6 jordgubbar eller 15 hallon

1 pressad citron eller lime

1 kiwi

2 msk färsk ingefära i bitar

1 msk macadamiaolja, avokadoolja eller kokosolja

Lägg ner alla ingredienser i en mixerbunke, mixa slätt och häll upp i glas.

Jag äter min smoothie med en sked, så tar den lite längre att få i sig och mättar bättre.

Halloumipizza 2 port

2 dl riven halloumi

1 ägg

½ dl grädde

2 msk pofiber

Rör samman alla ingredienser till pizzadegen. Låt svälla i 10 minuter.

Bred ut till två runda bottnar, ca 1 cm tjocka, på bakplåtspapper. Förgrädda på 250º i 10 minuter.

Bred på ett lager tomatsås, pizzafyllning efter smak och riven gräddost.

De här bottnarna går bra att lösfrysa och ta fram eftersom.

Vill du göra en större sats så går receptet fint att dubbla flera gånger.

Pizzasallad 2 port

3 dl strimlad, färsk vitkål

½ strimlad spetspaprika

3 msk olivolja

2 msk pumpakärnor

1 msk äppelcidervinäger

Flingsalt och peppar

Häll den strimlade kålen i en bunke, knåda den en stund med händerna så blir salladen saftigare.

Blanda ner de övriga ingredienserna, smaka av så du får en angenäm syra och sälta.

Ställ kallt en stund innan servering så blir den ännu godare.

Hoppas du får en riktigt fin start på det nya året med hjälp av mina tips.

Bilden nedan tog jag en härlig sommarmorgon vid Kallsjön häromåret, hoppas även kommande sommar blir lika vacker.

Kombucha med havtorn från Gröna, sköna tillbehör
Mina bästa tips till Nyårssupén

Gott Slut

Så var då 2021 på väg mot sitt slut, måtte 2022 ha mycket mer friskhet, positivitet, glädje och värme med sig i startgroparna.

Något som vi alla kan behöva en stor dos av nu efter snart två år med pandemi som sätter ner krafterna.

Jag försöker sprida lite värme, hälsotankar och matglädje på mitt sätt genom recept och bilder, både här på bloggen och i mina kokböcker.

Idag bjuder jag på några av mina favoriter som kanske kan förgylla även din Nyårsafton, vare sig du äter ensam eller med goda vänner.

Till förrätt rekommenderar jag det enklaste och också bland det godaste, löjrom med crème fraiche, hackad rödlök och citron.

På bilden här ovan är det serverat på Spröda frökex, som Huså Bröd bakar efter mitt recept.

Vill du baka det själv så hittar du mitt originalrecept här.

Mitt val av champagne att skåla in det nya året med ser du också på bilden, Beaumont de Crayères, det är både det bästa och mest prisvärda bubblet tycker jag.

Till varmrätt bjuder jag på en krämig fisksoppa med saffran, jag hade öring i min men det går bra med till exempel sjötunga eller någon annan fisk också.

Vill du hellre laga en hel fiskbit med liknande tema, så kommer ett recept på sesampanerad torskrygg med saffransstuvad fänkål efter soppan.

Därefter följer ett vegetariskt alternativ som är riktigt smakrikt, mandelpanerade auberginebiffar med ädelost.

Vill du hellre servera kött till middagen så kanske mina fläskfilémedaljonger med ädelostsås kan passa bra.

Fisksoppa

Saffransdoftande fisksoppa för 4

ca 400 g skinn och benfri fiskfilé

2 tsk citronsaft

4 dl grädde/kokosgrädde

4 dl fiskfond

4 stora champinjoner i tunna skivor

10 cm skivad purjolök

2 små morötter i stavar

1 röd spetspaprika i strimlor

25 g smör

1 g saffran

1 tsk ekologiskt buljongpulver

Salt och peppar

Dela fiskfiléerna i mindre bitar, pressa citron över och salta lätt. Låt stå en stund så smakerna går in.

Bryn smöret lätt och fräs svampen några minuter.

Rör ner morotsstrimlor och paprika och stek en liten stund till.

Tillsätt purjo och saffran och blanda om ordentligt.

Häll på fonden och grädden och smaksätt med kryddor och buljongpulver.

Koka upp och låt småputtra i 30 minuter.

Blanda ner fisken försiktigt strax innan serveringen och låt sjuda ett par minuter.

Sesampanerad torskrygg 4 port

4 bitar torskrygg à ca 150 g

2 ägg

1 dl sesamfrön

2 msk svartkummin

1 msk psylliumhusk

50 g smör

Saffransstuvad fänkål

2 stånd fänkål

25 g smör

1-2 kuvert saffran

½ dl vitt vin eller citronsaft

4 dl grädde/kokosgrädde

2 tsk veg buljongpulver

Salt och peppar

Strimla fänkålen riktigt fint och fräs lätt i smör, salta och peppra lätt.

Strö över buljong och saffranstrådar. Häll över vinet, som får koka in.

Tillsätt grädden, koka upp och låt puttra en stund tills det blivit en krämig stuvning.

Krydda torsken med salt, peppar och strö psylliumhusk runt om, enklast går det om du har den i ett saltkar.

Doppa sen i uppvispat ägg och sist i en skål med sesamfrön/svartkummin.

Se till så att fröna fastnar runt om, skaka av det överflödiga.

Låt ligga och torka lite innan stekningen, så blir stekytan finare.

Bryn smöret till fisken lätt, stek den ett par minuter på var sida.

Var försiktigt så det inte bränns. Dra från värmen och låt eftersteka en liten stund till.

Servera fisken med smörstekta morötter, kokt broccoli eller brysselkål.

Mandelpanerad aubergine 2 port

8 skivor aubergine

4 skivor ädelost

1 ägg

1 dl flagad mandel

8 champinjoner

8 cocktailtomater

2 tsk vitvinsvinäger

50 g smör

2 msk hackad bladpersilja och basilika

Salt och peppar

Skär auberginen i centimetertjocka skivor. Salta på båda sidor och låt stå en stund. Det här gör att auberginen blir mörare vid stekningen.

Skär champinjoner och tomater i fyra delar.

Vispa upp ägget i en skål, strö ut ett lager mandel på ett fat.

Skölj av saltet från auberginen och krama ur vätskan. Lägg en skiva ädelost på hälften av skivorna, lägg de andra över och tryck till ordentligt.

Doppa skivorna först i det uppvispade ägget. Håll upp och låt rinna av, doppa sen i mandelflagorna.

Tryck  skivorna ner i mandeln, så det fastnar riktigt mycket.

Bryn hälften av smöret lätt i en stekpanna. Stek biffarna några minuter på svag värme, försiktigt för mandeln bränns lätt.

Stek under tiden champinjonerna gyllenbruna i resten av smöret i en annan panna.

Tillsätt tomaterna, låt fräsa med en minut. Salta, peppra och häll över vinägern. Låt puttra en liten stund.

Servera auberginebiffarna på en bädd av champinjoner, strö över de hackade örterna.

Ädelostsås med purjolök 3-4 port

2 dl riven gräddädelost

1 dl finhackad purjolök

2 msk smör

3 dl grädde

1 dl vitt vin eller kycklingbuljong

1 tsk veg buljongpulver

1 tsk äppelcidervinäger

1 tsk torkad dragon

1 msk hackad persilja

Salt och peppar

Fräs den hackade purjon i smöret utan att få färg.

Häll på vin, vinäger, kryddor och dragon, låt koka in tills hälften återstår.

Strö över buljongen och häll på grädden. Koka upp och låt puttra i en halvtimme.

Rör ner den rivna osten och persiljan mot slutet och smaka av såsen.

Servera till stekta fläskfilémedaljonger, ugnsrostad blomkål eller rotfrukter smakar gott till.

Till dessert bjuder jag på en liten blåbärstryffel från min bakbok ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.

Vill du stötta mitt skrivande så blir jag väldigt glad om du köper den eller någon annan av mina kokböcker.

Blåbärstryfflar med havtorn ca 20 st

8 torkade aprikoser

2 dl blåbär

1½ dl mandelmjöl

100 g smält smör eller kokosolja

Att rulla i:

½ dl havtornspulver eller annat bärpulver

Blötlägg aprikoserna en halvtimme i kokande vatten.

Skär dem i mindre bitar och mixa tillsammans med övriga ingredienser.

Ställ i kylen en halvtimme och rulla sen små bollar av smeten.

Häll havtornspulver i en liten skål och rulla runt bollarna, tryck till lite lätt så pulvret fastnar.

Lägg på ett fat och ställ i kylen att stelna. Förvara i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.

Tips:

Du kan variera smaksättningen med till exempel dadlar och hallon eller fikon och svarta vinbär.

Tål du inte mandelmjöl så kan du mixa pumpa/solrosfrön istället. Använder du kokosolja så sätt till lite salt för att förhöja smakerna.

Ta fram tryfflarna en liten stund innan serveringen, då kommer smakerna fram mer.

Här hittar du länkar till några andra lättlagade desserttips, hallonfromage, chokladmousse och blåbärspannacotta.

Blåbärspannacotta från Det sötaste vi har

GOTT NYTT ÅR

Kvällshimmel i Nyårstid
Chiapudding med saffran och kanel + 2 andra julfrukosttips

Juliga frukosttips

Idag får du några recept att njuta av under julhelgens många, långa sovmorgnar.

De går alla fint att förbereda dagen innan så är det bara att ställa fram på en brunchbuffé tillsammans med julens alla goda rester.

Vill du ha en god macka till, så hittar du här mitt vörtkryddade valnötsbröd.

Med det här inlägget önskar jag all mina läsare en riktigt God Jul!

Julens chiapudding ca 2-8 port

4 dl kokosgrädde eller vanlig grädde

½ dl chiafrön

1 tsk kanel

1 tsk gurkmejamix

½ pkt saffran

Lite smulat flingsalt

Blanda alla ingredienser i en matberedare eller mixa med stavmixer.

Fördela smeten i flera mindre glas, i två om du äter den som ensamrätt på frukosten.

Kyl över natten och servera med lingon eller andra bär.

Tomten och hans vänner börjar känna av julstämningen. Här njuter de av en skål Paleogröt med nötter, kokosolja, kanel och björnbär.

Julens nyttigaste bärgröt 2-4 port

1  dl blandade bär, t ex blåbär, hallon, björnbär, havtorn, körsbär, hjortron

½ liten banan

1 msk nöt- och kryddblandning (se recept nedan)

1 msk kokosolja

1 msk riven ingefära

1 msk pressad citron eller lime

½-1 dl värmd kokosmjölk eller grädde

Lite smulat flingsalt

Nöt- och kryddblandning som räcker till många grötportioner

2 dl grovkrossade valnötter

2 dl mandelmjöl

1 dl nässelpulver

1 dl kanel

½ dl mald kardemumma

½ dl gurkmejamix

Blanda allt till nötblandningen väl, förvara i en burk i kylen.

Blanda den varma kokosmjölken och kokosoljan så den smälter i en mixerbunke.

Bryt sönder bananen i bitar och lägg ner i vattnet.

Tillsätt övriga ingredienser och mixa snabbt ihop till en gröt.

Smaka av med lite flingsalt, det gör gröten ännu godare.

Jag serverade min värmd med en smörklick i, det blir väldigt gott och mättande.

Vill du hellre servera den som en smoothie, så tillsätt bara lite mer kokosmjölk när du mixar.

Tomtens müsli ca 8-10 port

100 g valnötter

100 g pumpakärnor

50 g smör/kokosolja

2 msk sesamfrön

1 msk svartkummin eller svarta sesamfrön

1 msk kanel

ca ½- 1 krm salt

ev lite sötning

Hacka nötterna grovt, rosta dem med fröna i en torr stekpanna tills de fått lite färg, rör om väl under tiden så de inte bränns.

Ta från värmen och rör ner smör, kanel, salt och sötning om du vill, blanda väl.

Låt svalna i stekpannan, häll sen över i en burk.

Förvara müslin i rumstemperatur, då är den godast.

Jag serverade müslin med lite yoghurt och hallonsylt i små glas.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 091214-001.jpg

Kokbokstips

Chiapuddingen i inledningen är en julvariant av ett recept från min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Fler naturligt goda bakverk och smårätter att njuta av hittar du i min senaste bok ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Några av mina recept från Gröna, sköna tillbehör
Fikontryfflar med apelsin och ischoklad

Naturligt gott julgodis

Så här dan före dan före dopparedan bjuder jag på några läckra godbitar att njuta av i julhelgen.

Först ut kommer en fikontryffel från min sjunde kokbok ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.

Bilden tog jag en tidig sommarmorgon vid Isbladskärret på Djurgården, en av mina favoritplatser i Stockholm.

I bakboken har jag valt torkad och färsk frukt och rotfrukter som sötning istället för socker, det ger en väldigt mild och god sötma till godis och bakverk.

Jag har använt hampafrön till de här tryfflarna, de har ett högt proteininnehåll och både god smak och konsistens, du hittar dem i hälsokostbutiker.

Du kan byta ut dem mot samma mängd kokosflingor om du har det hemma.

Här hittar du en annan godsak från bakboken, raw kokoskaka med tranbär och choklad.

Vill du hellre göra konfekt utan frukt så kommer ett recept på ischoklad med kardemumma längre ner i inlägget.

Fikontryfflar med apelsin ca 15 st

1 ekologisk apelsin, rivet skal och saft

6 torkade fikon

50 g rumstempererat smör eller kokosolja

2 dl skalade hampafrön

Att rulla i:

½ dl skalade hampafrön

Tvätta apelsinen och torka den väl. Riv skalet fint och pressa ur saften. Skär fikonen i bitar och mixa dem med smör och apelsinsaft.

Rör ner hampafrön och apelsinskal, blanda om väl. Ställ in bunken i kylen i en timme. Fukta händerna i kallt vatten och forma smeten till små bollar.

Rulla dem i en liten skål med hampafrön, tryck till lätt så det fastnar runtom. Lägg på ett fat och ställ in i kylen att stelna. Förvara tryfflarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.

Tips:

Du kan variera smaksättningen genom att använda andra torkade frukter och tillsätta mixade pumpafrön, krossade valnötter eller sesamfrön istället för hampafrön.

Tryfflarna blir också goda att rulla i kanel, kakao eller bärpulver.

Ischoklad med kardemumma

100 g mörk choklad 70-90%

50 g kokosolja

1-2 tsk mald eller stött kardemumma

1 krm vaniljpulver

Lite smulat flingsalt

Smält chokladen i vattenbad och rör ner kokosoljan.

Blanda ner kardemumma och vanilj, smaksätt med lite salt, det lyfter fram chokladsmaken.

Häll chokladsmeten i ett litermått och fyll upp i knäckformar, låt stelna i kylen.

Klicka på bilden nedan så kommer du till ett inlägg med hallontryfflar, ischoklad smaksatt med julkryddor och med mandel och torkade bär.

60-årsdag och tårta på två sätt

Födelsedagstårtor

Idag är det min 60-årsdag, tänk vad tiden går fort när man har roligt.

Bloggen startade jag redan 2009, det har blivit en hel del matskrivande både härinne och i mina 7 kokböcker under de senaste 12 åren.

Skrivandet har bidragit till mycket roligt som har hänt under de här åren, jag har fått träffa väldigt många mat- och hälsointresserade på boksigneringar och resor både härhemma och utomlands.

Idag firar jag min födelsedag i lugn och ro tillsammans med Lennart på okänd ort, härinne bjuder jag dagen till ära på två av mina favorittårtor.

Min mamma var väldigt duktig på att baka, både kaffebröd och matbröd, så jag lärde mig mycket om goda smakkombinationer redan när jag var liten.

Min kärlek till naturen grundlades också väldigt tidigt, jag var ofta med mina föräldrar ute i skogen i närheten av vårt hus i norra Dalarnas fjälltrakter.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 244535468_1271333309962185_7119165839410791200_n.jpg

I det första receptet har jag gjort om mammas sockerkaka till en glutenfri variant, men smaken är nästan den samma som jag minns.

Sötning väljer du själv vilken sort som passar, jag har använt både björksocker och honung till den här tårtbottnen med bra resultat, det blir en smakrik tårta som inte känns så söt.

Tycker du om min typ av naturligt goda bakverk så hittar du fler i min senaste kokbok, ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.”

För dig som vill läsa om hela min hälsoresa under de senaste 20 åren och samtidigt ta del av en stor mängd av mina favoritrecept, så hittar du den både som vanlig bok och E-bok här i ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

Hjortronbakelse

Glutenfri sockerkaka till gräddtårta

6 ägg

6 dl mandelmjöl

100 g smör

1 dl grädde

1 dl björksocker, honung eller valfri sötning

4 msk psylliumhusk

1½ msk bakpulver

½ tsk vaniljpulver

2 krm salt

Smält smöret i en kastrull, smörj en avlång eller rund bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat.

Blanda ner grädden i det smälta smöret, rör samman mandelmjöl med psylliumhusk, bakpulver och vanilj.

Vispa äggen och vald sötning kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt, det gör att du får en hög och fin botten.

Rör försiktigt ner den avsvalnade smörblandningen omväxlande med mjölblandningen.

Grädda på 175° i ca 40 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen.

Ta ut formen och låt kakan vila en halvtimme, innan den stjälps upp på ett galler.

Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.

Låt kakan kallna, ställ i kyl en timme innan den delas så håller den ihop bättre.

Jag brukar fylla mina tårtor med bär av olika slag och mousse, pannacotta eller fromage, det gör dem väldigt saftiga och goda.

Vispa grädde och bred över tårtan, spritsa ett fint mönster eller strö över riven choklad och garnera med färska bär och citronmeliss.

Du kan också dela kakan i mindre bitar när den är fylld, garnera och servera som bakelser.

119126600_322652098945439_2974416483361849783_n

Moussetårta ca 12 bitar

Bärmousse:

2 dl cashewnötter

5 kärnfria dadlar

1 dl crème fraiche, smetana eller kokosolja

5 dl bär, jag använde urkärnade körsbär

1 pressad citron

Chokladbotten:

2 dl pumpafrön

2 msk Choco Latte-mix eller kakao

Ca ½-1 krm salt

1 ekologisk apelsin, rivet skal och saft

8 kärnfria dadlar

1 dl smält smör eller kokosolja

Garnering

Skivad frukt, bär och citronmeliss

Blötlägg cashewnötterna till bärmoussen i en bunke med kallt vatten över natten.

Skölj och låt dem rinna av väl. Skär dadlarna i mindre bitar och mixa slätt tillsammans med crème fraiche och bär. Blanda ner citronsaften och vänd ner smeten i cashewröran.

Ställ in moussen i kylen medan du gör chokladbottnen. Mixa pumpafröna tillsammans med chokladpulvret och salt till grovt mjöl, börja med den mindre mängden salt.

Tvätta apelsinen, torka den väl. Riv skalet fint och pressa ur saften. Skär dadlarna i mindre bitar och mixa ner i frömjölet med apelsinskal, saft och smält smör tills allt blandats väl.

Smaka av att blandningen fått lagom sälta, det är särskilt viktigt om du använder kokosolja istället för smör.

Täck botten av en springform på ca 15 cm i diameter med smörpapper eller plastfilm, fäst under kanten. Tryck ut chokladsmeten jämnt fördelat i formen.

Häll bärmoussen över och släta till med slickepotten.Ställ i kyl att stelna i minst 5 timmar.

Doppa hastigt ner formen i varmt vatten, så går det lättare att lossa den från kanten.

Du kan även ställa tårtan i frysen några timmar eller förbereda några dagar innan den ska ätas.

Ta då fram den en stund att tina innan den garneras med frukt och bär och skärs i bitar.

Variera moussen med bär efter säsong, till exempel hallon, smultron, jordgubbar, hjortron, blåbär, björnbär, aronia eller lingon.

Använder du frysta, importerade hallon från butiken så måste de kokas upp och kallna innan de används i moussen.

Tål du inte cashewnötter så kan du istället använda pumpafrön som du mixar fint eller köper som färdigt mjöl.

Dadlarna kan bytas ut mot torkade aprikoser, blötlägg dem då tillsammans med cashewnötterna.

Här nedanför ser du en bild från fotograferingen av Gröna, sköna tillbehör och en på mig från unga år, trivs lika bra i skogen nu som då.

Birgitta Höglund i Underbara Kungsholmen
Glutenfri chokladkladdkaka med svarta bönor och hallon – Vinn en bönkokbok
Krämig chokladkaka Foto Veronica Kindblad

Kokbokstävling

Idag får du chansen att vinna en av min kokböcker, Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Just nu har Bokus en kampanj de kallar Vårhälsa och bönkokboken kostar i länken här ovan bara 99 kr.

Jag skrev den 2018 tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson, den blev väldigt populär och har varit slutsåld.

Vårt förlag Bladh by Bladh har tryckt upp den på nytt med mjuka pärmar.

Skriv en kommentar till blogginlägget om varför just du vill vinna den, dela inlägget på din Facebook  och/eller Instagram och tagga mig där.

Tävlingen pågår till och med den 10 maj.

Krämig chokladkaka med hallon och svarta bönor

2 dl kokta, svarta bönor

100 g mörk choklad 80-90 %

50 g färskost, naturell

2 ägg

2 dl grädde/kokosgrädde

2 dl färska hallon

En nypa salt

Sätt ugnen på 100˚. Smörj 6 portionsformar eller en lite större form som rymmer ½-1 liter.

Smält chokladen tillsammans med grädden och färskosten i en kastrull på svag värme.

Mixa bönorna med äggen, blanda ner i chokladsmeten.

Smaka av med lite salt, det lyfter chokladsmaken.

Rör sist försiktigt ner hallonen.

Häll chokladsmeten i formarna och baka i mitten på ugnen i 1 timme.

Låt svalna och ställ i kylen några timmar innan serveringen.

Servera chokladkakan med hallon och vispad grädde/kokosgrädde.

Gör du en större form så skeda upp den krämiga chokladkakan på assietter och garnera.

För en kaka helt utan mejeriprodukter, uteslut färskosten och öka på kokosgrädden med 1 dl.

22713532_10210752484273636_6041258713042422998_o
Fredagsgodis – Hallonkeso

Hallonkeso 2 port

2 dl keso

2 dl vispad grädde

1 dl blandade nötter

Vaniljpulver efter smak

1 dl hallon

Mosa keson med en gaffel, så kornen blir lite mindre.

Blanda med grovhackade nötter och vaniljpulver.

Låt stå en liten stund, så kommer vaniljsmaken fram mer.

Vispa grädden, inte alltför hård.

Vänd försiktigt ner kesoröran i grädden, lägg upp i glas och servera med hallon eller andra bär.

Fler av mina desserter med våra svenska superbär hittar du i de här kokböckerna ❤

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

 
Hallonmoussetårta

Hallonmoussetårta ca 12 bitar

8 dadlar

2 dl solroskärnor

Skal och saft av en eko apelsin

1 dl kokosolja eller smält smör

½ dl kakao

1 tsk flingsalt

Hallonmousse

5 dl svenska skogs/trädgårdshallon

5 torkade eko aprikoser

2 dl cashewnötter

1 dl kokosolja eller smetana

1 pressad citron

Börja med hallonmoussen, lägg cashewnötter och aprikoser i en bunke med vatten och låt stå över natten.

Skölj och låt dem rinna av väl medan du tvättar apelsinen, torka och riv skalet fint.

Mixa nötter och aprikoser slätt med kokosolja och citronsaft i en matberedare, häll upp i en bunke.

Mosa hallonen lätt med en gaffel och vänd ner i smeten, blanda om väl.

Använder du importerade bär måste du först koka upp dem i en minut och låta svalna.

Diska ur och torka matberedarskålen, mixa solroskärnor till grovt mjöl tillsammans med kakao och flingsalt.

Skär dadlarna i mindre bitar och blanda ner dem, apelsinsaft/skal och kokosolja, mixa ihop till en smet.

Täck botten på en mindre springform, 15 cm i diameter, med smörpapper, en plastpåse eller plastfilm innan du klämmer fast kanten.

Tryck ut chokladsmeten i formen till en jämn tårtbotten.

Häll över hallonmoussen och bred ut den jämnt med hjälp av en slickepott.

Ställ i kylen att stelna i minst 5 timmar, garnera med hallon och citronmeliss.

Tårtan kan också förberedas och frysas in, ta då ut den och tina i kyl några timmar innan serveringen.

Jag skapade det här receptet till min medverkan i Nyhetsmorgon på TV 4 förra sommaren, när jag bjöd på smårätter från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Här hittar du de övriga recepten på Köket.se, alla passar fint till att fira in våren nu i Valborgshelgen.

Vill du laga fler av mina recept så hittar du hundratals i kokböckerna i länkarna här nedanför.

Jag blir riktigt glad om du stöttar mitt skrivande genom att köpa en eller fler av böckerna, till dig själv eller som present ❤

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds hallontårta i Nyhetsmorgon på TV4