Glutenfri tacopaj

Populärt recept

Idag bjuder jag på ett av mina mest eftersökta recept, en glutenfri tacopaj som jag fått mycket högt betyg för av mina läsare.

Pajdegen kan du även använda till efterrättspajer, bra att ta till nu när bär och frukt mognar överallt.

Dra då ner lite på saltet och söta lite lätt om du vill, med vad du tycker passar, annars ger mandelmjölet i sig en god sötma.

Det händer mycket kring mina recept och kokböcker just nu, idag på morgonen är det dags att bege mig ut i etern igen.

Blev uppringd igår av P4 Jämtland Sveriges Radio, så kl 8 ska jag vara på plats i Radiohuset här i Stockholm för att medverka via länk och prata om kräftor med goda tillbehör.

Tacopaj 4 port

400 g köttfärs

1 morot

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 röd paprika

3 msk smör (eller kokosolja)

1 msk tomatpuré

½ tsk balsamvinäger

1-2 msk tacokrydda

Salt

Riv morot och lök på grova sidan av rivjärnet. Riv vitlöken på den fina sidan. Skär paprikan i små tärningar.

Bryn smöret och rör ner köttfärsen tillsammans med tomatpurén.

Om purén får bryna en liten stund på hög värme, försvinner den lätt bittra smaken.

Rör ner grönsakerna i färsen och låt fräsa med en stund. Blanda ner tacokrydda, vinäger och salt.

Vinägern lockar fram mer smaker ur kryddorna.

Låt puttra på svag värme i 30-45 min. Rör då och då.

Det är viktigt att färsen får stekas så här länge, då blir den mjukare och smakerna hinner utvecklas.

Smaka av om det blivit lagom styrka och smak, tillsätt annars mer tacokrydda och salt.

Gör under tiden degen till pajen, det tar ungefär lika lång tid.

Mandelskal till tacopaj

Pajskal på mandelmjöl

50 g kylskåpskallt smör (eller kokosolja)

3 dl mandelmjöl

1 ägg

1 msk fiberhusk

1 krm salt

Skär smöret i små tärningar. Häll mandelmjöl, fiberhusk och salt i en bunke.

Lägg ner smörtärningarna och knäck i ägget.

Blanda samman degen en minut med elvisp, tills smöret har arbetats in.

Bred ut smeten med hjälp av en slickepott i en smord pajform med löstagbar kant.

För att få pajskalet riktigt jämnt, lägg plastfilm över formen och pressa med fingrarna ut degen över botten och upp mot kanten.

Jämna till degkanten runtom med tummen.

Ställ in i formen i kylen att stelna i 30 minuter, så sjunker den inte ihop under gräddningen.

Ta bort plasten och förgrädda skalet i 5 min på 200°.

Ägg

Äggstanning

3 ägg

2 dl crème fraiche eller kokosgrädde

2 dl riven, lagrad ost

Salt och peppar

Vispa ihop äggen med crème fraiche och ost, smaksätt med salt och peppar.

Använd kokosgrädde och uteslut osten om du vill ha pajen mjölkfri.

Fördela köttfärsröran över hela pajskalet och häll äggstanningen över.

Bred ut med slickepotten och lämna en kant runtom med bara färs.

På det sättet blir pajkanten frasigare och godare.

Grädda i 20-25 min på 200°. Låt svalna en stund i formen innan pajen skärs upp.

Vill du ha riktigt snygga bitar så gör som på restaurang, kyl pajen i ett par timmar innan den skärs upp i tårtbitar.

Värm den sen på 175 g i ca 20 minuter.

Tacokrydda

2 msk chilipulver

2 msk paprikapulver

2 tsk vitlökspulver

2 tsk lökpulver

2 tsk mald spiskummin

1-1½ tsk cayennepeppar

Blanda ihop alla kryddor och häll upp i en burk.

Fler goda mattips hittar du i mina kokböcker, jag blir väldigt glad och tacksam om du köper en eller ett par till dig själv eller att ge bort som present.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Sötpotatisplättar från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund

Fläskpannkaka från Diabeteskokboken för män

Fläskpannkaka med lingon Foto Mikael Eriksson

Kokboksrecept

Idag får du ett av de mest eftersökta recepten här på bloggen, min glutenfria fläskpannkaka.

Inte så konstigt att den är populär, fläskpannkaka passar närsomhelst på dagen och är väldigt god att äta även när den är kall, då blir den perfekt att ha med på resor eller picknick.

Det här receptet hade jag med i Lars-Erik Litsfeldts och min Diabeteskokboken för män som kom för tre år sen.

En bok som blivit populär igen nu i Coronatider, när många män med diabetes och övervikt söker en lösning på sina problem.

Igår gick Boris Johnsson, Storbritanniens Premiärminister, ut med nyheten att nu ska det tas till krafttag mot ”Den tidsinställda fetmabomben”.

2/3 av britterna är idag överviktiga, det kan förvärra symptomen vid Covid-19, så det är väldigt bra att de nu kommer med nya hälsoråd.

Du hittar kokboken här på Adlibris och här på Bokus, du kan även be din lokala bokhandlare beställa hem den.

Mina recept passar förstås lika bra för kvinnor och barn, men Lars-Eriks underfundiga texter i bokens kunskapsdel är skrivna ur en manlig diabetikers perspektiv med de hälsoproblem som kan dyka upp.

Fläskpannkaka med lingon 2 port

Pannkakssmet:

4 ägg

2 dl grädde

2 dl mandelmjöl

1½ msk fiberhusk

Salt

Till ugnsgräddningen:

150 g färskt, rimmat eller varmrökt sidfläsk

Smör till formen

Sätt ugnen på 225°. Knäck äggen i en bunke och vispa upp dem med grädde och ca ½ tsk salt.

Blanda ner mandelmjöl och fiberhusk, vispa om ordentligt. Låt smeten stå och svälla i 10 minuter.

Smaka av om du vill ha mer salt, tänk på att fläsket är rejält salt också.

Skär fläsket i tärningar och strö ut i en smord, liten långpanna.

Sätt in formen i ugnen tills fläsket fått lite färg, ta ut och häll på pannkakssmeten försiktigt över hela formen.

Grädda i mitten av ugnen i 20–25 minuter tills den fått fin färg.

Du kan också laga fläskpannkakan i en stekpanna på spisen.

Fräs då först fläsket så det får lite färg och häll sen försiktigt över smeten.

Låt steka på medelvärme i 15 minuter, de sista minuterna med lock på så pannkakan stelnar på ytan.

Den blir då lite som en gammaldags kolbulle, som skogshuggarna förr lagade till över öppen eld.

Servera med lite rårörda lingon utan socker.

Tips:

Ett riktigt gott och nyttigt tillbehör till fläskpannkakan får du om du blandar lingonen med en slev surkål.

Surkål och andra mjölksyrade grönsaker är ett väldigt bra och billigt kosttillskott för en fungerande tarmflora som hjälper till att hålla blodsockret jämnt.

De bästa sorterna hittar du oftast i hälsokostbutiker.

Glutenfria hallongrottor

Hallongrotta från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Hallontider

Nu börjar hallonen mogna i de södra delarna av landet, så idag får du ett av mina kokboksrecept att njuta av på sommarens kaffekalas.

Receptet kommer från Gammaldags husmanskost på nytt sätt, som är en samlad nyutgåva av mina tidigare slutsålda kokböcker LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo.

Skogshallon är ett av mina absoluta favoritbär tillsammans med lingon och hjortron.

Alla tre bären fungerar bra att ha som fyllning i de här kakorna.

Hallongrottor 12 st

50 g kallt smör

2 dl mandelmjöl

1 ägg

1 msk honung eller annan sötning

1 msk fiberhusk

1 tsk bakpulver

1 ½ dl mosade hallon

Skär smöret i små bitar och blanda samman med mandelmjölet, enklast går det med hjälp av en elvisp.

Rör i ägg och honung, blanda fiberhusk med bakpulver och rör ner i smeten.

Låt degen svälla fem minuter i kylen och rulla sen till små bollar som läggs i småbrödsformar.

Gör en grop i varje kaka och fyll med en tesked hallon.

Grädda på 200° i 8-10 minuter och låt svalna på galler.

Kakorna går bra att frysa, ge dem då en liten stund i medelvarm ugn när de tinat, så smakar de som nybakta.

För att kakorna skulle bli riktigt fina, lade jag på lite extra av de mosade hallonen innan serveringen.

Gräddtårta till Mors Dag

Tårtkalas

Idag är det nog många runtom i landet som har tänkt baka en tårta tills i morgon, så här får du mitt recept på en riktigt god sockerkaka till tårtbotten.

Min mamma var väldigt duktig på att baka, både kaffebröd och matbröd, så jag lärde mig mycket om goda smakkombinationer redan när jag var liten.

Här har jag gjort om hennes sockerkaksrecept till en glutenfri variant med färre kolhydrater, men smaken är nästan den samma.

Sötning väljer du själv vilken sort som passar, jag har använt björksocker eller honung till den här med bra resultat.

Jag brukar använda psylliumhusk till det här receptet, det ger en fastare kaka än med fiberhusk.

Ta hand om varandra lite extra mycket nu i Pingsthelgen, även om vi inte kan träffas som vanligt så finns ju andra sätt att hålla kontakten.

Gräddbakelse LCHF från EcoCaféet

Glutenfri sockerkaka

6 ägg

6 dl mandelmjöl

100 g smör

1 dl grädde

1 dl björksocker, honung eller valfri sötning

4 msk psylliumhusk

1½ msk bakpulver

½ tsk vaniljpulver

2 krm salt

Smält smöret i en kastrull, smörj en avlång eller rund bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat.

Blanda ner grädden i det smälta smöret.

Rör samman mandelmjöl med psylliumhusk, bakpulver och vanilj.

Vispa äggen och vald sötning kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt.

Rör försiktigt ner den avsvalnade smörblandningen omväxlande med mjölblandningen.

Grädda på 175° i ca 40 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen.

Ta ut formen och låt kakan vila en halvtimme, innan den stjälps upp på ett galler.

Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.

Låt kakan kallna, ställ i kyl en timme innan den delas så håller den ihop bättre.

Jag brukar fylla mina tårtor med bär av olika slag och mousse eller fromage, det gör dem väldigt saftiga och goda.

Vispa grädde och bred över tårtan, spritsa ett fint mönster eller strö över riven choklad och garnera med färska bär och citronmeliss.

Du kan också dela kakan i mindre bitar när den är fylld, garnera och servera som bakelser.

Fler av mina tips på glutenfri matlagning och bakning hittar du i mina kokböcker, du kan läsa mer om dem i länkarna.

Jag blir väldigt glad om du köper en eller flera, de passar riktigt fint som present istället för en blomma.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken som E-bok

Krämig kycklingsoppa och ostkaka

Kycklingsoppa med mina frökex från Huså Bröd

Läkande mat

Idag får du tips på en torsdagssoppa som inta bara är väldigt god, den är också rena hälsokosten.

Benbuljong har fantastiska effekter, både på vår inre och yttre hälsa.

Den är mycket bra för funktionen i våra ögon, leder och tarmflora, där den hjälper till att stärka immunförsvaret, vilket i dessa svåra Coronatider är viktigare än nånsin.

Den motverkar även rynkig hud, så vill du åldras med behag så sätt genast igång att koka din egen buljong.

Sen jag började koka buljong regelbundet för över fyra år sen har både jag och Lennart blivit rörligare och fått mindre värk, jag hade mycket problem med höfterna tidigare och han med artros i ryggen.

Här kan du läsa om hälsoeffekterna buljongkoken fört med sig inne hos Sanna Ehdin.

Igår skrev jag ett inlägg om att jag köpt en ekologisk höna på Fruktaffären och oxsvans på Taylors&Jones, så nu är förrådet av benbuljong påfyllt för ett par veckor framåt.

Och så har vi ju en hel del gott, näringsrikt och välkokt kött till luncher och middagar i flera dar.

Traditionellt serveras pannkaka eller plättar som dessert efter soppa, av mig får du istället tips på en riktigt god ostkaka på keso.

Kycklinggul soppa 4 port

6 dl kycklingbuljong

4 dl kokt kycklingkött

2 kokt morötter från buljongkoket

1 ask cocktailtomater

2 stora, röda paprikor

4 vitlöksklyftor

1 msk paprikapulver

2 tsk gurkmejamix

2 tsk pressad citron

Salt

50 g smör till stekning

100 g mjuk getost, typ Chèvre eller Chavroux

Strimla grönsakerna och stek dem mjuka i smöret.

Krydda med paprikapulver, gurkmejamix och salt.

Låt kryddorna bryna med en liten stund, häll så på citronsaft och buljong.

Mixa med stavmixer i kastrullen tillsammans med getosten.

Värm soppan försiktigt tillsammans med kycklingköttet.

Ostkaka med keso  4 port

4 ägg

2 dl keso

1 dl grädde

1 dl mandelmjöl

Salt efter behag

1 tsk kardemumma

1 krm vaniljpulver

ev 4-5 droppar bittermandelolja

Rör samman ägg, keso, mandelmjöl och grädde, blanda i kryddorna.

Smaka av om den är lagom salt och häll upp i en smord ugnsform, grädda i 40 minuter i 175°.

Servera ostkakan ljummen tillsammans med bär eller sylt och lättvispad grädde.

Jag kokade sylt på 250 g frysta jordgubbar och 1 pressad citron, det framhäver jordgubbssmaken.

Om du vill söta sylten är ju en smaksak, använder du ingen sötning så frys in det som blir över.

Fler sockerfria och glutenfria men smakrika godsaker hittar du i min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Glutenfria morotsmuffins

Påskbakelse

Idag får du för ovanlighetens skull ett recept som inte är mitt, men så gott så jag vill dela med mig.

De här små fina muffinsarna blev jag bjuden på hemma hos min systersons familj på ett kalas häromåret.

Familjen är väldigt duktiga på både matlagning och bakning och hittar alltid på nåt extra gott som även jag kan äta, glutenfritt och med bara en liten mängd sött.

Chocolate chai mudcake ur Smarta sötsaker

Chokladkladdkaka, klicka på bilden så kommer du till receptet

På bilden ovan ser du en chokladkladdkaka de bjöd på vid ett annat kalas.

Fler glutenfria godsaker hittar du i min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör.

Glutenfria muffins med morot

4 dl mandelmjöl

3 ägg

1,5 dl yoghurt 10-17%

50 g smält smör

2 tsk kanel

1,5 tsk bakpulver

1 tsk vaniljpulver

1 tsk honung eller annan sötning

2 fint rivna morötter

Rör ihop allt till en jämn smet och klicka ut i små muffinsformar, fyllda till ungefär 3/4.

Grädda i ca 15-20 minuter i 175°, lägg upp på ett galler att svalna.

Rör ihop lite neutral färskost med smält smör, smaksätt med pressad citron och lite honung eller annan valfri sötning och glasera de avsvalnade muffinsarna.

Skär tunna skivor av en morot med potatisskalare eller mandolin, rulla ihop och tryck ner som en blomma i glasyren, stick ner ett blad mynta eller citronmeliss bredvid.

Drottningtryfflar från min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör

Våffeldagen – Glutenfria mandelvåfflor och chaffles

Mandelvåfflor med äggsmör

Våffeldags

Idag fortsätter jag mitt dagliga delande av recept för att underlätta din vardag, många har ju lite bekymmer att hitta på vad det ska bli för mat på bordet.

Du kan passa på att grädda flera satser och lösfrysa våfflorna på galler när de kallnat så har du lättfixad mat även för kommande dagar.

När de är frusna så lägger du dem i en stor påse i frysen och tar fram eftersom.

De blir som nygräddade om du lägger dem 1 minut på gallret i ugnen på 175º.

Så gjorde jag när jag hade mycket gäster på vårvintern när jag jobbade som köksmästare på Verkö Slott i Storsjön på 90-talet.

Det underlättade väldigt, jag hade aldrig hunnit med att grädda våfflorna efterhand som beställningarna kom, då jag jobbade ensam i köket.

Våfflorna passar lika bra med ett lite matigare pålägg som äggsmör eller laxröra med soltorkad tomat och avokado.

De smakar förstås alldeles, alldeles underbart även med bär och vispad grädde eller kokosgrädde.

När jag var liten tog vi ofta med våfflor på skidutflykter hemma i Dalafjällen, då med smör och ost eller getmese mellan två hjärtan.

Varmrökt sidfläsk eller något annat rökt kött i våffelmackorna smakar himmelskt att njuta av ute i vårsolen tillsammans med en kopp varm choklad.

Gröna, sköna tillbehör

Läs mer om min kokbok på Adlibris

Nedanför recepten ser du min bild på ärtiga våffelmackor med pumpahummus från nya kokboken Gröna, sköna tillbehör.

Jag hade ett väldigt roligt jobb förra sommaren när jag tog alla fotografierna själv till kokboken, utomhus i den Jämtländska naturen när den är som vackrast.

Kokboken har precis kommit från tryckeriet och börjar nu skickas ut till alla som förhandsbeställt den på Adlibris, du kan också beställa den här om du vill stötta mitt fortsatta skrivande.

Övriga bokhandlar, både på nätet och riktiga butiker, har utgivningsdatum den 2/4.

Mandelvåfflor 2 stora eller 4 små

2 ägg

1 dl grädde/kokosgrädde

1 dl mandelmjöl

2 tsk fiberhusk

2 msk smält smör

1 tsk bakpulver

1 krm salt

Vispa ägg och grädde, tillsätt fiberhusk och mandelmjöl under vispning.

Rör ner drygt hälften av det smälta smöret i äggsmeten, smaksätt med salt och låt smeten svälla ca 20 minuter.

Pensla det varma våffeljärnet ordentligt med smör.

Fäll igen locket så järnet blir riktigt varmt igen innan du lägger i smeten.

Den blir ganska fast, rör om ordentligt och bred ut den lite med en sked över järnet.

Grädda våfflan gyllenbrun, det tar ett par minuter.

Chaffles/ostvåfflor 3 st

3 dl riven ost

3 ägg

50 g smält smör

1 nypa salt

Blanda allt i en bunke och mixa slätt med stavmixer.

Jag använde cheddar men många har riven mozzarella i sina chaffles.

Smeten kan också bara vispas ihop, då gör oststrimlorna att de blir lite frasigare i kanterna, mina blev lite kompaktare och håller ihop bra som smörgås.

Här kan du ta del av Halva Lindhas belgiska våffelmackor.

Klicka på bilden för att läsa mer om min nya kokbok

Muffins till söndagsbrunchen – Glutenfria, mejerifria och sockerfria

Söndagsnjutning

Nu när många av oss tillbringar mer tid an vanligt inomhus så passar det extra bra att baka lite goda muffins till en lång och njutbar brunch.

De här är lite lika scones i konsistensen och är fria från gluten, mjölk och socker, de blir ändå saftiga och smakrika.

När jag använder kokosnötsmjöl i matbröd så tar jag bara litegrann, annars blir bröden lätt torra och tråkiga.

På bilden ovan har jag en syrlig havtornssylt till, det är ett av mina favoritbär.

Mycket nyttiga är de också, läs mer om alla de hälsofördelar havtornsbären har på Kurera.

I min sjätte kokbok Gröna, sköna tillbehör, som släpps nästa vecka, har jag med flera recept på både mjukt och hårt bröd och olika läckerheter med havtorn.

Jag har fått ett fantastisk gott recept på havtornskombucha till boken av min vän och samarbetspartner Margareta Marples på Kall Naturkompani.

Läs gärna mer om kombucha här, den innehåller mängder med goda mjölksyrebakterier och andra ämnen som hjälper till så vi mår gott.

Gluten- och mjölkfria scones

Muffins ca 8 st

5 ägg

2 dl mandelmjöl

½ dl kokosmjöl

1 msk fiberhusk

2 tsk bakpulver

½ tsk salt

½ dl kokosolja

Att strö över:

2 msk melonkärnor eller sesamfrön

Sätt ugnen på 200º. Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke.

Vispa äggen riktigt tjockt i några minuter med elvisp.

Vänd ner mjölblandningen varvat med den smälta kokosoljan med en slickepott och blanda väl, låt smeten svälla i ett par minuter.

Fördela smeten med hjälp av två matskedar i bakformar på en plåt eller i muffinsformar, strö över melonkärnor eller sesamfrön.

Grädda i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter, låt svalna på galler.

Frys in de som inte går åt och ta fram eftersom och fräscha på dem några minuter i ugnen på 150º när de tinat.

Kombucha med havtorn från Gröna, sköna tillbehör

Glutenfri mandelkaka med drottningsylt och sportlovsbilder

Glutenfri bakelse

Den här kakan på mald mandel och sesamfrön blir mycket saftig och god, prova den gärna till fredagsmyset eller som en dessert till helgmiddagen.

Det är en av de godaste, glutenfria kakor jag hittat på i bloggen 11-åriga historia.

Kakan blir så pass fast att den går att dela och använda som tårtbotten, perfekt att ta till när det vankas kalas.

Det är bara att dubbla receptet så blir det en hög och fin tårtbotten som kan delas i tre bottnar.

Grädda den då i en form med löstagbar kant och lite längre så den blir fast, låt gärna kallna i kylen innan du delar den med en vass kniv.

Jag gjorde en drottningsylt på lika delar blåbär och hallon, ett mycket syrligt och fräscht tillbehör till kakan.

Ge bären ett snabbt uppkok och rör ner lite honung, björksocker eller annan sötning om du vill, låt kallna.

Efter receptet kommer några bilder från förra helgen när jag njöt av underbart vårvinterväder hemma i Jämtland.

Jag passade på att ta några bilder på kombucha och bärnstensarmband från min samarbetspartner Margareta Marples på Kall Naturkompani.

Hennes nya apelsinkombucha smakade fantastiskt gott till frökex med Västersbottensost från Huså Bröd, med grillad karré som pålägg och kokt ägg bredvid.

Riktigt bra picknickmat nu när dagarna blir längre och solen börjar värma.

Mjuk mandelkaka

2½ dl mandelmjöl

2 dl grädde/kokosgrädde

2 ägg

2 msk honung, björksocker eller annan sötning

1 dl sesamfrön

1 tsk fiberhusk

½ krm vaniljpulver

½ krm salt

1 msk smör till formen

Blanda mandelmjöl med sesamfrön, fiberhusk, vaniljpulver och salt, rör ner grädden.

Vispa äggen fluffigt med vald sötning och rör ner i smeten.

Smörj en ugnsform och häll i mandelsmeten, grädda mitt i ugnen på 175° i 30 minuter.

Låt kakan svalna och servera med vispad grädde och sylt.

Bärnstensarmband från Kall Naturkompani

Bydalsfjällen sedda från Bynäset, Frösön

Kombucha On the Rocks…

Mörkt kryddbröd utan gluten och mjölk

Macka full av smaker

Idag får du ett av mina favoritrecept bland de brödsorter jag skapat under de 11 år jag ätit glutenfri lågkolhydratkost.

Det är gott både som smörgås eller som kaffebröd, perfekt att ta med som matsäck på skidturen nu på sportlovet.

Brödet får sin mörka färg och mustighet från malda nejlikor, kardemumma och kaffe och en liten sötma från några torkade fikon och granatäppelkärnor.

Du kan använda någon annan torkad frukt om du vill, som osvavlade aprikoser eller katrinplommon, granatäppelkärnorna går att byta mot lingon, blåbär eller tranbär.

Är du känslig för kolhydrater så kan du byta ut fikonen mot en mosad avokado.

Tål du inte mandel, så kan det mjölet bytas ut mot mixade pimpakärnor eller solroskärnor.

Så som du ser, det här är ett flexibelt bröd som passar de flesta.

Mackan blir väldigt god med rejält med smör, en skiva lagrad ost, varmrökt karré eller sidfläsk och lite stark senap, som fikabröd passar det fint med naturell färskost.

Fler av mina populära, glutenfria brödrecept hittar du i Gammaldags husmanskost på nytt sätt, du kan förhandsbeställa den i länken till Adlibris för Bokreapriset 135 kr.

Mörkt mandelbröd

3 ägg

3 dl mandelmjöl

1 dl kokosnötmjöl

½ dl fiberhusk

4 torkade fikon

1 dl granatäppelkärnor

1 dl kokosolja

1 dl starkt kaffe

1 pressad citron

2 tsk bikarbonat

ca 2 tsk salt

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald kardemumma

1 tsk mald ingefära

Skär fikonen i små tärningar och koka upp tillsammans med kokosolja, kaffe, citronsaft och kryddor.

Låt puttra några minuter och sen svalna en stund, kokningen gör att kryddsmaken på brödet blir ännu mer intensiv än om du blandar ner dem torra.

Blanda all torra ingredienser i en bunke, rör ner äggen och kryddblandningen, blanda om väl.

Låt svälla i 10 mnuter, forma degen till bullar, jag fick till 10 stycken av den här satsen.

Grädda bullarna på 200º i 20-30 minuter.

Vill du hellre göra en limpa så upp degen i en smord brödform på ca 1 liter.

Täck med folie och grädda i nedre delen av ugnen på 175º i 30 minuter.

Ta av folien och grädda ytterligare 30-40 minuter.

Låt svalna en stund i formen och stjälp upp på galler för att kallna.

Förvara i plastpåse eller burk i kylen och ta fram och skär skivor eftersom.

Färskost på fjällfil