Matig macka till påsklovsfikat

Mättande macka

Hoppas du haft en härlig påskhelg var du än befunnit dig i vårt avlånga land, det är verkligen stor skillnad på hur långt våren kommit.

Den här veckan har många påsklov så idag bjuder jag på en god macka att ta med ut på äventyr, den mättar riktigt bra till lunch eller eftermiddagsfikat.

Receptet på mandelbrödet till mackan kommer från E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Andra goda macktips att ta med på utflykten hittar du bland mina påskrecept, längst ned i det här inlägget hittar du länkar till dem.

Ännu fler tips för dig som gillar att baka finns i mina kokböcker, läs gärna mer om dem i de här länkarna:

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt, Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och i min senaste Stora diabeteskokboken – recept och råd för stabilt blodsocker.

Matig dubbelmacka 2 port

4 mandelbröd (recept här nedan)

1 avokado

2 msk finhackad purjolök

2 finhackade soltorkade tomater i olja

Några droppar äppelcidervinäger

Lite flingsalt

Smör

Lufttorkad skinka

Bladpersilja

Mosa avokadon med en gaffel, rör ner purjo och soltorkad tomat.

Smaka av med salt och vinäger.

Bred smör på brödet, lägg på avokadoröra och skinkskivor.

Garnera med några strimlor soltorkad tomat och bladpersilja.

Ät, njut och må gott!

Mandelbröd ca 10 st

1½ dl mandelmjöl eller mald mandel

2 ägg

50 g smör/kokosolja

2 msk grädde/kokosgrädde

2 msk psylliumfrön/loppfrön

2 msk pofiber

1 tsk bakpulver

½ tsk salt

Smält smöret i en kastrull, blanda ner mandelmjöl, ägg, grädde och salt.

Blanda ihop pofiber, psylliumfrön och bakpulver och rör ner i smeten.

Blanda om ordentligt och låt stå och svälla i en halvtimme.

Lägg ut matskedsstora klickar på bakplåtspapper och bred ut till ovala kakor.

Grädda på 225° i 10-12 minuter och låt svalna på galler.

Frys in och tina eftersom i brödrost eller ugn.

Havrebullar med tomat och basilika från Baka med frukt & grönt

Glutenfria kryddbröd

Lättbakat frukostbröd

Idag bjuder jag på ett recept från bloggens början, det här brödet var ett av de första experimenten med att få till goda och glutenfria bröd med färre kolhydrater.

Jag tyckte det blev så gott så det fick vara med i min första kokbok, LCHF för seniorer, som jag skrev med LCHF-rörelsens grundare Annika Dahlqvist.

Här nedan ser du den bild på de godsaker som jag och fotograf Mikael Eriksson arrangerade till en gammaldags fikautflykt för bokomslaget.

Kokboken blev väldigt populär, inte bara hos målgruppen som var våra äldre, intentionen med boken var att dela med oss av näringsrika och smakfyllda recept och bilder som väckte matlusten till liv.

Den blev inte populär hos seniorerna utan även hos betydligt yngre matglada som uppskattar den svenska husmanskosten.

När boken sålts slut kom den sen i nyutgåvan Gammaldags husmanskost på nytt sätt på Lumio Förlag, tillsammans med många recept från min likaledes slutsålda Långkok för LCHF och Paleo.

Även Gammaldags husmanskost är idag slutsåld, men finns fortfarande att ladda ned som E-bok, här på Bokus och här på Adlibris om du vill stötta mitt och Annikas arbete med att förbättra folkhälsan.

Kryddade tunna brödkakor 12 st

2 ägg

1 dl yoghurt 10-17%

2 msk smält smör/kokosolja

½ dl mandelmjöl

2 msk sesamfrön

2 msk fibrex

1 msk pofiber

1 msk hela linfrön

2 tsk psylliumhusk

1 tsk krossad anis

1 tsk krossad fänkål

1 tsk bakpulver

½ tsk salt

Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke. Istället för linfrön kan du använda psylliumfrön eller chiafrön.

Knäck ner äggen, blanda i yoghurt och det smälta fettet. Rör till en slät smet och låt svälla 5 minuter.

Klicka ut smeten med en sked på bakplåtspapper.

Forma till runda bröd, jag fick till 12 stycken av den här satsen.

Grädda i 200° i 12-15 minuter, tills de fått lite färg. Mina fick mer färg på undersidan än ovanpå.

Låt svalna på galler och frys in. Tina gärna i brödrost, så smakar de nybakat.

Vill du ta del av fler av mina glutenfria recept på matbröd och fikabröd så finns gott om dem i mina två bidrag på årets Bokrea, Baka med frukt & grönt och Gröna, sköna tillbehör.

Även i min och Lars-Erik Litsfeldts Stora diabeteskokboken: recept och råd för stabilt blodsocker hittar du en del brödrecept och många husmanskostklassiker.

Brödkorg från Gammaldags husmanskost på nytt sätt Foto Mikael Eriksson
Glutenfria kryddbröd

Lättbakat frukostbröd

Idag bjuder jag på ett recept från bloggens början, det här brödet var ett av de första experimenten med att få till goda och glutenfria bröd med färre kolhydrater.

Jag tyckte det blev så gott så det fick vara med i min första kokbok, LCHF för seniorer, som jag skrev med LCHF-rörelsens grundare Annika Dahlqvist.

Här nedan ser du den bild på de godsaker som jag och fotograf Mikael Eriksson arrangerade till en gammaldags fikautflykt för bokomslaget.

Kokboken blev väldigt populär, inte bara hos målgruppen som var våra äldre, intentionen med boken var att dela med oss av näringsrika och smakfyllda recept och bilder som väckte matlusten till liv.

Den blev inte populär hos seniorerna utan även hos betydligt yngre matglada som uppskattar den svenska husmanskosten.

När boken sålts slut kom den sen i nyutgåvan Gammaldags husmanskost på nytt sätt på Lumio Förlag, tillsammans med många recept från min likaledes slutsålda Långkok för LCHF och Paleo.

Även Gammaldags husmanskost är idag slutsåld, men finns fortfarande att ladda ned som E-bok, här på Bokus och här på Adlibris om du vill stötta mitt och Annikas arbete med att förbättra folkhälsan.

Kryddade tunna brödkakor 12 st

2 ägg

1 dl yoghurt 10-17%

2 msk smält smör/kokosolja

½ dl mandelmjöl

2 msk sesamfrön

2 msk fibrex

1 msk pofiber

1 msk hela linfrön

2 tsk psylliumhusk

1 tsk krossad anis

1 tsk krossad fänkål

1 tsk bakpulver

½ tsk salt

Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke. Istället för linfrön kan du använda psylliumfrön eller chiafrön.

Knäck ner äggen, blanda i yoghurt och det smälta fettet. Rör till en slät smet och låt svälla 5 minuter.

Klicka ut smeten med en sked på bakplåtspapper.

Forma till runda bröd, jag fick till 12 stycken av den här satsen.

Grädda i 200° i 12-15 minuter, tills de fått lite färg. Mina fick mer färg på undersidan än ovanpå.

Låt svalna på galler och frys in. Tina gärna i brödrost, så smakar de nybakat.

Vill du ta del av fler av mina glutenfria recept på matbröd och fikabröd så finns gott om dem i mina två bidrag på årets Bokrea, Baka med frukt & grönt och Gröna, sköna tillbehör.

Även i min och Lars-Erik Litsfeldts Stora diabeteskokboken: recept och råd för stabilt blodsocker hittar du en del brödrecept och många husmanskostklassiker.

Brödkorg från Gammaldags husmanskost på nytt sätt Foto Mikael Eriksson
Mina bloggvänners bästa recept till jul

Gästrecept från mina vänner

Idag bjuder jag på några av de goda julrecept som mina vänner i matbloggsvärlden bidragit med härinne under åren.

Det känns väldigt roligt att dela både recept och matfilosofi med varandra, jag har dessutom fått träffa de flesta av dem som bidrar här idag personligen under de snart 15 år som jag själv lagt ut recept på nätet.

Sprid gärna inlägget vidare till dina vänner, delad matglädje är dubbel matglädje.

Först ut är en krämig gubbröra från goda vännen Lindha Vikström, i bloggvärlden mer känd som Halva Lindha.

Lindha är väldigt duktig att laga mat, du hittar hennes LCHF-receptarkiv här.

Halva Lindhas gubbröra

4 hårdkokta ägg

1 burk, 200g matjessill

1 dl majonnäs

2 msk finhackad rödlök 

3 msk finhackad dill

Smaka av med salt/peppar

Finhacka äggen och matjessillen, spara ca 1-2 msk av spadet från sillen.

Blanda sedan samman alla ingredienser och smaka av med salt och vitpeppar och om du vill ha lite mer sälta häll i från matjessillspadet. 

Recept nr 2 kommer från Pernilla Lantz som driver den populära mat/träningsbloggen med samma namn, du hittar den här.

Ljummen sallad till jul 4 port

500 gram Rödkål

1 st Gul lök

25 gram Smör

10 st Kryddnejlikor

8 st Kryddpepparkorn

Salt

2 msk Vinäger

Brysselkålen

1 påse Brysselkål

Olivolja

Salt

Grönkål

Instruktioner

Börja med att sätta på ugnen på 225 grader

Snoppa av brysselkålen och dela,  lägg i en ugnsform.

Häll över olivolja och rör runt så att all olja blandas med brysselkålen.

Grädda i ugnen i ca 20-25 minuter

Under tiden brysselkålen blir klara gör du ordning rödkålen

Finstrimla rödkålen och löken.

Använder du stekpanna steker du dem tills de mjuknar, tillsätter alla kryddor och låter det stå och dra en stund på 1:an.

Använder du Crock-Pot Express så lägger du ner allt gällande rödkålen i din Crock-Pot. Givetvis finhackat och med en klick smör.

Ställ in den på Brown/saute så att du steker rödkålen i din Crock-Pot Express.

När allt blivit mjukt ställer du in Crock-Pot på Manuell, high pressure och i 3 minuter.

Stäng locket, glöm ej att stänga ventilen för trycket.

Låt den stå i 10-15 minuter sedan så att trycket släpps, så kan du öppna den och blanda ner i en skål tillsammans med brysselkålen och grovhackad grönkål.

Om du vill så kan du rosta pumpakärnor i en torr stekpanna. Strö sedan de rostade pumpakärnorna över den ljumna salladen eller serverar vid sidan av.

Här kommer en härlig grönkålsgratäng från Kostrådgivaren Marie Norder Aspholm på Gävle Kost och Livsstil.

Grönkålsgratäng med parmesanost

Ugn 200 C

Ingredienser

250 renskuren grönkål i bitar (du skär bort den grova bladnerven i mitten)

Smör eller kokosolja till bryning av kålen och smörjning av form

100 gram riven parmesanost

3 stora eller 4 små ägg

2 dl vispgrädde

1 msk Renée Voltaire grönsaksbuljong

Grovmalen svartpeppar

Örtsalt

Gör så här

Bryn grönkålen så att den mjuknar lätt

Vispa ägg, grädde och blanda i parmesanosten och kryddor

Lägg den brynta grönkålen i en smord form

Häll äggsmeten ovanpå och grädda ca 20 minuter.

Nästa recept blir en julig paté från Tina Haldorsson på färgstarka bloggen Colorful Health.

Receptet kommer från kokboken Läkande dundermat, fylld med fantastiska bilder och recept på den typ av antiinflammatorisk mat som gett Tina ett friskare liv.

Leverpaté 6-8 portioner

500 g nötfärs

250 g nötlever

2 msk ceylonkanel

3 msk riven färsk ingefära

2 krm kryddnejlika

2 gula lökar

4 vitlöksklyftor

100 g talg

3 tsk örtsalt

Till servering syrad gurka, sallad eller grillade grönsaker

Sätt ugnen på varmluft 175 grader.

Hacka gul lök och vitlök. Stek mjuk i en stekpanna med talg och alla kryddor.

Ta bort hinnor på levern och lägg den i en matberedare tillsammans med lökblandningen och mixa.

Lägg bakplåtspapper i en brödform eller ugnsform, eller smörj formen med fett.

Blanda nötfärs ​och den mixade levern.​

Lägg blandningen i en form och grädda i ugn ca 1 timma, tills innertemperatur är ca 72°C.

Låt svalna och skär i skivor.

Nästa recept kommer från kokboksförfattaren och grundaren av medlemsklubben Swedish Paleo, Cecilia Nilsson.

Saffransbiscotti AIP

1 banan

2 msk kokosmjölk

2 dl riven kokos

1½ dl arrowrotmjöl eller potatismjöl

2½ dl jormandelmjöl, finrivet

1 dl smält kokosolja

5 dadlar

1 tsk honung

1 påse saffran

1 nypa salt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Mixa bananen och kokosmjölken med en stavmixer.
  3. Mixa smält kokosolja med honung, 5 urkärnade dadlar och den rivna kokosen fint med stavmixer. Tillsätt arrowrotmjöl och 2 dl jordmandelmjöl samt bananmixen. Arbeta ihop till en jämn och följsam deg, tillsätt jordmandelmjöl tills degen kan tas upp och formas med händerna. Den kan vara lite klibbig men inte för lös.
  4. Rulla degen till en boll och dela den i tre delar-
  5. Lägg delarna på bakpappersklädd plåt och platta ut dem till avlånga ”rektanglar”, drygt 1 centimeter tjocka och 5 centimeter breda.
  6. Baka mitt i ugnen i 30 minuter. Ta ut dem och skär i bitar tvärsöver.
  7. Sätt ner ugnen till 100° och vänta tills värmen är rätt. Öppna ugnsluckan så går det snabbare. Låt dem svalna.
  8. Vänd på bitarna så de ligger upp och ner. Torka i ugnen i ca 1 h – 1,5 h. Eller tills du tycker de känns torra.
  9. Stäng av ugnen. Antingen låter du kakorna vara kvar i ugnen på eftervärme eller ta ut dem och låt svalna och lufttorka.

Författaren och vetenskapsjournalisten Ann Fernholm bjuder här ovan på sitt sockersmarta marsipanbröd.

Vill du ha ännu lägre kolhydrathalt så byt honungen mot det sötningsmedel du föredrar och doppa i mörk choklad med 90-100% kakaohalt.

Ann är grundaren av Kostfonden, som bedriver forskning på lågkolhydratmatens effekter på bland annat Diabetes.

Läs mer om Anns senaste bok i raden av mycket viktiga böcker här, Fejkmaten: så blir vi vilseledda.

Annelie Andersson driver den populära och fantastiskt vackra bloggen Blomster & Bakverk,

En del av recepten på hennes blogg och i två mycket fina bakböcker är glutenfria, bland annat det här julbrödet.

Glutenfritt julbröd med durra och bovete

1 bröd225° (gärna varmluft)Tid i ugnen: 60–70 minuterTotal tid: 3–3,5 timmar

20 g jäst (färsk)
600 g (6 dl) kallt vatten
25 g (0,25 dl) honung eller lönnsirap
15 g (1 msk) rapsolja
1 tsk salt
1–2 tsk brödkryddor
2–4 tsk malda pomeransskal
1–2 tsk malen kryddnejlika
1–2 tsk malen ingefära
175 g (3 dl) durramjöl
175 g (3 dl) bovetemjöl
50 g (1 dl) hirs- eller boveteflingor
40 g (4 msk) fiberhusk (eller motsvarande viktmängd psylliumhusk)

Lägg jästen i en bakbunke och tillsätt kallt vatten, honung, rapsolja och alla kryddor. Vispa samman allt. Jag använder en vanlig stålvisp.

Tillsätt durramjöl, bovetemjöl och hirs- eller boveteflingor. Vispa ihop alltsammans tills det blir en jämn smet utan klumpar. Ha till sist i fiberhusken och arbeta snabbt ihop det hela och gärna genom att ta några extra tag med vispen.

När fiberhusken tillsätts sväller smeten och du märker att den får en fastare konsistens på bara någon minut. Till sist brukar jag ta en slickepott och dra runt med några tag, så att jag får med allt i botten också.

Täck bunken med plast eller bakduk och låt jäsa i 1,5 timme. Ta  ut degen på lätt mjölat bakbord och forma varsamt till önskvärd form. Degen ska inte knådas. Lägg brödet på bakplåtspappersklädd plåt, täck med bakduk och jäs i 30 minuter.

Sätt på ugnen i god tid och värm till 225 grader. Jag kan varmt rekommendera dig att använda varmluftsfunktionen om du har. I min ugn går det att ha samma gradantal, men sänk ca 25 grader om du har en väldigt varm ugn.

Jag brukar fylla en liten tesil med mjöl och sikta över brödet när det jäst klart. Sedan snittar jag och ställer sen in det direkt, mitt i ugnen.

Jag har alltid en gammal sliten plåt i botten av ugnen som står inne medan ugnen värms. När jag ställer in brödet häller jag ett par matskedar kallt vatten på bottenplåten. Då bildas det ånga vilket ger en fin yta på brödet. Man kan också lägga ett par isbitar på plåten.

Grädda brödet i 60–70 minuter. I min ugn är brödet klart efter 70 minuter. Därefter är det viktigt att ställa brödet på ett galler och låta det kallna helt. .Jag låter mitt bröd stå utan bakduk i 6–8 timmar innan jag skär i det.

Tänk på att alla ugnar är olika varma. Skulle du märka att brödet inte blir helt genomgräddat, öka då på med 10 minuter nästa gång.

Till sist, passa mot slutet och om du tycker brödet blir mörkt, täck då med en bit bakplåtspapper eller aluminiumfolie. Tilläggas kan att brödet innehåller så mycket vatten att det är svårt att övergrädda det.

Ett glutenfritt julbröd som håller sig fint i flera dagar. Hoppas det smakar!

Sist men absolut inte minst bidrar fina vännerna, kostrådgivarna/kokboksförfattarna Jenny och Magnus Andersson på Paleobloggen Under vårt tak med recept på sina läckra saffransrutor från bakboken Nyttigare Gott.

Jenny och Magnus var bland de allra första jag fick kontakt med i bloggosfären när jag startade den här bloggen för snart 15 år sen och vi har följt varann sen dess och blivit goda vänner även i verkliga livet.

Här kan du läsa mer och beställa signerade exemplar av parets fyra fina kokböcker och ta del av deras Paleorecept och kurser.

Saffransrutor med pistagenötter

Ger 1 kaka, 12 rutor

Total baktid:

40 minuter

Ingredienser:

4 st ägg

4 msk kokossocker

1 dl smält kokosolja

3 dl mandelmjöl

2 tsk nystött kardemumma

1,5 tsk bakpulver

0,5 g saffran

Topping:

50 g pistagenötter

Ugnsformen, storlek ca 25×20 cm

Så här gör du:

Sätt ugnen på 175 grader

Vispa ägg och kokossocker pösigt i en bunke

Tillsätt den smälta kokosoljan och vispa ihop snabbt

Blanda samman de torra ingredienserna i en skål

Vispa försiktigt eller vänd ner de torra ingredienserna i äggsmeten

Klä formen med bakplåtspapper

Häll ner smeten i formen

Hacka pistagenötterna grovt och strö över kakan

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 25 minuter tills kakan börjar få fin färg och känns torr när du kollar med en provsticka i mitten av kakan

Ta ut kakan och låt den svalna

Lyft upp kakan på en skärbräda och skär i fina rutor

Vänner är viktiga tycker även Tomten och Columbus
Mina bästa tips på godis och glögg till jul
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är glc3b6gg-chaffles-008.jpg

En god avslutning

Idag bjuder jag på mina bästa tips för ett lite mindre sött godisbord till julen än vad de flesta är vana vid.

Vitt socker tog jag bort nästan helt ur min mat för snart 15 år sen och sötningsmedel är inte heller något jag gillar, tycker de ger en konstig bismak.

Jag väljer att söta lätt, ibland med honung men oftast med torkad frukt eller bär, men du använder förstås det du tycker är bäst för dig.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är glc3b6gg-chaffles-007.jpg

Skogsglögg ½ liter

3 dl osötad saft från blåbär/lingon/äpple, t ex Saxhyttegubbens 100%

2 dl vatten eller vitt vin

4 kardemummakapslar eller ½ tsk kardemummakärnor

4 enbär

4 kryddnejlikor

1 kanelstång

Några tunna skivor färsk ingefära

Krossa enbär och kardemummakapslar lätt i en mortel.

Koka upp bärsaften med de övriga ingredienserna och låt puttra under lock i några minuter.

Låt stå i minst en timme så smakerna utvecklas, sila och hetta upp med vatten eller vin.

Du kan variera glöggen med råsaft från andra bär, till exempel lingon, hjortron eller kråkbär.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 031.jpg

Granatäppelglögg 4 små muggar

1 granatäpple

1 blodgrape

1 citron

10 kryddnejlikor

1 kanelstång

2 cm färsk ingefära i skivor

Eventuellt lite valfri sötning

Pressa frukterna, granatäpplet går också fint att pressa i en vanlig citruspress.

Men håll till nere i diskhon eller trä en plastpåse över, det kan skvätta en del.

Blanda saften med kryddorna i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter. Låt svalna.

Sila av kryddorna och värm försiktigt glöggen och servera med skållade mandlar.

Smaka av om du vill ha någon sötning, jag tyckte glöggen blev god utan.

Jag föredrar den här glöggen alkoholfri, men vill du spetsa den lite så rekommenderar jag en skvätt mörk rom.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är glc3b6gg.jpg



Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är bild-34.png

Här kommer en av mina egna favoriter till glöggen, pepparnötter från kokboken Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Bakboken utsågs under 2021 till Sveriges bästa hälsokokbok på Gourmand Awards, en mycket hedrande utmärkelse.

Extra stolt över det eftersom jag själv tagit alla bilder till boken, de flesta ute på ett sommarfagert Djurgården.

Pepparnötter med ädeloströra ca 20 st

6 torkade plommon

50 g smör eller kokosolja

½ dl pepparkakskryddor

2 ägg

2 dl hasselnötsmjöl

2 dl mandelmjöl

2 msk psylliumhusk

2 tsk bakpulver

Ca ½ tsk salt

Ädeloströra:

100 g ädelost

1 dl crème fraiche

Skär plommonen i små bitar och koka upp med smöret och pepparkakskryddorna. Låt svalna och mixa sen ner äggen.

Sätt ugnen på 175˚. Blanda samman de torra ingredienserna i en bunke. Rör ner äggblandningen och blanda om väl. Låt degen svälla i tio minuter.

Knåda ihop degen och forma till små bollar, lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt och platta till lite.

Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna på galler. Förvara i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.

Ädeloströran gör du genom att mixa ihop ädelost och crème fraiche tills det blir slätt. Fyll i spritspåse med stor tyll, lägg den i kylen en timme så den blir fast.

Spritsa pepparnötterna strax innan serveringen. Jag garnerade med tunna klyftor av färska plommon och en liten timjankvist.

Tips: Servera pepparnötterna till ostbrickan eller som ett tilltugg till julglöggen.

Du kan ta bara hasselnötsmjöl eller mandelmjöl, jag tycker kombinationen av dem båda blir god.

Tål du inte nötter och mandel så använd pumpafrömjöl istället.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är a1-tomten-001.jpg



Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är bild-35.png

Här kommer ytterligare ett recept från bakboken som passar riktigt bra nu till jul.

Raw kokoskaka med tranbär och choklad ca 15 st

1 dl torkade tranbär

1 dl kokossmör

2 msk smält, ekologisk kokosolja

Ca 1 tsk flingsalt

50 g mörk choklad 80-90%

½ dl rostade hasselnötter

Mixa hälften av tranbären med kokossmör, kokosolja och smulat flingsalt.

Saltet framhäver chokladsmaken, smaka av hur mycket du tycker är lagom.

Finhacka chokladen och nötterna. Spara några hela tranbär, små chokladbitar och hackade nötter till garnering, hacka resten av bären fint.

Vänd ner det hackade i smeten och skeda upp i småbrödsformar.

Stick ner några bär och chokladbitar i varje kaka.

Strö över lite nöthack och saltflingor, tryck till lite så de fastnar i chokladsmeten.

Ställ i kylen att stelna 1 timme, ta ur kakorna ur formarna.

Förvara i kylen men ta fram en stund innan serveringen, då kommer smakerna fram mer.

Tips: Variera smaksättningen med andra torkade bär eller bärpulver.

Vill du inte ha nötter i så kan du använda hackade pumpafrön istället.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 320380438_548442787339795_6006139527346954340_n.jpg



Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är img_5853.jpg
Chokladdoppade kokoskakor från Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson

Chokladdoppade kokoskakor 25 st

50 g rumsvarmt smör

1 dl grädde

½-1 msk valfri sötning

1-2 krm äkta vaniljpulver

200 g kokosflingor

100 g mörk choklad 70-90%

Ev några rutor vit choklad

Vispa smör, sötning och vaniljpulver fluffigt med elvisp.

Tillsätt grädden under fortsatt vispning och rör ner kokosflingorna, ställ i kylen att stelna en halvtimme.

Rulla till matskedsstora bollar och platta till dem lite, kyl en stund till innan de doppas i choklad.

Smält mörk och vit choklad i varsitt vattenbad, den mörka i en smal bunke så kakorna kan doppas helt i den smälta chokladen.

Doppa kakorna genom att lägga dem på en gaffel, sänk hastigt ner den i chokladen, som är så djup så de kan bada helt i den.

Slå lätt med gaffeln mot kanten på bunken, så överflödig choklad rinner ner och dra undersidan av gaffeln mot kanten.

Fös sen försiktigt av kakan från gaffeln med en annan gaffel över på ett galler.

Gör en liten spritspåse av smörpapper eller använd en plastpåse med ett litet hål klippt i ett hörn.

Spritsa mönster med den vita chokladen och ställ i kylen att stelna.

Här har jag spritsat en spiral och dragit med en tandpetare in mot mitten.

Vill du inte använda den söta, vita chokladen till garnering så kan du lägga på en halv valnöt istället innan chokladen stelnar.

Här finns Gammaldags husmanskost på nytt sätt som jag skrev med Annika Dahlqvist att ladda ned som E-kokbok.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är bild-12.png

Ischoklad med kardemumma

100 g mörk choklad 70-90%

50 g kokosolja

1-2 tsk mald eller stött kardemumma

1 krm vaniljpulver

Lite smulat flingsalt

Smält chokladen i vattenbad och rör ner kokosoljan.

Blanda ner kardemumma och vanilj, smaksätt med lite salt, det lyfter fram chokladsmaken.

Häll chokladsmeten i ett litermått och fyll upp i knäckformar, låt stelna i kylen.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 319960328_1150915872478053_5507396887966876738_n.jpg



Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är ischokladtryffel_lv0c1111-1.jpg

Ischokladtryffel med hjortron Foto Mikael Eriksson

Ischokladtryffel

100 g mörk choklad 85-90%

40 g kallpressad kokosolja

2 ekologiska äggulor

1 dl hjortron (eller andra bär)

Lite smulat flingsalt

Bryt chokladen i små bitar och smält tillsammans med kokosoljan på svag värme.

Vispa under tiden äggulorna riktigt tjockt.

Mosa hjortronen lätt och rör ner tillsammans med saltet i chokladen.

Saltet framhäver chokladsmaken, så tryffeln blir ännu godare.

Rör ner lite av chokladen i äggulorna och rör till en jämn smet, vänd sen ner resten av den smälta chokladen. Då blir tryffelsmeten jämn och fin.

Enklast är att fylla smeten direkt i små formar som vanlig ischoklad.

Du kan också låta tryffelsmeten stelna i kylen några timmar.

Forma sen små kulor med ett kuljärn eller en tesked doppad i ljummet vatten.

Lägg på en tallrik och kyl igen. Sikta kakaopulver genom en tesil över tryfflarna strax innan serveringen.

Förvara tryfflarna i kyl eller frys och ta fram en stund innan de ska avnjutas, sikta då över ny kakao.

Receptet kommer från kokboken ”Birgitta Höglunds bästa grilltips” som är en nyutgåva av slutsålda ”Grillmat LCHF”.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är tomten-069.jpg



Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är dec-13-jul-033.jpg

Kryddig ischoklad

50 g 70-90% mörk choklad

25 g kokosolja

1 tsk mald kardemumma

1 tsk kanel

½-1 tsk malda nejlikor

1-2 krm flingsalt

½ krm vaniljpulver

Smält choklad och kokosolja i vattenbad och blanda ner alla kryddor, smaka av om sältan är lagom.

Häll upp i dubbla knäckformar eller liknande.

Ställ i kylen att stelna, tryck försiktigt på några korn flingsalt innan de är helt stelnade.

Förvara i burk i kylen eller frysen.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 320049508_3042228876085701_6268929208545188163_n-1.jpg



Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är bild-36.png

Ischoklad med mandel och bär

100 g mörk choklad 70-90%

½ dl torkade bär

½ dl mandel

50 g kokosolja

Lite salt

Smält chokladen i vattenbad, rör ner kokosoljan.

Finfördela bären i små bitar och hacka nötterna medelgrovt.

Rör ner i chokladen och smaksätt med lite salt, då kommer chokladsmaken fram mycket bättre.

Ös med en tesked upp i knäckformar, låt stelna i kylen.

Jag tog bort formarna, så blev konfekten lite snyggare i ett vackert glas.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är bild-37.png

Passionstryffel ca 40 st små

100 g 70-90% mörk choklad

20 g kokosolja

½ dl + 2 msk grädde/kokosgrädde

2 passionsfrukter

2 msk vatten

2 dl ekologiska kokosflingor

Gröp ur innehållet i passionsfrukterna ner i en kastrull.

Vispa i vattnet och koka kraftigt i 5 minuter under omrörning.

Kokningen får allt fruktkött att lossna från kärnorna och en intensiv smak kommer fram.

Häll upp i en nätsil och passera ner i en bunke.

Smält choklad och kokosolja över vattenbad, blanda ner ½ dl av grädden i chokladsmeten, rör tills den svalnat lite.

Blanda så ner passionsfruktspurén, rör om ordentligt och ställ in i kylen att svalna 20 minuter.

Ta fram och vispa ner resterande grädde med elvisp, vispa tills chokladen blivit fluffig, ställ in i kylen minst 20 minuter igen.

Forma små kulor med hjälp av två teskedar, det är lättare och mindre kladdigt än att forma dem i händerna.

Kyl tryfflarna en stund till, så blir de lättare att doppa i kokos.

Häll kokosflingorna i en kopp och lägg i en kula i taget och tryck till försiktigt,  så det fastnar flingor runt om.

Forma tryfflarna till runda kulor och lägg i knäckformar, förvara i en burk i kylen eller frys in.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 320550962_3305151239726527_963761440386828456_n.jpg



Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är bild-15.png

Hallontryfflar ca 15 st

2 dl hallon

2 dl pekannötter

50 g smör/kokosolja

4 osvavlade aprikoser

½ pressad lime

Att rulla i:

½ dl hallonpulver

Koka upp bären, ta från spisen och rör ner smöret så det smälter och låt svalna.

Skär aprikoserna i mindre bitar, mixa dem med hallonröran, pekannötter och limesaft i en matberedare tills allt blandats väl och nötterna hackats till småbitar.

Ställ i kylen att stelna en halvtimme, så smeten blir lätt att rulla till bollar.

Fukta händerna lätt i kallt vatten mellan bollarna så går de lättare att få jämna och fina.

Ställ in dem i kylen att stelna en halvtimme.

Innan serveringen rullar du bollarna i hallonpulvret så de täcks runtom.

Enklast går det om du häller pulvret i en liten rund skål och lägger ner bollarna en i taget och låter dem rulla runt.

Förvara i en burk i kylen eller frys in och ta fram eftersom.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 320289456_864387444711163_274394845172922206_n.jpg



Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är bild-38.png

Kokosbollar à la Bounty ca 20 st

2 ½ dl kokosgrädde

1 + 2 dl kokosflingor

1 dl kokosolja

1 krm vaniljpulver

½ krm salt

1 msk valfri sötning

ca 1 dl extra kokosflingor till garnering

Blanda allt utom 2 dl kokosflingor i en kastrull.

Koka upp och låt puttra på svag värme i 15 minuter, rör då och då, låt smeten svalna en stund.

Rör ner de resterande kokosflingorna, så blir smeten lite torrare och lättare att forma när den stelnat.

Ställ i kylen att stelna en timme.

Ta upp matskedsstora bitar med en sked och rulla till bollar och lägg på ett fat.

Häll kokosflingor i en liten skål och lägg ner de rumstempererade bollarna en och en.

Rulla runt dem i kokosen så det täcker ordentligt runtom.

Förvara i burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in.

För bollar med lite annan smak, så tillsätt 1 tsk kardemumma eller rivet skal av en ekologisk lime eller citron.

Fick tips av en läsare som hade blandat i saffran i smeten, det låter riktigt gott.

Bollarna blir också väldigt goda att doppa i mörk choklad.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 319985983_853410139306379_1468762349657043007_n.jpg



Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är bild-39.png

Gelégodis

1 liter svarta vinbär, hallon eller blåbär

2 lime

1 burk à 230 g kokosnötsmör (eller kokosolja)

12 blad gelatin (6 tsk gelatinpulver)

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.

Koka upp bären och rör ner pressad limesaft, ta gärna med fruktköttet också som fastnat i pressen.

Blanda ner kokossmöret och de urkramade gelatinbladen. Rör så bladen smälter och mixa så slätt det går.

Använder du gelatinpulver så rörs det ner i den varma bärmassan innan du mixar.

Häll upp i konfektformar av silikon eller i en form. Ställ i kylen att stelna till nästa dag.

Skär gelén i lagom stora bitar. Förvara bitarna under plast i kylen.

Det här blev en rätt stor sats, så jag stoppade en form i frysen för att ta fram senare.

Smält den då på nytt och ställ att stelna, så blir den fast och fin igen.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 320008491_5206883676083684_3414965937970498183_n.jpg



Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är bild-40.png

Äppelmarmelad

2 röda, ekologiska äpplen

2 eko lime

1 eko citron

1 msk valfri sötning

5 blad gelatin

Dela äpplena och gröp ur kärnhuset. Riv dem på grova sidan av rivjärnet med skalet kvar, rätt ner i en vid kastrull.

Skalet ger en vacker rosa färg åt marmeladen och är nyttigt, om man väljer ekologiskt odlat.

Pressa saften ur citrusfrukterna och häll över äpplena. Koka upp och låt småputtra på svag värme i 10 minuter.

Blötlägg under tiden gelatinbladen i minst fem minuter i en bunke med kallt vatten.

Krama ur vattnet ur bladen och rör ner dem i det färdigkokta moset.

Om du använder honung som sötning så låt äppelmoset svalna en stund innan du rör ner den, då förstörs inte honungens alla goda egenskaper av värmen.

Täck en liten fyrkantig form, ca 15×18 cm, med plastfilm.

Häll moset i formen, dra även plast över och ställ i kylen att stelna till nästa dag.

Strö kokos i ett lager över en skärbräda, stjälp upp marmeladen på kokosen och tryck lite så det fastnar.

Ta bort plasten och skär marmeladen i små fyrkantiga bitar.

Häll kokos i en liten bunke, lägg ner bitarna en och en. Vänd och tryck till så det fastnar flingor runt om.

Lägg upp bitarna på ett fat och låt stå i kylen och torka till nästa dag.

Förvara mellan lager av smörpapper i en burk i kylen. Marmeladen håller ca 1 vecka i kylen.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är tomten-2-049.jpg

Raw chokladkaka med lingontopping ca 20 små bitar

5 dadlar

1 dl solroskärnor

1 dl jordnötssmör

½ dl kakao

½ dl kokosolja eller smör

½–1 tsk flingsalt

Lingontopping:

3 dl lingon

5 torkade aprikoser

1 dl cashewnötter

½ dl kokosolja

Börja med lingontoppingen, lägg cashewnötter och aprikoser i en bunke med vatten och låt stå över natten.

Skölj och låt dem rinna av väl och mixa slätt med lingon och kokosolja i en matberedare, häll upp i en bunke.

Diska ur och torka matberedarskålen, mixa solroskärnor till grovt mjöl tillsammans med kakao och flingsalt.

Skär dadlarna i mindre bitar och blanda ner dem, jordnötssmör och kokosolja, mixa snabbt ihop till en fast deg.

Klä en mindre form, ca 15×20 cm, med smörpapper eller plastfilm och tryck ut degen i formen till en jämn kaka.

Bred över toppingen med hjälp av en slickepott, släta ut så det blir ett jämnt lager.

Täck över och ställ kakan i kylen att stelna över natten.

Skär i avlånga eller fyrkantiga små bitar. Förvara i en burk i kylen eller i frysen och ta fram eftersom att tina i kyl.

Tips: Du kan variera chokladkakan med pumpakärnor och mandelsmör, smaksätt gärna med lite vaniljpulver, pepparmintsolja eller rivet, ekologiskt apelsinskal.

Toppingen blir också god och vacker med körsbär, blåbär eller vinbär.

Om du använder en mindre springform så blir kakan fin att garnera med vispad grädde/kokosgrädde, bär och citronmeliss som tårta.

Receptet kommer från ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” som jag fotograferade i den jämtländska naturen.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 53-raw-chokladkaka-med-lingontopping-bilder-till-grc3b6na-skc3b6na-tillbehc3b6r-redigering-jan-andersson-223.jpg



Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 318211185_561085842014352_6420369552011686020_n-1.jpg



Mina bästa recept med saffran

Guldgul njutning

I morgon är det Lucia så idag bjuder jag på flera av mina populära saffransrecept för att förgylla denna mörka midvintertid.

Jag är väldigt förtjust i saffran, både i bakning och matlagning, så det har blivit en hel del guldgula recept härinne under de snart 15 år som gått sen jag startade bloggen.

Alla recepten är som vanligt härinne naturligt glutenfria och kan även göras mejerifria för den som inte äter/tål mjölkprodukter.

Jag önskar dig en fridfull och fin Lucia, snart vänder det mot ljusare tider.

Mandelkakor med kokos och saffran ca 20 små

1 dl mandlar

1½ dl kokosflingor

1 tsk psylliumhusk

1 ägg

25 g smör

1-2 msk honung, björksocker eller den sötning du föredrar

1 tsk saffranstrådar eller 1 kuvert på 0,5 g

Hela mandlar till garnering

Smält smöret tillsammans med saffranet, då kommer mer smak fram av den dyrbara kryddan.

Mal mandeln i mandelkvarn, det bruna innerskalet ger god smak till kakorna.

Använder du hellre färdigköpt mandelmjöl, så blir det 2 dl mjöl av 1 dl mandlar.

Rör ihop ägget med vald sötning, blanda ner kokos, husk och mald mandel.

Häll i det avsvalnade smöret och blanda väl.

Låt stå i kylen en halvtimme att svälla.

Rulla små kulor och lägg på bakplåtspapper, tryck ner en mandel i varje kaka.

Grädda kakorna på 175° i 15 minuter. Låt svalna på galler.

Mjuk saffranskaka

6 ägg

6 dl mandelmjöl

100 g smör/kokosolja

1 dl grädde/kokosgrädde

½-1 dl valfri sötning

4 msk psylliumhusk

1½ msk bakpulver

½-1 tsk vaniljpulver

2 krm salt

2 kuvert à 0,5 g saffran

Smält smör i en kastrull, smörj en avlång bakform (1½ lit) med lite av det och strö i lite mandelmjöl så det blir jämnt fördelat.

Blanda ner grädde och saffran i det smälta smöret.

Rör samman mandelmjöl med psylliumhusk, bakpulver och vanilj.

Vispa ägg och vald sötning kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt.

(Du kan förstås hoppa över sötningen helt om du vill, öka då på vaniljpulvret lite.)

Rör försiktigt ner den avsvalnade smörblandningen omväxlande med mjölblandningen.

Grädda på 175° i ca 40 minuter, tills kakan känns fast när man trycker lite lätt med handen.

Ta ut formen och låt kakan vila en halvtimme, innan den stjälps upp på ett galler.

Stick ner en smal stekspade längs kanten och lyft lite försiktigt från botten innan den vänds upp.

Låt kakan kallna, ställ i kyl en timme innan den delas, så håller den ihop bättre.

Hoppar du över saffranet så får du en mycket god sockerkaka, den blir väldigt god som gräddbakelse eller jultårta med lite mosade bär som fyllning och med vispad grädde, bär och citronmeliss som garnering.

Lussekatter
6 ägg

1 dl kokosnötmjöl

1 dl kokosolja eller smör

½ dl kokosmjölk eller grädde

4 msk psylliumhusk

½ dl valfri sötning

2 tsk bakpulver

2 kuvert saffran à 0,5 g

ev 1 tsk kardemumma

1 ägg till pensling

Smält fettet tillsammans med saffranet. Vispa ägg och sötning kraftigt.

Häll i fettet och kokosmjölken/grädden och fortsätt vispa.

Blanda de torra ingredienserna och häll ner i smeten. Rör ihop allting.

Låt degen stå och svälla 15 minuter.

Dela degen i lika stora bitar och rulla till bullar som sen rullas ut till stänger och formas till lussekatter.

Pensla tunt med vispat ägg. (Strö ev över lite hackad mandel och tryck ner ett russin i varje rundel.)

Grädda ca 10 minuter på 175º, låt svalna på galler.

Lussekatterna sjunker ihop lite när de svalnar. Du kan också göra dem som runda bullar.

Rör då ihop lite smör, hackad mandel och valfri sötning, tryck ett hål i bullen och fyll med en tesked av smörblandningen innan gräddningen.

Lussekatter Foto Lindha Vikström

Saffransdoftande fisksoppa 2 port

ca 250 g fisk, jag hade öring

1 tsk citronsaft

2 dl grädde/kokosgrädde

2 dl fiskfond

2 stora champinjoner

5 cm skivad purjolök

1 liten morot i stavar

1/4 röd paprika i strimlor

3 msk smör

0,5 g saffran

½ tsk ekologiskt buljongpulver

Salt och peppar

Filéa fisken och skär loss från skinnet. Dela filéerna i mindre bitar.

Pressa citron över och salta lätt, låt stå en stund så smakerna går in.

Bryn smöret lätt och fräs svampen några minuter.

Rör ner morotsstrimlor och paprika och stek en liten stund till.

Tillsätt purjo och saffran och blanda om ordentligt.

Häll på fonden och grädden och smaksätt med kryddor och buljongpulver.

Koka upp och låt småputtra i 30 minuter.

Blanda ner fisken försiktigt strax innan serveringen och låt sjuda ett par minuter.

Ostkaka med keso och saffran 2-4 port

3 ägg

1 dl keso

½ dl grädde

0,5 g saffran

1 nypa salt

Mixa keso och grädde slätt. Mixa hastigt i ägg, saffran och lite salt. Smaka av och häll upp i en liten, smord ugnsform.

Täck eventuellt formen med smord folie så den behåller sin vackra, gula färg under gräddningen. Grädda i ca 30 minuter på 175°.

Servera ostkakan ljummen tillsammans med bär och gärna en klick lättvispad grädde.

Vill du ta del av fler av mina recept och tips så hittar du hundratals i de här kokböckerna, kanske en eller fler kan bli en fin julklapp till släktens matintresserade?

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-kokbok skriven med Annika Dahlqvist)

Julens godaste glutenfria vörtbröd
Julig smörgås med Forbondekorv

Julfavorit

Vörtbröd har alltid varit ett av de godaste bröd jag vet, något jag saknat mycket sen jag slutade äta gluten och bröd med hög halt kolhydrater för 15 år sen.

Så du må tro att jag blev glad när jag hade hittat på följande recept, hoppas du också kommer att njuta av det till jul.

Vörtbröd (1 formbröd)

6 ägg

250 g kvarg eller kokosgrädde

150 g valnötter eller mandlar

100 g smör eller kokosolja

2 dl mandelmjöl

2 dl pofiber

½ dl psylliumhusk

½ dl linfrön

1-2 tsk malet pomeransskal eller finrivet apelsinskal

1 tsk mald fänkål

1 tsk mald anis

1 tsk mald ingefära

1 tsk malda nejlikor

½ tsk mald kardemumma

2 msk äppelcidervinäger

2 tsk bakpulver

ca 1-1½ tsk salt

Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en avlång bakform på 1½ liter väl.

Krossa nötterna grovt i en mortel eller hacka dem.

Smält smör/kokosolja tillsammans med vörtkryddorna och låt det svalna.

Använder du rivet apelsinskal, som jag tycker blir väldigt gott, så se till att du tar en ekologisk apelsin och tvätta den väl först.

Blanda nötter och alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt.

Vispa äggen riktigt tjockt och rör ner kvarg, vinäger och smör.

Blanda så ner det torra med elvispen på låg effekt. Rör om väl och smaka av om du vill ha mer salt.

Häll över smeten i brödformen med hjälp av en slickepott, tryck till på ytan så smeten blir jämnt fördelad.

Blöt handen i kallt vatten och jämna till ytan så den blir slät.

Täck med aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter, ta av folien och grädda 45 minuter till.

Låt svalna en stund i formen och ta sen ur brödet och låt det kallna på galler utan bakduk så behålls den knapriga ytan.

Skär brödet i skivor när det kallnat helt.

Lösfrys skivorna och ta fram eftersom, tina gärna i brödrost så blir det som nybakat.

Bor du utomlands och har svårt att få tag på pofiber, så kan du ändra receptet till 3 dl mandelmjöl och 1 dl fiberhusk istället.

Tomten julklappstipsar

Grunden till det här brödet, mitt populära valnötsbröd, finns med i E-kokboken Gammaldags husmanskost på nytt sätt, skriven med Annika Dahlqvist.

Jag har även med det i min senaste bok Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker. som jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt.

Ännu fler bröd, bakverk och godsaker hittar du i böckerna Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv och i Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt.

Kanske kan någon av dem passa som julklapp till familjens matglada medlemmar?

Tomten i Stockholm

Glutenfria pepparnötter med ädeloströra

Njutbart till glöggen

Här kommer en favorit till julfikat, pepparnötter från min sjunde kokbok ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”

Min mamma gjorde en liknande tjock pepparkaka fast med mjöl och socker när jag var liten, här sötar jag med torkade plommon och använder mjöl av mandlar och hasselnötter för extra goda julsmaker.

Bakboken utsågs under 2021 till Sveriges bästa hälsokokbok på Gourmand Awards i Paris, en mycket hedrande utmärkelse.

Extra stolt över det eftersom jag själv tagit alla bilder till boken, de flesta ute på ett sommarfagert Djurgården i Stockholm.

Pepparnötter med ädeloströra ca 20 st

6 torkade plommon

50 g smör eller kokosolja

½ dl pepparkakskryddor

2 ägg

2 dl hasselnötsmjöl

2 dl mandelmjöl

2 msk psylliumhusk

2 tsk bakpulver

Ca ½ tsk salt

Ädeloströra:

100 g ädelost

1 dl crème fraiche

Skär plommonen i små bitar och koka upp med smöret och pepparkakskryddorna. Låt svalna och mixa sen ner äggen.

Sätt ugnen på 175˚. Blanda samman de torra ingredienserna i en bunke. Rör ner äggblandningen och blanda om väl. Låt degen svälla i tio minuter.

Knåda ihop degen och forma till små bollar, lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt och platta till lite.

Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna på galler. Förvara i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.

Ädeloströran gör du genom att mixa ihop ädelost och crème fraiche tills det blir slätt. Fyll i spritspåse med stor tyll, lägg den i kylen en timme så den blir fast.

Spritsa pepparnötterna strax innan serveringen. Jag garnerade med tunna klyftor av färska plommon och en liten timjankvist.

Servera pepparnötterna till ostbrickan eller som ett tilltugg till julglöggen.

Du kan ta bara hasselnötsmjöl eller mandelmjöl, jag tycker kombinationen av dem båda blir god.

Tål du inte nötter och mandel så använd pumpafrömjöl istället.

Bakboksreklam

Här ser du några flera av recepten från bakboken, jag har några exemplar hemma om du vill köpa en signerad till dig själv eller någon när och kär.

Skriv en kommentar om du är intresserad så kontaktar jag dig via din mailadress och skickar boken till valfri adress inom Sverige.

Pepparkakskladdkaka med palsternacka, päron och lingon
Frökex med kardemumma
Västerbottenskex med vallmofrön
Fikontryfflar med apelsin
Glutenfria pepparkaksmuffins
Foto Kristie Sullivan

Tips till Adventsfikat

Idag bjuder Tomten och jag på ett recept på Pepparkaksmuffins som jag skapade till Diet Doctor för några år sen.

Receptet är LCHF-anpassat så det innehåller erytritol som sötning, men du kan förstås använda det du föredrar.

Foto Kristie Sullivan

Pepparkakscupcakes 12 st

• 110 g smör eller kokosolja, smält
• 1 msk malen kanel
• 1 msk kardemumma
• 1 tsk hela kryddnejlikor malda
• 1 tsk mald ingefära
• 1,5 dl vispgrädde eller kokosgrädde
• 1 tsk vaniljextrakt eller pulver
• 6 dl (280 g) mandelmjöl
• 3 msk psylliumhusk
• 2 tsk bakpulver
• ½ tsk salt
• 6 ägg
• 1,5 dl erytritol

Apelsinfrosting
• 280 g färskost, rumstempererat
• 55 g smör, rumstempererat
• 4 msk erytritol
• 1 apelsin, skalet
• 2 msk lingon eller frysta tranbär (valfritt)



Pepparkakscupcakes
1. Sätt ugnen på 175 grader. Förbered en muffinsplåt eller placera ut 12 muffinsformar på en plåt.
2. Blanda det smälta smöret med kanel, kardemumma, nejlika, ingefära och grädde i en liten bunke. Sätt åt sidan.
3. Blanda ihop mandelmjöl, husk, bakpulver och salt i en annan bunke. Sätt åt sidan.
4. I en annan bunke vispar du ägg, vaniljextrakt och sötning kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt. Rör försiktigt ner i smörblandningen omväxlande med mjölblandningen med elvispen på lägsta effekt.
5. Låt svälla i några minuter och fördela därefter smeten i muffinsformarna.
6. Grädda i mitten av ugnen i ca 20–25 minuter. Låt svalna på galler.

Apelsinfrosting
1. Vispa ihop mjukosten med smöret. Blanda ner sötning och apelsinskalet. Ställ in i kylskåpet i 1 timme.
2. Bred eller spritsa apelsinfrostingen på de kalla muffinsarna. Garnera gärna med julröda lingon, tranbär eller granatäppelkärnor.

Reklam för min bakbok och Tomtens Adventskalender

Jag och min lilla Tomte önskar alla en fin Adventstid.

I år har vi flyttat hans Adventskalender till en Facebookgrupp som jag driver, där delar jag med mig av dagliga recept och tips på god mat och bakverk.

Du hittar också många godsaker till julfikat i kokboken Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Bakboken kan bli en fin julklapp till bakglada, den finns i länken ovan på Bokus, här på Adlibris, att beställa i din lokala bokhandel eller att låna på Biblioteket.

Valnötsbröd och Världsdiabetesdagen
Foto Mikael Eriksson

Mustigt matbröd

Idag bjuder jag på ett av mina mest populära matbrödsrecept, jag skapade det redan för 10 år sen till den nu slutsålda kokboken Långkok för LCHF och Paleo.

Det är inte bara vi som äter glutenfritt med färre kolhydrater som uppskattar det här brödet, även ”vanliga” mackälskare brukar tycka att det är riktigt gott.

Det innehåller mycket protein från ägg, kvarg och nötter, så med ett matigt pålägg och grönt så kan mackan bli en hel måltid.

Det här brödet finns nu, tillsammans med många andra recept från Långkokboken, med i min senaste bok Stora diabeteskokboken. Läs mer om den nedanför receptet.

Valnötsbröd

6 ägg

250 g naturell kvarg eller kokosgrädde

150 g valnötter

100 g smör eller kokosolja

2 dl mandelmjöl

2 dl pofiber

½ dl psylliumhusk

½ dl linfrön

ca 2 msk malda brödkryddor

2 msk äppelcidervinäger

2 tsk bakpulver

1–1½ tsk salt

Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en avlång bakform på 1½ liter väl.

Krossa valnötterna grovt i en mortel eller hacka dem. Smält smöret tillsammans med

brödkryddorna och låt det svalna.

Blanda nötter och alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt.

Vispa äggen tjockt och rör ner kesella, vinäger och smör. Blanda så ner det torra med elvispen på låg effekt. Rör om väl och smaka av om du vill ha mer salt eller brödkryddor.

Häll över smeten i brödformen med hjälp av en slickepott, tryck till på ytan så smeten blir jämnt fördelad.

Blöt handen i kallt vatten och jämna till ytan så den blir slät. Täck med ugnsfolie eller lock och grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter. Ta av folien och grädda 45 minuter till.

Låt svalna en stund i formen och ta sedan ur brödet och låt det kallna på galler utan

bakduk så behålls den knapriga ytan. Förvara brödet i en påse i kylen, det håller upp till en vecka.

Skär valnötsbrödet i skivor när det kallnat helt och lösfrys skivorna. Ta fram efterhand och tina gärna i brödrost så blir det som nybakat.

Om du är allergisk mot nötter och mandel kan du byta ut valnötterna mot samma mängd lätt mosade kikärtor och mandelmjölet mot pumpafrömjöl.

En livsviktig dag

Nu lite om Världsdiabetesdagen, en mycket viktig dag att uppmärksamma, då diabetes ökar otroligt mycket både i Sverige och i resten av världen.

Bara här i Sverige är en halv miljon människor drabbade av diabetes typ 1 och 2.

Därför passar jag på att göra lite extra reklam idag för min och Lars-Erik Litsfeldts ”Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker”.

Vi hoppas att boken kommer att förbättra hälsan för många framöver, både härhemma och runtom i världen.

Jag får då och då meddelanden från läsare som fått stor hjälp att hantera sin diabetes typ 2 genom att förändra sin kost och livsstil genom min blogg Birgitta Höglunds mat och mina kokböcker.

Många klarar att hålla blodsockret stabilt med hjälp av recepten och slipper medicinera.

Även personer med diabetes typ 1 mår bättre med mat med mindre socker, det kan du läsa mer om inne på Smarta Diabetiker.

Recepten passar förstås även alla andra som vill dra ner på sötsaker och andra snabba kolhydrater och är anpassade att passa alla i familjen.

Har du någon i din närhet som har diabetes eller vill förebygga framtida sjukdom så tipsa gärna om vår kokbok, ju fler som får upp ögonen för hur maten kan hjälpa oss att bli friskare, desto bättre för folkhälsan.

Den fina bilden här nedanför kommer från en bokrecension igår hos @stinas_boksida på Instagram.

Här några röster om kokboken på Bokus:

Lchf

”Perfekt för personer med Diabetes 2. Det är lätt att hamna i matleda med alla restriktioner för att hålla blodsockret i schack. Det utan att behöva ta så mycket mediciner att hjärtat börjar gnissla.”

Matnyttig kunskap

”Lättläst information om hur kropp och kost samarbetar. Livet är inte slut om du har fått diabetes eller ”bara” förhöjda värden.
Goda och roliga recept med många fina tips.
En personligt skriven kokbok. Känns som att vi lagar mat tillsammans.😊
Mår bättre, har gått ner i vikt och både läkaren och jag är nöjda.
Tog till mig ordet ”Lagom”. Världens bästa ord!”

God mat för diabetiker

”Enkla och varierande recept med smaker man känner igen. Även nya recept inspirerade från ett internationellt kök. Bra inköpslistor på sådant som är bra att ha hemma. Mina smaklökar kommer inte att bli uttråkade trots en livslång diet.”