Grekisk souvlaki med tzatziki, aubergine och örtiga tomater

Souvlaki med tzatziki

Semestermat

Nu i sommar kommer nog de allra flesta av oss att semestra här hemma i Sverige, då passar mina recept på grekiska favoriter extra bra.

Jag lärde mig att laga souvlaki på riktigt grekiskt vis på restaurang Volos i Östersund för många år sen, här får du ta del av det receptet.

Souvlaki 2 port

300 g fläskfilé

½ pressad citron

2 msk olivolja

1-2 tsk torkad oregano

Salt och peppar

Skär filén i ca 10 skivor. Lägg på en tallrik och pressa över citronsaften.

Ringla olivolja över och strö över hälften av oreganon. Salta och peppra lätt.

Vänd köttet och strö över resten av oreganon, krydda lätt.

Låt stå framme i ca en timme, så citron och örtsmaken går in i köttet. Gör under tiden tzatzikin.

Ett glas Retsina med tzatziki, tapenade och oliver på restaurang Faros i Makrigialos

Tzatziki 2-3 port

½ gurka

1-2 vitlöksklyftor

½ tsk havssalt

1 dl grekisk yoghurt

1 msk olivolja

½ tsk pressad citron

Peppar

Riv gurkan grovt och vitlöken fint. Blanda med salt i en bunke, låt stå i 30 minuter.

Rör ihop yoghurt, olivolja, citron och peppar.

Pressa ur vätskan ur gurkan och rör ner i yoghurtröran. Smaka av om det behövs mer salt.

Skiva aubergine och salta lätt på båda sidor och låt ligga en halvtimme så vätskan dras ur, då blir smaken ännu godare.

Trä köttskivorna på spett och stek i väl brynt smör, ett par minuter på varje sida. Eller ännu hellre, grilla dem.

Stek auberginen i smör i en egen panna också ett par minuter på varje sida, så de får ordentlig färg och blir mjuka.

Cocktailtomater i rosmarinbalsamico

15 cocktailtomater

3 msk smör

2 msk färska rosmarinbarr

1 tsk balsamvinäger

ev ½ tsk honung

Havssalt

Halvera tomaterna och rör ner i det smälta smöret i en kastrull.

Rör i vinäger, finstrimlad rosmarin, ev honung och salt.

Ge ett hastigt uppkok, stäng av plattan.

Låt puttra ett par minuter, men inte så tomaterna blir mosiga. Låt svalna en stund innan serveringen.

Vill du laga fler av mina recept så hittar du hundratals i kokböckerna i länkarna här nedanför.

Jag blir riktigt glad om du stöttar mitt skrivande genom att köpa en eller fler av böckerna, till dig själv eller som present.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Glutenfritt fröbröd fyllt av goda smaker
Glutenfritt, mjölkfritt, nötfritt fröbröd LCHF och Paleo...

Mustigt matbröd

Jag har alltid tyckt om att baka, när jag jobbade på restaurang hittade jag på väldigt många nya brödsorter.

Att baka glutenfritt matbröd med få kolhydrater har därför blivit en riktigt rolig utmaning, sen jag gick över till glutenfri lågkolhydratkost för 12 år sen.

Här ett annorlunda och smakrikt fröbröd som blev riktigt gott, passar fint till en soppa eller sallad med smör och en god ost.

Fröbröd med soltorkade tomater och timjan

6 stora ägg

2 dl hett vatten

10 soltorkade tomater

2 dl pumpakärnor

1 dl linfrön

1 dl sesamfrön

½ dl kokosolja

½ dl tahini, sesampasta

½ dl finhackad timjan

½ dl svartkummin, Nigella Sativa

2 msk vallmofrön

1 tsk salt

Skär tomaterna i små tärningar. Koka upp vattnet och blanda ner tomathacket.

Rör ner kokosolja, tahini, timjan och salt.

Blanda alla frösorter och rör ner i vattnet. Låt svälla i en halvtimme.

Vispa äggen fluffigt och blanda med fröröran. Smeten är lös men stelnar till bra i ugnen.

Häll allt i en smord brödform på ca 1 liter.

Grädda i mitten av ugnen på 150º i 1 timme och 15 minuter.

Låt svalna en stund i formen innan limpan stjälps upp på galler.

Förvara i plastpåse i kylen och ta fram och skär skivor eftersom.

Brödet går också bra att frysa in i skivor, det blir gott att tina i ugn eller brödrost.

I länkarna här nere hittar du alla mina kokböcker om du vill ha mer inspiration eller att ta med till sommarens middagar istället för en blomma.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Fröbröd Paleo/LCHF
Glutenfri chokladkaka med plommon och kardemumma

217952188_494867635131755_6235294536363594904_n

Sommarfika

Önskar alla mina följare en trevlig helg med receptet på den chokladkaka jag tog med häromdagen till mötet med P4 Jämtland Sveriges Radio 🌞

Bilderna är tagna av reportern Elin Turpeinen vid Storsjöns strand. Du kan lyssna på inslaget här 2.44 min in i programmet Morgon i P4 Jämtland 🥰

Chokladkakan och och många andra godsaker som passar till sommarfikat hittar du i min senaste kokbok ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.

På bilden har jag gräddat kakan i en avlång form och serverat med crème fraiche och svartvinbärssylt sötad med päron och pressad apelsin. Den sylten finns med i boken ”Gröna, sköna tillbehör”.

Tips: Om du inte tål cashewnötter så blir kakan god även med pumpafrön eller jordnötter.

Du kan variera kakan med torkade aprikoser, hoppa då över kardemumman så blir smaken lik den berömda Sachertårtan.

Mörk chokladkaka med plommon och kardemumma

100 g mörk choklad 80–90%

100 g smör eller kokosolja

6 torkade plommon

1 dl cashewnötter

2 tsk finstött kardemumma

2 msk kakao

1 msk potatismjöl

3 ägg

Ca ½ krm salt

Sätt ugnen på 200˚. Smält chokladen tillsammans med smöret på svag värme. Skär plommonen i små bitar och hacka cashewnötterna grovt.

Blanda ner dem i chokladen med kardemumman och mixa med stavmixer direkt i kastrullen, låt det gärna vara kvar lite grövre bitar av nötterna.

Blanda kakao och potatismjöl och sikta ner i smeten genom en nätsil, rör om väl.

Dela äggulorna från vitorna, rör ner gulorna i chokladsmeten.

Vispa vitorna med saltet till riktigt hårt skum med elvisp. Vänd ner en tredjedel i smeten innan du rör ner resten, så fördelas den jämnare utan att så mycket luftbubblor pressas ut ur äggviteskummet. Saltet framhäver chokladsmaken, så smaka av smeten att du fått den sälta som passar dig bäst.

Häll smeten i en liten smord form med löstagbar kant och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Låt svalna i formen och kyl innan kakan skärs i bitar. Servera med vispad grädde/kokosgrädde och frukt eller bär.

Lyxig laxröra och vaniljparfait med jordgubbar till Midsommar

Spröda frökex med laxröra

Midsommarnjutning

Jag önskar alla mina läsare en riktigt fin Midsommar, med god mat och förhoppningsvis en hel del sol och värme.

Förbered gärna de här rätterna idag, så kan du i lugn och ro njuta av midsommarhelgen.

Laxröra 4 port

150 g rökt lax, regnbåge, röding eller öring

1 dl majonnäs

1 dl finhackad paprika

2 msk hackad citronmeliss

1 msk hackad gräslök

1 msk pressad citron

Salt och peppar

Skär laxen i små bitar eller mixa snabbt till en grov smet.

Tillsätt majonnäs, paprika, örter, citron och lite kryddning.

Ställ i kylen så den stabiliseras en timme.

Smaka av om det behövs mer kryddor. Forma ägg med en sked doppad i vatten.

Lägg äggen på frökex eller gurkskivor.

Vaniljparfait 4 port

1½ dl vispgrädde

2 äggulor

½ msk honung eller annan valfri sötning

1 krm äkta vaniljpulver

Vispa äggulor och den sötning du föredrar riktigt hårt.

Vispa grädde och vaniljpulver men inte alltför hårt, för då blir parfaiten inte så len.

Rör ner lite av grädden i äggulesmeten och vänd sen ner resten försiktigt.

Häll upp i små skålar, glas eller koppar.

Ställ i frysen 3-4 timmar, ta sen fram parfaiten och ställ i kylen en stund att tina innan serveringen, så kommer smakerna fram mer.

Har du glassmaskin så kan du köra smeten i den istället så får du en riktigt god vaniljglass.

Receptet ger 4 små portioner, vill du göra den till fler så är det bara att dubbla ingredienserna.

Fler njutbara tips hittar du i mina kokböcker, här länkar till dem alla.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Laxröra på Spröda frökex

Glad Midsommar!

Midsommar

Jordgubbssallad med basilika

Jordgubbar marinerade med basilika

Sommarsallad

Den här fräscha jordgubbssalladen passar lika bra till grillat som till en somrig tapasbuffé.

Låt stå i rumstemperatur en halvtimme innan serveringen så smakerna mognar fram.

Jordgubbssallad med basilika 4 port

250 g jordgubbar

½ dl strimlad basilika

3 msk mild olivolja

1 msk vit balsamvinäger

Flingsalt

Skiva jordgubbarna ner i en bunke. Häll över olja, vinäger, basilika och lite flingsalt.

Blanda runt försiktigt och lägg upp i en vacker skål.

Smula över lite extra flingsalt vid serveringen, det gör jordgubbssmaken ännu mer intensiv.

Fler tips på goda sallader och smårätter till sommarmaten hittar du i de här kokböckerna.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Picknick med jordgubbar

Lax med varm grönsaksröra och smultronmousse till dessert
juli-15-018-1

Snabb sommarmat

På sommaren är det skönt att ta till riktigt snabblagad mat, här en variant som jag ofta gör när jag vill ha tid till annat.

Ett kryddsmör blir gott som extra tillbehör till laxen och håller dig mätt riktigt länge.

Sesamfrästa grönsaker till stekt lax 2 port

2 bitar lax à 150 gram, helst viltfångad

1 liten, gul lök

½ äpple

½ paprika

2 msk sesamfrön

2 msk kokosolja

2+2 msk smör

½ pressad citron

Salt och peppar

Hacka lök, äpple och paprika i små tärningar.

Hetta upp kokosolja och smör och häll i grönsakshacket.

Låt fräsa ett par minuter under omrörning tills det fått lite färg.

Tillsätt sesamfröna och stek dem gyllenbruna. Smaksätt med citronsaft, salt och peppar.

Stek laxen ett par minuter på varje sida i en klick smör, salta och peppra lätt.

Låt fisken ligga kvar i pannan bredvid spisen en liten stund, så värmen fördelas jämnt.

Lax är alltid godast om den inte steks för länge, då blir den lätt torr.

Smultronmousse

2 dl smultron

1½ dl grädde

2 äggulor

2 gelatinblad

Mosa smultronen med en gaffel, spar några fina till garnering.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.

Vispa gulorna till hårt skum, det tar ca fem minuter.

Vispa grädden fast, men inte för hårt.

Krama ur gelatinbladen och smält på svag värme med en sked av grädden och låt svalna lite.

Blanda ner en sked av äggkrämen i gelatinet och rör sen ner det tillbaks i smeten.

Blanda ner smultronmoset och vänd till sist ner grädden med försiktiga tag.

Häll upp i glas eller en form och ställ kallt några timmar.

Fler tips på god och lättlagad mat, tillbehör, bröd och efterrätter hittar du här i mina kokböcker.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Lax med Sesamstekta grönsaker
Grekisk sallad
Grekisk sallad

Sommarmat

Jag är väldigt förtjust i den grekiska maten, den är enkel, mättande och mycket smakrik.

Fetaost och en god olivolja är stommen i många rätter, i den grekiska salladen ska det vara ordentligt av båda.

Grekisk sallad 2 port

200 g fetaost

4 tomater

20 svarta oliver

10 cm skalad gurka

1 grön paprika

1 liten rödlök

½ dl kallpressad olivolja

Oregano efter behag

Vinäger eller pressad citron

Lite flingsalt

Skär tomaterna i klyftor, gurkan i bitar och paprikan i strimlor.

Rödlöken skär du i tunna skivor eller klyftor.

Blanda samman allt i en bunke, häll på hälften av olivoljan och smula över lite flingsalt.

Lägg upp i en skål, strö oliverna över och lägg fetaosten ovanpå, antingen i en hel skiva eller bryt sönder den i mindre bitar.

Ringla över resten av olivoljan, strö över oregano och smaksätt med vinäger eller citronsaft till en angenäm syra.

Mer tips på god sommarmat hittar du i mina kokböcker, köp gärna en eller ett par åt dig själv eller att ta med som present när du blir bortbjuden.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 61861886_2253763628287119_4342322462944395264_n-e1591631018465.jpg
Picknicksallad LCHF

Vitkålssallad med rökt fläsk och ost

Lättlagad picknickmat

Passa på att njuta av sommarvärmen och ta med dig en god och mättande sallad ut på en skogspromenad eller till badstranden.

Här hittar du recept på sockerfritt iste att ta med i termosen som måltidsdryck.

Vill du inte ha rökt fläsk så blir salladen riktigt god med räkor till istället.

Vitkålssallad med varmrökt sidfläsk och ost 2 port

½ liter finstrimlad vitkål

1 dl aioli

1 dl crème fraiche

1 msk grovkornig senap

1-2 tsk äppelcidervinäger

Salt och svartpeppar

150 g varmrökt sidfläsk

100 g ost

10 cocktailtomater

Riv vitkålen fint med osthyvel i en bunke. Rör ner aioli och crème fraiche.

Smaksätt med senap, vinäger, salt och peppar, lägg vitkålssalladen i en burk.

Skär fläsk och ost i strimlor, lägg ovanpå salladen tillsammans med cocktailtomater.

Förslut väl och ta med ut till en vacker plats.

Mer god picknickmat att njuta av nu i sommar hittar du i mina kokböcker i länkarna nedan.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Bloggen 12 år firas med chokladdoppade kokoskakor

Chokladdoppade kokoskakor
Foto Mikael Eriksson

Jubileumsdag

Idag fyller min blogg hela 12 år, tack kära läsare för att du följt med mig härinne under årens lopp.

Jag som inte kunde nästan nånting om datorer lärde mig grunderna i att blogga på en tretimmarskurs och sen har det bara rullat på.

Bloggandet har lett mig ut på många äventyr genom åren, bland annat så har den gjort att en gammal dröm gick i uppfyllelse, att få skriva en kokbok.

Dagen till ära bjuder jag på mina chokladdoppade kokoskakor som blev så goda att de även fick vara med i boken LCHF för seniorer, min första kokbok som jag skrev med Annika Dahlqvist.

Den blev väldigt populär och såldes slut men finns nu i nyutgåvan Gammaldags husmanskost på nytt sätt, tillsammans med de flesta recepten från likaledes slutsålda Långkok för LCHF och Paleo.

Det blev alltså inte bara en kokbok, drömmen har sjufaldigats, du kan läsa om dem alla och beställa i länkarna nedanför receptet.

Chokladdoppade kokoskakor 25 st

50 g rumsvarmt smör

1 dl grädde

½-1 msk valfri sötning

1-2 krm äkta vaniljpulver

200 g kokosflingor

100 g mörk choklad 70-90%

Ev några rutor vit choklad

Vispa smör, sötning och vaniljpulver fluffigt med elvisp.

Jag använder oftast lite honung när jag bakar men vill du ha kakorna sockerfria så ta lite extra vaniljpulver istället.

Tillsätt grädden under fortsatt vispning och rör ner kokosflingorna, ställ i kylen att stelna en halvtimme.

Rulla till matskedsstora bollar och platta till dem lite, kyl en stund till innan de doppas i choklad.

Smält mörk och vit choklad i varsitt vattenbad, den mörka i en smal bunke så kakorna kan doppas helt i den smälta chokladen.

Doppa kakorna genom att lägga dem på en gaffel, sänk hastigt ner den i chokladen, som är så djup så de kan bada helt i den.

Slå lätt med gaffeln mot kanten på bunken, så överflödig choklad rinner ner och dra undersidan av gaffeln mot kanten.

Fös sen försiktigt av kakan från gaffeln med en annan gaffel över på ett galler.

Gör en liten spritspåse av smörpapper eller använd en plastpåse med ett litet hål klippt i ett hörn.

Spritsa mönster med den vita chokladen och ställ i kylen att stelna.

Här har jag spritsat en spiral och dragit med en tandpetare in mot mitten.

Vill du inte använda den söta, vita chokladen till garnering så kan du lägga på en halv valnöt istället innan chokladen stelnar.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Diabeteskokboken för män

Syrliga mangobollar från Baka med frukt & grönt

Picklad blomkål, lättlagat tillbehör till sommarmaten

Mellan hägg och syren

Tänk att sommaren äntligen börjat visa sig, här i Stockholm är vi just nu inne i den vackraste perioden mellan hägg och syren.

Den tid som skomakaren brukade ta semester, han hade minsann inte lång tid på sig att njuta av sin ledighet.

Något som jag däremot tänkt mig att göra hela den här sommaren.

I år blir det första gången på 10 år som jag inte håller på med något nytt kokboksprojekt eller något samarbete som handlar om mat t ex frökex, bönchips, kombucha, långkokningspåsen Wonderbag och hjälp till uppstarten av flera olika restaurangverksamheter, bland andra Ecocaféet 2Inspire i Östersund.

Det ska verkligen bli skönt att bara vara, även om alla sju kokböckerna (plus några till kokbokssamarbeten) varit otroligt roliga att göra.

Kan vara en bild av Birgitta Höglund och utomhus

Här ovan ser du en bild på mig från Storhogna, där kommer det helt säkert att bli några turer i sommar med, härligt efter att ha varit storstadsbo i snart 1½ år, längtan till fjällen och skogen är stor.

Att fjällvandra var under många år en omöjlighet för mig, så du må tro att jag njuter när jag kan vara ute i fjällnaturen.

Igår tog jag min första vaccinspruta mot Covid-19, känns bra inför resan upp till Jämtland.

Det ska bli så härligt att ha balkong med blommor och fjällutsikt igen, när vi levt så länge utan.

Idag får du receptet på picklad blomkål från min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

I den boken, den första som jag fotograferade själv, berättar jag hela min hälsoresa och hur naturlig mat hjälpt mig väldigt mycket på vägen till just ett friskare liv.

Syrlig blomkål med citron och rosépeppar

1 liter små blomkålsbuketter

5 dl kokande vatten till förvällning

Ättikslag:

5 dl vatten

1 dl ättikssprit 12%

1–1½ msk salt

1 ekologisk citron

2 msk rosépeppar

Lägg blomkålen i en bunke, slå över det kokande vattnet och låt stå i en minut. Häll blomkålen i ett durkslag och spola en stund i kallt vatten.

Blanda ihop ättikslagen, tvätta och skiva citronen tunt och blanda med blomkålen. Häll upp på en ren burk, se till så att lagen täcker blomkålen.

Tips: Jag har gjort den här inläggningen mild så blomkålssmaken kommer fram mer, den passar då även barnen bättre.

Blomkålen håller sig ett par veckor i kylen. Vill du ha en mer hållbar inläggning, tillsätt då mer ättikssprit, salt och eventuellt valfri sötning.

I länkarna här nere hittar du alla mina kokböcker om du vill ha mer inspiration eller som en fin present till Studenten eller att ta med till sommarens middagar istället för en blomma.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt