Glutenfritt bröd med zucchini, ost och timjan

Bröd med smak av sommar

Hoppas du har och har haft en härlig sommar, var du än befunnit dig.

Jag har haft det riktigt bra, trots att vädret varit lite väl upp och ner här i Jämtland.

Tog helt ledigt från bloggandet några månader, men nu tänkte jag börja uppdatera här lite då och då.

Bloggen firade hela 13 år den 11 juni, det har blivit väldigt många timmars skrivande härinne genom åren, så det var skönt med lite ledigt må du tro 🙂

Jag har inte bara legat på latsidan under sommaren, så gott som dagligen har jag delat med mig av recept på Facebook och Instagram @birgittahoglundsmat.

Där hittar du mycket smått och gott om du känner att du behöver lite inspiration så här efter semestern och så får du se lite bilder från min sommar, här nedan några av dem.

Östersund

Dagens recept kommer från min sjunde kokbok, ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.

I länken ovan kan du läsa mer om den på Adlibris där den nu är på rea för bara 159 kr, här finns den hos Bokus.

Bakboken, som blev den andra där jag fick det stora förtroendet att ta alla bilder själv, har blivit riktigt populär.

Jag har fått så många förfrågningar genom åren om jag inte kunde skriva en bakbok, det var verkligen roligt att mitt förlag Bladh by Bladh också tyckte att det var en bra idé.

Här en bild från en artikel med fem av mina bakrecept i tidningen Land förra veckan.

Så roligt att få vara med där, har läst den i många år då vi hade den i mitt barndomshem.

Boken har även uppmärksammats internationellt och utsågs till Sveriges bästa hälsokokbok 2021 på kokbokstävlingen Gourmand Awards i Paris.

Jag har märkt att vi är många nu som tycker om att använda naturliga ingredienser och smaker i bakverk och matbröd.

Det känns verkligen roligt att få ta del av många positiva röster från de som läst den, både bland dem jag träffat personligen och via meddelanden och mail.

Här en röst om boken som gjorde mig riktigt glad:

”Birgitta Höglund är min favoritkock. Nu har hon kompletterat raden av kokböcker med denna om bakning.
Det är en vacker, färggrann bok med inspirerande foto av författaren. Vilka miljöer!

Trots att en del recept innehåller nötter och mandel (som jag inte tål) så finns gott om alternativ för oss allergiker.
Författaren visar återigen att det går utmärkt att avstå från gluten och raffinerat socker.

En bok som får mig att njuta av både innehåll och omslag.”

Har du köpt min bakbok så blir jag väldigt tacksam om du vill ta dig tid att dela den i dina sociala medier, skriva en liten recension eller gilla bokens sida inne hos någon av nätbokhandlarna.

Ditt stöd betyder mycket för mig ❤

Zucchinibröd med gräddost och timjan 1 bröd

3 ägg

1 dl vatten

2 msk kallpressad olivolja

Ca ½ tsk salt

3 dl grovriven zucchini

2 dl riven gräddost

½ dl finhackad, färsk timjan eller
1 msk torkad

3 dl mandelmjöl

1 dl sesamfrön

2 msk psylliumhusk

1 msk bakpulver

Till garnering:
2 msk kallpressad olivolja

1–2 msk små färska timjankvistar
eller 1 tsk torkad

1 msk flingsalt

Sätt ugnen på 175˚. Vispa ihop äggen med vatten, olivolja och salt. Rör ner zucchini,
ost och timjan.

Blanda mandelmjöl, sesamfrön, psylliumhusk och bakpulver, vänd ner i äggsmeten
och låt svälla i 10 minuter.

Smörj en rund springform eller fyrkantig glasform på 1 ½ liter med olivolja. Häll i
smeten och släta till med slickepotten.

Ringla över olivoljan och strö över timjanblad och smulat flingsalt jämnt fördelat
över brödet. Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Ta ut och låt svalna en stund
i formen.

Lossa kanten på springformen eller använd en stekspade för att lossa den från
kanten och botten i glasformen.

Flytta över brödet med hjälp av stekspaden till ett
galler och låt kallna. Lägg sen in det i en påse i kylen ett par timmar innan brödet
skärs upp, så håller det ihop bättre.

Innan serveringen kan du sätta in bitarna i ugnen på ett galler i 150˚ i några minuter.

Tips
Zucchinibrödet passar väldigt bra till soppa eller som botten till pizza eller varm
smörgås.

Variera gärna smaksättningen med andra örter och ostar eller tryck ner oliver och torkade tomater som till focaccia.

Det här zucchinibrödet passar fint både till augustis kräftskivor eller som botten till en smörgåstårta, i boken hittar du recept på en sån med smakrika fyllningar.

Jag gjorde den som bakelse till bilden nedan, den blev väldigt god kan jag lova.

Vill du läsa mer om mig, min mat och de övriga kokböckerna så gå gärna in via den här länken.

Mina bästa tips på tapas

Plockmat

Nu drar sommarens alla festligheter igång, det börjar idag med Mors Dag.

Sen följer alla andra fester, som Studenten, skolavslutningar, konfirmation och semesterfirande.

Varför inte bjuda på en buffé med goda och lättfixade tapasrätter, här nedan får du recept på några av de jag gillar bäst från bloggens 13-åriga historia.

I och med det här inlägget tar jag nu lite sommarledigt från bloggen, men du hittar så gott som dagligen mat- bak- och desserttips på min Facebooksida och på Instagram @birgittahoglundsmat 🙂

Fyllda svamphattar ca 4-8 port

16 svamphattar, champinjon, blodriska, kantarell eller liknande

2 vitlöksklyftor

2 msk smör

Lite salt

Fyllning

100 g rökt eller gravad fisk

1 dl riven lagrad ost

1 dl finhackad dill

½ dl majonnäs

Rensa och ta bort foten på svampen. Bryn smör och vitlök skuren i fyra delar, stek svampen lätt på båda sidor.

Salta försiktigt eftersom fyllningen också är salt.

Skär fisken i små tärningar, blanda väl med ost, majonnäs och dill.

Lägg svamphattarna på ett ugnsfast fat och fördela fyllningen i dem. Grädda på 200º i 3-4 minuter.

Garnera med dill och delade cocktailtomater.

Skagenfyllda skinkkorgar ca 12 port

12 tunna skivor av lufttorkat kött, jag använde Lomo-skinka

Forma skivorna till små korgar och lägg i småbrödsformar eller forma dem över ett botten på ett smort, litet snapsglas.

Ställ in korgarna i ugnen på 75º och låt stå inne en timme.

Lossa korgarna försiktigt, ställ på ett fat och låt stå och torka på eftervärmen.

Fyll korgarna med en liten klick skagenröra och placera på ett fat med strimlad sallad.

Garnera med citronmeliss, dill och gärna löjrom om du har.

Skagenröra till 12 korgar

1 dl hackade, färska räkor

2 msk majonnäs

1 msk finhackad gräslök

1 msk finhackad dill

Lite pressad citron

Salt och cayennepeppar

ev löjrom eller annan rom till garnering

Blanda all ingredienser till skagenröran, låt stå i kyl medan du gör korgarna.

Fyll korgarna med röran strax innan serveringen, garnera med citronmeliss eller andra gröna blad och ev lite rom på toppen.

Serranorullar med färskost, valnötter och rökta musslor ca 4-8 port

8 stora skivor Serranoskinka

1 dl krämig ost, t.ex Cantadou eller min egen färskost

8 valnötskärnor

8 st rökta musslor

Hacka valnötterna och blanda samman med osten. Dela skinkskivorna på längden och lägg en tesked av oströran vid ena kanten.

Lägg en mussla på osten och rulla ihop till ett rör.

Som del i en större tapasbuffé räcker det med 1-2 rullar per person.

Gravad älgstek (många portioner)

1 liten älgstek på ca 500 gram

1 msk salt

1 msk valfri sötning

1 tsk torkad timjan

1 tsk torkad rosmarin

5 enbär

5 vitpepparkorn

Dela älgsteken i ca 5 cm tjocka remsor längs fibrerna.

Krossa örter, enbär och vitpeppar till ett fint pulver i mortel. Blanda med salt och vald sötning

Gnid in blandningen ordentligt i köttet och lägg in bitarna i plastpåse.

Knyt igen och lägg på en tallrik i kylen i två dygn. Vänd ett par gånger under tiden.

Ta fram och skölj av köttet, låt det rinna av och torka. Köttet är gott att äta som det är men du kan också steka det lätt.

Bryn då en klick smör och stek bitarna lätt runt om, så det bildas en stekyta.

Ta från värmen och låt köttet ligga och dra sig en halvtimme i pannan under lock, vänd efter halva tiden.

Resultatet blir ett väldigt mört och smakrikt kött, som skärs i riktigt tunna skivor.

Frys de bitar som blir över och ta fram eftersom, närhelst du är sugen på ett gott tilltugg.

På bilden har jag serverat köttet med en lagrad ost och smörstekta kantareller, de inlagda trattkantarellerna här nedan smakar också väldigt gott till.

Chilimarinerad lever 4-8 port

200 g kalv/ungnötlever

½ citron

1 msk oregano

1-2 tsk chiliflingor

ca 2-3 tsk flingsalt

2 msk smör och lite olivolja till stekning

Skär levern i centimeterstora tärningar. Lägg i en bunke och pressa över citronsaften.

Krydda med chili, oregano och rejält med flingsalt. Täck med plast och ställ in i kylen ett dygn.

Häll upp i durkslag och låt all vätska rinna av.

Hetta under tiden upp smöret och en skvätt olivolja i en stekpanna.

Bryn leverbitarna så de får fin färg runtom. stek bara ett par minuter, de smakar bäst om de fortfarande är lite rosa inuti.

Lägg upp på en tallrik, häll smöroljan från stekpannan över och garnera med cocktailtomat och persilja. Strö lite extra flingsalt och chiliflingor över.

Levern blir också god som en varm sallad med rucola, citron och tunt skivad rödlök till.

Inlagda trattkantareller (många portioner)

½ liter små trattkantareller frysta eller torkade och blötlagda

1 dl vatten

½ dl ättikssprit 12%

½ dl valfri sötning

1 liten gul lök

1 lagerblad

10 enbär

5 hela kryddnejlikor

5 vitpepparkorn

1 kanelstång

1 krm salt

Dela löken och skiva den fint. Blanda allt till lagen och koka i 5 minuter.

Häll i svampen och koka på svag värme i 10 minuter.

Sleva upp på väl rengjorda burkar. Täck svampen med lagen och skruva på locket direkt.

Det går fint att använda annan svamp också, ta vad du har.

Marinerade ugnstorkade cocktailtomater ca 10 port

500 g cocktailtomater

ca 1 msk flingsalt

2 tsk torkad timjan eller oregano

Kallpressad olivolja eller rapsolja

Halvera tomaterna och lägg i en ugnsform, strö lite flingsalt och torkad timjan över.

Torka i ugnen på 75° i 6 timmar. Lägg i burkar och täck de varma tomaterna med olja.

Det är viktigt att tomaterna är helt täckta med olja, då håller de väldigt länge i rumstemperatur..

Lägg gärna ner några skivor vitlök också, så smakar det ännu godare.

Oljan som blir över när du ätit upp tomaterna kan användas till grillmarinad och salladsdressing.

Pimientos de Padrón ca 10 port

500 g små, gröna paprikor/Pimientos de Padrón

1 dl olivolja

ca 1 -2 msk flingsalt

Skölj paprikorna och låt dem torka.

Värm upp oljan på medelvärme i en stekpanna.

Stek paprikorna i 20-30 minuter, vänd flera gånger. De ska bli mjuka och få lite färg.

Lägg dem på ett hushållspapper att rinna av lite.

Lägg upp paprikorna på ett fat och smula över flingsalt efter smak.

Jag tycker de är godast med rätt mycket salt.

Avokadosallad med koriander ca 6-8 port

2 välmogna avokado

10 cocktailtomater

2 msk grovhackad koriander

½ pressad citron eller lime

2 msk olivolja

Salt och peppar

Skär avokadon i bitar och tomaterna i 4 delar.

Lägg i en bunke och häll över citronsaft, olja och kryddor, blanda försiktigt.

Syrlig blomkål från min kokbok Gröna, sköna tillbehör

Syrlig blomkål med citron och rosépeppar

1 liter små blomkålsbuketter

5 dl kokande vatten till förvällning

Ättikslag:

5 dl vatten

1 dl ättikssprit 12%

1–1½ msk salt

1 ekologisk citron

2 msk rosépeppar

Lägg blomkålen i en bunke, slå över det kokande vattnet och låt stå i en minut. Häll blomkålen i ett durkslag och spola en stund i kallt vatten.

Blanda ihop ättikslagen, tvätta och skiva citronen tunt och blanda med blomkålen. Häll upp på en ren burk, se till så att lagen täcker blomkålen.

Tips: Jag har gjort den här inläggningen mild så blomkålssmaken kommer fram mer, den passar då även barnen bättre.

Blomkålen håller sig ett par veckor i kylen. Vill du ha en mer hållbar inläggning, tillsätt då mer ättikssprit, salt och eventuellt valfri sötning.

Somrig sallad med örter och citron

Färsk, grovhackad vitkål

Nyplockade örter, jag tog oregano, timjan och persilja

Späda svartvinbärsblad

Späda maskrosblad

Grovhackade cashewnötter eller mandlar

Saft och skal från ekologisk citron

Mild, kallpressad olivolja

Flingsalt

Här har jag inga specifika mått utan gör så mycket sallad som du tror går åt till dina gäster, den håller sig även till nästa dag om det blir över.

Hacka örter, vinbärsblad och maskrosblad grovt och blanda med vitkålen.

Tvätta och riv citronskalet och pressa saften över salladen.

Ringla över olivoljan och vänd ner nötterna.

Lägg upp i en skål, strö det rivna citronskalet och lite flingsalt över salladen.

Jordgubbssallad med basilika ca 10 port

250 g jordgubbar

½ dl strimlad basilika

3 msk mild olivolja

1 msk vit balsamvinäger

Flingsalt

Skiva jordgubbarna ner i en bunke. Häll över olja, vinäger, basilika och lite flingsalt.

Blanda runt försiktigt och lägg upp i en vacker skål.

Smula över lite extra flingsalt vid serveringen, det gör jordgubbssmaken ännu mer intensiv.

Kex med ost och mandel 10-12 st

2 dl riven ost

1 dl flagad mandel

½ dl sesamfrön

½ dl vatten

1 tsk psylliumhusk

Lite salt

Rör samman de torra ingredienserna, blanda ner ost och vatten och blanda ordentligt.

Låt smeten stå och svälla i 10 minuter.

Forma till små bollar, lägg på bakplåtspapper och platta till.

Strö gärna över lite svartkummin som ger extra god smak och färg, dem hittar du i orientaliska butiker eller kryddbutiker.

Grädda i 225° i 10-12 minuter, tills de fått fin färg. Låt svalna på galler.

En god avslutning, fikontryfflar med apelsin från Baka med frukt & grönt

Fikontryfflar med apelsin ca 15 st

1 ekologisk apelsin, rivet skal och saft

6 torkade fikon

50 g rumstempererat smör eller kokosolja

2 dl skalade hampafrön

Att rulla i:

½ dl skalade hampafrön

Tvätta apelsinen och torka den väl. Riv skalet fint och pressa ur saften. Skär fikonen i bitar och mixa dem med smör och apelsinsaft.

Rör ner hampafrön och apelsinskal, blanda om väl. Ställ in bunken i kylen i en timme. Fukta händerna i kallt vatten och forma smeten till små bollar.

Rulla dem i en liten skål med hampafrön, tryck till lätt så det fastnar runtom. Lägg på ett fat och ställ in i kylen att stelna. Förvara tryfflarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.

Tips:

Du kan variera smaksättningen genom att använda andra torkade frukter och tillsätta mixade pumpafrön, krossade valnötter eller sesamfrön istället för hampafrön.

Tryfflarna blir också goda att rulla i kanel, kakao eller bärpulver.

Fikontryfflarna kommer från min senaste kokbok Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Fler tips på tapas hittar du i boken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Tycker du bättre om att grilla, ja då hittar du mängder med recept i Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Jag blir väldigt glad om du köper någon eller några av mina kokböcker för att stötta mitt skrivande, de kan bli en fin present att ta med på sommarens fester istället för vin och blommor.

Picknickens Dag

Utflyktsmat

Idag är det Picknickens Dag och som du säkert sett härinne så är jag väldigt förtjust i att ta med mig maten ut i det fria.

Här får du mitt recept på fyllda rostbiffrullar att njuta av på en solig utflykt.

Fyllda rostbiffrullar 2 port

200 g skivad rostbiff eller tjälknöl

1 finhackad avokado

1 dl keso

2 msk crème fraiche eller majonnäs

2 msk fintärnat äpple

5 cm strimlad purjolök

½ tsk äppelcidervinäger

Salt och svartpeppar

Blanda alla ingredienser till röran. Lägg ut rostbiffen på en skärbräda.

Klicka på en matsked av röran i ena änden av rostbiffen och rulla ihop.

Lägg i lådor och fyll på med en sallad av avokado, cocktailtomater, gurka och purjolök.

Ringla gärna över olivolja och balsamvinäger, det förhöjer smakerna.

Fler goda picknickstips finns i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv och i Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Smått och gott från Gröna, sköna tillbehör
Glutenfri rabarberpaj i glas

Vårdessert

Fira vårens ankomst med en frasig rabarberpaj serverad i ett vackert glas.

Receptet kommer från min kokbok Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Dela gärna inlägget vidare så fler får chansen att njuta av naturligt goda bakverk 🥰

Frasig rabarberpaj i glas 4 port

4 dl skivad rabarber

4 dl rivet äpple

1 dl vatten

1 msk pressad citron

Havrefras:

3 dl glutenfria havregryn

50 g smör eller kokosolja

8 torkade aprikoser

1 tsk kanel

Ca 1–2 krm salt

Blanda rabarber, rivet äpple, vatten och citron i en kastrull.

Koka upp och låt puttra på svag värme i ca 20 minuter tills det tjocknat.

Rör då och då så det inte bränns vid. Låt svalna.

Rosta under tiden havregrynen några minuter i en het stekpanna, tillsätt smöret och låt det bryna en stund på medelvärme.

Skär aprikoserna i riktigt små tärningar och blanda väl med havregrynen.

Stek under omrörning tills grynen fått fin färg, smaksätt med kanel och salt.

Saltet framhäver smakerna, använder du kokosolja så behövs lite mer än om du steker i smör.

Låt havrefraset svalna och varva med rabarberkompotten och vispad grädde eller kokosgrädde i höga glas.

Tips:

Du kan variera kompotten genom att blanda i några jordgubbar, det ger en väldigt god smakbrytning.

Plommon och rivet päron, svarta vinbär och nektarin eller björnbär och finskuren apelsin är andra goda smakkombinationer till smulpajen.

För en lite sötare smak på havrefraset så kan du använda dadlar istället för aprikoser.

Kryddsmör DeLuxe – Café de Paris
Kryddsmör Café de Paris Foto Mikael Eriksson

Smakrikt smör

Idag får du recept på en av mina favoriter bland de kryddiga smören från mina år som restaurangkock.

Café de Paris är en riktig klassiker, laddat med otroligt mycket smaker som harmonierar fint med såväl grillat kött som fisk och grönsaker.

Grillsäsongen närmar sig nu med stormsteg, här hittar du mina bästa grilltips som det här receptet är hämtat från.

Entrecote Café de Paris Foto Mikael Eriksson

Café de Paris-smör

500 g smör

1 äggula

2 msk hackad persilja

2 msk hackad gräslök

2 msk hackad timjan

2 msk hackad dragon

1 msk finhackad kapris

1 msk finhackad schalottenlök

1 msk tomatpuré

1 msk citronsaft

1 finhackad vitlöksklyfta

½ msk paprikapulver

1 tsk Dijonsenap

1 tsk Worcestershiresauce

1 tsk gurkmeja

ca ½ tsk salt

1 krm cayennepeppar

1 krm vitpeppar

2 ansjovisfiléer skurna i mindre bitar

Lägg alla ingredienser till kryddblandningen i en mixerbunke.

Kör på full effekt tills det blir en krämig röra, se till så allt blir väl blandat.

Flytta över till en större bunke och blanda med rumstempererat smör och äggula, vispa fluffigt med elvisp.

Fördela smöret i små skålar eller forma till rullar i smörpapper.

Du kan också spritsa smöret till små rosor med spritspåse och en grov tyll.

Förvara i kyl eller frys och ta fram i god tid före serveringen, så kommer alla härliga kryddsmaker fram.

Här kan du läsa ett inlägg med 7 tips på olika kryddsmör och om fettets betydelse i vår mat.

Kryddsmör i paprika Foto Mikael Eriksson
Fromage – dessert från förr

Gammaldags efterrätt

När jag var liten på 60-talet var fromage en vanlig dessert på helgerna, mamma gjorde den ofta på bär vi plockat i skogarna runt vårt hem i nordvästra Dalarna.

Dagens recept är gjort på mammas vis med grädde, tål du inte det så kan du istället använda kokosgrädde.

Hon använde alltid citron som smakförstärkare av bär, både till sylt, saft och efterrätter, de får en väldigt god och syrlig smak.

Prova gärna fromage som tårtfyllning, det använde jag många gånger när jag jobbade på restaurang, det ger en hög och fin tårta.

I det här inlägget hittar du min glutenfria sockerkaka, den är bakad med björksocker för att passa alla som vill hålla nere kolhydraterna.

Bärfromage 6-8port

4 dl frysta skogshallon, blåbär, hjortron eller färska jordgubbar

4 dl grädde

4 ägg

ev 1-2 msk valfri sötning

4 gelatinblad

2 tsk pressad citron

Mixa bären lätt med stavmixer eller mosa dem med en gaffel.

Om du vill kan du passera hallonen genom nätsil för att få bort kärnorna.

Ta en slickepott och pressa igenom fruktköttet, det är enklast.

Använder du frysta hallon från affären så koka upp dem först, de kan innehålla bakterier.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i tio minuter. Dela gulor och vitor i två bunkar.

Blanda gulorna med vald sötning och vispa tjockt med elvisp, ca fem minuter tar det att bli riktigt bra.

Diska visparna ordentligt, innan du vispar vitorna riktigt hårt.

Vispa grädden i en tredje bunke.

Krama ur och smält gelatinet tillsammans med citronsaften, blanda det smälta gelatinet med bärpurén.

Rör ner lite av den vispade grädden i äggulesmeten och rör så i purén.

Blanda ner resten av grädden och vänd till sist försiktigt ner äggvitorna.

Häll upp i glas och kyl eller ställ in bunken i kylen om du ska använda den till tårtfyllning.

Vill du ha fler tips på goda bakverk utan gluten och socker, så hittar du det i min sjunde kokbok Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Vårgröna våfflor

Tips till våffeldagen

Eftersom jag skriver nya inlägg varje söndag här på bloggen, så får du idag ett riktigt gott och annorlunda våffelrecept att testa på våffeldagen, som i år infaller nu på fredag den 25 mars.

De här gröna ärtvåfflorna gjorde jag till kokboken ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.

Här nedan ser du en bild från Svenska Celiakiförbundets medlemstidning, där jag delar med mig av tre recept från bakboken.

En bok inte bara för dem som inte tål gluten utan för alla som vill njuta av naturligt goda bakverk.

Den innehåller mängder av godsaker, de söta är smaksatta med frukt, bär och rotfrukter, de salta med grönsaker och örter.

Jag blir förstås väldigt glad om du vill köpa bakboken, till dig själv eller som en vårpresent.

Vill du ta del av mina mattips lite oftare så följ mig gärna här på Instagram eller på Facebook, där lägger jag ut recept så gott som dagligen.

Gröna ärtvåfflor med halloumi ca 4 st

4 dl små, gröna ärter

200 g halloumi

2 äggvitor

Ev ½ krm salt

2 msk smält smör till våffeljärnet

Riv halloumin grovt och mixa tillsammans med ärter och äggvitor. Låt stå och svälla i tio minuter, smaka av om smeten fått lagom sälta av halloumin, annars saltar du lite extra.

Värm under tiden upp våffeljärnet. Pensla ordentligt med det smälta smöret, lägg ihop järnet så det blir riktigt varmt igen.

Häll i ca 1½ dl av smeten i järnet beroende på storleken på ditt järn, bred ut den mot kanterna.

Lägg ihop och grädda i 3-5 minuter, öppna inte förrän mot slutet av gräddningen. Låt svalna på galler och värm 1 minut på 175˚ innan serveringen.

Tips: Servera våfflorna med till exempel en hummus på mjölksyrade rödbetor. Recept på det hittar du i en av mina tidigare böcker, Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Våffelhjärtana är också goda att ta med som utflyktsmacka eller serverade som en liten förrätt.

Vill du göra en helt mejerifri variant så vispa 4 msk kikärtsspad som ersättning för äggvitorna och riv tofu istället för halloumi. Tillsätt då 1 tsk psylliumhusk till smeten så håller våfflorna ihop bättre.

Här nedan ser du en annan typ av ärtiga våfflor, de finns med i kokboken ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”.

En annan typ av våffla med matigt tillbehör hittar du här, mina populära mandelvåfflor finns i den här länken.

Och här hittar du recept på chokladvåfflor från bakboken, om du hellre vill ha våfflan till efterrätt 🙂

Chokladvåfflor
Ärtiga våffelmackor
Grönsaksgratäng

Grönt, skönt tillbehör

Idag bjuder jag på en smakrik gratäng som du kan variera mycket efter vilka grönsaker och ostar du har hemma, en riktigt bra kylskåpsrensarrätt.

Gratängen är mättande och näringsrik som den är men passar ju förstås alldeles perfekt även som tillbehör, till exempel på en buffé eller till grillat.

Fler gröna tips hittar du i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Där berättar jag även hela historien om min egen hälsoresa, hur jag ätit och tränat mig till en betydligt bättre hälsa under de senaste 13 åren.

Grön gratäng ca 3-4 port

400 g zucchini eller broccoli

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

3 dl bladspenat, fryst eller färsk

1 dl pumpakärnor

50 g smör

3 dl riven ost, gärna några olika sorter

3 ägg

3 dl grädde/kokosgrädde

Salt och peppar

Lite riven muskotnöt

Skär zucchinin i strimlor och skiva löken. Stek grönsakerna mjuka i smör, krydda med salt, peppar och riven muskot.

Rör ner pumpakärnor och fräs en stund. Klicka ner spenaten och stek några minuter till.

Riv under tiden osten och blanda med ägg och grädde, krydda lite med salt och peppar.

Osten är rätt salt i sig, så smaka dig fram. Använder du kokosgrädde så tillsätt lite äppelcidervinäger eller pressad citron, så känn inte kokossmaken lika väl.

Häll upp grönsaksröran i en ugnsform, häll äggstanningen över och blanda lite försiktigt.

Grädda i 175° i ca 40 min. Känn försiktigt med handen om äggstanningen känns fast.

Låt svalna i formen 10 min innan du skär upp gratängen i bitar och servera med en sallad.

För att få riktigt fina bitar så låt gratängen kallna helt, ställ in den i kylen ett par timmar och skär den sen i lagom stora bitar.

Värm dem i 150° ca 20-30 minuter innan serveringen.

Smått och gott från Gröna, sköna tillbehör
3 recept från 3 av mina E-kokböcker

Nedladdningsbara kokböcker

Idag bjuder jag på recept från tre av mina kokböcker som finns att ladda ned som E-bok, direkt till din dator, platta eller telefon.

Jag tillhör den gammalmodiga typen som helst läser böcker i dess fysiska form, men det är ju förstås riktigt smidigt att kunna ha med sig en hel receptsamling till affären i mobilen 🙂

Först ut bli fetaostmuffins med kidneybönor från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Jag skrev den kokboken tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson, som tidigare gett ut succéboken Låt bönor förändra ditt liv.

Det blev succé även för bönkokboken, bland annat så fick den en titeln Best in the World i sin kategori på kokboks-VM i Kina.

Matmuffins med olika fyllningar brukar jag ofta ha med som färdkost eller på utflykter.

Fyll muffinsen med lite av vad du har hemma i kylen, så blir de en riktigt bra rätt för att ta hand om resterna.

Fetaostmuffins på kidneybönor ca 12 st

8 ägg

3 dl kokta kidneybönor

2 dl smetana

150 g smulad fetaost

2 dl strimlad purjolök

½ dl finhackad persilja

½ dl finhackad timjan

1 tsk chiliflingor

Ca ½ tsk salt

Sätt ugnen på 175˚. Mixa bönorna grovt, det blir gott med lite bitar kvar.

Vispa samman ägg, smetana, smulad ost, purjo, örter och kryddor. Vänd ner bönorna i smeten. Smaka av om du vill ha mer sälta eller sting från chilin.

Smörj en muffinsform väl, jag använder en form med plats för 12 muffins. Om du vill kan du klä muffinsformarna med baconskivor eller rökt lax som du lindar runt kanten innan gräddningen.

Grädda muffinsen i mitten av ugnen i ca 30 minuter.

Har du ingen plåtform så går det lika bra att grädda muffinsen i lite kraftigare formar av papper eller i dubbla bullformar.

Vill du ha en mjölkfri variant av muffinsen, använd då kokosgrädde istället för smetana och grovhackade cashewnötter istället för fetaosten.

Nästa recept kommer från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Den picklade rödlöken passar fint till exempel till hamburgare, tacobuffén, löjromstoast, stekt fisk, grillad kyckling eller halloumi.

Picklad rödlök med lingon

2 stora, röda lökar

1 dl lingon

1 dl äppelcidervinäger

1 dl vatten

Saft av 1 apelsin

Ca ½ tsk salt

Rör samman vatten, vinäger, apelsinsaft och salt. Skala och skär löken i tunna klyftor. Varva lökklyftor och lingon i en burk, slå över vätskan. Låt stå till nästa dag.

Tips: Den här picklade/inlagda löken håller sig länge i kylen trots att den saknar socker.

Lingon, vinäger och salt har riktigt bra konserverande effekter, så en inläggning behöver inte vara så söt som vi svenskar vant oss vid på senare år.

En annan variant som också håller sig riktigt bra är om du saltar löken, kramar den så löksaften kommer ut och den blir lite mjuk. Pressa sen över citron eller lime och låt den dra till sig i kylen.

Det sista receptet för dagen kommer från Gammaldags husmanskost på nytt sätt för glutenfri LCHF och Paleo.

Jag skrev den tillsammans med Annika Dahlqvist och den innehåller även ett förord av Ann Fernholm om fettets betydelse i vår mat.

Den inbundna kokboken har varit väldigt populär och såldes slut häromveckan, så nu finns den bara som E-bok i länken ovan.

För dig som föredrar inbundna kokböcker så finns bönkokboken med här på Bokrean och Gröna, sköna tillbehör hittar du här hos Adlibris.

Festfisk ca 4-5 port

600 g torskfilé eller annan fisk

75 g rumsvarmt smör

3 äggulor

3 dl riven, lagrad ost t.ex grevé

3 dl grädde

½ dl mandelmjöl

ca 2 tsk salt

ca 1 tsk vitpeppar

200 g räkor med skal

Sätt ugnen på 200 grader. Skölj av fisken i kallt vatten, låt rinna av i durkslag och torka torr med hushållspapper.

Krydda med salt och peppar på båda sidor och lägg i en smord ugnsform.

Rör samman äggulor och smör och stryk det över fisken.

Strö över mandelmjöl jämnt fördelat över filéerna. Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter så paneringen får lite färg.

Ta ut och sänk värmen till 175 grader.
Strö över den rivna osten och häll grädden runtom, ställ in formen i ytterligare 30 minuter.

Garnera fisken med skalade räkor. Gott till är blomkål och en grönsallad på rucola, tomat, sparris, purjolök och citronolja.

3 recept från 3 av mina E-kokböcker

Nedladdningsbara kokböcker

Idag bjuder jag på recept från tre av mina kokböcker som finns att ladda ned som E-bok, direkt till din dator, platta eller telefon.

Jag tillhör den gammalmodiga typen som helst läser böcker i dess fysiska form, men det är ju förstås riktigt smidigt att kunna ha med sig en hel receptsamling till affären i mobilen 🙂

Först ut bli fetaostmuffins med kidneybönor från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Jag skrev den kokboken tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson, som tidigare gett ut succéboken Låt bönor förändra ditt liv.

Det blev succé även för bönkokboken, bland annat så fick den en titeln Best in the World i sin kategori på kokboks-VM i Kina.

Matmuffins med olika fyllningar brukar jag ofta ha med som färdkost eller på utflykter.

Fyll muffinsen med lite av vad du har hemma i kylen, så blir de en riktigt bra rätt för att ta hand om resterna.

Fetaostmuffins på kidneybönor ca 12 st

8 ägg

3 dl kokta kidneybönor

2 dl smetana

150 g smulad fetaost

2 dl strimlad purjolök

½ dl finhackad persilja

½ dl finhackad timjan

1 tsk chiliflingor

Ca ½ tsk salt

Sätt ugnen på 175˚. Mixa bönorna grovt, det blir gott med lite bitar kvar.

Vispa samman ägg, smetana, smulad ost, purjo, örter och kryddor. Vänd ner bönorna i smeten. Smaka av om du vill ha mer sälta eller sting från chilin.

Smörj en muffinsform väl, jag använder en form med plats för 12 muffins. Om du vill kan du klä muffinsformarna med baconskivor eller rökt lax som du lindar runt kanten innan gräddningen.

Grädda muffinsen i mitten av ugnen i ca 30 minuter.

Har du ingen plåtform så går det lika bra att grädda muffinsen i lite kraftigare formar av papper eller i dubbla bullformar.

Vill du ha en mjölkfri variant av muffinsen, använd då kokosgrädde istället för smetana och grovhackade cashewnötter istället för fetaosten.

Nästa recept kommer från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Den picklade rödlöken passar fint till exempel till hamburgare, tacobuffén, löjromstoast, stekt fisk, grillad kyckling eller halloumi.

Picklad rödlök med lingon

2 stora, röda lökar

1 dl lingon

1 dl äppelcidervinäger

1 dl vatten

Saft av 1 apelsin

Ca ½ tsk salt

Rör samman vatten, vinäger, apelsinsaft och salt. Skala och skär löken i tunna klyftor. Varva lökklyftor och lingon i en burk, slå över vätskan. Låt stå till nästa dag.

Tips: Den här picklade/inlagda löken håller sig länge i kylen trots att den saknar socker.

Lingon, vinäger och salt har riktigt bra konserverande effekter, så en inläggning behöver inte vara så söt som vi svenskar vant oss vid på senare år.

En annan variant som också håller sig riktigt bra är om du saltar löken, kramar den så löksaften kommer ut och den blir lite mjuk. Pressa sen över citron eller lime och låt den dra till sig i kylen.

Det sista receptet för dagen kommer från Gammaldags husmanskost på nytt sätt för glutenfri LCHF och Paleo.

Jag skrev den tillsammans med Annika Dahlqvist och den innehåller även ett förord av Ann Fernholm om fettets betydelse i vår mat.

Den inbundna kokboken har varit väldigt populär och såldes slut häromveckan, så nu finns den bara som E-bok i länken ovan.

För dig som föredrar inbundna kokböcker så finns bönkokboken med här på Bokrean och Gröna, sköna tillbehör hittar du här hos Adlibris.

Festfisk ca 4-5 port

600 g torskfilé eller annan fisk

75 g rumsvarmt smör

3 äggulor

3 dl riven, lagrad ost t.ex grevé

3 dl grädde

½ dl mandelmjöl

ca 2 tsk salt

ca 1 tsk vitpeppar

200 g räkor med skal

Sätt ugnen på 200 grader. Skölj av fisken i kallt vatten, låt rinna av i durkslag och torka torr med hushållspapper.

Krydda med salt och peppar på båda sidor och lägg i en smord ugnsform.

Rör samman äggulor och smör och stryk det över fisken.

Strö över mandelmjöl jämnt fördelat över filéerna. Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter så paneringen får lite färg.

Ta ut och sänk värmen till 175 grader.
Strö över den rivna osten och häll grädden runtom, ställ in formen i ytterligare 30 minuter.

Garnera fisken med skalade räkor. Gott till är blomkål och en grönsallad på rucola, tomat, sparris, purjolök och citronolja.