Lättlagad omelett med fetaost

Snabbmat

Idag bjuder jag på en riktigt snabb och enkel rätt som passar såväl till frukost som lunch eller middag.

Ägg är ett av våra mest näringsrika livsmedel, de innehåller allt vi behöver förutom C-vitamin.

Här har jag serverat min omelett med granatäppelkärnor, så får jag även en liten dos C.

Hos Diet Doctor kan du läsa om 10 hälsofördelar och näringsinnehåll i äggen.

Fetaostomelett 1 port

3 ägg

2 msk vatten

En nypa salt

Lite peppar

25 g msk smör

50 g fetaost

Vispa samman ägg, vatten, salt och peppar lite lätt.

Bryn smöret i en liten stekpanna.

Häll i smeten, rör runt mot botten och lyft liksom upp smeten med en stekspade, då blir omeletten fluffig.

Smula över fetaosten och låt omeletten steka tills den nästan stelnat på ytan.

Skaka pannan någon gång under tiden, så smeten inte fastnar.

Vik ihop omeletten och lägg upp på tallrik, garnera med granatäppelkärnor eller lingon, pumpafrön och några timjankvistar.

På bilden nedan ser du en annan riktigt god omelett, en frasig ostomelett från Stora diabeteskokboken.

Här får du länkar till mina kokböcker om du tycker om min typ av mat och känner att du vill stötta mitt skrivande.

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt 

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv  

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Frasig ostomelett med räkor Foto Mikael Eriksson

Kokbokstips för alla smaker

Reklam för mina kokböcker

På bilden här ovan ser du de flesta av mina kokböcker som finns på Bokus, där hittar du mina bästa recept och tips för alla oss som gillar naturligt god mat.

Jag jobbade i 18 år som restaurangkock, efter en ryggskada kunde jag inte fortsätta laga mat på restaurang men genom kokböckerna har jag fått möjligheten att sprida mina matkunskaper och matglädje till så många fler.

Böckerna är fria från gluten och vitt socker men desto mer fyllda av goda smaker och viktiga näringsämnen.

Recepten är väl utprövade för att fungera även i ett hemmakök och för dig som kanske inte har så stor erfarenhet vid spisen.

Populära Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken som fick utmärkelsen Best in the World på Kokboks-VM i Kina för några år sen skrev jag tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.

Den är snart helt slutsåld som ”riktig” bok, vill du hellre läsa digitalt så finns den även här som E-bok.

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (skriven med Annika Dahlqvist) och Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv finns också att ladda ner i länkarna till din dator, platta eller telefon.

Länkarna här nedan går till de fysiska böckerna på Bokus, de finns också på Adlibris, att beställa hem i den lokala bokhandeln och på Biblioteket.

Ät, njut och må gott!

Jag jobbar med Gröna, sköna tillbehör Foto Jan Andersson, LT

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Kokbokssignering i höstas på Ecocaféet i Östersund

Matig macka till påsklovsfikat

Mättande macka

Hoppas du haft en härlig påskhelg var du än befunnit dig i vårt avlånga land, det är verkligen stor skillnad på hur långt våren kommit.

Den här veckan har många påsklov så idag bjuder jag på en god macka att ta med ut på äventyr, den mättar riktigt bra till lunch eller eftermiddagsfikat.

Receptet på mandelbrödet till mackan kommer från E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Andra goda macktips att ta med på utflykten hittar du bland mina påskrecept, längst ned i det här inlägget hittar du länkar till dem.

Ännu fler tips för dig som gillar att baka finns i mina kokböcker, läs gärna mer om dem i de här länkarna:

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt, Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och i min senaste Stora diabeteskokboken – recept och råd för stabilt blodsocker.

Matig dubbelmacka 2 port

4 mandelbröd (recept här nedan)

1 avokado

2 msk finhackad purjolök

2 finhackade soltorkade tomater i olja

Några droppar äppelcidervinäger

Lite flingsalt

Smör

Lufttorkad skinka

Bladpersilja

Mosa avokadon med en gaffel, rör ner purjo och soltorkad tomat.

Smaka av med salt och vinäger.

Bred smör på brödet, lägg på avokadoröra och skinkskivor.

Garnera med några strimlor soltorkad tomat och bladpersilja.

Ät, njut och må gott!

Mandelbröd ca 10 st

1½ dl mandelmjöl eller mald mandel

2 ägg

50 g smör/kokosolja

2 msk grädde/kokosgrädde

2 msk psylliumfrön/loppfrön

2 msk pofiber

1 tsk bakpulver

½ tsk salt

Smält smöret i en kastrull, blanda ner mandelmjöl, ägg, grädde och salt.

Blanda ihop pofiber, psylliumfrön och bakpulver och rör ner i smeten.

Blanda om ordentligt och låt stå och svälla i en halvtimme.

Lägg ut matskedsstora klickar på bakplåtspapper och bred ut till ovala kakor.

Grädda på 225° i 10-12 minuter och låt svalna på galler.

Frys in och tina eftersom i brödrost eller ugn.

Havrebullar med tomat och basilika från Baka med frukt & grönt

15 år med glutenfri LCHF
Jag jobbar med Gröna, sköna tillbehör Foto Jan Andersson, LT

God fortsättning på påskhelgen

Här kommer lite påskdagsläsning som jag hoppas kan inspirera, 31/3 är ett väldigt speciell datum i mitt liv.

Den här dagen för 15 år sen så gick jag på en föreläsning med kostförespråkaren/läkaren Annika Dahlqvist. Den förändrade mitt liv på många sätt.

Annika hade blivit fri från den värk som kom av att hon hade fibromyalgi. Det hon hade gjort var att ändra på maten hon la på sin tallrik.

Hon hade börjat med en kost med låg halt kolhydrater, lagom med protein och mer av naturligt fett, den kallades LCHF. I den här länken kan du läsa Annikas definition av LCHF.

Föreläsare på LCHF-campingen i Säffle, Annika Dahlqvist i röd tröja i mitten.

Jag var väldigt motiverad att lägga om kosten, mådde inte alls bra i kroppen efter en ryggskada i mitt jobb som kock.

Jag hade genomgått en steloperation några år tidigare och som en följd av den fått både fibromyalgi och en nervskada i höger ben som gjorde det svårt att gå. Det ledde till att jag också gått upp mycket i vikt.

Annika hade förutom att bli fri från sin värk även gått ner många kilon när hon började äta annorlunda mot det som ansågs normalt, typ Tallriksmodellen.

Jag tänkte att kan hon så kan jag och började att laga nya rätter dagen efter, en riktigt rolig utmaning för mig som kock.

Några månader senare började jag lägga ut recept här på min blogg, det gjorde det lättare för mig att fortsätta på den väg jag kände var rätt för mig.

Kosten gav mig inte bara en bättre hälsa, jag fick dessutom en ny hobby. Bloggandet ledde till att jag blev kokboksförfattare och även varit receptkonsult till flera restauranger.

Nu 15 år senare har jag skrivit åtta kokböcker, du kan läsa om dem i länken, den första skrev jag tillsammans med just Annika.

Den hette då LCHF för seniorer, den är slutsåld sen länge men numer finns den som E-kokbok med titeln Gammaldags husmanskost på nytt sätt – Recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo.

Den vänstra bilden här nedanför är tagen när jag var på Rygginstitutet i Marbella där jag skulle träna upp mig efter min ryggskada, det var strax innan jag fyllde 40.

Följden av resan blev tyvärr den motsatta, jag skadades ännu mer av en ovarsam behandling av en sjukgymnast. Jag var sen tvungen att gå med stelkorsett och ständig värk i 14 månader innan jag till slut fick tid för en steloperation.

Den högra bilden är från min 62-årsdag i höstas.

Det har varit en fascinerande hälsoresa jag varit med om under de här åren, jag berättar om den i kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv. Här finns även den som E-bok.

Kan jag så kan du 💞

Gröna, sköna tillbehör på Nyhetsmorgon i TV4
Påskbordets godaste efterrätter

Små glas med njutning

Påsken närmar sig med stormsteg, idag bjuder jag på några små njutningsfyllda desserter som är lätta att förbereda och ställa fram i små glas eller moccakoppar på buffén.

De passar förstås fint även till en brunch, som lördagsgodis eller fredagsmys.

Ät, njut och må gott!

Blåbärspannacotta ca 10 port

2 dl blåbär

1 msk pressad citron

3 dl grädde/kokosgrädde

2 blad gelatin

1 msk valfri sötning, gott även utan

½ krm vaniljpulver

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten, koka under tiden upp blåbären med citronsaften en halv minut.

Mixa bären med stavmixer i kastrullen och passera genom nätsil.

Koka upp grädden, ta från värmen och låt svalna lite.

För en mjölkfri variant går det precis lika bra med kokosgrädde.

Rör ner ev sötning och vaniljpulver, smaka av om du vill ha mer sötma eller syra.

Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma grädden, blanda ner blåbärspurén.

Häll upp i ett litermått och fyll försiktigt smeten i små glas, skålar eller koppar, ställ dem i kylen att stelna ett par timmar.

De går fint att förbereda dagen innan, dra bara plast över så håller de sig fräscha.

Det blir cirka 10 små desserter eller 4-5 större av den här satsen.

Gammaldags fromage med bär ca 15 små portioner

4 dl frysta skogshallon, blåbär, hjortron eller färska jordgubbar

4 dl grädde

4 ägg

ev 1-2 msk valfri sötning

4 gelatinblad

2 tsk pressad citron

Mixa bären lätt med stavmixer eller mosa dem med en gaffel.

Om du vill kan du passera hallonen genom nätsil för att få bort kärnorna.

Ta en slickepott och pressa igenom fruktköttet, det är enklast.

Använder du frysta hallon från affären så koka upp dem först, de kan innehålla bakterier.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i tio minuter. Dela gulor och vitor i två bunkar.

Blanda gulorna med vald sötning och vispa tjockt med elvisp, ca fem minuter tar det att bli riktigt bra.

Diska visparna ordentligt, innan du vispar vitorna riktigt hårt.

Vispa grädden i en tredje bunke.

Krama ur och smält gelatinet tillsammans med citronsaften, blanda det smälta gelatinet med bärpurén.

Rör ner lite av den vispade grädden i äggulesmeten och rör så i purén.

Blanda ner resten av grädden och vänd till sist försiktigt ner äggvitorna.

Häll upp i glas och kyl eller ställ in bunken i kylen om du vill använda fromagen till tårtfyllning.

Sist men inte minst kommer här recept på en påskdrink, en äggtoddy som vi fick hemma varje påsk när jag var liten.

Mamma och pappa hade konjak i sin, jag och min syster fick en barnvänlig variant med pressad apelsin.

Äggtoddy

2 äggulor

1 tsk valfri sötning

2 msk grädde

1 msk konjak eller pressad apelsin

Vispa gulor och vald sötning riktigt hårt.

Låt grädden få ett snabbt uppkok, vispa ner den i äggsmeten.

Vispa så ner konjak eller apelsinsaft, häll upp i ett litet fint glas och njut.

Fler recept på mina naturligt goda desserter, bakverk, tryfflar och annat njutbart hittar du i länkarna till kokböckerna nedan.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv   Just nu 59 kr på Bokrean tom 26/3

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt  Just nu 79 kr på Bokrean tom 26/3

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Blåbärstryfflar med havtorn från Baka med frukt & grönt

Soppa à la Man tager vad man haver

Enkelt sopptips

Torsdagsreceptet blir en lättlagad soppa på temat kylochfrysrester.

Tärna och spara rester av grillad kyckling, stekt kött och korv i en burk i frysen och koka en soppgryta när du har tillräckligt.

Ett bra sätt att dryga ut köksekonomin är att ta vara på broccolistjälkar till soppan, den är också god i gratänger.

Du kan frysa in även stjälkarna i tärningar eller skivor och ta fram när du har tillräckligt till middagen.

På bilderna ser du den här soppan när jag lagade den på vedspisen i min stuga i nordvästra Dalarna, den mättade riktigt bra efter en lång skogspromenad.

Kött- och grönsakssoppa 4 port

3-4 dl fint tärnat, färdiglagat kött och/eller korv

2 broccolistjälkar

2 stora morötter

1 gul lök

2 dl tärnad zucchini, aubergine, gröna ärtor eller linser

1 liter hemkokt kycklingbuljong

2 tsk torkade örtkryddor, jag hade timjan och oregano

En skvätt äppelcidervinäger

Salt och peppar

50 g smör till stekning

Skär grönsakerna i små tärningar och stek dem en stund i smöret.

Rör ner det tärnade köttet bland grönsakerna.

Krydda och häll på buljongen, koka upp och låt puttra tills grönsakerna mjuknat så mycket som du vill ha dem.

Jag serverade soppgrytan med mina frökex och en klick aioli.

Fler tips på både budgetmat och rätter för festligare tillfällen hittar du i mina kokböcker, Bokrean på Bokus håller på till och med den 26 mars.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv   Just nu 59 kr på Bokrean

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt  Just nu 79 kr på Bokrean

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Broccolisoppa från Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson
En röd och en grön coleslaw

Smakrika tillbehör

Idag bjuder jag på två recept på kålsallad eller som de ofta kallas på restaurangmenyerna, coleslaw.

Båda är riktigt krämiga och goda, de passar fint till många rätter.

Vitkål, salladskål med flera kålsorter är i säsong nu, så passa på att använda dem istället för isbergssallad eller småbladspåsar som oftast är väldigt dyra.

Ajvar är ett bra alternativ till paprikan som kostar mycket nu på vintern, en burk räcker länge.

Vill du göra egen ajvar så hittar du i länken, som går till fina Paleobloggen Under vårt tak, mitt recept från kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

När du ändå är igång i köket så gör majonnäsen själv också, då blir den inte bara godare utan du sparar en del pengar.

Fler tips för att laga lite billigare mat hittar du i mina kokböcker som är med på Bokrean, en bra investering för såväl smaklökar som hälsa och plånbok.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv 59 kr på Bokus Bokrea

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt 79 kr på Bokus Bokrea

Coleslaw med ajvar 2-4 port

3 dl strimlad vitkål

1 dl majonnäs

1 dl hackad gräslök eller andra örter

2 msk ajvar

Salt och svartpeppar

Lägg kålen i en bunke och krama en stund med fingrarna så blir salladen saftigare.

Rör ner majonnäs, ajvar och gräslök.

Smaka av med salt och peppar, ställ kallt en stund innan serveringen.

Grön coleslaw 2 port

3-4 dl strimlad vitkål

1 kiwi

1 pressad lime

½ avokado

2 msk olivolja

2 msk finstrimlad bladpersilja

Chiliflingor

Salt

Skala och riv kiwin grovt. Häll kålen i en bunke och krama den mjuk med fingrarna, då blir salladen saftigare.

Mosa avokadon och blanda med olja, kiwi och limesaft.

Krydda med salt och chili. Låt stå i kylen en stund så kommer smakerna fram mer.

Smaka av om du vill ha mer syra eller sälta.

Ajvar från Gröna, sköna tillbehör
Ugnsbakad torsk med örter och äggsås

Klassisk husmanskost

Idag bjuder jag på en gammal restaurangklassiker i lite ny tappning.

Kokt torsk med ägg- och persiljesås har nog många ätit förr om åren, den var populär när jag jobbade på lunchrestaurang på 80-90-talet.

Äggsåsen på den tiden innehöll ju en hel del mjöl, men låter man grädden koka ihop en liten stund, behövs ingen redning.

Ett enkelt sätt att bli av med extra kolhydrater och samtidigt göra såsen glutenfri.

Tillbehöret blev lättkokta, baconlindade haricot verts, bacon och äggsmak går ju alltid fint ihop, så även i den här rätten.

Örtbakad torsk med äggsås 2 port

2 bitar torskrygg à 125 gram

2 msk hackad dill

2 msk hackad timjan

Salt och peppar

1 msk smält smör

Krydda torsken runt om med salt och peppar. Lägg i en smord ugnsform och pensla med smält smör.

Strö de hackade örterna över. Linda baconskivor runt buntar av lättkokta gröna bönor.

Bryn i lite smör och lägg sen bredvid fisken.

Ställ in på 175° i 10-15 minuter, beroende på fiskens tjocklek.

Den ska bara bli genomvarm, annars kan den lätt bli lite torr.

Äggsås

2 mjukkokta ägg

1 dl grädde

1 msk buljong eller ½ tsk buljongpulver

½ tsk pressad citron

1 msk smör

Salt och peppar

Koka upp grädden med buljongen, krydda med lite salt och peppar. Skär ägget i små tärningar.

När såsen tjocknat rör Du i det hackade ägget och citronsaften. Koka upp och dra från värmen. Rör ner smöret i såsen.

Servera den bakade torsken på en bädd av äggsås, med de baconlindade bönorna och lite extra gott grönt till.

Tyckte du om det här receptet så hittar du hundratals fler i mina kokböcker nedan.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv   Just nu 59 kr på Bokrean

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt  Just nu 79 kr på Bokrean

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Gratinerad falukorv med blomkålsmos

Goda smakminnen

Idag den 12 mars är det Korvens Dag, det firar jag med en svensk husmansklassiker i en riktigt snabblagad tappning.

En favorit jag haft ända sen barndomsdagar är korv i ugn, då med potatismos, nu blir det oftast blomkålsmos till istället.

Till en eller två portioner är det enklare att varva skivor av korven med äpple och tomat, än att skåra en hel bit.

Gratinerad falukorv 2 port

200 g falukorv av hög kvalitet

½ svenskt äpple

6 cocktailtomater

1 dl riven, gärna lagrad ost

Lite sockerfri chilisås och senap

Skär korven i halvmåneformade skivor. Skär äpple och tomat i tunna klyftor.

Varva korv, äpple och tomat, bred på chilisås och senap efter smak.

Strö över riven ost och gratinera på 200° i 15 minuter.

Blomkålsmos 2 port

4 dl små buketter blomkål

4 msk grädde

2 msk smör

Salt och peppar

Koka blomkålen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och pressa den ordentligt med en potatisstöt.

Värm försiktigt moset med grädde och smör under omrörning. Krydda med salt och peppar.

Fler tips på vår traditionella husmanskost blandat med modernare smaker hittar du i mina kokböcker.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv   Just nu 59 kr på Bokrean

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt  Just nu 79 kr på Bokrean

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

diabetes_banner3

Glutenfri fläskpannkaka med sockerfri lingonsylt

Lättlagat och mättande

Måndag igen och nu är sportloven över för den här gången, men håll ut, snart är det påsk.

Dagarna blir ljusare och ljusare och snötäcket krymper märkbart för varje dag.

Den här tiden på året har jag de senaste 20 åren mest varit vid Medelhavet, då vinterklimatet här hemma inte går så bra ihop med mina ryggproblem.

Men i vinter har sambo Lennart haft många tider inbokade i vården/tandvården så då har vi fått hålla oss i Sverige.

Det har gett mig mer inspiration att börja dela med mig av dagliga mattips här på bloggen, vilket jag kommer att fortsätta med.

Jag kommer också att medverka i den nya nättidningen Mandarin Media framöver och dela med mig av recept, här kan du ta en närmare titt på tidningen.

Dagens mattips blir en av många svenskars favoriträtter, fläskpannkaka, här serverad med en sockerfri lingonsylt.

Fläskpannkaka ca 3 port

6 ägg

50 g varmrökt sidfläsk

1  dl mjölk/grädde/kokosgrädde

1 msk psylliumhusk eller hela psylliumfrön

Salt

2 smör/kokosolja

Pumpafrön

Vispa samman ägg, mjölk och husk/psylliumfrön till en slät smet, smaka av med salt. Låt svälla 15-30 minuter.

Skär fläsket i tärningar, stek gyllenbrunt. Häll över pannkakssmeten och stek på svag värme under lock tills den stelnat på ytan.

För en stekspade under pannkakan så den lossnar från pannan.

Vänd upp på en tallrik eller ett lock, låt glida tillbaka i stekpannan en stund och skär sen i bitar.

Njut pannkakan med pumpafrön och lingonsylt.

Lingonsylt med äpple

1 liter lingon

2 ekologiska äpplen

Tvätta och riv äpplena med skalet på. Blanda med lingonen i en kastrull.

Koka upp under omrörning. Låt småputtra på svag värme i 15 minuter, rör då och då.

Häll upp i en ren burk ända upp, sätt på locket direkt.

Sylten håller sig länge i kylen eftersom lingonen innehåller bensoesyran som har en konserverande effekt.

Kokbokstips

Tycker du om min typ av naturligt god mat så hittar du hundratals recept i kokböckerna här nedan.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv   Just nu 59 kr på Bokrean

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt  Just nu 79 kr på Bokrean

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)