Ett stort glas iskall mjölk…


Och en kanelbulle eller tre?? :-P Upp med handen om du ska äta kanelbulle idag?

Varje år den 4:e oktober är det ”Kanelbullens dag”, lite gulligt tycker jag att kanelbullen har en helt egen dag i almanackan!

Ska du baka idag? Eller blir det /kondis/köpebullar? Vilka bullar är egentligen godast? ;-)

ca 3 plåtar
Det här behöver du :
150 gram mjukt smör (rumsvarmt)
5 dl standardmjölk
1 pkt jäst 50 gram
½ tsk salt
½ dl flytande honung på flaska
1 kilo vetemjöl special el. manitoba cream

Fyllning :
150 gram smör
1½ dl strösocker
4 msk vaniljsocker
2 msk kanel

GÖR SÅHÄR :
Ta fram smöret i god tid så det får stå och bli rumsvarmt! Smula ner jästen i en degbunke (här får min Kenwood Patissier göra jobbet) Ljumma mjölken till 37 grader. Rör ut jästen med mjölken, tillsätt saltet och lite mjöl till att börja med. Tillsätt nu det rumsvarma margarinet. Kör i maskinen (eller med degkrokarna) tills du fått en fin men väldigt lös deg.

Tillsätt honungen under tiden maskinen är igång. Häll på mer mjöl lite i taget tills du fått en smidigt deg men den ska fortfarande vara rätt så lös. Arbeta degen minst 10-15 min i maskin. Ta upp degkroken, Täck med plastfolie och låt jäsa 45 minuter!

Förbered fyllningen. Om smöret fortfarande är lite för hårt så kör i micron några sekunder och rör ihop med resten av ingredienserna.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig, använd så lite mjöl som möjligt! Kavla degen till en rektangel, bred på fyllningen och rulla ihop från kortsidan så du får en tjock rulle. Lägg i bullformar eller direkt på en ugnsplåt. Täck med kökshandduk och låt jäsa ca 30 min. Pensla försiktigt med uppvisat ägg & strö över pärlsocker. Grädda i 200 grader ca 15 min eller tills de fått gyllenbrun färg.

Ett stort glas iskall mjölk…


Och en kanelbulle eller tre?? :-P Upp med handen om du ska äta kanelbulle idag?

Varje år den 4:e oktober är det ”Kanelbullens dag”, lite gulligt tycker jag att kanelbullen har en helt egen dag i almanackan!

Ska du baka idag? Eller blir det /kondis/köpebullar? Vilka bullar är egentligen godast? ;-)

ca 3 plåtar
Det här behöver du :
150 gram mjukt smör (rumsvarmt)
5 dl standardmjölk
1 pkt jäst 50 gram
½ tsk salt
½ dl flytande honung på flaska
1 kilo vetemjöl special el. manitoba cream

Fyllning :
150 gram smör
1½ dl strösocker
4 msk vaniljsocker
2 msk kanel

GÖR SÅHÄR :
Ta fram smöret i god tid så det får stå och bli rumsvarmt! Smula ner jästen i en degbunke (här får min Kenwood Patissier göra jobbet) Ljumma mjölken till 37 grader. Rör ut jästen med mjölken, tillsätt saltet och lite mjöl till att börja med. Tillsätt nu det rumsvarma margarinet. Kör i maskinen (eller med degkrokarna) tills du fått en fin men väldigt lös deg.

Tillsätt honungen under tiden maskinen är igång. Häll på mer mjöl lite i taget tills du fått en smidigt deg men den ska fortfarande vara rätt så lös. Arbeta degen minst 10-15 min i maskin. Ta upp degkroken, Täck med plastfolie och låt jäsa 45 minuter!

Förbered fyllningen. Om smöret fortfarande är lite för hårt så kör i micron några sekunder och rör ihop med resten av ingredienserna.

Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig, använd så lite mjöl som möjligt! Kavla degen till en rektangel, bred på fyllningen och rulla ihop från kortsidan så du får en tjock rulle. Lägg i bullformar eller direkt på en ugnsplåt. Täck med kökshandduk och låt jäsa ca 30 min. Pensla försiktigt med uppvisat ägg & strö över pärlsocker. Grädda i 200 grader ca 15 min eller tills de fått gyllenbrun färg.

The post Ett stort glas iskall mjölk… appeared first on Kryddburken.se.

Kanelbulle-sockerkaka


Häromdan under påsklovet bakade Joline sockerkaka med lite annorlunda tvist med smak av kanelbulle. Receptet finns lite överallt och vi blev lite sugna på att prova. Den enda skillnanden mot den vanlig klassisk sockerkaka är att denna varvar du smeten med 2-3 lager av pudrad kanel och socker och sen häller på mer smet och så nytt lager kanel och socker osv… Ja, ni fattar. Men det blir en otrolig smak och doften av kanelbulle är ju heller inte fy skam. :-P

Det här behöver du :
Smör till att smörja formen med
Ströbröd till formen
2 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1½ dl vatten

Kanel + socker

GÖR SÅHÄR :
Smörj formen noga med smör och bröa med strödbröd. Vispa ägg & socker. Blanda ihop vetemjöl med bakpulver och rör ner i smeten. Tillsätt vattnet och rör ihop. Häll lite av smeten i botten på formen, pudra över socker, inte så mycket sen ett lager kanel, mer smet o nytt lager socker/kanel och ny smet osv. Grädda ca 30 min i 175 grader. Vänd upp kakan på en tallrik och låt den svalna något. Receptet på sockerkaka är det Joline alltid använder ur boken ”Vi bakar & lagar mat”.


Färdiggrädda kanelbulle-sockerkaka.


Dom flesta tycker nog kakan ser ut som tigerkaka, men ack så dom bedrar sig! ;-)


Jättegott med ett glas kall mjölk att mumsa på sockerkaka och kanelbulle på samma gång!