Grönsakspaté med broccoli och tomat

Vegetarisk krogfavorit

Den här grönsakspatén hade jag ofta på menyerna på de restauranger där jag jobbade på 80-90-talet.

Jag serverade den då som en förrätt med en god sås eller som tillbehör på en buffé.

På den tiden var det inte alls lika vanligt med vegetarisk mat på restaurangerna som idag, intresset bland många kockar att laga gröna rätter var ofta lågt.

Jag har alltid tyckt mycket om grönsaker, så för mig var det ett naturligt inslag bland all den ”vanliga” maten.

Lika viktigt är det för mig idag att ha en stor variation av grönsaker i min mat.

Sen jag för 15 år sen gick över till glutenfri lågkolhydratkost, även kallat LCHF, har grönsaksmängden ökat rejält på min tallrik.

På restaurangtiden gjorde jag patén i lite olika varianter på broccoli, skållade tomater, blomkål, purjolök och morötter.

Här har jag använt broccolistjälkar, ett bra sätt att ta dem tillvara.

Dubbla gärna receptet så blir det en högre och finare paté. Öka då gräddningstiden med 10 minuter.

Grönsakspaté

3 dl broccoli i bitar, stam eller blomma

2 ägg

½ dl grädde

2 msk hackade örter

Riven muskot

Salt och peppar

Tomatlager

5 medelstora tomater

1 schalottenlök

1 vitlöksklyfta

1 msk smör

1 msk olivolja

1 ägg

Salt

Cayennepeppar

Några droppar Worcestershiresauce

Skär broccolin i mindre bitar och koka riktigt mjuk i saltat vatten. Låt rinna av väl i durkslag.

Skär ett kryss i tomaterna och lägg ner en halv minut i kokande vatten. Häll bort vattnet och fyll på med kallt.

Skala de avsvalnade tomaterna och skär i bitar, finhacka lök ock vitlök.

Bryn smör och olivolja lätt, tillsätt lök och tomater.

Låt puttra på svag värme i ca 15-20 minuter, så vätskan kokar in. Rör under tiden, så det inte bränns.

Blanda i kryddor och Worcester, smaka av och låt svalna.

Mixa broccolin med grädde och örter. Jag använde persilja, dragon och gräslök.

Smaka av med salt, peppar och muskot. Rör ner ägget.

Mixa sen tomatröran och blanda med ägg. Smörj en liten form ordentligt med smör.

Lägg ett lager broccolismet i botten, fyll på med tomatröran. Avsluta med att försiktigt bre ut broccolismeten över tomatröran.

Fyll en långpanna med ett par centimeter varmt vatten och ställ ner formen. Grädda patén i vattenbadet i 40 minuter på 175°.

Känn med handen att patén är fast. Ta ut ur ugnen och låt svalna en stund i formen.

Lossa kanterna försiktigt med en stekspade och stjälp upp på en skärbräda.

Servera patén ljummen eller kall, gärna med fetaost mosad i lite grädde.

Forma ett ägg med en sked doppad i varmt vatten, jag hade även pumpafrön, paprika och persilja till garnering.

Mitt intresse för den vegetariska matlagningen har även lett till en helt grön kokbok.

Fler förslag på såser som passar till patén och mängder av mina bästa vegetariska recept hittar du i boken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Vill du ha tips på lite matigare, hälsosamma rätter med få kolhydrater så hittar du det i Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker, skriven med Lars-Erik Litsfeldt.

Ostbröd med sesamfrön – Glutenfri LCHF
Ostbröd LCHF

Frukostmacka

När jag började med LCHF 2009 fanns väldigt få recept på glutenfria bröd med få kolhydrater.

De som var mest populära då kallades Oopsies, men de både smakade och hade konsistens mest som stekta ägg.

De här ostbröden blev mitt första försök att hitta på något med mer smak och känsla av vanlig macka, de blev rätt bra tyckte jag och även populära i LCHF-kretsar.

Nu så här 15 år senare så fortsätter mitt receptskapande, det känns så roligt att kunna sprida mina kockkunskaper och matglädje vidare.

Under de här åren har jag hunnit skriva 8 kokböcker, även en mycket efterfrågad bakbok, som tyvärr såldes slut i våras.

Du kan läsa mer om kokböckerna och min matfilosofi i det här inlägget.

I slutet av inlägget kan du läsa mer om de böcker som finns kvar att beställa eller ladda ned som E-bok.

Ostbröd med sesamfrön 12 st

2 ägg

2 dl riven ost

1 dl crème fraiche

25 g smör

½ dl sesamfrön

2 msk psylliumhusk

Salt

Smält smöret och låt det svalna. Rör ihop äggulor, crème fraiche och smör i en bunke.

Blanda ner psylliumhusk, sesamfrön, riven ost och smaka av med saltet.

Låt stå i några minuter så husken sväller.

Vispa äggvitorna hårt och vänd ner i smeten.

Klicka ut smeten till 12 bröd på bakplåtspapper, bred ut dem lite så de blir jämna.

Strö sesamfrön över på brödkakorna, tryck till lätt med handen så de fastnar.

Grädda på 200° i 12-15 minuter. Låt svalna på galler.

Lösfrys och tina i brödrost eller i ugnen så blir de som nybakta.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv SNART SLUTSÅLD

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Lättlagad laxpytt med grönkål och halloumi

Festlig snabbmat

Idag får du tips på en riktigt festlig och god pytt som passar fint både som en lättare middag eller som brunch, tillagad på lokalodlade grönsaker som just nu är i säsong.

Att äta säsongsbunden mat är bra för både miljön och för oss, speciellt när det numer finns så gott om fina handelsträdgårdar i närheten av de allra flesta, så vi inte behöver köpa mat som importerats.

Jag brukar handla ekologiskt grönt hos favoriten Ås Trädgård, beläget i Ås strax utanför Östersund.

Majonnäs gjord med ghee och äggfri majonnäs från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund

Många av bilderna i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv och i E-boken Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken är fotograferade bland allt det vackra gröna i gårdsbutiken.

De ekologiska grönsakerna från trädgården finns med även i många recept i Birgitta Höglunds bästa grilltips, grönsaker har alltid en stor plats i min matlagning.

Lokalproducerade godsaker

Laxpytt 2 port

100 g tärnad rökt eller gravad lax, här hittar du min äppelgravade

2 dl tärnad zucchini

2 dl strimlad grönkål

1 dl tärnad halloumi eller eldost

1 dl tärnad morot

1 hackad, gul lök

2-3 msk smör/kokosolja

Chiliflingor

2 ägg

Bryn smöret och stek zucchini, grönkål, lök, halloumi och morot så det får lite färg.

Krydda med chiliflingor och rör försiktigt ner laxbitarna.

Inget extra salt behövs till den här pytten eftersom både gravlax och halloumi är rejält salta.

Gör två små gropar i pytten, knäck i äggen, låt steka på svag värme tills du tycker ägget är lagom stekt.

Servera laxpytten med en coleslaw, i länken hittar du två olika.

Gröna bönor med tomat till falukorv

Lättlagad korvlunch

Fram till 2009, innan jag började äta mat med få kolhydrater och mer fett, allmänt kallat LCHF, så var falukorv med spaghetti och ketchup min absoluta favoriträtt.

Jag kunde äta det varje dag, det satte sina spår både på hälsan och på vikten.

Nu tycker jag att grönsaker är så otroligt mycket godare, så pasta blir det bara nån enstaka gång per år och då väljer jag glutenfri bönpasta.

Bönor i olika former ingår ofta i min mat sen jag skrev Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken tillsammans med LCHF-pionjären Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.

I länken ovan kan du läsa mer om den och ladda ned som E-bok, kokboken blev mycket populär så den inbundna är tyvärr helt slutsåld.

Baljväxter är ett både gott och mättande tillbehör som även fungerade bra som medicin mot mina klimakteriebesvär häromåret.

Mjölksyrade grönsaker, fetaost, yoghurt eller någon annan form av probiotika äter jag också varje dag, det är väldigt bra för magen och immunförsvaret.

Du kan ta del av flera recept och mycket information om hur bra pre/probiotika är för hälsan i Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker.

Även den kokboken är skriven tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, han har gett ut ett tiotal populära böcker om diabetes.

Gröna bönor i tomat 2 port

250 g kokta haricot verts i mindre bitar

10 cocktailtomater skurna i 4 delar

2 dl strimlad purjolök

50 g smör

1 tsk äppelcidervinäger

1 tsk torkad timjan

Salt och peppar

Bryn smöret lätt och häll i purjo och tomater och fräs några minuter på medelvärme. Krydda med salt, peppar och timjan.

Rör ner bönorna försiktigt och häll på vinägern, låt puttra en liten stund tills bönorna har den konsistens du vill.

Servera med några skivor falukorv med hög kötthalt och stekt ägg.

Här hittar du mitt recept på hemgjord falukorv, den är riktigt god även fast korvskivorna inte blir runda när man inte stoppar korven i fjälster.

Grön gratäng med zucchini

Mat med sommargrönska

Jag fortsätter dela recept på zucchini nu när många har fullt av den i växthus och trädgårdsland efter den varma inledningen på sommaren.

Den goda grönsaken säljs även till bra pris i många gårdsbutiker och vanliga mataffärer.

Idag bjuder jag på ett av mina allra första zucchinirecept här på bloggen, som jag började skriva sommaren 2009.

Det har blivit väldigt många grönskande recept under de här 15 åren.

De allra bästa finns tillsammans med mängder av nyskapade i min snart slutsålda kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Här kan du läsa en fin recension av kokboken hos Diet Doctor.

Vill du prova fler av mina zucchinirecept så finns här zucchinibiffar med fetaostcrème och här ett glutenfritt formbröd med zucchini och kanel.

Zucchinigratäng 3-4 port

1 zucchini, ca 400 g

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

3 dl bladspenat, fryst eller färsk

1 dl pumpafrön

50 g smör

3 dl riven ost, gärna några olika sorter

3 ägg

3 dl grädde

Salt och peppar

Lite riven muskotnöt

Skär zucchinin i strimlor och skiva lök och vitlök. Stek grönsakerna mjuka i smör, krydda med salt, peppar och riven muskot.

Rör ner pumpafrön och fräs en stund. Tillsätt spenaten och stek några minuter till.

Riv under tiden osten och blanda med ägg och grädde, krydda lite med salt och peppar.

Osten är rätt salt i sig, så smaka dig fram.

Häll upp grönsaksröran i en ugnsform, häll äggstanningen över och blanda lite försiktigt.

Smörstekt Zucchini, Färsk Lök och Bladspenat

Färdiggrädda Zucchini-gratäng är en perfekt LCHF-rätt

Grädda i 175° i ca 40 min. Känn med handen om äggstanningen känns fast.

Låt svalna i formen 10 min innan du skär upp gratängen i bitar och servera med en sallad.

Gratängen passar ju förstås alldeles perfekt som tillbehör till grillat också.

Låt den då gärna kallna helt och ställ in i kylen ett par timmar, så kan du skära fina bitar och värma på ca 15 minuter i 175 grader innan serveringen.

Här nedan ser du ett zucchinibröd med ost och timjan från min slutsålda bakbok Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Den kommer tyvärr inte att tryckas upp på nytt nu då förlaget lagts ner, jag hoppas få något annat förlag att nappa på att ge ut den framöver.

Här kan du läsa mer om min matfilosofi och de kokböcker jag skrivit.

Sommarmat – Rökt fisk med dillmajonnäs

Lättlagat på semestern

Nu i semestertider passar det riktigt bra med varmrökt fisk till frukost, lunch eller middag.

Mina favoriter är röding och harr, men det blir förstås gott med annan varmrökt fisk som abborre, sik, regnbåge, lax, makrill eller vad du nu fått på kroken.

Med en krämig sås och lite goda grönsaker till, så är maten fixad på bara några minuter, gärna för att avnjutas i det fria.

Den här dillmajonnäsen är min mammas recept, hon var väldigt duktig på att laga mat.

Hon hade inga förkunskaper eftersom mormor hade lagat all mat när hon växte upp på 30-talet i Åbolands skärgård i Finland.

Men hon lyckades lära sig väldigt mycket på egen hand genom att köpa ”Stora kokboken” när hon gifte sig med pappa 1954.

Hon flyttade då hem till hans gård i nordvästra Dalarnas fjällvärld och lärde sig att ta vara på och laga till både älgkött och fjällfisk på ett väldigt gott sätt.

Så tänk på att en kokbok kan vara väldigt värdefull för framtida matlagningskunskaper.

Läs gärna mer om mina kokböcker i länkarna efter receptet och här kan du läsa mer om mig och min matfilosofi.

Dillmajonnäs

1 dl hemgjord majonnäs

½ dl crème fraiche, smetana eller kokosgrädde

½ dl finhackad dill

1 msk finhackad smörgåsgurka

1 tsk spad från gurkburken eller äppelcidervinäger

1 tsk senap

Lite pressad citron

Salt och peppar

Rör ihop majonnäs och crème fraiche, blanda ner övriga ingredienser.

Smaka av och ställ in i kylen en timme, då utvecklas smakerna mer.

Jag serverade dillmajonnäsen till den rökta fisken och kokta, färska rödbetor med smör.

Är ni fler så är receptet enkelt att dubblera, den håller sig fräsch flera dagar i kylen.

Fler goda recept på såser och röror som passar till allt från rökt fisk till grillat kött och fågel eller grönsaker hittar du i mina kokböcker ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” och i ”Birgitta Höglunds bästa grilltips”.

Tycker du om husmanskost med färre kolhydrater, då är ”Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker” skriven med Lars-Erik Litsfeldt något för dig.

Läser du hellre böcker digitalt så finns allt från mina mest lättlagade rätter till långkokta buljonger, grytor, soppor och varma såser i ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt – Recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo”, skriven med Dr Annika Dahlqvist.

I de kokböckerna delar jag med mig av de matkunskaper jag samlat under 18 år som kock och köksmästare på flera restauranger, nu har det även blivit 15 år som matbloggare och kokboksförfattare.

Mammas matintresse gick verkligen vidare i arv, båda mina systerdöttrar är också utbildade kockar och har haft två egna restauranger.

Fiskpicknick vid Ristafallet i Jämtland
Dagens grilltips – Syrlig ratatouille med zucchini

Syrlig ratatouille

Somrig grillmat

Du som följer mig här på bloggen har sett att jag delar många lättlagade recept nu i semestertider.

Jag vill på det viset inspirera till lite nyttigare matlagning som samtidigt går riktigt snabbt att laga till, så du inte behöver stå så mycket vid spisen.

Här kommer en av mina egna sommarfavoriter, en smakrik röra där du kan använda de grönsaker du råkar ha hemma.

Den passar väldigt bra till all slags grillat, såväl kött som fisk/skaldjur eller till halloumi och grönsaksbiffar.

Syrlig ratatouille 4 port

8 dl tärnad zucchini

2 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

1 röd paprika

2 msk av min sockerfria ketchup

2 msk citronsaft

2 tsk oregano

Salt och peppar/chiliflingor

Smör eller kokosolja till stekning

Stek zucchinin tills den fått lite färg, häll över i en gryta.

Skär lök och paprika i tärningar och fräs dem mjuka.

Rör ner dem i grytan. Tillsätt ketchup, citronsaft och kryddor.

Låt alltsammans puttra i 10 minuter, smaka av om du vill ha mer sälta, syra och hetta.

Jag serverade ratatouillen till skivat, grillat kalkonbröst som först fick marinera en stund i olivolja, citron och svartpeppar.

En klick av min hemgjorda aioli och en halv avokado med citronolivolja och gräslök smakade gott till.

cropped-birgitta-hc3b6glund-foto-jan-andersson

Kokboksdrömmar som gick i uppfyllelse

Jag är så tacksam över att ni är så många som uppskattar mina recept och köper mina kokböcker.

Min dröm när jag jobbade som restaurangkock på 80-talet var att få skriva en kokbok, det var då min chef fällde den inte så värst vänliga kommentaren; Vem skulle vilja läsa en kokbok som du har skrivit??

Han fick fel, ordentligt fel, kan jag ju konstatera så här 40 år och åtta kokböcker senare, läs gärna mer om dem och min matfilosofi i länken.

Vill du läsa om hela min hälsoresa, hur jag med hjälp av maten och lättare träning fått tillbaka en bättre hälsa och ta del av mina bästa vegetariska recept så hittar du dem här i snart slutsålda Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

På bilden ovan ser du mig i fototagen till den kokboken, här finns receptet på de chokladkakor med lingontopping som du ser i Jan Anderssons bild.

bild-85

Vill du ha tips på marinad, glaze, rub, drinkar, tilltugg, sallader, såser och många goda grillrätter till sommarens grillningar?

Då hittar du mina favoriter här i kokboken ”Birgitta Höglunds bästa grilltips”.

Den är en omarbetad nyutgåva av slutsålda Grillmat LCHF, där recepten så långt som möjligt är anpassade för alla som äter mjölkfritt.

Förordet är skrivet av kokboksförfattarna Jenny och Magnus Andersson från populära Paleobloggen Under vårt tak.

Här ser du några bilder på min mat från boken, tagna av fotograf Mikael Eriksson.

bild-78

Parmalindat, fyllt kycklinglår från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Parmalindat, fyllt kycklinglår med aioli och ugnstorkade cocktailtomater

Spare Ribs från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson Foto Mikael Eriksson
Spare Ribs med chiliglaze och zucchinisallad

Semestermat – Grillade kycklingvingar med snabb wok

Snabblagad fredagskyckling

Det här är ett av de allra första recept med bild jag la upp här på bloggen 2009, några veckor efter starten.

Jag var då i min lilla stuga i de stora skogarna i nordvästra Dalarna.

Där har jag varken el eller indraget vatten, bara Fuluälven som rinner förbi utanför och en kallkälla till dricksvatten.

Det är verkligen härligt att få leva så spartanskt och nära naturen ibland, inte minst att komma bort från allt mediabrus och bara lyssna på älven och fåglarna istället.

Här nedanför ser du hur jag skrev mitt recept på en lättlagad wok till färdiggrillade kycklingvingar den gången, det har blivit lite utveckling på receptskrivandet genom åren.

Inte minst i mina åtta kokböcker, du kan läsa mer om dem, mig och min matfilosofi i länken.

Här hittar du en god kryddblandning/rub om du vill grilla kycklingvingar eller kycklingschnitzlar i kväll.

Snabb Kycklingrätt:

Strimla Salladskål och lägg upp med Paprika, Cocktailtomat och hackade Mandlar. Pressa Citron  och ringla god Olivolja över.

Fräs ett paket frysta Wokgrönsaker i Smör några minuter. Krydda med SoP

Tillsätt ett par msk Rabarberchutney.

Rör ner 2 dl Grädde och låt koka ihop en liten stund.

Lägg upp på tallrik med grillade Kycklingvingar. Servera salladen till.

Lägg Dig sen i hängmattan och njut av tiden Du sparade in på den snabba tillagningen.

E-böcker

För dig som helst läser böcker och recept digitalt i hängmattan, i den här länken kan du läsa om mina E-böcker.

Där hittar du även tre olika recept från de tre kokböckerna, fetaostmuffins med kidneybönor, sockerfri picklad rödlök och en festlig fiskgratäng med ost och räkor.

E-bok Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken Skriven med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson

E-bok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

E-bok Gammaldags husmanskost på nytt sätt Skriven med Annika Dahlqvist

Picklad rödlök med lingon från Gröna, sköna tillbehör

Bloggen firar 15 år med recept på vaniljparfait med jordgubbar

15-årsjubileum

Idag är det precis 15 år sen jag startade den här bloggen, tack till alla er miljontals matintresserade som besökt den under de här åren.

Innan jag började skriva den hade jag nästan aldrig varit in på en blogg och hade minimala datakunskaper.

Att skriva i det för mig tidigare okända mediet, lärde jag mig under en 3-timmars bloggkurs på teknikmässan Eclectic Tech Carnival på Umeå Universitet.

Det närmaste jag någonsin i livet kommit universitetsstudier, kan jag tillägga.

Lyckades på dessa korta timmar lära mig att behärska bloggandet via WordPress, ja någorlunda i alla fall.

Skrev mitt första recept samma kväll, ett mycket enkelt sådant på äggröra.

Men vilken otrolig resa det varit att få hålla på med det roligaste jag vet, att dela med mig av mina matkunskaper och matglädje.

Efter 18 år på olika restauranger som kallskänka, kock och köksmästare satte en svår ryggskada stopp för den karriären.

Skadan förvärrades dessutom av en ovarsam sjukgymnast på Rygginstitutet i Marbella, bilden här nere kommer från den resan.

Några år senare blev jag sjukpensionerad på grund av skadan, jag skulle aldrig kunna arbeta på restaurang mer.

Jag 2001

Jag stelopererades senare i ländryggen, fick en nervskada i benet som gjorde det svårt att gå och utvecklade fibromyalgi, så jag var ordentligt handikappad under många år.

Men jag lyckades sakta men säkert återfå en del av hälsan och styrkan i kroppen när jag efter en föreläsning med Annika Dahlqvist lade om min mathållning till glutenfri lågkolhydratkost, även kallat LCHF.

Jag fick ork både att börja blogga och att träna lätt, jag berättar mer om hela min hälsoresa i snart slutsålda Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

På Jan Anderssons bilder här nere från Länstidningen i Östersund håller jag på med fotografering av smårätter från just den kokboken.

Något jag aldrig kunde tro under de år jag mådde som sämst, men nu hade jag tränat upp mig så pass att jag klarade att sitta en liten stund på huk för att fotografera.

Gröna, sköna tillbehör var den första kokbok som jag fick glädjen att fotografera själv, här kunde jag kombinera mina stora intressen för natur, fotografering och matlagning.

Jag lagade till rätterna då och då under hela sommaren hemma i mitt kök och tog med dem ut i den vackra naturen under tidiga morgnar, när solljuset var som bäst.

Kokboken har blivit mycket populär och ligger just nu högt uppe på topplistorna bland kokböckerna på Bokus, läs gärna mer om boken i länken här ovan.

Jag är verkligen glad och tacksam att jag nått ut till så många med mina tankar om hälsosam mat, intresset växer sig hela tiden större för mina glutenfria och sockerfria recept.

Jag har under de här åren delat ett par tusen mattips, härinne på bloggen, på min Facebooksida, Instagram och inte minst via mina åtta kokböcker.

Numera kallas vi som håller på med bloggande för Influencers, men jag har aldrig känt mig riktigt hemma i den skaran.

Min blogg ser precis likadan ut som den gjorde vid starten 11 juni 2009 och jag har numer inga reklamsamarbeten, det har tidigare blivit ett fåtal genom åren för några mindre mathantverkare.

Jag har valt att aldrig göra några betalda samarbeten, jag sprider bara ohejdad reklam för mina egna kokböcker som ger mig en blygsam slant som sätter lite guldkant på tillvaron.

Här kommer ett av de mest populära recepten härinne, en lättlagad vaniljparfait liknande den jag brukade göra när jag jobbade på restaurang.

Jag är mycket förtjust i äkta vaniljglass, men ofta är den köpta alldeles för söt för mina smaklökar.

Min parfait passar fint som en dessert tillsammans med solmogna jordgubbar nu till midsommar.

Vill du ha recept på min godaste jordgubbstårta à la rawfood så hittar du det receptet i länken.

Vaniljparfait 4 port

1½ dl vispgrädde

2 äggulor

½-1 msk valfri sötning

ca 1 krm vaniljextrakt/vaniljpulver

Vispa äggulor och den sötning du föredrar riktigt hårt.

Vispa grädde och vaniljpulver men inte alltför hårt, för då blir parfaiten inte så len.

Rör ner lite av grädden i äggulesmeten och vänd sen ner resten försiktigt.

Smaka av att du fått en bra balans i sötma och vaniljsmak. Häll upp i små skålar, glas eller koppar.

Ställ i frysen 3-4 timmar, ta sen fram parfaiten och ställ i kylen en stund att tina innan serveringen, så kommer smakerna fram mer.

Har du glassmaskin så kan du köra smeten i den istället så får du en riktigt god vaniljglass.

Receptet ger 4 små portioner, vill du göra den till fler så är det bara att dubbla ingredienserna.

Vill du ta del av fler av mina recept så köp gärna en eller ett par av mina kokböcker.

De passar fint att ge bort som en omtänksam present på sommarens fester, du hittar dem i länkarna här nedan.

De tre första är de som finns kvar som inbundna, de övriga finns numer bara att ladda ned som E-bok.

Bilderna längst ner är från mitt första och enda framträdande i TV, något jag aldrig trodde att jag skulle våga mig på.

Så bloggandet har verkligen tagit mig till oanade platser under resans gång.

Stort tack till dig som följer mig och köper kokböckerna, det betyder väldigt mycket ska du veta.

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt SLUTSÅLD

Gröna, sköna tillbehör i Nyhetsmorgon

Bloggen firar 15 år med recept på vaniljparfait med jordgubbar

15-årsjubileum

Idag är det precis 15 år sen jag startade den här bloggen, tack till alla er miljontals matintresserade som besökt den under de här åren.

Innan jag började skriva den hade jag nästan aldrig varit in på en blogg och hade minimala datakunskaper.

Att skriva i det för mig tidigare okända mediet, lärde jag mig under en 3-timmars bloggkurs på teknikmässan Eclectic Tech Carnival på Umeå Universitet.

Det närmaste jag någonsin i livet kommit universitetsstudier, kan jag tillägga.

Lyckades på dessa korta timmar lära mig att behärska bloggandet via WordPress, ja någorlunda i alla fall.

Skrev mitt första recept samma kväll, ett mycket enkelt sådant på äggröra.

Men vilken otrolig resa det varit att få hålla på med det roligaste jag vet, att dela med mig av mina matkunskaper och matglädje.

Efter 18 år på olika restauranger som kallskänka, kock och köksmästare satte en svår ryggskada stopp för den karriären.

Skadan förvärrades dessutom av en ovarsam sjukgymnast på Rygginstitutet i Marbella, bilden här nere kommer från den resan.

Några år senare blev jag sjukpensionerad på grund av skadan, jag skulle aldrig kunna arbeta på restaurang mer.

Jag 2001

Jag stelopererades senare i ländryggen, fick en nervskada i benet som gjorde det svårt att gå och utvecklade fibromyalgi, så jag var ordentligt handikappad under många år.

Men jag lyckades sakta men säkert återfå en del av hälsan och styrkan i kroppen när jag efter en föreläsning med Annika Dahlqvist lade om min mathållning till glutenfri lågkolhydratkost, även kallat LCHF.

Jag fick ork både att börja blogga och att träna lätt, jag berättar mer om hela min hälsoresa i snart slutsålda Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

På Jan Anderssons bilder här nere från Länstidningen i Östersund håller jag på med fotografering av smårätter från just den kokboken.

Något jag aldrig kunde tro under de år jag mådde som sämst, men nu hade jag tränat upp mig så pass att jag klarade att sitta en liten stund på huk för att fotografera.

Gröna, sköna tillbehör var den första kokbok som jag fick glädjen att fotografera själv, här kunde jag kombinera mina stora intressen för natur, fotografering och matlagning.

Jag lagade till rätterna då och då under hela sommaren hemma i mitt kök och tog med dem ut i den vackra naturen under tidiga morgnar, när solljuset var som bäst.

Kokboken har blivit mycket populär och ligger just nu högt uppe på topplistorna bland kokböckerna på Bokus, läs gärna mer om boken i länken här ovan.

Jag är verkligen glad och tacksam att jag nått ut till så många med mina tankar om hälsosam mat, intresset växer sig hela tiden större för mina glutenfria och sockerfria recept.

Jag har under de här åren delat ett par tusen mattips, härinne på bloggen, på min Facebooksida, Instagram och inte minst via mina åtta kokböcker.

Numera kallas vi som håller på med bloggande för Influencers, men jag har aldrig känt mig riktigt hemma i den skaran.

Min blogg ser precis likadan ut som den gjorde vid starten 11 juni 2009 och jag har numer inga reklamsamarbeten, det har tidigare blivit ett fåtal genom åren för några mindre mathantverkare.

Jag har valt att aldrig göra några betalda samarbeten, jag sprider bara ohejdad reklam för mina egna kokböcker som ger mig en blygsam slant som sätter lite guldkant på tillvaron.

Här kommer ett av de mest populära recepten härinne, en lättlagad vaniljparfait liknande den jag brukade göra när jag jobbade på restaurang.

Jag är mycket förtjust i äkta vaniljglass, men ofta är den köpta alldeles för söt för mina smaklökar.

Min parfait passar fint som en dessert tillsammans med solmogna jordgubbar nu till midsommar.

Vill du ha recept på min godaste jordgubbstårta à la rawfood så hittar du det receptet i länken.

Vaniljparfait 4 port

1½ dl vispgrädde

2 äggulor

½-1 msk valfri sötning

ca 1 krm vaniljextrakt/vaniljpulver

Vispa äggulor och den sötning du föredrar riktigt hårt.

Vispa grädde och vaniljpulver men inte alltför hårt, för då blir parfaiten inte så len.

Rör ner lite av grädden i äggulesmeten och vänd sen ner resten försiktigt.

Smaka av att du fått en bra balans i sötma och vaniljsmak. Häll upp i små skålar, glas eller koppar.

Ställ i frysen 3-4 timmar, ta sen fram parfaiten och ställ i kylen en stund att tina innan serveringen, så kommer smakerna fram mer.

Har du glassmaskin så kan du köra smeten i den istället så får du en riktigt god vaniljglass.

Receptet ger 4 små portioner, vill du göra den till fler så är det bara att dubbla ingredienserna.

Vill du ta del av fler av mina recept så köp gärna en eller ett par av mina kokböcker.

De passar fint att ge bort som en omtänksam present på sommarens fester, du hittar dem i länkarna här nedan.

De tre första är de som finns kvar som inbundna, de övriga finns numer bara att ladda ned som E-bok.

Bilderna längst ner är från mitt första och enda framträdande i TV, något jag aldrig trodde att jag skulle våga mig på.

Så bloggandet har verkligen tagit mig till oanade platser under resans gång.

Stort tack till dig som följer mig och köper kokböckerna, det betyder väldigt mycket ska du veta.

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt SLUTSÅLD

Gröna, sköna tillbehör i Nyhetsmorgon