Grillade, citronmarinerade kycklingspett till Mors Dag

Kycklingspett

Grilla till Mor

Efter en riktigt kylig vår så kom då äntligen försommarvärmen med besked, så inför Mors Dag i morgon bjuder jag på ett riktigt gott tips om du vill överraska din kära mamma med en grillmiddag.

Den här lättgjorda citronmarinaden är suverän till kycklingspett, men den passar fint även till fläskkött och fisk.

Jag tycker om att servera flera olika såser och grönsakstillbehör till grillat, du hittar tips och länkar till dem på bilden efter marinaden.

Vill du hellre göra en smörgåstårta till Mors Dag så hittar du ett riktigt gott zucchinibröd som passar bra till och här ett vitt formbröd och tips på goda fyllningar.

Citronmarinad till kycklingspett 5-6 port

1 kg färskt kycklingbröst eller kycklinglår

1 dl olivolja

Skal och saft av 1 ekologisk citron

2 msk glutenfri tamarisoja

ev 2 msk valfri sötning

1 tsk chiliflingor

Skär kycklingen i bitar, ca 3×3 cm. Blanda alla ingredienser till marinaden.

Lägg kycklingen i en plastpåse och häll över marinaden.

Knyt igen och massera runt köttbitarna, så marinaden kommer åt överallt.

Lägg på ett fat i kylen minst några timmar, men helst ett dygn. Vänd några gånger under tiden.

Trä upp kycklingen på blötlagda träspett eller metallspett.

Grilla ett par minuter på var sida så de får fin färg, krydda med salt och peppar.

Låt eftersteka på låg värme på sidan om glöden i 10 minuter så blir de genomstekta men inte torra.

Jag serverade de grillade spetten tillsammans med en morotssallad på små fina snacksmorötter, som jag strimlade på längden med osthyveln och marinerade en stund med citronolivolja, flingsalt och pumpafrön.

Små, råa blomkålsbuketter, cocktailtomater och bladsallad blir ett bra komplement.

Fetaoströra, örtbearnaise och min kanariska mojo smakar riktigt gott till.

Present till en matglad Mor

I länkarna här nere hittar du de tre av mina kokböcker som fortfarande finns att köpa inbundna.

Kanske nån av dem kan bli en fin sistaminutengåva till Mor?

Skriv ut en bild på omslaget och gör ett fint presentkort, helt säkert blir det uppskattat.

Tips på fler såser och goda tillbehör till grillat och sommarens alla måltider finns i mina kokböcker Birgitta Höglunds bästa grilltips och Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Tycker hon bättre om vår traditionella husmanskost så finns det i mängd i Stora diabeteskokboken, skriven med Lars-Erik Litsfeldt.

Rödbetsmousse med chèvre från Gröna, sköna tillbehör

Parmalindat, fyllt kycklinglår från min grillbok
Foto Mikael Eriksson

Stekt torskrygg med brynt pepparrotssmör från Stora diabeteskokboken
Foto Mikael Eriksson
Glutenfri kycklingpaj

Mat med vårkänsla

Sparris och kyckling är traditionell vårmat, idag har jag kombinerat dem i en smakrik och saftig kycklingpaj.

Pajen är god både varm och kall, ta gärna med den ut på picknick i vårsolen.

Skalet blir gott även till efterrättspaj, om du minskar på saltet och eventuellt smaksätter lite med valfri sötning.

Ät, njut och må gott!

Glutenfri kycklingpaj ca 4 port

75 g kallt smör

1 dl kokosnötmjöl

1 dl nötmjöl eller mandelmjöl, jag hade paranötmjöl

½ dl sesamfrön

2 msk psylliumhusk

1 ägg

2 msk vatten

ca 1 krm salt

Skär smöret i små tärningar. Häll mjölsorterna, husk och salt i en bunke.

Lägg ner smörtärningarna och knäck i ägget.

Blanda samman degen en minut med elvisp, tills smöret har arbetats in.

Tryck ut den med handflatan i en smord pajform med löstagbar kant.

Ställ in i formen i kylen att stelna i 30 minuter, så sjunker den inte ihop under gräddningen.

Förgrädda pajskalet i 5 min på 200°.

Pajfyllning

3 dl kyckling i bitar (grillad, ugnsstekt eller kokt)

3 ägg

1 dl keso

1 dl grädde

2 dl riven ost

2 tsk smulad dragon

Salt och peppar

Till garnering: lättkokt grön sparris

Fördela kycklingen över det förgräddade pajskalet.

Rör ihop äggen med grädde, keso och den rivna osten.

Smaksätt med salt, peppar och dragon.

Fördela smeten över kycklingen, garnera med sparrisen.

Grädda på 200° i ca 30 minuter, tills äggstanningen känns fast.

Servera med en grönsallad och min goda majonnäsdressing.

Vill du skära pajen i riktigt fina bitar så låt den kallna först, ställ sen i kylen ett par timmar.

Då kan du skära fina tårtbitar med en vas kniv, värm dem då i 175 grader i ca 15 minuter innan serveringen.

Fler tips på pajer och annan picknickmat och gofika hittar du i min kokbok ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.

Den utsågs till Sveriges bästa hälsokokbok 2021 på internationella kokbokstävlingen Gourmand Awards, vilket kändes väldigt roligt och hedrande.

Fredagsfågel – Smakrik gryta på kalkon eller kyckling

Det smakar fågel

Nu är jag tillbaka igen efter några dagars ledighet härifrån under Valborg och 1a Maj.

Jag kommer nu att fortsätta dela med mig av naturligt goda maträtter och bakverk mest varje dag, prenumerera gärna på mina blogginlägg så missar du dem inte.

Du kan annars klicka på bloggnamnet häruppe och scrolla neråt, så kommer du till den senaste tidens inlägg och recept.

Fågel är väldigt gott tycker jag, föredrar kalkonbröst framför kyckling då det har mer av både smak och struktur.

Kalkonbröstet är mer som färsk skinka i konsistensen, det passar väldigt bra till den här typen av grytor.

Som tillbehör tog jag vara på blasten från ett blomkålshuvud, men det blir gott även med andra smörstekta kålsorter eller zucchini om du inte råkar ha blomkålsblast hemma.

Fågelgryta för två

250 g kalkon- eller kycklingbröst

1 dl strimlad, röd paprika

1 dl min enkla kycklingbuljong

½ dl finstrimlad rödlök

½ dl av min sockerfria chilisås

2 finhackade vitlöksklyftor

1 tsk torkad oregano

Salt och svartpeppar efter smak

Smör till stekning

Skär köttet i tärningar, ca 2×2 cm. Bryn det i smöret och tillsätt paprika, lök och vitlök.

Krydda med salt, peppar och oregano, häll på chilisåsen och buljongen.

Låt puttra tills såsen fått en simmig konsistens, ju längre desto godare.

Jag serverade strimlad, smörstekt blomkålsblast till, strödde över flagad parmesan och la till några skivor smör på tallriken.

Vill du ha tips på fler lättlagade rätter till vardag och fest så ta en titt på min senaste kokbok Stora diabeteskokboken: recept och råd för stabilt blodsocker.

LCHF-pionjären Lars-Erik Litsfeldt har skrivit förordet till boken, om hälsofördelarna med just ett stabilt blodsocker.

Ugnsbakade kycklingklubbor med currysås och blomkålsris Foto Mikael Eriksson
Min bästa kycklinggryta från Kreta

Medelhavsmat

Du som följt mig här på bloggen genom åren vet att Medelhavskosten ligger mig varmt om hjärtat.

Jag har även med många recept därifrån i mina kokböcker, du kan läsa mer om dem och min matfilosofi i den här länken.

Idag bjuder jag på ett riktigt favoritrecept, det här är en kycklingrätt som jag ofta lagar.

Bilderna kommer från min första resa till Kreta för 14 år sen, en ö som jag återvänt till många gånger efter det.

Kycklinggryta 2-3 port

250 g kycklingbröst

50 g bacon

1 röd lök

1 stor tomat

1 grön spetspaprika

1 vitlöksklyfta

20 svarta oliver

3 msk smör

1 msk olivolja

1 ½ dl vitt vin

1 dl kycklingbuljong eller 1 tsk buljongpulver + 1 dl vatten

Salt och peppar eller chiliflingor

Skär kycklingen i 2-3 cm stora kuber och strimla baconet.

Skär paprikan i stavar och löken i klyftor, tomaterna i bitar och vitlöken i tunna skivor.

Stek först kyckling och bacon i två matskedar smör. Krydda och lägg över i en gryta.

Stek grönsakerna i resterande smör och olivolja.

Häll ner i grytan och koka upp med vinet och buljongen.

Tillsätt oliverna och låt puttra i 20-30 minuter på svag värme.

Servera med en röra av grekisk yoghurt, lite majonnäs och riven vitlök.

Ugnsstekta rotfrukter, tzatziki eller fetaoströra smakar också väldigt gott till.

Solgul wok

Fredagskyckling

Nu så här i slutet på januari känns det extra viktigt med färgglad mat, när solen inte når så högt upp när den visar sig.

Den senaste tiden har jag delat flera recept med kål, idag får vitkålen spela huvudroll som stommen i en wok.

Nu på vintern är de olika kålsorterna i säsong, det är både det nyttigaste och billigaste grönsakstillbehöret.

Dagens sötsura wok gjorde jag på strimlat kalkonbröst, men det går förstås lika bra med kyckling eller lövbiff.

Jag har alltid tyckt mycket om thaimat, förr blev det ofta wok med nudlar och sweet chili.

Till den här woken ersatte jag nudlarna med strimlad vitkål och gjorde den sötsyrlig med lite torkade aprikoser och vinäger.

Vill du inte använda torkad frukt så ta färsk eller fryst mango istället, det ger en härlig smak till woken.

De övriga ingredienserna i min vitkålswok är inte bara goda utan också med i hälsosyfte.

Både gurkmeja och ingefära är mycket bra när man har problem med värk, läs mer om det här.

Vitkål och paprika har båda en hög halt av C-vitamin, är dem ofta för att mota förkylningar som brukar härja så här års.

Förr var jag ständigt förkyld, immunförsvaret var riktigt dåligt, men nu blir det peppar, peppar bara någon enstaka snuvperiod per år.

Wok med vitkål

Sötsur wok 2 port

300 g kalkon- eller kycklingbröst

4 torkade aprikoser eller 1 mango i tunna strimlor

4 dl strimlad vitkål

2 rivna vitlöksklyftor

1 gul lök i tunna klyftor

1 dl kokosgrädde

1 pressad lime

½ dl hemkokt buljong

½ strimlad, röd spetspaprika

3-4 msk kokosolja

2 msk riven ingefära

2 msk tamarisoja

ca 1 msk äppelcidervinäger

1-2 tsk chiliflingor

Salt

Strimla köttet och låt marinera en stund i vitlök, ingefära, lime och soja.

Stek det gröna i hälften av kokosoljan, krydda med salt, chili och gurkmeja.

Häll upp i en bunke och stek köttet tills det fått lite färg. Krydda med salt och chili.

Blanda ner grönsakerna, häll på kokosgrädde och buljong.

Smaka av med vinägern så du får en god sötsur brytning.

Låt alltsammans få ett hastigt uppkok. Servera med bladpersilja eller ännu hellre koriander.

Bilden nedan är en gurkmejashot som finns med i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Där berättar jag om hela min hälsoresa och hur jag blivit friskare de senaste 15 åren med hjälp av naturligt god mat.

Kycklinggryta med pumpa, zucchini och ingefära

Värmande höstmat

Nu börjar höstkylan krypa in under skinnet, så idag bjuder jag på en värmande gryta.

Här får du också ett matnyttigt tips på vad du kan göra med allt pumpakött som blir över när du gröpt ur lyktor till Halloween.

Använd en del av pumpaköttet till den här grytan, förväll och stoppa resten i frysen så har du ett gott grönsakstillbehör att ta fram till fler rätter.

Den här årstiden brukar jag och Lennart lämna landet för varmare breddgrader, men så blir det inte i år.

Omvärldsläget gör att det känns tryggare att stanna hemma just nu, hoppas verkligen att världen blir en lugnare och vänligare plats snart igen.

Smakrik kycklinggryta med pumpa 4 port

600 g kycklingbröst/lår eller kalkonbröst

1 dl kokosolja eller 100 g smör

5 dl pumpa i bitar

2 dl strimlad röd paprika

2 dl strimlad grön paprika

2 dl zucchini i bitar

10 cm ingefära i skivor

2 msk äppelcidervinäger

2-3 msk Paleoskafferiets sockerfria mango chutney

2 msk glutenfri tamarisoja

Salt och chiliflingor efter behag

Skär köttet i strimlor, hetta upp hälften av kokosoljan och bryn strimlorna snabbt, krydda med salt och chili.

Diska ur pannan och hetta upp resten av kokosoljan, stek grönsakerna ett par minuter.

Häll på vinäger, soja och mango chutney, blanda ner köttet och låt allt puttra en stund.

Grytan blir också god att göra krämig, blanda då ner 2 dl grädde eller kokosgrädde tillsammans med köttet.

Servera med en kålsallad eller blomkålsris.

Kålsallad x 3 från Birgitta Höglunds bästa grilltips Foto Mikael Eriksson

Kokboksreklam

Tycker du om mina recept och tips så hittar du hundratals till i mina kokböcker, läs gärna mer om dem och beställ i länkarna här nedanför.

Här kan du läsa en recension av Stora diabeteskokboken, den har blivit väldigt populär så första tryckningen på över 3000 böcker är snart slutsåld, ett tilltryck är planerat på Bookmark Förlag.

Stort tack till alla er som köpt den, hoppas många kan få hjälp att äta sig till en bättre hälsa med hjälp av mina recept och LCHF-pionjären Lars-Erik Litsfeldts faktatexter.

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-kokbok skriven med Annika Dahlqvist)

Pumpasoppa från Stora diabeteskokboken Foto Mikael Eriksson
Blomkålsris och Västerbottenssmör
Kycklinglår med Blomkålsris och Västerbottenssmör

Goda, gröna tillbehör

Riven blomkål är ett väldigt bra komplement till maten för oss som inte längre äter ris, på grund av dess höga halt av kolhydrater.

Här har jag förstärkt blomkålsriset med extra smak, färg och näring från avokado och paprika.

Här kan du jobba efter principen ”Man tager vad man haver” och använda de grönsaker du föredrar.

Smörstekt blomkålsris ca 2 port

4 dl grovriven blomkål

3 msk smör

1 röd spetspaprika

1 avokado

Salt

Chiliflingor

Riv den råa blomkålen ner i en bunke. Finhacka paprikan och skär avokadon i små bitar.

Bryn smöret och stek paprikan några minuter, rör sen i blomkålen. Krydda och låt steka i några minuter så det får färg.

Blanda försiktigt ner avokadon precis innan serveringen.

Jag serverade kycklinglår till, men det passar väldigt bra även till stekt fisk.

Västerbottenssmör

100 g smör

1 dl finriven Västerbottensost

2  msk finhackad bladpersilja

Havssalt och peppar

Rör rumstempererat smör smidigt, tillsammans med riven ost, kryddor och persilja.

Fler tips på varmrätter, såser, soppor, gröna tillbehör, snacks, matbröd, kaffebröd och desserter hittar du i mina kokböcker i länkarna nedan.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt – E-bok

Smörgåstårta från Baka med frukt & grönt
Ugnsstekt kyckling och Topp 10 2021

Det här kycklingreceptet har lockat väldigt många besökare hit till bloggen genom åren, inte så konstigt för det är väldigt lättlagat och gott.

Det är kul att se statistiken så här vid årsskiftet över de mest populära recepten, det syns tydligt att min lågkolhydratvariant av husmanskost går hem ute i stugorna.

Här ser du de recept som fick mest besök under 2021, med länkar till inläggen om du också vill testa.

Nr 7 Underbar kladdkaka

1. Så steker du en perfekt tournedos

2. Grillade revbensspjäll och 20 tips på tillbehör till grillat

3. 7 sorters glutenfria julkakor

4. Långkokt kycklingbuljong – Naturlig bot mot värk och stelhet

5. Smörstekt harr på Jämtlandsvis

6. Räksoppa kokt på hemlagad räkfond

7. Underbar kladdkaka utan socker, gluten och mjölk

8. Mat att ta med till semestern i stugan eller husvagnen

9. Lättbakat nötbröd

10. Kolbulle utan gluten

Örtkryddad kyckling i ugn 4 port

1 färsk, ekologisk kyckling ca 1,3 kg

2 msk olivolja

2 msk blandade, torkade örter

2 msk salt

1 tsk chiliflingor

3 vitlöksklyftor

1 ekologisk citron

2 msk smält smör till pensling

Skölj kycklingen in och utvändigt i kallt vatten. Ställ på högkant och låt rinna av.

Värm ugnen till 125°. Mortla örter, chili och salt till ett pulver.

Skär citron och vitlök i mindre bitar. Gnid in kycklingen med olivoljan.

Krydda inuti och gnid sen in örtblandningen ordentligt överallt. Stoppa in vitlök och citron i fågeln och lägg på galler i en långpanna.

Vill du inte ha örter på kycklingen så byt bara ut dem mot 2 msk paprikapulver.

Ställ in långt ner i ugnen och stek i ca 3 timmar.

Ta ut kycklingen efter en timme och penslade med smält smör. Efter en timme till samma procedur.

Mot slutet av stekningen häller du 2 dl vatten i formen, så stekskyn löstes upp.

Prova om fågeln är klar när det gått 2½ timme, det beror lite på hur stor din kyckling är.

Det ska inte komma ut någon rosa köttsaft när den är klar, temperaturen inne vid benet ska då vara 82º.

Täck med folie och låt vila en stund innan du skär upp kycklingen. Den är mycket god kall också.

Koka gärna en god gräddsås på stekskyn till, du kan följa det här receptet på pepparsås och ta mindre av pepparn.

Fler tips och recept på min typ av mat hittar du i kokböckerna nedan.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Rimmad kalkon med rödbetssallad

Rimmad kalkon

Julfavoriter

Idag får du tips på en av mina favoriter på julbordet som jag gjort många gånger under våra resor till Turkiet.

Många väljer idag bort julskinkan, en del på grund av hälsoskäl, andra av religiösa skäl.

Då passar min rimmade kalkon väldigt bra att bjuda på, den är dessutom mycket enkel att göra.

Rimmat kalkonbröst

1 bit kalkonbröst på ca 500 g

2 msk salt

1 msk valfri sötning

Lite mald vitpeppar

Gnid in kalkonen med salt och valfri sötning så det blir jämnt fördelat runtom.

Sötning används traditionellt när man rimmar, men du kan utesluta det om du vill.

Lägg köttet i en form, täck över och ställ i kylen ett dygn, två dygn om du vill ha den extra salt, vänd köttbiten ett par gånger under tiden.

Torka av och bryn kalkonsteken 2 minuter på var sida i smör i en stekgryta, peppra lite på båda sidor.

Låt kalkonen bräsera på svag värme under lock i ca 30 minuter, vänd ett par gånger under tiden.

Låt kallna, ställ i kylen innan du skär den i skivor och servera med rödbetssallad och senap.

Du kan tillaga kycklingbröst på samma sätt, det blir också saftigt och gott.

Här hittar du mitt recept på en traditionellt kokad, rimmad julskinka.

Rödbetssallad på gammaldags vis

2 dl skivade, inlagda rödbetor

½-1 dl tärnad saltgurka

1 dl majonnäs

1 juläpple

½ dl crème fraiche/kokosgrädde

1 tsk  Dijonsenap

Salt och peppar

Lägg rödbetorna att rinna av i durkslag, skär dem i små tärningar och tärna äpplet lika fint.

Tips: Lägg först ett smörpapper på skärbrädan, så blir den inte röd.

Rör ihop majonnäs, crème fraiche, senap och kryddor.

Rör ner tärningarna i majonnäsen, blanda försiktigt.

Rödbetssalladen tjocknar när den står i kylen, rör i mer majonnäs om du vill ha den lösare.

Du kan utesluta äpplet om du vill, men i min ingår den alltid, den ger en syrligt fräsch smak till salladen.

Vill du göra en god macka med kalkon eller skinka och rödbetssallad så hittar du mitt glutenfria vörtbröd här.

Fler tips på rätter som passar till jul hittar du både här i bloggarkivet och i mina kokböcker, de passar förstås extra fint även som julklappar.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Lättlagad fredagskyckling

Snabbt middagstips

Jag får ofta frågan vad jag gör av allt kycklingkött som blir när jag kokar kycklingbuljong.

Det kokta köttet är väldigt bra att ta till när jag vill ha en snabb middag, så jag brukar frysa in det i portionspåsar.

Här får du en riktigt lättlagad gryta som passar fint om du har färdiglagat kycklingkött, det går förstås lika bra att använda grillad kyckling eller steka bitar av färskt kött.

Kycklinggryta på en kvart 4 port

500 g kokt/grillad/stekt kyckling i bitar

1 stor aubergine

2 röda paprikor

2 gula paprikor

2 dl rödvin

1 tsk torkad oregano

1 tsk torkad timjan

1 dl kycklingbuljong

2 dl kalamataoliver

Salt och peppar

50 g smör/olivolja

Skär auberginen i kuber om 2×2 cm och paprikan i ungefär lika stora bitar.

Fräs auberginen i hälften av smöret, krydda med salt, peppar och örter.

Lägg i ytterligare en klick smör, eftersom auberginen oftast suger åt sig det mesta. Stek paprikan några minuter.

Häll på rödvin och buljong, låt puttra i 10 minuter.

Rör ner kycklingen och oliverna, koka upp så allt bli varmt.

Servera med en generös klick vitlökssmör, tomat och färsk koriander, broccoli och blomkål är gott till.

Fler goda recept för att förgylla dina måltider hittar du i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Här kan du läsa mer om min matfilosofi och de övriga kokböcker och här om den bakbok som kommer ut i mars, Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Gröna, sköna tillbehör på Nyhetsmorgon i TV4