Chokladbollens dag

Njutbara bollar

Idag på Chokladbollens dag bjuder jag på min egen favorit från nya bakboken Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Bilden härovan tog jag den 14 maj förra året, det blev en av de första fotografierna till boken.

Så glad att jag fick det stora förtroendet av min förläggare Annika Bladh att än en gång få fotografera en kokbok helt på mitt eget sätt.

Den här gången tog jag alla bilderna i naturen runt Stockholm, de flesta ute på Djurgården.

I min förra kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, tog jag med alla smårätter ut i den jämtländska naturen.

Chokladbollar med plommon och kaffe ca 15 st

10 torkade plommon

1 dl starkt kaffe

Ca ½ tsk vaniljextrakt eller vaniljpulver

100 g rumstempererat smör eller kokosolja

3 dl glutenfria havregryn

½ dl kakao

Ca ½ krm salt

Skär plommonen i små bitar och häll över hett kaffe och vaniljextrakt.

Låt stå i en halvtimme så plommonbitarna drar åt sig av smakerna.

Lägg smöret tillsammans med de torra ingredienserna och plommonen i en bunke,
kör till en smet med elvisp.

Smaka av om du vill ha mer salt eller vanilj.

Ställ in bunken i kylen en timme, forma sen till bollar med lätt fuktade händer.

Rulla bollarna i en liten skål med kakao. Lägg dem på ett fat och ställ in i kylen.

Förvara chokladbollarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.

Tips: Havregrynen kan ersättas med kokosflingor, hackade nötter/mandlar eller pumpafrön.

Variera genom att rulla bollarna i kokosflingor, bärpulver eller hackade nötter/frön.

För en mer barnvänlig variant kan du byta ut kaffet mot varm choklad.

Vilka är de mest traditionella rätterna att laga till påsken 2021?

Påsken är, tillsammans med julen, årets viktigaste religiösa högtid över hela världen, då man firar Jesu uppståndelse. Men trots det religiösa ursprunget, är det idag ett i första hand sekulärt firande i många länder. Under påsken får familjer möjlighet att vara tillsammans och njuta av en välförtjänt vila. Man ägnar sig också åt gamla och trevliga traditioner, och de kulinariska fröjderna som hör till de här dagarna i varje region.

Kokkonsten som karakteriserar den här högtiden är starkt influerad av de ortodoxa katolikernas djupt rotade tradition av att inte äta rött kött. Därför är det i hela Europa vanligt att fira påsk med fiskbaserade delikatesser, såsom Potaje de Vigilia i Spanien, en exceptionell kombination av saltad torsk med kikärter och spenat, eller inlagd sill i Sverige. Lammbaserade rätter är också en favorit till påsk, såsom Osterlamm i Tyskland (lammpaj) eller grillad lammstek på Island och “Le gigot D’agneau Pascal” i Frankrike.

Men desserten är definitivt en hörnpelare i påskens gastronomi i europeiska länder. Torrijas (fattiga riddare) i Spanien, Simnel cake (en fruktkaka) i Storbritannien, Mämmi i Finland. Choklad spelar också en huvudroll under den här högtiden, framförallt i påskäggen, en tradition som är spridd i merparten av Europa, i synnerhet i de nordiska länderna. I Sverige och Finland är traditionen, förutom chokladpåskäggen, också att barnen klär ut sig till häxor och går från hus till hus för att be om godis.

Oavsett meny samlas hela familjerna runt bordet vid den här speciella tiden för att njuta av ett fint vin, spela online casino tillsammans, eller bara se på TV. Det här är vad påsken handlar om, att njuta av maten, umgås och ha trevligt.

Påsk i de nordiska länderna

Medan påsken är en mycket religiös högtid i länder som Spanien och Portugal, kombineras de religiösa traditionerna med sekulära sådana i de nordiska länderna. Snön har smält, solen skiner och våren är här. Många njuter av korta ledigheter på upp till fem dagar som de gör det bästa av, och som vid andra högtider så utgör maten en stor del av firandet.

Norrmännen spenderar sina lediga dagar i fjällen med att åka skidor, läsa deckare och dricka varm choklad. I Finland innehåller en typisk påsksöndagsmeny grillat lamm och den traditionella desserten Mämmi, medan en typisk familj på Island samma dag festar på grillad lammstek med glaserad potatis.

Danskarna bjuder in varandra till en påskmåltid eller Påskefrokost där de antagligen serverar lammstek med potatis kryddat med flera kryddor, och som dryck blir det påsköl eller en god dansk snaps.

I Sverige står barn och godis i centrum

Påskfirandet i Sverige är ett tillfälle att samla familjen och återvända till sommarstugorna, som har varit stängda över vintern. Religion är inte centrum för festen här.

När de har anlänt till sommarstugan, kommer en typisk svensk familj att inleda påskfirandet. Barnen kommer att roa sig med att klä ut sig till häxor med gamla kläder, färgglada sjalar och målade röda kinder, för att sedan gå från hus till hus för att tigga godis. En traditionell lunch kommer med säkerhet att innehålla olika varianter av inlagd sill, rökt lax och en utsökt Janssons frestelse, och potatis med lök, ansjovis och grädde. Påsken förknippas också enligt traditionen med att dekorera och äta ägg. Till middag äter man grillat lamm. Som dryck kommer du inte att sakna en god konjak.

Även om påsken har större eller mindre inslag av religion beroende på var man befinner sig, så är den i alla länder där den firas ett tillfälle för återförening, trivsamhet med familjen, och kontakt med förfädernas traditioner.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)
Fredagsgodis – Hallonkeso

Hallonkeso 2 port

2 dl keso

2 dl vispad grädde

1 dl blandade nötter

Vaniljpulver efter smak

1 dl hallon

Mosa keson med en gaffel, så kornen blir lite mindre.

Blanda med grovhackade nötter och vaniljpulver.

Låt stå en liten stund, så kommer vaniljsmaken fram mer.

Vispa grädden, inte alltför hård.

Vänd försiktigt ner kesoröran i grädden, lägg upp i glas och servera med hallon eller andra bär.

Fler av mina desserter med våra svenska superbär hittar du i de här kokböckerna ❤

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

 
Fläskkarré med örtsmör och varma grönsaker

Örtsmör

100 g smör

2 tsk pressad citron

½ dl hackad basilika

½ dl hackad bladpersilja

1 tsk Worcestershiresauce

Salt och peppar

Lägg smöret i en bunke och låt det bli rumstempererat. Blanda ner örter, citron och kryddor.

Du kan ta andra örter om de här inte finns hemma. Men använd färska eller frysta, de torkade gör sig inte så bra i ett smör.

Rör smöret fluffigt, forma till en rulle i smörpapper eller plast.

Ställ i kylen att stelna, ta fram och skär i skivor en stund innan serveringen.

Gör gärna en större sats med lite olika smaksättning och ha rullarna på lut i frysen.

Perfekt att ta till om orken tryter vid tillagningen av middagen nån dag.

Ratatouille, fransk grönsaksröra ca 6 port

1 aubergine

1 zucchini

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

4 tomater

1 röd och 1 grön paprika

1 tsk torkad timjan

1 tsk rosmarin

2 msk sockerfri chilisås

1 dl vitt vin

1 dl kycklingbuljong

25 g smör

2 msk olivolja

Salt och peppar

Skär grönsakerna i jämnstora bitar. Bryn smör och olja, rör ner aubergine och zucchini.

Salta och låt dem bryna 5 minuter så de får lite färg.

Tillsätt lök, låt fräsa med en stund. Rör så i tomat, paprika, peppar och örter.

Fräs i 5 minuter och häll så på vin och fond. Låt puttra på svag värme i en halvtimme.

Servera till grillad eller stekt fläskkarré med sallad, citron och örtsmör.

Här nedan ser du ett annat av mina recept på fläskkarré hos Diet Doctor,  Pulled Pork Afelia.

Vill du laga fler av mina recept så hittar du hundratals i kokböckerna i länkarna här nedanför.

Jag blir riktigt glad om du stöttar mitt skrivande genom att köpa en eller fler av böckerna, till dig själv eller som present ❤

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

181857785_174348414569756_119533067121626261_n

Annorlunda fiskgratäng

Lättlagad gratäng

Idag får du tips på en riktigt enkel fiskgratäng jag brukar ta till när jag har fiskrester.

Den är inspirerad av Halva Lindhas mycket goda laxpaj, här hittar du den.

Att blanda majonnäs istället för ost och grädde i gratängtäcket blir väldigt gott, perfekt för alla som undviker mejeriprodukter.

Vill du ta del av mina recept i kokboksformat så hittar du dem här på Adlibris.

Fiskgratäng med varmrökt makrill, spenat och äggstanning

Fiskgratäng 2 port

200 g varmrökt, kokt eller stekt fisk

250 g förvälld bladspenat

1 dl strimlad purjolök

½ dl pumpakärnor

25 g smör/ghee/kokosolja

Salt och peppar

Gratängtäcke:

3 ägg

2 dl finhackad dill

1 dl majonnäs

Salt och peppar

Bryn spenat, purjo och pumpakärnor lätt, krydda med salt och peppar.

Lägg i botten av en smord gratängform och fördela fisken i bitar ovanpå. Jag hade rökt makrill, det blev väldigt gott.

Vispa ihop ägg och majonnäs, blanda ner dillen. Smaka av med kryddor.

Bred täcket över fisken och strö över lite extra pumpakärnor.

Gratinera på 175º i 20-30 minuter. Servera med brynt smör, tomat och citron.

Grilltips till Valborg

Ratatouille

Trevlig Valborg

Jag önskar alla mina följare en fin Valborgsmässoafton, hoppas verkligen att solen lyser på alla håll i vårt avlånga land eller att du tänder en brasa att värma dig vid.

Idag bjuder jag på några tips för en god grillning, men recepten fungerar förstås fint även för dig som inte grillar.

Ratatouille med gulbetor och zucchini 2-3 port

2 stora gulbetor

1 liten zucchini

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

1 liten paprika

1 tomat

½ dl kokosolja/smör

½ dl kycklingbuljong

1 tsk paprikapulver

1 tsk torkad timjan

Salt och peppar

Skär grönsakerna i lika stora tärningar. Hetta upp kokosoljan och bryn gulbetorna några minuter, rör då och då.

Tillsätt zucchinitärningarna och fräs med ett par minuter. Låt dem bli lätt brynta.

Rör ner lök, paprika och tomat och stek en liten stund till.

Krydda och häll på kycklingfonden. Låt bräsera i ca 10 minuter, tills gulbetorna mjuknat.

Servera till alla typer av grillat eller stekt fisk och kött, till exempel grillade revbensspjäll.

Ädelostsmör 3-4 port

50 g smör

50 g ädelost

1 msk hackad bladpersilja

Några droppar Worcestershiresauce

Lite pressad citron

Salt och peppar

Rumstemperera smöret och osten i en bunke.

Blanda i övrigt och rör mjukt, fyll i en liten skål.

Rotfruktskaka ca 4 port

2 morötter

1 palsternacka

1 ägg

½ dl sesamfrön

25 g smör/kokosolja

Salt och peppar

Riv rotfrukterna grovt och blanda i en bunke med ägg, sesamfrön och kryddor.

Bryn smöret lätt i en mindre stekpanna och häll i blandningen.

Platta till ordentligt med en stekspade.

Stek några minuter på låg värme, skaka pannan lätt så det inte fastnar.

Vänd upp som en sockerkaka på ett lock och lägg i en till klick smör i pannan.

Smält smöret och låt kakan glida ner. Stek 5 minuter till , ställ sen in pannan i 175° ugn i 20 minuter.

Den här kakan gjorde jag ofta som tillbehör till kött när jag jobbade på restaurang, den blir mycket saftig och god.

Vill du göra den till många så fungerar den fint att göra i ordning i förväg.

Skär den i tårtbitar när den kallnat och frys in på en bricka.

Ta fram bitarna och tina i kylen dagen innan grillfesten, värm dem sedan på bakplåtspapper i ugnen på 175º i ca 15-20 minuter.

Vedeldad utegrill

Fler goda tips till vårens och sommarens grillmiddagar hittar du mina kokböcker i länkarna här nedanför.

I grillboken längst upp har jag samlat alla mina bästa tips, men det finns många goda röror, sallader och andra tillbehör även i de andra.

Jag blir riktigt glad om du stöttar mitt skrivande genom att köpa en eller fler av böckerna, till dig själv eller som present.

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Beställ min grillbok direkt från Lumio Förlag

Hallonmoussetårta

Hallonmoussetårta ca 12 bitar

8 dadlar

2 dl solroskärnor

Skal och saft av en eko apelsin

1 dl kokosolja eller smält smör

½ dl kakao

1 tsk flingsalt

Hallonmousse

5 dl svenska skogs/trädgårdshallon

5 torkade eko aprikoser

2 dl cashewnötter

1 dl kokosolja eller smetana

1 pressad citron

Börja med hallonmoussen, lägg cashewnötter och aprikoser i en bunke med vatten och låt stå över natten.

Skölj och låt dem rinna av väl medan du tvättar apelsinen, torka och riv skalet fint.

Mixa nötter och aprikoser slätt med kokosolja och citronsaft i en matberedare, häll upp i en bunke.

Mosa hallonen lätt med en gaffel och vänd ner i smeten, blanda om väl.

Använder du importerade bär måste du först koka upp dem i en minut och låta svalna.

Diska ur och torka matberedarskålen, mixa solroskärnor till grovt mjöl tillsammans med kakao och flingsalt.

Skär dadlarna i mindre bitar och blanda ner dem, apelsinsaft/skal och kokosolja, mixa ihop till en smet.

Täck botten på en mindre springform, 15 cm i diameter, med smörpapper, en plastpåse eller plastfilm innan du klämmer fast kanten.

Tryck ut chokladsmeten i formen till en jämn tårtbotten.

Häll över hallonmoussen och bred ut den jämnt med hjälp av en slickepott.

Ställ i kylen att stelna i minst 5 timmar, garnera med hallon och citronmeliss.

Tårtan kan också förberedas och frysas in, ta då ut den och tina i kyl några timmar innan serveringen.

Jag skapade det här receptet till min medverkan i Nyhetsmorgon på TV 4 förra sommaren, när jag bjöd på smårätter från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Här hittar du de övriga recepten på Köket.se, alla passar fint till att fira in våren nu i Valborgshelgen.

Vill du laga fler av mina recept så hittar du hundratals i kokböckerna i länkarna här nedanför.

Jag blir riktigt glad om du stöttar mitt skrivande genom att köpa en eller fler av böckerna, till dig själv eller som present ❤

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Birgitta Höglunds hallontårta i Nyhetsmorgon på TV4

Äggröra med paprika och chili

Äggröra

Äggröra med paprika och chili 2 port

4 ägg

½ dl grädde/kokosgrädde

50 g smör/kokosolja

1 tärnad, röd spetspaprika

1-2 tsk chiliflingor

Salt

1 tomat

Vispa samman äggen med grädde och salt.

Smält hälften av smöret i en stekpanna eller kastrull.

Fräs paprika och chili i smöret en stund, så paprikan blir mjuk.

Blanda ner äggsmeten och låt puttra tills den blir krämig under omrörning.

Ta från värmen och rör ner resten av smöret, så blir äggröran extra krämig och god.

Servera med stekt, varmrökt bacon och en halv, skivad tomat.

Vill du laga fler av mina recept så hittar du hundratals i kokböckerna i länkarna här nedanför.

Jag blir riktigt glad om du stöttar mitt skrivande genom att köpa en eller fler av böckerna, till dig själv eller som present ❤

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Snabblagad fiskgryta med smaker från Medelhavet

Grekisk fiskgryta

Grekisk fiskgryta 2 port

200 g fisk i bitar

100 g musslor och/eller räkor

100 g fryst eller färsk bladspenat

8 cocktailtomater i fyra delar

2 dl tärnad aubergine

1 dl tärnad paprika

1 dl buljong

½ dl olivolja

1 dl hackade, färska örter

 1 pressad citron

Salt

Chiliflingor

Hetta upp oljan och stek aubergine,  paprika och tomat ett par minuter så de får lite färg. Rör om då och då.

Blanda ner tinad eller färsk spenat och låt den fräsa nån minut, krydda med salt och chili.

Tillsätt buljongen, koka upp och blanda försiktigt ner fisken.

Värm grytan igen och vänd fiskbitarna efter en minut.

Blanda ner musslor, färska örter och citron, låt allt bli varmt.

Servera gärna med en klick aioli och glutenfria scones.

Vill du laga mer av min typ av recept så hittar du mina kokböcker i länkarna här nedanför.

Jag blir riktigt glad om du stöttar mitt skrivande genom att köpa en eller fler av böckerna, till dig själv eller som present.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt

Scones LCHF/Paleo

Mustigt, glutenfritt matbröd

Kryddig limpa med frukt

Idag får du receptet på ett glutenfritt brödrecept som jag skapade för 6 år sen, på en resa till Turkiet.

Att smaksätta matbröd med värmande kryddor och frukt ger en ny dimension till frukostmackan.

Tycker du också om den typen av bröd så kommer du nog att gilla min sjunde kokbok som kom nu i veckan, Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Efter många års experimenterande med att använda frukt och grönsaker som smaksättning i både matbröd och kaffebröd, så känns det förstås väldigt roligt att ha fått göra en hel bakbok på det temat.

Jag har haft det stora nöjet att själv ta bilderna till boken, på köpet fick jag gott om motion när jag tog med bakverken ut i naturen.

Här kan du ta del av ett recept på en kokoskaka med tranbär och choklad från boken och här läsa lite mer och se några av bilderna.

Sprid gärna bakbokens länk på Bokus eller Adlibris vidare till dina vänner, så fler får chansen att njuta av lite nyttigt och gott till fikat.

Mörkt mandelbröd 1 limpa

3 ägg

3 dl mandelmjöl

1 dl kokosnötmjöl

½ dl fiberhusk

4 torkade fikon

1 dl granatäppelkärnor

1 dl kokosolja

1 dl starkt kaffe

1 pressad citron

2 tsk bikarbonat

ca 2 tsk salt

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald kardemumma

1 tsk mald ingefära

Skär fikonen i små tärningar och koka upp tillsammans med kokosolja, kaffe, citronsaft och kryddor.

Låt puttra några minuter och sen svalna en stund, kokningen gör att kryddsmaken på brödet blir ännu mer intensiv än om du blandar ner dem torra.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke, rör ner äggen, granatäppelkärnorna och kryddblandningen, blanda om väl.

Låt svälla i 10 minuter, rör om och häll upp degen i en smord brödform på ca 1 liter.

Täck med folie eller lock och grädda i nedre delen av ugnen på 175º i 30 minuter.

Ta av folien och grädda ytterligare 30-40 minuter.

Låt svalna en stund i formen och stjälp upp på galler för att kallna.

Förvara i plastpåse eller burk i kylen och ta fram och skär skivor eftersom.

Brödet fungerar också fint att frysa in i skivor, tina dem gärna i brödrosten så blir de extra goda.