Lättlagad auberginegratäng med bacon och syrlig gurksallad

Ägg i gott sällskap

Dagens recept är en god liten låda med en av mina favoritgrönsaker, aubergine, här som sällskap till bacon och ägg.

Jag har tillbringat många vintrar i Turkiet, där används auberginen mycket i både varma och kalla rätter.

Här hittar du min variant av en turkisk köttfärsgryta som jag ätit många gånger på lunchrestauranger i Alanya.

Auberginen blir även väldigt god att grilla, lägga bara hela grönsaken på glöden och grilla tills skalet svartnar, vänd flera gånger under tiden.

Auberginegratäng 2 port

4 dl tärnad aubergine

1 pkt bacon i strimlor

½ dl finhackad purjolök

2 ägg

2-3 msk smör

1 dl riven, lagrad ost

6 cocktailtomater

Salt och peppar

Färsk timjan och oregano

Bryn smöret lätt och häll i aubergine och strimlat bacon.

Stek under omrörning några minuter tills det fått färg.

Tillsätt löken och låt den fräsa med en stund, krydda med salt och peppar.

Häll upp två smorda ugnsformar, gör en grop i mitten och knäck i äggen.

Dela tomaterna och lägg runt kanten och strö över riven ost och örter.

Gratinera i 175° i 15-20 minuter, beroende på hur hård du vill ha äggulan.

Servera med gurksallad, receptet kommer här. Snabbt, enkelt och fräscht.

Syrlig gurksallad 2 port

10 cm gurka

2 msk finhackad citronmeliss

2 msk finhackad gräslök

2 msk pumpafrön

2 tsk pressad citron

2 tsk olivolja

Chiliflingor

Flingsalt

Skiva och strimla gurkan. Vänd runt i en bunke med örter, dressing och smulade chiliflingor.

Strö över pumpafrön och flingsalt, låt stå en liten stund så smakerna utvecklas.

Kokboksreklam

Fler lättlagade rätter med färre kolhydrater än vad som oftast är vanligt hittar du i mina kokböcker.

Här en länk till den senaste i raden, Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker, den skrev jag tillsammans med LCHF-gurun Lars-Erik Litsfeldt.

Här finns nedladdningsbara E-boken Gammaldags husmanskost på nytt sätt, den är skriven med LCHF-rörelsens grundare Dr Annika Dahlqvist.

Den är en omarbetad utgåva av slutsålda LCHF för seniorer och innehåller många recept från Långkok för LCHF och Paleo.

Den inbundna kokboken är slutsåld och kommer tyvärr inte att tryckas upp på nytt.

Här nere ser du mig på en kokbokssignering i höstas.

Måndagsmat – Lättlagad gratäng med vitkål och rökt fläsk

Snabbt och enkelt

Idag får du ett av mina favoritrecept på snabbmat, vitkålsgratäng med rökt fläsk.

Den har verkligen gått hem bland mina läsare också, fått mycket positiv respons på den genom åren.

Den här rätten kan varieras väldigt mycket genom att blanda ner vad du har hemma i den billiga och nyttiga vitkålen.

Gratinerad vitkål

Gratinerad vitkål med varmrökt fläsk 2 port

4 dl strimlad vitkål

100 g varmrökt sidfläsk

1 grön paprika

25 g smör

1 dl grädde/kokosgrädde

1 tsk tomatpuré

½ tsk äppelcidervinäger

½ tsk paprikapulver

½ tsk timjan

Salt och peppar

Till gratinering

1 tomat

1 dl riven, lagrad ost

Bryn smöret och stek vitkålen mjuk, tillsammans med tärnat eller strimlat fläsk.

Tärna paprikan och blanda ner efter en stund tillsammans med tomatpurén.

Låt bryna några minuter, krydda med lite salt, peppar, paprika, timjan och vinäger.

Tillsätt grädden och låt puttra lite till. Häll över stuvningen i två ugnsfasta portionsformar.

Skär en tomat i klyftor och lägg runt om, strö riven ost över. Grädda på 200° i 10-15 minuter.

Vill du ta del av mina recept i bokform så hittar du dem i länkarna nedan.

De tre första är de enda som finns kvar av mina inbundna böcker, nedanför finns länkar till dem som fortfarande finns att ladda ned som E-bok.

På bilden nedan ser du tre olika gratänger som finns med i min åttonde och mycket populära bok ”Stora diabeteskokboken”, fotot är taget av Mikael Eriksson.

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (E-bok skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt SLUTSÅLD

Fänkålsgratäng med kokos, chèvregratinerad paprika och ädelostgratinerad brysselkål
Lättlagad sommarmat – Fiskgratäng med bladspenat och brynt smör

Fiskgratäng på rester

Idag får du tips på en riktigt enkel fiskgratäng jag brukar ta till när jag har rester av rökt fisk i kylen.

Den är inspirerad av Lindha Vikströms mycket goda LCHF-laxpaj, här hittar du den.

Att blanda majonnäs istället för ost och grädde i gratängtäcket som jag gör i min variant blir väldigt gott, perfekt för alla som undviker mejeriprodukter.

Fiskgratäng med varmrökt makrill, spenat och äggstanning

Fiskgratäng 2 port

200 g varmrökt fisk, kokt eller stekt går också bra

250 g förvälld bladspenat

1 dl strimlad purjolök

½ dl pumpafrön

25 g smör/ghee/kokosolja

Salt och peppar

Gratängtäcke:

3 ägg

2 dl finhackad dill

1 dl hemlagad majonnäs

Salt och peppar

Bryn spenat, purjo och pumpafrön lätt, krydda med salt och peppar.

Lägg i botten av en smord gratängform och fördela fisken i bitar ovanpå. Jag hade rökt makrill, det blev väldigt gott.

Vispa ihop ägg och majonnäs, blanda ner dillen. Smaka av med kryddor.

Bred täcket över fisken och strö över lite extra pumpafrön.

Gratinera på 175º i 20-30 minuter. Servera med brynt smör, tomat och citron.

Kokbokstips

Behöver du inspiration till vardagsmat eller festmat?

Då hittar du väldigt många recept att ta till i mina kokböcker här nedan.

De tre översta är de som finns kvar av mina inbundna kokböcker, de övriga finns att ladda ned som E-bok.

Baka med frukt & grönt såldes helt slut för några veckor sen, jag hoppas kunna få den utgiven på nytt igen då den blivit väldigt populär.

Även kokboken Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv är snart slutsåld, så passa på att beställa nu om du inte vill missa den.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker Skriven med Lars-Erik Litsfeldt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gröna, sköna tillbehör E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken E-bok med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson

Gammaldags husmanskost på nytt sätt- E-bok Med Annika Dahlqvist

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt SLUTSÅLD

Två recept med broccoli – Soppa och gratäng

Grönt är gott

Broccoli är en riktigt god och mättande grönsak som passar bra till många rätter, inte minst för alla som nu vill dra ner på kolhydraterna efter julhelgerna.

Jag brukar använda den till soppor, gratänger, i en wok, som broccolimos, i gröna smoothies eller matiga sallader, det är bara att låta fantasin flöda.

Dagens broccolisoppa serverade jag ofta när jag jobbade som restaurangkock, den var mycket populär bland lunchgästerna.

Broccoligratäng är också riktigt gott och lättlagat. Den går att variera på en mängd sätt, i varianten här nere är den mjölkfri.

Broccolisoppa ca 3 port

500 g broccoli

50 g smör eller kokosolja

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 dl hemkokt buljong eller 1 msk ekologiskt buljongpulver + 2 dl vatten

2 dl grädde eller kokosgrädde

1 tsk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Skär broccolin inklusive stjälken i mindre bitar. Bryn tillsammans med hackad lök och vitlök.

Häll på buljongen och koka i ca 15 minuter så den blir mjuk. Mixa slät i kastrullen med stavmixer.

Häll på grädden och koka upp, låt puttra i ca 5 minuter. Smaksätt med vinäger, salt och peppar.

Vinägern ger en riktigt god smakbrytning till den milda broccolin.

Servera med mjukkokta ägghalvor och frökex/fröknäcke, gärna med en god, lokalproducerad korv.

Broccoligratäng 2 port

3 dl lättkokt broccoli i små buketter

3 ägg

1½ dl hemgjord majonnäs

1 röd paprika

½ dl strimlad bladpersilja

ca ½-1 tsk chiliflingor

Salt

Vispa samman majonnäsen med äggen till en slät smet.

Krydda med persilja, chili och salt, vänd ner broccolibuketterna.

Skär paprikan i strimlor och rör ner, smaka av om du vill ha mer sälta eller hetta.

Häll smeten i en smord, ugnsfast form och grädda på 175º i ca 30 minuter.

Mer inspiration på smakrik vardagsmat hittar du i mina kokböcker, läs mer i länkarna här nedan.

I boken Gröna, sköna tillbehör berättar jag om hela min hälsoresa om du vill veta mer hur jag ätit mig till ett friskare liv.

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-kokbok skriven med Annika Dahlqvist)

Broccoli med kantareller och ädelost från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund
2 x Ägg på Äggets Dag

Två av mina äggfavoriter

Idag är det Äggets Dag, en dag jag tycker är extra värd att uppmärksamma.

Ägg är ett fantastiskt livsmedel som innehåller i stort sett allt vi behöver, förutom Vitamin C.

Jag använder mycket ägg i både mat och bakning, som ett proteinrikt tillägg till frukost och mellanmål eller om jag känner mig lite hungrig på kvällen.

Här får du ett par av mina favoritrecept med ägg, vilken är din äggfavorit?

Blomkålsgratäng med varmrökt sidfläsk 2-3 port

3 dl blomkål i små bitar

150 gr varmrökt sidfläsk

2 msk smör

3 ägg

1 dl majonnäs

2 dl riven, lagrad ost

Peppar

Skiva och finstrimla fläsket. Bryn i smöret tillsammans med blomkålen, krydda med peppar, salt behövs inte här eftersom fläsket och osten är salt.

Lägg i en smord ugnsform. Vispa samman ägg och majonnäs och häll över blomkålen.

Strö den rivna osten jämnt över. Grädda i 30 minuter på 175°.

Servera med skirat smör och en sallad på rivna morötter, pumpafrön, pressad citron, olivolja och örtsalt.

Mandelostkaka med hjortron och grädde 10-12 bitar

3 ägg

1 dl riven ost

1 dl keso

1 dl flagad mandel

50 g smör

2 msk pofiber

1-2 krm nymald kardemumma

1 msk valfri sötning

Rosta den flagade mandel några minuter i en torr stekpanna. Vänd runt den under tiden och akta så det inte bränns.

Rör ner smör och vald sötning mot slutet. Låt smöret smälta. Svalna av en stund.

Rör samman ägg, keso och riven ost. Blanda ner pofiber i smeten tillsammans med smöret. Rör ner mandeln. Krydda med kardemumma.

Häll över i en smord form och grädda i nedre delen av ugnen på 175° i 40 minuter.

Låt svalna och servera med hjortron eller andra bär och vispad grädde. Eller ät kakan som den är till en kopp kaffe eller te.

Den är också väldigt god som på bilden nedan med rom, lök och en klick smetana eller gräddfil, uteslut då sötning och kardemumma.

Reklam för mina kokböcker

Många fler äggrecept hittar du förstås i mina kokböcker, här nere kommer länkar till dem som finns att köpa på nätet och i bokhandeln.

Alla åtta kokböcker jag skrivit det senaste decenniet finns att låna på Biblioteket, läs gärna mer om dem och min matfilosofi här.

Stora diabeteskokboken: recept och råd för stabilt blodsocker

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt som E-kokbok

Grönsaksgratäng

Grönt, skönt tillbehör

Idag bjuder jag på en smakrik gratäng som du kan variera mycket efter vilka grönsaker och ostar du har hemma, en riktigt bra kylskåpsrensarrätt.

Gratängen är mättande och näringsrik som den är men passar ju förstås alldeles perfekt även som tillbehör, till exempel på en buffé eller till grillat.

Fler gröna tips hittar du i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Där berättar jag även hela historien om min egen hälsoresa, hur jag ätit och tränat mig till en betydligt bättre hälsa under de senaste 13 åren.

Grön gratäng ca 3-4 port

400 g zucchini eller broccoli

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

3 dl bladspenat, fryst eller färsk

1 dl pumpakärnor

50 g smör

3 dl riven ost, gärna några olika sorter

3 ägg

3 dl grädde/kokosgrädde

Salt och peppar

Lite riven muskotnöt

Skär zucchinin i strimlor och skiva löken. Stek grönsakerna mjuka i smör, krydda med salt, peppar och riven muskot.

Rör ner pumpakärnor och fräs en stund. Klicka ner spenaten och stek några minuter till.

Riv under tiden osten och blanda med ägg och grädde, krydda lite med salt och peppar.

Osten är rätt salt i sig, så smaka dig fram. Använder du kokosgrädde så tillsätt lite äppelcidervinäger eller pressad citron, så känn inte kokossmaken lika väl.

Häll upp grönsaksröran i en ugnsform, häll äggstanningen över och blanda lite försiktigt.

Grädda i 175° i ca 40 min. Känn försiktigt med handen om äggstanningen känns fast.

Låt svalna i formen 10 min innan du skär upp gratängen i bitar och servera med en sallad.

För att få riktigt fina bitar så låt gratängen kallna helt, ställ in den i kylen ett par timmar och skär den sen i lagom stora bitar.

Värm dem i 150° ca 20-30 minuter innan serveringen.

Smått och gott från Gröna, sköna tillbehör
Min populära vitkålsgratäng

Riktigt god snabbmat

Idag får du ett av mina favoritrecept på snabbmat, vitkålsgratäng med rökt fläsk.

Den har verkligen gått hem bland mina läsare också, fått mycket positiv respons på den genom åren.

Den här rätten kan varieras väldigt mycket genom att blanda ner vad du har hemma i den billiga och nyttiga vitkålen.

Fler goda och lättlagade recept delar jag nu dagligen på Facebook och Instagram, följ mig gärna där.

Gratinerad vitkål

Gratinerad vitkål med varmrökt fläsk 2 port

4 dl strimlad vitkål

100 g varmrökt sidfläsk

1 grön paprika

25 g smör

1 dl grädde/kokosgrädde

1 tsk tomatpuré

½ tsk äppelcidervinäger

½ tsk paprikapulver

½ tsk timjan

Salt och peppar

Till gratinering

1 tomat

1 dl riven, lagrad ost

Bryn smöret och stek vitkålen mjuk, tillsammans med tärnat eller strimlat fläsk.

Tärna paprikan och blanda ner efter en stund tillsammans med tomatpurén.

Låt bryna några minuter, krydda med lite salt, peppar, paprika, timjan och vinäger.

Tillsätt grädden och låt puttra lite till. Häll över stuvningen i två ugnsfasta portionsformar.

Skär en tomat i klyftor och lägg runt om, strö riven ost över. Grädda på 200° i 10-15 minuter.

Vill du ta del av mina recept i bokform så hittar du dem i länkarna nedan.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt – E-bok

Rödkålsslaw med pepparrot och lingon från Gröna, sköna tillbehör
Tacofisk med vitkålssallad

Lättfixad tisdagsfisk

I dagens recept på lättlagad och god vardagsmat har turen kommit till en av mina egna favoriter bland fiskgratänger.

Variera med olika sorters fisk och strö gärna över räkor eller musslor om du har det hemma.

Fetaost blir också väldigt gott istället för gräddost, då passar oregano perfekt som smaksättning.

Receptet är enkelt att göra till flera eller för att ha till några matlådor.

Tacofisk 1 port

150 g smörstekt fisk

1½ dl riven gräddost

2 msk tärnad paprika

1 cocktailtomat

1 tsk tacokrydda eller oregano

Salt och chiliflingor efter smak

Vitkålssallad

2 dl finstrimlad vitkål

10 mandlar

2 soltorkade tomater i olja

1 msk kallpressad olivolja

1 tsk äppelcidervinäger

Flingsalt och chiliflingor

Krama vitkålen mellan fingrarna en stund i en bunke, då blir den mjuk och drar åt sig dressingen bättre.

Blanda ner grovhackad mandel och finstrimlad tomat.

Häll över olja, vinäger och smaksätt med salt och chili.

Låt salladen dra en stund, medan du gör gratängen.

Gör gärna en större sats av salladen, den håller sig fräsch flera dagar i kylen.

Lägg den stekta fisken i en gratängform, krydda med tacokrydda och chili efter smak.

Skär tomaten i tunna klyftor och strö dem och paprikatärningarna över fisken, täck med riven ost.

Gratinera på 200° i 15 minuter, servera med vitkålssalladen.

Precis som med salladen så är ju även fiskgratängen väldigt lätt att göra i större format om ni är fler eller om du vill ha matlådor.

Fler tips på lättlagade rätter hittar du i mina kokböcker, klicka på länkarna så kan du läsa mer om dem och beställa om du vill stötta mitt receptskrivande.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv   Just nu 59 kr på Bokrean

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt  Just nu 79 kr på Bokrean

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Några av mina recept från Gröna, sköna tillbehör

Korvgratäng med blomkålsmos

Min typ av snabbmat

Idag får du ännu ett tips på en både god, snabb och näringsrik middag, lagad på mindre än 20 minuter.

Gårdagens enkla recept på min krämiga coleslaw blev väldigt välbesökt, idag blir det blomkål som får vara sidekick till en smakfylld korvgratäng.

Jag äter inte så ofta bacon, skinka och andra processade charkprodukter, men då och då smakar det riktigt gott med en lokalproducerad korv med hög kötthalt.

Vill du inte ha korv så blir den här rätten väldigt god även på rester av grillat kött eller kyckling.

Korvgratäng

Korvgratäng 2 port

2 korvar med hög kötthalt

10 cocktailtomater

1 dl strimlad purjolök

½ äpple

2 msk smör

1 dl majonnäs, mitt recept

1 dl grädde/kokosgrädde

2 tsk osötad senap

Salt och peppar

Skär korv, äpple och tomat i bitar. Fräs korven i smöret några minuter.

Blanda ner grönsakerna och krydda, häll över allt i en ugnsform.

Blanda ihop grädde, majonnäs och senap, häll det över korven och grönsakerna.

Gratinera på 200° i 10 minuter och servera med blomkålsmos.

Blomkålsmos 2 port

1 litet blomkålshuvud

1 dl finhackad persilja

25 g smör

2 msk färskost, mitt recept

Salt och peppar

Skär blomkålen i buketter och koka mjuk i saltat vatten.

Har du inte färsk blomkål så går det lika bra med 250 g frysta buketter.

Häll upp i durkslag och låt vattnet rinna av väl.

Lägg tillbaks buketterna i kastrullen och mixa med stavmixer eller pressa dem genom en potatispress.

Blanda ner smör och färskost, smaka av med salt och peppar.

Rör om väl och värm försiktigt, blanda strax innan serveringen ner den hackade persiljan.

Syrlig blomkål från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund

Kokboksreklam

Vill du ta del av fler recept på god, lättlagad och näringsrik vardagsmat såväl som festmat så ta gärna en titt på mina kokböcker.

De tre nedersta är slutsålda som inbundna böcker men finns att ladda ned till dator, platta eller telefon.

På bilden här ovan picklad blomkål från Gröna, sköna tillbehör och nedanför länkarna ser du pizzamuffins från Baka med frukt & grönt.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker

Gröna, sköna tillbehör E-bok

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken E-bok

Gammaldags husmanskost på nytt sätt- E-bok

Blomkålsgratäng med varmrökt sidfläsk

Lättlagad gratäng

Idag får du tips på en enkel och mycket god blomkålsgratäng.

Då jag inte hade grädde hemma till äggstanningen så fick ägg och majonnäs bli täcke med ett tjockt lager riven Västerbottensost över.

Som tillbehör blev det en sallad med riven morot, pumpakärnor, citronsaft, kallpressad olivolja, persilja och citrontimjan.

Lite skirat smör blev det också till, det gör gratängen ännu godare.

Blomkålsgratäng med varmrökt sidfläsk ca 2 port

3 dl Blomkål i små bitar

150 gr varmrökt sidfläsk

25 g smör

3 ägg

1 dl majonnäs

2 dl riven Västerbottensost

Vitpeppar

Skiva och finstrimla fläsket, bryn i smöret tillsammans med blomkålen.

Krydda med lite peppar, jag hoppade över salt eftersom både fläsket och osten är så salta i sig.

Lägg över i en smord ugnsform, vispa samman ägg och majonnäs och häll över blomkålen.

Strö den rivna osten jämnt över och grädda i 30 minuter på 175°.

Fler tips på lättlagade vardagsrätter hittar du i mina kokböcker.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Diabeteskokboken för män

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt