Jag fick idag ett meddelande att det tyvärr blivit ett fel i ett av recepten i boken.
Tryckfelsnisse har varit framme och strukit 1 msk psylliumhusk i ingredienslistan till fröknäcket på sidan 120.
Jag och Bookmark förlag är väldigt ledsna över det, felet kommer nu att rättas till inför nästa tryckning.
Knäcket går bra att baka även utan det men det blir inte lika hårt, ett tips som kan vara bra att känna till för dig som brukar få magproblem av just psylliumhusk.
Här kan du läsa några av de recensioner som boken fått, de här har kommit in på bokens sida på Bokus.
”God mat för diabetiker
Enkla och varierande recept med smaker man känner igen. Även nya recept inspirerade från ett internationellt kök.
Bra inköpslistor på sådant som är bra att ha hemma. Mina smaklökar kommer inte att bli uttråkade trots en livslång diet.”
”Matnyttig kunskap
Lättläst information om hur kropp och kost samarbetar. Livet är inte slut om du har fått diabetes eller ”bara” förhöjda värden.
Goda och roliga recept med många fina tips.
En personligt skriven kokbok. Känns som att vi lagar mat tillsammans.
Mår bättre, har gått ner i vikt och både läkaren och jag är nöjda.
Tog till mig ordet ”Lagom”. Världens bästa ord!”
Jag blir riktigt glad om du också vill skriva vad du tycker om boken därinne, dela den på Facebook eller lämna ett betyg.
Läs mer om innehållet i boken i länken ovan och här finns den att förboka inför reastarten 20/2 för bara 79 kr hos Bokus och här finns den för 89 kr på Adlibris.
Baka med frukt & grönt blev den andra kokbok som jag fick den stora äran att fotografera själv.
Jag gjorde den i sambo Lennarts lilla 1a i Stockholm under pandemisommaren 2020.
Bakverk, matbröd och smårätter fick följa med under tidiga soluppgångsmorgnar till de vackraste platser jag hittade runtom i huvudstaden, du ser några fler bilder från den i slutet av inlägget.
Hasselnötsbullar med vallmofrön8 st
2 dl hasselnötsmjöl
1 dl pofiber
2 msk psylliumhusk
2 tsk bakpulver
Ca 1 tsk salt
3 äggvitor
2 dl hett vatten
1 tsk äppelcidervinäger
Till garnering:
½ dl vallmofrön
Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa upp äggvitorna lätt, spar ca 1 msk till pensling av bullarna.
Blanda äggvitorna med vatten och vinäger, häll blandningen över mjölet och arbeta degen väl med elvispens degkrokar. Låt degen svälla i 10 minuter.
Sätt ugnen på 200˚. Ta upp degen, knåda ihop den lätt och forma till en rulle. Är degen kladdig så knåda in lite mer pofiber. Skär rullen i 8 bitar och rulla till släta bullar.
Häll upp vallmofröna på ett kaffefat. Pensla bullarna med lite äggvita och doppa toppen av bullarna i fröna, lägg dem på bakplåtspapper på en plåt.
Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills de fått fin färg. Flytta över på galler att kallna.
Tips: Ställ in bullarna i kylen någon timme innan du delar dem, gör man det när de är varma kan de kännas lite degiga.
Du kan variera med mandelmjöl eller pumpafrömjöl.
Om du inte äter ägg så kan vitorna bytas ut mot 1 dl aquafaba, kikärtsspad, som du vispar upp till ett tjockt skum. Tillsätt då en tesked extra av psylliumhusk i degen så den binder ihop bättre.
Garneringen kan bytas ut mot rostade frön från till exempel sesam, solros, pumpa eller melon.
Fler bokreatips
”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” var den första av mina åtta kokböcker där jag fick förtroendet att själv stå bakom kameran, du kan läsa mer om innehållet i länken.
Det var ett fantastiskt roligt jobb, där jag fick kombinera mina intressen för matlagning, fotografering och natur.
Till den boken tog jag med rätterna till olika vackra platser i Jämtland, Härjedalen och vid min stuga i norra Dalarna för att ta bilderna.
Gröna, sköna tillbehör, där jag för första gången delar med mig av hela min hälsoresa, hittar du här på Bokus och här på Adlibris.
Sötpotatisplättar med jordgubbar och gräddeca 20 små plättar
3 dl skalad, tärnad sötpotatis
2 ägg
1 dl mandelmjöl
½ dl grädde/kokosgrädde
2 tsk psylliumhusk
Ca ½ krm salt
25 g smör/kokosolja till stekning
Koka sötpotatistärningarna mjuka i lättsaltat vatten, låt rinna av väl.
Lägg ner i en matberedare och mixa slätt.
Tillsätt de övriga ingredienserna och mixa till en jämn smet, smaka av om den är lagom salt. Ställ i kylen att svälla i 10 minuter.
Bryn smör i en plättlagg eller stekpanna och vispa om i smeten, häll ner små klickar och stek plättarna en minut på var sida på medelvärme.
Lägg upp dem eftersom på ett ugnsfast fat och håll varma på 150˚ medan du steker resten.
Servera med jordgubbar eller andra bär och vispad grädde eller kokosgrädde.
Tips: I Gröna, sköna tillbehör hittar du flera olika sorters sockerfri sylt som är god till plättarna.
Gör gärna små bakelser av några plättar travade på varann med sylt emellan, spritsa grädde på sidorna och ovanpå och garnera med bär och citronmeliss.
Det blir ett festligt fika på kalas istället för tårta, en liten bakelse är lagom till både små och stora munnar.
De är också väldigt goda serverade som potatisbullar med en vitkålssallad med lingonsylt till.
Den blev en stor försäljningssuccé och fick stor uppmärksamhet när den utsågs till ”Best in the World” i sin kategori på den internationella kokbokstävlingen ”Gourmand Awards” i Kina 2019.
Den inbundna kokboken såldes slut så den som nu är med på rean är en nyutgåva i mjuka pärmar.
Hej på er! Har ni inte redan köpt ett ex eller två av min fina kokbok Matfilosophie är det helt klart läge att passa på nu! Matfilosophie finns nämligen att köpa till kraftigt rabatterat pris nu när det är bokrea! Så passa på att köpa dina ex nu så kan även du njuta av min… Fortsätt läsa Matfilosophie på bokrean (pris från 69kr!)
Entrecôte med Café de Paris-smör från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson
Hård julklapp till grillentusiasten
Här kommer ett tips på en god och nyttig julklapp till den som redan har det mesta i prylväg.
Min kokbok Grillmat LCHF säljs till och med i morgon 25/10 för bara 69 kr på Bokus, du hittar den här.
Ordinarie pris är 190 kr, så det är verkligen ett bra erbjudande. Jag passade på att köpa 10 st, 100 kr billigare än mitt pris direkt från förlaget.
Boken är snart slutsåld hos mitt förlag Pagina, så passa på om du vill ha en till dig själv också, eller som en gåbortspresent till alla julfester framöver.
Hoppas du hjälper mig genom att köpa den här boken, så den säljs slut hos förlaget.
Då får jag nämligen överta utgivningsrätten precis som för LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo :)
Entrecôte med Café de Paris-smör från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson
Hård julklapp till grillentusiasten
Här kommer ett tips på en god och nyttig julklapp till den som redan har det mesta i prylväg.
Min kokbok Grillmat LCHF säljs till och med i morgon 25/10 för bara 69 kr på Bokus, du hittar den här.
Här på Smakprov.se kan du ta del av några recept, så du inte köper grisen i säcken.
Ordinarie pris är 190 kr, så det är verkligen ett bra erbjudande. Jag passade på att köpa 10 st, 100 kr billigare än mitt pris direkt från förlaget.
Boken är snart slutsåld hos mitt förlag Pagina, så passa på om du vill ha en till dig själv också, eller som en gåbortspresent till alla julfester framöver.
Hoppas du hjälper mig genom att köpa den här boken, så den säljs slut hos förlaget.
Då får jag nämligen överta utgivningsrätten precis som för LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo :)
Nu finns alla mina tre kokböcker att köpa på engelska, det känns så spännande att se hur de kommer att tas emot i USA och resten av den engelskspråkiga världen.
Men jag har fått besked från några vänner på Facebook i USA att de redan fått hem de förbeställda böckerna från Amazon.
Via länkarna ovan hittar du böckerna på Amazon och här finns de att beställa i Sverige på Bokus och Adlibris.
Böckerna kommer ut både i pappersform och som E-bok, så du kan själv välja vilken variant som passar bäst.
Sprid gärna länken till böckerna till dina vänner utomlands, så kan fler få ta del av god och nyttig mat.
Low Carb High Fat Barbecue kom redan i juni, den har fått bra kritik från de som köpt den, här några röster.
”I met the author on Jimmy Moore’s 2015 Low Carb Cruise. She is dedicated to creating and eating good, healthy food. The book has gorgeous pictures of the prepared recipes and the instructions are easy and concise-this book has been translated into english-all the temperatures and measurements are american too. I highly recommend this book. I have pre-ordered her other two books that are being translated into english.”
”I learned so much from this book. Birgitta Höglund is one of the original founders of LCHF and has dedicated her life to reinvent modern cooking. The barbecue book is not only about putting a piece of meat on the grill. Here we learn to serve whole healthy dinners without any harmful carbs. I have made half of her recipes and all have been a delight to make and eat.”
”Birgitta Höglund; I was afraid to order your book because I figured it had a lot of ingredients we have never heard of here in Southern Louisiana and/or climate differences would make it hard to follow. Then I noticed that all of the recipes posted were easy to follow and duplicate so I took the plunge. I ordered ”Low Carb Barbecue” and preordered the other two.
My Barbecue book came today and I’m so excited. I skimmed it I know with a wrinkled brow looking for thing negative AND FOUND NONE! You have done a fantastic job. I would never have thought of the zucchini in potato salad and it’s so refreshing I want to try new things. I just wanted you and the whole group to know how great I find this book and how I’m looking forward to the other two arriving. I’m telling everyone I know that it was written by my new Swedish friend. Thank you very much.”
Grillmat LCHF av Birgitta Höglund Foto Mikael Eriksson
Tävlingsdags
Idag tänkte jag bjuda på två av mina kokböcker som pris till de som är med och delar det här inlägget på Facebook.
Allt du behöver göra är att dela länken till det här inlägget på din Facebook-vägg, tagga mitt namn (Birgitta Höglund) och skriva en motivation där vilken kokbok av de två du vill vinna och varför.
Tävlingen pågår under helgen fram till söndag kväll kl 18.
Du får förstås dela inlägget även på Instagram och andra sociala medier, men Facebook är det enda jag har.
Jag går in och kollar alla taggningar och motivationer och väljer sen ut den jag tycker var bäst till respektive bok :)
Spare Ribs BBQ Foto Mikael Eriksson
När bokrean startade häromdagen så tog Långkok för LCHF och Paleo slut direkt, den hade sålt väldigt bra under förhandsbeställningen.
Den toppade listorna under flera dagar på Bokus som mest sålda bok, alla kategorier.
Så nu finns bara Grillmat LCHF kvar av mina kokböcker att köpa, inte så bara förstås till det superlåga priset och en stundande grillsäsong ;)
Kryddsmör i paprika från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson
Nu är alltså både Långkok för LCHF och Paleo och LCHF för seniorer slutsålda hos mitt förlag, Pagina.
De tänker inte heller trycka upp några nya böcker, tyvärr, utan de är listade som definitivt slut.
Men en glad nyhet i det hela är att det här innebär att jag (LCHF för seniorer med Annika Dahlqvist) som författare nu får ta över utgivningsrätten.
På det viset kanske de kan komma ut i handeln igen framöver, jag ska undersöka hur man går till väga med det.
Vedeldad grill där utebilderna till Grillmat LCHF togs
Intresset för böckerna har ju vuxit sig väldigt stort, särskilt nu när de kommer ut i USA om några månader.
Trenden att äta god och nyttig mat lagad på naturliga, glutenfria råvaror växer sig starkare hela tiden.
Jag som har 18 års erfarenhet som restaurangkock har ju en hel del matlagningskunskap som jag vill fortsätta sprida vidare till så många som möjligt.
Parmalindat, parmesanfyllt kycklinglår Foto Mikael Eriksson
Så det vore väldigt synd om de här kokböckerna inte skulle kunna inspirera alla de som just upptäckt LCHF och Paleo.
Många av recepten i Grillmat är anpassade efter både LCHF och Paleo, men jag fick på den boken bara ha med LCHF i titeln.
Foliebakad torskrygg Foto Mikael Eriksson
Anna Hallén skriver ett mycket intressant förord i boken om varför det är så viktigt för oss att äta naturlig mat med hög halt av vitaminer, mineraler, antioxidanter och spårämnen.
Just sån mat som jag skriver om i mina kokböcker, njutbar mat med få kolhydrater men med högt näringsvärde.
Blåbärspesto och nässelpesto Foto Mikael Eriksson
Jag hoppas nu att du hjälper mig med att sprida länken så att många fler köper min grillkokbok.
Då kanske den också snart tar slut hos förlaget och jag själv kan ge ut även den framöver, tillsammans med de andra böckerna.
Nu har bokrean dragit igång på riktigt. Mängder av mycket intressanta LCHF och Paleo-böcker finns med i år.
Vill du investera i din och familjens hälsa, så köp några böcker till dig själv och några att ge bort till barn, kusiner, farbröder, mostrar och andra lika nära och kära.
Priset på mina båda böcker är bara 49 kr styck, du får knappt en blombukett för det priset…
På Adlibris finns bara Grillmat med på rean, den kostar där 45 kronor.
Jag köpte 10 av varje, till bara en bråkdel av priset jag normalt får betala direkt från förlaget :)
De blir bra att ta till om jag blir bortbjuden på middag, så behöver jag inte fundera vad jag ska köpa som gåbortspresent.
Förhandsbeställningarna har gått riktigt bra, ligger på 2 plats med Långkok och 5 plats med Grillmat över flest sålda böcker inom kategorin Mat & Dryck.
Blir glad om du hjälper mig att sprida det här inlägget vidare till dina vänner på olika sociala medier.
Jag har bara Facebook själv, lägg gärna till mig som vän om du vill ta del av mina inlägg där.