Mina kokböcker på Årets Bokrea och recept på sötpotatisplättar
Sötpotatisplättar från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund

Kokbokstips

Idag startar årets Bokrea, två av mina kokböcker finns med hos Bokus och Adlibris.

”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken” har verkligen förändrat mångas liv sen den kom ut 2018, den blev en stor försäljningssuccé.

Den fick stor uppmärksamhet när den utsågs till ”Best in the World” i sin kategori på den internationella kokbokstävlingen ”Gourmand Awards” i Kina.

Den inbundna kokboken såldes slut så den som nu är med på rean är en nyutgåva i mjuka pärmar, du hittar den för bara 49 kr här på Bokus och här på Adlibris.

Dagens recept på sötpotatisplättar kommer från kokboken ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv”, den första av mina sju kokböcker som jag fick förtroendet att fotografera själv.

Det var ett fantastiskt roligt jobb, där jag fick kombinera mina intressen för matlagning, fotografering och natur, då jag tog med alla rätterna utomhus för att ta bilderna.

Du hittar den kokboken för 79 kr här på Bokus och här på Adlibris.

Jag blir väldigt glad om du vill stötta mitt skrivande genom att köpa böckerna.

Det låga priset gör att de passar fint även att ge bort som present istället för en blomma eller en flaska vin, en gåva med bestående värde.

Nedanför receptet kommer några av Veronica Kindblads bilder från bönkokboken och några av mina från Gröna, sköna tillbehör.

Sötpotatisplättar med jordgubbar och grädde ca 20 små plättar

3 dl skalad, tärnad sötpotatis

2 ägg

1 dl mandelmjöl

½ dl grädde/kokosgrädde

2 tsk psylliumhusk

Ca ½ krm salt

25 g smör/kokosolja till stekning

Koka sötpotatistärningarna mjuka i lättsaltat vatten, låt rinna av väl.

Lägg ner i en matberedare och mixa slätt.

Tillsätt de övriga ingredienserna och mixa till en jämn smet, smaka av om den är lagom salt. Ställ i kylen att svälla i 10 minuter.

Bryn smör i en plättlagg eller stekpanna och vispa om i smeten, häll ner små klickar och stek plättarna en minut på var sida på medelvärme.

Lägg upp dem eftersom på ett ugnsfast fat och håll varma på 150˚ medan du steker resten.

Servera med jordgubbar eller andra bär och vispad grädde eller kokosgrädde.

Tips: I Gröna, sköna tillbehör hittar du flera olika sorters sockerfri sylt som är god till plättarna.

Gör gärna små bakelser av några plättar travade på varann med sylt emellan, spritsa grädde på sidorna och ovanpå och garnera med bär och citronmeliss.

Det blir ett festligt fika på kalas istället för tårta, en liten bakelse är lagom till både små och stora munnar.

De är också väldigt goda serverade som potatisbullar med en vitkålssallad med lingonsylt till.

Kikärtsaioli med grillad paprika från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken Foto Veronica Kindblad
Tacokryddad kycklingpaj i kikärtsskal Foto Veronica Kindblad
Chili sin carne från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken Foto Veronica Kindblad
Kombucha med havtorn från Gröna, sköna tillbehör
Rödbetsmousse med chèvre från Gröna, sköna tillbehör
Fröknäcke med nässlor och parmesan från Gröna, sköna tillbehör
Ostsallad med broccoli och senapsdressing

Salladstider

Nu har vi kommit till den tid på året när det smakar himla gott med en kall salladstallrik till middag.

Vi äter ofta sallad på kvällen nu, gärna med förstärkning av t ex räkor, inlagd sill, kokta ägg eller en bit paté.

Då får vi i oss väldigt många olika näringsämnen på en och samma gång, perfekt när man bara äter tre mål om dagen, något vi mår bäst av.

Frukosten är som alltid hos oss nötfrukost, lunchen består av en varmrätt av kött, fågel eller fisk med ett varmt grönsakstillbehör, smör och någon röra till.

Broccoli och Ost-sallad med Senapsdressing

Somrig sallad 2 port

6-8 salladsblad

100 g ost, gärna vällagrad

Några lättkokta broccolibuketter

½ grön paprika

5 cm purjolök

2 msk pumpakärnor

Färska örter, t ex timjan, persilja, citronmeliss

Några cocktailtomater

Riv salladsbladen i mindre bitar och skär osten i små tärningar.

Strimla paprika och purjo, finhacka örterna och skär tomaterna i klyftor.

Dela den kokta broccolin i mindre bitar.

Blanda allt i en skål med pumpakärnor och senapsdressing.

Lägg upp och garnera med några fina salladsblad, örter och tomat.

Här hittar du ett proteinrikt bröd om du vill äta salladen som den är, annars smakar den förstås utmärkt även som ett tillbehör till grillat.

Senapsdressing

Senapsdressing

1 dl olivolja

½ dl vitvinsvinäger

2 msk Dijonsenap

1 krm paprikapulver

Salt och peppar

Rör ihop senap, paprikapulver och kryddor, vispa i olja och vinäger.

Jag använde estragonvinäger, den passar fint ihop med senap.

Förvara i rumstemperatur och skaka ordentligt innan användning.

Klicka på bilden så kommer du till boken på Bokus

Vill du ha fler tips på somriga maträtter, ta då en titt i min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör eller i Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Bilden härovan tog jag ute i skogen på Djurgården tidigt i lördags morse.

Då kom en dam förbi och blev nyfiken, hon undrade om det var glutenfria recept i boken.

Det visade sig att även hon ätit sig friskare och vi fick ett trevligt samtal som slutade med att hon köpte kokboken på stående fot, så det var bara att leta fram en penna och signera.

Det var den första bok jag sålt själv nu sen den kom ut för drygt en månad sen.

Det kändes väldigt roligt och ett gott tecken att det kommer att gå bra för mina kokböcker nu i sommar, även om jag inte kan resa runt och ha föreläsningar/boksigneringar som jag hade tänkt.

Klicka på bilderna så kan du läsa mer om böckerna och beställa dem, till dig själv eller någon när och kär.

Klicka på bilden så kommer du till boken på Lumio Förlag

Matfilosophie på bokrean (pris från 69kr!)
Hej på er! Har ni inte redan köpt ett ex eller två av min fina kokbok Matfilosophie är det helt klart läge att passa på nu! Matfilosophie finns nämligen att köpa till kraftigt rabatterat pris nu när det är bokrea! Så passa på att köpa dina ex nu så kan även du njuta av min… Fortsätt läsa Matfilosophie på bokrean (pris från 69kr!)
20% rabatt på Diabeteskokboken för män

Specialpris på nyutkommen kokbok

Häromdagen utkom min fjärde kokbok, Diabeteskokboken för män.

Den här gången har jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt.

Nu har vårt förlag Pagina ordnat ett specialpris på Bokus, uppge koden Diabetes när du beställer så får du 20% rabatt.

Hjälp oss gärna att sprida länken vidare så fler får chansen att äta sig till en bättre hälsa.

De läckra bilderna i kokboken är tagna av Mikael Eriksson, som också står för formgivningen.

Här kan du läsa mer om vår Diabeteskokbok på Anne Aobadias sida Matkärlek.


Julklappstips!
Entrecôte med Café de Paris-smör från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson Foto Mikael Eriksson

Entrecôte med Café de Paris-smör från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Hård julklapp till grillentusiasten

Här kommer ett tips på en god och nyttig julklapp till den som redan har det mesta i prylväg.

Min kokbok Grillmat LCHF säljs till och med i morgon 25/10 för bara 69 kr på Bokus, du hittar den här.

Grillmat LCHF av Birgitta Höglund Foto Mikael Eriksson

Ordinarie pris är 190 kr, så det är verkligen ett bra erbjudande. Jag passade på att köpa 10 st, 100 kr billigare än mitt pris direkt från förlaget.

Boken är snart slutsåld hos mitt förlag Pagina, så passa på om du vill ha en till dig själv också, eller som en gåbortspresent till alla julfester framöver.

Hoppas du hjälper mig genom att köpa den här boken, så den säljs slut hos förlaget.

Då får jag nämligen överta utgivningsrätten precis som för LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo :)

Vill du köpa nån av mina kokböcker på engelska, så hittar du dem också hos Bokus.

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Parmalindat, fyllt kycklinglår från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Parmalindat, fyllt kycklinglår från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson


Julklappstips!
Entrecôte med Café de Paris-smör från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson Foto Mikael Eriksson

Entrecôte med Café de Paris-smör från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Hård julklapp till grillentusiasten

Här kommer ett tips på en god och nyttig julklapp till den som redan har det mesta i prylväg.

Min kokbok Grillmat LCHF säljs till och med i morgon 25/10 för bara 69 kr på Bokus, du hittar den här.

Här på Smakprov.se kan du ta del av några recept, så du inte köper grisen i säcken.

Grillmat LCHF av Birgitta Höglund Foto Mikael Eriksson

Ordinarie pris är 190 kr, så det är verkligen ett bra erbjudande. Jag passade på att köpa 10 st, 100 kr billigare än mitt pris direkt från förlaget.

Boken är snart slutsåld hos mitt förlag Pagina, så passa på om du vill ha en till dig själv också, eller som en gåbortspresent till alla julfester framöver.

Hoppas du hjälper mig genom att köpa den här boken, så den säljs slut hos förlaget.

Då får jag nämligen överta utgivningsrätten precis som för LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo :)

Vill du köpa nån av mina kokböcker på engelska, så hittar du dem också hos Bokus.

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

Parmalindat, fyllt kycklinglår från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Parmalindat, fyllt kycklinglår från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson


Mina 3 kokböcker nu på engelska

Low Carb High Fat Cooking for Healthy Aging by Birgitta Höglund and Annika Dahlqvist

En stor dag

Nu finns alla mina tre kokböcker att köpa på engelska, det känns så spännande att se hur de kommer att tas emot i USA och resten av den engelskspråkiga världen.

Low Carb High Fat Cooking for Healthy Aging som jag skrev tillsammans med Dr Annika Dahlqvist och Low Carb High Fat and Paleo Slow Cooking skulle egentligen släppas nästa vecka, releasedatum var satt till 4 augusti hos förlaget Skyhorse Publishing.

Men jag har fått besked från några vänner på Facebook i USA att de redan fått hem de förbeställda böckerna från Amazon.

Via länkarna ovan hittar du böckerna på Amazon och här finns de att beställa i Sverige på Bokus och Adlibris.

Böckerna kommer ut både i pappersform och som E-bok, så du kan själv välja vilken variant som passar bäst.

Sprid gärna länken till böckerna till dina vänner utomlands, så kan fler få ta del av god och nyttig mat.

Low Carb High Fat Barbecue kom redan i juni, den har fått bra kritik från de som köpt den, här några röster.

Low Carb High Fat Barbecue - Birgitta Höglund

”I met the author on Jimmy Moore’s 2015 Low Carb Cruise. She is dedicated to creating and eating good, healthy food. The book has gorgeous pictures of the prepared recipes and the instructions are easy and concise-this book has been translated into english-all the temperatures and measurements are american too. I highly recommend this book. I have pre-ordered her other two books that are being translated into english.”

”I learned so much from this book. Birgitta Höglund is one of the original founders of LCHF and has dedicated her life to reinvent modern cooking. The barbecue book is not only about putting a piece of meat on the grill. Here we learn to serve whole healthy dinners without any harmful carbs. I have made half of her recipes and all have been a delight to make and eat.”

”Birgitta Höglund; I was afraid to order your book because I figured it had a lot of ingredients we have never heard of here in Southern Louisiana and/or climate differences would make it hard to follow. Then I noticed that all of the recipes posted were easy to follow and duplicate so I took the plunge. I ordered ”Low Carb Barbecue” and preordered the other two.

My Barbecue book came today and I’m so excited. I skimmed it I know with a wrinkled brow looking for thing negative AND FOUND NONE! You have done a fantastic job. I would never have thought of the zucchini in potato salad and it’s so refreshing I want to try new things. I just wanted you and the whole group to know how great I find this book and how I’m looking forward to the other two arriving. I’m telling everyone I know that it was written by my new Swedish friend. Thank you very much.”

Low Carb High Fat Slow Cooking - Birgitta Höglund


Tävling: Vinn Grillmat LCHF eller Långkok för LCHF och Paleo
Grillmat LCHF av Birgitta Höglund  Foto Mikael Eriksson

Grillmat LCHF av Birgitta Höglund
Foto Mikael Eriksson

Tävlingsdags

Idag tänkte jag bjuda på två av mina kokböcker som pris till de som är med och delar det här inlägget på Facebook.

Allt du behöver göra är att dela länken till det här inlägget på din Facebook-vägg, tagga mitt namn (Birgitta Höglund) och skriva en motivation där vilken kokbok av de två du vill vinna och varför.

Tävlingen pågår under helgen fram till söndag kväll kl 18.

Du får förstås dela inlägget även på Instagram och andra sociala medier, men Facebook är det enda jag har.

Jag går in och kollar alla taggningar och motivationer och väljer sen ut den jag tycker var bäst till respektive bok :)

Spare Ribs BBQ Foto Mikael Eriksson

Spare Ribs BBQ
Foto Mikael Eriksson

När bokrean startade häromdagen så tog Långkok för LCHF och Paleo slut direkt, den hade sålt väldigt bra under förhandsbeställningen.

Den toppade listorna under flera dagar på Bokus som mest sålda bok, alla kategorier.

Så nu finns bara Grillmat LCHF kvar av mina kokböcker att köpa, inte så bara förstås till det superlåga priset och en stundande grillsäsong ;)

Du hittar boken här på Adlibris för 45 kronor och på Bokus för 49 kronor.

Kryddsmör i paprika från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Kryddsmör i paprika från Grillmat LCHF
Foto Mikael Eriksson

Nu är alltså både Långkok för LCHF och Paleo och LCHF för seniorer slutsålda hos mitt förlag, Pagina.

De tänker inte heller trycka upp några nya böcker, tyvärr, utan de är listade som definitivt slut.

Men en glad nyhet i det hela är att det här innebär att jag (LCHF för seniorer med Annika Dahlqvist) som författare nu får ta över utgivningsrätten.

På det viset kanske de kan komma ut i handeln igen framöver, jag ska undersöka hur man går till väga med det.

Vedeldad utegrill

Vedeldad grill där utebilderna till Grillmat LCHF togs

Intresset för böckerna har ju vuxit sig väldigt stort, särskilt nu när de kommer ut i USA om några månader.

Trenden att äta god och nyttig mat lagad på naturliga, glutenfria råvaror växer sig starkare hela tiden.

Jag som har 18 års erfarenhet som restaurangkock har ju en hel del matlagningskunskap som jag vill fortsätta sprida vidare till så många som möjligt.

Parmalindat, fyllt kycklinglår från Grillmat LCHF Foto Mikael Eriksson

Parmalindat, parmesanfyllt kycklinglår  Foto Mikael Eriksson

Så det vore väldigt synd om de här kokböckerna inte skulle kunna inspirera alla de som just upptäckt LCHF och Paleo.

Många av recepten i Grillmat är anpassade efter både LCHF och Paleo, men jag fick på den boken bara ha med LCHF i titeln.

Foliebakad torskrygg från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Foliebakad torskrygg
Foto Mikael Eriksson

Anna Hallén skriver ett mycket intressant förord i boken om varför det är så viktigt för oss att äta naturlig mat med hög halt av vitaminer, mineraler, antioxidanter och spårämnen.

Just sån mat som jag skriver om i mina kokböcker, njutbar mat med få kolhydrater men med högt näringsvärde.

Blåbärspesto och nässelpesto från Grillmat LCHF  Foto Mikael Eriksson

Blåbärspesto och nässelpesto
Foto Mikael Eriksson

Jag hoppas nu att du hjälper mig med att sprida länken så att många fler köper min grillkokbok.

Då kanske den också snart tar slut hos förlaget och jag själv kan ge ut även den framöver, tillsammans med de andra böckerna.

Tack på förhand <3

Kokospannacotta med vanilj  Foto Mikael Eriksson

Kokospannacotta med vanilj
Foto Mikael Eriksson


Bokrea på Bokus och Adlibris
Mina kokböcker för 49 kr på Bokus just nu

Mina kokböcker för 49 kr på Bokus just nu

Billigt och gott

Nu har bokrean dragit igång på riktigt. Mängder av mycket intressanta LCHF och Paleo-böcker finns med i år.

Vill du investera i din och familjens hälsa, så köp några böcker till dig själv och några att ge bort till barn, kusiner, farbröder, mostrar och andra lika nära och kära.

Priset på mina båda böcker är bara 49 kr styck, du får knappt en blombukett för det priset…

Grillmat LCHF av Birgitta Höglund Foto Mikael Eriksson

Du kan beställa båda kokböckerna här på Bokus.

Adlibris finns bara Grillmat med på rean, den kostar där 45 kronor.

Jag köpte 10 av varje, till bara en bråkdel av priset jag normalt får betala direkt från förlaget :)

De blir bra att ta till om jag blir bortbjuden på middag, så behöver jag inte fundera vad jag ska köpa som gåbortspresent.

Förhandsbeställningarna har gått riktigt bra, ligger på 2 plats med Långkok och 5 plats med Grillmat över flest sålda böcker inom kategorin Mat & Dryck.

Blir glad om du hjälper mig att sprida det här inlägget vidare till dina vänner på olika sociala medier.

Jag har bara Facebook själv, lägg gärna till mig som vän om du vill ta del av mina inlägg där.

Just nu endast 49 kr på Bokus


Lasagne från Långkok för LCHF och Paleo
Lasagne från Långkok för LCHF och Paleo  Foto Mikael Eriksson

Lasagne från Långkok för LCHF och Paleo
Foto Mikael Eriksson

Grönkålslasagne från min senaste kokbok

Idag är det tågresa från Stockholm till Östersund, det var skönt att mellanlanda hos Lennart på Kungsholmen några dagar.

Nu har jag lite att ta tag i därhemma, det roligaste blir förstås att träffa familj och vänner igen efter en lång vinter borta.

Just nu endast 49 kr på Bokus och 45 kr på Adlibris.

Just nu fantastiskt billig på bokrean…

Glad blir jag också av att se att så många köper min Långkokbok nu när den reas ut på Bokus för 49 kr, där den går att förboka inför rean som startar 25/2.

Passa på nu så den inte tar slut, den verkar gå som smör i solsken.

Den ligger nu på tredje plats av mest köpta kokböcker på just Bokus förra veckan.

Det går att hitta mina böcker till ännu billigare pris, blev tipsad att Adlibris säljer dem för 45 kr om du hellre handlar där.

Kanske du sett dem ännu billigare någon annanstans?

Mandelvåfflor i LCHF för seniorer

Mandelvåfflor i LCHF för seniorer

LCHF för seniorer som jag skrev med Annika Dahlqvist är tyvärr slutsåld från förlaget och de planerar inte att trycka någon ny upplaga.

Men den kommer ut på engelska i augusti, här finns alla mina kokböcker att förboka på Amazon.com

Grillmat LCHF är också med på bokrean, här hittar du den tillsammans med Långkok och många andra, intressanta LCHF-böcker på Adlibris för 45 kronor.

Så passa på att handla några fina gåbortspresenter inför sommarens fester.

Grillmat LCHF av Birgitta Höglund Foto Mikael Eriksson

Gammaldags gjutjärnsgryta från Norge  Foto Mikael Eriksson

Gammaldags gjutjärnsgryta från Norge
Foto Mikael Eriksson

Långkokt mat är bland det enklaste man kan laga, grytan sköter sig själv medan du gör något annat.

Så du som tycker att du är för upptagen för att kunna laga bra mat, ta chansen och handla min kokbok på rean, så har du samtidigt investerat i din framtida hälsa.

På köpet får du Ann Fernholms suveräna förord, där hon förklarar varför fett är så viktigt i vår mat.

Ge gärna bort kokboken till nära och kära som också kan må gott av att får lära sig laga bra mat från grunden.

Idag bjuder jag på två recept från boken, en långkokt köttfärssås och min godaste lasagne med nyttig grönkål istället för pastaplattor.

På bilden nedan är den serverad med smörstekt vitkål, riktigt gott tillbehör till alla slags pastasåser.

Köttfärssås från Långkok för LCHF och Paleo  Foto Mikael Eriksson

Köttfärssås från Långkok för LCHF och Paleo
Foto Mikael Eriksson

Köttfärssås med soltorkade tomater 4 port
600 g köttfärs50 g varmrökt sidfläsk

50 g smör, olivolja eller kokosolja

8 soltorkade tomater

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

1 morot

1 ekologisk köttbuljongtärning + 2 dl vatten
eller 2 dl hemgjord kalvfond

½ dl tomatpuré

2 msk balsamvinäger

2 msk stött rosépeppar

1 msk oregano

1 msk paprikapulver

1 msk worcestershiresås

ca 1 tsk salt

ca ½ tsk grovmald svartpeppar

Hacka lök och vitlök fint. Skär morot och fläsk i små tärningar.
Fräs alltsammans i hälften av smör eller olja, tills löken är genomskinlig.
Häll över i en gryta. Bryn köttfärsen i resten av fettet. Stek några minuter under omrörning, så alla klumpar försvinner.
Tillsätt tomatpurén och låt den fräsa med en stund, så blir den mildare i smaken.
Krydda med vinäger, rosépeppar, oregano, paprika, Worcester, salt och peppar.
Häll så köttfärsröran över grönsakerna, rör om väl. Tillsätt buljong och koka upp.
Låt puttra på svag värme i 2 timmar, rör om då och då. Späd med vatten om såsen blir för tjock.
Lasagne utan mjöl

Lasagne på köttfärssås och grönkål 5-6 port

En sats köttfärssås, se ovan

400 gr grönkålsblad

Ostsås:

4 ekologiska ägg

250 g kesella 10%

1 dl grädde

3 dl riven, lagrad ost

ca ½ tsk salt

ca 1 krm vitpeppar

1 krm riven muskotnöt

Skär bort den grövre stjälken på grönkålsbladen. Lägg ner bladen i kokande saltat vatten och låt sjuda i 5-10 minuter, beroende på bladens tjocklek.

Häll grönkålen i ett durkslag och spola med kallt vatten så kokningen avstannar. Låt rinna av väl.

Rör ihop alla ingredienser till ostsåsen, blanda väl. Smörj en ugnsform och lägg ett lager grönkålsblad i botten.

Varva sen med köttfärssås och ostsås, precis som till en vanlig lasagne. Avsluta med ett lager ostsås.

Lägg gärna några delade cocktailtomater runt om formen.

Grädda i mitten av ugnen på 175° i ca 45 minuter, täck med folie om lasagnen blir för mörk.

Låt svalna en stund i formen, så blir den lättare att skära i fina bitar.

Lasagnen blir också god att göra på förvällda vitkålsblad.

Salt och peppar  Foto Mikael Eriksson

Salt och peppar
Foto Mikael Eriksson