Glad Midsommar med matjestårta och jordgubbar

Ljuva midsommartid

Vilken sommar vi fått här i Jämtland, högsommarvärmen har legat parkerad här i över en vecka nu.

Vi har passat på att njuta av picknickmat på stränderna runt Storsjön och sena kvällar på balkongen bland alla blommor, som växer så det nästan hörs.

Lennarts dotter och ena dotterdotter kom på besök några dagar och vi fick visa många av våra favoritplatser, vi kunde sitta ute och äta flera timmar utan att bli störda av en enda mygga.

Som du kanske märkt så har jag inte skrivit så mycket härinne den senaste tiden.

Dels på grund av en eländig rygg efter att jag fick ett diskbråck i mars, som fortfarande gör att jag inte är i så fin form.

Dels för att jag haft ett spännande skrivjobb som tagit upp en hel del av min datortid de senaste månaderna, så jag har fått prioritera det framför att vistas på sociala medier.

Jag kommer snart att kunna berätta vad det är jag jobbat med, fram till dess får du passa på att njuta av några snabbfixade små rätter som passar bra till midsommarbuffén.

Först ut är en matjesmousse som blir väldigt god bara som den är på en silltallrik eller som en klassisk matjestårta.

Matjestårta gör du så här:

Använd mitt glutenfria valnötsbröd istället för kavring, mixa 200 g tärnat bröd med 1 dl brynt smör.

Det brynta smöret ger mer karaktär till tårtan och passar väldigt bra just till matjessill.

Pressa ut brödsmeten i en plastfilmsklädd form med löstagbar kant.

Gör dubbel sats av matjesmoussen här nedan, bred den över brödbotten och kyl minst 3-4 timmar.

Garnera tårtan till exempel med hackad gräslök och rädisor. De övriga sillarna på tallriken här ovan hittar du här.

Matjesmousse 3-4 port

2 matjessillfiléer

1 dl crème fraiche eller smetana

1 dl grädde

1 dl finhackad gräslök

½ dl färskost

2 gelatinblad

2 msk sillspad

Salt och peppar efter smak

Skär matjessillen i små tärningar, blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter.

Krama ur och smält bladen på svag värme i sillspadet.

Vispa grädden rätt fast. Blanda färskosten med crème fraiche, gräslök och kryddor, rör ner sillbitarna.

Ta en matsked av röran och blanda med gelatinet, innan du blandar ner det, då minskar risken att gelatinet ska stelna i klumpar.

Vänd försiktigt ner den vispade grädden, låt stå i kylen minst 3-4 timmar, så stelnar den till en mousse.

Spola en sked i varmt vatten och forma moussen till ägg eller fyll den i glas eller små formar innan den kallnar, eller så gör du den som matjestårta till en buffé.

Finns det något mer njutbart än jordgubbar på midsommar? Här bjuder jag på två goda tillbehör.

Du kan använda kardemummacrèmen i första receptet som fyllning i en tårta om du vill, testa gärna mitt populära tårtrecept.

Jordgubbar med kardemummacrème 2-3 port

2 dl crème fraiche

½ tsk nymald kardemumma

1 krm vaniljpulver eller vaniljextrakt

Vispa crème fraichen riktigt hårt med elvisp, tar uppåt 4-5 min.

Den blir så hård att den går att spritsa, om man vill. Rör ner vanilj och kardemumma.

Lägg upp i glas och garnera med jordgubbar.

Är du mer lagd åt glasshållet, så är den här vaniljparfaiten väldigt god till gubbarna.

Vaniljparfait 4 port

1½ dl vispgrädde

2 äggulor

½-1 msk valfri sötning

1 krm vaniljpulver

Vispa äggulor och den sötning du föredrar riktigt hårt.

Vispa grädde och vaniljpulver men inte alltför hårt, för då blir parfaiten inte så len.

Rör ner lite av grädden i äggulesmeten och vänd sen ner resten försiktigt.

Häll upp i små skålar, glas eller koppar.

Ställ i frysen 3-4 timmar, ta sen fram parfaiten och ställ i kylen en stund att tina innan serveringen, så kommer smakerna fram mer.

Har du glassmaskin så kan du köra smeten i den istället så får du en riktigt god vaniljglass.

Receptet ger 4 små portioner, vill du göra den till fler så är det bara att dubbla ingredienserna.

Ät, njut och må gott!

P.S Just nu är min senaste bok, ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt” med på Adlibris Sommarrea, du hittar den i länken ovan för bara 139 kr.

Den och mina övriga kokböcker finns också hos andra nätbokhandlare, att beställa hem hos din lokala bokhandel och på biblioteken.

Kanske nån av böckerna kan passa fint att ge bort som present på midsommarfesten?

Mer info om de 7 kokböckerna finns här eller om du klickar på mitt namn inne på Adlibris.

Du kan skriva ut bilden och göra ett fint presentkort, med lite mer omtanke bakom istället för den vanliga chokladasken, blomman eller vinflaskan.

Kafferep i rosenbersån med gofika från Baka med frukt & grönt

Lucka 15 – Julbordets 7 godaste fiskrätter

Fiskfavoriter till jul

Idag får du en favorit i repris här i bloggens julmatstips, jag har så många nya följare så jag delar mina bästa fiskrecept.

Fiskrätterna är det jag själv helst äter till jul och även uppskattar mest på bufféer när jag bor på hotell.

Konsten att få till riktigt goda sillinläggningar är faktiskt rätt enkel, så prova att göra egna i år istället för att köpa butikernas översötade burkar.

Vill du göra en sillinläggning helt utan sötning, så prova det här receptet från Polen.

I våra östliga grannländer används inte alls socker i sån mängd som i våra svenska inläggningar, saltet och ättikan konserverar ännu bättre vilket gör att hållbarheten blir längre.

En del väljer att smaksätta sin sill med sötningsmedel, men då är det bäst att inte spara den för länge.

Dagens första recept är en vanlig inlagd sill, så som jag tycker den blir godast.

Den använder jag sen alltid som bas till smaksatta sillar, typ senapssill.

I en del recept kan man läsa att man bara ska använda en urvattnad saltsill som den är och blanda med till exempel en senapssås, men då blir det en väldigt smaklös sillanrättning.

Tycker du om mina recept och vill läsa mer, då hittar du mina kokböcker här.

Varför inte ge bort en eller ett par av dem i julklapp till någon när och kär, hårda paket brukar ju uppskattas ❤

Grundrecept på inlagd sill

4 urvattnade saltsillfiléer

1½ dl ättikssprit 12%

1½ dl honung, socker eller annan valfri sötning

3 dl vatten

1 rödlök

1 morot

10 kryddpepparkorn

3 lagerblad

Använd färdig urvattnad inläggningssill eller lägg saltsill i blöt över natten i kylen, i en stor bunke fylld med vatten.

För lite snabbare ursaltning, spola sillen under kallt vatten i några timmar, blanda om då och då.

Skär en liten bit ur tjockaste delen på filén och smaka om den är lagom salt.

Blanda allt till lagen, rör då och då tills sockret löst sig. Skiva lök och morot tunt.

Lägg ner i ättikslagen tillsammans med kryddpeppar och lagerblad.

Skär sillen i sneda bitar och lägg i en burk. Häll över lagen och blanda om.

Ställ i kyl och låt dra några dagar. Smaka av om det eventuellt behövs mer ättika eller socker.

Nu har du en heminlagd sill som är riktigt god att äta som den är.

Eller så testar du att använda den till någon av de här inläggningarna.

Senapssill

4 inlagda sillfiléer

½ dl av din favoritsenap

1 tsk grovkornig senap

ev 1 msk honung eller annan sötning

1 msk vit balsamvinäger

1½ dl rapsolja

En nypa vitpeppar

Några droppar Worcestershiresauce

ev ½ dl finhackad dill

Låt sillen rinna av ordentligt i durkslag. Rör samman allt utom oljan.

Tillsätt oljan först droppvis och sen i en tunn stråle, samtidigt som du vispar.

Jag använder elvisp, det går fort och lätt. Smaka av om du vill ha mer sting.

Blanda försiktigt ner sillen i senapssåsen och smaksätt med dill om du vill.

Häll upp i en burk och låt mogna nån dag i kylen.

Sillen håller sig minst en vecka i kylen, så förbered den gärna veckan innan jul för mindre stress i juldagarna.

Rödvinssill med kummin

2 inlagd sillfiléer

½ dl rödvin

5 cm purjolök i strimlor

1 msk kallpressad olivolja

1 msk tomatpuré

1 tsk balsamvinäger

1-2 krm stött kummin

Flingsalt

Rör ihop tomatpuré, vin, olja och vinäger, krydda med kummin och lite flingsalt.

Rör ner purjolöksringar och sillbitar.

Låt stå kallt till nästa dag, smaka av om du vill ha mer kryddning.

Citronsill

Citronsill

2 inlagda sillfiléer

1 ekologisk citron

½ kruka gräslök

Ta upp sillen ur lagen, skär filéerna i sneda bitar.

Tvätta citronen och skär av skalet tunt med zestjärn.

Har du inget sånt så går det fint med potatisskalare, skär så strimlorna i tunna bitar.

Pressa citronen och blanda sillen med saft och skal, rör ner finhackad gräslök.

Finstrimlad purjolök blir också gott istället för gräslök, ta då ½ dl.

Låt stå i kylen minst några timmar, så sillen hinner dra åt sig av citronsmaken.

Äppelgravad lax

500 g av mittbiten på laxfilén, helst viltfångad

3 msk salt

2 äpplen

1 knippe dill

1 tsk grovkrossad vitpeppar

ev 2-3 msk calvados

Frys laxen i tre dygn innan den gravas när du använder viltfångad lax, för att ta kål på eventuella parasiter.

Dra loss benen som går i en rad längs den tjocka ryggbiten på laxen med en tång eller pincett.

Blanda salt och vitpeppar. Riv äpplena grovt och skär dillen i mindre bitar, både stjälkar och blad.

Blanda äpple och dill, lägg hälften på botten av en form med minst några centimeters kant.

Gnid in hälften av saltblandningen på skinnsidan av laxen och lägg den ovanpå dillblandningen.

Gnid in köttsidan med resten av saltet och fördela äpplet och dillen jämnt över.

Vill du ha en lax med lite mer mustig äppelsmak så häll över calvados.

Täck laxen med plastfilm. Lägg en skärbräda över och ställ en tyngd på, till exempel en mortel, en gurkburk eller liknande.

Låt laxen gravas i 2 dygn, vänd den några gånger under tiden.

Skrapa bort all dill och äpple. Skär laxen i sneda, tunna skivor med en vass kniv.

Servera med en klick majonnäs blandad med dijonsenap och finhackad dill.

Laxen har lite kortare hållbarhet än den gravade med socker, så frys in laxen i mindre bitar och ta fram eftersom.

Laxmousse

150 g gravad eller rökt lax

1 dl majonnäs

1 msk pressad citron

2 msk hackad dill

1 msk hackad gräslök

Salt och peppar

Skär laxen i mindre bitar och mixa snabbt till en grov smet.

Tillsätt majonnäs, citron, örter och lite kryddning.

Kör hastigt ihop smeten, lägg över i en bunke och ställ i kylen så den stabiliseras en timme.

Smaka av om det behövs mer kryddor. Forma små ägg med en sked doppad i vatten.

Lägg äggen på gurkskivor eller mina frökex.

Laxpaket 4 st

8 skivor kallrökt lax

100 g fetaost

4 långa strån gräslök

Lägg laxskivorna som ett kryss. Dela osten i fyra delar och lägg en bit mitt på varje laxkryss.

Vik in kanterna och knyt runt med ett gräslöksstrå.

Lägg paketen i en ugnsfast form, smord med olivolja.

Baka i ugnen på 200° i 10 minuter.

Servera på en bädd av sallad eller bara med lite örter, paprika i fina tärningar och en cocktailtomat till.

Ringla en god olivolja och balsamvinäger runt.

Paketen är förstås goda att äta kalla också, då passar de extra bra på julbordet.

Gubbröra och Glad Midsommar

Midsommartips

Idag får du ett snabblagat sistaminuten-tips inför Midsommarbuffén.

Gubbröra är ett riktigt klassiskt recept, förr serverades den ofta på herrmiddagar, därav namnet.

Den passar förstås inte bara till gubbar, den är precis lika njutbar för kvinnor och alla andra som tycker om vår traditionella mat.

Fler såna rätter hittar du i min och Annika Dahlqvist Gammaldags husmanskost på nytt sätt, där det här receptet kommer ifrån.

Mer tips på somrig mat finns i Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Ät, njut och må gott i Midsommar och kom ihåg att hålla distansen.

Gubbröra från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

 

Gubbröra 4-6 port på buffé

1 liten burk ansjovis eller ca 8-10 filéer

2 hårdkokta ägg

2 msk crème fraiche/smetana

2 msk kaviar

2 msk finhackad, gul lök

2 msk hackad gräslök

2 msk hackad dill

Låt ansjovisen rinna av väl i en sil. Hacka ägget och ansjovisen.

Blanda crème fraichen med kaviar, lök och örter, vänd försiktigt ner ägg och ansjovis i röran.

Kyl en stund så kommer smakerna fram bättre.

Servera gärna på en skiva av mitt populära valnötsbröd.

 

Midsommartips – Matjesmousse

Midsommarsill

Många har nog matjessillen som favorit på midsommarbuffén, här får du tips på min krämiga matjesmousse.

Den passar fint både som den är på silltallriken eller så kan du göra den som en matjestårta.

Antingen direkt i en form med löstagbar kant fodrad med plastfilm eller på en bädd av mixat valnötsbröd blandat med smält smör.

Matjesmousse

2 matjessillfiléer

1 dl crème fraiche eller smetana

1 dl grädde

1 dl finhackad gräslök

½ dl färskost

2 gelatinblad

2 msk sillspad

Salt och peppar

Skär matjessillen i små tärningar, blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter.

Krama ur och smält bladen på svag värme i sillspadet.

Vispa grädden rätt fast. Blanda färskosten med crème fraiche, gräslök och kryddor, rör ner sillbitarna.

Ta en matsked av röran och blanda med gelatinet, innan du blandar ner det, då minskar risken att gelatinet ska stelna i klumpar.

Vänd försiktigt ner den vispade grädden, låt stå i kylen minst 3-4 timmar, så stelnar den till en mousse.

Spola en sked i varmt vatten och forma moussen till ägg eller fyll den i glas eller små formar innan den kallnar.

Servera med kokt ägg eller på en silltallrik.

Du kan också göra den som matjesmoussetårta som jag beskriver i inledningen.

Rödbetsmousse med chèvre från Gröna, sköna tillbehör

Här hittar du mina kokböcker om du vill ha fler njutbara midsommarrätter, den med sommarens bästa tillbehör kan du köpa i länken nedan för 179 kr på Bokus.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Mina bästa grillrätter kan du beställa för 195 kr inklusive frakt direkt från det lilla förlaget Lumio.

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Midsommartips – Vitlökssill

Midsommarmat

Det här är en inläggning jag använde redan när jag jobbade på restaurang, med en krämig sås med rejäl vitlökssmak.

Kom ihåg att alltid använda inlagd sill som bas när du gör olika krämiga såser till, annars blir det väldigt smaklöst utan stinget från ättikan.

Vitlökssill med örter

2 inlagda sillfiléer eller 120 g avrunnen

1 dl crème fraiche/smetana/kokosgrädde

½ dl majonnäs

½ pressad citron

2 msk finhackad gräslök

2 msk finhackad persilja

2 rivna vitlöksklyftor

Några droppar Worcestershiresauce

En nypa peppar

Rör ihop alla ingredienser till såsen och lägg ner skurna, avrunna skivor av inlagd sill.

Täck över och låt stå i kyl till nästa dag, då utvecklas mer smaker.

Smaka av om du vill ha mer sälta än den från sillen.

Brunch med rätter från Gröna, sköna tillbehör

Här hittar du mina kokböcker om du vill ha fler njutbara midsommarrätter, den med sommarens bästa tillbehör kan du köpa i länken nedan för 179 kr på Bokus.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Mina bästa grillrätter kan du beställa för 195 kr inklusive frakt direkt från det lilla förlaget Lumio.

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Mina bästa tips på sill till julbordet

Julsillar med mycket smak

Nu drar det snart ihop sig till julfirande så här kommer några av mina godaste silltips.

Grundreceptet här nere på sillinläggning har jag gjort i många år, den är lite mindre söt än butikernas.

Köp gärna dina saltsillfiléer i en fiskbutik eller manuell fiskdisk, de är betydligt godare än inläggningssillen man kan köpa i butikernas sillhylla.

Vill du göra en inläggning som passar familjens vegetarianer så prova det här receptet på inlagd svamp.

Mitt grundrecept på inlagd sill

4 saltsillfiléer

1½ dl ättikssprit 12%

1½ dl valfri sötning

3 dl vatten

1 rödlök

1 morot

10 kryddpepparkorn

3 lagerblad

Lägg saltsillfiléerna i blöt över natten i kylen, i en stor bunke fylld med vatten.

För lite snabbare ursaltning, spola sillen under kallt vatten i några timmar, blanda om då och då.

Skär en liten bit ur tjockaste delen på filén och smaka om den är lagom salt.

Blanda allt till lagen, rör då och då tills vald sötning löst sig.

Skiva lök och morot tunt, lägg ner i ättikslagen tillsammans med kryddpeppar och lagerblad.

Skär sillen i sneda bitar och lägg i en burk, häll över lagen och blanda om.

Ställ i kyl och låt dra några dagar, smaka av om det eventuellt behövs mer ättika eller sötma.

Det mesta av sockret stannar kvar i lagen, så jag föredrar att lägga in sillen med vanligt socker.

Använder du sötningsmedel så är inte hållbarheten lika lång som med socker eller honung och det kan också ge en lite metallisk bismak.

Kom ihåg att alltid använda inlagd sill som bas när du gör olika krämiga såser till, annars blir det väldigt smaklöst utan stinget från ättikan.

Apelsinsill

2 inlagda sillfiléer enligt receptet ovan eller 120 g avrunnen om du köper

1 ekologisk apelsin

1 schalottenlök

Ta upp sillen ur lagen, skär filéerna i sneda bitar.

Tvätta apelsinen och skär av skalet tunt med zestjärn.

Har du inget sånt så går det fint med potatisskalare, skär så strimlorna i tunna bitar.

Pressa apelsinen och blanda sillen med saft och skal, rör ner strimlad lök.

Finstrimlad purjolök eller gräslök blir också gott och ger fin färg, ta då ½ dl.

Låt stå i kylen minst några timmar, så sillen hinner dra åt sig av apelsinsmaken.

På bilden högst upp har jag gjort en sillmacka på mitt glutenfria vörtbröd, det smakar underbart i juletider.

Vitlökssill med örter

2 inlagda sillfiléer enligt receptet ovan eller 120 g avrunnen om du köper

1 dl crème fraiche/smetana/kokosgrädde

½ dl majonnäs

½ pressad citron

2 msk finhackad gräslök

2 msk finhackad persilja

2 rivna vitlöksklyftor

Några droppar Worcestershiresauce

En nypa peppar

Rör ihop alla ingredienser till såsen och lägg ner skurna, avrunna skivor av inlagd sill.

Täck över och låt stå i kyl till nästa dag, då utvecklas mer smaker.

Smaka av om du vill ha mer sälta än den från sillen.

Rödvinssill med kummin

2 inlagda sillfiléer enligt receptet ovan eller 120 g avrunnen om du köper

½ dl rödvin

5 cm purjolök i strimlor

1 msk kallpressad olivolja

1 msk tomatpuré

1 tsk balsamvinäger

1 krm stött kummin

Flingsalt

Rör ihop tomatpuré, vin, olja och vinäger, krydda med kummin och lite flingsalt.

Rör ner purjolöksringar och sillbitar.

Låt stå kallt till nästa dag, smaka av om du vill ha mer kryddning.

400500932_908156217549471_227473225882412065_n

Julklappsreklam

Fler tips på god och lättlagad mat, tillbehör, bröd och efterrätter som passar bra till julbordet och som julklapp hittar du här i mina kokböcker.

Om du vill köpa ett signerat exemplar av någon av kokböckerna direkt av mig, så skriv en kommentar så hör jag av mig på din mailadress.

Jag har bara några exemplar hemma, så det är först till kvarn som gäller.

Jag skickar böckerna med postpaket till vilken adress du önskar inom Sverige, kan vara fint om du vill ge bort en klapp till någon som du inte kan träffa i jul.

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-kokbok skriven med Annika Dahlqvist)

Påskens godaste sill och lax

Citronsill

Påskfavoriter

Idag får du några tips på mina bästa påskrätter på fisksidan.

Inlagd sill har alltid varit min egen favorit på smörgåsbord, tyvärr är de som säljs i butikerna lite väl söta för min smak.

Ska du göra en smaksatt sill, typ  en krämig örtsill, senapssill eller liknande, så se alltid till att använda inlagd sill som bas, annars kan det bli väldigt smaklöst.

Syran från citron och rödvin ger väldigt god smak till påsksillen och balanserar den lilla sötman som jag använder till min sillinläggning.

Vill du göra en sill helt utan sötning så hittar du en sån på bloggen Mat med mera.

Citronsill

2 inlagda sillfiléer

1 ekologisk citron

½ kruka gräslök

Ta upp sillen ur lagen, skär filéerna i sneda bitar.

Tvätta citronen och skär av skalet tunt med zestjärn.

Har du inget sånt så går det fint med potatisskalare, skär så strimlorna i tunna bitar.

Pressa citronen och blanda sillen med saft och skal, rör ner finhackad gräslök.

Finstrimlad purjolök blir också gott istället för gräslök, ta då ½ dl.

Låt stå i kylen minst några timmar, så sillen hinner dra åt sig av citronsmaken.

Rödvinssill

2 inlagda sillfiléer

½ dl rödvin

5 cm purjolök i strimlor

1 msk kallpressad olivolja

1 msk tomatpuré

1 tsk balsamvinäger

1-2 krm stött kummin

Flingsalt

Ta upp sillfiléerna ur lagen, låt rinna av och skär i sneda bitar.

Rör ihop tomatpuré, vin, olja och vinäger, krydda med kummin och lite flingsalt.

Rör ner purjolöksringar och sillbitar.

Låt stå kallt till nästa dag så smakerna utvecklas.

Smaka av om du vill ha mer kryddning.

Äppelgravad lax

500 g av mittbiten på laxfilén, helst viltfångad

3 msk salt

2 äpplen

1 knippe dill

1 tsk grovkrossad vitpeppar

ev 2-3 msk calvados eller gin

Frys laxen i tre dygn innan den gravas när du använder viltfångad lax, för att ta kål på eventuella parasiter.

Dra loss benen som går i en rad längs den tjocka ryggbiten på laxen med en tång eller pincett.

Blanda salt och vitpeppar. Riv äpplena grovt och skär dillen i mindre bitar, både stjälkar och blad.

Blanda äpple och dill, lägg hälften på botten av en form med minst några centimeters kant.

Gnid in hälften av saltblandningen på skinnsidan av laxen och lägg den ovanpå dillblandningen.

Gnid in köttsidan med resten av saltet och fördela äpplet och dillen jämnt över.

Vill du ha en lax med lite mer mustig äppelsmak så häll över calvados.

Täck laxen med plastfilm. Lägg en skärbräda över och ställ en tyngd på, till exempel en mortel, en gurkburk eller liknande.

Låt laxen gravas i 2 dygn, vänd den några gånger under tiden.

Skrapa bort all dill och äpple. Skär laxen i sneda, tunna skivor med en vass kniv.

Servera med en klick majonnäs blandad med dijonsenap och finhackad dill.

Laxen har lite kortare hållbarhet än den gravade med socker, så frys in laxen i mindre bitar och ta fram eftersom.

Vill du ha tips på goda tillbehör till laxen så passa på att beställa min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör, här några röster om boken från läsare som fått hem den;

”Fick din nya bok idag! Som vanligt så otroligt fin med helt fantastiskt vackra bilder. Och så många intressanta och spännande recept att testa, förhoppningsvis med egenodlade grönsaker så småningom 🤗

”Äntligen fick jag ett välkommet paket från AdLibris i brevlådan, Birgitta Höglunds sköna gröna kokbok 🤗 Mycket gott utan något socker eller sötningsmedel.

Provade genast kardemummakakorna (som man kan unna sig efter det gröna hehe) eftersom jag råkade ha såväl kikärtor, aprikoser som jordnötssmör hemma. Smarriga!”

Här hittar du boken på Adlibris, handlar du på Bokus blir jag väldigt glad om du vill skriva en recension av boken där.

Kardemummakakor på kikärtor och jordnötssmör från Gröna, sköna tillbehör Foto Birgitta Höglund

Ugnsstekt sill med gräddig löksås

Husmansfavorit

Ugnsstekt sill med löksås hör till mina absoluta favoriter i vår skattkista av svenska husmanskosträtter.

Tillsammans med en krämig löksås, med sötman från löken och grädden som harmonierar fint till den salta sillen, blir smaklökarna riktigt lyckliga.

Det här är ett praktexempel på både billig och nyttig mat, fet fisk behöver vi äta minst tre gånger i veckan för att få i oss tillräckligt av Omega-3.

Vill du ha fler tips på mina traditionella rätter så hittar du väldigt många i Gammaldags husmanskost på nytt sätt, som jag skrev tillsammans med Annika Dahlqvist.

Stekt Sill med Löksås tillagad i ugn

Ugnsstekt sill med lökgrädde 2 port

4 urvattnade saltsillfiléer

2 gul lökar

50 g smör

2 dl grädde/kokosgrädde

Vitpeppar

Bryn två matskedar av smöret och stek löken mjuk.

Vinterlöken är så hård ibland, så det blir godare att bryna den först.

Smörj en ugnsfast form och lägg i sillen, resten av smöret lägger du i skivor över sillen.

Sill med Lök klar för ugnen

Lägg den brynta löken runt om och dra några varv med pepparkvarnen över.

Häll grädden över löken, sillen är så salt så lökgrädden behöver inte saltas extra.

Använder du kokosgrädde så tillsätt lite syra från vinäger eller citron, då mildras kokossmaken.

Grädda i 225° ca 15 minuter tills sillen fått färg och grädden tjocknat.

Servera med kokt broccoli, blomkål, morötter eller rödbetor.

Lucka 23 – Topp 3 på mitt julbord

Julens snabblagade favoriter

Nu under december har jag delat med mig av nya och gamla favoriter till julbordet härinne på Tomtens Adventskalender.

Något som varit mycket populärt ser jag på besöksstatistiken, bloggen får väldigt många påhälsningar varje dag, tackar så mycket för det.

Precis som i övriga världen av sociala medier så har kommenterandet minskat drastiskt, men gläds över att bloggen efter drygt 10 år fortfarande står sig väl i konkurrensen.

Jag kommer att fortsätta dela med mig av mattips härinne, även om mitt största fokus numer ligger på att skriva kokböcker.

Det känns förstås underbart roligt att mina recept sprids till så många genom böckerna, både i Sverige och utomlands.

Här hittar du alla mina kokböcker på svenska på Adlibris och här de engelska på Amazon.

Senaste halvåret har jag jobbat mycket med kokbok nr 6, Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Den kommer ut 2/4, men du kan förhandsbeställa den för bara 189 kr här, så får du hem den så fort den kommer från tryckeriet.

Kombucha med havtorn från Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Fröknäcke med nässlor och parmesan

Picklad rödlök med lingon och apelsin

Det här blir den första kokbok som jag gör helt själv, med bilder och allt, det har varit en härlig utmaning att ta alla fotografier hemma i den jämtländska naturen nu i somras.

Jag delar också för första gången med mig av hela min hälsoresa, hur jag tagit mig igenom många problem med både den psykiska och fysiska hälsan till det betydligt friskare liv jag lever idag.

Jag hoppas att jag genom att dela allt jag gått igenom kunna inspirera många andra att komma tillbaka till en bättre hälsa.

Förordet i boken är skrivet av min vän Ann Fernholm, du kan läsa mer om och av henne här.

Idag får du tips på det godaste jag vet på julbordet, jag är väldigt traditionell av mig så det här är smaker som återkommer varje år hemma hos mig i jultid.

Först ut är en sillmacka på mitt glutenfria vörtbröd, brödet är förstås väldigt gott till leverpastej, köttbullar och skinka också.

Sen följer min nya favorit bland de rödbetssallader jag gjort genom åren, du hittar min tidigare bästa här och så brukar jag göra det enkelt med rimmad kalkon istället för julskinka.

De tre räcker för att jag ska njuta riktigt ordentligt av julen, kanske något att lägga till även på ditt julbord?

Citronsillmacka på vörtbröd

2 inlagda sillfiléer

1 ekologisk citron

½ kruka gräslök

Ta upp sillen ur lagen, skär filéerna i sneda bitar.

Tvätta citronen och skär av skalet tunt med zestjärn.

Har du inget sånt så går det fint med potatisskalare, skär så strimlorna i tunna bitar.

Pressa citronen och blanda sillen med saft och skal, rör ner finhackad gräslök.

Finstrimlad purjolök blir också gott istället för gräslök, ta då ½ dl.

Låt stå i kylen minst några timmar, så sillen hinner dra åt sig av citronsmaken.

Rödbetssallad med sting ca 6-8 port

3 medelstora, kokta rödbetor

2 dl majonnäs

2 msk äppelcidervinäger

2 msk finriven pepparrot

1 tsk Worchestershiresauce

ca 1 tsk salt

Riv rödbetorna grovt och blanda väl med vinäger, pepparrot, Worcester och salt.

Ställ in i kylen så smakerna får mogna fram i minst en timme.

Låt rinna av i durkslag, spara spadet och använd i en smoothie eller soppa.

Blanda rödbetorna med majonnäsen, ställ in i kylen och låt dra till sig en stund till.

Vill du ha en lite mildare rödbetssallad kan du ta 1 dl smetana och 1 dl majonnäs.

Rimmad kalkon

Rimmat kalkonbröst till drygt 6 port på julbordet

1 bit kalkonbröst på ca 500 g

2 msk salt

1 msk honung eller valfri sötning

Lite mald vitpeppar

Gnid in kalkonen med salt och valfri sötning så det blir jämnt fördelat runtom.

Sötning används traditionellt när man rimmar, men du kan utesluta det om du vill.

Lägg köttet i en form, täck över och ställ i kylen ett dygn, två dygn om du vill ha den extra salt, vänd köttbiten ett par gånger under tiden.

Torka av och bryn kalkonsteken 2 minuter på var sida i smör i en stekgryta, peppra lite på båda sidor.

Låt kalkonen bräsera på svag värme under lock i ca 30 minuter, vänd ett par gånger under tiden.

Låt kallna, ställ i kylen innan du skär den i skivor och servera med rödbetssallad och senap.

Du kan även tillaga kycklingbröst på samma sätt, men vill du hellre koka julskinka på traditionellt vis, så hittar du recept på det här.

Påskens godaste rätter på mitt sätt

 

Mina bästa påsktips

Idag får du ett favoritinlägg i repris där jag har samlat mina bästa recepttips på festmat till påskens alla middagar.

Dela gärna inlägget vidare, så fler får chansen att laga både gott och nyttigt till påskbordet.

Tycker du om mina recept och vill stötta mitt matskrivande, så får du förstås väldigt gärna köpa mina kokböcker.

Jag har inget reklamavtal som betalar mitt bloggande utan skriver idéellt för att sprida bra mat för en bättre hälsa till så många som möjligt.

Här kan du läsa mer om mig och om vad maten betytt för min hälsa, där finns också länkar till de 5 kokböcker jag skrivit.

Ät, njut och må gott i Påsk!

Citronsill

Påskbufféns fiskrätter

Inlagd sill

Citronsill

Senapssill

Vitlökssill

Rödvinssill

Mousse på matjessill

Gubbröra

Rullströmming med pepparrot

Gurkbåtar med färskost och musslor

Räkmousse

Vitlöksräkor

Skinkkorgar med skagenröra

Äppelgravad lax

Laxbakelse med räkor

Litet laxpaket med fetaost

Laxrullar med äggsmör

Laxmousse

Gravrökt lax med hjortronsås

Gravlax med mammas dillmajonnäs

Rökta laxfenor med två såser

Makrill i tomat

Varmrökt sik med örtsås

Laxsallad med dansk remouladsås

Laxröra på våffelhjärta

Smörgåstårta LCHF/Paleo

Grillad lax med fetaost och mango

Baconlindad laxtournedos

Tjälknöl från Långkok för LCHF och Paleo... Foto Mikael Eriksson

Tjälknöl från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Kalla kötträtter

Tjälknöl

Gravad älgstek

Rökt Renhjärta med pepparrotsgrädde

Serranorullar med färskost

Kesofyllda rostbiffrullar

Basturökt fårlår med hjortroncrème

Örtmarinerad rådjursstek

Rhode Island

Kalla såser och röror

Hemgjord majonnäs och aioli

Saffransaioli och fetaoströra

Aioli på macadamiaolja

Rhode Islandsås

Citronsås

Vitlökskeso

Tomatpesto

Mojo – kanarisk paprikasås

Valnötsröra

Grönsakspaté med fetaostcrème

Ägg och grönsaksrätter

Fyllda ägghalvor

Äggröra med paprika och chili

Sallad med getost och jordgubbar

Färskoströra med avocado

Krämig zucchinisallad

Grön coleslaw

Valnötsfyllda omeletterullar

Varm paprikasallad

Ostpaj på mandelbotten

Turkisk morotsröra

Guacamole med chili och dill

Tomatchutney med citron

Marinerade cocktailtomater

Inlagd svamp

Marinerad fetaost

Grillad fetaost och ostkex

Halloumi med varm tomatsallad

Tre avocadoröror

Morotslåda

Grönsakspaté

Äggröra med pepparrot

Rödbetssallad

Gratäng med palsternacka och pepparrot

Rättikagratäng

Örtkryddad Lammstek

Lammstek med rödvinssky

Lammrätter

Lammstek med rödvinssky

Varm lammsallad med aioli

Lammfärsbiffar

Långkokt lammgryta

Lammrevben med brynt vitlökssmör

Lammspett med halloumi och äppeltzatziki

Grillad lammsadel med myntasås

Lammstek med gräddsås

Kycklingbröst med gräddstuvad mangold...

Kycklingbröst med gräddstuvad mangold

Kycklingrätter

Örtkryddad kyckling i ugn

Citronmarinerade kycklingspett

Saffranskyckling

Kycklingwok med ingefära

Kycklingpaj

Kycklingleverpaté

Kycklingbröst med gräddstuvad mangold

Rimmat kycklingbröst med getostsmör

Lax med gräddsås

Festlig lax med dillgräddsås

Varma såser

Vitvinssås

Kantarellsås

Pepparsås

Bearnaisesås

Örtsmörsås

Choronsås

Chilihollandaise

Dillgräddsås

Mandelmusslor ur LCHF för seniorer Foto Mikael Eriksson

Mandelmusslor från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Desserter

Chokladmousse

Hallonfromage

Vaniljpannacotta

Pannacotta med kokos och lime

Små blåbärspajer

Ostkaka på keso

Mandelostkaka

Saffransostkaka

Äppelkompott med lime

Små gräddbakelser

Hjortronbakelse

Vaniljparfait

Hallonmousse

Blåbärspannacotta

Mörk chokladparfait

Kardemummakaka

Mandelmusslor

Chokladdoppade kokoskakor

Nötchokladkakor

Ischokladtryffel med hjortron

Citrontryfflar och svartvinbärsgodis

Chokladbollar

LCHF/Ketobollar

Syrliga energibollar

Syrliga energibollar från ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”
Foto Veronica Kindblad

Äggtoddy

Drycker

Äggtoddy

Björksnaps

Sockerfritt iste

Isvatten med örter och bär

Kryddkaffe

Varm choklad med mynta och kokos

Västerbottensmuffins

Matbröd

Små valnötsbröd och ostbricka

Fetaostbullar

Mjölkfria scones

Citron- och morotsbröd

Fröbröd med soltorkade tomater och timjan

Vitt formbröd

Äggbröd

Halloumibröd

Nötbröd

Mandelbröd

Västerbottensmuffins

Fröknäckebröd

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Glad Påsk!