Jag fick idag ett meddelande att det tyvärr blivit ett fel i ett av recepten i boken.
Tryckfelsnisse har varit framme och strukit 1 msk psylliumhusk i ingredienslistan till fröknäcket på sidan 120.
Jag och Bookmark förlag är väldigt ledsna över det, felet kommer nu att rättas till inför nästa tryckning.
Knäcket går bra att baka även utan det men det blir inte lika hårt, ett tips som kan vara bra att känna till för dig som brukar få magproblem av just psylliumhusk.
Här kan du läsa några av de recensioner som boken fått, de här har kommit in på bokens sida på Bokus.
”God mat för diabetiker
Enkla och varierande recept med smaker man känner igen. Även nya recept inspirerade från ett internationellt kök.
Bra inköpslistor på sådant som är bra att ha hemma. Mina smaklökar kommer inte att bli uttråkade trots en livslång diet.”
”Matnyttig kunskap
Lättläst information om hur kropp och kost samarbetar. Livet är inte slut om du har fått diabetes eller ”bara” förhöjda värden.
Goda och roliga recept med många fina tips.
En personligt skriven kokbok. Känns som att vi lagar mat tillsammans.
Mår bättre, har gått ner i vikt och både läkaren och jag är nöjda.
Tog till mig ordet ”Lagom”. Världens bästa ord!”
Jag blir riktigt glad om du också vill skriva vad du tycker om boken därinne, dela den på Facebook eller lämna ett betyg.
Jag fick den i min hand för första gången i förrgår, du må tro att det är en häftig känsla att få hålla och bläddra i den kokbok som jag jobbat intensivt med under det senaste halvåret.
Du kan läsa mer om den här på Bokus, som även tagit fram en rabattkod som gäller från och med idag 30/8 till 4/9. Med koden DIABETESKOKBOK får du 40 kr i avdrag på priset.
Här ser du en bild om min första signering av boken, som äger rum på Ecocaféet i Östersund lördag 2/9 kl 12-14. Hoppas vi ses där.
Boken är en mycket utökad och omarbetad nyutgåva av ”Diabeteskokboken för män”, som jag och Lars-Erik skrev 2017.
Den blev väldigt populär och såldes slut för flera år sen, utgivningsrätten togs häromåret över av Bookmark Förlag, ett av Sveriges allra största bokförlag.
I vintras hörde de av sig och ville ge ut boken på nytt, den här gången var vi helt överens om att både texterna om diabetes och recepten skulle uppdateras och anpassas till alla, vilket efterfrågats av många.
Det har varit ett väldigt roligt jobb att komplettera boken med många fler av mina favoritrecept, en del kommer från likaledes slutsålda ”Långkok för LCHF och Paleo”, som var min tredje kokbok.
För att passa familjen likaväl som ensamhushållet, vegetarianen likaväl som pescetarianen och carnivoren, så har jag i alla recept lagt till tips om hur man enkelt väljer det protein som passar en bäst.
Jag har även tagit fram nya, vegetariska recept med innehåll av pre/probiotika som varit på önskelistan hos många av dem som köpte vår förra succébok ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”, som vi skrev tillsammans med Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.
Igår fick jag mail med mycket positiv läsning från vår förläggare Anna Cecilia Weschke på Bookmark.
Det innehöll en recension från BTJ, Bibliotekens tidning, som har högt renommé och läses av de allra flesta i hela bokbranschen.
Jag kan inte publicera hela recensionen då det inte tillåts av BTJ, men det är lovord rakt igenom, så här fin bokrecension har varken jag eller Lars-Erik fått tidigare.
Här några utdrag ur recensionen av Lektör Per Björgell, som ger boken det fina helhetsbetyget 5 av 5 möjliga, med tillägget Briljant.
Nedanför recensionen ser du några av mina och Mikael Erikssons bilder från boken.
”God mat förlänger livet”, står det på bokens baksida. Det känns som att det stämmer när man läser denna text- och kokbok, med recept och råd för stabilt blodsocker. Birgitta Höglund är en erfaren kock och matskribent. Lars-Erik Litsfeldt skriver om diabetes och kost, och båda har skrivit flera böcker.
Det roliga med Stora diabeteskokboken är att allt är så inspirerande och gott, vare sig man har diabetes eller ej. Det rör sig om fantasifulla rätter med fin smaksättning och variation.
Lars-Erik Litsfeldts texter om och för diabetiker, typ 1 eller främst typ 2, är bra och hänger med i den medicinska trenden. Läs om resistent stärkelse, GLP-1, probiotika och tarmflora, insulin, kolesterol och olika målsättningar, inte minst det något minskade kolhydratintaget som är gynnsamt för en diabetiker.
Idag bjuder jag på recept från tre av mina kokböcker som finns att ladda ned som E-bok, direkt till din dator, platta eller telefon.
Jag tillhör den gammalmodiga typen som helst läser böcker i dess fysiska form, men det är ju förstås riktigt smidigt att kunna ha med sig en hel receptsamling till affären i mobilen
Jag skrev den kokboken tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson, som tidigare gett ut succéboken Låt bönor förändra ditt liv.
Det blev succé även för bönkokboken, bland annat så fick den en titeln Best in the World i sin kategori på kokboks-VM i Kina.
Matmuffins med olika fyllningar brukar jag ofta ha med som färdkosteller på utflykter.
Fyll muffinsen med lite av vad du har hemma i kylen, så blir de en riktigt bra rätt för att ta hand om resterna.
Fetaostmuffins på kidneybönor ca 12 st
8 ägg
3 dl kokta kidneybönor
2 dl smetana
150 g smulad fetaost
2 dl strimlad purjolök
½ dl finhackad persilja
½ dl finhackad timjan
1 tsk chiliflingor
Ca ½ tsk salt
Sätt ugnen på 175˚. Mixa bönorna grovt, det blir gott med lite bitar kvar.
Vispa samman ägg, smetana, smulad ost, purjo, örter och kryddor. Vänd ner bönorna i smeten. Smaka av om du vill ha mer sälta eller sting från chilin.
Smörj en muffinsform väl, jag använder en form med plats för 12 muffins. Om du vill kan du klä muffinsformarna med baconskivor eller rökt lax som du lindar runt kanten innan gräddningen.
Grädda muffinsen i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
Har du ingen plåtform så går det lika bra att grädda muffinsen i lite kraftigare formar av papper eller i dubbla bullformar.
Vill du ha en mjölkfri variant av muffinsen, använd då kokosgrädde istället för smetana och grovhackade cashewnötter istället för fetaosten.
Den picklade rödlöken passar fint till exempel till hamburgare, tacobuffén, löjromstoast, stekt fisk, grillad kyckling eller halloumi.
Picklad rödlök med lingon och apelsin från Gröna, sköna tillbehör
Picklad rödlök med lingon
2 stora, röda lökar
1 dl lingon
1 dl äppelcidervinäger
1 dl vatten
Saft av 1 apelsin
Ca ½ tsk salt
Rör samman vatten, vinäger, apelsinsaft och salt. Skala och skär löken i tunna klyftor. Varva lökklyftor och lingon i en burk, slå över vätskan. Låt stå till nästa dag.
Tips: Den här picklade/inlagda löken håller sig länge i kylen trots att den saknar socker.
Lingon, vinäger och salt har riktigt bra konserverande effekter, så en inläggning behöver inte vara så söt som vi svenskar vant oss vid på senare år.
En annan variant som också håller sig riktigt bra är om du saltar löken, kramar den så löksaften kommer ut och den blir lite mjuk. Pressa sen över citron eller lime och låt den dra till sig i kylen.
Idag bjuder jag på recept från tre av mina kokböcker som finns att ladda ned som E-bok, direkt till din dator, platta eller telefon.
Jag tillhör den gammalmodiga typen som helst läser böcker i dess fysiska form, men det är ju förstås riktigt smidigt att kunna ha med sig en hel receptsamling till affären i mobilen
Jag skrev den kokboken tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson, som tidigare gett ut succéboken Låt bönor förändra ditt liv.
Det blev succé även för bönkokboken, bland annat så fick den en titeln Best in the World i sin kategori på kokboks-VM i Kina.
Matmuffins med olika fyllningar brukar jag ofta ha med som färdkosteller på utflykter.
Fyll muffinsen med lite av vad du har hemma i kylen, så blir de en riktigt bra rätt för att ta hand om resterna.
Fetaostmuffins från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Foto Veronica Kindblad
Fetaostmuffins på kidneybönor ca 12 st
8 ägg
3 dl kokta kidneybönor
2 dl smetana
150 g smulad fetaost
2 dl strimlad purjolök
½ dl finhackad persilja
½ dl finhackad timjan
1 tsk chiliflingor
Ca ½ tsk salt
Sätt ugnen på 175˚. Mixa bönorna grovt, det blir gott med lite bitar kvar.
Vispa samman ägg, smetana, smulad ost, purjo, örter och kryddor. Vänd ner bönorna i smeten. Smaka av om du vill ha mer sälta eller sting från chilin.
Smörj en muffinsform väl, jag använder en form med plats för 12 muffins. Om du vill kan du klä muffinsformarna med baconskivor eller rökt lax som du lindar runt kanten innan gräddningen.
Grädda muffinsen i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
Har du ingen plåtform så går det lika bra att grädda muffinsen i lite kraftigare formar av papper eller i dubbla bullformar.
Vill du ha en mjölkfri variant av muffinsen, använd då kokosgrädde istället för smetana och grovhackade cashewnötter istället för fetaosten.
Den picklade rödlöken passar fint till exempel till hamburgare, tacobuffén, löjromstoast, stekt fisk, grillad kyckling eller halloumi.
Picklad rödlök med lingon och apelsin från Gröna, sköna tillbehör
Picklad rödlök med lingon
2 stora, röda lökar
1 dl lingon
1 dl äppelcidervinäger
1 dl vatten
Saft av 1 apelsin
Ca ½ tsk salt
Rör samman vatten, vinäger, apelsinsaft och salt. Skala och skär löken i tunna klyftor. Varva lökklyftor och lingon i en burk, slå över vätskan. Låt stå till nästa dag.
Tips: Den här picklade/inlagda löken håller sig länge i kylen trots att den saknar socker.
Lingon, vinäger och salt har riktigt bra konserverande effekter, så en inläggning behöver inte vara så söt som vi svenskar vant oss vid på senare år.
En annan variant som också håller sig riktigt bra är om du saltar löken, kramar den så löksaften kommer ut och den blir lite mjuk. Pressa sen över citron eller lime och låt den dra till sig i kylen.
Mitt val av champagne att skåla in det nya året med ser du också på bilden, Beaumont de Crayères, det är både det bästa och mest prisvärda bubblet tycker jag.
Till varmrätt bjuder jag på en krämig fisksoppa med saffran, jag hade öring i min men det går bra med till exempel sjötunga eller någon annan fisk också.
Vill du hellre laga en hel fiskbit med liknande tema, så kommer ett recept på sesampanerad torskrygg med saffransstuvad fänkål efter soppan.
Därefter följer ett vegetariskt alternativ som är riktigt smakrikt, mandelpanerade auberginebiffar med ädelost.
Vill du hellre servera kött till middagen så kanske mina fläskfilémedaljonger med ädelostsås kan passa bra.
Påsken är, tillsammans med julen, årets viktigaste religiösa högtid över hela världen, då man firar Jesu uppståndelse. Men trots det religiösa ursprunget, är det idag ett i första hand sekulärt firande i många länder. Under påsken får familjer möjlighet att vara tillsammans och njuta av en välförtjänt vila. Man ägnar sig också åt gamla och trevliga traditioner, och de kulinariska fröjderna som hör till de här dagarna i varje region.
Kokkonsten som karakteriserar den här högtiden är starkt influerad av de ortodoxa katolikernas djupt rotade tradition av att inte äta rött kött. Därför är det i hela Europa vanligt att fira påsk med fiskbaserade delikatesser, såsom Potaje de Vigilia i Spanien, en exceptionell kombination av saltad torsk med kikärter och spenat, eller inlagd sill i Sverige. Lammbaserade rätter är också en favorit till påsk, såsom Osterlamm i Tyskland (lammpaj) eller grillad lammstek på Island och “Le gigot D’agneau Pascal” i Frankrike.
Men desserten är definitivt en hörnpelare i påskens gastronomi i europeiska länder. Torrijas (fattiga riddare) i Spanien, Simnel cake (en fruktkaka) i Storbritannien, Mämmi i Finland. Choklad spelar också en huvudroll under den här högtiden, framförallt i påskäggen, en tradition som är spridd i merparten av Europa, i synnerhet i de nordiska länderna. I Sverige och Finland är traditionen, förutom chokladpåskäggen, också att barnen klär ut sig till häxor och går från hus till hus för att be om godis.
Oavsett meny samlas hela familjerna runt bordet vid den här speciella tiden för att njuta av ett fint vin, spela online casino tillsammans, eller bara se på TV. Det här är vad påsken handlar om, att njuta av maten, umgås och ha trevligt.
Påsk i de nordiska länderna
Medan påsken är en mycket religiös högtid i länder som Spanien och Portugal, kombineras de religiösa traditionerna med sekulära sådana i de nordiska länderna. Snön har smält, solen skiner och våren är här. Många njuter av korta ledigheter på upp till fem dagar som de gör det bästa av, och som vid andra högtider så utgör maten en stor del av firandet.
Norrmännen spenderar sina lediga dagar i fjällen med att åka skidor, läsa deckare och dricka varm choklad. I Finland innehåller en typisk påsksöndagsmeny grillat lamm och den traditionella desserten Mämmi, medan en typisk familj på Island samma dag festar på grillad lammstek med glaserad potatis.
Danskarna bjuder in varandra till en påskmåltid eller Påskefrokost där de antagligen serverar lammstek med potatis kryddat med flera kryddor, och som dryck blir det påsköl eller en god dansk snaps.
I Sverige står barn och godis i centrum
Påskfirandet i Sverige är ett tillfälle att samla familjen och återvända till sommarstugorna, som har varit stängda över vintern. Religion är inte centrum för festen här.
När de har anlänt till sommarstugan, kommer en typisk svensk familj att inleda påskfirandet. Barnen kommer att roa sig med att klä ut sig till häxor med gamla kläder, färgglada sjalar och målade röda kinder, för att sedan gå från hus till hus för att tigga godis. En traditionell lunch kommer med säkerhet att innehålla olika varianter av inlagd sill, rökt lax och en utsökt Janssons frestelse, och potatis med lök, ansjovis och grädde. Påsken förknippas också enligt traditionen med att dekorera och äta ägg. Till middag äter man grillat lamm. Som dryck kommer du inte att sakna en god konjak.
Även om påsken har större eller mindre inslag av religion beroende på var man befinner sig, så är den i alla länder där den firas ett tillfälle för återförening, trivsamhet med familjen, och kontakt med förfädernas traditioner.