Glutenfria frukostbullar

Lättbakade småfrallor

Det här brödreceptet hittade jag på i bloggens barndom för att ta med som färdkost på en resa.

De blir väldigt saftiga och goda, perfekta att ha med att njuta av som ett mellanmål med smör och ost till en kopp kaffe eller te, då det ibland kan vara svårt att hitta något gott på resande fot när man inte äter gluten.

Här har jag gjort ett recept där jag tagit vara på äggvitorna när jag gjort majonnäs, men du kan ju ta två hela ägg istället om du vill.

Glutenfria bovetebullar ca 12 st

1 dl bovetekross

1 dl vatten

1½ tsk salt

1 ägg + 2 äggvitor

1 dl yoghurt 10%

2 msk psylliumhusk

½ dl sesamfrön

½ dl pumpakärnor

2 msk smält smör

1 tsk bakpulver

Koka upp vatten, bovetekross och salt. Ta från värmen och låt svalna.

Rör sen ner yoghurt, fiberhusk blandat med bakpulver, frön och det smälta smöret i boveteröran.

Vispa ägg och vitor till tjockt skum, vänd ner i smeten. Låt svälla i en halvtimme.

Rulla till bullar och grädda i mitten av ugnen på 175° i 15 minuter. Låt svalna på galler.

Fler bröd och bakverk hittar du i min senaste kokbok Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Nedan ser du några av mina bilder från den boken, Chokladvåfflor och Havrebullar med tomat och basilika.

Här finns receptet på chokladvåfflorna här på bloggen, de passar fint som utflyktsfika i sommarvärmen.

Mustigt, glutenfritt matbröd

Kryddig limpa med frukt

Idag får du receptet på ett glutenfritt brödrecept som jag skapade för 6 år sen, på en resa till Turkiet.

Att smaksätta matbröd med värmande kryddor och frukt ger en ny dimension till frukostmackan.

Tycker du också om den typen av bröd så kommer du nog att gilla min sjunde kokbok som kom nu i veckan, Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Efter många års experimenterande med att använda frukt och grönsaker som smaksättning i både matbröd och kaffebröd, så känns det förstås väldigt roligt att ha fått göra en hel bakbok på det temat.

Jag har haft det stora nöjet att själv ta bilderna till boken, på köpet fick jag gott om motion när jag tog med bakverken ut i naturen.

Här kan du ta del av ett recept på en kokoskaka med tranbär och choklad från boken och här läsa lite mer och se några av bilderna.

Sprid gärna bakbokens länk på Bokus eller Adlibris vidare till dina vänner, så fler får chansen att njuta av lite nyttigt och gott till fikat.

Mörkt mandelbröd 1 limpa

3 ägg

3 dl mandelmjöl

1 dl kokosnötmjöl

½ dl fiberhusk

4 torkade fikon

1 dl granatäppelkärnor

1 dl kokosolja

1 dl starkt kaffe

1 pressad citron

2 tsk bikarbonat

ca 2 tsk salt

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald kardemumma

1 tsk mald ingefära

Skär fikonen i små tärningar och koka upp tillsammans med kokosolja, kaffe, citronsaft och kryddor.

Låt puttra några minuter och sen svalna en stund, kokningen gör att kryddsmaken på brödet blir ännu mer intensiv än om du blandar ner dem torra.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke, rör ner äggen, granatäppelkärnorna och kryddblandningen, blanda om väl.

Låt svälla i 10 minuter, rör om och häll upp degen i en smord brödform på ca 1 liter.

Täck med folie eller lock och grädda i nedre delen av ugnen på 175º i 30 minuter.

Ta av folien och grädda ytterligare 30-40 minuter.

Låt svalna en stund i formen och stjälp upp på galler för att kallna.

Förvara i plastpåse eller burk i kylen och ta fram och skär skivor eftersom.

Brödet fungerar också fint att frysa in i skivor, tina dem gärna i brödrosten så blir de extra goda.

Idag kommer Baka med frukt & grönt

Bakbokspremiär

Idag är det en stor dag för mig, nu släpps nämligen min första bakbok.

Det är den sjunde i raden av mina kokböcker och nummer 7 är mitt lyckotal, så jag hoppas verkligen att den kommer att uppskattas av många runtom i landet.

”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt” har varit fantastiskt rolig att få göra, du kan läsa lite mer om den och innehållet i länken.

Havrebullar med tomat och basilika

Jag fick förfrågan från Annika Bladh på mitt förlag Bladh by Bladh redan i början på maj ifjol, om jag kunde tänka mig att skriva en bakbok.

Om jag kunde, det har varit en dröm sen länge att få samla mina bakidéer i bokform, många av mina läsare har också bett mig om det genom åren.

Det har varit en stor ära att jag än en gång fick förtroendet att fotografera min kokbok själv, det gjorde förstås jobbet ännu roligare.

Jag har genom åren lärt mig litegrann om matfoto av de duktiga proffs jag jobbat med i mina tidigare kokböcker.

Små pekannötsmuffins med äpple

Jag har ingen avancerad fotoutrustning utan använder det naturliga ljuset från morgonsolen för att få till lyster i bilderna, så det blev till att kliva upp riktigt tidigt många morgnar under förra  sommaren.

Att skapa recept helt utan vitt socker och sötningsmedel och istället använda bara naturlig sötma från frukt blev en spännande utmaning.

Jag blev faktiskt förvånad själv flera gånger vilka underbara smaker som lockades fram hos bokens söta bakverk av torkade och färska frukter och bär.

För dig som hellre äter salta bakverk så ägnas tre av bokens sju kapitel åt matbröd, våfflor, kex, pajer, piroger, smörgåstårta och andra läckra smårätter.

Ostpiroger med kantareller och örter

Boken finns här på Adlibris, du kan också be din lokala bokhandlare eller bibliotek att ta hem den.

Jag har delat två recept från boken här på bloggen, här hittar du Pizzamuffins och här Raw kokoskaka med tranbär och choklad.

Här nedan följer flera av mina bilder, fotograferade på de vackraste platser jag hittat runtom i Stockholm.

Spröda Västerbottenskex med vallmofrön

Sötpotatisbröd

Nöt- och fröbröd

Kladdkakemuffins med körsbär

Chokladbollar med plommon och kaffe

Frasig rabarberpaj i glas

Pepparkakskladdkaka med palsternacka, päron och lingon

Havrekakor med kolasmak

Mjuk citronkaka med dadlar, raw kokoskaka med tranbär och mörk chokladkaka med plommon

Raw kokoskaka med tranbär och choklad

Lördagsgodis på mitt sätt

Idag bjuder jag på ett recept från min bakbok ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”, som kommer ut i handeln på onsdag till veckan.

Jag fick hem förhandsexemplaret av boken häromdagen, så roligt att få se recepten och bilderna ”på riktigt”.

Jobbet med bakboken var väldigt roligt, det här är andra gången som jag förutom att skapa alla recept även fick ta alla bilderna själv.

Här kan du läsa mer om boken i mitt förlag Bladh by Bladhs nyhetsbrev.

Mjuk citronkaka med dadlar, raw kokoskaka med tranbär och mörk chokladkaka med plommon

Jag tillbringade många timmar ute på Djurgården och på andra platser runtom i Stockholm förra sommaren, dels för att hitta de vackraste platserna för fotograferingen och sen tillbaks med bakverk och porslin.

Här kan du läsa mer och ta del av ett av bokens salta recept, pizzamuffins.

Här hittar du boken på Adlibris och här finns den hos Bokus.

Den här lilla kakan är en av mina absoluta favoriter från boken, en energifylld godisbit som passar lika bra till fikat som till återhämtning efter träningen.

Kokossmör hittar du i välsorterade butikers bakhyllor, vill du göra själv så ta en titt här i guldgruvan Paleoskafferiet.

Raw kokoskaka med tranbär och choklad ca 15 st

1 dl torkade tranbär

1 dl kokossmör

2 msk smält kokosolja

Ca 1 tsk flingsalt

50 g mörk choklad 80-90%

½ dl rostade hasselnötter

Mixa hälften av tranbären med kokossmör, kokosolja och smulat flingsalt.

Saltet framhäver chokladsmaken, smaka av hur mycket du tycker är lagom.

Finhacka chokladen och nötterna. Spara några hela tranbär, små chokladbitar och hackade nötter till garnering, hacka resten av bären fint.

Vänd ner det hackade i smeten och skeda upp i småbrödsformar.

Stick ner några bär och chokladbitar i varje kaka.

Strö över lite nöthack och saltflingor, tryck till lite så de fastnar i chokladsmeten.

Ställ i kylen att stelna 1 timme, ta ur kakorna ur formarna.

Förvara i kylen men ta fram en stund innan serveringen, då kommer smakerna fram mer.

Tips: Variera smaksättningen med andra torkade bär eller bärpulver.

Vill du inte ha nötter i så kan du använda hackade pumpafrön istället.

Två sorters gröt och min sjunde kokbok färdigskriven

Glutenfritt havrebröd, klicka på bilden för att komma till receptet

Tankar om havre

Jag har fått lite frågor om man ”får” äta havregryn sen jag i helgen la ut ett nytt recept på bloggen på ett glutenfritt formbröd som innehåller havregryn.

Jag har själv undvikit havregryn i många år, men nu när jag gjort bakboken ”Baka med frukt & grönt” så har jag experimenterat en del med glutenfritt havre och skapat några recept med havregryn och havremjöl.

Den senaste tiden har jag sett att fler i lågkolhydratvärlden börjat äta havre, så jag testade och har alltså märkt att havregryn fungerar för mig, jag håller mig mätt och magen mår gott.

Det är inget jag äter varje dag, men då och då är det riktigt gott med en macka 🙂

För mig är det mer njutning i det än att ta en bit mörk choklad, som är ”tillåtet” inom LCHF.

Jag äter sen 12 år tämligen strikt lågkolhydratkost, typ LCHF/Paleo, det ger mig gott om energi och jag mår bra till kropp och själ.

Ibland tycker jag det är gott med gröt till kvällsmål, så här får du tips på två näringsrika och glutenfria alternativ.

Du kan ju blanda ner havregryn i dem också om du vill ha lite variation.

Bovetegröt

2 dl krossat bovete

2 dl kokande vatten

3 dl mjölk/kokosmjölk

1 dl grädde/kokosgrädde

2 msk smör/kokosolja

2 msk sesamfrön

ca 1 tsk salt

ev 1 tsk valfri sötning

1 kanelstång

Häll kokande vatten över grynen i en kastrull och låt svälla i 5 minuter.

Häll på mjölk och grädde, lägg i kanelstången och koka upp under omrörning.

Tillsätt smör, salt, ev sötning och sesamfrön. Låt puttra i 10 min på svag värme, rör då och då.

Häll upp i skål, gör gärna en ”smörbrunn” med en klick smör i mitten och strö över kanel.

Kokosgröt LCHF/Paleo 1 port

1 dl grädde/kokosmjölk

2 msk mandelsmör

2 msk sesamfrön

1 msk kokosnötsmjöl

Lite havssalt

ev vaniljpulver, kanel eller kardemumma

Smält mandelsmöret i en kastrull och rör ner hälften av grädden, blanda om så det blir slätt.

Rör ner kokosmjöl, sesamfrön och resten av vätskan, blanda om ordentligt.

Koka upp under omrörning, låt sjuda ett par minuter tills gröten tjocknar.

Smaksätt med lite salt och om du vill med vanilj, kanel eller kardemumma.

Servera gröten med bär och grädde, mjölk eller kokosmjölk.

Bakboksreklam

Idag är en stor dag, jag har skickat iväg den sista korrekturläsningen av manuset till min sjunde kokbok.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt” utkommer i mars på Bladh by Bladh förlag.

En efterlängtad bok för alla som efterfrågat en bakbok från mig, efterlängtad även för mig som funderat på idéer till många av recepten under flera år.

Det var en riktigt spännande utmaning att ta fram bokens söta recept och bara använda torkad och färsk frukt, bär och rotfrukter som smaksättning.

Varmt tack till min förläggare Annika Bladh som gav mig möjligheten att skapa den här boken på mitt sätt, med allt skrivande kring recept, förord och även fotografering.

Från startdagen i början på maj har den tagit 8 månader att knåpa ihop, att skriva böcker är inget man gör på några veckor, om nu nån trodde det 😉

Det har varit fantastiskt roligt att få leta reda på de vackraste platserna runtom i Stockholm och ta med bakverken i en liten kylväska under tidiga sommar/höstmorgnar, när ljuset är som vackrast.

Havrekakor med kolasmak

Mandelkakor med kokos och aprikoser

Smörgåstårta

Den mesta rekvisitan i form av gammaldags glas och porslin hittade jag på Stadsmissionens Second Hand i Gamla Stan, tycker att de blommiga kopparna och faten gör sig så fint ihop med det hembakta.

Sprid gärna boken vidare om du har vänner som skulle uppskatta mina bakrecept ❤

Syrliga mangobollar

Glutenfritt formbröd med nötter, havre och chiafrön

Utflyktsmacka

Nu i helgerna har jag tagit fram ett nytt recept på formbröd som jag bakat flera gånger, det blev så gott så jag bara måste dela med mig av det.

Det passar perfekt att ta med ut på en vinterutflykt till en kopp varm dryck.

På bilden ovan var jag nere vid Stadshuset när solen visade sig en liten stund, du ser Riddarholmen i bakgrunden.

Som du kanske läst härinne eller på min Facebooksida så har jag under sommaren och hösten arbetat med min sjunde kokbok som är en bakbok.

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt heter den och den kommer ut i mars.

Precis som i min förra bok, Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv, har jag även denna gång fått ta alla bilder själv.

Denna gång i omgivningarna runt Stockholm, det har varit fantastiskt roligt att leta upp vackra fotoplatser till mina bakverk.

Jag hade ju en hel del olika bakingredienser kvar här hemma efter receptskapandet till bakboken, så här får du tips på ett nypåhittat gott och saftigt glutenfritt matbröd.

Jag har gjort det flera gånger i jul med vörtkryddor istället för brödkryddor, du hittar tips på smaksättning i det här vörtbrödet.

Formbröd med nötter och havre 1 limpa

50 g smör/kokosolja

2 msk äppelcidervinäger

3 dl vatten

3 dl hasselnötsmjöl

3 dl glutenfria havregryn

100 g krossade valnötter

1 dl pofiber

½ dl chiafrön

2 msk psylliumhusk

1-2 msk brödkryddor

2 tsk bakpulver

ca 1 tsk salt

5 ägg

Smält smöret i en kastrull, ta lite av det på en brödpensel och smörj en avlång form på ca 1½ liter.

Häll i vinäger och vatten och koka upp. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och sätt ugnen på 150°.

Vispa upp äggen med elvisp i ca 5 minuter tills det blir riktigt tjockt.

Häll över det heta vattnet över äggen, blanda väl och rör ner äggsmeten i mjölblandningen, vänd ner lite i taget tills du fått en jämn gröt.

Flytta över degen till formen och pressa ner den och släta till ytan med hjälp av slickepotten.

Täck med folie eller lock och grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter.

Ta av folien, höj temperaturen till 175° och grädda i 30 minuter till.

Ta ut formen och låt brödet svalna en stund innan du stjälper upp det på ett galler, låt kallna helt.

Lägg in brödet i en påse och lägg i kylen att mogna till nästa dag.

Skär tunna skivor av brödet, det håller upp till en vecka i kylen, det fungerar också bra att frysa in.

God reklam för varma drycker

Jag tog med en ostmacka av brödet och njöt tillsammans med en kopp örtte med salvia, timjan och lakritsrot i ett vintrigt Stockholm, vi har äntligen fått lite snö.

Du hittar nu den goda nyheten Välmående te hos min samarbetspartner Margareta Marples på Kall Natur Kompani.

I hennes nätbutik kan du också handla de ekologiska kryddmixerna Gurkmejamix och Choco-Latte, väldigt goda och näringsrika de med till vinterns utflykter.

Bildlänk till Välmående te från Kall Natur Kompani

Pizzamuffins från kommande kokboken Baka med frukt & grönt

Gott Nytt År

Äntligen har vi då kommit fram till ett nytt år, visst känns det skönt att kunna lämna det bedrövliga Coronaåret 2020 bakom oss?

Låt oss hoppas att 2021 blir ett friskt och glädjefyllt år på alla plan, det behövs nu mer än någonsin.

Idag har jag ett glädjande besked till alla mina följare, jag kan nu äntligen berätta att min sjunde kokbok släpps till våren, Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Pepparkakskladdkaka med palsternacka, päron och lingon

Jag fick frågan om jag ville skriva en bakbok av min förläggare Annika Bladh på Bladh by Bladh redan i våras, alldeles efter att Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv hade släppts.

Svaret blev självklart ja, jag har alltid tyckt mycket om att baka och många har genom åren bett mig om att göra en bakbok.

Jag hoppas mina bakverk kommer att spridas runt landet, till glädje både för hemmabagaren och för alla oss som vill kunna njuta av gott glutenfritt även ute på caféer/restauranger.

I min förra kokbok tog jag alla bilder i den jämtländska naturen, jag fick även denna gång det hedersamma uppdraget att fotografera själv.

På grund av Coronapandemin så blev det den här gången min andra hemstad Stockholm som fick visa upp sina vackraste sidor.

Jag hade ett riktigt roligt jobb under sommaren med att ta fram alla nya recept och fotografera dem ute i sommargrönskan, det blev många och långa promenader ute på Djurgården för att hitta de allra vackraste miljöerna.

Blir du intresserad av bakboken så kan du läsa mer om och lägga in en bevakning på den här på Adlibris och här på Bokus, så får du ett mail från dem när boken släpps under våren.

Somrigt fika med mjuk citronkaka med dadlar, raw kokoskaka med tranbär och mörk chokladkaka med plommon

Idag får du ett recept från bokens salta avdelning, där jag samlat många läckerheter som passar lika bra till frukost, lunch eller kvällsfikat därhemma som till en god picknick ute i det fria, något många glädjande nog börjat njuta av under året som gått.

Bokens söta avdelning har fått en naturligt god sötma från olika frukter och bär, både färska och torkade.

Jag använder varken vitt socker, honung eller sötningsmedel i recepten, men vill du så kan du förstås ändra till den typ av sötning du föredrar.

Recepten är i möjligaste mån anpassade för dem som äter mejerifritt och alla är förstås glutenfria.

Idag bjuder jag på pizzamuffins från boken, något som passar extra bra just på nyårsdagen då pizza brukar vara det många vill äta om man ser till bloggens sökstatistik genom åren.

De här muffinsarna passar fint att ta med på en picknick, så packa en korg och njut av årets första dag i naturen.

Ett av de söta recepten från boken är den hallonmoussetårta som jag hade med till inslaget i Nyhetsmorgon på TV4 i somras, du hittar tårtan och länk till det inslaget här.

Efter receptet följer några fler av mina bilder från Baka med frukt & grönt, så du får se lite mer av vad den innehåller.

Pizzamuffins ca 6 st

1 dl mandlar

1 medelstor gul lök

2 vitlöksklyftor

1 msk olivolja

1 tsk torkad oregano eller 1 msk färsk

2 ägg

2 dl crème fraiche eller kokosgrädde

1 dl sockerfri chilisås

½–1 tsk chiliflingor

½–1 tsk salt

2 dl mandelmjöl

2 tsk psylliumhusk

2 dl riven, vällagrad ost

1 stor tomat

18 svarta oliver

Sätt ugnen på 200˚. Hacka mandlarna grovt. Skiva lök och vitlök och bryn dem lätt i olivoljan, rör ner oreganon och låt svalna.

Vispa samman ägg, crème fraiche och chilisås. Vänd ner den brynta löken, chiliflingor och salt, börja med den mindre mängden och smaka dig fram när smeten är klar.

Blanda mandelmjöl med psylliumhusk, vänd ner det i smeten tillsammans med den rivna osten, smaka av om du vill ha mer kryddning.

Halvera tomaten och skär den i tunna skivor. Smörj en muffinsform med lite olivolja och klä väggarna med tomatskivor. Rör om i smeten och fyll formarna till 2/3, garnera med oliver som du trycker ner lite lätt.

Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills äggstanningen blivit fast. Låt muffinsen svalna i formen, skär med en smal kniv längs kanten innan du försiktigt lyfter ur dem.

Tips:

Pizzamuffins är väldigt goda att äta kalla och passar därför fint att ta med på en utflykt eller resa.

Här kan du variera fyllningen med just det du tycker smakar bäst på en pizza.

Istället för mandelmjöl så kan du använda till exempel mjöl gjort på pumpa- eller solrosfrön och grovhackade frön så det blir lite tuggmotstånd.

Osten kan bytas ut mot riven fetaost och/eller gräddost, för en mejerifri variant kan du riva tofu istället.

Hela satsen kan gräddas i en pajform, öka då gräddningstiden till ca 30 minuter.

Fikontryfflar med apelsin

Chokladdoppade jordnötskakor

Små pekannötsmuffins med äpple

Gröna ärtvåfflor

Sesamkex med vitlök och dill

Spröda Västerbottenskex med vallmofrön

Mörk chokladkaka med plommon och kardemumma

Havrebullar med tomat och basilika

Lucka 21 – Mitt valnötsbröd med julens vörtkryddor

Glutenfritt vörtbröd

Vörtbröd har alltid varit en favorit på jularna ända sen jag var barn.

Eftersom jag inte tål gluten längre så har jag fått avstå från det i många år, men häromåret komponerade jag det här receptet.

De färdiga vörtkryddspåsar som finns i butikerna innehåller konstigt nog gluten, så jag har istället gjort en egen kryddblandning.

Många som äter LCHF har efterfrågat ett vörtbröd med färre kolhydrater till jul, så idag får du ett av mina mest populära brödrecept i jultappning.

Choco Latte med grädde

En kopp varm choklad smakar suveränt ihop med en vörtmacka till julens fikastunder.

Antingen kan du göra den som här på kokosmjölk eller den här som var ett av de första recepten härinne 2009, gjord på vanlig mjölk

Smaksätt gärna din varma dryck med Choco Latte, en ny och energigivande kryddmix från min samarbetspartner Margareta Marples på Kall Natur Kompani.

Valnötsbröd

6 ägg

250 g kesella eller kokosgrädde

150 g valnötter

100 g smör eller kokosolja

2 dl mandelmjöl

2 dl pofiber

½ dl fiberhusk

½ dl linfrön

1-2 tsk malet pomeransskal eller finrivet apelsinskal

1 tsk mald fänkål

1 tsk mald anis

1 tsk mald ingefära

1 tsk malda nejlikor

½ tsk mald kardemumma

2 msk äppelcidervinäger

2 tsk bakpulver

ca 1-1½ tsk salt

Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en avlång bakform på 1½ liter väl.

Krossa valnötterna grovt i en mortel eller hacka dem.

Smält smör/kokosolja tillsammans med vörtkryddorna och låt det svalna.

Använder du rivet apelsinskal, som jag tycker blir väldigt gott, så se till att du tar en ekologisk apelsin och tvätta den väl först.

Blanda nötter och alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt.

Vispa äggen tjockt och rör ner kesella/kokosgrädde, vinäger och smör/kokosolja.

Blanda så ner det torra med elvispen på låg effekt. Rör om väl och smaka av om du vill ha mer salt.

Häll över smeten i brödformen med hjälp av en slickepott, tryck till på ytan så smeten blir jämnt fördelad.

Blöt handen i kallt vatten och jämna till ytan så den blir slät.

Täck med aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter, ta av folien och grädda 45 minuter till.

Låt svalna en stund i formen och ta sen ur brödet och låt det kallna på galler utan bakduk så behålls den knapriga ytan.

Skär brödet i skivor när det kallnat helt.

Lösfrys skivorna och ta fram eftersom, tina gärna i brödrost så blir det som nybakat.

Bor du utomlands och har svårt att få tag på pofiber, så kan du ändra receptet till 3 dl mandelmjöl och 1 dl fiberhusk istället.

Tomten värmer sig på Skansen

Lucka 19 – Glutenfritt julbröd från Blomster & Bakverk

Glutenfritt julbröd från Blomster & Bakverk
Foto Annelie Andersson

Blomstrande bröd

I dagens lucka gästas Tomten och jag av bloggvännen Annelie Andersson från Blomster & Bakverk.

Jag har följt Annelie en tid på Instagram och fascinerats över hennes otroligt vackra bilder och kreativa bakverk.

Här hittar du sockerfria kokostoppar från bakboken Blomster & Bakverk och här får Annelie berätta mer om sitt arbete;

Hej, här kommer en julhälsning från Annelie med bloggen Blomster & Bakverk. Extra roligt att få gästspela här igen, inte minst eftersom jag har glädjen att vara på samma bokförlag som Birgitta.

Min första bakbok, Blomster & bakverk, är en välfylld bakbok med bröd, bakverk och godsaker. Jag vill inspirera till att baka med olika mjölsorter, så i min bok finns både klassiska bakverk och naturligt glutenfria.

 

Med mina recept och ätbara stilleben tar jag läsaren genom årets alla säsonger och sätter stämningen för varje årstid, vilket jag hoppas ger både bakglädje och ögonfröjd.

Den här tiden på året vill man njuta extra mycket av julens alla dofter och smaker. Idag vill jag bjuda er på ett glutenfritt julbröd bakat på durra- och bovetemjöl som jag kryddat med pomerans, ingefära, kryddnejlika och brödkryddor.

Om du tycker att bara en hint av julens smaker räcker, så tar du den mindre mängden julkryddor. Om du å andra sidan verkligen vill att det ska smaka jul, så är det bara att dubbla mängden. Hursomhelst kan jag lova dig ett gott glutenfritt julbröd.

Julbröd Foto Annelie Andersson

Julbröd
Foto Annelie Andersson

Glutenfritt julbröd med durra och bovete

1 bröd
225° (gärna varmluft)
Tid i ugnen: 60–70 minuter
Total tid: 3–3,5 timmar

20 g jäst (färsk)
600 g (6 dl) kallt vatten
25 g (0,25 dl) honung eller lönnsirap
15 g (1 msk) rapsolja
1 tsk salt
1–2 tsk brödkryddor
2–4 tsk malda pomeransskal
1–2 tsk malen kryddnejlika
1–2 tsk malen ingefära
175 g (3 dl) durramjöl
175 g (3 dl) bovetemjöl
50 g (1 dl) hirs- eller boveteflingor
40 g (4 msk) fiberhusk (eller motsvarande viktmängd psylliumhusk)

Lägg jästen i en bakbunke och tillsätt kallt vatten, honung, rapsolja och alla kryddor. Vispa samman allt. Jag använder en vanlig stålvisp.

Tillsätt durramjöl, bovetemjöl och hirs- eller boveteflingor. Vispa ihop alltsammans tills det blir en jämn smet utan klumpar. Ha till sist i fiberhusken och arbeta snabbt ihop det hela och gärna genom att ta några extra tag med vispen.

När fiberhusken tillsätts sväller smeten och du märker att den får en fastare konsistens på bara någon minut. Till sist brukar jag ta en slickepott och dra runt med några tag, så att jag får med allt i botten också.

Täck bunken med plast eller bakduk och låt jäsa i 1,5 timme. Ta  ut degen på lätt mjölat bakbord och forma varsamt till önskvärd form. Degen ska inte knådas. Lägg brödet på bakplåtspappersklädd plåt, täck med bakduk och jäs i 30 minuter.

Sätt på ugnen i god tid och värm till 225 grader. Jag kan varmt rekommendera dig att använda varmluftsfunktionen om du har. I min ugn går det att ha samma gradantal, men sänk ca 25 grader om du har en väldigt varm ugn.

Jag brukar fylla en liten tesil med mjöl och sikta över brödet när det jäst klart. Sedan snittar jag och ställer sen in det direkt, mitt i ugnen.

Jag har alltid en gammal sliten plåt i botten av ugnen som står inne medan ugnen värms. När jag ställer in brödet häller jag ett par matskedar kallt vatten på bottenplåten. Då bildas det ånga vilket ger en fin yta på brödet. Man kan också lägga ett par isbitar på plåten.

Grädda brödet i 60–70 minuter. I min ugn är brödet klart efter 70 minuter. Därefter är det viktigt att ställa brödet på ett galler och låta det kallna helt. .Jag låter mitt bröd stå utan bakduk i 6–8 timmar innan jag skär i det.

Tänk på att alla ugnar är olika varma. Skulle du märka att brödet inte blir helt genomgräddat, öka då på med 10 minuter nästa gång.

Till sist, passa mot slutet och om du tycker brödet blir mörkt, täck då med en bit bakplåtspapper eller aluminiumfolie. Tilläggas kan att brödet innehåller så mycket vatten att det är svårt att övergrädda det.

Ett glutenfritt julbröd som håller sig fint i flera dagar. Hoppas det smakar!

Lucka 10 – Saffransbiscotti från Swedish Paleo

Tomten på Skansen

Julkakor à la AIP

I dagens lucka delar Tomten och jag med oss av ett recept på annorlunda biscotti bakade med jordmandelmjöl från Cecilia Nilsson på Swedish Paleo, läs mer om hur de kom till i länken.

Cecilia har precis som jag haft stora problem med hälsan men har med hjälp av maten blivit friskare, piggare och slankare.

Hon har tack vare det utbildat sig till Lic. Kostrådgivare och är en välkänd och populär kokboksförfattare inom Paleo/stenålderskost och antiinflammatorisk AIP.

Du hittar Cecilias kokböcker här och så här beskriver hon sin medlemsklubb och allt du kan få ta del av i den;

Cecilia Nilsson, Swedish Paleo

Välkommen till Swedish Paleo!

Vill du få hjälp med att bli symtomfri vid kronisk sjukdom, allergi och inflammation?

Vill du samtidigt äta mat som bygger din hälsa på lång sikt? Då har du hittat rätt!

I vår medlemsklubb får du tillgång till världens största receptbank med autoimmun läkande kost (AIP) – underbart god mat som är lätt att laga.

Du hittar 800+ läkande recept och veckomenyer med inköpslistor som gör det enkelt att komma igång.  Du kan också spara dina favoriter i en egen receptsamling.

Alla recept hos oss är fria från gluten, mejerier, socker och tillsatser.

Just nu får du en månad gratis prova på hos oss med rabattkoden BirgittaJUL

Gå med här: www.swedishpaleo.se

Klicka på bilden nedan så kan du nu också ladda hem Swedish Paleos E-bok med gratis julrecept.

Saffransbiscotti AIP

1 banan

2 msk kokosmjölk

2 dl riven kokos

1½ dl arrowrotmjöl eller potatismjöl

2½ dl jormandelmjöl, finrivet

1 dl smält kokosolja

5 dadlar

1 tsk honung

1 påse saffran

1 nypa salt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.

  2. Mixa bananen och kokosmjölken med en stavmixer.

  3. Mixa smält kokosolja med honung, 5 urkärnade dadlar och den rivna kokosen fint med stavmixer. Tillsätt arrowrotmjöl och 2 dl jordmandelmjöl samt bananmixen. Arbeta ihop till en jämn och följsam deg, tillsätt jordmandelmjöl tills degen kan tas upp och formas med händerna. Den kan vara lite klibbig men inte för lös.

  4. Rulla degen till en boll och dela den i tre delar-

  5. Lägg delarna på bakpappersklädd plåt och platta ut dem till avlånga ”rektanglar”, drygt 1 centimeter tjocka och 5 centimeter breda.

  6. Baka mitt i ugnen i 30 minuter. Ta ut dem och skär i bitar tvärsöver.

  7. Sätt ner ugnen till 100° och vänta tills värmen är rätt. Öppna ugnsluckan så går det snabbare. Låt dem svalna.

  8. Vänd på bitarna så de ligger upp och ner. Torka i ugnen i ca 1 h – 1,5 h. Eller tills du tycker de känns torra.

  9. Stäng av ugnen. Antingen låter du kakorna vara kvar i ugnen på eftervärme eller ta ut dem och låt svalna och lufttorka.

     

    Älvrosgården på Skansen