Glutenfria småbröd till brunchen

Söndagsbak

På söndagarna är många på besök härinne för att leta bakrecept ser jag i statistiken.

Det märks att intresset för att baka något gott och glutenfritt ökat rejält under de 15 år som gått sen jag startade bloggen.

Dagens små frukostbröd blir lite som scones och är mycket lättbakade.

Pricken över i är den rivna getmesosten, den ger en mycket god smak åt brödet.

Om du vill så kan du hoppa över mesosten och byta ut den mot halloumi, då får brödet lite mer sälta och struktur.

Här i nya hälsotidningen Mandarin Media hittar du nu min goda morotsröra som passar fint som pålägg till brödet.

Den här länken går till förra månadens artikel från mig i tidningen, vårgröna våfflor.

Bovetebullar med ost

1 dl boveteflingor

½ dl mandelmjöl

2 msk sesamfrö

1 msk psylliumhusk

½ tsk bakpulver

2 ägg

50 g riven norsk ekte geitost eller halloumi

25 gram smör

1 dl kesella

½ dl grädde

Salt efter smak

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Smält smöret, ta från värmen och rör ner kesella, ägg och grädde, smaksätt med salt.

Häll äggblandningen över boveteflingorna, rör ihop allt till en fast smet.

Blanda ner den rivna getosten mot slutet. Smaka av om det behövs mer salt. Getosten ger också en del sälta.

Låt smeten svälla en halvtimme, klicka sen ut bullar på bakplåtspapper med hjälp av två skedar.

Grädda på 225° i 10 minuter. Låt brödet svalna på galler.

Bakboksreklam

Fler glutenfria baktips på både matbröd och kaffebröd hittar du i min kokbok Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Länken ovan går till Bokus, här hittar du bakboken på Adlibris och på Akademibokhandeln.

Du kan även be din lokala bokhandel att beställa hem den och så finns den på Biblioteket.

Här ser du några av mina bilder på bakverk och matbröd från boken.

Spröda Västerbottenskex med vallmofrön
Små pekannötsmuffins med äpple
Havrebullar med tomat och basilika
Kladdkakemuffins med körsbär
Kokbokstips för alla smaker

Reklam för mina kokböcker

På bilden här ovan ser du de flesta av mina kokböcker som finns på Bokus, där hittar du mina bästa recept och tips för alla oss som gillar naturligt god mat.

Jag jobbade i 18 år som restaurangkock, efter en ryggskada kunde jag inte fortsätta laga mat på restaurang men genom kokböckerna har jag fått möjligheten att sprida mina matkunskaper och matglädje till så många fler.

Böckerna är fria från gluten och vitt socker men desto mer fyllda av goda smaker och viktiga näringsämnen.

Recepten är väl utprövade för att fungera även i ett hemmakök och för dig som kanske inte har så stor erfarenhet vid spisen.

Populära Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken som fick utmärkelsen Best in the World på Kokboks-VM i Kina för några år sen skrev jag tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.

Den är snart helt slutsåld som ”riktig” bok, vill du hellre läsa digitalt så finns den även här som E-bok.

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (skriven med Annika Dahlqvist) och Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv finns också att ladda ner i länkarna till din dator, platta eller telefon.

Länkarna här nedan går till de fysiska böckerna på Bokus, de finns också på Adlibris, att beställa hem i den lokala bokhandeln och på Biblioteket.

Ät, njut och må gott!

Jag jobbar med Gröna, sköna tillbehör Foto Jan Andersson, LT

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Kokbokssignering i höstas på Ecocaféet i Östersund

Ugnsbakad torsk med örter och äggsås

Klassisk husmanskost

Idag bjuder jag på en gammal restaurangklassiker i lite ny tappning.

Kokt torsk med ägg- och persiljesås har nog många ätit förr om åren, den var populär när jag jobbade på lunchrestaurang på 80-90-talet.

Äggsåsen på den tiden innehöll ju en hel del mjöl, men låter man grädden koka ihop en liten stund, behövs ingen redning.

Ett enkelt sätt att bli av med extra kolhydrater och samtidigt göra såsen glutenfri.

Tillbehöret blev lättkokta, baconlindade haricot verts, bacon och äggsmak går ju alltid fint ihop, så även i den här rätten.

Örtbakad torsk med äggsås 2 port

2 bitar torskrygg à 125 gram

2 msk hackad dill

2 msk hackad timjan

Salt och peppar

1 msk smält smör

Krydda torsken runt om med salt och peppar. Lägg i en smord ugnsform och pensla med smält smör.

Strö de hackade örterna över. Linda baconskivor runt buntar av lättkokta gröna bönor.

Bryn i lite smör och lägg sen bredvid fisken.

Ställ in på 175° i 10-15 minuter, beroende på fiskens tjocklek.

Den ska bara bli genomvarm, annars kan den lätt bli lite torr.

Äggsås

2 mjukkokta ägg

1 dl grädde

1 msk buljong eller ½ tsk buljongpulver

½ tsk pressad citron

1 msk smör

Salt och peppar

Koka upp grädden med buljongen, krydda med lite salt och peppar. Skär ägget i små tärningar.

När såsen tjocknat rör Du i det hackade ägget och citronsaften. Koka upp och dra från värmen. Rör ner smöret i såsen.

Servera den bakade torsken på en bädd av äggsås, med de baconlindade bönorna och lite extra gott grönt till.

Tyckte du om det här receptet så hittar du hundratals fler i mina kokböcker nedan.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv   Just nu 59 kr på Bokrean

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt  Just nu 79 kr på Bokrean

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Glutenfritt nötbröd och hemgjord färskost

Grovt frukostbröd

Söndagsreceptet blir ett bröd med mycket smak och näring från mängder av nötter och frön.

Har du inte alla ingredienser hemma så öka bara på av de nötter/frön du har och välj någon av smaksättningarna nedanför receptet.

Jag bakade mitt bröd i en lergryta med mycket bra resultat men det fungerar förstås fint även i vanlig bakform.

Brödet är väldigt gott med bara smör och favoritpålägget eller med färskosten nedan som kan smaksättas på många olika sätt.

Inspirationen till det här brödet kom från danske Thomas Rode Andersens bok Stenålderskost.

Nötbröd 1 formbröd

2 dl valnötter

2 dl mandlar

1 dl paranötter

1 dl hasselnötter

1 dl sesamfrön

½ dl hela linfrön

½ dl pumpakärnor

½ dl kokosolja

3 ägg

3 skivor torkad, osötad mango

2 msk nyponmjöl

2 msk svartkummin eller vallmofrön

1 tsk havssalt

Mät upp alla nötter. Blötlägg mangoskivorna i kokande vatten tio minuter och skär sen i små tärningar.

Jag köpte både mango och nyponmjöl på en hälsokostbutik.

Svartkummin, Nigella Sativum, finns på välsorterade kryddbutiker eller i orientaliska butiker.

Hacka paranötterna och en del av övriga nötter och mandlar grovt, låt resten vara hela.

Blanda nötterna väl med ägg och frön i en bunke. Rör ner smält kokosolja, mangotärningar, nyponmjöl och salt. Blanda om riktigt väl.

Jag gräddade mitt bröd i en lergryta. Blötlägg den först i kallt vatten 20 minuter. Torka ur och klä med bakplåtspapper.

Häll i nötsmeten och pressa ner den jämnt i formen med en slickepott. Lägg på locket och ställ in i nedre delen av en kall ugn, sätt värmen på 175º och grädda i 40 minuter.

Ta ut brödet ur formen, låt svalna en stund på galler. Vira sen in det i en bakduk och låt ligga i rumstemperatur till nästa dag, så mognar smakerna fram mer.

Förvara i plastpåse i kylen och skiva eftersom, då håller brödet sig bäst. Eller skiva och frys in.

Du kan också grädda brödet i vanlig, avlång brödform, ca 1,5 liter. Grädda då en timme på 160º.

För att variera brödet kan du istället för mango och nyponmjöl smaksätta det med till exempel;

4 hackade, soltorkade tomater, 10 hackade, svarta oliver och 1 msk oregano

1 dl blåbär, tranbär, lingon, havtorn eller hjortron

2 msk av stött anis, fänkål eller kummin

1 rivet päron och 2 msk stött kardemumma

Färskost

½ liter fjällfil

½ dl crème fraiche

Flingsalt efter smak

Värm upp filmjölken till 50 grader under omrörning.

Häll i kaffefilter eller silduk och ställ i kylen att rinna av över natten.

Häll upp osten i en bunke och rör ner crème fraichen och smaka av med salt.

Blanda i så mycket du tycker blir gott av den smaksättning du vill ha, här följer några goda förslag;

Riven pepparrot, finhackad gräslök eller andra örter, pressad vitlök, finhackad chili, stött kummin, hackade valnötter, svartpeppar, finhackade soltorkade tomater eller oliver.

Bokrean på sluttampen

Tyckte du om dagens brödrecept och vill lära dig baka fler på liknande sätt?

Min kokbok ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt” har blivit väldigt populär hos många som tycker om att baka med naturligt goda smaker.

Idag 17 mars är sista dagen på Adlibris Bokrea, här finns min bakbok.

Bokus Bokrea håller på till och med den 26 mars, här finns bakboken där.

Även Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv är med på Bokrean, här på Bokus och här på Adlibris.

På bilden nedan ser du: Hallonmoussetårta på apelsinchokladbotten, Syrliga mangobollar, Ostpiroger med kantareller och örter, Sötpotatisbröd med vitlökssmör.

Glutenfri köttfärspaj på ostbotten

Perfekt paj på picknick

Idag bjuder jag på en paj där botten består av ost istället för ett sprött mjölskal.

På det viset fungerar den väldigt bra att ta med i ryggsäcken till lunchen på sportlovsaktiviteterna.

Gör ni upp en brasa ute så kan den värmas lätt i foliepaket eller metallform bredvid glöden.

Annars är den väldigt god även kall, jag brukar ofta ha den med i packningen på både utflykter och långresor.

Vill du hellre göra en paj med skal, så hittar du här mina recept på en vegetarisk paj och en tacopaj med mandelskal.

Idén till den här bottenlösa pajen har jag fått från Lindha Vikström, en laxpaj på liknande botten serveras på Ecocaféet i Östersund.

Här hittar du receptet på laxpajen på hennes blogg Halva Lindha.

På bilden nedan ser du min köttfärspaj på picknick på varmare breddgrader.

Köttfärspaj ca 3-4 port

300 g köttfärs, jag hade älgfärs

2 dl crème fraiche, jag använde en smaksatt med soltorkad tomat och fetaost

6 champinjoner

2 tomater

1 röd paprika

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 dl kycklingbuljong

1 msk äppelcidervinäger

1 msk tomatpuré

1 tsk paprikapulver

1 tsk torkad timjan

1 tsk oregano

50 g smör

Salt och chiliflingor

Hacka lök och vitlök fint. Skär paprika, tomat och champinjoner i små tärningar.

Fräs lök, paprika och svamp i smör en stund.

Tillsätt köttfärsen och bryn under omrörning några minuter, rör också ner tomatpurén så den får fräsa med en stund.

Blanda ner crème fraiche, tomater, buljong, vinäger, timjan, oregano och paprikapulver.

Krydda köttfärsröran ordentligt med salt och chili, koka upp och låt puttra 30-60 minuter, ju längre desto godare.

Köttfärspaj LCHF

Till pajen

100 g riven ost, jag hade lagrad prästost

3 ägg

Salt och peppar

Smörj en pajform och täck botten med den rivna osten.

Vispa upp äggen och smaka av med salt och peppar.

Rör ner äggsmeten i köttfärsröran som först fått svalna en stund och häll alltsammans över osten. Grädda på 175º i ca 30 minuter.

Låt pajen svalna, ställ in den i kylen och skär den i trekanter när den kallnat helt om du ska ha den med på utflykt.

Äter du den när den är helt nygräddad är den svår att skära i fina bitar, så har du tid kan du låta den kallna och sen värma pajbitarna 15 min på 150º.

Recept på fler pajer och annat gott till picknick hittar du i mina två kokböcker som finns med på Bokrean till riktigt låga priser.

Här hittar du Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv på Bokus och här på Adlibris.

Min bakbok Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt finns här på Bokus och här på Adlibris.

Smått och gott från Gröna, sköna tillbehör
Glutenfri chokladkaka till sportlovsfikat
Mörk chokladkaka med plommon och kardemumma

Njutbart till sportlovets fikastunder

Nu i sportlovstider så delar jag lättlagade recept på mat, mellanmål och fika som är enkelt att ta med ut på picknick eller som är lättfixat när du kommer hem efter en dag av uteaktiviteter.

Igår var det grillkorv med goda och nyttiga tillbehör, idag på Skottdagen blir det en av mina egna favoriter till kaffet, chokladkaka med kardemumma.

Den smakar ljuvligt även till varm choklad, i den här länken hittar du min mintchoklad.

Den här chokladkakan och många andra godsaker som ger extra energi till utelivet hittar du i min kokbok ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Den är just nu med på Adlibris Bokrea i länken ovan, här finns bakboken på Bokus.

Tre sorters sylt från Gröna, sköna tillbehör

På bilden nedan har jag gräddat kakan i en avlång form och serverat med crème fraiche och svartvinbärssylt sötad utan socker, med päron och pressad apelsin.

Den sylten finns med i kokboken ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” som också är med på Bokrean, här på Adlibris och här på Bokus.

Häromdagen fick jag den här fina kommentaren som gjorde mig riktigt glad på Facebook.

”Tack för alla dina uppslag och inlägg, nu har jag passat på att köpa ”en hög” med dina böcker på bokrean.

Dem ska ge bort vid tillfällen som hembjuden på middag, grattispresent vid student, födelsedag, krya på dig eller bara göra ngn glad en dålig dag 🤗

Mörk chokladkaka med plommon och kardemumma

100 g mörk choklad 80–90%

100 g smör eller kokosolja

6 torkade plommon

1 dl cashewnötter

2 tsk finstött kardemumma

2 msk kakao

1 msk potatismjöl

3 ägg

Ca ½ krm salt

Sätt ugnen på 200˚. Smält chokladen tillsammans med smöret på svag värme. Skär plommonen i små bitar och hacka cashewnötterna grovt.

Blanda ner dem i chokladen med kardemumman och mixa med stavmixer direkt i kastrullen, låt det gärna vara kvar lite grövre bitar av nötterna.

Blanda kakao och potatismjöl och sikta ner i smeten genom en nätsil, rör om väl.

Dela äggulorna från vitorna, rör ner gulorna i chokladsmeten.

Vispa vitorna med saltet till riktigt hårt skum med elvisp. Vänd ner en tredjedel i smeten innan du rör ner resten, så fördelas den jämnare utan att så mycket luftbubblor pressas ut ur äggviteskummet. Saltet framhäver chokladsmaken, så smaka av smeten att du fått den sälta som passar dig bäst.

Häll smeten i en liten smord form med löstagbar kant och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Låt svalna i formen och kyl innan kakan skärs i bitar. Servera med vispad grädde/kokosgrädde och frukt eller bär.

Tips: Om du inte tål cashewnötter så blir kakan god även med pumpafrön eller jordnötter.

Du kan variera kakan med torkade aprikoser, hoppa då över kardemumman så blir smaken lik den berömda Sachertårtan.

Vinterstaden Östersund
Glutenfria ostkex till fredagsmyset

Gott till ostbrickan

Lagom till helgen bjuder jag på ett riktigt gott och frasigt tillbehör till ostbrickan, räkorna, att dippa i en god röra tillsammans med grönsaksstavar eller vad helst du nu brukar förgylla dina helgkvällar med.

De här kexen är riktigt snabba och enkla att svänga ihop och så mycket godare och nyttigare än kexfabrikernas.

Receptet kommer från min kokbok Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Du hittar den här på Bokkrean på Bokus och här på Adlibris.

Ät, njut och må gott och trevlig helg!

Parmesankex med mandel ca 10 st

1 dl mandelspån

½ dl sesamfrön

1 tsk psylliumhusk

Ca ½ krm salt

2 dl nyriven parmesan

½ dl vatten

Blanda de torra ingredienserna i en bunke, rör ner den rivna osten och vattnet. Blanda väl och låt svälla i 10 minuter.

Sätt ugnen på 225˚. Knåda ihop degen lite med händerna och forma  till tio små bollar. Lägg ut dem glest på bakplåtspappersklädd plåt.

Grädda i mitten av ugnen i 10-12 minuter, tills de fått svagt gyllenbrun färg. Låt svalna någon minut på plåten, flytta sen över på galler.

Förvara i lufttät burk i rumstemperatur, kexen håller sig goda i minst en vecka. Du kan fräscha på dem en minut på 150˚ så blir de som nybakta.

Tips: Vill du göra små ostkorgar istället så lyft upp kexen med hjälp av en stekspade när de är nygräddade och lägg dem på uppochnervända snapsglas.

Forma försiktigt till korgar genom att trycka till lätt med handen.

Kexen kan smaksättas med till exempel 1 tsk stött fänkål, 1 tsk oregano eller ½ tsk tacokrydda.

Idag startar Bokrean

Kokboksrea

Idag startar Bokrean, både på nätet och hos din lokala bokhandlare.

Du hittar där två av mina kokböcker, Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv och Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

I länkarna kan du läsa mer om böckerna och vilka recept och faktatexter de innehåller.

Här nedan ser du några av mina bilder tagna ute i vackra Jämtland (Gröna, sköna tillbehör) och från den fina natur som även finns runtom i Stockholm (Baka med frukt & grönt).

Kombucha med havtorn från Gröna, sköna tillbehör

Raw moussetårta med jordgubb och lime från Baka med frukt & grönt

Gröna, sköna tillbehör kostar bara 59 kr på både Bokus och Adlibris om du klickar dig dit via länkarna.

Min bakbok finns här för 79 kr på Bokus och här för 89 kr på Adlibris.

Jag blir väldigt glad om du stöttar mitt skrivande genom att köpa mina kokböcker och dela dem vidare till dina vänner.

Ät, njut och må gott!

Nöt- och fröbröd med fikon från Baka med frukt & grönt
Smått och gott från Gröna, sköna tillbehör
Mjuk citronkaka med dadlar, raw kokoskaka med tranbär och mörk chokladkaka med plommon från Baka med frukt & grönt
Glutenfria semlor

Tid för semlor

Nu är det äntligen dags att baka årets semlor, om man nu håller sig till traditionen att inte äta den goda bullen före Fettisdagen.

Det här är min favorit bland glutenfria semlor, jag har fått receptet från Paleorestaurangen PriMaten som tidigare fanns i Uppsala.

Jag blev för 12 år sen kontaktad av krögaren Lars Fahlén med frågan om jag ville hjälpa till att ta fram recept och idéer inför starten, det var ett riktigt roligt jobb.

Några år senare fick jag en liknande förfrågan från glutenfria Ecocaféet i Östersund, så där blev jag också receptkonsult inför deras premiär för 8 år sen.

Har du planer på att starta ett glutenfritt/sockerfritt café eller restaurang?

Hör då gärna av dig om du behöver rådgivning, skriv en kommentar till det här inlägget så kontaktar jag dig via mail.

Glutenfria semlor 8-12 släta bullar

6 ägg

1 dl kokosnötmjöl

1 dl smält smör eller kokosolja

½ dl grädde eller kokosmjölk

4 msk psylliumhusk

3 msk valfri sötning

2 tsk kardemumma

2 tsk bakpulver

1 ägg till pensling

 Fyllning:

2 dl mald mandel

2 msk grädde eller kokosgrädde

1 msk valfri sötning

Garnering:

Vispad grädde eller kokosgrädde

Smält smöret, vispa ägg och vald sötning kraftigt. Häll i smör och grädde och fortsätt vispa en stund.

Blanda de torra ingredienserna och häll ner i smeten. Blanda väl, låt degen stå och svälla 15 minuter.

Dela degen i lika stora bitar och rulla till bullar. Pensla tunt med vispat ägg på bullarna.

Grädda 15-20 minuter på 160º, beroende på om du gör dem små eller stora. Låt svalna på galler.

Blanda ingredienserna till mandelmassan och vispa grädden.

Skär ett lock av bullarna och fyll med mandelmassa och spritsa grädde på.

Tycker du om det här sättet att baka så hittar du mängder med recept i mina kokböcker som nu finns att förboka inför årets Bokrea.

”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt” kan du köpa för 79 kr och ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” för endast 59 kr.

Här nedan ser du några av mina bilder från de båda böckerna och på mig mitt i jobbet.

Syrliga mangobollar från Baka med frukt & grönt
Lakritspuck från Gröna, sköna tillbehör
Gröna, sköna tillbehör 59 kr på Bokus Bokrea
Kålpudding med lingonsky
Kålpudding med sky på lingon och smör Foto Mikael Eriksson

Husmanskost när den är som bäst

Senaste tiden har jag delat recept på mat som passar även en lite mindre plånbok, med bas av billiga vintergrönsaker.

Den här vitkålssoppan med smaker från Medelhavet som jag delade häromveckan blev väldigt populär, så idag bjuder jag på ännu en vitkålsrätt som jag vet är mångas favorit i vår svenska matkultur.

Ofta ingår ris och sirap i kålpudding och den serveras med kokt potatis, men det här receptet från Stora diabeteskokboken innehåller betydligt färre kolhydrater.

Jag skrev kokboken tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och den har blivit väldigt uppskattad med mina recept på vår traditionella husmanskost.

Mat lagad på ett sätt som inte bara är väldigt gott utan även bra för att hålla blodsockret på en jämn och stabil nivå, något som är hälsosamt för alla, inte bara diabetiker.

Kålpudding med sky på lingon och smör ca 6 port

500 g blandfärs

1 vitkålshuvud på ca 1 kg

2 gula lökar

2 ägg

1 burk keso à 250 g

1 dl grädde

1 + 2 dl kycklingbuljong

Ev 1-2 krm kryddpeppar

Salt och peppar

50 g smör till stekning + 50 g att hyvla över puddingen

Lingonsky:

2 dl sky från puddingen

1 dl lingon

50 g smör

Sätt ugnen på 175˚. Dela vitkålshuvudet i fyra klyftor.

Skär bort den grova mittstocken från klyftorna.

Skär kålklyftorna i centimetergrova strimlor. Skala och hacka löken.

Bryn den strimlade vitkålen med löken i smöret i en stekgryta utan att få färg, bara så den blir genomskinlig. Låt svalna.

Bryt ner färsen i en bunke, tillsätt ägg, keso, grädde och 1 dl buljong.

Krydda med salt, peppar och eventuellt lite kryddpeppar om du gillar den smaken.

Blanda färsen väl med, arbeta gärna med händerna så det blir en slät smet.

Blanda ner hälften av vitkålsfräset i färsen.

Lägg hälften av resterande vitkål i botten på en smord ugnsform som rymmer 2 liter.

Fördela färssmeten över kålen och tryck till med handen.

Strö över resten av kålen och platta till lätt. Fördela 2 dl buljong jämnt över formen.

Hyvla smör direkt från paketet och täck puddingen.

Grädda kålpuddingen i nedre delen av ugnen i 40 minuter.

Låt stå i 10 minuter att svalna, så blir den lättare att skära i fina bitar.

Smält smör tillsammans med lingonen och häll försiktigt av 2 dl sky från puddingen ner i kastrullen.

Servera kålpuddingen med lingonskyn över.

Här nedan ser du några fler exempel på rätter från Stora Diabeteskokboken: recept och råd för stabilt blodsocker.

Länken ovan går till Bokus, du hittar den också här på Adlibris, på Akademibokhandeln, i din lokala bokhandel, på Gekås i Ullared och på Biblioteket.

Falukorv med syrlig rödkål Foto Mikael Eriksson
Ugnsbakade kycklingklubbor med currysås och blomkålsris Foto Mikael Eriksson
Äggsmör på frökex
Foto Mikael Eriksson
Pumpasoppa Foto Mikael Eriksson