Glutenfri fläskpannkaka med sockerfri lingonsylt

Lättlagat och mättande

Måndag igen och nu är sportloven över för den här gången, men håll ut, snart är det påsk.

Dagarna blir ljusare och ljusare och snötäcket krymper märkbart för varje dag.

Den här tiden på året har jag de senaste 20 åren mest varit vid Medelhavet, då vinterklimatet här hemma inte går så bra ihop med mina ryggproblem.

Men i vinter har sambo Lennart haft många tider inbokade i vården/tandvården så då har vi fått hålla oss i Sverige.

Det har gett mig mer inspiration att börja dela med mig av dagliga mattips här på bloggen, vilket jag kommer att fortsätta med.

Jag kommer också att medverka i den nya nättidningen Mandarin Media framöver och dela med mig av recept, här kan du ta en närmare titt på tidningen.

Dagens mattips blir en av många svenskars favoriträtter, fläskpannkaka, här serverad med en sockerfri lingonsylt.

Fläskpannkaka ca 3 port

6 ägg

50 g varmrökt sidfläsk

1  dl mjölk/grädde/kokosgrädde

1 msk psylliumhusk eller hela psylliumfrön

Salt

2 smör/kokosolja

Pumpafrön

Vispa samman ägg, mjölk och husk/psylliumfrön till en slät smet, smaka av med salt. Låt svälla 15-30 minuter.

Skär fläsket i tärningar, stek gyllenbrunt. Häll över pannkakssmeten och stek på svag värme under lock tills den stelnat på ytan.

För en stekspade under pannkakan så den lossnar från pannan.

Vänd upp på en tallrik eller ett lock, låt glida tillbaka i stekpannan en stund och skär sen i bitar.

Njut pannkakan med pumpafrön och lingonsylt.

Lingonsylt med äpple

1 liter lingon

2 ekologiska äpplen

Tvätta och riv äpplena med skalet på. Blanda med lingonen i en kastrull.

Koka upp under omrörning. Låt småputtra på svag värme i 15 minuter, rör då och då.

Häll upp i en ren burk ända upp, sätt på locket direkt.

Sylten håller sig länge i kylen eftersom lingonen innehåller bensoesyran som har en konserverande effekt.

Kokbokstips

Tycker du om min typ av naturligt god mat så hittar du hundratals recept i kokböckerna här nedan.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv   Just nu 59 kr på Bokrean

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt  Just nu 79 kr på Bokrean

Stora diabeteskokboken: Tips och råd för stabilt blodsocker (Skriven med L-E Litsfeldt)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (Skriven med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (E-bok skriven med Annika Dahlqvist)

Glutenfri köttfärspaj på ostbotten

Perfekt paj på picknick

Idag bjuder jag på en paj där botten består av ost istället för ett sprött mjölskal.

På det viset fungerar den väldigt bra att ta med i ryggsäcken till lunchen på sportlovsaktiviteterna.

Gör ni upp en brasa ute så kan den värmas lätt i foliepaket eller metallform bredvid glöden.

Annars är den väldigt god även kall, jag brukar ofta ha den med i packningen på både utflykter och långresor.

Vill du hellre göra en paj med skal, så hittar du här mina recept på en vegetarisk paj och en tacopaj med mandelskal.

Idén till den här bottenlösa pajen har jag fått från Lindha Vikström, en laxpaj på liknande botten serveras på Ecocaféet i Östersund.

Här hittar du receptet på laxpajen på hennes blogg Halva Lindha.

På bilden nedan ser du min köttfärspaj på picknick på varmare breddgrader.

Köttfärspaj ca 3-4 port

300 g köttfärs, jag hade älgfärs

2 dl crème fraiche, jag använde en smaksatt med soltorkad tomat och fetaost

6 champinjoner

2 tomater

1 röd paprika

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 dl kycklingbuljong

1 msk äppelcidervinäger

1 msk tomatpuré

1 tsk paprikapulver

1 tsk torkad timjan

1 tsk oregano

50 g smör

Salt och chiliflingor

Hacka lök och vitlök fint. Skär paprika, tomat och champinjoner i små tärningar.

Fräs lök, paprika och svamp i smör en stund.

Tillsätt köttfärsen och bryn under omrörning några minuter, rör också ner tomatpurén så den får fräsa med en stund.

Blanda ner crème fraiche, tomater, buljong, vinäger, timjan, oregano och paprikapulver.

Krydda köttfärsröran ordentligt med salt och chili, koka upp och låt puttra 30-60 minuter, ju längre desto godare.

Köttfärspaj LCHF

Till pajen

100 g riven ost, jag hade lagrad prästost

3 ägg

Salt och peppar

Smörj en pajform och täck botten med den rivna osten.

Vispa upp äggen och smaka av med salt och peppar.

Rör ner äggsmeten i köttfärsröran som först fått svalna en stund och häll alltsammans över osten. Grädda på 175º i ca 30 minuter.

Låt pajen svalna, ställ in den i kylen och skär den i trekanter när den kallnat helt om du ska ha den med på utflykt.

Äter du den när den är helt nygräddad är den svår att skära i fina bitar, så har du tid kan du låta den kallna och sen värma pajbitarna 15 min på 150º.

Recept på fler pajer och annat gott till picknick hittar du i mina två kokböcker som finns med på Bokrean till riktigt låga priser.

Här hittar du Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv på Bokus och här på Adlibris.

Min bakbok Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt finns här på Bokus och här på Adlibris.

Smått och gott från Gröna, sköna tillbehör
Glutenfri chokladkaka till sportlovsfikat
Mörk chokladkaka med plommon och kardemumma

Njutbart till sportlovets fikastunder

Nu i sportlovstider så delar jag lättlagade recept på mat, mellanmål och fika som är enkelt att ta med ut på picknick eller som är lättfixat när du kommer hem efter en dag av uteaktiviteter.

Igår var det grillkorv med goda och nyttiga tillbehör, idag på Skottdagen blir det en av mina egna favoriter till kaffet, chokladkaka med kardemumma.

Den smakar ljuvligt även till varm choklad, i den här länken hittar du min mintchoklad.

Den här chokladkakan och många andra godsaker som ger extra energi till utelivet hittar du i min kokbok ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Den är just nu med på Adlibris Bokrea i länken ovan, här finns bakboken på Bokus.

Tre sorters sylt från Gröna, sköna tillbehör

På bilden nedan har jag gräddat kakan i en avlång form och serverat med crème fraiche och svartvinbärssylt sötad utan socker, med päron och pressad apelsin.

Den sylten finns med i kokboken ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” som också är med på Bokrean, här på Adlibris och här på Bokus.

Häromdagen fick jag den här fina kommentaren som gjorde mig riktigt glad på Facebook.

”Tack för alla dina uppslag och inlägg, nu har jag passat på att köpa ”en hög” med dina böcker på bokrean.

Dem ska ge bort vid tillfällen som hembjuden på middag, grattispresent vid student, födelsedag, krya på dig eller bara göra ngn glad en dålig dag 🤗

Mörk chokladkaka med plommon och kardemumma

100 g mörk choklad 80–90%

100 g smör eller kokosolja

6 torkade plommon

1 dl cashewnötter

2 tsk finstött kardemumma

2 msk kakao

1 msk potatismjöl

3 ägg

Ca ½ krm salt

Sätt ugnen på 200˚. Smält chokladen tillsammans med smöret på svag värme. Skär plommonen i små bitar och hacka cashewnötterna grovt.

Blanda ner dem i chokladen med kardemumman och mixa med stavmixer direkt i kastrullen, låt det gärna vara kvar lite grövre bitar av nötterna.

Blanda kakao och potatismjöl och sikta ner i smeten genom en nätsil, rör om väl.

Dela äggulorna från vitorna, rör ner gulorna i chokladsmeten.

Vispa vitorna med saltet till riktigt hårt skum med elvisp. Vänd ner en tredjedel i smeten innan du rör ner resten, så fördelas den jämnare utan att så mycket luftbubblor pressas ut ur äggviteskummet. Saltet framhäver chokladsmaken, så smaka av smeten att du fått den sälta som passar dig bäst.

Häll smeten i en liten smord form med löstagbar kant och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Låt svalna i formen och kyl innan kakan skärs i bitar. Servera med vispad grädde/kokosgrädde och frukt eller bär.

Tips: Om du inte tål cashewnötter så blir kakan god även med pumpafrön eller jordnötter.

Du kan variera kakan med torkade aprikoser, hoppa då över kardemumman så blir smaken lik den berömda Sachertårtan.

Vinterstaden Östersund
Kålpudding med lingonsky
Kålpudding med sky på lingon och smör Foto Mikael Eriksson

Husmanskost när den är som bäst

Senaste tiden har jag delat recept på mat som passar även en lite mindre plånbok, med bas av billiga vintergrönsaker.

Den här vitkålssoppan med smaker från Medelhavet som jag delade häromveckan blev väldigt populär, så idag bjuder jag på ännu en vitkålsrätt som jag vet är mångas favorit i vår svenska matkultur.

Ofta ingår ris och sirap i kålpudding och den serveras med kokt potatis, men det här receptet från Stora diabeteskokboken innehåller betydligt färre kolhydrater.

Jag skrev kokboken tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och den har blivit väldigt uppskattad med mina recept på vår traditionella husmanskost.

Mat lagad på ett sätt som inte bara är väldigt gott utan även bra för att hålla blodsockret på en jämn och stabil nivå, något som är hälsosamt för alla, inte bara diabetiker.

Kålpudding med sky på lingon och smör ca 6 port

500 g blandfärs

1 vitkålshuvud på ca 1 kg

2 gula lökar

2 ägg

1 burk keso à 250 g

1 dl grädde

1 + 2 dl kycklingbuljong

Ev 1-2 krm kryddpeppar

Salt och peppar

50 g smör till stekning + 50 g att hyvla över puddingen

Lingonsky:

2 dl sky från puddingen

1 dl lingon

50 g smör

Sätt ugnen på 175˚. Dela vitkålshuvudet i fyra klyftor.

Skär bort den grova mittstocken från klyftorna.

Skär kålklyftorna i centimetergrova strimlor. Skala och hacka löken.

Bryn den strimlade vitkålen med löken i smöret i en stekgryta utan att få färg, bara så den blir genomskinlig. Låt svalna.

Bryt ner färsen i en bunke, tillsätt ägg, keso, grädde och 1 dl buljong.

Krydda med salt, peppar och eventuellt lite kryddpeppar om du gillar den smaken.

Blanda färsen väl med, arbeta gärna med händerna så det blir en slät smet.

Blanda ner hälften av vitkålsfräset i färsen.

Lägg hälften av resterande vitkål i botten på en smord ugnsform som rymmer 2 liter.

Fördela färssmeten över kålen och tryck till med handen.

Strö över resten av kålen och platta till lätt. Fördela 2 dl buljong jämnt över formen.

Hyvla smör direkt från paketet och täck puddingen.

Grädda kålpuddingen i nedre delen av ugnen i 40 minuter.

Låt stå i 10 minuter att svalna, så blir den lättare att skära i fina bitar.

Smält smör tillsammans med lingonen och häll försiktigt av 2 dl sky från puddingen ner i kastrullen.

Servera kålpuddingen med lingonskyn över.

Här nedan ser du några fler exempel på rätter från Stora Diabeteskokboken: recept och råd för stabilt blodsocker.

Länken ovan går till Bokus, du hittar den också här på Adlibris, på Akademibokhandeln, i din lokala bokhandel, på Gekås i Ullared och på Biblioteket.

Falukorv med syrlig rödkål Foto Mikael Eriksson
Ugnsbakade kycklingklubbor med currysås och blomkålsris Foto Mikael Eriksson
Äggsmör på frökex
Foto Mikael Eriksson
Pumpasoppa Foto Mikael Eriksson
Solgul wok

Fredagskyckling

Nu så här i slutet på januari känns det extra viktigt med färgglad mat, när solen inte når så högt upp när den visar sig.

Den senaste tiden har jag delat flera recept med kål, idag får vitkålen spela huvudroll som stommen i en wok.

Nu på vintern är de olika kålsorterna i säsong, det är både det nyttigaste och billigaste grönsakstillbehöret.

Dagens sötsura wok gjorde jag på strimlat kalkonbröst, men det går förstås lika bra med kyckling eller lövbiff.

Jag har alltid tyckt mycket om thaimat, förr blev det ofta wok med nudlar och sweet chili.

Till den här woken ersatte jag nudlarna med strimlad vitkål och gjorde den sötsyrlig med lite torkade aprikoser och vinäger.

Vill du inte använda torkad frukt så ta färsk eller fryst mango istället, det ger en härlig smak till woken.

De övriga ingredienserna i min vitkålswok är inte bara goda utan också med i hälsosyfte.

Både gurkmeja och ingefära är mycket bra när man har problem med värk, läs mer om det här.

Vitkål och paprika har båda en hög halt av C-vitamin, är dem ofta för att mota förkylningar som brukar härja så här års.

Förr var jag ständigt förkyld, immunförsvaret var riktigt dåligt, men nu blir det peppar, peppar bara någon enstaka snuvperiod per år.

Wok med vitkål

Sötsur wok 2 port

300 g kalkon- eller kycklingbröst

4 torkade aprikoser eller 1 mango i tunna strimlor

4 dl strimlad vitkål

2 rivna vitlöksklyftor

1 gul lök i tunna klyftor

1 dl kokosgrädde

1 pressad lime

½ dl hemkokt buljong

½ strimlad, röd spetspaprika

3-4 msk kokosolja

2 msk riven ingefära

2 msk tamarisoja

ca 1 msk äppelcidervinäger

1-2 tsk chiliflingor

Salt

Strimla köttet och låt marinera en stund i vitlök, ingefära, lime och soja.

Stek det gröna i hälften av kokosoljan, krydda med salt, chili och gurkmeja.

Häll upp i en bunke och stek köttet tills det fått lite färg. Krydda med salt och chili.

Blanda ner grönsakerna, häll på kokosgrädde och buljong.

Smaka av med vinägern så du får en god sötsur brytning.

Låt alltsammans få ett hastigt uppkok. Servera med bladpersilja eller ännu hellre koriander.

Bilden nedan är en gurkmejashot som finns med i min kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Där berättar jag om hela min hälsoresa och hur jag blivit friskare de senaste 15 åren med hjälp av naturligt god mat.

Två sorters fröbröd med ost

Tips till söndagsbaket

Dagens recept är två till antalet, små goda glutenfria matbröd som passar bra till allt från söndagsbrunchen till middagssoppan eller på skidutflykten.

Gör gärna dubbel sats och frys in, de passar fint att ta med till jobbet, skolan eller träningen som ett näringsrikt mellanmål.

Ostmuffins ca 8 st

2 dl riven, vällagrad ost

2 ägg

1 dl crème fraiche eller smetana

25 g smält smör

½ dl pumpakärnor

½ dl solrosfrön

2 msk psylliumhusk

1 tsk stött brödkummin eller fänkål

ca ½ tsk salt

Dela äggvita och gula i två olika bunkar och rör samman gulorna med crème fraiche och smält smör.

Blanda ner frön, ost, psylliumhusk, brödkrydda och salt.

Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.

Lägg i bullformar med hjälp av två skedar och grädda på 200° i 12-15 minuter, låt svalna på galler.

Frys in de muffinsar som blir över och ta fram eftersom, värm dem då en stund i ugnen så blir de som nybakta.

Fetaostbullar ca 10 st

2 äggvitor

100 g fetaost

1½ dl sesamfrön

½ dl psylliumfrön eller chiafrön

1 msk kokosolja utan smak

Vispa upp äggvitorna lätt, riv osten grovt och rör ner tillsammans med smält kokosolja.

Blanda ner fröna och rör om ordentligt.

Smaka av om du vill ha smeten mer salt än den från fetaosten, låt svälla en halvtimme i rumstemperatur.

Forma till runda, små bullar och skär ett kryss på toppen med en vass kniv.

Lägg på bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen på 175° i ca 15 minuter.

Du kan smaksätta degen med t ex 2 tsk hackad, färsk timjan, då blir de riktigt goda som tillbehör till en soppa.

Fler lättbakade matbröd, bullar och bakverk hittar du i min kokbok ”Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt”.

Här nedan ser du en bild från boken på ett smakrikt tomatbröd med basilika som fick följa med ut på picknick.

Julens godaste glutenfria vörtbröd
Julig smörgås med Forbondekorv

Julfavorit

Vörtbröd har alltid varit ett av de godaste bröd jag vet, något jag saknat mycket sen jag slutade äta gluten och bröd med hög halt kolhydrater för 15 år sen.

Så du må tro att jag blev glad när jag hade hittat på följande recept, hoppas du också kommer att njuta av det till jul.

Vörtbröd (1 formbröd)

6 ägg

250 g kvarg eller kokosgrädde

150 g valnötter eller mandlar

100 g smör eller kokosolja

2 dl mandelmjöl

2 dl pofiber

½ dl psylliumhusk

½ dl linfrön

1-2 tsk malet pomeransskal eller finrivet apelsinskal

1 tsk mald fänkål

1 tsk mald anis

1 tsk mald ingefära

1 tsk malda nejlikor

½ tsk mald kardemumma

2 msk äppelcidervinäger

2 tsk bakpulver

ca 1-1½ tsk salt

Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en avlång bakform på 1½ liter väl.

Krossa nötterna grovt i en mortel eller hacka dem.

Smält smör/kokosolja tillsammans med vörtkryddorna och låt det svalna.

Använder du rivet apelsinskal, som jag tycker blir väldigt gott, så se till att du tar en ekologisk apelsin och tvätta den väl först.

Blanda nötter och alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt.

Vispa äggen riktigt tjockt och rör ner kvarg, vinäger och smör.

Blanda så ner det torra med elvispen på låg effekt. Rör om väl och smaka av om du vill ha mer salt.

Häll över smeten i brödformen med hjälp av en slickepott, tryck till på ytan så smeten blir jämnt fördelad.

Blöt handen i kallt vatten och jämna till ytan så den blir slät.

Täck med aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter, ta av folien och grädda 45 minuter till.

Låt svalna en stund i formen och ta sen ur brödet och låt det kallna på galler utan bakduk så behålls den knapriga ytan.

Skär brödet i skivor när det kallnat helt.

Lösfrys skivorna och ta fram eftersom, tina gärna i brödrost så blir det som nybakat.

Bor du utomlands och har svårt att få tag på pofiber, så kan du ändra receptet till 3 dl mandelmjöl och 1 dl fiberhusk istället.

Tomten julklappstipsar

Grunden till det här brödet, mitt populära valnötsbröd, finns med i E-kokboken Gammaldags husmanskost på nytt sätt, skriven med Annika Dahlqvist.

Jag har även med det i min senaste bok Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker. som jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt.

Ännu fler bröd, bakverk och godsaker hittar du i böckerna Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv och i Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt.

Kanske kan någon av dem passa som julklapp till familjens matglada medlemmar?

Tomten i Stockholm

Glutenfria pepparnötter med ädeloströra

Njutbart till glöggen

Här kommer en favorit till julfikat, pepparnötter från min sjunde kokbok ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”

Min mamma gjorde en liknande tjock pepparkaka fast med mjöl och socker när jag var liten, här sötar jag med torkade plommon och använder mjöl av mandlar och hasselnötter för extra goda julsmaker.

Bakboken utsågs under 2021 till Sveriges bästa hälsokokbok på Gourmand Awards i Paris, en mycket hedrande utmärkelse.

Extra stolt över det eftersom jag själv tagit alla bilder till boken, de flesta ute på ett sommarfagert Djurgården i Stockholm.

Pepparnötter med ädeloströra ca 20 st

6 torkade plommon

50 g smör eller kokosolja

½ dl pepparkakskryddor

2 ägg

2 dl hasselnötsmjöl

2 dl mandelmjöl

2 msk psylliumhusk

2 tsk bakpulver

Ca ½ tsk salt

Ädeloströra:

100 g ädelost

1 dl crème fraiche

Skär plommonen i små bitar och koka upp med smöret och pepparkakskryddorna. Låt svalna och mixa sen ner äggen.

Sätt ugnen på 175˚. Blanda samman de torra ingredienserna i en bunke. Rör ner äggblandningen och blanda om väl. Låt degen svälla i tio minuter.

Knåda ihop degen och forma till små bollar, lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt och platta till lite.

Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna på galler. Förvara i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren.

Ädeloströran gör du genom att mixa ihop ädelost och crème fraiche tills det blir slätt. Fyll i spritspåse med stor tyll, lägg den i kylen en timme så den blir fast.

Spritsa pepparnötterna strax innan serveringen. Jag garnerade med tunna klyftor av färska plommon och en liten timjankvist.

Servera pepparnötterna till ostbrickan eller som ett tilltugg till julglöggen.

Du kan ta bara hasselnötsmjöl eller mandelmjöl, jag tycker kombinationen av dem båda blir god.

Tål du inte nötter och mandel så använd pumpafrömjöl istället.

Bakboksreklam

Här ser du några flera av recepten från bakboken, jag har några exemplar hemma om du vill köpa en signerad till dig själv eller någon när och kär.

Skriv en kommentar om du är intresserad så kontaktar jag dig via din mailadress och skickar boken till valfri adress inom Sverige.

Pepparkakskladdkaka med palsternacka, päron och lingon
Frökex med kardemumma
Västerbottenskex med vallmofrön
Fikontryfflar med apelsin
Glutenfria pepparkaksmuffins
Foto Kristie Sullivan

Tips till Adventsfikat

Idag bjuder Tomten och jag på ett recept på Pepparkaksmuffins som jag skapade till Diet Doctor för några år sen.

Receptet är LCHF-anpassat så det innehåller erytritol som sötning, men du kan förstås använda det du föredrar.

Foto Kristie Sullivan

Pepparkakscupcakes 12 st

• 110 g smör eller kokosolja, smält
• 1 msk malen kanel
• 1 msk kardemumma
• 1 tsk hela kryddnejlikor malda
• 1 tsk mald ingefära
• 1,5 dl vispgrädde eller kokosgrädde
• 1 tsk vaniljextrakt eller pulver
• 6 dl (280 g) mandelmjöl
• 3 msk psylliumhusk
• 2 tsk bakpulver
• ½ tsk salt
• 6 ägg
• 1,5 dl erytritol

Apelsinfrosting
• 280 g färskost, rumstempererat
• 55 g smör, rumstempererat
• 4 msk erytritol
• 1 apelsin, skalet
• 2 msk lingon eller frysta tranbär (valfritt)



Pepparkakscupcakes
1. Sätt ugnen på 175 grader. Förbered en muffinsplåt eller placera ut 12 muffinsformar på en plåt.
2. Blanda det smälta smöret med kanel, kardemumma, nejlika, ingefära och grädde i en liten bunke. Sätt åt sidan.
3. Blanda ihop mandelmjöl, husk, bakpulver och salt i en annan bunke. Sätt åt sidan.
4. I en annan bunke vispar du ägg, vaniljextrakt och sötning kraftigt med elvispen på högsta fart i 5 minuter så det blir riktigt tjockt. Rör försiktigt ner i smörblandningen omväxlande med mjölblandningen med elvispen på lägsta effekt.
5. Låt svälla i några minuter och fördela därefter smeten i muffinsformarna.
6. Grädda i mitten av ugnen i ca 20–25 minuter. Låt svalna på galler.

Apelsinfrosting
1. Vispa ihop mjukosten med smöret. Blanda ner sötning och apelsinskalet. Ställ in i kylskåpet i 1 timme.
2. Bred eller spritsa apelsinfrostingen på de kalla muffinsarna. Garnera gärna med julröda lingon, tranbär eller granatäppelkärnor.

Reklam för min bakbok och Tomtens Adventskalender

Jag och min lilla Tomte önskar alla en fin Adventstid.

I år har vi flyttat hans Adventskalender till en Facebookgrupp som jag driver, där delar jag med mig av dagliga recept och tips på god mat och bakverk.

Du hittar också många godsaker till julfikat i kokboken Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt.

Bakboken kan bli en fin julklapp till bakglada, den finns i länken ovan på Bokus, här på Adlibris, att beställa i din lokala bokhandel eller att låna på Biblioteket.

Valnötsbröd och Världsdiabetesdagen
Foto Mikael Eriksson

Mustigt matbröd

Idag bjuder jag på ett av mina mest populära matbrödsrecept, jag skapade det redan för 10 år sen till den nu slutsålda kokboken Långkok för LCHF och Paleo.

Det är inte bara vi som äter glutenfritt med färre kolhydrater som uppskattar det här brödet, även ”vanliga” mackälskare brukar tycka att det är riktigt gott.

Det innehåller mycket protein från ägg, kvarg och nötter, så med ett matigt pålägg och grönt så kan mackan bli en hel måltid.

Det här brödet finns nu, tillsammans med många andra recept från Långkokboken, med i min senaste bok Stora diabeteskokboken. Läs mer om den nedanför receptet.

Valnötsbröd

6 ägg

250 g naturell kvarg eller kokosgrädde

150 g valnötter

100 g smör eller kokosolja

2 dl mandelmjöl

2 dl pofiber

½ dl psylliumhusk

½ dl linfrön

ca 2 msk malda brödkryddor

2 msk äppelcidervinäger

2 tsk bakpulver

1–1½ tsk salt

Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en avlång bakform på 1½ liter väl.

Krossa valnötterna grovt i en mortel eller hacka dem. Smält smöret tillsammans med

brödkryddorna och låt det svalna.

Blanda nötter och alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt.

Vispa äggen tjockt och rör ner kesella, vinäger och smör. Blanda så ner det torra med elvispen på låg effekt. Rör om väl och smaka av om du vill ha mer salt eller brödkryddor.

Häll över smeten i brödformen med hjälp av en slickepott, tryck till på ytan så smeten blir jämnt fördelad.

Blöt handen i kallt vatten och jämna till ytan så den blir slät. Täck med ugnsfolie eller lock och grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter. Ta av folien och grädda 45 minuter till.

Låt svalna en stund i formen och ta sedan ur brödet och låt det kallna på galler utan

bakduk så behålls den knapriga ytan. Förvara brödet i en påse i kylen, det håller upp till en vecka.

Skär valnötsbrödet i skivor när det kallnat helt och lösfrys skivorna. Ta fram efterhand och tina gärna i brödrost så blir det som nybakat.

Om du är allergisk mot nötter och mandel kan du byta ut valnötterna mot samma mängd lätt mosade kikärtor och mandelmjölet mot pumpafrömjöl.

En livsviktig dag

Nu lite om Världsdiabetesdagen, en mycket viktig dag att uppmärksamma, då diabetes ökar otroligt mycket både i Sverige och i resten av världen.

Bara här i Sverige är en halv miljon människor drabbade av diabetes typ 1 och 2.

Därför passar jag på att göra lite extra reklam idag för min och Lars-Erik Litsfeldts ”Stora diabeteskokboken : Recept och råd för stabilt blodsocker”.

Vi hoppas att boken kommer att förbättra hälsan för många framöver, både härhemma och runtom i världen.

Jag får då och då meddelanden från läsare som fått stor hjälp att hantera sin diabetes typ 2 genom att förändra sin kost och livsstil genom min blogg Birgitta Höglunds mat och mina kokböcker.

Många klarar att hålla blodsockret stabilt med hjälp av recepten och slipper medicinera.

Även personer med diabetes typ 1 mår bättre med mat med mindre socker, det kan du läsa mer om inne på Smarta Diabetiker.

Recepten passar förstås även alla andra som vill dra ner på sötsaker och andra snabba kolhydrater och är anpassade att passa alla i familjen.

Har du någon i din närhet som har diabetes eller vill förebygga framtida sjukdom så tipsa gärna om vår kokbok, ju fler som får upp ögonen för hur maten kan hjälpa oss att bli friskare, desto bättre för folkhälsan.

Den fina bilden här nedanför kommer från en bokrecension igår hos @stinas_boksida på Instagram.

Här några röster om kokboken på Bokus:

Lchf

”Perfekt för personer med Diabetes 2. Det är lätt att hamna i matleda med alla restriktioner för att hålla blodsockret i schack. Det utan att behöva ta så mycket mediciner att hjärtat börjar gnissla.”

Matnyttig kunskap

”Lättläst information om hur kropp och kost samarbetar. Livet är inte slut om du har fått diabetes eller ”bara” förhöjda värden.
Goda och roliga recept med många fina tips.
En personligt skriven kokbok. Känns som att vi lagar mat tillsammans.😊
Mår bättre, har gått ner i vikt och både läkaren och jag är nöjda.
Tog till mig ordet ”Lagom”. Världens bästa ord!”

God mat för diabetiker

”Enkla och varierande recept med smaker man känner igen. Även nya recept inspirerade från ett internationellt kök. Bra inköpslistor på sådant som är bra att ha hemma. Mina smaklökar kommer inte att bli uttråkade trots en livslång diet.”