Mina bidrag till Världsbokdagen 23 april

En dag för alla bokälskare

23 april är det Världsbokdagen, en dag som verkligen är värd att uppmärksammas.

Nu i digitala tider har bokläsandet tyvärr hamnat lite i skymundan, men för kokböcker är intresset fortfarande stort.

Här ser du några av mina bidrag för att förbättra matglädjen och folkhälsan över världen.

För 15 år sen startade jag den här bloggen och det ledde vidare till i dagsläget åtta kokböcker, ett fantastiskt roligt och givande sätt att få sprida min matfilosofi.

Jag har själv ätit mig till en bättre hälsa med hjälp av maten som finns här på bloggen och i mina kokböcker, det känns fint att ha fått möjligheten att dela med mig av den erfarenheten.

Alla recept är lagade hemma i mitt kök, det är naturligt glutenfritt som gäller och många går även att laga mejerifritt.

Mina bakverk och desserter innehåller inte heller vitt socker eller artificiella sötningsmedel utan naturlig sötma, oftast från frukt, bär och grönsaker.

Jag jobbade som kallskänka, kock och köksmästare i 18 år innan en svår ryggskada satte stopp för min restaurangkarriär, så alla mina recept är skapade med den kunskapen i bakgrunden.

Jag som köksmästare på Kvarterskrogen i Östersund på 90-talet

Till Gröna, sköna tillbehör och Baka med frukt & grönt fick jag dessutom det stora förtroendet och glädjen att ta alla matbilder själv.

Där kunde jag kombinera mitt matintresse med det för naturfotografering, en härlig utmaning.

Länkarna här nedan går till Bokus, kokböckerna finns även i den övriga nätbokhandeln, att beställa hem hos din lokala bokaffär och på Biblioteket.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker (med Lars-Erik Litsfeldt)

Här finns de kokböcker som numer är slutsålda men finns att ladda ner till dator, platta eller telefon som E-böcker:

Gammaldags husmanskost på nytt sätt – Recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo (med Annika Dahlqvist)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Här finns de som är översatta till engelska som E-böcker:

Low Carb High Fat and Paleo Slow Cooking

Low Carb High Fat Barbecue

Och sist men inte minst, här finns bönkokboken inbunden på norska.

Dela gärna inlägget vidare om du har vänner som också tycker om naturligt goda mat att njuta av.

Jag i matfototagen till Gröna, sköna tillbehör
Foto Jan Andersson

Zucchinibiffar med linser

Foto Veronica Kindblad

Kokboksrecept

Dagens biffar med zucchini och linser kommer från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.

De båda herrarna är diabetiker som fått sina liv förändrade med hjälp av bönor, de skrev tidigare boken Låt bönor förändra ditt liv där de berättar om allehanda hälsoeffekter som baljväxter ger.

Jag tyckte att det behövdes en bra kokbok som gav goda och näringsrika exempel på hur man tillreder bönor, kikärtor och linser på bästa sätt, så kom idén om vår bönkokbok till.

Nu är den mycket snart helt slutsåld, kokboken blev en stor succé, inte minst efter att den fick en världsmästartitel på Kokboks-VM i Kina 2019.

Jag har försökt få något förlag att trycka upp den på nytt men har tyvärr inte lyckats med det, så nu finns bara några enstaka exemplar kvar på Bokus, på Adlibris är den redan slut.

Den finns även som E-bok, här kan du ladda ner den om du hellre läser dina recept digitalt.

Om du vill göra ett riktigt fynd så fick jag ett tips igår att både Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv finns att köpa för bara 59 kr styck på Ullared Nätbokhandel, det tillkommer 49 kr i frakt.

När jag jobbade på restaurang så hittade jag ofta på olika sorters grönsaksbiffar på överblivna rester av grönsaker, baljväxter, frön och riven ost.

Biffarna påminner lite om potatisbullar, så de blir också riktigt goda med stekt bacon och lingon till.

Vill du göra mejerifria biffar så byt den rivna osten mot ett extra ägg eller ½ dl majonnäs.

Linsbiffar med zucchini 4 port

10 dl grovriven zucchini

4 ägg

2 dl riven prästost eller annan lagrad ost

2 dl kokta gröna linser

2 dl kokosnötmjöl

1 dl pumpakärnor

1 dl finhackad persilja

2 tsk psylliumhusk

Ca 1-1½ tsk salt

Ca ½ tsk peppar

100 g smör/kokosolja till stekning

Till servering:

4-8 lammkorvar

Mixa linserna tillsammans med äggen och psylliumhusk.

Pressa ur vätskan ur den rivna zucchinin och blanda väl med kokosnötmjöl, pumpakärnor, riven ost och linsblandningen.

Rör ner persiljan, smaka av med salt och peppar. Låt smeten svälla i kylen en halvtimme.

Bryn smör och forma biffar som du steker i omgångar, håll dem varma i ugnen på 150˚.

Skär snitt i lammkorven och stek dem i några minuter på var sida, servera med zucchinibiffarna och tomatsalsa.

Tomatsalsan hittar du i bönkokboken, här ser du några fler av mina recept därifrån.

Tycker du om att baka så hittar du här mitt recept på glutenfritt valnötsbröd med bönor från boken.

Stora diabeteskokboken i Hemmets Journal och Icakuriren

Vinn en kokbok

Den här veckan har Stora diabeteskokboken verkligen fått chansen att visa upp sig för svenska folket.

Den är med i både Hemmets Journal och Icakuriren, två av landets allra största veckotidningar.

Det är så roligt att recepten sprider sig till så många, jag hoppas att min och Lars-Erik Litsfeldts bok kommer att hjälpa många till en bättre hälsa framöver.

Båda tidningarna har tävlingar där man kan vinna vår kokbok, annars finns den att köpa till lägst pris på Bokus för 199 kr i den här länken.

Du hittar den också i din lokala bokhandel, på Adlibris, Akademibokhandeln och på Biblioteket.

Marinerat sidfläsk med kaffe och kanel
Foto Mikael Eriksson

Smakrik fläsksida

Idag bjuder jag på ett recept från min grillkokbok, passar på att göra lite extra reklam för den nu inför Fars Dag på söndag.

Det här färska sidfläsket är marinerat med lite annorlunda smaker, kaffe och kanel, det ger en mycket mustig smak till fläsket.

Det är väldigt gott att grilla helt på skogsutflykter som jag gjort på bilden nedan, men går förstås fint att steka hemma i ugn eller stekpanna också.


Grillat, kaffemarinerat sidfläsk

700 gr färskt sidfläsk i bit med svål

1 dl starkt kaffe

2 msk glutenfri tamarisoja

2 msk kallpressad rapsolja

2 tsk kanel

½ tsk vitpeppar


Rör samman marinaden i en bunke. Skär täta snitt genom svålen med en vass kniv. Lägg fläsket i en plastpåse och häll över marinaden.

Förslut påsen och massera runt fläsket så marinaden kommer åt överallt och tränger ner i den snittade svålen.
Lägg på en tallrik i kylen och låt marinera minst 24 timmar, gärna längre.

Ta upp biten, torka av marinaden och skär i ca 2 cm tjocka skivor. Grilla över het glöd i 2-3 minuter på varje sida, så fläsket får fin färg.

Vill du grilla sidfläsket helt, så gör det då över indirekt glöd eller på låg värme på gasolgrillen. Fös ihop glöden mot sidorna på grillen och gör en kolfri yta under köttet.

Vänd flera gånger under grillningen så det inte bränns. Grilltiden är 30-40 minuter, beroende på hur tjockt sidfläsket är.

Använd gärna en stektermometer som sticks in i mitten av köttbiten. När termometern står på 65º så lägg sidfläsket att vila på sidan om grillen i 10 minuter, täckt med folie.

Här kan du läsa mer om innehållet i min grillbok på Bokus och så här skriver en läsare i sitt omdöme om boken:

”Grillar gärna och njuter av hälsosam mat.

Boken lockar till att testa sånt man inte tänkt på att grilla.

Känns även som en fin present att skicka istället för blommor/choklad…

Jag har, liksom författaren, ätit mig till bättre hälsa.

Boken ger många fina recept om man vill njuta både av det goda och nyttiga.

Alla vackra foton i boken blir en ytterligare bonus.”

Kryddsmör i paprika Foto Mikael Eriksson
Kokbokstips inför Fars Dag

Reklam för mina kokböcker

Fars Dag närmar sig, i år är det alla pappors dag den 12 november.

Vill du hjälpa din pappa att bli en bättre kock och på samma gång få en möjlighet att förbättra sin livsstil?

Då hittar du länkar till mina kokböcker på Bokus här nedan, de finns även på andra nätbokhandlar och i den lokala bokhandeln.

Nedanför länkarna ser du några bilder från de olika kokböckerna.

Alla recept i mina kokböcker är glutenfria och utan tillsatt socker, men de innehåller förstås väldigt många goda smaker.

Jag blir både glad och tacksam om du vill dela inlägget vidare till dina vänner, så fler får chansen att upptäcka mina kokböcker.

Stora diabeteskokboken: recept och råd för stabilt blodsocker, skriven med Lars-Erik Litsfeldt

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, skriven med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson

Birgitta Höglund bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (Finns endast som E-kokbok), skriven med Annika Dahlqvist

Fläsklägg och blomkålsstomp med pepparrot och brynt smör från Stora diabeteskokboken Foto Mikael Eriksson
Pepparnötter med ädeloströra från Baka med frukt & grönt
Smått och gott från Gröna, sköna tillbehör
Några smakprov från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Krämiga blåmusslor från mina bästa grilltips Foto Mikael Eriksson
Tjälknöl från Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson
Inlagda vitlöksklyftor
Inlagd vitlök Foto Veronica Kindblad

Höstens nyttigaste inläggning

Har du odlat vitlök själv i sommar eller fått tag på på den goda löken hos din lokala grönsakshandlare?

Då bjuder jag på ett riktigt nyttigt och gott recept på inlagda vitlöksklyftor från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Vitlök innehåller precis som baljväxter prebiotika, så den är ett riktigt bra alternativ till dem.

Pre- och probiotika behövs för att tarmhälsan ska komma i balans, det ger oss ett starkare immunförsvar vilket är extra viktigt att ta hand om nu inför förkylningssäsongen.

Du kan läsa mycket om pre/probiotika i bönkokboken och här kan du läsa mer om vitlökens alla hälsofördelar inne på Swedish Paleo.

Nu över till receptet. På 80-talet jobbade jag tillsammans med en servitör från Italien, han delade med sig av flera recept från sitt hemland.

Den här milda vitlöken var ett av dem, här har jag lagt till den vackra och aromatiska rosépepparn.

Inlagda vitlöksklyftor

4 hela vitlökar

2 dl kallpressad olivolja

1 dl vatten

1 dl äppelcidervinäger

2 msk rosépeppar

1 tsk salt

Lägg ner vitlökarna i ljummet vatten en halvtimme, så går de lättare att skala.

Skala dem, lägg i en kastrull och häll över vatten, vinäger och salt.

Låt koka upp, dra ner värmen och låt sjuda i 20 min.

Ta kastrullen från värmen och låt vitlöken kallna i lagen över natten.

Lägg över vitlöksklyftorna i en burk varvat med rosépeppar. Häll över ½ dl av lagen och täck med olivolja.

Eventuellt kan mer olja behöva fyllas på efterhand, viktigt är att det täcker så inget syre kommer åt vitlöken och förstör inläggningen.

Kokboksreklam för bästa bönkokboken i välden 🙂

Här hittar du Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken på Bokus och här på Adlibris.

Boken har gjort stor succé och vann priset Best in the World i sin kategori på Kokboks-VM Gourmand Awards i Kina häromåret.

Jag gjorde om många av våra svenska husmansfavoriter med ett tillägg av baljväxter och skapade även nya recept med smaker från hela världen.

Att lägga till lite baljväxter i vardagsmaten passar extra bra nu i tider av högre matpriser.

Recepten är både lättlagade och smakrika, de passar alla kostinriktningar med många olika rätter för både vegetarianer och kött/fiskätare.

Kokboken är skriven tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.

Det är inte så många exemplar kvar hos förlaget om du vill försäkra dig om en bok till dig själv, som present eller julklapp.

Fotograf Veronica Kindblad och jag när vi tog bilder till bönkokboken på Ås Trädgård utanför Östersund

Inlagda vitlöksklyftor
Inlagd vitlök Foto Veronica Kindblad

Höstens nyttigaste inläggning

Har du odlat vitlök själv i sommar eller fått tag på på den goda löken hos din lokala grönsakshandlare?

Då bjuder jag på ett riktigt nyttigt och gott recept på inlagda vitlöksklyftor från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Vitlök innehåller precis som baljväxter prebiotika, så den är ett riktigt bra alternativ till dem.

Pre- och probiotika behövs för att tarmhälsan ska komma i balans, det ger oss ett starkare immunförsvar vilket är extra viktigt att ta hand om nu inför förkylningssäsongen.

Du kan läsa mycket om pre/probiotika i bönkokboken och här kan du läsa mer om vitlökens alla hälsofördelar inne på Swedish Paleo.

Nu över till receptet. På 80-talet jobbade jag tillsammans med en servitör från Italien, han delade med sig av flera recept från sitt hemland.

Den här milda vitlöken var ett av dem, här har jag lagt till den vackra och aromatiska rosépepparn.

Inlagda vitlöksklyftor

4 hela vitlökar

2 dl kallpressad olivolja

1 dl vatten

1 dl äppelcidervinäger

2 msk rosépeppar

1 tsk salt

Lägg ner vitlökarna i ljummet vatten en halvtimme, så går de lättare att skala.

Skala dem, lägg i en kastrull och häll över vatten, vinäger och salt.

Låt koka upp, dra ner värmen och låt sjuda i 20 min.

Ta kastrullen från värmen och låt vitlöken kallna i lagen över natten.

Lägg över vitlöksklyftorna i en burk varvat med rosépeppar. Häll över ½ dl av lagen och täck med olivolja.

Eventuellt kan mer olja behöva fyllas på efterhand, viktigt är att det täcker så inget syre kommer åt vitlöken och förstör inläggningen.

Kokboksreklam för bästa bönkokboken i välden 🙂

Här hittar du Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken på Bokus och här på Adlibris.

Boken har gjort stor succé och vann priset Best in the World i sin kategori på Kokboks-VM Gourmand Awards i Kina häromåret.

Jag gjorde om många av våra svenska husmansfavoriter med ett tillägg av baljväxter och skapade även nya recept med smaker från hela världen.

Att lägga till lite baljväxter i vardagsmaten passar extra bra nu i tider av högre matpriser.

Recepten är både lättlagade och smakrika, de passar alla kostinriktningar med många olika rätter för både vegetarianer och kött/fiskätare.

Kokboken är skriven tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.

Det är inte så många exemplar kvar hos förlaget om du vill försäkra dig om en bok till dig själv, som present eller julklapp.

Fotograf Veronica Kindblad och jag när vi tog bilder till bönkokboken på Ås Trädgård utanför Östersund

Grön ärtsoppa med morotsröra

Torsdagssoppa

Det känns riktigt roligt att ha börjat skriva mer härinne på bloggen, hoppas du också tycker det.

Senaste åren har jag mest hållit till på Facebook och Instagram och delat recept där, men nu kommer jag att lägga det mesta av min skärmtid härinne istället.

Nu i höst och vinter tänker jag dela med mig av både gamla och nya favoritrecept, prenumerera gärna på uppdateringar av bloggen så du inte missar dem.

Idag bjuder jag på en i mitt tycke riktigt god och lättlagad ärtsoppa från min senaste kokbok Stora diabeteskokboken – recept och råd för stabilt blodsocker.

Boken har jag skrivit tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt, en mycket erfaren författare inom ämnet Diabetes, med ett tiotal mycket populära böcker bakom sig.

Lars-Erik skriver på ett både lättsamt och humoristiskt sätt, hans böcker är mycket uppskattade av många som kanske annars skulle låtit bli att öppna en bok som handlar om mat och hälsa.

Lars-Erik Litsfeldt

Morotsröran till dagens sopprecept skapade jag redan för över 30 år sen, när jag jobbade som köksmästare på Kvarterskrogen i Östersund.

Där hade jag den som en färgglad och smakrik garnering till en krämig broccolisoppa, den passar även väldigt bra som dip eller till tapas, tacos och grillat.

Röran är även väldigt näringsrik, parmesan och crème fraiche eller smetana innehåller probiotika så den passar väldigt bra just till ärtsoppa som innehåller prebiotika.

Du kan läsa mer i Stora diabeteskokboken om alla hälsofördelar de två ger om man äter dem tillsammans.

Även i min och Lars-Eriks förra bok Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som vi skrev tillsammans med Patrik Olsson på Smarta Diabetiker, finns många tips, råd och recept med pre/probiotika.

Stora diabeteskokboken har fått en fantastisk start, nu en månad efter utgivningen ligger den fortfarande på Bokus Topplista över flest sålda böcker i den stora kategorin Mat & dryck, förra veckan var den på plats nummer 8 av tiotusentals kokböcker.

På bilden här ovan är jag på Ecocaféet i Östersund för några veckor sen, där jag hade den första kokbokssigneringen på länge.

Det är så roligt att kunna vara ute och prata om naturligt god och hälsosam mat igen efter några års uppehåll på grund av pandemin.

Tillhör du en av alla de som köpt Stora diabeteskokboken på Bokus så får du väldigt gärna skriva några rader om vad du tycker om boken där, det skulle betyda mycket för mig och Lars-Erik.

I den här länken kan du läsa en trevlig artikel om våra tankar kring kokboken inne på hälsosidan Kurera.

Grön ärtsoppa med purjolök och örter 4 port

500 g frysta ärtor

5 dl grönsaks- eller kycklingbuljong

2 dl crème fraiche eller smetana

2 dl strimlad purjolök

25 g smör eller kokosolja

2 msk hackad persilja

2 msk hackad timjan

2-3 tsk äppelcidervinäger

Salt och peppar efter smak

Morotsröra

2 dl grovriven morot

2 msk smör eller kokosolja

1 dl crème fraiche eller smetana

½ dl finriven parmesan

Salt och peppar

Koka upp buljongen, häll ner ärtorna och purjolöken. Koka upp och låt puttra i 5 minuter, mixa grönsakerna med stavmixer direkt i kastrullen så allt blir slätt. Rör ner crème fraiche och vinäger, låt koka upp igen och stå en småputtra en stund på svag värme.

Gör under tiden morotsröran. Fräs moroten i smöret några minuter tills den mjuknat. Lägg i mixerbunke och mixa tillsammans med crème fraiche och parmesan, smaka av med lite salt och peppar.

Rör ner de hackade örterna i soppan, smaka av om du vill ha mer syra eller sälta och servera med en klick morotsröra. En smörgås på valnötsbröd smakar gott till.

Tips: Använder du torkade örter så ta 2 tsk av varje och tillsätt i början av soppkoket så ger de mer smak.

För en mejerifri soppa kan du använda kokosgrädde istället för crème fraiche.

Morotsröran kan du också göra med kokosgrädde, parmesanen byter du då mot 1-2 tsk näringsjäst. Smaksätt röran med 1 tsk pressad citron så märks inte kokossmaken så väl.

Vill du servera plättar, våfflor eller pannkakor efter soppan så hittar du här flera olika recept.

Idag släpps Stora diabeteskokboken + Rabattkod

En mycket speciell dag

Idag är det en riktigt stor dag för mig, för nu kommer min åttonde kokbok ut i bokhandeln, ”Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker”, skriven tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt.

Jag fick den i min hand för första gången i förrgår, du må tro att det är en häftig känsla att få hålla och bläddra i den kokbok som jag jobbat intensivt med under det senaste halvåret.

Du kan läsa mer om den här på Bokus, som även tagit fram en rabattkod som gäller från och med idag 30/8 till 4/9. Med koden DIABETESKOKBOK får du 40 kr i avdrag på priset.

Här ser du en bild om min första signering av boken, som äger rum på Ecocaféet i Östersund lördag 2/9 kl 12-14. Hoppas vi ses där.

Boken är en mycket utökad och omarbetad nyutgåva av ”Diabeteskokboken för män”, som jag och Lars-Erik skrev 2017.

Den blev väldigt populär och såldes slut för flera år sen, utgivningsrätten togs häromåret över av Bookmark Förlag, ett av Sveriges allra största bokförlag.

I vintras hörde de av sig och ville ge ut boken på nytt, den här gången var vi helt överens om att både texterna om diabetes och recepten skulle uppdateras och anpassas till alla, vilket efterfrågats av många.

Det har varit ett väldigt roligt jobb att komplettera boken med många fler av mina favoritrecept, en del kommer från likaledes slutsålda ”Långkok för LCHF och Paleo”, som var min tredje kokbok.

För att passa familjen likaväl som ensamhushållet, vegetarianen likaväl som pescetarianen och carnivoren, så har jag i alla recept lagt till tips om hur man enkelt väljer det protein som passar en bäst.

Jag har även tagit fram nya, vegetariska recept med innehåll av pre/probiotika som varit på önskelistan hos många av dem som köpte vår förra succébok ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”, som vi skrev tillsammans med Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.

Lars-Erik och jag på Bookmarks förlagsfest i våras

Igår fick jag mail med mycket positiv läsning från vår förläggare Anna Cecilia Weschke på Bookmark.

Det innehöll en recension från BTJ, Bibliotekens tidning, som har högt renommé och läses av de allra flesta i hela bokbranschen.

Jag kan inte publicera hela recensionen då det inte tillåts av BTJ, men det är lovord rakt igenom, så här fin bokrecension har varken jag eller Lars-Erik fått tidigare.

Här några utdrag ur recensionen av Lektör Per Björgell, som ger boken det fina helhetsbetyget 5 av 5 möjliga, med tillägget Briljant.

Nedanför recensionen ser du några av mina och Mikael Erikssons bilder från boken.


”God mat förlänger livet”, står det på bokens baksida. Det känns som att det stämmer när man läser denna text- och kokbok, med recept och råd för stabilt blodsocker. Birgitta Höglund är en erfaren kock och matskribent. Lars-Erik Litsfeldt skriver om diabetes och kost, och båda har skrivit flera böcker.

Det roliga med Stora diabeteskokboken är att allt är så inspirerande och gott, vare sig man har diabetes eller ej. Det rör sig om fantasifulla rätter med fin smaksättning och variation.

Lars-Erik Litsfeldts texter om och för diabetiker, typ 1 eller främst typ 2, är bra och hänger med i den medicinska trenden. Läs om resistent stärkelse, GLP-1, probiotika och tarmflora, insulin, kolesterol och olika målsättningar, inte minst det något minskade kolhydratintaget som är gynnsamt för en diabetiker.

Lammfärsbiffar med grön wok Foto Mikael Eriksson
Pumpasoppa Foto Mikael Eriksson
Torskrygg med brynt pepparrotssmör och broccolimos med parmesan Foto Mikael Eriksson
Fläskpannkaka med lingon Foto Mikael Eriksson

Halloumipizza Foto Birgitta Höglund
Mjölksyrade morötter med ingefära och citron Foto Birgitta Höglund
Pesto Foto Birgitta Höglund

Gröna ostvåfflor Foto Birgitta Höglund
Gammaldags husmanskost på nytt sätt
Foto Mikael Eriksson

Att följa sin dröm

För 12 år sen jobbade jag just den här juliveckan under fem dagar tillsammans med suveräne fotografen Mikael Eriksson, vi tog bilderna till det som blev min första kokbok, LCHF för seniorer.

Alla bilder fotograferades hemma i min lägenhet och på balkongen bland blommor och blad.

Gammaldags porslin, loppisfynd och arvegods användes som rekvisita, just för att få till bilder som påminde om den mat många av oss ätit ända sen barnsben, husmanskost som på farmors och morfars tid.

Broccolisoppa från Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson
Mandelvåfflor med äggsmör Foto Mikael Eriksson
Pannbiff med stuvad vitkål Foto Mikael Eriksson
Tonfisksallad i den amerikanska utgåvan, Low Carb High Fat Cooking for Healthy Aging
Mandelmusslor med hjortron och grädde ur Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson

En mångårig dröm gick i uppfyllelse, jag fick möjlighet att skriva en egen kokbok, som grädde på moset tillsammans med LCHF-rörelsens grundare Annika Dahlqvist.

Jag hade nämnt den här drömmen en gång för min chef på Kvarterskrogen i Östersund, jag var då kring 25 och hade mitt första jobb som köksmästare. Hans svar blev kort och inte vidare vänligt; Vem skulle vilja läsa en kokbok som du har skrivit?

Tji fick han, det blev väldigt många, i Sverige, Finland, Norge, USA och i många andra länder runtom i världen.

LCHF för seniorer såldes slut för flera år sen, den kom senare ut på nytt förlag i nyutgåvan Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Även den är slutsåld men finns att köpa som E-kokbok.

Här kan du läsa mer om och ladda ner Gammaldags husmanskost på nytt sätt direkt från Lumio Förlag.

Boken innehåller även många recept från min slutsålda Långkok för LCHF och Paleo.

Den delen har förord av Ann Fernholm, om fettets betydelse i vår mat, så du får två böcker i en.

Mitt kokboksäventyr slutade inte med den kokboken utan det blev ytterligare sex stycken skrivna under de senaste tio åren, läs gärna mer om dem här.

Till hösten händer lite nytt på bokfronten, skriver mer om det i ett senare inlägg.

Första bilden till det här inlägget är från den picknick som vi dukade upp till omslaget nere vid Storsjön en härlig sommardag, just 12 juli 2011.

De övriga bilderna kommer från boken, här nere ser du min bild på Micke i fototagen på balkongen.