Sommarmat – Rökt fisk med dillmajonnäs

Lättlagat på semestern

Nu i semestertider passar det riktigt bra med varmrökt fisk till frukost, lunch eller middag.

Mina favoriter är röding och harr, men det blir förstås gott med annan varmrökt fisk som abborre, sik, regnbåge, lax, makrill eller vad du nu fått på kroken.

Med en krämig sås och lite goda grönsaker till, så är maten fixad på bara några minuter, gärna för att avnjutas i det fria.

Den här dillmajonnäsen är min mammas recept, hon var väldigt duktig på att laga mat.

Hon hade inga förkunskaper eftersom mormor hade lagat all mat när hon växte upp på 30-talet i Åbolands skärgård i Finland.

Men hon lyckades lära sig väldigt mycket på egen hand genom att köpa ”Stora kokboken” när hon gifte sig med pappa 1954.

Hon flyttade då hem till hans gård i nordvästra Dalarnas fjällvärld och lärde sig att ta vara på och laga till både älgkött och fjällfisk på ett väldigt gott sätt.

Så tänk på att en kokbok kan vara väldigt värdefull för framtida matlagningskunskaper.

Läs gärna mer om mina kokböcker i länkarna efter receptet och här kan du läsa mer om mig och min matfilosofi.

Dillmajonnäs

1 dl hemgjord majonnäs

½ dl crème fraiche, smetana eller kokosgrädde

½ dl finhackad dill

1 msk finhackad smörgåsgurka

1 tsk spad från gurkburken eller äppelcidervinäger

1 tsk senap

Lite pressad citron

Salt och peppar

Rör ihop majonnäs och crème fraiche, blanda ner övriga ingredienser.

Smaka av och ställ in i kylen en timme, då utvecklas smakerna mer.

Jag serverade dillmajonnäsen till den rökta fisken och kokta, färska rödbetor med smör.

Är ni fler så är receptet enkelt att dubblera, den håller sig fräsch flera dagar i kylen.

Fler goda recept på såser och röror som passar till allt från rökt fisk till grillat kött och fågel eller grönsaker hittar du i mina kokböcker ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” och i ”Birgitta Höglunds bästa grilltips”.

Tycker du om husmanskost med färre kolhydrater, då är ”Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker” skriven med Lars-Erik Litsfeldt något för dig.

Läser du hellre böcker digitalt så finns allt från mina mest lättlagade rätter till långkokta buljonger, grytor, soppor och varma såser i ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt – Recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo”, skriven med Dr Annika Dahlqvist.

I de kokböckerna delar jag med mig av de matkunskaper jag samlat under 18 år som kock och köksmästare på flera restauranger, nu har det även blivit 15 år som matbloggare och kokboksförfattare.

Mammas matintresse gick verkligen vidare i arv, båda mina systerdöttrar är också utbildade kockar och har haft två egna restauranger.

Fiskpicknick vid Ristafallet i Jämtland
Min bästa omelett

Frasig ostomelett

Idag har min serie av lättlagade sommarrecept kommit till hur man lagar till en omelett.

Kan det behövas recept på det?

Ja, vill du göra en riktig gourmetomelett så följ receptet här nere.

Krispig ostomelett 1 port

50 g vällagrad ost

3 ägg

2 msk vatten eller grädde

2 msk smör

Salt och peppar

Skär osten i lite tjockare stavar. Bryn smöret och fördela oststavarna i stekpannan och låt dem få lite färg.

Vispa under tiden ihop omelettsmeten, smaka av med kryddor.

Häll smeten försiktigt över osten, sänk värmen på plattan lite.

Rör lite lätt mot botten med stekspaden, men inte så osten blandas med äggsmeten, låt steka i ca 5 minuter med lock.

Vänd upp omeletten på en tallrik, strö över hackade, färska örter.

Ät, njut och må gott!

Den här omeletten blev så bra så den fick vara med i min senaste kokbok, där förstärkt med räkor.

Här kan du läsa mer om Stora diabeteskokboken : recept och råd för stabilt blodsocker, skriven tillsammans med LCHF-gurun Lars-Erik Litsfeldt.

Frasig ostomelett med räkor Foto Mikael Eriksson
Glutenfria nötchokladkakor
Foto Mikael Eriksson

Njutbart till söndagsfikat

Mina inlägg med glutenfri bakning med lägre halt av kolhydrater lockar väldigt många läsare, då fler och fler märker att de mår bättre av bakverk utan vetemjöl och vitt socker.

Det märks även på alla caféer som börjat lägga manken till för att locka den växande skara som äter glutenfritt och även med en mindre mängd sött.

Det är stor skillnad mot bara för några år sen märker jag när jag går ut och fikar.

När jag och Annika Dahlqvist 2011 skulle skriva kokboken ”Gammaldags husmanskost på nytt sätt- recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo (E-bok)” så bestämde vi oss för att använda en liten mängd honung som smaksättning av bakverken.

Vi enades om att det var ett bättre val när vi nån gång vill njuta av en kaka, istället för att använda artificiella sötningsmedel då de kan inverka negativt på tarmfloran.

Kostdoktorn Andreas Eenfeldt skrev en gång att den mängd honung som fanns i ett av mina recept på mandelkakor som han publicerat var närmast homeopatisk, så han rekommenderade det sättet att baka.

Numer skriver jag valfri sötning i recepten, då det finns så många olika sorters både naturlig och konstgjord sötning, så det är bäst att alla får välja det som passar just dem.

Men var lite försiktig när du väljer sötningsmedel, igår läste jag om en ny studie från Cambridge där en variant som används i Sverige, neotam E961, funnits orsaka många hälsoproblem, om du vill veta mer så läs här.

Många har genom åren bett mig skriva en hel bakbok med naturlig smaksättning så häromåret blev den idén verklighet, här kan du läsa om ”Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt”.

Där har jag gått ännu ett steg längre på vägen till det naturligt söta och använt bara frukt, bär och grönsaker som smaksättning av fikabröd och matbröd.

Nötkakor med choklad ca 20 st

2 ägg

2 msk valfri sötning

50 g smält smör/kokosolja

2 dl finhackade hasselnötter

1 dl rostade solrosfrön

1 msk psylliumhusk

2 tsk kanel

1 tsk kardemumma

1 krm vaniljpulver

En knivsudd salt

4 rutor mörk choklad 70-90%

10 hasselnötter

Vispa ägg och vald sötning vitt och pösigt med elvisp.

Blanda alla torra ingredienser och vänd ner i äggsmeten, rör till sist i det smälta smöret.

Fyll smeten med hjälp av två skedar i småbrödsformar på en plåt.

Grädda på 200° i 15 minuter och låt svalna på galler.

Garnera med lite smält choklad och en halv hasselnöt på varje kaka.

Här nere ser du några av mina bilder från den söta delen av ”Baka med frukt & grönt”.

Jag fick det stora förtroendet av Bladh by Bladh Förlag att fotografera den själv, ett väldigt roligt och givande jobb.

Även i ”Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” har jag tagit med mig alla rätter ut i naturen för att ta bilderna, där finns också en del bakverk och matbröd.

Mörk chokladkaka med cashewnötter och plommon
Pepparkakskladdkaka med palsternacka, päron och lingon
Kafferep i rosenbersån med kakor från min bakbok
baka-med-frukt-002
Mina bidrag till Världsbokdagen 23 april

En dag för alla bokälskare

23 april är det Världsbokdagen, en dag som verkligen är värd att uppmärksammas.

Nu i digitala tider har bokläsandet tyvärr hamnat lite i skymundan, men för kokböcker är intresset fortfarande stort.

Här ser du några av mina bidrag för att förbättra matglädjen och folkhälsan över världen.

För 15 år sen startade jag den här bloggen och det ledde vidare till i dagsläget åtta kokböcker, ett fantastiskt roligt och givande sätt att få sprida min matfilosofi.

Jag har själv ätit mig till en bättre hälsa med hjälp av maten som finns här på bloggen och i mina kokböcker, det känns fint att ha fått möjligheten att dela med mig av den erfarenheten.

Alla recept är lagade hemma i mitt kök, det är naturligt glutenfritt som gäller och många går även att laga mejerifritt.

Mina bakverk och desserter innehåller inte heller vitt socker eller artificiella sötningsmedel utan naturlig sötma, oftast från frukt, bär och grönsaker.

Jag jobbade som kallskänka, kock och köksmästare i 18 år innan en svår ryggskada satte stopp för min restaurangkarriär, så alla mina recept är skapade med den kunskapen i bakgrunden.

Jag som köksmästare på Kvarterskrogen i Östersund på 90-talet

Till Gröna, sköna tillbehör och Baka med frukt & grönt fick jag dessutom det stora förtroendet och glädjen att ta alla matbilder själv.

Där kunde jag kombinera mitt matintresse med det för naturfotografering, en härlig utmaning.

Länkarna här nedan går till Bokus, kokböckerna finns även i den övriga nätbokhandeln, att beställa hem hos din lokala bokaffär och på Biblioteket.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Stora diabeteskokboken – Recept och råd för stabilt blodsocker (med Lars-Erik Litsfeldt)

Här finns de kokböcker som numer är slutsålda men finns att ladda ner till dator, platta eller telefon som E-böcker:

Gammaldags husmanskost på nytt sätt – Recept och tips för glutenfri LCHF och Paleo (med Annika Dahlqvist)

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken (med L-E Litsfeldt och Patrik Olsson)

Här finns de som är översatta till engelska som E-böcker:

Low Carb High Fat and Paleo Slow Cooking

Low Carb High Fat Barbecue

Och sist men inte minst, här finns bönkokboken inbunden på norska.

Dela gärna inlägget vidare om du har vänner som också tycker om naturligt goda mat att njuta av.

Jag i matfototagen till Gröna, sköna tillbehör
Foto Jan Andersson

Zucchinibiffar med linser

Foto Veronica Kindblad

Kokboksrecept

Dagens biffar med zucchini och linser kommer från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.

De båda herrarna är diabetiker som fått sina liv förändrade med hjälp av bönor, de skrev tidigare boken Låt bönor förändra ditt liv där de berättar om allehanda hälsoeffekter som baljväxter ger.

Jag tyckte att det behövdes en bra kokbok som gav goda och näringsrika exempel på hur man tillreder bönor, kikärtor och linser på bästa sätt, så kom idén om vår bönkokbok till.

Nu är den mycket snart helt slutsåld, kokboken blev en stor succé, inte minst efter att den fick en världsmästartitel på Kokboks-VM i Kina 2019.

Jag har försökt få något förlag att trycka upp den på nytt men har tyvärr inte lyckats med det, så nu finns bara några enstaka exemplar kvar på Bokus, på Adlibris är den redan slut.

Den finns även som E-bok, här kan du ladda ner den om du hellre läser dina recept digitalt.

Om du vill göra ett riktigt fynd så fick jag ett tips igår att både Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken och Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv finns att köpa för bara 59 kr styck på Ullared Nätbokhandel, det tillkommer 49 kr i frakt.

När jag jobbade på restaurang så hittade jag ofta på olika sorters grönsaksbiffar på överblivna rester av grönsaker, baljväxter, frön och riven ost.

Biffarna påminner lite om potatisbullar, så de blir också riktigt goda med stekt bacon och lingon till.

Vill du göra mejerifria biffar så byt den rivna osten mot ett extra ägg eller ½ dl majonnäs.

Linsbiffar med zucchini 4 port

10 dl grovriven zucchini

4 ägg

2 dl riven prästost eller annan lagrad ost

2 dl kokta gröna linser

2 dl kokosnötmjöl

1 dl pumpakärnor

1 dl finhackad persilja

2 tsk psylliumhusk

Ca 1-1½ tsk salt

Ca ½ tsk peppar

100 g smör/kokosolja till stekning

Till servering:

4-8 lammkorvar

Mixa linserna tillsammans med äggen och psylliumhusk.

Pressa ur vätskan ur den rivna zucchinin och blanda väl med kokosnötmjöl, pumpakärnor, riven ost och linsblandningen.

Rör ner persiljan, smaka av med salt och peppar. Låt smeten svälla i kylen en halvtimme.

Bryn smör och forma biffar som du steker i omgångar, håll dem varma i ugnen på 150˚.

Skär snitt i lammkorven och stek dem i några minuter på var sida, servera med zucchinibiffarna och tomatsalsa.

Tomatsalsan hittar du i bönkokboken, här ser du några fler av mina recept därifrån.

Tycker du om att baka så hittar du här mitt recept på glutenfritt valnötsbröd med bönor från boken.

Stora diabeteskokboken i Hemmets Journal och Icakuriren

Vinn en kokbok

Den här veckan har Stora diabeteskokboken verkligen fått chansen att visa upp sig för svenska folket.

Den är med i både Hemmets Journal och Icakuriren, två av landets allra största veckotidningar.

Det är så roligt att recepten sprider sig till så många, jag hoppas att min och Lars-Erik Litsfeldts bok kommer att hjälpa många till en bättre hälsa framöver.

Båda tidningarna har tävlingar där man kan vinna vår kokbok, annars finns den att köpa till lägst pris på Bokus för 199 kr i den här länken.

Du hittar den också i din lokala bokhandel, på Adlibris, Akademibokhandeln och på Biblioteket.

Marinerat sidfläsk med kaffe och kanel
Foto Mikael Eriksson

Smakrik fläsksida

Idag bjuder jag på ett recept från min grillkokbok, passar på att göra lite extra reklam för den nu inför Fars Dag på söndag.

Det här färska sidfläsket är marinerat med lite annorlunda smaker, kaffe och kanel, det ger en mycket mustig smak till fläsket.

Det är väldigt gott att grilla helt på skogsutflykter som jag gjort på bilden nedan, men går förstås fint att steka hemma i ugn eller stekpanna också.


Grillat, kaffemarinerat sidfläsk

700 gr färskt sidfläsk i bit med svål

1 dl starkt kaffe

2 msk glutenfri tamarisoja

2 msk kallpressad rapsolja

2 tsk kanel

½ tsk vitpeppar


Rör samman marinaden i en bunke. Skär täta snitt genom svålen med en vass kniv. Lägg fläsket i en plastpåse och häll över marinaden.

Förslut påsen och massera runt fläsket så marinaden kommer åt överallt och tränger ner i den snittade svålen.
Lägg på en tallrik i kylen och låt marinera minst 24 timmar, gärna längre.

Ta upp biten, torka av marinaden och skär i ca 2 cm tjocka skivor. Grilla över het glöd i 2-3 minuter på varje sida, så fläsket får fin färg.

Vill du grilla sidfläsket helt, så gör det då över indirekt glöd eller på låg värme på gasolgrillen. Fös ihop glöden mot sidorna på grillen och gör en kolfri yta under köttet.

Vänd flera gånger under grillningen så det inte bränns. Grilltiden är 30-40 minuter, beroende på hur tjockt sidfläsket är.

Använd gärna en stektermometer som sticks in i mitten av köttbiten. När termometern står på 65º så lägg sidfläsket att vila på sidan om grillen i 10 minuter, täckt med folie.

Här kan du läsa mer om innehållet i min grillbok på Bokus och så här skriver en läsare i sitt omdöme om boken:

”Grillar gärna och njuter av hälsosam mat.

Boken lockar till att testa sånt man inte tänkt på att grilla.

Känns även som en fin present att skicka istället för blommor/choklad…

Jag har, liksom författaren, ätit mig till bättre hälsa.

Boken ger många fina recept om man vill njuta både av det goda och nyttiga.

Alla vackra foton i boken blir en ytterligare bonus.”

Kryddsmör i paprika Foto Mikael Eriksson
Kokbokstips inför Fars Dag

Reklam för mina kokböcker

Fars Dag närmar sig, i år är det alla pappors dag den 12 november.

Vill du hjälpa din pappa att bli en bättre kock och på samma gång få en möjlighet att förbättra sin livsstil?

Då hittar du länkar till mina kokböcker på Bokus här nedan, de finns även på andra nätbokhandlar och i den lokala bokhandeln.

Nedanför länkarna ser du några bilder från de olika kokböckerna.

Alla recept i mina kokböcker är glutenfria och utan tillsatt socker, men de innehåller förstås väldigt många goda smaker.

Jag blir både glad och tacksam om du vill dela inlägget vidare till dina vänner, så fler får chansen att upptäcka mina kokböcker.

Stora diabeteskokboken: recept och råd för stabilt blodsocker, skriven med Lars-Erik Litsfeldt

Baka med frukt & grönt – en glutenfri blandning av sött och salt

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, skriven med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson

Birgitta Höglund bästa grilltips

Gammaldags husmanskost på nytt sätt (Finns endast som E-kokbok), skriven med Annika Dahlqvist

Fläsklägg och blomkålsstomp med pepparrot och brynt smör från Stora diabeteskokboken Foto Mikael Eriksson
Pepparnötter med ädeloströra från Baka med frukt & grönt
Smått och gott från Gröna, sköna tillbehör
Några smakprov från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken
Krämiga blåmusslor från mina bästa grilltips Foto Mikael Eriksson
Tjälknöl från Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson
Inlagda vitlöksklyftor
Inlagd vitlök Foto Veronica Kindblad

Höstens nyttigaste inläggning

Har du odlat vitlök själv i sommar eller fått tag på på den goda löken hos din lokala grönsakshandlare?

Då bjuder jag på ett riktigt nyttigt och gott recept på inlagda vitlöksklyftor från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Vitlök innehåller precis som baljväxter prebiotika, så den är ett riktigt bra alternativ till dem.

Pre- och probiotika behövs för att tarmhälsan ska komma i balans, det ger oss ett starkare immunförsvar vilket är extra viktigt att ta hand om nu inför förkylningssäsongen.

Du kan läsa mycket om pre/probiotika i bönkokboken och här kan du läsa mer om vitlökens alla hälsofördelar inne på Swedish Paleo.

Nu över till receptet. På 80-talet jobbade jag tillsammans med en servitör från Italien, han delade med sig av flera recept från sitt hemland.

Den här milda vitlöken var ett av dem, här har jag lagt till den vackra och aromatiska rosépepparn.

Inlagda vitlöksklyftor

4 hela vitlökar

2 dl kallpressad olivolja

1 dl vatten

1 dl äppelcidervinäger

2 msk rosépeppar

1 tsk salt

Lägg ner vitlökarna i ljummet vatten en halvtimme, så går de lättare att skala.

Skala dem, lägg i en kastrull och häll över vatten, vinäger och salt.

Låt koka upp, dra ner värmen och låt sjuda i 20 min.

Ta kastrullen från värmen och låt vitlöken kallna i lagen över natten.

Lägg över vitlöksklyftorna i en burk varvat med rosépeppar. Häll över ½ dl av lagen och täck med olivolja.

Eventuellt kan mer olja behöva fyllas på efterhand, viktigt är att det täcker så inget syre kommer åt vitlöken och förstör inläggningen.

Kokboksreklam för bästa bönkokboken i välden 🙂

Här hittar du Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken på Bokus och här på Adlibris.

Boken har gjort stor succé och vann priset Best in the World i sin kategori på Kokboks-VM Gourmand Awards i Kina häromåret.

Jag gjorde om många av våra svenska husmansfavoriter med ett tillägg av baljväxter och skapade även nya recept med smaker från hela världen.

Att lägga till lite baljväxter i vardagsmaten passar extra bra nu i tider av högre matpriser.

Recepten är både lättlagade och smakrika, de passar alla kostinriktningar med många olika rätter för både vegetarianer och kött/fiskätare.

Kokboken är skriven tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.

Det är inte så många exemplar kvar hos förlaget om du vill försäkra dig om en bok till dig själv, som present eller julklapp.

Fotograf Veronica Kindblad och jag när vi tog bilder till bönkokboken på Ås Trädgård utanför Östersund

Inlagda vitlöksklyftor
Inlagd vitlök Foto Veronica Kindblad

Höstens nyttigaste inläggning

Har du odlat vitlök själv i sommar eller fått tag på på den goda löken hos din lokala grönsakshandlare?

Då bjuder jag på ett riktigt nyttigt och gott recept på inlagda vitlöksklyftor från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Vitlök innehåller precis som baljväxter prebiotika, så den är ett riktigt bra alternativ till dem.

Pre- och probiotika behövs för att tarmhälsan ska komma i balans, det ger oss ett starkare immunförsvar vilket är extra viktigt att ta hand om nu inför förkylningssäsongen.

Du kan läsa mycket om pre/probiotika i bönkokboken och här kan du läsa mer om vitlökens alla hälsofördelar inne på Swedish Paleo.

Nu över till receptet. På 80-talet jobbade jag tillsammans med en servitör från Italien, han delade med sig av flera recept från sitt hemland.

Den här milda vitlöken var ett av dem, här har jag lagt till den vackra och aromatiska rosépepparn.

Inlagda vitlöksklyftor

4 hela vitlökar

2 dl kallpressad olivolja

1 dl vatten

1 dl äppelcidervinäger

2 msk rosépeppar

1 tsk salt

Lägg ner vitlökarna i ljummet vatten en halvtimme, så går de lättare att skala.

Skala dem, lägg i en kastrull och häll över vatten, vinäger och salt.

Låt koka upp, dra ner värmen och låt sjuda i 20 min.

Ta kastrullen från värmen och låt vitlöken kallna i lagen över natten.

Lägg över vitlöksklyftorna i en burk varvat med rosépeppar. Häll över ½ dl av lagen och täck med olivolja.

Eventuellt kan mer olja behöva fyllas på efterhand, viktigt är att det täcker så inget syre kommer åt vitlöken och förstör inläggningen.

Kokboksreklam för bästa bönkokboken i välden 🙂

Här hittar du Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken på Bokus och här på Adlibris.

Boken har gjort stor succé och vann priset Best in the World i sin kategori på Kokboks-VM Gourmand Awards i Kina häromåret.

Jag gjorde om många av våra svenska husmansfavoriter med ett tillägg av baljväxter och skapade även nya recept med smaker från hela världen.

Att lägga till lite baljväxter i vardagsmaten passar extra bra nu i tider av högre matpriser.

Recepten är både lättlagade och smakrika, de passar alla kostinriktningar med många olika rätter för både vegetarianer och kött/fiskätare.

Kokboken är skriven tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.

Det är inte så många exemplar kvar hos förlaget om du vill försäkra dig om en bok till dig själv, som present eller julklapp.

Fotograf Veronica Kindblad och jag när vi tog bilder till bönkokboken på Ås Trädgård utanför Östersund