Inlagda vitlöksklyftor
Inlagd vitlök Foto Veronica Kindblad

Höstens nyttigaste inläggning

Har du odlat vitlök själv i sommar eller fått tag på på den goda löken hos din lokala grönsakshandlare?

Då bjuder jag på ett riktigt nyttigt och gott recept på inlagda vitlöksklyftor från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Vitlök innehåller precis som baljväxter prebiotika, så den är ett riktigt bra alternativ till dem.

Pre- och probiotika behövs för att tarmhälsan ska komma i balans, det ger oss ett starkare immunförsvar vilket är extra viktigt att ta hand om nu inför förkylningssäsongen.

Du kan läsa mycket om pre/probiotika i bönkokboken och här kan du läsa mer om vitlökens alla hälsofördelar inne på Swedish Paleo.

Nu över till receptet. På 80-talet jobbade jag tillsammans med en servitör från Italien, han delade med sig av flera recept från sitt hemland.

Den här milda vitlöken var ett av dem, här har jag lagt till den vackra och aromatiska rosépepparn.

Inlagda vitlöksklyftor

4 hela vitlökar

2 dl kallpressad olivolja

1 dl vatten

1 dl äppelcidervinäger

2 msk rosépeppar

1 tsk salt

Lägg ner vitlökarna i ljummet vatten en halvtimme, så går de lättare att skala.

Skala dem, lägg i en kastrull och häll över vatten, vinäger och salt.

Låt koka upp, dra ner värmen och låt sjuda i 20 min.

Ta kastrullen från värmen och låt vitlöken kallna i lagen över natten.

Lägg över vitlöksklyftorna i en burk varvat med rosépeppar. Häll över ½ dl av lagen och täck med olivolja.

Eventuellt kan mer olja behöva fyllas på efterhand, viktigt är att det täcker så inget syre kommer åt vitlöken och förstör inläggningen.

Kokboksreklam för bästa bönkokboken i välden 🙂

Här hittar du Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken på Bokus och här på Adlibris.

Boken har gjort stor succé och vann priset Best in the World i sin kategori på Kokboks-VM Gourmand Awards i Kina häromåret.

Jag gjorde om många av våra svenska husmansfavoriter med ett tillägg av baljväxter och skapade även nya recept med smaker från hela världen.

Att lägga till lite baljväxter i vardagsmaten passar extra bra nu i tider av högre matpriser.

Recepten är både lättlagade och smakrika, de passar alla kostinriktningar med många olika rätter för både vegetarianer och kött/fiskätare.

Kokboken är skriven tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.

Det är inte så många exemplar kvar hos förlaget om du vill försäkra dig om en bok till dig själv, som present eller julklapp.

Fotograf Veronica Kindblad och jag när vi tog bilder till bönkokboken på Ås Trädgård utanför Östersund

Inlagda vitlöksklyftor
Inlagd vitlök Foto Veronica Kindblad

Höstens nyttigaste inläggning

Har du odlat vitlök själv i sommar eller fått tag på på den goda löken hos din lokala grönsakshandlare?

Då bjuder jag på ett riktigt nyttigt och gott recept på inlagda vitlöksklyftor från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Vitlök innehåller precis som baljväxter prebiotika, så den är ett riktigt bra alternativ till dem.

Pre- och probiotika behövs för att tarmhälsan ska komma i balans, det ger oss ett starkare immunförsvar vilket är extra viktigt att ta hand om nu inför förkylningssäsongen.

Du kan läsa mycket om pre/probiotika i bönkokboken och här kan du läsa mer om vitlökens alla hälsofördelar inne på Swedish Paleo.

Nu över till receptet. På 80-talet jobbade jag tillsammans med en servitör från Italien, han delade med sig av flera recept från sitt hemland.

Den här milda vitlöken var ett av dem, här har jag lagt till den vackra och aromatiska rosépepparn.

Inlagda vitlöksklyftor

4 hela vitlökar

2 dl kallpressad olivolja

1 dl vatten

1 dl äppelcidervinäger

2 msk rosépeppar

1 tsk salt

Lägg ner vitlökarna i ljummet vatten en halvtimme, så går de lättare att skala.

Skala dem, lägg i en kastrull och häll över vatten, vinäger och salt.

Låt koka upp, dra ner värmen och låt sjuda i 20 min.

Ta kastrullen från värmen och låt vitlöken kallna i lagen över natten.

Lägg över vitlöksklyftorna i en burk varvat med rosépeppar. Häll över ½ dl av lagen och täck med olivolja.

Eventuellt kan mer olja behöva fyllas på efterhand, viktigt är att det täcker så inget syre kommer åt vitlöken och förstör inläggningen.

Kokboksreklam för bästa bönkokboken i välden 🙂

Här hittar du Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken på Bokus och här på Adlibris.

Boken har gjort stor succé och vann priset Best in the World i sin kategori på Kokboks-VM Gourmand Awards i Kina häromåret.

Jag gjorde om många av våra svenska husmansfavoriter med ett tillägg av baljväxter och skapade även nya recept med smaker från hela världen.

Att lägga till lite baljväxter i vardagsmaten passar extra bra nu i tider av högre matpriser.

Recepten är både lättlagade och smakrika, de passar alla kostinriktningar med många olika rätter för både vegetarianer och kött/fiskätare.

Kokboken är skriven tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.

Det är inte så många exemplar kvar hos förlaget om du vill försäkra dig om en bok till dig själv, som present eller julklapp.

Fotograf Veronica Kindblad och jag när vi tog bilder till bönkokboken på Ås Trädgård utanför Östersund

Hasselnötsbullar, sötpotatisplättar och bollar med bär till brunchen

Tre goda brunchtips

Söndagar är den dag jag får flest besök till mina bakrecept härinne på bloggen, så idag bjuder jag på några riktigt goda recept till söndagsbrunchen.

Många har frågat genom åren om jag kunde samla mina söta och salta bakverk i en kokbok och för några år sen blev den tanken äntligen verklighet.

I år är ”Baka med frukt & grönt – En glutenfri blandning av sött och salt” med på årets Bokrea.

Läs mer om innehållet i boken i länken ovan och här finns den att förboka inför reastarten 20/2 för bara 79 kr hos Bokus och här finns den för 89 kr på Adlibris.

Baka med frukt & grönt blev den andra kokbok som jag fick den stora äran att fotografera själv.

Jag gjorde den i sambo Lennarts lilla 1a i Stockholm under pandemisommaren 2020.

Bakverk, matbröd och smårätter fick följa med under tidiga soluppgångsmorgnar till de vackraste platser jag hittade runtom i huvudstaden, du ser några fler bilder från den i slutet av inlägget.

Hasselnötsbullar med vallmofrön 8 st

2 dl hasselnötsmjöl

1 dl pofiber

2 msk psylliumhusk

2 tsk bakpulver

Ca 1 tsk salt

3 äggvitor

2 dl hett vatten

1 tsk äppelcidervinäger

Till garnering:

½ dl vallmofrön

Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa upp äggvitorna lätt, spar ca 1 msk till pensling av bullarna.

Blanda äggvitorna med vatten och vinäger, häll blandningen över mjölet och arbeta degen väl med elvispens degkrokar. Låt degen svälla i 10 minuter.

Sätt ugnen på 200˚. Ta upp degen, knåda ihop den lätt och forma till en rulle. Är degen kladdig så knåda in lite mer pofiber. Skär rullen i 8 bitar och rulla till släta bullar.

Häll upp vallmofröna på ett kaffefat. Pensla bullarna med lite äggvita och doppa toppen av bullarna i fröna, lägg dem på bakplåtspapper på en plåt.

Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills de fått fin färg. Flytta över på galler att kallna.

Tips: Ställ in bullarna i kylen någon timme innan du delar dem, gör man det när de är varma kan de kännas lite degiga.

Du kan variera med mandelmjöl eller pumpafrömjöl.

Om du inte äter ägg så kan vitorna bytas ut mot 1 dl aquafaba, kikärtsspad, som du vispar upp till ett tjockt skum. Tillsätt då en tesked extra av psylliumhusk i degen så den binder ihop bättre.

Garneringen kan bytas ut mot rostade frön från till exempel sesam, solros, pumpa eller melon.

Fler bokreatips

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv” var den första av mina åtta kokböcker där jag fick förtroendet att själv stå bakom kameran, du kan läsa mer om innehållet i länken.

Det var ett fantastiskt roligt jobb, där jag fick kombinera mina intressen för matlagning, fotografering och natur.

Till den boken tog jag med rätterna till olika vackra platser i Jämtland, Härjedalen och vid min stuga i norra Dalarna för att ta bilderna.

Gröna, sköna tillbehör, där jag för första gången delar med mig av hela min hälsoresa, hittar du här på Bokus och här på Adlibris.

Sötpotatisplättar med jordgubbar och grädde ca 20 små plättar

3 dl skalad, tärnad sötpotatis

2 ägg

1 dl mandelmjöl

½ dl grädde/kokosgrädde

2 tsk psylliumhusk

Ca ½ krm salt

25 g smör/kokosolja till stekning

Koka sötpotatistärningarna mjuka i lättsaltat vatten, låt rinna av väl.

Lägg ner i en matberedare och mixa slätt.

Tillsätt de övriga ingredienserna och mixa till en jämn smet, smaka av om den är lagom salt. Ställ i kylen att svälla i 10 minuter.

Bryn smör i en plättlagg eller stekpanna och vispa om i smeten, häll ner små klickar och stek plättarna en minut på var sida på medelvärme.

Lägg upp dem eftersom på ett ugnsfast fat och håll varma på 150˚ medan du steker resten.

Servera med jordgubbar eller andra bär och vispad grädde eller kokosgrädde.

Tips: I Gröna, sköna tillbehör hittar du flera olika sorters sockerfri sylt som är god till plättarna.

Gör gärna små bakelser av några plättar travade på varann med sylt emellan, spritsa grädde på sidorna och ovanpå och garnera med bär och citronmeliss.

Det blir ett festligt fika på kalas istället för tårta, en liten bakelse är lagom till både små och stora munnar.

De är också väldigt goda serverade som potatisbullar med en vitkålssallad med lingonsylt till.

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken” som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker har verkligen förändrat mångas liv till det bättre sen den kom ut 2018.

Den blev en stor försäljningssuccé och fick stor uppmärksamhet när den utsågs till ”Best in the World” i sin kategori på den internationella kokbokstävlingen ”Gourmand Awards” i Kina 2019.

Den inbundna kokboken såldes slut så den som nu är med på rean är en nyutgåva i mjuka pärmar.

Den är också snart slut så passa på nu om du vill köpa den, du hittar den här på Bokus och här på Adlibris.

Sist ut av dagens recept blir mina fräscha energibollar från bönkokboken.

De passar fint både till brunchen och att ta med i en liten burk till träningen, skidturen eller resan som ett näringsrikt mellanmål.

Ät, njut och må gott!

Syrliga energibollar Foto Veronica Kindblad

Syrliga energibollar ca 20 st

3 dl kokta kikärtor

1½ dl kokosgrädde

1 dl frystorkat bärpulver, jag använde svarta vinbär och blåbär

1 dl nyponskalsmjöl

½ dl kokosolja

Rivet skal och saft av 1 ekologisk lime

1 tsk vaniljpulver

Mixa kikärtorna fint, blanda ner de övriga ingredienserna och mixa allt till en slät smet.

Rulla jämnstora bollar och doppa i bärpulver eller kokosflingor, lägg dem på en bricka och låt kallna i kylen.

Du kan också forma dem som bars och doppa i mörk choklad innan den kyls.

Förvara bollarna i en burk i kylen med smörpapper mellan lagren eller frys in och ta fram eftersom.

Här nere ser du några fler bilder från kokböckerna, jag blir väldigt glad om du vill stötta mitt skrivande genom att köpa någon eller några av dem.

Det låga priset gör att de passar fint även att ge bort som present istället för en blomma eller en flaska vin, en gåva med bestående värde.

I det här inlägget kan du läsa mer om mig, min matfilosofi och de övriga kokböcker jag skrivit det senaste decenniet.

Tacokryddad kycklingpaj i kikärtsskal Foto Veronica Kindblad
Kombucha med havtorn från Gröna, sköna tillbehör
Fröknäcke med nässlor och parmesan från Gröna, sköna tillbehör
Hallonmoussetårta på apelsinchokladbotten från Baka med frukt & grönt
Havrekakor med kolasmak från Baka med frukt & grönt
Kikärtsgryta med indiska smaker

Värmande gryta

Nu börjar hösten göra sig påmind men lite kyligare temperaturer på kvällarna, åtminstone här i Östersund.

Idag bjuder jag på ett hett middagstips från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson. I länken till Adlibris hittar du den på rea för bara 89 kr.

Vi ville med hjälp av bönkokboken sprida hur bra det är med ett litet tillägg av bönor i den dagliga maten för att få fler hälsofördelar.

Pre- och probiotika hjälper bland annat till att balansera blodsockret och att stärka immunförsvaret, viktigt inte minst i dessa tider.

De kan också ge hjälp på traven att gå ner i vikt om man behöver det, jag har själv en del erfarenhet av det plus att de ledde till minskade klimakteriebesvär i samband med att jag jobbade med boken.

Indisk mat har alltid varit en favorit hos mig, både på restaurang och när jag vill laga något värmande och smakrikt här hemma.

Här får du en riktigt lättlagad och mättande vegetarisk gryta som passar fint både till vardag och fest.

Kikärtsgryta med indiska smaker 4 port

400 g zucchini

100 g bladspenat

4 dl buljong, välj den sort som passar dig

2 dl 10-17% yoghurt, smetana eller kokosgrädde

1 gul och 1 röd paprika

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

½ dl tomatpuré

½ dl riven ingefära eller 1 msk pressad

2 msk hela kardemummakapslar

1 msk gult currypulver

1 msk gurkmeja

Ca 1-1½ tsk salt

1 färsk, finhackad chili eller ca 1 tsk chiliflingor eller

1 pressad lime

50 g smör/kokosolja till stekning

Innan serveringen:

Tillsätt 6 dl kokta kikärtor

Skär löken och vitlöken i skivor. Skär paprika och zucchini i bitar.

Fräs, zucchini, lök och paprika några minuter i smöret tillsammans med tomatpuré och kryddor. Tillsätt spenaten och låt fräsa med en stund, tills den mjuknat.

Häll på buljong och yoghurt och låt grytan puttra i ca 30 minuter, rör då och då. Häll i kikärtorna och limesaften, låt koka upp några minuter.

Smaka av om du vill ha mer sälta, hetta eller syra. Servera grytan med kokt blomkål och en klick yoghurt.

Här nedan ser du några av de övriga recepten i kokboken.

Vinterns godaste soppa
Syrlig rödkålssoppa med linser Foto Veronica Kindblad

Januarimat

För dig som vill laga både gott och plånboksvänligt så här efter alla helger, idag får du recept på min bästa kålsoppa.

Min mamma lagade ofta kålsoppa när jag var liten, så det har alltid varit en av mina favoritsoppor.

Det är perfekt vintermat, näringsrikt, ekonomiskt, lokalproducerat och riktigt klimatsmart.

Vill du göra den helt vegetarisk så uteslut fläsket, du kan istället tillsätta tärnad, rökt tofu.

Använd då gärna en smakrik svampbuljong istället för kycklingbuljongen.

Ta gärna med soppan i en termos och njut av den ute i det fria, på skidturen eller skogspromenaden.

Jag skapade det här receptet till Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson, som själva förändrat sina liv med hjälp av bönor.

Just nu kostar den prisbelönta bönkokboken endast 89 kr på Bokus och 99 kr på Adlibris.

Foto Amelie von Essen

Syrlig rödkålssoppa med rökt fläsk och gröna linser 4 port

1 liter strimlad rödkål

5 dl kycklingbuljong

5 dl vatten

100 g varmrökt sidfläsk

2 dl kokta gröna linser

2 dl strimlad purjolök

1 dl mjölksyrade rödbetor, recept finns i kapitlet ”Mjölksyrat” i bönkokboken

1 msk äppelcidervinäger

1 tsk torkad timjan

Salt och peppar

25 g smör till stekning

Strimla och bryn fläsket i en gryta. Tillsätt kål och smör, låt fräsa i fem minuter utan att det får för mycket färg. Rör ner purjolöken och fräs några minuter till.

Häll på kycklingbuljong, vinäger, timjan, salt och peppar. Låt koka upp och sjuda på svag värme i 30-60 minuter, ju längre desto godare.

Rör om då och då. Innan serveringen blandar du ner de mjölksyrade rödbetorna och linserna, låt bara få en snabb uppvärmning.

Servera gärna rödkålssoppan med en klick smetana och ett hembakt bönbröd, recept finns i kapitlet ”Energifyllt från bageriet”

Den här soppan kan med fördel göras i en slowcooker, typ Wonderbag, Crock-Pot eller Nordic Cooker. Då är den klar på ca 4 timmar, med minimal åtgång av energi, samtidigt som du får tid över att göra något annat än att röra i grytan.

Här nedan ser du några fler av recepten i bönkokboken, de vackra bilderna är tagna av fotograf Veronica Kindblad.

Lamm Korma Foto Veronica Kindblad
Chili sin carne Foto Veronica Kindblad
Köttbullar med kikärter Foto Veronica Kindblad
Glutenfria muffins på aquafaba, kikärtsspad

Matmuffins
Foto Veronica Kindblad

Fritt från gluten, ägg och mjölk

Vi är många i Sverige som har problem med gluten, mejeriprodukter eller andra födoämnesallergier.

Jag har därför tagit fram en hel del brödrecept, både här på bloggen och i mina kokböcker, som ska passa även oss som har någon form av matintolerans.

Dagens recept är ett riktigt gott och näringsrikt bröd för alla som inte tål/äter gluten, ägg och mjölkprodukter.

Kikärtsspad är väldigt proteinrikt och fungerar mycket bra att vispa till ett tjockt skum och använda istället för ägg i bakverk och majonnäsbaserade såser.

Bra både för äggallergiker och de som bara äter mat från växtriket.

Googla på Aquafaba så hittar du många olika användningsområden för spadet, så släng inte bort det nästa gång du öppnar en burk kikärtor.

Jag skapade det här receptet till ”Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken”, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson.

Den har efter att ha varit slutsåld sen i våras nu kommit i ny utgåva med mjuka pärmar till ett lägre pris.

Beställ den i länken ovan som går till Adlibris för bara 129 kr, samma pris på kokboken hittar du här hos Bokus.

Ägg- och mjölkfria matmuffins på kikärtor ca 12 st mindre muffins

2 dl mandelmjöl

2 dl kokosmjölk

1½ dl kikärtsspad från en kikärtstetra på 380 g

1 dl kikärtsmjöl

1 dl krossade chiafrön

2 msk kokosolja

2 msk tahini

1 msk bakpulver

ca ½-1 tsk salt

Till garnering:

2 msk svarta sesamfrön

Blötlägg chiafröna i kokosmjölken en timme. Sätt ugnen på 200˚.

Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke.

Vispa upp kikärtsspadet till ett riktigt kraftigt skum med elvisp eller mixerstav.

Blanda kokosmjölk/chiafrön med smält kokosolja och tahini i en annan bunke.

Rör ner mjölet i chiablandningen och tillsätt det vispade skummet, blanda om väl.

Fördela smeten med hjälp av två matskedar i tjockare muffinsformar eller i vanliga bullformar i en muffinsplåt, strö över lite svarta sesamfrön.

Grädda i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter, låt svalna på galler.

Frys in de muffins som inte går åt och ta fram eftersom.

Fräscha på dem några minuter i ugnen på 150 grader när de tinat.

Chokladkaka med svarta bönor och hallon

Lördagsgodis

Idag bjuder jag på en krämigt god chokladkaka med hallon från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken.

Den skrev jag tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.

Vår kokbok som fick utmärkelsen Best in the World på Kokboks-VM Gourmand Awards förra sommaren, har just kommit i en nyutgåva i mjuka pärmar till lägre pris.

Du hittar den här för 129 kr hos Adlibris och här hos Bokus, du kan annars be din lokala bokhandel att de beställer hem den.

Då gynnar du inte bara oss utan även bokhandlarna som också har det tufft nu i Coronatider.

Krämig chokladkaka Foto Veronica Kindblad

Krämig chokladkaka med hallon och svarta bönor ca 6 port

2 dl kokta, svarta bönor

100 g mörk choklad 80-90 %

50 g färskost, naturell

2 ägg

2 dl grädde/kokosgrädde

2 dl färska hallon

En nypa salt

Sätt ugnen på 100˚. Smörj 6 portionsformar eller en lite större form som rymmer ½-1 liter.

Smält chokladen tillsammans med grädden och färskosten i en kastrull på svag värme.

Mixa bönorna med äggen, blanda ner i chokladsmeten.

Smaka av med lite salt, det lyfter chokladsmaken.

Rör sist försiktigt ner hallonen.

Häll chokladsmeten i formarna och baka i mitten på ugnen i 1 timme.

Låt svalna och ställ i kylen några timmar innan serveringen.

Servera chokladkakan med hallon och vispad grädde/kokosgrädde.

Gör du en större form så skeda upp den krämiga chokladkakan på assietter och garnera.

För en kaka helt utan mejeriprodukter, uteslut färskosten och öka på kokosgrädden med 1 dl.

Snabb lunch med falukorv

Lättlagad korvlunch

Fram till för 11 år sen, innan jag började äta mat med få kolhydrater och mer fett, allmänt kallat LCHF, så var falukorv med spaghetti och ketchup min absoluta favoriträtt.

Jag kunde äta det varje dag, det satte sina spår både på hälsan och på vikten…

Nu tycker jag att grönsaker är så otroligt mycket godare, så pasta blir det bara nån enstaka gång per år och då bara glutenfri bönpasta.

Bönor i olika former ingår ofta i min mat sen jag skrev Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson för tre år sen.

Baljväxter är ett både gott och mättande tillbehör som även fungerade bra som medicin mot mina klimakteriebesvär häromåret.

Mjölksyrade grönsaker eller någon annan form av probiotika äter jag varje dag, det är väldigt bra för magen.

Vår bönkokbok har precis kommit i ny utgåva, med mjuka pärmar till ett lägre pris än den slutsålda varianten som var inbunden.

Här kan du beställa boken för 129 kr på Adlibris och här finns den på Bokus för samma pris.

Gröna bönor i tomat 2 port

250 g kokta haricot verts i mindre bitar

10 cocktailtomater skurna i 4 delar

2 dl strimlad purjolök

50 g smör

1 tsk äppelcidervinäger

1 tsk torkad timjan

Salt och peppar

Bryn smöret lätt och häll i purjo och tomater och fräs några minuter på medelvärme. Krydda med salt, peppar och timjan.

Rör ner bönorna försiktigt och häll på vinägern, låt puttra en liten stund tills bönorna har den konsistens du vill.

Servera med några skivor falukorv med hög kötthalt och stekt ägg.

Fler tips på god och näringsrik mat av den typ jag äter idag hittar du i Diabeteskokboken för män, även den skriven med LCHF-gurun Lars-Erik Litsfeldt.

Korv med syrlig rödkål från Diabeteskokboken för män Foto Mikael Eriksson

Min bästa bönsallad

Ägg, bönsallad, nötter och smör

Sommarens bästa bönor

Idag får du recept på den bönsallad som var den första jag gjorde när jag började testa hur man kan förändra sitt liv med bönor, efter Patrik Olssons och Lars-Erik Litsfeldts succébok.

Den salladen var inledningen till att jag senare antog utmaningen att skapa en hel kokbok baserad på baljväxter, även den boken blev en stor framgång.

Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken har varit slutsåld sen i våras men kommer nu i augusti i en nyutgåva i mjuka pärmar för bara 129 kr.

Du kan lägga in om bevakning här på Adlibris, så får du mail när den finns att beställa.

Här finns samma kokbok på Bokus, där kostar den 139 kr.

Den här salladen står sig än idag, 2½ år senare, vi äter den så gott som dagligen.

Bönsallad

1 tetra ekologiska svarta bönor à 380 g

 1 dl mjölksyrade grönsaker, jag tycker rödbetor är godast

1 dl ajvar relish

2 msk kallpressad olivolja

1 msk äppelcidervinäger

ca 1 tsk örtsalt

Häll upp bönorna i ett durkslag, spola av lagen i kallt vatten och låt rinna av väl.

Blanda ajvar, ev mjölksyrade grönsaker, olja, vinäger och örtsalt i en bunke.

När jag gör salladen utan de mjölksyrade grönsakerna så serverar jag en sked till maten istället.

Vänd ner bönorna i dressingen, sleva upp i en burk och förvara i kylen.

Jag varierar salladen med kidneybönor och kikärtor, ibland blir det pesto som smaksättning istället för ajvar.

Vill du göra mjölksyrade rödbetor själv därhemma, så har jag ett väldigt gott recept med i kokboken.

Här kan du läsa mer om boken på vårt förlag Bladh by Bladh.

Jag och mina medförfattare

6 recept för att underlätta i Coronakarantänen

Broccolisoppa från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Tips för hemmakocken

Nu har de allra flesta av oss fått ändra vårt beteende på många sätt på grund av Coronapandemin.

Hemmamatlagningen har blivit mycket viktigare nu när vi inte kan umgås på samma sätt som vanligt på grund av karantänen.

Jag bjuder därför på ett recept vardera från mina 6 kokböcker, på sån mat som är enkel att laga, fylld av njutbara smaker och rejält med näring.

Själv lagar jag gärna storkok just nu, så finns det mat för flera måltider, inte minst viktigt om vi kanske blir sjuka.

Lennart och jag distanserar oss så mycket det går från andra, det blir minimalt av sociala kontakter nu, så hittills har vi klarat karantänen här i Stockholms innerstad riktig bra.

Vi är ute och går mycket, då är det skönt att ha något färdigt att bara värma till lunch eller middag när man är lite trött efter promenaden.

Så passa på att laga ordentligt med matlådor och stoppa i kyl och frys, för kommande behov.

Du kan variera mina recept med vad du har hemma, se dem som inspiration och våga experimentera lite med de råvaror du tycker bäst om.

I fredags gjorde jag en kylskåpsrensning av sista resterna på de grönsaker jag storhandlar en gång i veckan hos Fruktaffären på Hantverkargatan, då laddar jag upp med ägg, smör, fisk och grönt.

Grönsaksresterna resulterade i en annorlunda och mycket god kålpudding, kållagren bestod av strimlad rödkål, bladspenat och lök som jag smaksatte med hönsbuljong och ädelost.

Köttlagret gjorde jag av älgfärs som blandades med ägg, smetana, fiberhusk, chili, paprikapulver och vitlök, vill du prova så kan du använda ungefär samma proportioner som i min traditionella kålpudding.

Till det hela serverade jag en smakrik tomatsås som blev över när jag långkokade en mustig oxsvansgryta häromsistens och en klick bearnaisesås.

Prova gärna den kombinationen, det smakade himmelskt även om färgen på kålpuddingen inte blev så vacker av rödkål/spenat så det blev ingen bild tagen.

Först ut bland mina kokboksrecept kommer en av mina godaste soppor, den här gjorde jag ofta redan under mina år som restaurangkock.

Broccolisoppa med skaldjur 4 port

600 g broccoli

4 dl kycklingbuljong

4 dl grädde

1 gul lök

1 dl riven Västerbottensost

200 g skalade räkor

100 g kräftstjärtar

Salt och peppar

Skär broccolin i mindre bitar och finhacka löken, bryn smöret och lägg i grönsakerna.

Låt fräsa några minuter utan att få färg, krydda lätt med salt och peppar.

Häll på buljong och grädde, ge soppan ett uppkok under omrörning.

Låt sjuda på svag värme i 30 minuter.

Mixa broccolin och rör sen ner ost, räkor och kräftstjärtar.

Låt soppan bara bli varm, annars blir skaldjuren lätt sega.

Servera med en kokt ägghalva och gärna lite färska örter.

Receptet ovan finns med i Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Den är en samlad nyutgåva av två av mina mest populära kokböcker, min och Annika Dahlqvists LCHF för seniorer och från Långkok för LCHF och Paleo.

Du får gärna stötta mig, Annika och det lilla förlaget Lumio, genom att köpa den och min grillkokbok direkt därifrån, de har nu fri frakt inom Sverige.

En del av förtjänsten går till välgörenhet, så här skriver förläggaren Christina Snell Lumio:

”Under hela april månad kommer Lumio Förlag att stödja UNICEFs arbete mot spridningen av Corona och deras arbete med att stödja barn och familjer genom att skänka 5% av hela vår bokförsäljning!”

Nästa recept, en mycket god, saftig och användbar tjälknöl, är också med i Gammaldags husmanskost, det kommer från början från slutsålda Långkok för LCHF och Paleo.

Kokboken har förutom Annika Dahlqvists inledande text även ett mycket intressant förord av Kostfondens grundare, vetenskapsjournalisten och författaren Ann Fernholm.

Ann berättar på sitt engagerade och lättlästa sätt bland annat om fettets viktiga betydelse i vår mat.

Kostfonden har just startat en ny studie för att undersöka hur maten kan motverka typ 2-diabetes, den ska bli intressant att följa.

Jag är sen många år månadsgivare till Kostfonden, jag vill med hjälp av både den slanten och mina kokböcker dra mitt strå till stacken för att förbättra folkhälsan.

Recept nummer två kommer också det från Gammaldags husmanskost, det smakar fantastiskt gott med en zucchinisallad, bönsallad eller på en smörgås av nötbröd.

Tjälknöl från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Tjälknöl ca 6-8 port

1 kg fryst stek från vilt, nöt, lamm eller gris

1 liter vatten

1 dl salt

1 stor morot

3 stjärnanis

2 msk enbär

1 smulat lagerblad

1 tsk hel vitpeppar

Lägg det djupfrysta köttet på ett galler över en ugnsform.

Sätt in steken i nedre delen av ugnen och sätt den på 100°.

Stick in en stektermometer i tjockaste delen av köttet efter 3 timmar när köttet tinat.

Stek i ca 8-10 timmar beroende på tjocklek på steken.

När termometern visar 65º så har du ett rosa kött, vill du ha det mer välstekt så låt temperaturen gå upp till 70º.

Skala och riv moroten grovt, jag har med den för att ge lite naturlig sötma till lagen istället för socker som många gånger används till kryddning av tjälknöl.

Krossa enbär och vitpeppar grovt i en mortel och blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp.

Lägg köttet i en hög, smal bunke, häll den heta lagen över köttet, se till så det täcker.

Låt köttet svalna och ställ in i kylen i 4–5 timmar.

Ta upp köttet, låt rinna av i durkslag och torka av med hushållspapper.

Skiva steken tunt, frys gärna in i portionspåsar och ta fram efterhand, så har du alltid ett gott köttpålägg utan tillsatser.

Nästa recept kommer från Diabeteskokboken för män, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt.

En högaktuell kokbok just nu, då sjukvården sett att många av de som drabbas värst av Covid-19 är män som lider av diabetes typ 2, fetma och hjärt/kärlproblem.

Recepten passar förstås lika bra för kvinnor som uppskattar min form av traditionell husmanskost tillagad på lågkolhydratvis.

Ugnsbakade kycklingklubbor med currysås och blomkålsris
Foto Mikael Eriksson

Ugnsbakade kycklingklubbor med currysås och blomkålsris 2 port

2 stora kycklingklubbor, gärna ekologiska

2 msk olivolja

Ca 1 tsk salt

1 tsk curry

1 tsk paprikapulver

½ tsk kanel

Blomkålsris:

1 litet blomkålshuvud

1 liter kokande vatten

1 msk salt

2 msk smör

Currysås:

2 dl crème fraiche

½ dl reducerad sky från kycklingen

1 msk gul curry

1 tsk gurkmeja

½ pressad lime

Ev lite salt

Sätt ugnen på 125°. Blanda salt och kryddor. Pensla kycklingklubborna med oljan och gnid in kryddblandningen väl.

Lägg låren med skinnsidan nedåt i en smord ugnsform.

Sätt in formen i ugnen och låt sakta bakas i 45 minuter, vänd klubborna och låt stå inne 45 minuter till.

Genom att steka kycklingen under lång tid på låg värme får du en väldigt saftig kycklingklubba som är välstekt utan att bli torr.

För att vara helt säker på att den är klar så stick en kniv in mot benet, köttsaften som rinner ut ska vara klar och inte rosa.

Använder du stektermometer så stick in den mot benet i den tjockaste delen av låret, temperaturen ska vara uppe i 82˚ när klubban är klar.

Medan kycklingen lagas till så river du blomkålen grovt på rivjärn som du placerar över en form, så slipper du få blomkålsris som skvätter över hela köksbänken.

Koka upp skyn som bildats i formen från kycklingen, koka ihop/reducera till ca ½ dl.

Tillsätt curry, gurkmeja och crème fraiche, låt koka ihop några minuter tills såsen tjocknat.

Smaka av med limesaft och om du vill ha mer sälta än den från skyn.

Precis innan serveringen häller du ner blomkålsriset i det kokande, salta vattnet.

Koka upp i en halv minut och häll av genom ett durkslag.

Häll tillbaka i kastrullen och lägg i ett par klickar smör och rör om.

Lägg upp kycklingklubban på en spegel av currysåsen.

Strö lite chiliflingor som garnering runt tallriken och servera med blomkålsriset.

Nästa mattips kommer från Låt bönor förändra ditt liv – Kokboken, som jag skrev tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson på Smarta Diabetiker.

Den kokboken och min senaste, Gröna, sköna tillbehör är utgiven på det lilla men naggande goda förlaget Bladh by Bladh.

Förläggare Annika Bladh har även ett väldigt fint utbud av skönlitteratur om du är läslysten i karantänen.

Bönkokboken lyckades knipa en av världsmästartitlarna i kategorin Specialkokböcker på Kokboks-VM Gourmand Awards i Kina förra sommaren, det kändes verkligen roligt.

Den kokboken är för närvarande slutsåld men kommer ut på nytt till hösten, under tiden finns den här som E-bok.

Tomatsalsa med linser
Foto Veronica Kindblad

Tomatsalsa med ajvar, chili och gröna linser

2 dl kokta gröna linser

2 stora tomater

1 dl hackad bladpersilja

1 dl finhackad knipplök

1 dl ajvar relish

1 pressad citron

1 finhackad chili, ca 2 msk

½ dl olivolja

Ca 1-1½ msk flingsalt

Skär tomaterna i skivor och sen i fina tärningar, blanda med de väl avrunna linserna i en bunke.

Vänd ner det hackade kryddgröna, ajvar, citronsaft, chili, olja och den mindre mängden salt.

Låt stå en stund, smaka sen av om du vill ha mer hetta, syra eller sälta.

Jag använder oftast mild ajvar till den här salsan, men vill du ha den riktigt het så väljer du förstås den heta varianten.

Då har turen kommit till ett recept från min grillkokbok, en riktigt passande bok inför vårens och sommarens alla grillmiddagar.

Den innehåller alla mina favoritrecept på marinader och tips för en lyckad grillning.

Jag tipsar också om goda sommardrinkar, förrätter, sallader, såser, röror och desserter, du hittar kokboken här för bara 195 kr på Lumio Förlag.

Förordet om grillningen genom tiderna har mina goda vänner Jenny och Magnus Andersson bidragit med.

De driver den mycket populära Paleobloggen Under vårt tak, en av de första bloggar jag började följa när jag gick över till glutenfri lågkolhydratkost för 11 år sen.

Jenny och Magnus har de senaste åren kommit med två kokböcker där de samlat sina bästa recept, här hittar du Ren & Naturlig Mat och Nyttigare Gott.

Kokospannacotta med vanilj
Foto Mikael Eriksson

Kokospannacotta med vanilj ca 6 port

2 kokosgrädde på tetra à 250 ml

2 blad gelatin

1 vaniljstång

Kokosgrädde, coconut cream, finns i hyllorna med thaimat i större matbutiker, annars fungerar det bra med det tjocka lagret som ligger på toppen i en burk kokosmjölk.

Blötlägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5 minuter, häll ner kokosgrädden i en kastrull och låt smälta.

Dela och lägg ner vaniljstången, låt koka upp och puttra på svag värme i 5 minuter, rör då och då.

Ta från värmen och fiska upp vaniljstången, skrapa ur fröna och vispa ner i kastrullen.

Krama ur gelatinet och rör ner det i den varma kokosgrädden.

Låt svalna lite, rör om väl och häll upp i glas eller koppar, ställ i kylen att stelna i 3-4 timmar.

Sist ut bland mina Coronakarantäntips blir en lättfixad, läcker och näringsrik smoothie från min nya kokbok Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv.

Det här är den första kokbok där jag tagit alla bilderna själv, ett fantastiskt roligt jobb där jag tog med alla smårätterna ut i den jämtländska naturen.

Jag berättar för första gången om hela min hälsoresa, hur jag ätit mig friskare från flera svåra krämpor, som fibromyalgi, migrän, magbesvär och övervikt, för att nämna några.

Här har jag återigen fått ett mycket fint förord från vännen Ann Fernholm, om hur viktigt det är att vi återvänder mer till vår ursprungliga mat och börjar ta vara på det vi kan hitta i naturen.

I kokboken hittar du alla gröna tillbehör du behöver för att få till riktigt njutbara måltider, som passar alla oavsett om du äter kött, fisk eller bara vegetariskt.

Somrig brunch på rätter från Gröna, sköna tillbehör

När vi nu inte har lika mycket som vanligt att glädjas åt, då känns det bra att göra alla måltider till en fest, tycker jag.

Jag dukar med finaste porslinet, har blommor på bordet och dricker i vackra glas, då blir maten ännu godare.

Nu i Coronatider delar jag recept dagligen härinne för att ge inspiration, gå bara in på bloggens startsida och scrolla dig neråt så kan du läsa allihop.

Jag hoppas du uppskattar mina tips och kanske köper någon eller några av mina kokböcker, till dig själv eller att skicka till någon när och kär du inte kan besöka just nu.

Dela gärna inlägget vidare bland dina vänner så fler får chansen att njuta, klicka bara på någon av symbolerna för sociala medier nedanför inlägget så delas det på din sida.

Rödbetssmoothie med bär 1 port

2 små, kokta rödbetor

½ dl svarta vinbär

½ dl lingon

½ dl blåbär

1 tsk riven ingefära

1 dl nyponte

Blanda allt i matberedare eller mixa med stavmixer och häll upp i ett vackert glas.

Tips: Vill du ha en mer mättande smoothie så mixa med 1 dl fet yoghurt, smetana eller kokosgrädde.

½ dl kikärtor eller röda linser är också gott att ha i, då får du en välsmakande proteindrink.

Har du frysta slånbär eller rönnbär så passar även de väldigt bra som smaksättning, rödbetans sötma passar fint ihop med deras kärva smak.

Rödbetssmoothie med bär
Foto Birgitta Höglund