Kräftor med goda tillbehör

Kräftor med Dill

Kräfttider

Nu har vi kommit ända fram till augusti, hoppas vädret vänder nu så det blir många ljumma kvällar lagom till kräftfesterna.

I dagens inlägg får du tips på några goda tillbehör till kräftorna, bland annat hur du enkelt gör egen majonnäs.

Vill du ha ännu fler tips på goda såser, så finns det många recept i min kokbok Birgitta Höglunds bästa grilltips, där finns även en grillad kräftvariant med vitlökssmör.

Ännu fler tips hittar du i min senaste kokbok som kom i våras, Gröna, sköna tillbehör.

Kräftor

Lowcarb-Muffins med Västerbottensost och Frön

Västerbottensmuffins med kummin

Vitt formbröd

Fröbröd med soltorkade tomater och timjan

Valnötsbröd

Fröknäckebröd

Hemgjord majonnäs

Hemlagad majonnäs

2 äggulor

1½ tsk osötad senap

½-1 krm salt

Lite vitpeppar

1 tsk vit balsamvinäger

Några droppar Worcestershiresauce

2 dl neutral rapsolja

Blanda gulor, senap, vinäger och salt med stavmixern i en  smal, hög bunke.

Tillsätt oljan lite i taget och mixa ordentligt mellan.

Efter att majonnäsen tjocknat, kan du hälla i större mängd åt gången.

Arbeta upp och ner i bunken med mixern, så allt blir ordentligt blandat.

Du kan förstås också vispa din majonnäs med vanlig ballongvisp i en bunke som på bilden ovan, det ger bra träning 🙂

Krydda med vitpeppar och Worcester, smaka av om det behövs mer vinäger eller salt.

Lägg över majonnäsen i en burk, den håller sig minst en vecka i kylen.

Ingredienser till Aioli och Majonnäs

Rhode Islandsås till räkor

Rhode Islandsås 4-6 port

3 dl majonnäs

1 dl chilisås

½ pressad citron

ev 1 msk whisky

Salt

Cayennepeppar

Vispa samman majonnäs och chilisås, smaksätt med citron, whisky och kryddor.

Det ska vara lite sting i såsen, så snåla inte på cayennepepparn.

Enligt Werner Vögelis originalrecept så ska det vara finhackad paprika, persilja och dill i såsen också, men det brukar jag utesluta för det mesta.

Klicka på bilden nedan så kommer du till ett inlägg om heta kräftor à la Ernst Kirchsteiger.

Kräftor med Lime och Chili på Muurika
Valnötsmuffins med blåbärssylt

Lördagsgodis i blåbärstider

Idag får du tips på goda små muffins till sommarens kaffekalas.

Ät dem antingen som de är, med smör och sylt som scones eller som en bakelse.

Jag bakar oftast minimuffinsar i småbrödsformar istället för gigantiska amerikanska, det blir som lite mer svenskt lagom.

Valnötsmuffins ca 14 mindre

3 ägg

1½ dl krossade valnötskärnor

2 msk pofiber

1 msk honung eller valfri sötning

1 tsk vaniljpulver

Skal och saft av ½ ekologisk lime

Mortla valnötterna till ett grovt mjöl med lite bitar i.

Tvätta limen och riv skalet fint. Skilj gulan och vitan från äggen, häll i varsin bunke.

Tillsätt vald sötning i äggulorna och vispa riktigt tjockt.

Diska visparna noga och vispa därefter äggvitorna, så tjockt att det går att vända bunken upp och ner.

Rör ner pofiber, valnötter och citronsaft i äggulesmeten, ta lite av äggvitan och rör ner.

Då blir det lättare att till sist vända ner resten av vitorna, utan att så mycket luft försvinner ur skummet och då blir det bättre höjd på muffinsen.

Fyll smeten i muffinsformar, en centimeter från kanten.

Grädda i 200° i 12-15 minuter, låt svalna på galler och kyl innan du delar dem så behåller de formen bättre.

Blåbärssylt

½ liter frysta eller färska blåbär

½ pressad lime

Koka upp blåbären och låt puttra i fem minuter, ta från värmen och låt kallna, rör sen i limesaften.

Här får du en sylt helt utan sötning, den håller sig i upp till en vecka i kylen.

Vill du spara den längre så frys in i små burkar och ta fram eftersom.

Till garnering av bakelse

Vispad grädde eller kokosgrädde

Skogshallon eller svenska trädgårdshallon

Citronmeliss

Vispa grädden, inte för hårt men inte heller för löst, den ska hålla att spritsa.

Dela muffinsen och bred lite sylt mellan, lägg ihop och bred grädde runt om.

Fyll sen grädden i spritspåse och spritsa runt om upp över kanten och toppar längs kanten.

Fyll blåbärssylt i hålet och garnera med hallon och gröna blad, du kan förstås ta andra bär om du vill.

Här nedan ser du en getmesemousse med blåbär från min senaste kokbok Gröna, sköna tillbehör, fotograferad en vacker sommarkväll förra året vid anrika Fjällnäs Hotell i Härjedalen.

Räkor i dillmajonnäs till chaffles/ostvåfflor

Räkor med gott sällskap

Jag har blivit väldigt förtjust i chaffles, sammandrag av cheese waffles, på svenska helt enkelt ostvåfflor.

De passar perfekt att ha med som utflyktsmacka eller som på bilden ovan som en liten kvällsrätt, eller varför inte till frukost.

Jag serverade mina chaffles med räkor som jag blandade med dillmajonnäs, mycket gott och mättande.

Vill du ha fler tips med somriga smaker, så ta en titt på mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Om du vill veta mer om mina tankar kring maten och hur den hjälpt mig att få ett friskare, starkare och slankare liv, läs då gärna mer här.

Dillmajonnäs

1 dl majonnäs

1 dl finhackad dill

2 msk smetana/kokosgrädde

½ tsk äppelcidervinäger

Salt och peppar

Rör samman majonnäs och smetana, smaksätt med vinäger, salt och peppar.

Blanda med dillen och låt stå en stund i kylen så smakerna utvecklas.

Chaffles/ostvåfflor ca 3 st

3 dl riven mozzarella på påse

3 ägg

50 g smält smör

1 nypa salt

Vispa ihop alla ingredienser i en bunke.

Pensla våffeljärnet med lite smält smör och sprid ut smet över järnet med en slev.

Grädda våfflorna ca 4-5 minuter tills de fått fin färg, lägg dem på galler att svalna.

Värm dem strax innan serveringen i ugnen, lägg dem på gallret i en minut på 175º.

Du kan frysa in våfflorna och ta fram eftersom, tina då ett par minuter i ugnen eller i brödrost.

Här hittar du en matig ostvåffla gjord i ett belgiskt våffeljärn hos Halva Lindha, de ser verkligen goda ut.

Gör din egen färskost

Färskost på Fjällfil

Idag får du tips på hur du enkelt gör egen färskost, som tillbehör till brunchen eller utflyktsmackan.

Smaksättningen går att variera på många sätt, här några tips:

Riven pepparrot, hackad gräslök, timjan, oregano, dragon, vitlök, chili, kummin, svartpeppar, rosépeppar, ugnstorkade tomater, oliver, kardemumma, valnötter, honung eller bara naturell med lite flingsalt.

Här hittar du recept på mitt goda valnötsbröd som passar väldigt bra till färskosten, särskilt om du rostar det först.

Vasslen som blir kvar när färskostmassan runnit av kan du använda som degvätska när du bakar.

Färskost

½ liter Fjällfil

½ dl crème craiche

Salt efter behag

Värm upp filmjölken till 50 grader under omrörning, häll försiktigt upp i kaffefilter och ställ i kylen att rinna av över natten.

Flytta över ostmassan till en bunke och rör ner crème fraichen, smaka av med salt.

Blanda i den smaksättning du vill ha från mina tips häruppe.

Jag tog 2 msk riven pepparrot, 2 msk finhackad gräslök och lite smulat flingsalt i min.

Klicka på bilden nedan så kan du läsa mer om min kokbok Gammaldags husmanskost.

Fler somriga mattips hittar du i kokböckerna Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Valnötsbröd från Gammaldags husmanskost Foto Mikael Eriksson

Glutenfria hallongrottor

Hallongrotta från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

Hallontider

Nu börjar hallonen mogna i de södra delarna av landet, så idag får du ett av mina kokboksrecept att njuta av på sommarens kaffekalas.

Receptet kommer från Gammaldags husmanskost på nytt sätt, som är en samlad nyutgåva av mina tidigare slutsålda kokböcker LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo.

Skogshallon är ett av mina absoluta favoritbär tillsammans med lingon och hjortron.

Alla tre bären fungerar bra att ha som fyllning i de här kakorna.

Hallongrottor 12 st

50 g kallt smör

2 dl mandelmjöl

1 ägg

1 msk honung eller annan sötning

1 msk fiberhusk

1 tsk bakpulver

1 ½ dl mosade hallon

Skär smöret i små bitar och blanda samman med mandelmjölet, enklast går det med hjälp av en elvisp.

Rör i ägg och honung, blanda fiberhusk med bakpulver och rör ner i smeten.

Låt degen svälla fem minuter i kylen och rulla sen till små bollar som läggs i småbrödsformar.

Gör en grop i varje kaka och fyll med en tesked hallon.

Grädda på 200° i 8-10 minuter och låt svalna på galler.

Kakorna går bra att frysa, ge dem då en liten stund i medelvarm ugn när de tinat, så smakar de som nybakta.

För att kakorna skulle bli riktigt fina, lade jag på lite extra av de mosade hallonen innan serveringen.

Frökex med kardemumma

Frasiga kex

Du tillhör kanske dem som brukar baka mitt populära fröknäcke, här får du en liknande variant smaksatt med den underbara kryddan kardemumma.

Passar perfekt som ett gott fikabröd bara som de är eller med smör och ost på.

Tycker du om mina recept så blir jag väldigt glad om du vill stötta mitt skrivande genom att köpa någon eller några av min kokböcker.

Här länkar till de som innehåller mina mest somriga recept, Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

De övriga kokböckerna och min matfilosofi kan du läsa mer om här.

Frökex med kardemumma

1½ dl sesamfrön

1 dl linfrön

2 msk pofiber

1 msk fiberhusk

1 msk mald kardemumma

ev 1 msk valfri sötning

1 tsk salt

½ dl smält smör eller kokosolja

2½ dl kokande vatten

Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke.

Koka upp vatten, tillsätt smör och sötning om du vill, de blir goda även utan.

Rör ihop alltsammans ordentligt, häll ut på bakplåtspapper.

Bred ut smeten till en jämn kaka över hela plåten, min var 33×30 cm.

Grädda i mitten av ugnen på 150° i 45 minuter.

Ta ut plåten efter 30 minuter och skär kakan i små fyrkanter, det går enklast med en bakskrapa av metall.

Grädda ytterligare i 15 minuter, ta då ut plåten och sära lite på kexen.

Låt torka på 50° i 2-3 timmar, förvara i lufttät burk.

Rökt lax och räkor i pepparrotsgrädde

Lättfixad sommarfrukost

Idag får du tips på en riktigt god och lättlagad söndagsbrunch.

Pepparrotsgrädde blandat med hackade räkor och kallrökt lax är en väldigt läcker kombination.

Den här laxröran serverade jag ofta när jag jobbade på restaurang som en förrätt på smörstekt toast.

Prova den gärna på en skiva valnötsbröd nästa gång du vill ha en fin liten förrätt eller kvällsrätt.

Laxröra med räkor 2 port

2 skivor kallrökt lax

10 räkor med skal

1 dl vispad grädde

1-2 msk riven pepparrot

Lite pressad Citron

Salt och peppar

Skala räkorna och skär laxen i tärningar, spara några hela räkor till garnering.

Frys in räkskalen, de är väldigt bra att koka räksoppa på.

Vispa grädden, inte alltför hårt. Blanda den rivna pepparroten och citronsaften, rör ner i grädden.

Blanda försiktigt ner laxen och räkorna. Smaksätt med salt, peppar och ev mer pepparrot och citronsaft.

Fler njutbara somriga tips hittar du i mina kokböcker Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Somrig brunch på rätter från Gröna, sköna tillbehör

Gubbröra och Glad Midsommar

Midsommartips

Idag får du ett snabblagat sistaminuten-tips inför Midsommarbuffén.

Gubbröra är ett riktigt klassiskt recept, förr serverades den ofta på herrmiddagar, därav namnet.

Den passar förstås inte bara till gubbar, den är precis lika njutbar för kvinnor och alla andra som tycker om vår traditionella mat.

Fler såna rätter hittar du i min och Annika Dahlqvist Gammaldags husmanskost på nytt sätt, där det här receptet kommer ifrån.

Mer tips på somrig mat finns i Gröna, sköna tillbehör och Birgitta Höglunds bästa grilltips.

Ät, njut och må gott i Midsommar och kom ihåg att hålla distansen.

Gubbröra från Gammaldags husmanskost
Foto Mikael Eriksson

 

Gubbröra 4-6 port på buffé

1 liten burk ansjovis eller ca 8-10 filéer

2 hårdkokta ägg

2 msk crème fraiche/smetana

2 msk kaviar

2 msk finhackad, gul lök

2 msk hackad gräslök

2 msk hackad dill

Låt ansjovisen rinna av väl i en sil. Hacka ägget och ansjovisen.

Blanda crème fraichen med kaviar, lök och örter, vänd försiktigt ner ägg och ansjovis i röran.

Kyl en stund så kommer smakerna fram bättre.

Servera gärna på en skiva av mitt populära valnötsbröd.

 

Midsommartips – Matjesmousse

Midsommarsill

Många har nog matjessillen som favorit på midsommarbuffén, här får du tips på min krämiga matjesmousse.

Den passar fint både som den är på silltallriken eller så kan du göra den som en matjestårta.

Antingen direkt i en form med löstagbar kant fodrad med plastfilm eller på en bädd av mixat valnötsbröd blandat med smält smör.

Matjesmousse

2 matjessillfiléer

1 dl crème fraiche eller smetana

1 dl grädde

1 dl finhackad gräslök

½ dl färskost

2 gelatinblad

2 msk sillspad

Salt och peppar

Skär matjessillen i små tärningar, blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter.

Krama ur och smält bladen på svag värme i sillspadet.

Vispa grädden rätt fast. Blanda färskosten med crème fraiche, gräslök och kryddor, rör ner sillbitarna.

Ta en matsked av röran och blanda med gelatinet, innan du blandar ner det, då minskar risken att gelatinet ska stelna i klumpar.

Vänd försiktigt ner den vispade grädden, låt stå i kylen minst 3-4 timmar, så stelnar den till en mousse.

Spola en sked i varmt vatten och forma moussen till ägg eller fyll den i glas eller små formar innan den kallnar.

Servera med kokt ägg eller på en silltallrik.

Du kan också göra den som matjesmoussetårta som jag beskriver i inledningen.

Rödbetsmousse med chèvre från Gröna, sköna tillbehör

Här hittar du mina kokböcker om du vill ha fler njutbara midsommarrätter, den med sommarens bästa tillbehör kan du köpa i länken nedan för 179 kr på Bokus.

Gröna, sköna tillbehör för ett friskare liv

Mina bästa grillrätter kan du beställa för 195 kr inklusive frakt direkt från det lilla förlaget Lumio.

Birgitta Höglunds bästa grilltips

Smörgåstårta-bakelse på nationaldagen
  Sveriges nationaldag passerade i helgen och vad är typiskt svensk mat? För mig, hederlig, rejäl husmanskost med lite finess när något ska firas förstås.  Köttbullar, potatismos och lingonsylt med ”hårdbröd” (knäckebröd), smör, ett glas iskall mjölk? Och till det en nygräddad rabarberpaj med vaniljsås eller en kopp kaffe med kanelbulle till fika? Eller som […]