God fortsättning på 2025, nu är det nytt år och nya möjligheter som gäller så idag bjuder jag på några mättande äggtips.
För många innebär det nya året en nystart för att komma igång med en hälsosammare livsstil.
Jag har hållit på med min form av lågkolhydratkost i snart 16 år nu, det är den typ av näringsrik mat jag delar med mig av härinne och i mina kokböcker.
Ät gärna något C-vitaminrikt till äggrätterna här nedanför, det är förutom Vitamin B3 det enda som saknas i ägg.
Vitkål och paprika innehåller mycket C-vitamin, så det är ett bra komplement till maten.
Mandelvåfflor och äggsmör med lax 2 stora eller 4 små
2 ägg
1 dl grädde/kokosgrädde
1 dl mandelmjöl
2 tsk psylliumhusk
2 msk smält smör
1 tsk bakpulver
1 krm salt
Vispa ägg och grädde, tillsätt husk och mandelmjöl under vispning.
Rör ner drygt hälften av det smälta smöret i äggsmeten, smaksätt med salt och låt smeten svälla ca 20 minuter.
Pensla det varma våffeljärnet ordentligt med smör.
Fäll igen locket så järnet blir riktigt varmt igen innan du lägger i smeten.
Den blir ganska fast, rör om ordentligt och bred ut den lite med en sked över järnet.
Grädda våfflan gyllenbrun, det tar ett par minuter.
Äggsmör 2-4 port
4 kokta ägg
½ dl riven pepparrot eller gräslök
100 g rumstempererat smör
100 g rökt lax
Lite salt och peppar
Hacka äggen och blanda försiktigt med pepparroten och smöret, smaka av med lite salt och peppar.
Skär laxen i små tärningar och vänd ner i äggsmöret.
Pizzamuffins ca 6 st
1 dl mandlar
1 medelstor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 tsk torkad oregano eller 1 msk färsk
2 ägg
2 dl crème fraiche eller kokosgrädde
1 dl sockerfri chilisås
½–1 tsk chiliflingor
½–1 tsk salt
2 dl mandelmjöl
2 tsk psylliumhusk
2 dl riven, vällagrad ost
1 stor tomat
18 svarta oliver
Sätt ugnen på 200˚. Hacka mandlarna grovt. Skiva lök och vitlök och bryn dem lätt i olivoljan, rör ner oreganon och låt svalna.
Vispa samman ägg, crème fraiche och chilisås. Vänd ner den brynta löken, chiliflingor och salt, börja med den mindre mängden och smaka dig fram när smeten är klar.
Blanda mandelmjöl och hackade mandlar med husk, vänd ner det i smeten tillsammans med den rivna osten, smaka av om du vill ha mer kryddning.
Halvera tomaten och skär den i tunna skivor. Smörj en muffinsform med lite olivolja och klä väggarna med tomatskivor. Rör om i smeten och fyll formarna till 2/3, garnera med oliver som du trycker ner lite lätt.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills äggstanningen blivit fast. Låt muffinsen svalna i formen, skär med en smal kniv längs kanten innan du försiktigt lyfter ur dem.
Pizzamuffins är väldigt goda att äta kalla och passar därför fint att ta med på en utflykt eller resa.
Här kan du variera fyllningen med just det du tycker smakar bäst på en pizza.
Istället för mandelmjöl så kan du använda till exempel mjöl gjort på pumpa- eller solrosfrön och grovhackade frön så det blir lite tuggmotstånd.
Osten kan bytas ut mot riven fetaost och/eller gräddost, för en mejerifri variant kan du riva tofu istället.
Hela satsen kan gräddas i en pajform, öka då gräddningstiden till ca 30 minuter.
Äggröra med tomater och basilika 1-2 port
3 ägg
½ dl smetana/kokosgrädde
50 g varmrökt sidfläsk
1 tomat
½ röd paprika
1 msk hackad färsk basilika
25 g smör eller kokosolja
Salt och peppar
Vispa ihop äggen lätt med smetana och kryddor.
Hacka tomater och basilika, skär fläsk och paprika i tärningar.
Smält smör i en kastrull eller liten stekpanna, rör i tomaterna och låt fräsa en liten stund.
Häll i äggsmeten, rör runt mot bottnen tills den stelnat lite, ta den då från värmen så den inte tjocknar för mycket.
Bryn fläsk och paprika i en stekpanna och stek dem tillsammans en stund tills det får färg.
Vänd ner basilikan i äggröran och servera med fläsket och paprikan, strö över lite hackad persilja eller de örter du har.
Hälsosamt kokbokstips
För dig som känner att du behöver lite hjälp på traven att ta tag i maten och hälsan på nyåret så kommer här några ord om min senaste kokbok.
Alla mina recept är glutenfria, många även mejerifria. Recepten är anpassade både till enklare vardagsmat och många passar även till festligare måltider.
Allt i kokboken är sockerfritt och en hel del recept innehåller pre/probiotika som stabiliserar blodsockret.
Raderna som följer är ett utdrag från en recension i BTJ, bibliotekens tidning.
Den är skriven av Lektör Per Björgell, som ger boken det fina helhetsbetyget 5 av 5 möjliga, med tillägget Briljant.
”God mat förlänger livet”, står det på bokens baksida. Det känns som att det stämmer när man läser denna text- och kokbok, med recept och råd för stabilt blodsocker.
Birgitta Höglund är en erfaren kock och matskribent. Lars-Erik Litsfeldt skriver om diabetes och kost, och båda har skrivit flera böcker.
Det roliga med Stora diabeteskokboken är att allt är så inspirerande och gott, vare sig man har diabetes eller ej. Det rör sig om fantasifulla rätter med fin smaksättning och variation.
Lars-Erik Litsfeldts texter om och för diabetiker, typ 1 eller främst typ 2, är bra och hänger med i den medicinska trenden.
Läs om resistent stärkelse, GLP-1, probiotika och tarmflora, insulin, kolesterol och olika målsättningar, inte minst det något minskade kolhydratintaget som är gynnsamt för en diabetiker.”
Här nedan ser du några bilder på recept från kokboken, fotograferade av Mikael Eriksson.
Idag får du ett riktigt lättlagat och gott recept på blomkålsgratäng.
Den påminner om makaronipudding i smaken, som förr var en av mina favoriträtter innan jag slutade äta gluten och drog ner på kolhydraterna.
Istället för grädde använder jag en äggstanning med majonnäs, det blir väldigt gott i den här gratängen.
Vill man göra gratängen ännu mer mättande blir den extra god och näringsrik med ett täcke av riven, lagrad ost, för en mejerifri variant så hoppar du bara över osten.
Gratängen är god att äta som den är eller som tillbehör till stekt eller grillad fisk.
Äter du inte fläskkött så kan du byta ut det mot samma mängd kallrökt eller varmrökt fisk.
Tjälknöl är en bra rätt att ta till då du vill dra ner på julstressen, den lagar till sig så gott som själv.
Bara att lägga in det frusna köttet i ugnen och röra ihop en kall lag, det krävs nästan inte större arbetsinsats än så.
Den blir väldigt god även på rimmad, fryst julskinka, då behövs inget salt i lagen.
Zucchinisalladen är också snabb och enkel att fixa till, den passar bra både till köttet och till den rökta eller gravade fisken på julbordet.
Tjälknöl
1 kg fryst stek från vilt, nöt, lamm eller skinka
1 liter vatten
1 dl salt
1 stor morot
3 stjärnanis
2 msk enbär
1 smulat lagerblad
1 tsk hel vitpeppar
Lägg det djupfrysta köttet på ett galler över en ugnsform, sätt in steken i nedre delen av ugnen och sätt den på 100°.
Stick in en stektermometer i tjockaste delen av köttet efter 3 timmar när köttet tinat.
Stek i ca 8-10 timmar beroende på tjocklek på steken.
När termometern visar 65º så har du ett rosa kött, vill du ha det mer välstekt så låt temperaturen gå upp till 70º, det blir bra till julskinkan.
Skala och riv moroten grovt. Jag har med den för att ge lite naturlig sötma till lagen istället för socker som många gånger används till kryddning av tjälknöl.
Krossa enbär och vitpeppar grovt i en mortel.
Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och koka upp.
Lägg köttet i en hög, smal bunke och häll den heta lagen över köttet, se till så det täcker.
Låt köttet svalna och ställ in i kylen i 4–5 timmar.
Ta upp köttet, låt rinna av i durkslag och torka av med hushållspapper.
Skär i skivor skivor och servera med zucchinisalladen här nere eller en grönsaksgratäng om du vill ha ett varmt tillbehör.
Det som blir över av steken kan du skiva tunt och frysa in i portionspåsar.
Zucchinisallad 4 port
4 dl tärnad zucchini
3 msk smör/kokosolja
1 tsk vit balsamvinäger
Salt och svartpeppar
Bryn zucchinin några minuter utan att den får för mycket färg.
Krydda med salt peppar och vinäger, låt den koka in. Ta från plattan och låt svalna.
Blanda med:
2 dl strimlad sallad, gärna romansallad eller salladskål
Nu är jag tillbaka igen efter några dagars ledighet härifrån under Valborg och 1a Maj.
Jag kommer nu att fortsätta dela med mig av naturligt goda maträtter och bakverk mest varje dag, prenumerera gärna på mina blogginlägg så missar du dem inte.
Du kan annars klicka på bloggnamnet häruppe och scrolla neråt, så kommer du till den senaste tidens inlägg och recept.
Fågel är väldigt gott tycker jag, föredrar kalkonbröst framför kyckling då det har mer av både smak och struktur.
Kalkonbröstet är mer som färsk skinka i konsistensen, det passar väldigt bra till den här typen av grytor.
Som tillbehör tog jag vara på blasten från ett blomkålshuvud, men det blir gott även med andra smörstekta kålsorter eller zucchini om du inte råkar ha blomkålsblast hemma.
Dagens mattips blir en av många svenskars favoriträtter, fläskpannkaka, här serverad med en sockerfri lingonsylt.
Jag vill också passa på att hälsa alla nya följare härinne hjärtligt välkomna, det är så roligt att intresset blivit så stort för min mat.
Det senaste halvåret har jag delat med mig av dagliga mattips igen här på bloggen efter att den gått på sparlåga under några år.
Jag kommer att fortsätta dela med mig av recept varje dag eftersom de blivit så populära, dela gärna blogglänken vidare till dina vänner som också uppskattar naturligt god mat.
Idag bjuder jag på ett recept från bloggens början, det här brödet var ett av de första experimenten med att få till goda och glutenfria bröd med färre kolhydrater.
Jag tyckte det blev så gott så det fick vara med i min första kokbok, LCHF för seniorer, som jag skrev med LCHF-rörelsens grundare Annika Dahlqvist.
Här nedan ser du den bild på de godsaker som jag och fotograf Mikael Eriksson arrangerade till en gammaldags fikautflykt för bokomslaget.
Kokboken blev väldigt populär, inte bara hos målgruppen som var våra äldre, intentionen med boken var att dela med oss av näringsrika och smakfyllda recept och bilder som väckte matlusten till liv.
Den blev inte populär hos seniorerna utan även hos betydligt yngre matglada som uppskattar den svenska husmanskosten.
Även Gammaldags husmanskost är idag slutsåld, men finns fortfarande att ladda ned som E-bok, här på Bokus och här på Adlibris om du vill stötta mitt och Annikas arbete med att förbättra folkhälsan.
Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke. Istället för linfrön kan du använda psylliumfrön eller chiafrön.
Knäck ner äggen, blanda i yoghurt och det smälta fettet. Rör till en slät smet och låt svälla 5 minuter.
Klicka ut smeten med en sked på bakplåtspapper.
Forma till runda bröd, jag fick till 12 stycken av den här satsen.
Grädda i 200° i 12-15 minuter, tills de fått lite färg. Mina fick mer färg på undersidan än ovanpå.
Låt svalna på galler och frys in. Tina gärna i brödrost, så smakar de nybakat.
Vill du ta del av fler av mina glutenfria recept på matbröd och fikabröd så finns gott om dem i mina två bidrag på årets Bokrea, Baka med frukt & grönt och Gröna, sköna tillbehör.
Idag bjuder jag på ett recept från bloggens början, det här brödet var ett av de första experimenten med att få till goda och glutenfria bröd med färre kolhydrater.
Jag tyckte det blev så gott så det fick vara med i min första kokbok, LCHF för seniorer, som jag skrev med LCHF-rörelsens grundare Annika Dahlqvist.
Här nedan ser du den bild på de godsaker som jag och fotograf Mikael Eriksson arrangerade till en gammaldags fikautflykt för bokomslaget.
Kokboken blev väldigt populär, inte bara hos målgruppen som var våra äldre, intentionen med boken var att dela med oss av näringsrika och smakfyllda recept och bilder som väckte matlusten till liv.
Den blev inte populär hos seniorerna utan även hos betydligt yngre matglada som uppskattar den svenska husmanskosten.
Även Gammaldags husmanskost är idag slutsåld, men finns fortfarande att ladda ned som E-bok, här på Bokus och här på Adlibris om du vill stötta mitt och Annikas arbete med att förbättra folkhälsan.
Rör ihop alla torra ingredienser i en bunke. Istället för linfrön kan du använda psylliumfrön eller chiafrön.
Knäck ner äggen, blanda i yoghurt och det smälta fettet. Rör till en slät smet och låt svälla 5 minuter.
Klicka ut smeten med en sked på bakplåtspapper.
Forma till runda bröd, jag fick till 12 stycken av den här satsen.
Grädda i 200° i 12-15 minuter, tills de fått lite färg. Mina fick mer färg på undersidan än ovanpå.
Låt svalna på galler och frys in. Tina gärna i brödrost, så smakar de nybakat.
Vill du ta del av fler av mina glutenfria recept på matbröd och fikabröd så finns gott om dem i mina två bidrag på årets Bokrea, Baka med frukt & grönt och Gröna, sköna tillbehör.
Senaste tiden har jag delat recept på mat som passar även en lite mindre plånbok, med bas av billiga vintergrönsaker.
Den här vitkålssoppan med smaker från Medelhavet som jag delade häromveckan blev väldigt populär, så idag bjuder jag på ännu en vitkålsrätt som jag vet är mångas favorit i vår svenska matkultur.
Ofta ingår ris och sirap i kålpudding och den serveras med kokt potatis, men det här receptet från Stora diabeteskokboken innehåller betydligt färre kolhydrater.
Jag skrev kokboken tillsammans med Lars-Erik Litsfeldt och den har blivit väldigt uppskattad med mina recept på vår traditionella husmanskost.
Mat lagad på ett sätt som inte bara är väldigt gott utan även bra för att hålla blodsockret på en jämn och stabil nivå, något som är hälsosamt för alla, inte bara diabetiker.
Broccoli är en riktigt god och mättande grönsak som passar bra till många rätter, inte minst för alla som nu vill dra ner på kolhydraterna efter julhelgerna.
Jag brukar använda den till soppor, gratänger, i en wok, som broccolimos, i gröna smoothies eller matiga sallader, det är bara att låta fantasin flöda.
Dagens broccolisoppa serverade jag ofta när jag jobbade som restaurangkock, den var mycket populär bland lunchgästerna.
Broccoligratäng är också riktigt gott och lättlagat. Den går att variera på en mängd sätt, i varianten här nere är den mjölkfri.
Broccolisoppa ca 3 port
500 g broccoli
50 g smör eller kokosolja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 dl hemkokt buljong eller 1 msk ekologiskt buljongpulver + 2 dl vatten
2 dl grädde eller kokosgrädde
1 tsk äppelcidervinäger
Salt och peppar
Skär broccolin inklusive stjälken i mindre bitar. Bryn tillsammans med hackad lök och vitlök.
Häll på buljongen och koka i ca 15 minuter så den blir mjuk. Mixa slät i kastrullen med stavmixer.
Häll på grädden och koka upp, låt puttra i ca 5 minuter. Smaksätt med vinäger, salt och peppar.
Vinägern ger en riktigt god smakbrytning till den milda broccolin.
Servera med mjukkokta ägghalvor och frökex/fröknäcke, gärna med en god, lokalproducerad korv.